জল শক্তি মন্ত্রালয়
নমামী গঙ্গেগী ৱেবিনার সেরিজ, ‘নহাওইবশিংগী ৱাখল্লোন্দা মৈরী চুবাঃ তুরেলশিংবু হান্না মতৌদা হঞ্জিলহনবা’ অসিনা গ্লোবেল ওইরে
নহাশিংগী ৱাখল্লোন্দা মৈরী চুবাঃ মালেমগী কেম্পেন’ অসিনা ‘হয়েংগী মতমগী গ্লোবেল সস্তেনেবিলিতী লীদর শেম্নবা লৈরিবা নহা ওইরিবা ৱাতর সস্তেনর’শিংনা শরুক য়াহনবগী পান্দম থম্লি
DG, NMCGনা নহা ওইরবা চারোন শুরোন্দা তাকপীবা অমসুং ৱাতর কঞ্জর্বেসন অমসুং রিভর রিজ্যুবিনেসনগী মতাংদা মশাগী থৌদাং লৌহনবগী তঙাই ফদবা লৈরে
10 JUL 2023 11:23AM by PIB Imphal
নেস্নেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গা (NMCG)না ‘নহাওইবশিংগী ৱাখল্লোন্দা মৈরা চুবাঃ তুরেলশিংবু হান্না মতৌদা হঞ্জিলহনবা’ হায়বা ৱেবিনার অসিবু মালেমগী থাক্তা য়ৌহল্লে। ৱেবিনার অসিগী 13শুবা তাঙ্কক, হৌজিক্না ‘নহাশিংগী ৱাখল্লোন্দা মৈরী চুবাঃ মালেমগী কেম্পেন’ হায়না মিংথোল্লবা ৱেবিনার অসি ‘হয়েংগী মতমগী গ্লোবেল সস্তেনেবিলিতী লীদর শেম্নবা লৈরিবা নহা ওইরিবা ৱাতর সস্তেনর’শিংনা শরুক য়াহনবগী পান্দমগা লোয়ননা APAC ন্যুজ নেতৱর্ক্কা খুৎশম্নদুনা জুলাই 8, 2023দা ভর্চুএলগী খুত্থাংদা পাংথোকখিবনি। ৱেবিনার অসিগী থীম্না ৱাতর কঞ্জর্বেসন্নি। মসিগী অখন্নবা সেসন অসিদা, নোংগী ঈশিং য়োকশিনবা, য়ুনিভর্সিতীশিংগা মরী লৈনবা, অমসুং সস্তেনেবল ওইবা ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং রিভর রিজ্যুবিনেসন শোইদনা পাংথোকহন্নবগীদমক্তা খুন্নাইশিংগা তেংবাংনবগী হৌজিক য়াম্না মথৌ তারিবা হীরমশিংগী মতাংদা খন্নখি।
NMCGগী দাইরেক্তর জেনেরেল, শ্রী জি. অশোক কুমারনা ৱেবিনার অসিবু লুচিংখি। পেনেলিস্তশিংগী মনুংদা IES য়ুনিভর্সিতীগী চান্সেল্লর, শ্রী বি.এস. য়াদব; মনিপাল একাদমী ওফ হাইয়র এজুকেসনগী ভাইস চান্সেল্লর, দাঃ নরায়ন শেনোয় এস.; ৱর্ল্স য়ুনিভর্সিতী ওফ দিজাইনগী প্রোফেসর অমসুং দীন একাদমিক্স, দাঃ নীনা সিংহ জুৎশি, অমসুং কিংদম ওফ বাহরেনগী অরাবিয়ন গল্ফ য়ুনিভর্সিতীগী ই-লর্নিং এক্সপর্ত, শ্রী অর্পন স্তিফেন য়াওখি।
NMCGগী DGনা মরু ওইবা ৱারোল থমখিবদা, মহাক্না ৱাতর কঞ্জর্বেসন অমসুং রিভর রিজ্যুবিনেসনগীদমক্তা হোৎনরিবশিং অসি হেন্না খোঙজেল য়াঙশিনহনবগী তঙাই ফদবা লৈবদা মিৎয়েং চঙখি। থৌওংশিং অসিদা মীয়াম্না শরুক য়াবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা মহাক্না ৱাফম থমখি। মসিগীদমক্তা মীয়াম পুন্না হোৎনমিন্নসি অমসুং ঈশিং হৌরকফমশিংবু মীয়াম্না চেকশিন্না অমসুং ইকায় খুম্ননা থমসি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। লৈবাক অসিগী নোং তাবগী মতৌদা স্পাতিএল অমসুং তেম্পরেল ভেরিএসন লোইরিবা অসিগী খুদোংচাব লৌদুনা ঈশিংগী রিসোর্সশিং নীংথিনা শেন্নসি হায়না মহাক্না হায়খি। “নমামী গঙ্গাগী স্কোপ অসি গঙ্গা তুরেল অমসুং মসিগী মশাশিংবু কোল্লি অমসুং গঙ্গা বেসিন্দা তৌরিবা থবকশিংগী শাফু অসিনা ঈশিংগী মগুন অমসুং বাইওদাইবর্সিতীবু হেন্না ফগৎহল্লক্লি অমসুং মসিগী খুদম অসি গঙ্গেতিক দোলফিন অমসুং ওত্তর উবা ফংলক্লিবা অসিদা উবা ফংলে”। