Prime Minister's Office
India-UAE: Joint Statement on Climate Change
15 JUL 2023 6:16PM by PIB Delhi
Shri Narendra Modi, Prime Minister of India, and His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, President of the United Arab Emirates (UAE) recognized the urgent need to address the global challenge of climate change through global collective action while respecting the foundational principles and obligations under the United Nations Framework Convention on the Climate Change (UNFCCC) and the Paris Agreement. The leaders committed to enhance cooperation on climate ambition, decarbonization, and clean energy, and work together to have tangible and meaningful outcomes from the 28th Session of the UNFCCC Conference of Parties.
Prime Minister Narendra Modi congratulated the UAE as the selected host country of COP28 in 2023 and extends his full support to the UAE’s COP28 Incoming Presidency. His Highness President Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, in turn, congratulated India for its leadership role in the G20.
Both leaders urgently call upon the international community to expedite efforts in order to preserve the long-term goals of the Paris Agreement through the fulfilment of nationally determined contributions and the display of solidarity and support. While firmly upholding the principles and provisions outlined in the UNFCCC and the Paris Agreement, including the principles of equity and common but differentiated responsibilities and respective capabilities, considering the diverse national circumstances of each nation.
Both leaders underscore the imperative of achieving ambitious, balanced, and implementation-oriented outcomes at COP28 across all the important pillars of global climate action; namely the mitigation, adaptation, loss and damage and means of implementation including climate finance. The leaders call upon all Parties to engage constructively and demonstrate solidarity in the pursuit of these outcomes.
In this context, both leaders highlighted the importance of the global stocktake (GST) and its successful conclusion at COP28, an ambitious exercise designed to take stock of global collective action to achieve the objectives of the Conventions and the goals of the Paris Agreement. They emphasised the importance of implementing a balanced approach to the Global Stocktake at COP28 and called upon the nations to use the outcomes of GST to strengthen their national commitments including those on mobilisation of greater finance and support to the developing nations. They also stressed emphasize the necessity of international cooperation in supporting developing nations to respond effectively to the adverse impacts of climate change, in accordance with the provisions of the Convention and the Paris Agreement.
Both leaders stress on the imperative of fortifying the adaptation capacities of developing countries in the face of climate impacts. Concrete progress is indispensable in developing the global goal on adaptation (GGA), with a focus on critical areas such as transforming food systems, water management, , safeguarding natural carbon sinks including mangroves, conservation and sustainable use of biodiversity, and safeguarding public health.
Both leaders emphasized the necessity of international cooperation in supporting vulnerable communities to respond effectively to the most adverse impacts of climate change, in accordance with the provisions of the Paris Agreement. In this regard, both leaders expressed the need to accelerate efforts to respond to issues of loss and damage and address the adverse effects of climate by urging Parties to operationalise the loss and damage fund and funding arrangements of COP28.
Both leaders noted that investments in renewable energy, green hydrogen, utilization and storage technologies, energy efficiency, and other low-carbon solutions will have the potential to accelerate sustainable economic growth and also foster job creation. The leaders emphasize on the necessity of supporting and deploying all technologies to effectively address and reduce emissions, while ensuring a just transition that enables comprehensive sustainable development. In this regard, both leaders call upon the international community to redouble efforts towards ensuring availability, accessibility and affordability of critical technologies for the developing countries.
Both leaders emphasized the importance of a just energy transition within the framework of climate change, which rests upon three equally significant pillars: energy security and accessibility, economic prosperity, and mitigating greenhouse gas emissions all achieved in a just, and equitable manner. They reiterated that UAE and India unequivocally support universal access to affordable, reliable, and sustainable energy for all, as an integral component of a broader low-carbon development trajectory, recognizing that millions of individuals lack access to energy.
Both leaders underscored the urgent need for developed countries to fulfil the USD100bn delivery plan so that the goal can be met in 2023, to build trust and support the accessibility and affordability of finance to support developing countries in response to the ongoing impacts of climate. They also recalled the obligations under the UNFCCC and the Paris Agreement and called upon the nations to take action for doubling the climate finance for adaptation to developing countries from the 2019 level by 2025, in the context of achieving a balance between mitigation and adaptation in the provision of scaled-up financial resources.
The leaders call upon international financial institutions (IFIs) and multilateral development banks (MDBs) to make tangible progress this year in reforming financial mechanisms, unlocking concessional finance, managing risk, and attracting additional private capital to support nationally determined plans aimed at addressing climate change in developing countries. MDBs must be able to address the shared global challenges of the 21st century and finance global public goods without compromising their role in development financing.
