রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হাইৱে মন্ত্রালয়
শ্রী নিতিন গদকরীনা আন্ধ্র প্রদেশকী তিরুপতিদা নেসন-ৱাইদ প্লান্তেসন দ্রাইব হৌদোকখ্রে
খোংথাং অসি ঐখোয়গী নেস্নেল হায়ৱেশিংবু এনভাইরনমেন্তেলি সস্তেনেবল গ্রীন হায়ৱেজশিং ওন্থোক্নবা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং মখাদা হৌদোকপা গ্রীন ইন্দিয়া মিসনগী শরুকনি: শ্রী গদকরী
12 JUL 2023 7:04PM by PIB Imphal
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নিতিন গদকরীনা ঙসি আন্ধ্র প্রদেশকী তিরুপতিদা নেসন-ৱাইদ প্লান্তেসন দ্রাইব হৌদোকখ্রে।
‘অজাদী কা অমৃত মহোতসব’কী মখাদা এন.ঐচ.এ.আই.না এন.ঐচ.এ.আই. লেন্দ পার্সেলশিং, তোল প্লাজাশিং অমসুং অমৃত সরোবরশিং য়াওনা নেস্নেল হায়ৱেশিংগী মতায়দা মশক খংদোক্লবা লোকেসন ৩০০ হেনবদা অমুক্তংদা উ থাবগী খুত্থাংদা নোংমদা উ চারা লাখ ২.৭৫ হেন্না থানবগীদমক খোংথাং অসি লৌখৎপনি। এনভাইরনমেন্ত সস্তেনেবিলিতীগী পাউজেল শন্দোক্লদুনা দ্রাইব অসিদা পব্লিক রিপ্রজেন্তেতিবশিং, সিভিল সোসাইতী, এন.জি.ও.শিং অমসুং মহৈরোইশিংনা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী গদকরীনা হায়খি মদুদি খোংথাং অসি ঐখোয়গী নেস্নেল হায়ৱেশিংবু এনভাইরনমেন্তেলি সস্তেনেবল গ্রীন হায়ৱেজশিং ওন্থোক্নবা পান্দমদা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েং মখাদা হৌদোকপা গ্রীন ইন্দিয়া মিসনগী শরুকনি।
শ্রী গদকরীনা হায়খি মদুদি খোংথাং অসি ক্লাইমেত চেঞ্জনা ওইহনবা মায়োক্নরিবশিংগীদমক অচেৎপা উপায় অমনি, মরমদি মসিনা কার্বোন ইমিসন হন্থহল্লি অমসুং ইনভাইরনমেন্তেলি ফ্রেন্দলি ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপ তৌহল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি উ প্লান্তেসন অমসুং ত্রান্সপ্লান্তেসন তৌবা অসি নেস্নেল হায়ৱে দিবলপমেন্তকী শরুক অমা ওইরে।
রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ অমসুং সিভিল এভিয়েসনগী রাজ্য মন্ত্রী জেনরেল (রিতয়ার্দ) দা. ভি.কে. সিংহ অমসুং এন.ঐচ.এ.আই. চিয়ারমেন শ্রী সন্তোশ কুমার য়াদবনসু ঘাজিয়াবাদকী দাসনাদা ইস্তর্ন পেরিফেরেল এক্সপ্রেসৱে ইন্তরচেঞ্জ ময়াদা উ চারা থাখি।
প্লান্তেসন এক্সন প্লান অসি হায়ৱে দিবলপমেন্ত প্রোগ্রামগী ফোকস এরিয়ানি মদুগী মখাদা লোকেল ইন্দিজেনস শর্বশিং অমসুং উশিং লম্বী মতায়গী সরপ্লস লেন্দ অমসুং মেদিয়ান লেন্দ নত্রগা আর.ও.দবল্যুদা থাজিল্লি। এম.ও.আর.তি.ঐচ.না গ্রীন হায়ৱে পোলিসী-২০১৫ প্রোমুলগেত তৌখি, মেন্দেত অসিগী মখাদা এন.ঐচ.এ.আই.না এনুএল প্লান্তেসন এক্সন প্লানগী শরুক ওইনা ২০১৬-১৭দগী ২০২২-২৩ ফাওবদা উ চারা করোর ৩.৪৬ থাখ্রে। চৎলিবা চহি অসিদা উ চারা লাখ ৫৬ হেন্না থাগদবনি হায়না প্রপোজ তৌরি মদু মোন্সুন সিজন খক্তদগী হৌখ্রে।
এন.ঐচ.এ.আই.না পায়খৎলিবা উ থাবা অমসুং অতোপ্পা মরী লেনবা থবকশিং অসি প্রধান মন্ত্রীগী মিসন লাইফ, লাইফস্তাইল ফোর এনভাইরনমেন্তগী মীৎয়েংগী শরুক্নি। মসিগী হোৎনরিবশিংগী খুত্থাংদা এন.ঐচ.এ.আই.না সেল্ফ-সস্তেনেবল ওইগদবা রিইনফোর্স অমসুং এনেবল এনভাইরনমেন্ত ফ্রেন্দলী বিহেবিয়র ওইগদবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎপদা থৌদাং লৌরি।
এন.ঐচ.এ.আই.না ইকো-ফ্রেন্দলী নেস্নেল হায়ৱেশিং দিবেলপ তৌনবা মতম মতমগী ওিনা প্লান্তেসন দ্রাইবশিং পাংথোক্লি। মসিগী পান্দমদি রুরেল লাইবলিহুদ মিসনশিং অমসুং ফোরেস্ত অমসুং হোর্তিকলচর এক্সপার্তশিংগী খুত্থাংদা কন্সেসন ফংবশিং, রাজ্য সরকার এজেন্সীশিং, প্রাইবেত প্লান্তেসন এজেন্সীশিং, সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং য়াওনা পুন্না নেস্নেল হায়ৱেশিংদা উ থাবা মপুং ফাহনবনি।

Ministry of Road Transport & Highways
Shri Nitin Gadkari launches Nation-wide Plantation Drive in Tirupati, Andhra Pradesh
This initiative aligns with Green India Mission led by Prime Minister aiming to convert our National Highways into environmentally sustainable Green Highways: Shri Gadkari