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা, “য়ুনাইতেদ নেসন্সনা NMCGগী হোৎনজমনশিংবু শকখঙবা অসিনা ৱাতর কঞ্জর্বেসনগী মতাংদা খোঙফম চেৎলিবা অসিবু হেন্না মপাঙ্গল লৈহল্লে। মালেমগী স্তেকহোলদরশিংদগী ফংলিবা পোজিতিব রেস্পোন্সশিং অসিনা নমামী গঙ্গেগী শাফুশিংবু ময়েক শেংহল্লে। কুম্ভ মেলা 2019দা মীওই করোর 20 হেনবনা শরুক য়াখিবা অসি থাজবা থম্লবদগী হেল্লিবনি, অমসুং মসিনা লৈবাকসিদা রিভর রিজ্যুবিনেসনগী মতাংদা পাংথোক্লিবা থবকশিং হেনগৎলে হায়বা তাকখি”।
5 R – রিদ্যুস, রিয়ুজ, রিসাইকল, রিচার্জ অমসুং রেস্পেক্তকী মরু ওইবশিং অসি ঈশিং ৱাৎপা, অখন্ননা লৌউবগী সেক্তরগা লান্থেংনবদা য়াম্না মরু ওই, অমসুং ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নবা হায়বসিদা অহেনবা মরু ওইবা চঙনরি। লৌমীশিংনা গ্রাউন্দৱাতর কা হেন্না শিজিন্নবা অসিদা মহাক্না মিৎয়েং চঙলদুনা মসিদা ঈশিং চিংথোক্নবা পম্প শিজিন্নবদা মৈ য়াম্না চঙবগা লোয়ননা ইফিসিএন্ত ওইবা ইরিগেসনগী থৌওংগী মথৌসু তাই হায়বগী ৱাফম মহাক্না থমখি। পুন্সি হীরম খুদিংদা ঐখোয়না ঈশিং য়োকশিনবগী থৌওংগা মরী লৈনহনগদবনি, ঈশিং রিয়ুজ তৌববু পুক্নিং থৌগৎকদবনি। অহেনবা ওইনা, সিৱেজ ত্রিতমেন্ত প্লান্ত (STP)তগী থোক্লকপা ঈশিং অসি ইরিগেসন্দা শিজিন্নবা য়াই অমসুং ঈশিং লৌফমদগী ঈশিং লৌথোকপগী চাংসু মসিনা হন্থহনগনি। ঈশিং মাঙহনবগী মহুত্তা ঈশিং নৌনা লৌশিন্দুনা অমুক্কা হন্না শিজিন্নবা থৌওং মনুং চনবা ঈশিংগী সর্ক্যুলর ইকোনোমী অমা শিজিন্নদুনা মালেম্না সস্তেনেবল ৱাতর মেনেজমেন্ত পাংথোকপা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
নহাশিংগী চারোন শুরোনবু তাকপীবগী মথৌ তাবা, মহৈরোইশিংগী মরক্তা এৱিয়র্নেস লৈহনবা অমসুং সস্তেনেবল ৱাতর য়ুসেজ প্রেক্তিস খুমাং চাউশিলহন্নবা থৌদাং লৌহনবগী মথৌ তাবদা মহাক্না মিৎয়েং চঙখি। মহাক্না সেফ সিৱেজ দিস্পোজেলদা মিৎয়েং অমুক্কা হন্না চঙলদুনা ঈশিং রিয়ুজ তৌবগী মরু ওইবগী মতাংদা মরু ওইবা পাউদমখি। “সিৱেজ দিস্পোজেল নীংথিজনা তৌদবনা ফ্রেশ ৱাতর সোর্সপু মাঙহনবা অমসুং মোৎশিলহনবগী থৌওং থোকহনবা য়াই, মসিনা মীয়ামগী হকশেলদা অকায়বা পীরকপা য়াই। NMCGনা সিৱেজ ৱাতর নীংথিনা দিস্পোজ তৌহন্দুনা নির্মল জল কেন্দ্র লিংখত্তুনা সিৱেজ ৱাতর ত্রিৎমেন্ত তৌবগী থবকশিং থৱাই য়াওনা পাংথোক্লি, অমসুং থবকশিং অসি শেল তানবগী থৌওংগা মরী অমত্তা লৈনদে”, মহাক্না হায়খি।
ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং তুরেলশিংবু হান্নগী মতৌদা হঞ্জিলহনবগী থবকশিং অসিদা য়ুনিভর্সিতীশিংনা মরু ওইবা থৌদাং য়াবা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
