শেল-থুম মন্ত্রালয়
অরাবলী ইকোসীস্তেম ঙাক-শেনবা – নই দিল্লীদা DGCIনা নেতিব অমসুং এন্দেমিক স্পিসি থাবা
17 JUL 2023 8:48AM by PIB Imphal
হরিতমহোতসবকী মাংওইননা, দাইরেক্তোরেত জেনেরেল ওফ গুদ অমসুং সর্ভিসেস তেক্স ইন্তেল্লিজেন্স (DGCI)কী ওফিসর অমসুং স্তাফনা নই দিল্লীগী বসন্ত কুঞ্জকী অরাবলী বাইওদাইবর্সিতী পার্ক্কী অরাবলী ইকোসীস্তেম ঙাক শেনবগী থৌওংদা তেংবাংবা ওইনা নই দিল্লীদা নেতিব অমসুং এন্দেমিক পাম্বীশিং থাখ্রে। থৌরম অসি দিল্লী য়ুনিভর্সিতীগী দিপার্তমেন্ত ওফ ইনভাইরনমেন্ত স্তদীজ অমসুং দিল্লী দিভেলপমেন্ত ওথোরিতীগা খুৎশম্ননা পাংথোকপনি।
পাম্বী থাবগী থৌরমদা GSTIগী PrDG, শ্রী সুর্জিত ভুজাবল; শ্রী সমঞ্জাস দাস, DG; শ্রী রাজেশ জিন্দলPr. ADG; শ্রী বি.বি. গুপ্তা Pr. ADG অমসুং DGGSTI ময়াই লোইশঙগী ওফিসর অমসুং স্তাফ অমসুং দিল্লীগী জোনেল ওফিসনা শরুক য়াখি। অরাবলী বাইওদাইবর্সিতী পার্ক্কী সাইন্তিস্ত ইন চার্জ অমসুং ইকোলোজিস্ত, দাঃ এম. শাহ হুসেন; ইকোলোজিস্ত দাঃ আইশা সুলতানা; ফিল্দ বাইওলোজিস্ত দাঃ দীনেশ অলবর্তসন দবল্যু., দাঃ রিজ্বান খান, দাঃ দুশ্যন্ত রাথোর; সুপর্বাইজরী স্তাফ শ্রী প্রদীপ পাল পুনিয়া অমসুং শ্রী পুরুশোত্তম পাথক্না ইকোলোজিকেল পার্ক অসিগী গোল অমসুং পান্দমগী মতাংদা তাকখি অমসুং উ-চারা থাবগী থৌওং অসিদা DGCIগী স্তাফশিংবু লমজিং লমতাকপীখি।
অরাবলী ইকোসীস্তেমগী নেতিব ওইবা লোকেল, এন্দেমিক ভেরাইতী/নেচরেল স্ত্রেন চাউরাকপা 200মুকপু লোকেল ফ্লোরাগী মগুন হেনগৎহন্নবা থাখি, মসিনা ইকোসীস্তেম মাঙথরকপা থিংবা খক্তা নত্তনা DDAগী কঞ্জর্বেসন এফোর্তশিংদসু তেংবাংগনি। অলবিজিয়া লেবেক (সাইরিস), বাউহিনিয়া এক্যুমিনাতা (কচনর), দাইস্পাইরোস লন্তানা (তেন্দু), কাইদিয়া কেলিসিনা (বহরঙ্গা), মুরায়া পানিকুলাতা (করিপাথা), নিক্তেন্থেস অর্বর ত্রাইস্তিস (হর্সিঙ্গার), সেপিন্দস ত্রাইফোলিয়াতুৱা (রিতা), সাপন্দস ইমর্জিনাতা (রিতাগী অতোপ্পা মখল অমা), সেনেগেলিয়া মোদেস্তা (ফুলাই), সেনেগেলিয়া কাতেচু (খায়ার), সেনেগেলিয়া সেনেগল (কুম্থা), স্তেরেওস্পর্মম কেলোনাইদেস (পথলা), তর্মিনেলিয়া বেল্লিরিকা (বাহেদা), তর্মিনেলিয়া ইল্লপিতিকা (আসন), রাইতিয়া অর্বোরিয়া (দুথী), রাইতিয়া তিঙ্কতোরিয়া (দুতথীগী অতোপ্পা মখল অমা)গী এন্দেমিক লোকেল স্পিসিসশিংসু থাখি।
পাম্বী থাবগী থৌরম অসিনা হেবিতেতকী বাইওদাইবর্সিতী ঙাক শেনবা, অমসুং মরু ওইবা স্পিসিস ঙাক-শেনবা অমসুং মুৎখিগদৌরবা পাম্বী অমসুং শা-ঙাহী স্পিসিস কনবগী মতাংদা এৱিয়র্নেস পীনবা, মুৎখিগদৌরবা লেন্দ রেস অসুং ৱাইল্দ জেনেতিক জিনোমগী ফিল্দ জীন বেঙ্ক শেম্বা, ইনভাইরনমেন্ত এৱিয়র্নেস অমসুং নেচর কঞ্জর্বেসনগী এজুকেসন পীবা, দিল্লী লমদমগী অখন্নবা ওইনা য়মুনা তুরেলগী বেসিন অমসুং অরাবলী চিংশাংগী নেতিব কম্ম্যুনিতী শেম্বা, অনত্রিতেদ সিৱেজকী ঈশিংগী মগুন হেন্না ফগৎহনবদা তেংবাংবা ত্রিতমেন্ত অমসুং কেৎচমেন্তকী মোজেক শেম্বগা লোয়ননা য়মুনাগী নীংথিরবা এক্বাতিক ফাউনা অমসুং ফ্লোরাবু মুৎহন্দনা থম্বা অমসুং দিল্লী লমদমগী ইকোলোজীদা লাকপা অতেনবা অমসুং অশাংবা মতমগী ফিভমশিং য়েংশিনবগী মতাংদা এৱিয়র্নেস পীবগী পান্দম থম্লি।

Ministry of Finance