Both leaders acknowledged that sustainable and environment-friendly behaviours of individuals, when counted on a mass scale, can be a significant contributor to global climate action. They recognized the importance of promoting awareness on sustainable lifestyles and nudging individuals towards adoption of environment-friendly choices and behaviors. In this regard, both leaders lauded the Mission LiFE initiative of India. Both leaders expressed hope that the COP 28 agenda will also promote this awareness among people to make the right choices for the environment.
Both leaders affirm the importance and significance of India’s G20 presidency and affirm the G20’s role for fostering and accelerating cooperation in combating climate change, with emphasis on finance and technology as critical enablers, as well as on just, inclusive and sustainable energy transitions.
Both leaders recognize the pivotal significance of COP28 hosted in the UAE in fostering enhanced international cooperation, sharing experiences and knowledge, and forging innovative and effective solutions to confront the challenges posed by climate change.
The UAE and India are united in their determination to ensure the successful outcome at COP28 as an inclusive and action-oriented conference that creates a new momentum for effective climate action and international cooperation to advance the goals of the UNFCCC and the Paris Agreement.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-ইউএইঃ জলবায়ু পৰিৱৰ্তন সন্দৰ্ভত যুটীয়া বিবৃতি
15 JUL 2023 6:16PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু সংযুক্ত আৰৱ আমিৰাত (ইউএই)ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামান্য শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক কনভেনচন (ইউএনএফচিচিচি) আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত আধাৰশিলা নীতি আৰু দায়বদ্ধতাক সন্মান জনাই বিশ্বব্যাপী সামূহিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰে। নেতাসকলে জলবায়ুৰ উচ্চাকাংক্ষা, কাৰ্বনমুক্তকৰণ আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু ইউএনএফচি সন্মিলনৰ ২৮সংখ্যক অধিৱেশনৰ পৰা স্থিৰ আৰু অৰ্থপূৰ্ণ ফলাফল লাভ কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
​প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৩ চনত ইউএইক চিঅ'পি২৮ৰ নিৰ্বাচিত আয়োজক দেশ হিচাপে অভিনন্দন জনায় আৰু ইউএইৰ চিঅ'পি২৮ ইনকামিং প্ৰেচিডেন্সিলৈ তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থন আগবঢ়ায়। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে মহামান্য ৰাষ্ট্ৰপতি শ্বেখ মহম্মদ বিন জায়েদ আল নাহিয়ানে জি-২০ত ভাৰতৰ নেতৃত্বৰ ভূমিকাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰীয় ভাৱে নিৰ্ধাৰিত অৱদান পূৰণ আৰু সংহতি আৰু সমৰ্থন প্ৰদৰ্শনৰ জৰিয়তে পেৰিছ চুক্তিৰ দীৰ্ঘম্যাদী লক্ষ্যসমূহ সংৰক্ষণ ৰখাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সম্প্ৰদায়ক প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ জৰুৰীভাৱে আহ্বান জনায়। ইউএনএফচি আৰু পেৰিছ চুক্তিত উল্লেখ কৰা নীতি আৰু ব্যৱস্থাবোৰ দৃঢ়ভাৱে বজাই ৰাখি, প্ৰতিখন ৰাষ্ট্ৰৰ বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিস্থিতিৰ কথা বিবেচনা কৰি, সমতা আৰু উমৈহতীয়া কিন্তু পৃথক দায়িত্ব আৰু সংশ্লিষ্ট সামৰ্থ্যৰ নীতিসহ।