IES য়ুনিভর্সিতীগী চান্সেল্লর, শ্রী বি.এস. য়াদবনা গঙ্গা তুরেলনা লৈবাক্কী লাইফলাইন অমা ওইবগী থৌদাংগী মতাংদা হায়রদুনা ঈশিং নীংথিনা শিজিন্নদুনা ঈশিংগী রিসোর্সশিং কঞ্জর্বেসন তৌবগী মতাংদা মীয়ামদা খঙহন্নবা য়ুনিভর্সিতীশিংনা মরী লৈনবা এৱিয়র্নেস কেম্পেন পাংথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না জল জীবন মিসন্না অশেংবা ঈশিং পীনবা হোৎনবগী থবকশিংবু শকখঙদুনা মিসন অসিবুসু থাগৎখি। লোয়ননা, মহাক্না ভারত সরকারনা হৌদোকখিবা উন্নত ভারত অভিয়ানবু থাগৎখি। খোঙথাং অসিদা কম্ম্যুনিতী দিভেলপমেন্তকীদমক্তা মনাক নকপা খুঙ্গং 10বু কোনশিল্লি। খোঙথাং অসিদা থৱাই য়াওনা শৌগৎকনি হায়না শ্রী য়াদবনা ফোংদোক্লদুনা ঈশিং অসি তঙাই ফদনা চঙবা হীরম্নি হায়রদুনা অশেংবা ঈশিং ফংনবগীদমক্তা শেল তিংনরিবা অসিগী মতাংদা ৱাফম থমখি। মহাক্না নেস্নেল মিসন ফোর ক্লিন গঙ্গা (NMCG)না তুরেলশিংবু হান্নগী মতৌদা হঞ্জিলহল্লক্নবা অমসুং পোল্ল্যুসন থোকহন্দনবা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা কেম্পেন চত্থদুনা মরী লৈনবা এৱিয়র্নেস শন্দোকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি।
দাঃ নরায়ন শেনোয় এস.না ঈশিং য়োকশিনবা অমসুং তুরেলশিংবু চেকশিন্না ঙাক শেনবগী তঙাই ফদবগী মতাংদা ৱাফম থমখি। স্তেতিস্তিক্স কয়া পল্লদুনা, মহাক্না হায়বদা ভারত্তা তুরেল মশিং য়াম্না লৈ অমসুং নোংসু য়াম্না তাই হায়খি। দাঃ শেনোয়না হায়খিবদা, গঙ্গা তুরেলনা লৈবাক্কী রাজ্য 11 ফাওদুনা চেল্লি, অপুনবা মীশিংগী চাদা 30 অমসুং লৌ-উনবা লমগী চাদা 40 কোল্লি। “মনিপাল একাদমী ওফ হাইয়র এজুকেসন অসিনা রিভর রিজ্যুবিনেসন এফফোর্ত্তা থৱাই য়াওনা থবক তৌরি, তুরেলবু লিভিং নেচরেল রিসোর্স ওইনা উদুনা নহা চারোন শুরোন্দা হোলিস্তিক ওইবা মিৎয়েং য়েংহনবা স্বর্ন অরাধনা প্রোজেক্তকুম্বা প্রোগ্রাম কয়া পায়খৎলি”, দাঃ শেনোয়না হায়খি। “ঈশিং থোকফমশিং ঙাক শেনবা অমসুং সস্তেনেবল ফ্যুচর অমা লৈহনবগী চাউরবা খোঙথাংদা অপীকপা খোঙথাং অমনসু মতেং পাংবা ঙমগনি”।
NMCGনা য়ুনিভর্সিতী কন্নেক্ত প্রোগ্রামদা য়ুনিভর্সিতীশিংগা তেংবাংনরিবা অসিগী মতাংদা দাঃ নীনা সিংহ জুৎশিনা পাউদম থমখি। ক্লাইমেত চেঞ্জ অমসুং মসিনা খুন্নাইদা হকথেংননা পীরিবা শাফুগী মতাংদা পল্লদুনা, দাঃ জুৎশীনা ঈশিংনা লিভিং এন্তাইতী ওইদুনা মরু ওইরিবা অমসুং শিংনবশিং অসিগা মাইয়োক্নবদা নহাশিংনা শরুক য়াবগী মথৌ তাবদা মিৎয়েং চঙখি। মসিগুম্বা তেংবাংনবগী থবকশিংনা স্কুল ওফ আর্কিতেকচর অমসুং প্লান্নিংনা ওন-কেম্পস কঞ্জর্বেসন এফোর্ত্তা মিৎয়েং চঙদুনা য়ুনিভর্সিতীগী করিকলমদা ঈশিং য়োকশিনবগী ৱাখল্লোন মনুং চলহনবগী পান্দম থম্লি। স্কুল ওফ কম্ম্যুনিকেসন্না শাফু লৈবা ভিদিওশিংগী খুত্থাংদা এৱিয়র্নেস পীনবা হোৎনরি, অদুগা স্কুল ওফ ফেশন্না সস্তেনেবল প্রেক্তিসশিংদা অহেনবা মিৎয়েং থম্নরি। মখা তাবা ওইনা, স্কুল ওফ পর্ফোরমিং আর্ত্না ঈশিং য়োকশিনবগা মরী লৈনবা পরফোর্মেন্সকী খুত্থাংদা মরী লৈনবা হীরমশিংদা মহৈরোইশিংগী পুক্নিং থৌগৎনবা হোৎনরি। দিসিপ্লিন কয়া অসিগী করিকল্ম শেম্বদা ঈশিংগী মরী লৈনবা হীরম মনুং চলহনগদবনি হায়রদুনা তেক্নোলোজী অমসুং AI শিজিন্নদুনা ঈশিংগী মরু ওইবা হীরমশিংগী ৱারোইশিন পুরকপগী মরু ওইবদা মহাক্না মিৎয়েং চঙদুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি।
