Ministry of Housing & Urban Affairs
U20 Engagement Group of G20 to host 2 Days Mayoral Summit in Ahmedabad
~20 Mayors from G20 nations and 25 Mayors from Indian cities to discuss on U20 priority areas
~Ahmedabad is the U20 Chair for the sixth cycle and also the concluding session
26 JUN 2023 2:21PM by PIB Delhi
The city of Ahmedabad is all set to host the Urban20 (U20) Mayoral Summit on 7-8 July, 2023. This Mayoral Summit is expected to bring together several city leaders and Mayors from across G20 nations. The summit will also be attended by delegates representing various cities, knowledge partners, Indian and international organizations, academic institutes and dignitaries from the Government of India and the State Government.
U20 is an Engagement Group under India’s G20 presidency. It is a city diplomacy initiative, comprising cities from G20 countries, emphasizing the role of cities in taking forward the global agenda for sustainable development through collaboration among cities. Ahmedabad is the U20 Chair for the current sixth cycle and is supported by the National Institute of Urban Affairs (NIUA) as the Technical Secretariat, and the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) as the nodal ministry.
The U20 City Sherpa meeting held in February 2023 was a successful event that saw the highest in-person attendance of U20 cities till date. Six priority areas were deliberated and finalized to be included in the U20 Communiqué. These six priorities reflect the pressing urban issues and challenges that cities are facing worldwide. These include encouraging environmentally responsible behaviors, accelerating climate finance, ensuring water security, catalyzing digital urban futures, reinventing frameworks for urban governance and planning, and championing local culture and economy.
Besides the deliberations among Mayors, one of the highlights of the upcoming Mayoral Summit will be four thematic sessions focusing on U20 priorities. More than 20 Mayors from across the world and about 25 Mayors from Indian cities will share the stage and share their experiences of their respective city level actions and initiatives. Six white papers focusing on the six U20 priorities will also be released in these sessions by the dignitaries. Another exclusive session for Mayors will be a round table on climate finance led by U20 Conveners, UCLG and C40 and the cities of Buenos Aires, Sao Paulo and Ahmedabad.
Spotlight sessions are scheduled during the Summit to focus on aspects of urban resilience, city readiness for investments, inclusion, circular economy and data driven governance, showcasing the research and works being undertaken by organizations in various cities across India and the world.
The key outcome of any U20 Mayoral Summit is the handover of the U20 Communiqué by the attending Mayors to the G20 leaders. The U20 Communiqué is an action-oriented collaboratively prepared document that brings to the fore the role that cities can play in taking forward G20 agenda and includes recommendations and endorsements from a number of cities.
The event will also host an exhibition showcasing India’s urban story, especially city level successes, notable projects and innovative initiatives. There will also be a screening of select films to help raise awareness about the multifaceted impacts of climate change on urban areas and vice versa.
As part of the Mayoral Summit, participating Mayors and delegates would also be taken for city excursions to Ahmedabad's historic streets and monuments and introduced to the city's vibrant culture. Mayors will also be planting trees at the U20 Udyan and visit the Sabarmati Ashram. A number of cultural programmes and experiences have been planned for the guests, showcasing Gujrat’s and India’s rich cultural heritage on the whole.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଦୁଇ ଦିବସୀୟ ଜି-୨୦ର ୟୁ-୨୦ ଏନଗେଜମେଣ୍ଟ ଗ୍ରୁପ୍ ମେୟର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ୨୦ ମେୟର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକର ୨୫ ମେୟର ୟୁ-୨୦ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ପର୍କରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବେ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଷଷ୍ଠ ତଥା ଅନ୍ତିମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ୟୁ-୨୦ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
26 JUN 2023 2:21PM by PIB Bhubaneswar
ଅହମ୍ମଦାବାଦ ସହର ୭-୮ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୩କୁ ସହରୀ ୨୦ (ୟୁ-୨୦) ମେୟର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆତିଥ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ଏହି ମେୟର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଅନେକ ସହରରେ ବହୁତ ବଡ଼ ବଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏବଂ ମେୟରମାନଙ୍କ ଏକ ମଞ୍ଚ ଉପରେ ଆସିବା ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ସହରର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରତିନିଧି, ଜ୍ଞାନ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସଂଗଠନ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସାମିଲ ହେବେ ।
