য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনাসাম্বাদা সেন্ত্রেলফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী (সি.এফ.এস.এল.)গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং জম্মুদা চাউকৎ-থৌরাংগী স্কীম কয়া অমা শাহংখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা, ত্রিকুত নাগরদা, দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জীদা হৈকৎ-লৈকৎ তমখ্রে
দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জীগী কত্থোকপা, মথৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অদুনা মরম ওইরগা জম্মু অমসুং কাশ্মির অসিবু ভারতকা পুন্দুনা লৈরে অমসুং আর্তিকল ৩৭০সু লৌথোকখ্রে
জম্মু অমসুং কাশ্মির য়াওনা লৈবাক পুম্বনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু ভারত ইমাগী লুহুপ ওইহনবগীদমক্তা দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জী অমসুং দা. পন্দিত প্রেম নাথ দোগ্রানা লৌখিবা থৌদাং অদুগী লমন অমা তোনশিল্লরে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, জম্মু আমসুং কাশ্মিরনা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা মাংজিল থাদুনা চৎলি অমসুং অনৌবা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী শক্তম অমা ওইরক্লি
মমাংদা, তমপাক্কী নহাশিংনা মখোয়গী মখুত্তা নুং পাইদুনা লৈরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়গী মখুত্তা লেপতোপশিং পাইরে, মসিগী লাইরিক-লাইশু হৈরবা নহাশিং অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মির অমসুং লৈবাক অসিগী তুংগীলম্বি য়াৎকদৌরিবনি
23 JUN 2023 5:19PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনাসাম্বাদা সেন্ত্রেলফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী (সি.এফ.এস.এল.)গী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং জম্মুদা চাউকৎ-থৌরাংগী স্কীম কয়া অমা শাহংখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মমাংদা, দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জীগী বালিদান দিৱসতা, শ্রী অমিত শাহনা ত্রিকুত নাগরদা মঙোন্দা হৈকৎ-লৈকৎ তমখি। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী, লেফ্তনেন্ত গোবর্নর, শ্রী মনোজ সিনহা, য়ুনিয়ন মিনিস্তর, দা. জিতেন্দ্র সিং য়াওনা দিগ্নিতরী কয়া অমনা সি.এফ.এস.এল., সাম্বা অমসুং অতোপ্পা চাউখৎ-থৌরাংগী শ্কীমশিংগী শঙ্গাবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা শরুক য়াখি।
শ্রী অমিত শাহনা ৱা ঙাংবা মতমদা হায়খি মদুদি স্যামা প্রসাদ মুখর্জীগী কত্থোকপা, মথৌনা অমসুং অচেৎপা ফিরেপ অদুনা মরম ওইরগা জম্মু অমসুং কাশ্মির অসিবু ভারতকা পুন্দুনা লৈরে অমসুং আর্তিকল ৩৭০সু লৌথোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্তিকল ৩৭০ হাপচিন্নবগী প্রোপোজল অদুগী মায়োক্তা ৱাকৎপা ওইনা ১৯৫৩দা, দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জীনা ইন্দস্ত্রী অমসুং সপ্লাই মিনিস্তরগী ফমদগী থাদোকখি অমসুং দা. মুখর্জীনা হায়খি মদুদি দো ৱিধান, দো নিশান, দো প্রধাননা লৈবাক অসিদা চৎনবা য়ারোই। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জীগী মঙলান অদুবু মঙফাওনহল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৯গী ওগস্ত ৫দা আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকখি। মখানা ঞকঅ তরাকখি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মির য়াঔনা লৈবাক পুম্বনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু ভারত ইমাগী লুহুপ ওইহনবগীদমক্তা দা. স্যামা প্রসাদ মুখর্জী অমসুং দা. পন্দিত প্রেম নাথ দোগ্রানা লৌখিবা থৌদাং অদুগী লমন অমা তোনশিল্লরে।
QQ44.jpeg)
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ঙসি লুপা করোর ৩০৯ রোম চংনা জম্মুদা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কীম কয়া অমগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মসিগী মখাদা, লুপা করোর ১০০ চংনা সি.এফ.এস.এল., লুপা করোর ১৫৭.৪৭ চংনা রাম্বান অমসুং কিস্ত্বারদা জল জীৱন মিসনগী মখাদা ৱাতর সপ্লাই স্কীম ৪১, লুপা করোর ৩২.৪৬ চংনা দোদা বস স্তেন্দদা মল্তি-স্তোরী পার্কিংশু য়াওরি। মসিগা লোইননা, লুপা করোর ৪০.৮৬ চংনা বক্সি বাগরদা শরু অমসংউ তাংগী হোসপিতাল, লুপা করোর ১৭.৭৭ চংনা গ্রিদ স্তেশন অমসুং লুপা করোর ২৫ চংনা দোগ্রা চোকতগী কে.সি.চোক ফাওবা লম্বি অপগ্রেদেশন তৌব অদুবুশু শঙ্গাখ্রে।
