ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସର ମିଳିତ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
23 JUN 2023 7:17AM by PIB Bhubaneswar
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟା,
ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସର ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ନମସ୍କାର!
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ସବୁବେଳେ ଏକ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ। ଦୁଇ ଥର ଏଭଳି କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ। ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ, ଭାରତର ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ତରଫରୁ ମୁଁ ନିଜର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି । ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ଅଧା ଲୋକ ୨୦୧୬ରେ ଏଠାରେ ଥିଲେ। ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସହୃଦୟତାକୁ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିପାରୁଛି । ଅନ୍ୟ ଅଧା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ବନ୍ଧୁତାକୁ ନେଇ ରହିଥିବା ଉତ୍ସାହକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଦେଖିପାରୁଛି। ୨୦୧୬ରେ ସିନେଟର ହ୍ୟାରୀ ରିଡ୍‌, ସିନେଟର ଜନ୍‌ ମ୍ୟାକେନ୍‌, ସିନେଟର ଓରିନ୍‌ ହ୍ୟାଚ୍‌, ଏଲିଜା କମିଙ୍ଗସ୍‌, ଆଲସୀ ହ୍ୟାଷ୍ଟିଙ୍ଗ୍‌ସ୍‌ ଓ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲି, ଦୁଃଖର ବିଷୟ ସେମାନେ ଆଜି ଆମ ଗହଣରେ ନାହାନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରୁଛି।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଜୁନ୍‌ ମାସରେ ଏଠାରେ ମୁଁ ଅଭିଭାଷଣ ରଖିବାକୁ ଛିଡ଼ା ହୋଇଥିଲି। ସେତେବେଳେ ହାମିଲଟନ୍‌ ସବୁ ପୁରସ୍କାର ହାତେଇ ନେଇଥିଲା। ଠିକ୍‌ ସେହି ସମୟରେ ମୁଁ କହିଥିଲି, ଇତିହାସର ଦ୍ୱିଧାକୁ ଆମେ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇ ସାରିଛୁ । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯୁଗ ଏକ ଦୋଛକିରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ମୁଁ ଏଠାରେ ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଆମର ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ପର୍କରେ କଥା ହେବାକୁ ଆସିଛି ।
ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଲମ୍ବା ଏବଂ ଅଙ୍କାବଙ୍କା ରାସ୍ତାରେ ଯାତ୍ରା କରି ଆସିଛୁ, ବନ୍ଧୁତାର ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛୁ । ସାତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ସେବେଠାରୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ କିଛି ବଦଳି ଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଅନେକ କିଛି ପୂର୍ବ ପରି ସମାନ ରହିଛି - ଯଥା ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା। ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆର୍ଟିଫିସିଆଇ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ବା ଏଆଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପ୍ରଗତି ହୋଇଛି। ଅନୁରୂପ ଭାବେ, ଆଉ ଏକ ଏଆଇ-ଆମେରିକା ଓ ଇଣ୍ଡିଆ (ଭାରତ) ବନ୍ଧୁତାରେ ଆହୁରି ଅନେକ ସ୍ମରଣୀୟ ବିକାଶ ହୋଇଛି ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଲୋକମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା, ସେମାନଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଭାବନାକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ। ଆଉ, ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ ସମୟ, ଶକ୍ତି, ପ୍ରୟାସ ଓ ଯାତ୍ରା ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ। ଆଜି ହେଉଛି ଗୁରୁବାର ଦିନର ଏକ ଅପରାହ୍ଣ-ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଦିନ। ତେଣୁ, ମୋ ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିଥିବାରୁ ମୁଁ କୃତଜ୍ଞ। ଏଇ ଗତ ମାସରେ ଆପଣମାନେ କେତେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଜାଣିଛି ।
ମୁଁ ନିଜେ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜଣେ ନାଗରିକ ହୋଇଥିବାରୁ, ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ୱୀକାର କରିପାରିବି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ଖୁବ୍‌ କଷ୍ଟ କାମ ମିଳିଛି ! ମୁଁ ଏହାକୁ ଉତ୍ସାହ, ଅନୁନୟ ଏବଂ ନୀତିର ସଂଘର୍ଷ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରିବି। ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ବିଚାର ଓ ବିଚାରଧାରା ମଧ୍ୟରେ ବିତର୍କକୁ ବୁଝିପାରୁଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆଜି ଏହା ଦେଖି ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆପଣ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ମହାନ ଗଣତନ୍ତ୍ର - ଭାରତ ଏବଂ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ସମ୍ପର୍କକୁ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କର ଏକ ମଜବୁତ ଦ୍ୱିଦଳୀୟ ସହମତିର ଆବଶ୍ୟକତା ଦେଖା ଦେବ, ସେଥିରେ ସହଯୋଗ କରି ମୁଁ ଖୁସି ହେବି। ସଦନରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବା ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହେବା ଜରୁରି । କିନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ନିଜ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥାଉ, ଆମେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ନିଜର କଥା ରଖିବା ଉଚିତ୍‌। ଆଉ, ଆପଣମାନେ ଏହା କରିପାରିବେ ବୋଲି ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଅଭିନନ୍ଦନ!