ୟୁ-୨୦ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକ ଅନୁବନ୍ଧିତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଅଛି । ଏହା ଏକ ସହର ସହିତ ଜଡ଼ିତ କୂଟନୀତିକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଟେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜି-୨୦ ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ସହର ସାମିଲ ରହିଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ସତତ ବିକାଶର ବୈଶ୍ୱିକ ଏଜେଣ୍ଟା ଆଗକୁ ନେବାରେ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥାଏ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବର୍ତ୍ତମାନ ଷଷ୍ଠ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପାଇଁ ୟୁ-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଟେ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରଦୌଗିକ ସଚିବାଳୟ ଭାବରେ ଜାତୀୟ ନଗର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନଆଇଭିଏ) ଏବଂ ନୋଡାଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭାବରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆବାସିକ ଏବଂ ସହରୀ କାର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ୟୁ-୨୦ ସିଟି ଶୋରପା ବୈଠକ ଫେବ୍ରୁଆରୀ ୨୦୨୩ରେ ସଫଳ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ୟୁ-୨୦ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଉପସ୍ଥିତି ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଛଅ ପ୍ରାଥମିକତା ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ତାହାକୁ ୟୁ-୨୦ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ତିମ ରୂପ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଛଅ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକ ସେହି ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହରୀ ବିଷୟ ଏବଂ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଯାହାର ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସହର ସାମ୍ନା କରୁଛି । ଏଥିରେ ବାତାବରଣ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଜଳବାୟୁ ଅର୍ଥରେ ତୀବ୍ରତା ଆଣିବା, ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଡିଜିଟାଲ ସହରୀ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉତପ୍ରେରକ କରିବା, ସହରୀ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ତଥା ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ସାମିଲ ଅଛି ।
ମେୟରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରସ୍ପର ବିଚାରବିମର୍ଶ ବ୍ୟତୀତ ଆଗାମୀ ମେୟର ଶିକ୍ଷର ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ୟୁ-୨୦ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଚାରି ବିଷୟଗତ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ ହେବ । ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱର ୨୦ରୁ ଅଧିକ ମେୟର ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକରୁ ପ୍ରାୟତଃ ୨୫ ମେୟର ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚ ଉପରକୁ ଆସିବେ ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ସହର ସ୍ତରରେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜ ନିଜ ଅନୁଭବ ବାଣ୍ଟିବେ । ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଛଅ ୟୁ-୨୦ ପ୍ରାଥମିକତାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଥିବା ଛଅ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯିବ । ମେୟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ବିଶେଷ ସମ୍ମିଳନୀ ୟୁ-୨୦ ସଂଯୋଜକ, ୟୁସିଏଲଜି ଏବଂ ସି-୪୦ ତଥା ଭ୍ୟୁନସ ଆୟର୍ସ, ସାଓ ପାଉଲୋ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦା ସହରଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱରେ ଜଳବାୟୁ ବିତ୍ତ ଉପରେ ଏକ ଗୋଲଟେବୁଲ ବୈଠକ ଆୟୋଜିତ ହେବ ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ ସହରରେ ମନ ମୁତାବକ ନିବେଶ ପାଇଁ ସହରର ପ୍ରସ୍ତୁତି, ସମାବେଶ, ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଡାଟା ସଂଚାଳିତ ଶାସନର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ପଟଲାଇଟ ସମ୍ମିଳନୀର ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ ।
କୌଣସି ମଧ୍ୟ ୟୁ-୨୦ ମେୟର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମୁଖ ପରିଣାମ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ମେୟରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜି-୨୦ ବହୁତ ବଡ଼ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ୟୁ-୨୦ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ୟୁ-୨୦ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ-ଉନ୍ମୁଖ ଏବଂ ସହଯୋଗାତ୍ମକ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଏମିତି ଦସ୍ତାବିଜ ଅଟେ ଯାହା ଜି-୨୦ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇ ସହରଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକାକୁ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିଥାଏ ଏବଂ ଏଥିରେ ସହରର ସୁପାରିସ ଏବଂ ସମର୍ଥନ ସାମିଲ ରହିଥାଏ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ଭାରତର ସହରୀ ଗାଥା, ବିଶେଷ ଭାବରେ ନଗର ସ୍ତରରେ ସଫଳତା, ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିଯୋଜନା ଏବଂ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରାଯିବ । ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବହୁମୁଖୀ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ବଛାବଛା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସ୍କ୍ରିନିଂ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ।
ମେୟର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ମେୟରମାନେ ଏବଂ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଐତିହାସିକ ସଡ଼କଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ସ୍ମାରକୀଗୁଡ଼ିକର ଭ୍ରମଣ କରାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଆଯିବ ତଥା ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସହରର ଜୀବନ୍ତ ସଂସ୍କୃତି ସହିତ ପରିଚିତି କରାଯିବ । ମେୟର ୟୁ-୨୦ ଉଦ୍ୟାନରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରିବେ ଏବଂ ସାବରମତୀ ଆଶ୍ରମ ଦେଖିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଯିବେ । ଅତିଥିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଅନୁଭବ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି । ଯେଉଁଥିରେ ସମଗ୍ର ଭାବରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯିବ ।