কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
সরকারনা অফবা মখলগী বিজনেস এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবা অমসুং প্রোদক্সন লিঙ্কদ ইন্সেন্তিব সেক্তরশিংদা খোংজেল য়াংনা শাহৌ পুরক্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি: কেন্দ্রগী কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল
শ্রী গোয়লনা পি.এল.আই. স্কীমগী পোলিসীশিং, প্রোসিজরশীং অমসুং মসিবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা পাংথোক্নবা ইন্দস্ত্রীগী ফীদবেক অমসুং খুৎশম্নদুনা মসিদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি
শ্রী গোয়লনা ইন্দস্ত্রীগী মথৌতাবশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংগী তঙিফদবশিং অদুবু মপুং ফানা পীবা ঙম্বা অৱাংবা থাক্কী প্রোদক্তশিং পুথোকপগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি
ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তগী সরকারগী ওফিসিয়েলশিংনা ইশুশিং য়াম্না য়াংনা ৱারোইশিন পুরক্নবা পি.এল.আই. বেনিফিসরীগা চাং নাইনা তাথোক-তাশিন তৌরগনি: শ্রী গোয়ল
দি.পি.আই.আই.তি.না ‘পি.এল.আই.’ স্কীমশিংগী মতাংদা ৱার্কশোপ শিল্লগনি; প্লেতফোর্ম অমদা মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং পুরক্নবা অমসুং মরু ওইবা সেক্তর ১৪দা পি.এল.আই. স্কীমশিং মাইপাক্না চৎনহন্নবগীদমক্তা ওনরশিপকী ৱাখল্লোন পোকহনবা
28 JUN 2023 2:26PM by PIB Imphal
কেনদ্রগী কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুশন অমসুং তেক্সতাইলসকী মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা অফবা মখলগী বিজনেস এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবা অমসুং প্রোদক্সন লিঙ্কদ ইন্সেন্তিব (পি.এল.আই.) সেক্তরশিংদা খোংজেল য়াংনা শাহৌ পুরক্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরি। ঙরাং কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ফোর প্রোমোশন ওফ ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)না শিনখিবা পি.এল.আই. স্কীমশিংগী মতাংদা পাংথোকখিবা ৱার্কশোপ অমদা কীনোত এদ্রেস পীরদুনা, মন্ত্রী অসিনা পি.এল.আই. স্কীমগী পোলিসীশিং, প্রোসিজরশীং অমসুং মসিবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা পাংথোক্নবা ইন্দস্ত্রীগী ফীদবেক অমসুং খুৎশম্নদুনা মসিদা শরুক য়ানবা পুক্নিং থৌগৎলি
শ্রী গোয়লনা ইন্দস্ত্রীগী মথৌতাবশিং অমসুং কঞ্জুমরশিংগী তঙিফদবশিং অদুবু মপুং ফানা পীবা ঙম্বা অৱাংবা থাক্কী প্রোদক্তশিং পুথোকপগী মতাংদা মরু ওইবা থমখি। মহাক্না অফবা মখলগী অহোংবশিং পুরক্নবা অমসুং পি.এল.আই. স্কীম অসিবু হেন্না ইফিসিয়েন্ত অমসুং ইফেক্তিব ওইহন্নবা মরি লৈনবা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তগা প্রোজিজরগী ওইবা শিংনবশিং/ইশুশিং লৌখৎনবা পি.এল.আই. বেনিফিসরিশিংদা হায়খ্রে। মন্ত্রালয় অসিনা মখাতানা হায়খি মদুদি ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তগী সরকারগী ওফিসিয়েলশিংনা ইশুশিং য়াম্না য়াংনা ৱারোইশিন পুরক্নবা মশা-মশাগী পি.এল.আই. পি.এল.আই. বেনিফিসরীগা চাং নাইনা তাথোক-তাশিন অমসুং রাউন্দতেবলশিং তৌগদবনি।
