Prime Minister's Office
Joint Communiqué on the visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to France
14 JUL 2023 10:45PM by PIB Delhi
At the invitation of President of H.E. Mr. France Emmanuel Macron, Prime Minister Shri Narendra Modi concluded a historical visit as the Guest of Honour at the National Day of the French Republic on the occasion of the 25th anniversary of the India-France Strategic Partnership. In January 1998, in a world of change and uncertainty, Prime Minister Atal Bihari Vajpayee and President Jacques Chirac elevated the relationship to a Strategic Partnership – one of the first for India with any country.
That decisive commitment was an affirmation of deep mutual trust reflected in five decades of a strong and steady partnership of exceptional endeavours from India’s independence in 1947.
When the two leaders met today, they agreed that ours is a relationship that has been resilient in the darkest storms and bold and ambitious in riding the high tides of opportunities. It is founded on shared values, belief in sovereignty and strategic autonomy, an unwavering commitment to international law and the UN Charter, an abiding faith in multilateralism and a common quest for a stable multipolar world.
PM Modi and President Macron took stock of the transformation and expansion of the relationship, over the past 25 years, in every area of bilateral cooperation and highlighted its evolution into a partnership of regional responsibilities and global importance.
Our political and diplomatic engagements are among our closest and most trusted. Our defence and security partnership is strong and extends from seabed to space. Our economic ties reinforce our prosperity and sovereignty and advance resilient supply chains. Both leaders agreed that promoting clean and low carbon energy, conserving biodiversity, protecting the ocean and combating pollution is a key pillar of cooperation and that digital, innovation and startup partnership is a new area of growth that builds on the deep convergence and strong complementarities between our two countries.
Our deepening ties in education, science and technology, culture, our burgeoning youth exchanges, and the highly accomplished and growing Diaspora, are bringing the relationship closer to the people and sowing the seeds of future partnerships.
In the turbulence and challenges of our times, this partnership means more than ever before – upholding the international law; advancing cohesion in a fragmenting world; reforming and reinvigorating the multilateral system; building a secure and peaceful Indo-Pacific region; addressing global challenges of climate change, clean energy, health, food security, poverty and development.
Today, we also look ahead to the next 25 years for our journey together to 2047 and beyond, with a bolder vision and higher ambitions, when we will celebrate the centenary of India’s Independence, the centenary of our diplomatic ties and half a century of our strategic partnership.
The next 25 years is a critical moment both for our two countries and for our partnership– to build a better future for our people and those with whom we share this planet. In order to set out their shared vision for this next phase of the India-France Strategic Partnership, both leaders adopted the "Horizon 2047 Roadmap on the 25th Anniversary of the Indo-French Strategic Partnership: towards a century of French-Indian relations” along with several other outcomes covering a wide range of areas. The Horizon 2047 Roadmap and List of Outcomes may be found here .

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ফ্রান্স খোঙচৎকী অপুনবা ৱারোল
14 JUL 2023 10:45PM by PIB Imphal
রাস্ত্রপতি ফ্রান্স ইমানুয়েল মেক্রোন্না চেবাউ পীরকপদগী, ভারত-ফ্রান্স মরুপ-মপাং ওইবা মরী চহি ২৫ শুবা কুমওন থৌরমদা ফ্রেঞ্চগী নেসনেল দে থৌরমদা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াদুনা পুৱারি ওইরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী খোঙচৎ লোইশিনখ্রে। জনুৱারি ১৯৯৮তা, তম্বা ঙমদবা মালেম অমদা- ভারতনা লৈবাক অমগা অচেৎপা মরী লৈনবা অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী অতল বিহারি বাজপায়ী অমসুং রাস্ত্রপতি জেকস চিরাক্না লৈবাক অনিগী মরী স্ত্রাতেজিক পার্তনর্সিপকী থাক্তা পুখৎখি।
ভারতনা ১৯৪৭দা নিংতম্বা ফংবদগী লৈরকখিবা চহি ৫০ হেল্লবা অকনবা অমসুং অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী থবকশিং অদুদা অমনা অমবু থাজনবগী মমি তাখি।
ঙসি লুচিংবা অনি উনবা মতমদা, ঐখোয়গী লৈনরিবা মরী অসি অৱাবা কয়া খাংদুনা লাক্লবা অমসুং খুদোংচাবা কয়াদা থাজবা থমদুনা লাক্লবা মরী অমনি হায়না মখোয়না য়ানখি। মরী অসি লৈবাক অমগী মনিংতম্বা, ওতোনোমিদা থাজবা , মালেমগী লো অমসুং য়ু.এন চার্তর চিংনবা লৈতনা ঙাকপা, মালেমগী লৈবাকশিংগী অপুনবা থবকশিংদা থাজবা অমসুং তুংদু লৈতাবা মালেমগী ঈখৌ লাংবা লৈবদা য়ুম্ফম ওইরি।
হৌখিবা চহি ২৫দা লৈবাক অনিগী মরীদা হোংলক্লিবা অমসুং পাকথোক-চাউথোকহনবা, লৈবাক অনি মতেং পীনবগী হিরমশিং অমসুং লমদম অসিগী অমসুং মালেমগী মরুওইবা থৌদোকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি মেক্রোন্না খন্নখি।
ঐখোয়গী রাজনিতি অমসুং দিপ্লোমেতকী থবকশিং অসি খ্বাইদগী নকশিন্নবা অমসুং থাজবগী মরক্তা য়াওরি। ঐখোয়গী ঙাক-শেনগী মরী অসি মপাঙ্গল কল্লি অমসুং সমুদ্র খোঙনুংদগী হৌরগা সুন্দ্রং ফাওবা শন্দোক্লি। ঐখোয়গী শেন-থুমগী মরীশিংনা ঐখোয়গী নুঙাই-য়াইফবা হেনগৎহল্লে অমসুং সপ্লাই চেনশিং খুমাঙচাউশিলহল্লে। মৈখু চেন্দবা অমসুং কার্বোন য়াম্না থাদোক্তবা ইনর্জি শীজিন্নবা হেনগৎহনবা, বাইওদাইভর্সিতি ঙাকপা, সমুদ্র কনবা অমসুং পোল্লুসন থেংনবা অসি মতেং পীনবগী মরুওইবা য়ুম্বী অমনি হায়বা লুচিংবশিংনা য়ানখি অমসুং দিজিতেল, ইন্নোবেসন অমসুং স্তার্দঅপশিং অসি লৈবাক অনিগী মরক্তা মতেং পীন্নবগী অনৌবা হিরমশিংনি।
লাইরিক-লাইশু, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি, কলচর অমসুং নহারোলশিং একচেঞ্জ তৌনবদা ঐখোয়গী মরীশিং ফগৎলে অমসুং ফ্রান্সতা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং হেন্না চেৎশিনহল্লে অমসুং তুংগী মরুপ-মপাং ওইবা অমসুং থাজনবগী মরু হুল্লে।
ঐখোয়গী হৌজিক্কী অৱাবা মতম অসিদা- মসিগী মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি হান্নদগী হেন্না ফগৎলে, মালেমগী আইনশিং ঙাক্লে, মচোই তারবা মালেম অসিদা অমতা ওইরে; মালেমগী লৈবাকশিংগী থবকশিং অওনবা পুরক্লে; অশোই-অঙাম থোক্তবা অমসুং শান্তি লৈবা ইন্দো-পেসিফিক লমদম অমা শেমগৎলে; অইং-অশাগী খল হোংলকপদগী মালেম্না মায়োক্নরিবা খুদোংথিবশিং থেংনরে, মৈখু থাংদবা ইনর্জি, হকশেল, চীঞ্জাক ৱাৎহন্দবা, লায়রবা অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা থবক তৌমিন্নরে।
ঙসি, ঐখোয়না মথং চহি ২৫গী ঐখোয়গী অপুনবা খোঙচৎ অসি ২০৪৭ অমসুং মসিগী ৱাংমদা য়েংলি অমসুং অচৌবা পান্দমশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারতনা নিংতম্বা চহি ১০০ শুবা, ঐখোয়না দিপ্লোমেতকী মরী লৈনরকপা চহি ১০০ শুবা অমসুং ঐখোয়গী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবা মরী অসি চহি ৫০ শুরকপা ঐখোয় হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্কনি।
মথং চহি ২৫ অসি লৈবাক অনিমক্কী ওইনা য়াম্না মরুওইবা তাঞ্জা অমনি অমসুং ঐখোয়গী মীয়ামগীদমক অমসুং গ্রহ অসিদা ঐখোয়গা হিংমিন্নরিবা মীওইশিংগীদমক ঐখোয়গী মরী অসি হেন্না ফগৎহনগনি। “ইন্দো-ফ্রেঞ্চ স্ত্রাতেজিক পার্তনর্সিপ চহি ২৫ শুরকপদা হোরাইজন রোদমেপ ২০৪৭: ফ্রেঞ্চ-ইন্দিয়াগী মরী চহিচা অমদা চঙশিল্লকপা” অসি থবক ওইনা পাংথোকপা হায়না লুচিংবা অনিনা য়ানখি। ভারত-ফ্রান্সকী মরীগী মথংগী তাঙ্কক্তা হিরম কয়া কোনশিনগনি। হোরাইজন রোদমেপ অমসুং পাংথোকপা য়াবা থবকশিংগী পরেং ফংলগনি।