অরাবিয়ন গল্ফ য়ুনিভর্সিতীগী মমিং লৈরবা ই-লর্নিং এক্সপর্ত, শ্রী অরপন স্তেফেন্না বাহরেন্না থেংনরিবা ঈশিংগী শিংনবা কয়াদা মহাক্কী ৱাখল্লোন ফোংদোক্লদুনা লমদমসিদা মহৌশাগী ওইবা পাৎ নত্ত্রগা তুরেল লৈতবা অমসুং সমুদ্র ঈশিংবু থকপা য়াবা ঈশিং ওন্থোক্নবগী থৌওংদা কা হেন্না মখা পোল্লিবা অসিগী মতাংদা ৱাফম থমখি। গ্রাউন্দৱাতর লোইশিল্লকপগী অরুবা ফীভম অমসুং মসিবু এজুকেসন সেক্তরনা মিৎয়েং চঙবা ৱাৎপা, মসিবু করিকলমদা মনুং চলহনবগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। ঈশিং ৱাৎপগী শিংনবা অসিদা মীয়াম্না অচৌবা মিৎয়েং চঙফম থোকই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। নহা ওইরিবা মীওইশিংদা K12 থাক্তগী হৌদুনা তাকপী তম্বীবগী থৌওংনা খ্বাইদগী হকথেংনবা থবক ওইগনি হায়না মহাক্না হায়খি। প্রোফেস্নেল দিগ্রী খক্তমক তান্নবগী মহুত্তা মখোয়গী মহৈ তম্বগী অপুনবা খোঙচৎ অসিদা ঈশিং য়োকশিনবগী হীরমদা অকুপ্পা লৌশিং তাকপা অমসুং মিৎয়েং চঙহনবা হায়বসিদা প্রাইওরিতী পীফম থোকই হায়না মহাক্না হায়খি। ইনভাইরনমেন্তকী মতাংদা খনবা মীওই শেমগৎপা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা থৌওং পাংথোকপগী তঙাই ফদবা লৈরক্লিবা অসিবু শকখঙদুনা ৱাতর এজুকেসন এজুকেসনবু ভারতকী এজুকেসন সীস্তেমগা মান্ননা চৎহনবগী মথৌ তাবসিদা শ্রী স্তেফেন্না মিৎয়েং চঙখি।

Ministry of Jal Shakti
Namami Gange’s Webinar Series 'Igniting Young Minds: Rejuvenating Rivers’ Goes Global
‘Igniting Young Minds: A Global Campaign’ Aims To Invoke Participation From ‘Young Water Sustainers To Build Tomorrow’s Global Sustainability Leaders’
DG, NMCG Emphasizes On Need To Educate Younger Generations & Inculcate A Sense Of Ownership On Water Conservation & River Rejuvenation
10 JUL 2023 11:23AM by PIB Delhi
National Mission for Clean Ganga (NMCG) has taken the webinar series ‘Igniting Young Minds: Rejuvenating Rivers’ global. The 13th edition of the webinar series, now titled, ‘Igniting Young Minds: A Global Campaign’ was virtually organised on 8th July 2023 in collaboration with APAC News Network, with the objective of invoking participation from ‘Young Water Sustainers to Build Tomorrow’s Global Sustainability Leaders’. The theme of the webinar was Water Conservation. In this special session, the urgent need for rainwater conservation, collaboration with universities, and community engagement to ensure sustainable water management and river rejuvenation were discussed.
