Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of development works in Raipur, Chhattisgarh
07 JUL 2023 12:53PM by PIB Delhi
The Governor of Chhattisgarh Shri Vishwa Bhushan Harichandan ji, the Chief Minister Shri Bhupesh Baghel ji, my cabinet colleagues Nitin Gadkari ji, Mansukh Mandaviya ji, Renuka Singh ji, Deputy Chief Ministers of the state Shri T.S. Singh Deo ji, Shri Raman Singh ji, other dignitaries, ladies and gentlemen! This day is extremely crucial in the development journey of Chhattisgarh.
Today Chhattisgarh is receiving the gift of projects worth more than Rs 7000 crore. This gift is for infrastructure and connectivity. This gift is to make life easier for the people of Chhattisgarh and to improve the healthcare services here. With these projects of the Government of India, many new employment opportunities will also be created here. Paddy farmers, enterprises related to mineral wealth and tourism here will also be greatly benefitted from these projects. Most importantly, with these a new journey towards conveniences and development will begin in the tribal areas. I congratulate the people of Chhattisgarh for all these projects.
Friends,
As per our decades-old experience in India, it has been realised that wherever the infrastructure was weak, development reached equally late. So today India is focusing on developing infrastructure more in those areas which were left behind in the race of development. Infrastructure means ease of living for people, infrastructure means ease of doing business, infrastructure means creation of lakhs of new employment opportunities, and infrastructure means rapid development. The way modern infrastructure is developing in India today is also getting reflected here in Chhattisgarh. In the last 9 years, roads have reached thousands of tribal villages in Chhattisgarh under the Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana. The Government of India has approved the projects of about 3,500 kilometre-long National Highway here. Out of this, projects of about 3,000 kilometres have also been completed. In line with this, Raipur-Kodebod and Bilaspur-Pathrapali highways have been inaugurated today. Be it rail, roads or telecom, the Government of India has done unprecedented work in Chhattisgarh in the last 9 years for all kinds of connectivity.
Friends,
There is another major advantage of modern infrastructure, which is usually not discussed enough. Modern infrastructure is also related to social justice. The Government of India is providing these modern facilities to those who suffered injustice and inconvenience for centuries. Today these roads and railway lines are connecting the settlements of the poor, Dalits, backward and the tribals. Patients, mothers and sisters living in these difficult areas are getting the facility of easily reaching the hospital today. The farmers and labourers here are directly getting benefitted from this. Another example of the same is mobile connectivity. Nine years ago, more than 20 percent of the villages in Chhattisgarh did not have any kind of mobile connectivity. Today it has come down to about 6 percent. Most of these are tribal villages and villages affected by Naxal violence. To ensure that these villages also receive good 4G connectivity, the Government of India is installing more than 700 mobile towers. Out of these, about 300 towers have already started functioning. The tribal villages where mobile phones would lose network as soon as one reached there, are today echoing with mobile ringtones. With the advent of mobile connectivity, the people of the villages are now getting facilitated with many tasks. And this is social justice. And this is the very concept of 'Sabka Sath Sabka Vikas'.
Friends,
Today Chhattisgarh is connecting with two economic corridors - Raipur-Dhanbad Economic Corridor and Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor. These are going to change the fortune of this entire region. These economic corridors are passing through aspirational districts that were once called backward, and where violence and anarchy once prevailed. Today, a new saga of development is being written in those districts under the Government of India. The Raipur-Vishakhapatnam Economic Corridor, on which work has started today, is going to become a new lifeline of this region. The journey between Raipur and Visakhapatnam will be halved through this corridor. This 6-lane road will become a major road connecting the paddy belt of Dhamtari, the bauxite belt of Kanker and the handicrafts-rich Kondagaon to the rest of the country. And I really liked one more thing about it. This road will pass through the wildlife area. So tunnels and animal passes will also be made for the convenience of wildlife. The rail line from Dalli Rajhara to Jagdalpur as well as direct train service from Antagarh to Raipur will also make it easier to travel to far-flung areas.
Friends,
It is the commitment of the Government of India to ensure that wherever there is natural wealth, new opportunities should be created there, and more number of industries should be set up there. The efforts made by the Government of India in this direction in the last 9 years have given a fresh boost to industrialization in Chhattisgarh. With the policies of the Government of India, Chhattisgarh has also received more money in the form of revenue. Particularly after the change in the Mines and Mineral Act, Chhattisgarh has started getting more money in the form of royalty. In the four years prior to 2014, Chhattisgarh had received Rs 1300 crore as royalty. While between 2015-16 to 2020-21, Chhattisgarh has received about Rs 2800 crore as royalty. With the increase in the amount of District Mineral Fund, development work has been accelerated in those districts which have mineral wealth. Be it schools for Children, libraries, roads, or water system, the money of the District Mineral Fund is being used for many such projects.