ULF7.jpeg)
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, জম্মু আমসুং কাশ্মিরনা চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা মাংজিল থাদুনা চৎলি অমসুং অনৌবা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী শক্তম অমা ওইরক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি গোল্দন হেল্থ কার্দ য়েন্থোকপগী থৌরমশু ঙসি লোইশিনখ্রে।খ মী লাখ ৯৭ লোম্না গোল্দন হেল্থ কার্দ অসিগী কান্নবা ফংলগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্তা প্রধান মন্ত্রী অয়ুশমান ভারত য়োজনাগী মখাদা লাইরবশিং খক্তনা মসিগী কান্নবা ফংগনি, অদুগা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদদি, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নাগ্রিক খুদিংমক্তা লেম্না লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হেল্থ ফেসিলিতীশিং পীনবা লেপখ্রে।জম্মু অমসুং কাশ্মি সরকারনা স্কীম অসিগী মখাদা নুমিৎ খুদিংগী লুপা করোর ২গী পেমেন্ত তৌরি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হন্দক্তা স্রিনাগরদা জি.-২০ সম্মিত মাইপাক্না পাংথোকখি।কনফরেন্স অসিগী মনুংদা লৈবাক কয়া অমগী লুচিংবশিংনা কাস্মিরগী অফবা তুরিজমগী পাউজেল অদু পুখি অমসুং কাশ্মিরদা ফিভম ফগৎপগী পাউজেল অদুবু মালেম পুম্বদা য়ৌহনখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদাসরকার অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা পঞ্চায়তি রাজ সীস্তেম অমুক হন্না চৎনহনখ্রে।হৌজিক-হৌজিক, নৌনাখনবা পঞ্চ, সর্পঞ্চ অমসুং তেহসিল পঞ্চায়ত অমসুং জিলা পঞ্চায়তকী মেম্বর ৩২,০০০ লৈরে, মখোয়না জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা মাংলোমদা পুখৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি ৭০দা মেদিকেল কোলেজ ৪ খক্তমক শাখি, অদুবু হৌখিবা চহি ৯ অসিদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ৯ অমসুং নর্সিং কোলেজ ১৫ শাখি। মমাংদা মেদিকেল সীত ৫০০খক্তমক লৈরম্মি, হৌজিক্তি এম.বি.বি.এস. সীত ৬০০ অমগা হাপচিনখ্রে। দিগ্রী কোলেজ অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজশিংগী মশিং অদুশু ৯৬তগী ১৪৭তা হেনগৎলকখ্রে অমসুং আই.আই.তি. অমসুং আই.আই.এম. জম্মুদা থমখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি তিরুমালা তিরুপতি দেৱাস্থনম মন্দিরশু জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা হন্দক্তা শঙ্গাখ্রে।
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর হায়খি মদুদি ইমুং অহুম্না জম্মু অমসুং কাশ্মির অসি চহি কয়া অমা পাল্লম্মি অমসুং আর্তিকল ৩৭০না মরম ওইরগা চাউখৎ-থৌরাং অমত্তা লৈখিদে, তেরোরিজম্না মরম ওইরগা মীচম ৪২,০০০ হাৎখি, অদুবু মীশিং অসিনা হৌজিক ফাওবা ঐখোয়না আর্তিকল ৩৭০ অসি থমগদবনি হায়না হায়রি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ভারত সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা তেরোরিজমগী মায়োক্তা হকচিন্না থবক-থৌরমশিং পাইখৎখি। শ্রী মোদীনা আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্তুনা, পি.এম. মোদীনা চিংগী ফুরপশিং, সেদ্যুল কাস্তশিং, সেদ্যুল ত্রাইবশিং, নুপীশিং অমসুং সেনিয়র সিতিজনশিংদা রিজার্ভেশন তৌবগী হকশিং পীখ্রে। মসিগী ৱায়েল অসি শ্রী মোদী খক্তনা ফংহনবা ঙম্মি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি, হান্নগী সরকারনা পাল্লিঙৈ মতমদা, চহি ১০গী মনুংদা তেরোরিস্তকী থৌদোক ৭,৩২৭ লৈখি, মসিদা মীচম ২,০৫৬ হাৎখি, অদুগা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, তেরোরিস্তকী থৌদোক অসি ৭০%দা হন্থদুনা, থৌদোক ২,৩৫০ খক্তমক থোকখি, মসিদা মীচম ৩৭৭ খক্তমক হাৎখি। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্তিকল ৩৭০ অসি লৌথোকখ্রবা মতুংদা, স্ত্রাইক অমসুং বন্দ ৩২ খক্তমক তৌবা থেংনখি, অদুগা হৌখিবা থা ৪৭তা নুং থোম্বগী থৌদোকশু ৯০%দা হন্থরকখ্রে।
অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতপু মালেম অসিগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমী অমা ওইহন্নবা য়াম্না কন্না হোৎনখি। ভারত সরকারনা ইন্দস্ত্রিয়েল পোলিসী, ইন্দস্ত্রিয়েল লেন্দ এলোতমেন্ত পোলিসী, প্রাইভেত ইন্দস্ত্রিয়েল এস্তেত দেবেলপমেন্ত পোলিসী, ৱুল প্রোসেসিং, হেন্দিক্রাফ অমসুং হেন্দলুম পোলিসী, ২০২১দা নঅনৌবা ফিলম পোলিসী, তুরিজমগীদমক্তা হোমস্তে অমসুং হাউস বোত পোলিসী য়াওনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা পোলিসী কয়া অমা শেমখি। মসিগী পোলিসীশিং অসিনা মরম ওইরগা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা ইনভেস্তমেন্ত য়াম্না হেনগৎলক্লি অমসুং তুরিস্ত লাকপগী মশিংশু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। চহি ২০২২দা, য়াম্লবা তুরিস্ত করোর ১.৮৮না জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ১৯৪৭দগী ২০১৪ ফাওবদা, লমদম অসিদা থবক্কী অৱাৎপা য়াম্না চাউনা লৈখি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ভারত সরকারনা নহাশিংদা সরকারগি থবক ২৮,০০০ পীখি, সেল্ফ এমপ্লোইমেন্ত য়ুনিৎ ৫১,০০০ লিংখৎখি, মিসন য়ুথকী মখাদা নহা ৭০,০০০দা হিংননবগী লম্বি পীবীখি অমসুং অরান-অথুপ অমত্তা য়াওদনা য়াম্না ময়েক শেংনআ লুপা করোর ২৮,৪০০গী ইন্দস্ত্রিয়েল পেকেজ অমা খাইদোকখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অনৌবা জম্মু অমসুং কাশ্মির অমা শেমগৎলক্লি। মমাংদা, তমপাক্কী নহাশিংনা মখোয়গী মখুত্তা নুং পাইদুনা লৈরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মখোয়গী মখুত্তালেপতোপশিং পাইরে।মসিগী লাইরিক-লাইশু হৈরবা নহাশিং অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মির অমসুং লৈবাক অসিগী তুংগীলম্বি য়াৎকদৌরিবনি। মসিগী অহোংবা অসি হৌখিবা চহি ৯ অসিগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা হোৎনখিবশিং অদুনা মরম ওইরগা ওইথোকপা ঙম্লিবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাদা নুমিৎ হুম্নিগী খোংচত্তা চৎখি। য়ু.এস.এ.না ভারতকী প্রধান মন্ত্রীদা স্তেত গেস্তকী ইকাইখুম্নরবা মিংথোল অসি পীনবীখি, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীদা পীরিবা অসিগুম্বা ইকাইখুম্নরবা মিংথোল অসি হৌজিক ফাওবদা কানা অমত্তদা পীখিদ্রি। স্পেস, দিফেন্স, সেমিকন্দক্তরগী লমদা ভারত অমসুং য়ু.এস.এ.গী মরক্তা য়ানচে কয়া অমা খুৎয়েক পীনখ্রে, অমসুং অচৌ-অচৌবা কমপনী ময়াম অমনা ভারত্তা ইনভেস্ত তৌনবা খৌরাংনা ঙাইরি
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হৌখিবা চহি মাপল অসিদা, ভারত সরকারনা মতম পুম্বগী ওইনা করপ্সন মুত্থৎনবগী থবক হৌখি অমসুং লেবাক অসিগী মিংচৎ হেনগৎহনখি। অথিংবা কয়া লৈনা লৈনা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা অনৌবা থৌরাংশিং খুদম ওইনা আর্তিকল ৩৭০ লৌথোকপা, রাম মন্দির শাবা, ত্রিপল তলাখ লৌথোকপগী থবকশিং পাইখৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী লাইরবা মী করোর ৬০দা খুদোংচাবা কয়া অমা পীখ্রে, হায়রিবশিং অসি মখোয়না হৌখিবা চহি ৭০দগী ঙাইরকখিবশিং অদুনি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister, Shri Amit Shah laid foundation stone of Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Samba and inaugurated and laid foundation stone of various development schemes in Jammu
Shri Amit Shah paid tribute to Dr. Syama Prasad Mookerjee, in Trikut Nagar
Due to sacrifice, courage and determination of Dr. Syama Prasad Mookerjee Jammu and Kashmir is united with India and Article 370 has been abrogated
The whole country including Jammu and Kashmir will remain indebted to the contribution of Dr. Syama Prasad Mookerjee and Dr. PanditPremNath Dogra, for making Jammu and Kashmir the crown of Mother India
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Jammu and Kashmir is marching ahead on the path of development and a new Jammu and Kashmir is taking shape
Earlier, the youth of the valley used to have stones in their hands, but now they have laptops, these educated youths are going to shape the future of Jammu and Kashmir and the country