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রীশিংদা শাহৌ পুরকপা, ইনোভেশন অমসুং কম্পিতিব লৈহনবা এনভাইরনমেন্ত অমা শেম্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা স্তেকহোল্দরশিংদা তকশিখি। ৱার্কশোপ অদুগী পান্দমদি প্লেতফোর্ম অমদা মরু ওইবা স্তেকহোল্দরশিং পুরক্নবা অমসুং মরু ওইবা সেক্তর ১৪গী মখাদা লৈবা পি.এল.আই. স্কীমশিং মাইপাক্না চৎনহন্নবগীদমক্তা মখোয়গী নোলেজ অমসুং এক্সপরিয়েন্স অদু তাথোক-তাশিন তৌবা ঙম্নবা ওনরশিপকী ৱাখল্লোন পোকহনবনি। মসিগী ৱার্কশোপ অসি ভারতপু মেন্যুফেকচরিংগী গ্লোবল হব অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ভিজন অদুগী মতুং ইন্না শিনখিবনি।
ৱার্কশোপ অদুদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা সেন্ত্রেল দিপার্তমেন্ত ১০, মরু ওইবা সেক্তর ১৪গী মখাদা লৈবা কমপনীশিং/পি.এল.আই., পরওজেক্ত মেনেজমেন্ত এজেন্সীশিং (পি.এম.এ.শিং) খুদম ওইনা আই.এফ.সি.আই., এস.আই.দি.বি.আই. এম.ই.সি.ও.এন., আই.আর.ই.দি.এ. অমসুং এস.ই.সি.আই., সেলেক্ত ইন্দস্ত্রী এসোসিয়েশনশিং (সি.আই.আই., এফ.আই.সি.সি.আই. এ.এস.এস.ও.সি.ঐচ.এ.এম. অমসুং পি.ঐচ.দি.সি.সি.আই.) অমসুং মরি লৈনবা এক্সপোর্ত প্রোমোশন কাউন্সিলশিং মিং ওইনা পল্লবদা এফ.আই.ই.ও., ই.ই.পি.সি. অমসুং তি.ই.পি.সি.না শরুক য়াখি।
মসিদা শরুক য়ারিবশিং অদুদা মশক নাইবা কমপনীশিংগী কাংলুপ খুদম ওইনা ৱিস্ত্রোন, ফোক্সকোম, সেমসং, দেল, ৱিপ্রো জি.ই., দা. রেদ্দীস, তাতা মোতরস, মহিন্দ্র অমসুং মহিন্দ্র, নোকিয়া সোল্যুশন্স, আই.তি.সি. অমসুং দাবর, জ.এস.দবল্যু, অমসুং অতোপ্পা কয়া অমগী মনুংদা রিলাইন্সশু য়াওখি। মখোয়না শরুক য়াবা অদুনা তোঙান-তোঙান মখলগী পর্সপেক্তিবশিং লৈহনখি অমসুং নোলেজ শিয়রিং অমসুং নেতৱার্কিংগী এনভাইরনমেন্ত অমা লৈহনখি। কমপনীশিং অদুদগী মরু ওইবা একজিক্যুতিবশিংগা লোইন-লোইননা সরকারগী ওফিসিয়েলশিংনা ৱার্কশোপ অদুদা পাংথোকখিবা কোলাবোরেতিব ওপন দিস্কসন, ইন্তরেক্তিব সেসন অমসুং প্রেজেন্তেশনদা হকথেংননা শরুক য়াখি।
ৱার্কশোপ অসিনা পি.এল.আই. স্কীমশিং অসিগী শাফু অদুগী মতাংদা ৱাখল থোক্কদবা মওংদা খন্ন-নৈনবা অমসুং মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিং তাথোক-তাশিন তৌনবা ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিং, এক্সপর্তশিং অমসুং সরকারগী ওফিসিয়েলশিংগীমদক্তা তোপ-তোপ্পা ফোরম অমা পীররে। থৌরম অসিগী পান্দমদি স্কীমশিং, মখোয়গী পান্দমশিং, অমসুং মেন্যুফেকচরিং সেক্তর রিভোল্যুসনাইজ তৌবা ঙম্বগী মতিক অদুগী মতাংদা কমপ্রেহেন্সিব ওইবা অন্দরস্তেন্দিং পীনবা হোৎনবনি।
ৱার্কশোপ অদুগী এজেন্দা অদুনা পি.এল.আই.স্কীমগা মরি লৈনবা হিরম কয়া অমা য়াওখি, মসিদা মখোয়গী স্কোপ, এলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া, ইন্সেন্তিবশিং অমসুং মরি লৈনাবা সেন্ত্রেল দিপার্তমেন্তশিং অমসুং পি.এম.এ.শিং.না পীবা গ্রীভান্স রিদ্রেসল মেকানিজম য়াওনা মাইপাক্না চৎনহন্নবগী রোদমেপ য়াওরি। পার্তিসিপেন্তশিং অদুনা কমপ্পিতিতিবনেস হনেগৎহন্নবা, প্রোদক্সন হেগৎহন্নবা অমসুং ইনোভেশন য়োকখৎনবা মসিগী স্কীমশিং অসুবু শিজিন্নবগী মতাংদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্বা প্রদক্তিব দিস্কসনদা শরুক য়াখি। মরু ওইবা তোপিকশিং অদুদা স্কীম অসিগী মাইপাকপদা শরুক য়ারিবা ফেক্তরশিং/পোলিসী ন্যুৱেন্সশিং, দোমেস্তিক ভেল্যু অদিসন হেনগৎহনবা, অমসুং নৌনা ফাওগৎলক্লিবা তেক্নলোজীশিং কেপিতল থাধবা।