Friends,
Chhattisgarh has benefitted a lot from another effort of the Central Government. With the efforts of the Government of India, more than 1 crore 60 lakh Jan Dhan bank accounts have been opened in Chhattisgarh. Today, more than Rs 6000 crore are deposited in these bank accounts. This is the money of those poor families, their family members, farmers and labourers who were earlier forced to keep their money in unsafe hands. Today, due to these Jan Dhan accounts, the poor are getting direct help from the government. The Government of India is relentlessly working for the youth of Chhattisgarh to help them get employment, to ensure that they don't face any difficulties if they want to be self-employed. Under the Mudra Yojana, assistance of more than Rs 40,000 crore has been given to the youth of Chhattisgarh. And this money has been given without any bank guarantee. With this assistance, a large number of our tribal youngsters and youths from poor families have started their own businesses in the villages of Chhattisgarh. The Government of India has also launched a special scheme worth lakhs of crores to help the small industries of the country during the Corona period. Under this scheme, about 2 lakh enterprises of Chhattisgarh have received assistance of about Rs 5000 crore.
Friends,
In our country, never before has any government thought about our street vendors. Most of these people come from the villages and work in the cities. The Government of India considers every street vendor as its partner. That's why we made PM Swanidhi Yojana for them for the first time and gave them loans without bank guarantee. It also has more than 60 thousand beneficiaries in Chhattisgarh. The Government of India has given more than Rs 25,000 crore to Chhattisgarh for providing adequate employment under MGNREGA in the villages. This money of the Government of India has reached the pockets of the labourers in the villages.
Friends,
A short while ago, Ayushman cards have been distributed among 75 lakh beneficiaries here. That is, these poor and tribal brothers and sisters have got the guarantee of free treatment of up to Rs 5 lakh every year. They can get their treatment done in more than 1500 major hospitals of Chhattisgarh. I am glad that Ayushman Yojana is helping a lot in saving the lives of poor, tribal, backward and Dalit families. And there is one more important feature of this scheme. If a beneficiary from Chhattisgarh is in any other state of India and if he faces any problem there, then this card can help him get all those benefits even in that different state. There is immense power in this card. I assure you that the Government of India will continue to serve every family of Chhattisgarh with the same spirit of service. Once again, my heartiest congratulations to all of you for these development projects. My best wishes! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଛତିଶଗଡ଼ର ରାୟପୁର ଠାରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
07 JUL 2023 12:53PM by PIB Bhubaneswar
ଛତିଶଗଡ଼ର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ବିଶ୍ୱଭୂଷଣ ହରିଚନ୍ଦନ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଭୂପେଶ ବଘେଲ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଭାଇ ନୀତୀନ ଗଡ଼କରୀଜୀ, ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ ଜୀ, ରେଣୁକା ସିଂହ ଜୀ, ରାଜ୍ୟର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଟି.ଏସ. ସିଂହ ଦେବ ଜୀ, ଭାଇଶ୍ରୀ ରତନ ସିଂହ ଜୀ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ, ଛତିଶଗଡ଼ର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆଜିର ଦିନ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ, ବହୁତ ବଡ଼ ଅଟେ ।
ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼କୁ ୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ପରିଯୋଜନାର ଉପହାର ମିଳୁଛି । ଏହି ଉପହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ, ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଅଟେ । ଏହି ଉପହାର ଛତିଶଗଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ, ଏଠିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଅଟେ । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଏଠାରେ ରୋଜଗାରର ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏଠିକାର ଧାନ ଚାଷୀ, ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ । ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ଏହା ଯେ ଏଥିରୁ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁବିଧା ଏବଂ ବିକାଶର ନୂତନ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ ହେବ । ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼ର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର ଦଶନ୍ଧି ପୂରଣ ଅନୁଭବ ଏହିକି ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦୁର୍ବଳ ରହିଛି । ସେଠାରେ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ହିଁ ବିଳମ୍ବରେ ପହଂଚିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଆଜିଭାରତ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ବିକଶିତ କରୁଛି । ଯେଉଁ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ରହିଯାଇଛି । