শক্তি মন্ত্ৰালয়
নামনি সোৱণশিৰি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ শীৰ্ষ পৰ্য্যায়লৈকে বান্ধ নিৰ্মাণৰ সাফল্য
30 JUN 2023 7:04PM by PIB Guwahati
অৰুণাচল প্ৰদেশ আৰু অসমত অৱস্থিত তথা এনএইচপিচি লিমিটেডে নিৰ্মাণ কৰি থকা ২,০০০ মেগা ৱাট শক্তিসম্পন্ন নামনি সোৱণশিৰি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে ২০২৩ৰ ২৯ জুনত উচ্চ স্তৰ (EL)ৰ ২১০ মিটাৰ শীৰ্ষ পৰ্য্যায়লৈকে বান্ধ নিৰ্মাণৰ কাম সকলো ব্লকতে সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে। [ইয়াত উচ্চ স্তৰৰ অৰ্থ হ'ল গড় সমুদ্ৰপৃষ্ঠৰ সৈতে উচ্চতা।] কেন্দ্ৰীয় শক্তি আৰু নতুন তথা নবীকৰণযোগ্য শক্তি দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী আৰ. কে. সিঙে ২০২৩ৰ ৩১ মে'ত প্ৰকল্পটোৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্য্যালোচনা কৰিছিল। তেতিয়া প্ৰকল্পটোৰ ১৪টা ব্লকে ২১০ মিটাৰ শীৰ্ষ পৰ্য্যায়ত উপনীত হোৱাৰ লগতে বান্ধ কংক্ৰিটিঙৰ ক্ষেত্ৰত উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি লাভ কৰিছিল আৰু বাকী দুটা ব্লক ২০২৩ৰ জুনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিব বুলি অৱগত কৰা হৈছিল।
এনএইচপিচিয়ে অৱগত কৰা অনুসৰি, প্ৰকল্পটোৰ মুঠ কামৰ ৯০% ৰোধিক ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈছে। বান্ধ, পাৱাৰ হাউচ আৰু হাইড্ৰ’মেকানিকেল ৱৰ্কছকে প্ৰমুখ্য কৰি সকলো প্ৰধান উপাংশৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ দিশত ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছে।
ৰেডিয়েল গেটৰ বাকী কাম বাৰিষাৰ পিছত সম্পূৰ্ণ হ’ব আৰু ২০২৩-২৪ বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষৰফালে বিদ্যুৎ উৎপাদন আৰম্ভ হোৱাৰ সম্ভাৱনা আছে।
সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিলে, নামনি সোৱনশিৰি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পই বছৰি প্ৰায় ৭,৫০০ নিযুত কিলোৱাট-ঘন্টা শক্তি উৎপাদন কৰিব।
এনএইচপিচি লিমিটেডে ২০০৪ৰ ১২ অক্টোবৰত ফৰেষ্ট ক্লিয়াৰেন্স লাভ কৰি ২০০৫ৰ জানুৱাৰীৰপৰা নামনি সোৱনশিৰি জলবিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণকাৰ্য্য আৰম্ভ কৰিছিল। কিন্তু স্থানীয় অংশীদাৰসকলৰ আন্দোলন আৰু প্ৰতিবাদৰ বাবে ২০১১ৰ ডিচেম্বৰৰপৰা ২০১৯ৰ অক্টোবৰলৈকে প্ৰকল্প নিৰ্মাণৰ কাম স্তব্ধ হৈ পৰিছিল। ৰাষ্ট্ৰীয় সেউজ ন্যায়াধিকৰণৰ অনুমতি লাভৰ পিছত ১৫ অক্টোবৰ, ২০১৯ ৰপৰা পুনৰ প্ৰকল্পটোৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য্য আৰম্ভ কৰা হৈছিল।

Ministry of Power
Subansiri Lower Hydroelectric Project Achieves Construction of Dam till Top Level
30 JUN 2023 7:04PM by PIB Delhi
In a significant milestone towards completion of the 2,000 Mega Watt Subansiri Lower Hydroelectric Project located in Arunachal Pradesh and Assam and being executed by NHPC Limited, the construction of dam till the top level of Elevation Level (EL) 210 M has been completed in all blocks on June 29, 2023. [Elevation level here means height with respect to mean sea level.] The Union Minister for Power and New & Renewable Energy Shri R. K. Singh had, on May 31, 2023, reviewed the progress of the project, at which time it was informed that the project had achieved significant progress in dam concreting, with 14 blocks having achieved top level of 210 meters and the remaining two blocks slated to be completed by June 2023.
NHPC has informed that more than 90% of the total work of the project has already been completed. The construction of all major components, including Dam, Power House and Hydromechanical Works is fast progressing towards completion.
The remaining work of radial gates will be completed after the monsoon season and electricity generation is expected to begin by the end of Financial Year 2023-24.
On completion, the Subansiri Lower Hydroelectric Project will generate approximately 7,500 million kilowatt-hours of power annually, in a 90%-dependable year.
NHPC Limited commenced construction work of Subansiri Lower Hydroelectric Project in January 2005 after obtaining forest clearance on October 12, 2004. However, due to agitations and protests by local stakeholders, the project construction work was stalled from December 2011 to October 2019. The project construction resumed from October 15, 2019, after the clearance by National Green Tribunal.