Mr. G. Asok Kumar, Director General, NMCG chaired the webinar. The panelists included Mr. B.S Yadav, Chancellor, IES University, Dr. Narayana Shenoy S, Vice Chancellor, Manipal Academy of Higher Education, Dr. Neena Singh Zutshi, Professor and Dean Academics, World University of Design, and Mr. Arpan Stephen, Kingdom of Bahrain, E-learning Expert, Arabian Gulf University.
Delivering the keynote address, DG, NMCG highlighted the critical need for intensified efforts in water conservation and river rejuvenation. He spoke about the imperative role of public participation, calling for a collective movement and citizen responsibility to ensure sustainability and respect for water resources. He emphasized the effective management of water resources to make use of the spatial and temporal variation in rainfall in the country. “The scope of Namami Gange extends to River Ganga and its tributaries and the impact of the work done in the Ganga Basin is manifesting in the form of significant improvement in water quality and biodiversity exemplified by the increased sightings of aquatic species like Gangetic Dolphins, Otters etc.,” He further added, “The recognition of NMCG's efforts by the United Nations further reinforces its unique position and commitment to water conservation. The positive recognition received from international stakeholders’ underscores Namami Gange’s impact. The participation of more than 20 crore people in the Kumbh Mela 2019, much more than anticipated, signifies an increasing awareness and engagement in river rejuvenation efforts in the country.”
He said that the significance of the 5 Rs - Reduce, Reuse, Recycle, Recharge and Respect – is pivotal to combat water scarcity, particularly the agriculture sector, where water use efficiency remains a primary concern. He shed light on the excessive use of groundwater by farmers, which not only requires significant energy for pumping, but also demands more efficient irrigation methods. He said that saving water should be incorporated into all aspects of life, encouraging the reuse of water, such as utilizing rejected water from RO systems for washing vegetables, fruits, and plants. Additionally, treated water from sewage treatment plants (STPs) can be used for irrigation and other purposes, reducing the extraction of water from other sources. He noted that by adopting a circular economy of water, where water is no longer discarded but instead recovered and reused, the world can achieve sustainable water management.