ৱার্কশোপ অসিনাপি.এল.আই. স্কীমশিংদা হকথেংননা শরুক য়ানবা অমসুং হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা ইন্সেন্তিবশিং অদুবু অঙম্বা মখৈ শিজিন্ননবা এতেন্দী পুম্নমক্তগী ময়াম অপুনবগী ওইবা ফিরেপ অমা পুরকপা ঙমখি।
পি.এল.আই. স্কীমশিংগী অপুনবা এচীবমেন্ত অদু ৱার্কশোপ অদুগী মনুংদা খন্নখি। লুপা করোর ৬২,৫০০গী ইনভেস্তমেন্ত (২০২৩গী মার্চ ফাওবগী ) ফংবা ঙমখি, মসিনা লুপা করোর লাখ ৬.৭৫কী মথক্তা প্রোদক্সন/সেলসতা হেনগৎলকখি অমসুং ৩,২৫,০০০ ময়া নক্না থবক ফংহনখি। এফ.ৱাই. ২০২২-২৩ ফাওবদা লুপা লাখ ২.৫৬ ফাওবা এক্সপোর্তশিং হেনগৎলকখি। পি.এল.আই. স্কীমশিং অসিগী মখাদা চাউরাক্না লুপা করোর ২,৯০০ ফাওবগী ইন্সেন্তিব থাদোকখ্রে।
পি.এল.আই. স্কীমশিংনা সেক্তর কয়া অমদা দোমেস্তিক ভেল্যু এদিশন (দি.ভি.এ.) প্রোমোত তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। মসিনা ইলেক্ত্রোনিক্স সেক্তর অমসুং স্মার্তফোন মেন্যুফেকচরিংদা ২০১৪-১৫দা নেগ্লিজিবল ওইরম্বদগী, মথং শিৎনা ২৩% অমসুং ২০% ভেল্যু এদিশন হেনগৎহনখি। ফার্মস্যুতিকেল্সকী মখাদা প্রোদক্ত কয়া অমদা দি.ভি.এ. ৮০% ফাওবা হেনগৎলকপা থেংনখি। তেলিকোম সেক্তরদা ৬০%গী ইমপোর্ত স্বস্তিত্যুশন ফংবা ঙমখি অমসুং ভারতনা নেতৱার্কিং প্রোদক্তশিংদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লগুম্বনি। ওতোমোবাইল অমসুং ওতো কম্পোনেন্ত সক্তরশিংগি মখাদা ৫০% ফাওবগী দি.ভি.এ. আশা তৌখি।

Ministry of Commerce & Industry
Govt. is committed to fostering a conducive business environment and accelerating growth in Production Linked Incentive sectors: Union Commerce and Industry Minister Shri Piyush Goyal
Sh. Goyal encourages industry’s feedback and collaborative engagement to shape policies, procedures and effectiveness of the PLI scheme
Sh. Goyal emphasizes on producing high-quality products catering to both industry's requirements and consumers' needs
Govt. officials of implementing Ministry/ Department to hold regular consultation with PLI beneficiary for prompt resolution of issues: Sh. Goyal
DPIIT organizes Workshop on ‘PLI Schemes’; to bring key stakeholders on a single platform and create a sense of ownership for effective implementation of PLI Schemes in 14 key sectors
28 JUN 2023 2:26PM by PIB Delhi
Union Minister of Commerce and Industry and Consumer Affairs, Food & Public Distribution and Textiles, Shri Piyush Goyal said that the Government is committed to fostering a conducive business environment and accelerating growth in Production Linked Incentive (PLI) sectors. While delivering the keynote address at a Workshop on “PLI Schemes” organized by the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry yesterday, the Minister encouraged industry’s feedback and collaborative engagement to shape the policies, procedures and effectiveness of the PLI scheme.
