প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজী উপস্থাপনৰ অনুবাদ
07 JUL 2023 12:53PM by PIB Guwahati
ছত্তীশগড়ৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিশ্ব ভূষণ হৰিচন্দনজী, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেশ বাঘেলজী, মোৰ মন্ত্ৰীসভাৰ সহকৰ্মী নীতীন গাড়কাৰীজী, মনসুখ মাণ্ডৱিয়াজী, ৰেণুকা সিংজী, ৰাজ্যখনৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী টি এছ সিং দেওজী, শ্ৰী ৰমন সিংজী, অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল! ছত্তীশগড়ৰ উন্নয়নীযাত্ৰাত এইটো এটা অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন।
ছত্তীশগড়ে আজি ৭০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ উপহাৰ লাভ কৰিছে। এই উপহাৰটো আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ আৰু যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উত্তৰণৰ। এই উপহাৰটো হৈছে ছত্তীশগড়ৰ লোকসকলৰ জীৱনযাত্ৰা সহজ কৰি তোলাৰ লগতে ইয়াৰ স্বাস্থ্যসেৱা উন্নত কৰাৰ। ভাৰত চৰকাৰৰ এই প্ৰকল্পসমূহৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনত বহুতো নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা হ'ব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ দ্বাৰা ধান খেতিয়ক, খনিজ সম্পদ আৰু পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় উদ্যোগসমূহো যথেষ্ট লাভান্বিত হ'ব। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, ইয়াৰ সৈতে জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত সা-সুবিধা আৰু উন্নয়নৰ দিশত এক নতুন যাত্ৰা আৰম্ভ হ'ব। এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পৰ বাবে মই ছত্তীশগড়ৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আমাৰ দশক পুৰণি অভিজ্ঞতা অনুসৰি, এইটো উপলব্ধি কৰা হৈছিল যে য'তেই আন্তঃগাঁথনি দুৰ্বল আছিল, সমানেই সেইবোৰ অঞ্চলত উন্নয়নৰ ধাৰা পলমকৈ আৰম্ভ হৈছিল। গতিকে আজি ভাৰতে উন্নয়নৰ দৌৰত পিছ পৰি থকা অঞ্চলসমূহত আন্তঃগাঁথনিৰ অধিক বিকাশত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ অৰ্থ হৈছে মানুহৰ জীৱন স্বাচ্ছন্দ্যপূৰ্ণ কৰি তোলা, আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থ হৈছে ব্যৱসায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহজতা সৃষ্টি কৰা, আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থ হৈছে লাখ লাখ নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা, আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ অৰ্থ হৈছে দ্ৰুত বিকাশ সাধন কৰা। আজি ভাৰতত যিধৰণে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি বিকশিত হবলৈ ধৰিছে সেয়াও ইয়াত ছত্তীশগড়ত প্ৰতিফলিত হৈছে। যোৱা ৯টা বছৰত ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা’ৰ অধীনত ছত্তীশগড়ৰ হাজাৰ হাজাৰ জনজাতীয় গাঁৱৰ পথ নিৰ্মিত হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যখনত প্ৰায় ৩,৫০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ প্ৰকল্পলৈ অনুমোদন জনাইছে। ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰায় ৩,০০০ কিলোমিটাৰ প্ৰকল্প ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ সৈতে সংগতি ৰাখি আজি ‘ৰায়পুৰ-কোদেবড়’ আৰু ‘বিলাসপুৰ-পাথৰপালী ঘাইপথ’ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ৰে'লপথেই হওক বা স্থলপথ বা ‘টেলিকমে’ই হওক, ভাৰত চৰকাৰে সকলো ধৰণৰ সংযোগৰ বাবে যোৱা ৯টা বছৰত ছত্তীশগড়ত অভূতপূৰ্ব ভাবে কাম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সুবিধা আছে, যাক সাধাৰণতে পৰ্যাপ্ত আলোচনা কৰা নহয়। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সামাজিক ন্যায়ৰ সৈতেও সম্পৰ্কিত। ভাৰত চৰকাৰে বহু শতাব্দী ধৰি অন্যায় আৰু অসুবিধাৰ সন্মুখীন হোৱা লোকসকলক এই আধুনিক সুবিধাসমূহ প্ৰদান কৰি আহিছে। আজি এই পথ আৰু ৰে'লপথসমূহে দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় লোকসকলৰ বসতিসমূহক সংযোজিত কৰিছে। এই দুৰ্গম এলেকাসমূহত বাস কৰা ৰোগী, মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলে আজি সহজে চিকিৎসালয়ত উপস্থিত হোৱাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। ইয়াৰ পৰা কৃষক আৰু শ্ৰমিকসকল পোনপটীয়াকৈ লাভান্বিত হৈছে। ইয়াৰ আন এটা উদাহৰণ হ'ল মোবাইল সংযোগ। ৯ বছৰ আগতে ছত্তীশগড়ৰ ২০ শতাংশতকৈয়ো অধিক গাঁৱত কোনো ধৰণৰ মোবাইল সংযোগ নাছিল। আজি ই প্ৰায় ৬ শতাংশলৈ হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰে বেছিভাগেই নক্সাল হিংসাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত গাঁও আৰু জনজাতীয় গাঁও। এই গাঁওবোৰে যাতে উন্নত ৪জি সংযোগ লাভ কৰে, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে ৭০০ তকৈয়ো অধিক ‘মোবাইল টাৱাৰ’ স্থাপন কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰায় ৩০০ ‘টাৱাৰ’-য়ে ইতিমধ্যে কাম কৰা আৰম্ভ কৰিছে। যিবোৰ জনজাতীয় গাঁৱত সোমোৱাৰ লগে লগে ‘মোবাইল ফোনৰ নেটৱৰ্ক’ হেৰুৱাবলগীয়া হৈছিল সেইবোৰ গাঁৱত আজি ‘মোবাইল ৰিংট’ন’ প্ৰতিধ্বনিত হ’বলৈ লৈছে। ‘মোবাইল ফোন’ৰ সংযোগৰ আগমনৰ লগে লগে, গাঁওসমূহৰ নিবাসীসকলে এতিয়া বহুতো কামৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। আৰু এয়াই হৈছে সামাজিক ন্যায়। আৰু এয়াই হৈছে 'সবকা সাথ সবকা বিকাশ'ৰ ধাৰণা।
বন্ধুসকল,
আজি ছত্তীশগড়ে দুটা অৰ্থনৈতিক ক’ৰিডৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। সেয়া হৈছে- ‘ৰায়পুৰ-ধানবাদ অৰ্থনৈতিক ক’ৰিডৰ’ আৰু ‘ৰায়পুৰ-বিশাখাপত্তনম অৰ্থনৈতিক ক’ৰিডৰ’। এই দুটা ক’ৰিডৰ-য়ে এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৰ ভাগ্য সলনি কৰিবলৈ গৈ আছে। এই অৰ্থনৈতিক ‘ক’ৰিডৰ’কেইটা ‘উচ্চাকাংক্ষী জিলা’সমূহৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে যাক এসময়ত পিছপৰা জিলা বুলি অভিহিত কৰা হৈছিল, আৰু য'ত এসময়ত হিংসা আৰু অৰাজকতাই বিৰাজ কৰিছিল। আজি ভাৰত চৰকাৰৰ অধীনৰ সেই জিলাসমূহত উন্নয়নৰ এক নতুন কাহিনী লিখা হৈছে। আজি ‘ৰায়পুৰ-বিশাখাপত্তনম অৰ্থনৈতিক ক’ৰিডৰ’, যাৰ ওপৰত কাম আৰম্ভ হৈছে, এই অঞ্চলসমূহৰ এক নতুন জীৱনৰেখা হৈ উঠিব। এই কৰিডৰৰ জৰিয়তে ৰায়পুৰ আৰু বিশাখাপত্তনমৰ মাজৰ যাত্ৰাপথ আধালৈ হ্ৰাস পাব। এই ৬ লেনযুক্ত পথটো ধামতাৰীৰ বিশাল ধান-পটী, কাঙ্কেৰৰ বক্সাইট-পটী আৰু হস্তশিল্প সমৃদ্ধ কোণ্ডাগাঁৱক দেশৰ বাকী অংশৰ সৈতে সংযোজিত কৰাৰ এক মুখ্য পথ হৈ উঠিব। আৰু, মই সঁচাকৈয়ে ইয়াৰ আৰু এটা বস্তু ভাল পাইছো। এই পথটো বন্যপ্ৰাণী অধ্যুষিত অঞ্চলৰ মাজেৰে পাৰ হ'ব। গতিকে বন্যপ্ৰাণীৰ সুবিধাৰ বাবে সুৰংগ আৰু জন্তুৰ পাছ-ও নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। ‘দাল্লি ৰাজহৰা’ৰ পৰা জগদলপুৰলৈ ৰে'ল লাইনৰ লগতে অন্তাগড়ৰ পৰা ৰায়পুৰলৈ পোনপটীয়া ৰে'ল সেৱাৰ ফলত দূৰৱৰ্তী অঞ্চলসমূহলৈ যাত্ৰা কৰাটো সহজ সাধ্য হৈ উঠিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি হৈছে যে য'তেই প্ৰাকৃতিক সম্পদ আছে ততেই নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিব লাগে, আৰু তাত অধিক সংখ্যক উদ্যোগ স্থাপন কৰিব লাগে। যোৱা ৯টা বছৰত ভাৰত চৰকাৰে এই দিশত কৰা প্ৰচেষ্টাই ছত্তীশগড়ত ঔদ্যোগিকীকৰণক নতুনকৈ উৎসাহিত কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ নীতিৰ আধাৰত ছত্তীশগড়েও ৰাজহৰ ৰূপত অধিক ধন লাভ কৰিছে। বিশেষকৈ খনি আৰু খনিজ আইনৰ পৰিৱৰ্তন সাধনৰ পিছত ছত্তীশগড়ে ৰাজকীয় ৰূপত অধিক ধন লাভ কৰা আৰম্ভ কৰিছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ চাৰি বছৰত ছত্তীশগড়ে ‘ৰয়েল্টী’ হিচাপে ১৩০০ কোটি টকা লাভ কৰিছিল। যদিও ২০১৫-১৬ বৰ্ষৰ পৰা ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ভিতৰত ছত্তীশগড়ে ‘ৰয়েল্টী’ হিচাপে প্ৰায় ২৮০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে। জিলা খনিজ পুঁজিৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হোৱাৰ লগতে খনিজ সম্পদ থকা জিলাসমূহত উন্নয়নৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। শিশুসকলৰ বাবে বিদ্যালয়েই হওক, পুথিভঁৰালেই হওক, ৰাস্তাই হওক বা পানী প্ৰণালীয়েই হওক, জিলা খনিজ পুঁজিৰ ধন এনে বহুতো প্ৰকল্পৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ আন এটা প্ৰচেষ্টাৰ পৰাও ছত্তীশগড় যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। ভাৰত চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত ছত্তীশগড়ত ১ কোটি ৬০ লাখৰো অধিক ‘জন ধন বেংক একাউণ্ট’ খোলা হৈছে। আজি, এই বেংক একাউণ্টসমূহত ৬০০০ কোটি টকাৰো অধিক ধন জমা কৰা হৈছে। এয়া হৈছে সেই দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহ, তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্য, কৃষক আৰু শ্ৰমিকসকলৰ ধন যিসকলে আগতে তেওঁলোকৰ ধন অসুৰক্ষিত স্থানত ৰাখিবলৈ বাধ্য হৈছিল। আজি, এই জন ধন একাউণ্টসমূহৰ বাবে, দৰিদ্ৰসকলে চৰকাৰৰ পৰা পোনপটীয়া সহায় লাভ কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে ছত্তীশগড়ৰ যুৱসমাজক নিযুক্তি পোৱাত সহায় কৰিবলৈ, যদি তেওঁলোকে স্ব-নিয়োজিত হ'ব বিচাৰে তেন্তে তেওঁলোকে যাতে কোনো অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয় তাৰ বাবে নিৰন্তৰ ভাৱে কাম কৰি আছে। ‘মুদ্ৰা যোজনা’ৰ অধীনত ছত্তীশগড়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলক ৪০,০০০ কোটি টকাৰো অধিক সাহায্য আগবঢ়োৱা হৈছে। আৰু এই টকা কোনো ‘বেংক গেৰাণ্টী’ অবিহনেই প্ৰদান কৰা হৈছে। এই সহায়তৰ জৰিয়তে আমাৰ বহু সংখ্যক জনজাতীয় যুৱক-যুৱতী আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ যুৱক-যুৱতীয়ে ছত্তীশগড়ৰ গাঁওসমূহত নিজৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰে কৰোনা কালত দেশৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহক সহায় কৰিবলৈ লাখ কোটি টকাৰ এক বিশেষ আঁচনিও আৰম্ভ কৰিছে। এই আঁচনিৰ অধীনত, ছত্তীশগড়ৰ প্ৰায় ২ লাখ উদ্যোগে প্ৰায় ৫০০০ কোটি টকাৰ সাহায্য লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত, আমাৰ পথৰ দাঁতিত ব্যৱসায় কৰা বেপাৰীসকলৰ বিষয়ে আগতে কেতিয়াও কোনো চৰকাৰে চিন্তা কৰা নাছিল। এই লোকসকলৰ বেছিভাগেই গাঁৱৰ পৰা আহে আৰু চহৰসমূহত কাম কৰে। ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতিগৰাকী পথৰ দাঁতিত ব্যৱসায় কৰা বেপাৰীক ইয়াৰ অংশীদাৰ হিচাপে গণ্য কৰিছে। সেইকাৰণে আমি প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি যোজনা ৰূপায়ণৰ দিহা কৰিছিলো আৰু তেওঁলোকক ‘বেংক গেৰাণ্টী’ অবিহনেই ঋণ দানৰ ব্যৱস্থা কৰিছিলো। ছত্তীশগড়ত ইয়াৰ ৬০ হাজাৰৰো অধিক হিতাধিকাৰী আছে। ভাৰত চৰকাৰে গাঁওসমূহত এমজিএনৰেগাৰ অধীনত পৰ্যাপ্ত নিযুক্তি প্ৰদান কৰাৰ বাবে ছত্তীশগড়ক ২৫,০০০ কোটি টকাৰো অধিক টকা প্ৰদান কৰিছে। ভাৰত চৰকাৰৰ এই ধন গাঁওসমূহৰ শ্ৰমিকসকলৰ জেপত সোমাইছেগৈ।
বন্ধুসকল,
অলপ আগতে মাত্ৰ ইয়াত ৭৫ লাখ হিতাধিকাৰীৰ মাজত ‘আয়ুষ্মান কাৰ্ড’ বিতৰণ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, এই দৰিদ্ৰ আৰু জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে প্ৰতি বছৰে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ গেৰাণ্টী লাভ কৰিছে। তেওঁলোকে ছত্তীশগড়ৰ ১৫০০ তকৈয়ো অধিক মুখ্য চিকিৎসালয়ত তেওঁলোকৰ চিকিৎসা সম্পন্ন কৰিব পাৰিব। মই আনন্দিত যে আয়ুষ্মান যোজনাই দৰিদ্ৰ, জনজাতীয়, পিছপৰা আৰু দলিত পৰিয়ালৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। আৰু এই আঁচনিখনৰ আৰু এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈশিষ্ট্য আছে। যদি ছত্তীশগড়ৰ এজন হিতাধিকাৰী ভাৰতৰ আন কোনো ৰাজ্যত আছে আৰু যদি তেওঁ তাত কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন হয়, তেন্তে এই কাৰ্ডখনে তেওঁক সেই সকলোবোৰ লাভ আনকি সেই বেলেগ ৰাজ্যতো প্ৰাপ্ত কৰাত সহায় কৰিব পাৰে। এই কাৰ্ডখনত অপৰিসীম শক্তি আছে। মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে ভাৰত চৰকাৰে ছত্তীশগড়ৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালক একে ধৰণৰ সেৱাৰে ৰক্ষা কৰি যাব। আকৌ এবাৰ এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ। সকলোলৈকে মোৰ শুভকামনা জনাইছোঁ! ধন্যবাদ!