He focused on the need to educate younger generations, raising awareness among students and instill a sense of responsibility to promote sustainable water usage practices. He also highlighted the importance of reusing sewage water, focusing on the technical aspects of safe sewage disposal. “Improper sewage disposal can lead to the contamination of fresh water sources, posing risks to public health. NMCG actively engages in the process of treating sewage water through the establishment of Nirmal Jal Kendras, ensuring the safe disposal of sewage water and its utilization for non-potable purposes”, he said.
DG, NMCG underscored the need to preserve rainwater and discussed the "Catch the Rain" campaign, which encourages decentralized storage of rainwater. The campaign urges communities to harvest rainwater within their localities, contributing in elevating water table levels and a reduction in energy-intensive water pumping. “Preserving rainwater is instrumental in conserving water for the summer season”. Furthermore, he noted the significance of rainwater conservation for students, as it directly influences future of forthcoming generations. “It is imperative to instill this knowledge in students, fostering a sense of responsibility and promoting mindful water usage practices”, he said.
He acknowledged the significant role that universities can play in the conservation and rejuvenation of rivers and urged universities to actively support and collaborate in the revitalization of rivers.
Mr. B.S Yadav, Chancellor of IES University, spoke about the role of the Ganga River as the lifeline of the country and encouraged the need for awareness campaigns within university spaces to promote the optimal use and conservation of water resources. He also appreciated the Jal Jeevan Mission, recognizing it as a remarkable initiative in addressing the need for clean water. Additionally, he highlighted Unnat Bharat Abhiyan launched by the Government of India, wherein 10 nearby villages are to be adopted for community development. Mr. Yadav expressed his enthusiasm and readiness to support these initiatives, acknowledging water as a basic necessity and emphasizing the significant expenditure required for obtaining clean water. He commended the efforts of the National Mission for Clean Ganga (NMCG) in raising awareness and implementing the world's largest campaign for rejuvenating rivers and eliminating pollution.
Dr. Narayana Shenoy S, highlighted the need for water conservation and the preservation of rivers. Citing statistics, he noted that India is blessed with a higher density of rivers and receives abundant rainfall. Dr. Shenoy said that the Ganga river flows through 11 states of the country, covering nearly 30 percent of the population and 40 percent of agricultural land. “Manipal Academy of Higher Education is actively engaged in river rejuvenation efforts, initiating programs like the Swarna Aradhana Project, wherein the river is seen as a living natural resource that gives a holistic perspective to the younger generation,” Dr. Shenoy noted, adding, “Even small steps can create a significant impact by contributing to the larger cause of protecting water resources and ensuring a sustainable future.”
Dr. Neena Singh Zutshi discussed the university's collaboration with the NMCG in the Universities Connect Program. Addressing the pressing global challenge of climate change and its immediate impact on society, Dr. Zutshi underscored the importance of water as a living entity and the urgent need for youth engagement in effectively addressing this challenge. She said that the collaboration aims to integrate water conservation principles into the university's curriculum, with the School of Architecture and Planning focusing on on-campus conservation efforts. She said that the School of Communication is looking to raise awareness through impactful videos, while the School of Fashion is prioritizing sustainable practices. Furthermore, she noted that the School of Performing Arts aims to inspire students through performances promoting water conservation. She said that curriculum design across disciplines should address water-related issues and concluded her address by stressing on the importance of leveraging technology and AI to address the critical water problem.
Mr. Arpan Stephen, an esteemed e-learning Expert from the Arabian Gulf University, shared his insights on the water-related challenges faced in Bahrain, including the absence of natural rivers or lakes and heavy reliance on converting seawater into potable water. He emphasized the pressing issue of groundwater depletion, which is often overlooked within the education sector, stressing the need for its integration into the curriculum. Mr. Stephen underscored the urgency of addressing the scarcity of water resources, calling for widespread acceptance of the issue. He stressed that the most effective approach is to educate young people starting from the K12 level. By providing in-depth knowledge and fostering a focus on water conservation throughout their educational journey, students could be encouraged to prioritize rather than solely pursuing professional degrees. Mr. Stephen's advocated aligning of water conservation education with the growing recognition of the need to nurture environmentally conscious citizens and cultivate sustainable practices within India's education system.