Shri Goyal emphasized on the importance of the industry's concentration on producing high-quality products that cater to both the industry's requirements and the consumers' needs. He also urged PLI beneficiaries to take up any procedural challenges/ issues with respective implementing Ministry/ Department so that positive reforms can be brought about and PLI scheme can be made more efficient and effective. The Minister further added that the Government officials of the implementing Ministry/ Department must hold regular consultation and roundtables with their respective PLI beneficiary so that the issues may be resolved promptly.
Shri Piyush Goyal urged all stakeholders to work together on creating an environment that fosters growth, innovation, and competitiveness in our industries. The objective of the Workshop was aimed to bring all the key stakeholders on a single platform and create a sense of ownership, so that they could exchange their knowledge and experiences to ensure an effective implementation of PLI Schemes under 14 key sectors. The workshop was organised In line with the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi, to make India a global hub for manufacturing.
The Workshop witnessed participation from 10 implementing Central Departments, Companies/ PLI beneficiaries under 14 key sectors, various Project Management Agencies (PMAs) viz. IFCI, SIDBI, MECON, IREDA & SECI, select Industry Associations (CII, FICCI, ASSOCHAM & PHDCCI) & relevant Export Promotion Councils namely FIEO, EEPC & TEPC.
Attendees included a group of distinguished companies such as Wistron, Foxconn, Samsung, Dell, Wipro GE, Dr. Reddy’s, Tata Motors, Mahindra & Mahindra, Nokia Solutions, ITC, & Dabur, JSW, and Reliance among others. Their presence ensured a diverse range of perspectives and fostered an environment of knowledge-sharing and networking. Key executives from these companies, along with Government officials, were actively involved in a collaborative open discussion, interactive session, and presentations throughout the workshop.
The workshop provided a unique forum for industry leaders, experts, and Government officials to engage in insightful discussion and exchange valuable insights on the impact of PLI Schemes. The event aimed to facilitate a comprehensive understanding of the schemes, their objectives, and their potential to revolutionize the manufacturing sector.
The workshop agenda covered various aspects related to PLI Schemes, including their scope, eligibility criteria, incentives, and the roadmap for successful implementation including grievance redressal mechanism provided by concerned central Departments & PMAs. Participants engaged in productive discussions that focused on leveraging these schemes to enhance competitiveness, boost production, and foster innovation. Key topics included factors/ policy nuances contributing to Schemes’ success, enhancing domestic value addition, and capitalizing on emerging technologies.
The workshop culminated in a collective commitment from all attendees to actively participate in the PLI Schemes and leverage the available incentives to their fullest potential.
Overall achievement of PLI Schemes was discussed during the workshop. Actual investment of Rs. 62,500 crore have been realized (till March’23) which has resulted in incremental production/ sales of over Rs. 6.75 lakh crore and employment generation of around 3,25,000. Exports boosted by Rs. 2.56 lakh crore till FY 2022-23. Incentive amount of around Rs. 2,900 crore disbursed in FY 2022-23 under PLI Schemes.
PLI Schemes have played a significant role in promoting domestic value addition (DVA) in various sectors. It has led to increased value addition in the electronics sector and in smartphone manufacturing, 23% and 20% respectively, from negligible in 2014-15. Up to 80% DVA has been reported in various products under Pharmaceuticals. Import substitution of 60% has been achieved in the Telecom sector and India has become almost self–reliant in several networking products. DVA up to 50% is envisaged under Automobiles & Auto component sectors.