দুয়োজন নেতাই বিশ্ব জলবায়ু কাৰ্য্যৰ সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভৰ মাজেৰে COP28ত অভিলাষী, সুষম আৰু ৰূপায়ণমুখী ফলাফল লাভ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। নেতাসকলে সকলো পক্ষকে গঠনমূলকভাৱে জড়িত হ’বলৈ আৰু এই ফলাফলসমূহৰ সন্ধানত সংহতি প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই প্ৰসংগত দুয়োজন নেতাই বিশ্বব্যাপী ষ্টকটেক (জিএছটি) আৰু ইয়াৰ সফল সমাপ্তিৰ গুৰুত্ব COP28ত আলোকপাত কৰে, যিটো চুক্তিসমূহৰ লক্ষ্য আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্যসমূহ লাভৰ বাবে বিশ্বব্যাপী সামূহিক পদক্ষেপৰ বুজ ল’বলৈ ডিজাইন কৰা এক অভিলাষী প্ৰকল্প। তেওঁলোকে COP28ত গ্ল’বেল ষ্টকটেকৰ ক্ষেত্ৰত সুষম পন্থা ৰূপায়ণৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰসমূহক অধিক বিত্তৰ সংগঠন আৰু সমৰ্থনকে ধৰি নিজৰ ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ শক্তিশালী কৰিবলৈ জিএছটিৰ ফলাফলসমূহ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰসমূহক আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰূপ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি ফলপ্ৰসূভাৱে সঁহাৰি জনাবলৈ উন্নয়নশীল ৰাষ্ট্ৰসমূহক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিটো চুক্তি আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ বিধান অনুসৰি।
দুয়োজন নেতাই জলবায়ুৰ প্ৰভাৱৰ সন্মুখীন হৈ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ অভিযোজন ক্ষমতাক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। খাদ্য ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰ, পানী ব্যৱস্থাপনা, মেংগ্ৰোভকে ধৰি প্ৰাকৃতিক কাৰ্বন ডুব যোৱা ঠাইসমূহ সুৰক্ষিত কৰা, জৈৱ বৈচিত্ৰ্যৰ সংৰক্ষণ আৰু বহনক্ষম ব্যৱহাৰ, আৰু জনস্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰা আদি জটিল ক্ষেত্ৰসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অভিযোজনৰ ওপৰত বিশ্বব্যাপী লক্ষ্য (GGA) বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সুনিৰ্দিষ্ট অগ্ৰগতি অপৰিহাৰ্য।
দুয়োজন নেতাই পেৰিছ চুক্তিৰ নিয়ম অনুসৰি জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ অতি বিৰূপ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি ফলপ্ৰসূভাৱে সঁহাৰি জনাবলৈ দুৰ্বল সম্প্ৰদায়সমূহক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োজন নেতাই লোকচান আৰু ক্ষতিৰ বিষয়সমূহৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ প্ৰচেষ্টা ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰকাশ কৰে আৰু জলবায়ুৰ বিৰূপ প্ৰভাৱৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰকাশ কৰে আৰু পক্ষসমূহক লোকচান আৰু ক্ষতিৰ পুঁজি আৰু চিঅ’পি২৮ৰ পুঁজিৰ ব্যৱস্থা কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
দুয়োজন নেতাই উল্লেখ কৰে যে নবীকৰণযোগ্য শক্তি, সেউজ হাইড্ৰজেন, ব্যৱহাৰ আৰু সংৰক্ষণ প্ৰযুক্তি, শক্তি দক্ষতা, আৰু অন্যান্য কম কাৰ্বনযুক্ত সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত বিনিয়োগে বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত কৰাৰ লগতে চাকৰি সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰতো সহায় কৰিব। নেতাসকলে নিৰ্গমন ফলপ্ৰসূভাৱে সম্বোধন আৰু হ্ৰাস কৰিবলৈ সকলো প্ৰযুক্তিক সমৰ্থন আৰু নিয়োগ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, একে সময়তে এক ন্যায্য পৰিৱৰ্তন নিশ্চিত কৰে যিয়ে ব্যাপক বহনক্ষম উন্নয়ন সক্ষম কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োজন নেতাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সমাজক উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে জটিল প্ৰযুক্তিৰ উপলব্ধতা, সুলভতা আৰু ব্যয়সাধ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ দিশত দুগুণ প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ আহ্বান জনায়।
দুয়োজন নেতাই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ কাঠামোৰ ভিতৰত ন্যায্য শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যিটো তিনিটা সমানে উল্লেখযোগ্য স্তম্ভৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল: শক্তিৰ সুৰক্ষা আৰু সুলভতা, অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি, আৰু সেউজ গৃহ গেছৰ নিৰ্গমন হ্ৰাস কৰা এই সকলোবোৰ ন্যায়সংগত, আৰু ন্যায্যভাৱে লাভ কৰা হৈছে। তেওঁলোকে পুনৰ কয় যে ইউ এ ই আৰু ভাৰতে সকলোৰে বাবে সুলভ, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু বহনক্ষম শক্তিৰ সাৰ্বজনীন প্ৰৱেশক নিৰ্দ্বিধায় সমৰ্থন কৰে, যিটো বহল কম কাৰ্বনযুক্ত উন্নয়নৰ ট্ৰেজেক্টৰীৰ এক অবিচ্ছেদ্য উপাদান হিচাপে, লাখ লাখ ব্যক্তিৰ শক্তিৰ সুবিধাৰ অভাৱ বুলি স্বীকাৰ কৰি।