12 JUL 2023 7:04PM by PIB Delhi
Union Minister for Road Transport & Highways Shri Nitin Gadkari, launched a nationwide plantation drive in Tirupati, Andhra Pradesh today.
Under the aegis of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’, NHAI organized this drive to undertake plantation of over 2.75 lakh saplings in one day through simultaneous plantations at more than 300 identified locations, along the National Highways including NHAI land parcels, toll plazas and Amrit Sarovars. Spreading the message of environment sustainability the drive witnessed participation from public representatives, Civil society, NGOs and students.
In his address Shri Gadkari said this initiative aligns with the Green India Mission (GIM) led by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji, aiming to convert our National Highways into environmentally sustainable Green Highways. He said our commitment to this cause is unwavering as we diligently strive to compensate for every tree felled during road projects by planting twice the number of trees. Furthermore, we have achieved success in relocating fully grown and large trees, he added.
Shri Gadkari said this initiative serves as a concrete response to the challenges posed by climate change, as it simultaneously reduces carbon emissions and fosters the development of environmentally friendly infrastructure. He said that plantation and transplantation of trees has become an integral part of National Highway development. He said a lot of emphasis is also given to geotagging of trees, so that the progress and growth of these plants can be monitored. He also called upon people to come forward and participate in the program to have a sustainable and long-lasting impact of the plantation drive.
Minister of State for Road Transport & Highways and Civil Aviation Gen. (Retd) Dr. V.K. Singh and NHAI Chairman Shri Santosh Kumar Yadav also planted saplings near Eastern Peripheral Expressway Interchange at Dasna, Ghaziabad.
The plantation action plan is the focus area of highway development program under which the local indigenous shrubs and trees are planted on surplus land of roadside avenue and median land or ROW. MoRTH promulgated Green Highway policy-2015, under this mandate, NHAI has planted 3.46 crore saplings from 2016-17 to 2022-23 as part of Annual Plantation Action Plan. In current year, over 56 lakh saplings are proposed to be planted which have started from monsoon season only.
The plantation and other allied activities which NHAI undertakes is in sync with the vision of Hon’ble Prime Minister viz. Mission LiFE ,Lifestyle For Environment, which entails to bring individual human behavior at the forefront of global climate action narrative. Through its sustainable endeavor, NHAI plans to contribute for the creation of an ecosystem that will reinforce and enable environment friendly behaviour to be self-sustainable.
NHAI has been organizing plantation drives from time to time to develop eco-friendly National Highways. The vision is to saturate plantations along the National Highways collectively by involving concessionaires, State Government agencies, private plantation agencies, Self-Help Group through State Rural Livelihood Missions (SRLMs) and Forest and Horticulture experts.