By removing Article 370, PM Modi has given the rights of reservation to hill communities, scheduled castes, scheduled tribes, women and senior citizens, this justice could have been ensured by Shri Modi only
G-20 summit was successfully organized in Srinagar recently, during this conference the leaders of many countries took the message of good tourism of Kashmir and the message of improved situation in Kashmir reached the whole world
During the rule of previous government, there were 7,327 terrorist incidents in 10 years in which 2,056 civilians were killed, while in the last 9 years, with a decrease of about 70%, 2,350 terrorist incidents happened in which 377 civilians were killed
The three families ruled Jammu and Kashmir for many years and due to Article 370 no development happened, 42,000 people were killed because of terrorism, but still these people say that we should keep Article 370
Modi Government has formulated various Industrial Policies, New Policy for Film, Home Stay and House Boat Policy to promote tourism, as a result, the investment in Jammu and Kashmir is going up and number of tourists is also increasing continuously
USA has bestowed the honour of State Guest to the Prime Minister of India, the honour given to Prime Minister Shri Narendra Modi has not been given to anyone till date
Agreements are being signed between India and USA in the field of space, defence, semiconductor, and many big companies are eager to invest in India
23 JUN 2023 5:19PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister, Shri Amit Shah laid foundation stone of Central Forensic Science Laboratory (CFSL), Samba and inaugurated and laid foundation stone of various development schemes in Jammu. Earlier, on Balidan Diwas of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Shri Amit Shah paid tribute to him in Trikut Nagar. Several dignitaries including Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir Shri Manoj Sinha, Union Minister Dr. Jitendra Singh were present on the occasion of inauguration and foundation stone laying of CFSL, Samba and various development schemes.
In his address, Shri Amit Shah said that due to the sacrifice, courage and determination of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Jammu and Kashmir is united with India and Article 370 has been abrogated. He said that Dr. Syama Prasad Mookerjee resigned from the post of Minister of Industry and Supply in 1953 in his protest against the proposal to include Article 370 and Dr, Mukherjee said that Do Vidhan, Do Nishan, Do Pradhan will not work in this country. Shri Shah said that fulfilling the dream of Dr. Syama Prasad Mookerjee, Prime Minister Shri Narendra Modi abrogated Article 370 on August 5, 2019. He added that the whole country including Jammu and Kashmir will remain indebted to the contribution of Dr. Syama Prasad Mookerjee and PanditPremNath Dogra, for making Jammu and Kashmir the crown of Mother India.
QQ44.jpeg)
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today the foundation stones of several development schemes have been laid in Jammu at a cost of about Rs 309 crore. Under this, CFSL at a cost of Rs 100 crore, 41 water supply schemes under Jal Jeevan Mission at Ramban and Kishtwar at a cost of Rs 157.47 crore, multi-storey parking at Doda bus stand at a cost of Rs 32.46 crore are included. Along with this, Bone and Joint Hospital at Bakshi Nagar at a cost of Rs 40.86 crore, Grid Station at a cost of Rs 17.77 crore and upgradation of road from Dogra Chowk to K.C Chowk at a cost of Rs 25 crore has also been inaugurated.
ULF7.jpeg)
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Jammu and Kashmir is marching ahead on the path of development. He said that the program of distribution of Golden Health Cards has also been completed today. About 97 lakh people are getting the benefit of this Golden Health Card. Shri Shah said that in the whole country only poor people get the benefits under Pradhan MantriAyushman Bharat Yojana, while in Jammu and Kashmir, Prime Minister Shri Narendra Modi has decided to provide all health facilities up to Rs.5 lakh free of cost to all the citizens. The Jammu and Kashmir government is making payment ofRs 2 crore everyday under this scheme.
Shri Amit Shah said that the G-20 summit was successfully organized in Srinagar recently. He said that during this conference the leaders of many countries took the message of good tourism of Kashmir and the message of improved situation in Kashmir reached the whole world. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modithe government has re-implemented the Panchayati Raj system in Jammu and Kashmir. Presently, there are 32,000 newly elected Panch, Sarpanch and members of Tehsil Panchayat and District Panchayat, who are taking Jammu and Kashmir ahead on the path of development. He said that while only 4 medical colleges were built in 70 years, 9 new medical colleges and 15 nursing colleges were built in the last 9 years. Earlier there were only 500 medical seats, now 600 MBBS seats have been added to it. The number of degree colleges and engineering colleges has also been increased from 96 to 147 and IIT and IIM provided to Jammu. He said that Tirumala Tirupati DevasthanamMandir has also been inaugurated recently in Jammu and Kashmir.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Jammu and Kashmir was ruled by three families for many years. Due to Article 370, development could not happen in Jammu and Kashmir and 42,000 people were killed because of terrorism. But still these people say that we should keep Article 370. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India has cracked down heavily on terrorism in Jammu and Kashmir. He said that by removing Article 370, Shri Modi has given the rights of reservation to hill communities, scheduled castes, scheduled tribes, women and senior citizens. This justice could have been ensured byShri Modi only. Shri Shah said that during the previous government, there were 7,327 terrorist incidents in 10 years in which 2,056 civilians were killed, while in the last 9 years, with a decrease of about 70%,2,350 terrorist incidents happened in which 377 civilians were killed. He said that after the abrogation of Article 370, only 32 calls for strike and bandh were reported, while the incidents of stone pelting have also come down by 90% in the last 47 months.
Shri Amit Shah said that during the last 9 years, Prime Minister Shri Narendra Modi has worked towards making India 5th largest economy in the world. The Government of India has formulated various policies for the development of Jammu and Kashmir including Industrial Policy, Industrial Land Allotment Policy, Private Industrial Estate Development Policy, Wool Processing, Handicraft and Handloom Policy, New Film Policy in 2021, Home Stay and House Boat Policy for Tourism. Due to these policies, the investment in Jammu and Kashmir is going up and the number of tourists is also increasing continuously. In the year 2022, a record 1.88 crore tourists visited Jammu and Kashmir. He said that from 1947 to 2014, there was a huge shortage of jobs in the region. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has provided 28,000 government jobs to the youth, established 51,000 units of self-employment, provided livelihood to 70,000 youth under the Mission Youth and allocated an industrial package of 28,400 crore, with complete transparency .
Union Home Minister said that a new Jammu and Kashmir is being built under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. Earlier, youth of the valley used to have stones in their hands, but now they have laptops. These educated youths are going to shape the future of Jammu and Kashmir and the country. This change has become possible only due to the efforts of Prime Minister Shri Narendra Modi during the last 9 years.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi is on a three-day visit to United States of America. USA has bestowed the honour of the State Guest to the Prime Minister of India. The honour given to Prime Minister Shri Narendra Modi has not been given to anyone till date. Agreements are being signed between India and USA in the field of space, defence, semiconductor, and many big companies are eager to invest in India.
Union Home Minister and Minister ofCooperation said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last nine years, the government of India has started the eradication of corruption once and for all and has enhanced the country's pride. Despite opposition, Prime Minister Shri Narendra Modi has taken progressive initiatives like removal of Article 370, construction of Ram Mandir and removal of Triple Talaq. The Prime Minister has provided many facilities to 60 crore poor people of the country, which they were waiting for last 70 years.