দাবী অস্বীকাৰ: এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰিছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development works in Raipur, Chhattisgarh
07 JUL 2023 12:53PM by PIB Delhi
The Governor of Chhattisgarh Shri Vishwa Bhushan Harichandan ji, the Chief Minister Shri Bhupesh Baghel ji, my cabinet colleagues Nitin Gadkari ji, Mansukh Mandaviya ji, Renuka Singh ji, Deputy Chief Ministers of the state Shri T.S. Singh Deo ji, Shri Raman Singh ji, other dignitaries, ladies and gentlemen! This day is extremely crucial in the development journey of Chhattisgarh.
Today Chhattisgarh is receiving the gift of projects worth more than Rs 7000 crore. This gift is for infrastructure and connectivity. This gift is to make life easier for the people of Chhattisgarh and to improve the healthcare services here. With these projects of the Government of India, many new employment opportunities will also be created here. Paddy farmers, enterprises related to mineral wealth and tourism here will also be greatly benefitted from these projects. Most importantly, with these a new journey towards conveniences and development will begin in the tribal areas. I congratulate the people of Chhattisgarh for all these projects.
Friends,
As per our decades-old experience in India, it has been realised that wherever the infrastructure was weak, development reached equally late. So today India is focusing on developing infrastructure more in those areas which were left behind in the race of development. Infrastructure means ease of living for people, infrastructure means ease of doing business, infrastructure means creation of lakhs of new employment opportunities, and infrastructure means rapid development. The way modern infrastructure is developing in India today is also getting reflected here in Chhattisgarh. In the last 9 years, roads have reached thousands of tribal villages in Chhattisgarh under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana. The Government of India has approved the projects of about 3,500 kilometre-long National Highway here. Out of this, projects of about 3,000 kilometres have also been completed. In line with this, Raipur-Kodebod and Bilaspur-Pathrapali highways have been inaugurated today. Be it rail, roads or telecom, the Government of India has done unprecedented work in Chhattisgarh in the last 9 years for all kinds of connectivity.
Friends,
There is another major advantage of modern infrastructure, which is usually not discussed enough. Modern infrastructure is also related to social justice. The Government of India is providing these modern facilities to those who suffered injustice and inconvenience for centuries. Today these roads and railway lines are connecting the settlements of the poor, Dalits, backward and the tribals. Patients, mothers and sisters living in these difficult areas are getting the facility of easily reaching the hospital today. The farmers and labourers here are directly getting benefitted from this. Another example of the same is mobile connectivity. Nine years ago, more than 20 percent of the villages in Chhattisgarh did not have any kind of mobile connectivity. Today it has come down to about 6 percent. Most of these are tribal villages and villages affected by Naxal violence. To ensure that these villages also receive good 4G connectivity, the Government of India is installing more than 700 mobile towers. Out of these, about 300 towers have already started functioning. The tribal villages where mobile phones would lose network as soon as one reached there, are today echoing with mobile ringtones. With the advent of mobile connectivity, the people of the villages are now getting facilitated with many tasks. And this is social justice. And this is the very concept of 'Sabka Sath Sabka Vikas'.