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥାତ୍ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସହଜ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥାତ୍ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରରେ ସହଜ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥାତ୍ ରୋଜଗାରର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସୁଯୋଗର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅର୍ଥାତ୍ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ । ଆଜି ଭାରତରେ କେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଏଠାରେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ହଜାର ହଜାର ଆଦିବାସୀ ଗ୍ରାମମାନଙ୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମୀଣ ସଡ଼କ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସଡ଼କମାନ ପହଂଚିପାରିଛି । ଭାରତ ସରକାର ଏଠାରେ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ତିନି ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଜାତୀୟ ରାଜପଥର ଯୋଜନା ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ ପ୍ରାୟତଃ ତିନି ହଜାର କିଲୋମିଟରର ଯୋଜନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି । ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ରାୟପୁର-କୋଡ଼େବୋଡ଼ ଏବଂ ବିଳାସପୁର-ପଥରାପାଲି ରାଜପଥର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି । ରେଳ ହେଉ, ସଡ଼କ ହେଉ, ଟେଲିକମ୍ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାର ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଅଭୁତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆଉ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ଅଛି, ଯାହା ଉପରେ ଏତେ ଆଲୋଚନା ହୋଇ ପାରୁନାହିଁ । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ବନ୍ଧ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟରୁ ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଯେଉଁ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖିନ ହେଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଭାରତ ସରକାର ଆଜି ଏହି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପହଂଚାଉଛନ୍ତି । ଗରୀବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ, ଏମାନଙ୍କର ବସ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଏହି ସଡ଼କ, ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଏହି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ, ମା’-ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଡାକ୍ତରଖାନା ପହଂଚିବାରେ ସୁବିଧା ହେଉଛି । ଏଠିକାର କୃଷକମାନେ, ଏଠିକାର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହୋଇପାରୁଛି । ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ମୋବାଇଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଛତିଶଗଡ଼ର ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଗାଁରେ କେମିତି ଭାବରେ ମୋବାଇଲ କନେକ୍ଟିଭିଟି ନ ଥିଲା, ଆଜି ଏହା କମି ପ୍ରାୟତଃ ୬ ପ୍ରତିଶତ ରହିଯାଇଛି। ଏଥିରୁ ଅଧିକ ଭାବରେ ଜନଜାତୀୟ ଗାଁ ରହିଛି, ନକ୍ସଲ ହିଂସା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଗାଁ ରହିଛି । ଏହି ଗାଁ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଭଲ ୪-ଜି କନେକ୍ଟିଭିଟି ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ମୋବାଇଲ ଟାୱାର ଲଗାଉଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ ପାଖାପାଖି ୩୦୦ ଟାୱାରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଯେଉଁ ଆଦିବାସୀ ଗାଁମାନଙ୍କରେ ପହଂଚିବା ପୂର୍ବରୁ ମୋବାଇଲ ବନ୍ଦ ହୋଇ ରହି ଯାଇଥିଲା, ଆଜି ସେହି ଗାଁରେ ମୋବାଇଲର ରିଂଗଟୋନ ବାଜୁଛି । ମୋବାଇଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ହେବା ଯୋଗୁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗାଁରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି । ଏବଂ ଏହା କେବଳ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଅଟେ । ଏବଂ ଏହା ହିଁ ହେଉଛି ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ପ୍ରମୁଖ ମାର୍ଗ ହେବ । ଏବଂ ମୋତେ ଏହା ଏକ ବିଶେଷ କଥା ବହୁତ ଭଲ ଲାଗିଲା । ଏହି ସଡ଼କ ବନ୍ୟଜୀବ କ୍ଷେତ୍ର ଦେଇ ଯିବ ଏଥିପାଇଁ ଏଥିରେ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀଙ୍କର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଟନେଲ ଏବଂ ଜୀବଜନ୍ତୁ ଯିବା-ଆସିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରାଯିବ । ଦଲ୍ଲୀରାଜହାରା ଠାରୁ ଜଗଦଲପୁର ରେଳ ଲାଇନ ହେଉ, ଅନ୍ତାଗଡ଼ରୁ ରାୟପୁର ପାଇଁ ସିଧାସଳଖ ଟ୍ରେନ ସେବା ହେଉ, ଏହାଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଏଠିକାର ଦୂର-ସୂଦୁରର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯିବା-ଆସିବା ଆହୁରି ସହଜ ହୋଇଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଯେ ଯେଉଁଠି ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ରହିଛି, ସେଠାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ, ସେଠାରେ ଅଧିରୁ ଅଧିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ହେଉ, ଏହି ଦିଗରେ ଭାରତ ସରକାର ଯେଉଁ ପ୍ରୟାଗ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀକରଣରକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ମିଳିଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଗୁଡ଼ିକ ଯୋଗୁ, ଛତିଶଗଡ଼ ନିକଟରେ ରାଜସ୍ୱ ଭୂଭାବରେ ଅଧିକ ପଇସା ମଧ୍ୟ ପହଂଚିଛି । ବିଶେଷ କରି ମାଇନ୍ସ ଏବଂ ମିନେରଲ ଆକ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ପରେ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ରୟାଲ୍ଟି ଭାବରେ ବହୁତ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମିଳିବାରେ ଲାଗିଛି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୪ ବର୍ଷରେ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ୧୩ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କା ରୟାଲ୍ଟି ଭାବରେ ମିଳିଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୫-୧୬ରୁ ୨୦୨୦-୨୧ ମଧ୍ୟରେ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ପ୍ରାୟତଃ ୨୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରୟାଲ୍ଟି ଭାବରେ ମିଳିଛି । ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ମିନରାଲ ଫଣ୍ଡର ରାଶି ବଢ଼ିବା ଦ୍ୱାରା ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଅଛି, ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍କୁଲ୍ ହେଉ, ପୁସ୍ତକାଳୟ ହେଉ, ସଡ଼କ ହେଉ, ପାଣିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ ଏମିତି ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟରେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଷ୍ଟ୍ରିକ୍ଟ ମିନରାଲ ଫଣ୍ଡର ପଇସା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆହୁରି ଏକ ପ୍ରୟାସରୁ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ବହୁତ ଲାଭ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଏକ କୋଟି ୬୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ଖୋଲାଯାଇଛି । ଆଜି ଏହି ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଜମା ହୋଇଛି । ଏହା ସେହି ଗରୀବ ଲୋକମାନଙ୍କର, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗ, କୃଷକ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପଇସା ଅଟେ; ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ସେଠାରେ ନିଜର ପଇସା ରଖିବା ପାଇଁ ମଜବୁର ହେଉଥିଲେ, ଆଜି ଏହି ଜନଧନ ଖାତା କାରଣରୁ ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ସିଧାସଳଖ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରୁଛି । ଛତିଶଗଡ଼ର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳୁ, ତାହା ସ୍ୱରୋଜଗାର କରିବାକୁ ଚାହିଁବେ ତେବେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ହେଉ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସାହାଯ୍ୟ ଛତିଶଗଡ଼ର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ସାହାଯ୍ୟରୁ ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଛତିଶଗଡ଼ର ଗ୍ରାମରେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକମାନେ ନିଜର କିଛି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାର କରୋନା କାଳରେ ଦେଶର ଛୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ବିଶେଷ ଯୋଜନା ଚଳାଇଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଛତିଶଗଡ଼ର ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରାୟତଃ ୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ପୂର୍ବେ କେବେ କୌଣସି ସରକାର ଆମର ରାସ୍ତାକଡ଼ର ବିକେତ୍ରାଙ୍କୁ, ଠେଲାବାଲାଙ୍କୁ ସୁଧ ମିଳି ନ ଥିଲା। ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଗାଁରୁ ହିଁ ଯାଇ ସହରରେ ଏହି କାମ କରିଥାନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାସ୍ତା କଡ଼ର ଏବଂ ଠେଲାବାଲାଙ୍କୁ ଭାରତ ସରକାର ନିଜର ସାଥୀ ବୋଲି ଭାବିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ‘ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି’ଯୋଜନା କରିଲୁ । ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଦେଲୁ । ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଏହାର ମଧ୍ୟ ୬୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲାଭାର୍ଥୀ ଅଛନ୍ତି । ଗାଁରେ ମନରେଗା ଅନ୍ତର୍ଗତ ମଧ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରୋଜଗାର ମିଳୁ, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଛତିଶଗଡ଼କୁ ୨୫ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଭାରତ ସରକାର ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପଇସା ଗାଁରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପକେଟରେ ପହଂଚି ପାରିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ ୭୫ ଲକ୍ଷ ଲାଭାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ଼ ଦିଆଯିବାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ମୋର ଏହି ଗରୀବ ଏବଂ ଆସିବାସୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମିଳିଛି । ଛତିଶଗଡ଼ର ଦେଢ଼ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ସେମାନେ ନିଜର ଚିକିତ୍ସା କରିପାରିବେ । ମୋତେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟି ମିଳୁଛି ଯେ ଗରୀବ, ଆଦିବାସୀ, ପଛୁଆବର୍ଗ, ଦଳିତ ପରିବାରର ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା ଏତେ କାମରେ ଲାଗୁଛି । ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାର ଆଉ ଏକ ବିଶେଷତା ରହିଛି । ଯଦି ଛତିଶଗଡ଼ର କୌଣସି ଲାଭାର୍ଥୀ ଭାରତବର୍ଷର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ ଅଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ତାଙ୍କୁ ଯଦି କୌଣସି ଅସୁବିଧା ହୋଇଯିବ ସେ କାର୍ଡ ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ ସବୁ କାମ ପୂରା କରିପାରିବେ । ଏତେ ଶକ୍ତି ଏହି କାର୍ଡର ଅଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛି ଯେ ଭାରତ ସରକାର, ଏହି ସେବା ଭାବ ଦ୍ୱାରା ଛତିଶଡ଼ର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ସେବା କରୁଥିବେ । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି! ଧନ୍ୟବାଦ!