দুয়োজন নেতাই উন্নত দেশসমূহে ১০০ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ ডেলিভাৰী পৰিকল্পনা পূৰণ কৰাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যাতে ২০২৩ চনত লক্ষ্য পূৰণ কৰিব পৰা যায়, জলবায়ুৰ চলি থকা প্ৰভাৱৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই উন্নয়নশীল দেশসমূহক সহায় কৰিবলৈ বিত্তীয় সাহায্যৰ সুলভতা আৰু সুলভতা গঢ়ি তোলা আৰু সমৰ্থন কৰা। তেওঁলোকে ইউএনএফচিচিচি আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ অধীনত থকা বাধ্যবাধকতাসমূহৰ কথাও স্মৰণ কৰি ২০২৫ চনৰ ভিতৰত উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ সৈতে অভিযোজনৰ বাবে জলবায়ু বিত্তীয় সাহায্য দুগুণ কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, ২০২৫ চনৰ ভিতৰত প্ৰশমন আৰু অভিযোজনৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ প্ৰেক্ষাপটত স্কেল-আপ বিত্তীয় সম্পদৰ ব্যৱস্থা কৰা।
নেতাসকলে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠান (আই এফ আই) আৰু বহুপক্ষীয় উন্নয়ন বেংকসমূহক (এম ডি বি) এই বছৰ বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ, ৰেহাইমূলক বিত্তীয় ব্যৱস্থা মুকলি কৰা, বিপদ পৰিচালনা কৰা, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ লক্ষ্যৰে ৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে নিৰ্ধাৰিত পৰিকল্পনাক সমৰ্থন কৰিবলৈ অতিৰিক্ত ব্যক্তিগত পুঁজি আকৰ্ষণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় উন্নয়নশীল দেশসমূহত। এমডিবিসমূহে একবিংশ শতিকাৰ ভাগ-বতৰা কৰা বিশ্বব্যাপী প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰিব পাৰিব লাগিব আৰু উন্নয়নমূলক বিত্তীয় সাহায্যত তেওঁলোকৰ ভূমিকাত আপোচ নকৰাকৈ বিশ্বব্যাপী ৰাজহুৱা সামগ্ৰীৰ বিত্তীয় সাহায্য আগবঢ়াব পাৰিব লাগিব।
দুয়োজন নেতাই স্বীকাৰ কৰে যে ব্যক্তিৰ বহনক্ষম আৰু পৰিৱেশ অনুকূল আচৰণ, যেতিয়া গণ পৰিসৰত গণনা কৰা হয়, তেতিয়া বিশ্ব জলবায়ুৰ কাৰ্য্যত উল্লেখযোগ্য অৰিহণা যোগাব পাৰে। তেওঁলোকে বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ ওপৰত সজাগতা বৃদ্ধি আৰু ব্যক্তিক পৰিৱেশ অনুকূল পছন্দ আৰু আচৰণ গ্ৰহণৰ দিশত ঠেলি দিয়াৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰে। এই সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰতৰ মিছন লাইফ পদক্ষেপক প্ৰশংসা কৰে। দুয়োজন নেতাই আশা প্ৰকাশ কৰে যে চি অ’ পি ২৮ৰ কাৰ্যসূচীয়ে পৰিৱেশৰ বাবে সঠিক বাছনি কৰিবলৈ মানুহৰ মাজত এই সজাগতাকো প্ৰসাৰিত কৰিব।
দুয়োজন নেতাই ভাৰতৰ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্বৰ গুৰুত্ব আৰু তাৎপৰ্য্যক দৃঢ়তাৰে কয় আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাক লালন-পালন আৰু ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে জি-২০ৰ ভূমিকাক দৃঢ়তাৰে কয়, য’ত বিত্ত আৰু প্ৰযুক্তিক জটিল সক্ষমকাৰী হিচাপে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, লগতে ন্যায্য, সৰ্বাংগীন আৰু বহনক্ষম শক্তি পৰিৱৰ্তনৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিয়া হৈছে।
দুয়োজন নেতাই ইউ এ ইত আয়োজিত COP28ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ তাৎপৰ্য্য স্বীকাৰ কৰে যে বৰ্ধিত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা লাভ কৰা, অভিজ্ঞতা আৰু জ্ঞান বিনিময় কৰা, আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তনে সৃষ্টি কৰা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সন্মুখীন হ’বলৈ উদ্ভাৱনীমূলক আৰু ফলপ্ৰসূ সমাধান গঢ়ি তোলা।
ইউএই আৰু ভাৰতে ইউএনএফচিচিচি আৰু পেৰিছ চুক্তিৰ লক্ষ্যসমূহ আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ফলপ্ৰসূ জলবায়ু কাৰ্য্য আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ বাবে এক নতুন গতি সৃষ্টি কৰা এক অন্তৰ্ভুক্ত আৰু কাৰ্য্যমুখী সন্মিলন হিচাপে COP28ত সফল ফলাফল নিশ্চিত কৰাৰ সংকল্পত একত্ৰিত।