Prime Minister's Office
Joint Communiqué on the visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to France
14 JUL 2023 10:45PM by PIB Delhi
At the invitation of President of H.E. Mr. France Emmanuel Macron, Prime Minister Shri Narendra Modi concluded a historical visit as the Guest of Honour at the National Day of the French Republic on the occasion of the 25th anniversary of the India-France Strategic Partnership. In January 1998, in a world of change and uncertainty, Prime Minister Atal Bihari Vajpayee and President Jacques Chirac elevated the relationship to a Strategic Partnership – one of the first for India with any country.
That decisive commitment was an affirmation of deep mutual trust reflected in five decades of a strong and steady partnership of exceptional endeavours from India’s independence in 1947.
When the two leaders met today, they agreed that ours is a relationship that has been resilient in the darkest storms and bold and ambitious in riding the high tides of opportunities. It is founded on shared values, belief in sovereignty and strategic autonomy, an unwavering commitment to international law and the UN Charter, an abiding faith in multilateralism and a common quest for a stable multipolar world.
PM Modi and President Macron took stock of the transformation and expansion of the relationship, over the past 25 years, in every area of bilateral cooperation and highlighted its evolution into a partnership of regional responsibilities and global importance.
Our political and diplomatic engagements are among our closest and most trusted. Our defence and security partnership is strong and extends from seabed to space. Our economic ties reinforce our prosperity and sovereignty and advance resilient supply chains. Both leaders agreed that promoting clean and low carbon energy, conserving biodiversity, protecting the ocean and combating pollution is a key pillar of cooperation and that digital, innovation and startup partnership is a new area of growth that builds on the deep convergence and strong complementarities between our two countries.
Our deepening ties in education, science and technology, culture, our burgeoning youth exchanges, and the highly accomplished and growing Diaspora, are bringing the relationship closer to the people and sowing the seeds of future partnerships.
In the turbulence and challenges of our times, this partnership means more than ever before – upholding the international law; advancing cohesion in a fragmenting world; reforming and reinvigorating the multilateral system; building a secure and peaceful Indo-Pacific region; addressing global challenges of climate change, clean energy, health, food security, poverty and development.
Today, we also look ahead to the next 25 years for our journey together to 2047 and beyond, with a bolder vision and higher ambitions, when we will celebrate the centenary of India’s Independence, the centenary of our diplomatic ties and half a century of our strategic partnership.
The next 25 years is a critical moment both for our two countries and for our partnership– to build a better future for our people and those with whom we share this planet. In order to set out their shared vision for this next phase of the India-France Strategic Partnership, both leaders adopted the "Horizon 2047 Roadmap on the 25th Anniversary of the Indo-French Strategic Partnership: towards a century of French-Indian relations” along with several other outcomes covering a wide range of areas. The Horizon 2047 Roadmap and List of Outcomes may be found here .

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ସମ୍ପର୍କରେ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
14 JUL 2023 10:45PM by PIB Bhubaneswar
ଫ୍ରାନ୍ସର ଜାତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଫ୍ରାଙ୍କ ଇମାନୁଏଲ ମାକ୍ରନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଜାନୁଆରୀ ୧୯୯୮ରେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜ୍ୟାକ ଚିରାକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା।
୧୯୪୭ରେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇବା ପରଠାରୁ ଫ୍ରାନ୍ସ ଭାରତର ଏକ ଘନିଷ୍ଠ ବନ୍ଧୁ ହୋଇ ରହିଛି। ଆଜିର ବୈଠକରେ ଦୁଇ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣାକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୫ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବୁଝାମଣାକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ସେମାନଙ୍କ ସାକ୍ଷାତ ପରେ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କଷ୍ଟକର ସମୟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ଏବଂ ସୁଯୋଗର ଲହରୀରେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି। ଏହା ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସ୍ୱାୟତ୍ତତାରେ ବିଶ୍ୱାସ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ପ୍ରତି ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ବହୁପାକ୍ଷିକତାରେ ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ବହୁଧ୍ରୁବୀୟ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ସନ୍ଧାନରେ ଦେଖାଯାଇପାରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍ ଗତ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପର୍କର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ବିସ୍ତାର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ବିକାଶକୁ ଆଞ୍ଚଳିକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱର ସହଭାଗୀତାରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ଆମର ରାଜନୈତିକ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଆମର ନିକଟତମ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତ। ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତା ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର କୂଳରୁ ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାରିତ। ଆମର ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କ ଆମର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ଦୃଢ଼ କରିଥାଏ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଚଳାଇଥାଏ। ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ କମ୍ କାର୍ବନ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଜୈବ ବିବିଧତା ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା, ସମୁଦ୍ରକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣ ମୁକାବିଲା କରିବା ହେଉଛି ସହଯୋଗର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ୍, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହଭାଗୀତା ହେଉଛି ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ପରିପୂରକତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ବିକାଶର ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର।
ଶିକ୍ଷା, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯୁବ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆମର ଉଚ୍ଚ କୁଶଳୀ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସମ୍ପର୍କକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟତର କରୁଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ସହଭାଗୀତାର ବୀଜ ବୁଣୁଛି।
ଆମ ସମୟର ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରେ ଏହି ସହଭାଗୀତାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା, ଏକ ଖଣ୍ଡିତ ବିଶ୍ୱରେ ସଂହତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା, ବହୁପାକ୍ଷିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା, ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଗଠନ କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶ ଭଳି ବିଶ୍ୱ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କରିବା।
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ, ଆମର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ଶତବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀର ଅର୍ଦ୍ଧଶତାବ୍ଦୀ ପାଳନ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ, ଆମେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରୁଛୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୪୭ ଏବଂ ତା'ପର ଯାତ୍ରାରେ ସାହସିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିକାଶର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବୁ।
ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ଆମ ଉଭୟ ଦେଶ ଏବଂ ଆମର ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଆମର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଗ୍ରହ ସହ ଅଂଶୀଦାର କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରିବା ପାଇଁ। ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀର ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ରୂପରେଖା ଦେବା ପାଇଁ, ଦୁଇ ନେତା "ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀର ୨୫ତମ ବାର୍ଷିକୀରେ ଫ୍ରାନ୍ସ-ଭାରତୀୟ ସମ୍ପର୍କର ଏକ ଶତାବ୍ଦୀ ଆଡ଼କୁ ଦିଗନ୍ତ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପ୍" ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଦିଗନ୍ତ ୨୦୪୭ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ଏବଂ ଫଳାଫଳର ତାଲିକା ଏଠାରେ ମିଳିପାରିବ।
sws