Conservation of Aravalli Ecosystem- plantation of native & endemic species by DGGI in New Delhi
17 JUL 2023 8:48AM by PIB Delhi
In the run up to Harit Mahotsav, officers & staff from Directorate General of Goods and Services Tax Intelligence (DGGI) New Delhi, planted native and endemic plants, in an effort to supplement conservation of the Aravalli ecosystem at Aravalli Biodiversity Park, Vasant Kunj, New Delhi, in association with Department of Environment Studies, Delhi University, and Delhi Development Authority.
The plantation drive saw active participation by Shri Surjit Bhujabal, Pr.DG, GSTI, Shri Samanjas Das, DG, Shri Rajesh Jindal, Pr. ADG, Shri B.B Gupta, Pr. ADG and other officers & staff of DGGSTI, Hqrs. and Delhi Zonal Unit offices. Dr. M. Shah Hussain, Ecologist and Scientist in charge, Aravalli Biodiversity Park, Dr. Aisha Sultana, Ecologist, Dr. Dinesh Albertson W, Field Biologist, Dr. Rizwan Khan, Field Biologist, Dr. Dushyant Rathore, Field Biologist, Mr. Pradeep Pal Poonia and Mr. Purushottam Pathak, Supervisory staff explained the goals and objectives of this ecological park and guided the team DGGI in plantation drive.
Around 200 plants of local, endemic varieties/natural strains that are native to Aravalli ecosystem were planted to enrich the local flora which will not only prevent the degradation of ecosystem but will enrich the fauna and help in conservation efforts of DDA. The endemic local species of Albizia lebbeck (siris), Bauhinia acuminata (Kachnar), Diospyros mlntana (tendu), Kydia calycina (bharanga), Murraya paniculata (kadipatha), Nyctanthes arbor-tristis (harsingar) , Sapindus trifoliatua(rita), Sapandus emarginata(another type of rita), Senegalia modesta (phulai), Senegalia catechu (khayar), Senegalia senegal (kumttha), Stereospermum chelonoides (patlaa), Terminalia bellirica (Baheda), Terminalia elliptica (aasan), Wrightia arborea (duthi), Wrightia tinctorea (also anotger duthi) were planted to enrich local ecosystem.
This Plantation Drive seeks to create awareness to preserve the biodiversity of habitat and to conserve keystone species and other threatened plant and animal species, establish field gene banks for threatened land races and wild genetic resources, promote education on environmental awareness and nature conservation, establish native communities of the Aravalli hills and the River Yamuna basin particularly of the Delhi region, develop mosaic of treatment and catchment wetlands that not only improve the water quality of untreated sewage but also sustain the rich aquatic flora and fauna of the Yamuna and monitor short term and long term changes in the ecology of the Delhi region.