Friends,
Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors - Raipur-Dhanbad Economic Corridor and Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor. These are going to change the fortune of this entire region. These economic corridors are passing through aspirational districts that were once called backward, and where violence and anarchy once prevailed. Today, a new saga of development is being written in those districts under the Government of India. The Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor, on which work has started today, is going to become a new lifeline of this region. The journey between Raipur and Visakhapatnam will be halved through this corridor. This 6-lane road will become a major road connecting the paddy belt of Dhamtari, the bauxite belt of Kanker and the handicrafts-rich Kondagaon to the rest of the country. And I really liked one more thing about it. This road will pass through the wildlife area. So tunnels and animal passes will also be made for the convenience of wildlife. The rail line from Dalli Rajhara to Jagdalpur as well as direct train service from Antagarh to Raipur will also make it easier to travel to far-flung areas.
Friends,
It is the commitment of the Government of India to ensure that wherever there is natural wealth, new opportunities should be created there, and more number of industries should be set up there. The efforts made by the Government of India in this direction in the last 9 years have given a fresh boost to industrialization in Chhattisgarh. With the policies of the Government of India, Chhattisgarh has also received more money in the form of revenue. Particularly after the change in the Mines and Mineral Act, Chhattisgarh has started getting more money in the form of royalty. In the four years prior to 2014, Chhattisgarh had received Rs 1300 crore as royalty. While between 2015-16 to 2020-21, Chhattisgarh has received about Rs 2800 crore as royalty. With the increase in the amount of District Mineral Fund, development work has been accelerated in those districts which have mineral wealth. Be it schools for Children, libraries, roads, or water system, the money of the District Mineral Fund is being used for many such projects.
Friends,
Chhattisgarh has benefitted a lot from another effort of the Central Government. With the efforts of the Government of India, more than 1 crore 60 lakh Jan Dhan bank accounts have been opened in Chhattisgarh. Today, more than Rs 6000 crore are deposited in these bank accounts. This is the money of those poor families, their family members, farmers and labourers who were earlier forced to keep their money in unsafe hands. Today, due to these Jan Dhan accounts, the poor are getting direct help from the government. The Government of India is relentlessly working for the youth of Chhattisgarh to help them get employment, to ensure that they don't face any difficulties if they want to be self-employed. Under the Mudra Yojana, assistance of more than Rs 40,000 crore has been given to the youth of Chhattisgarh. And this money has been given without any bank guarantee. With this assistance, a large number of our tribal youngsters and youths from poor families have started their own businesses in the villages of Chhattisgarh. The Government of India has also launched a special scheme worth lakhs of crores to help the small industries of the country during the Corona period. Under this scheme, about 2 lakh enterprises of Chhattisgarh have received assistance of about Rs 5000 crore.
Friends,
In our country, never before has any government thought about our street vendors. Most of these people come from the villages and work in the cities. The Government of India considers every street vendor as its partner. That's why we made PM Swanidhi Yojana for them for the first time and gave them loans without bank guarantee. It also has more than 60 thousand beneficiaries in Chhattisgarh. The Government of India has given more than Rs 25,000 crore to Chhattisgarh for providing adequate employment under MGNREGA in the villages. This money of the Government of India has reached the pockets of the labourers in the villages.
Friends,
A short while ago, Ayushman cards have been distributed among 75 lakh beneficiaries here. That is, these poor and tribal brothers and sisters have got the guarantee of free treatment of up to Rs 5 lakh every year. They can get their treatment done in more than 1500 major hospitals of Chhattisgarh. I am glad that Ayushman Yojana is helping a lot in saving the lives of poor, tribal, backward and Dalit families. And there is one more important feature of this scheme. If a beneficiary from Chhattisgarh is in any other state of India and if he faces any problem there, then this card can help him get all those benefits even in that different state. There is immense power in this card. I assure you that the Government of India will continue to serve every family of Chhattisgarh with the same spirit of service. Once again, my heartiest congratulations to all of you for these development projects. My best wishes! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.