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ସମାନ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଗଠନର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆମେରିକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା। ନିଜର ସମଗ୍ର ଇତିହାସରେ, ଆପଣମାନେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିଛନ୍ତି। ଆଉ, ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଆମେରିକୀୟ ସ୍ୱପ୍ନର ସମାନ ଅଂଶୀଦାର କରିଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ଲକ୍ଷାଧିକ ଲୋକ ରହୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ମୂଳଦୁଆ ଭାରତ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କିଛି ଲୋକ ସମ୍ମାନର ସହିତ ଏହି କକ୍ଷରେ ବସିଥାନ୍ତି । ମୋ ପଛରେ ଏମିତି ଜଣେ ଅଛି, ଯିଏ ଇତିହାସ ରଚିଛି ! ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛି ଯେ, ସମୋସା (ସିଙ୍ଗଡ଼ା) କକସ୍‌ ଏବେ ସଦନର ସ୍ୱାଦ ପାଲଟିଛି । ଏହା ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଏଠାରେ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟଞ୍ଜନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିବିଧତା ଆଣିବ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି । ଦୁଇ ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଅଧିକ ସମୟ ଧରି, ମହାନ ଆମେରିକୀୟ ଏବଂ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଜୀବନ ଜରିଆରେ ଆମେ ପରସ୍ପରକୁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଛୁ। ଆମେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ଓ ମାର୍ଟିନ ଲୁଥର କିଙ୍ଗ୍‌ ଜୁନିୟରଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥାଉ। ଆମେ ଆହୁରି ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥାଉ ଯେଉଁମାନେ ସ୍ୱାଧୀନତା, ସମାନତା ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଜଣେ ତଥା କଂଗ୍ରେସ ସଦସ୍ୟ ଜନ୍‌ ଲିୱିସଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଆମର ପବିତ୍ର ତଥା ସହଭାଗୀ ଆଦର୍ଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଏହା ବିକଶିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ବିଭିନ୍ନ ରୂପ ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବଦଳିଛି । ତେବେ, ସମଗ୍ର, ଇତିହାସରେ ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ପଷ୍ଟ ରହିଛି ।
ଗଣତନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ସେହି ଭାବନା ଯାହା ସମାନତା ଏବଂ ସମ୍ମାନକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥାଏ।
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏକ ବିଚାର ଯାହା ବିତର୍କ ଓ ଆଲୋଚନାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥାଏ।
ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏକ ସଂସ୍କୃତି ଯାହା ବିଚାର ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଥାଏ।
ଭାରତ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଏଭଳି ମୂଲ୍ୟବୋଧ ତଥା ଆଦର୍ଶର ଅଧିକାରୀ ହେବା ଲାଗି ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଛି।
ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଭାବନାର ବିକାଶରେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଅଟେ।
ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମର ସବୁଠୁ ପ୍ରାଚୀନ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥରେ କୁହାଯାଇଥିଲା,
‘ଏକମ୍‌ ସତ୍‌ ବିପ୍ରା ବହୁଧା ବଦନ୍ତି’।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି - ସତ୍ୟ ଏକ, କିନ୍ତୁ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଢଙ୍ଗରେ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥାନ୍ତି।
ଏବେ ଆମେରିକା ସବୁଠୁ ପୁରୁଣା ଏବଂ ଭାରତ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଗଣତନ୍ତ୍ର ।
ଆମର ସହଭାଗିତା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶୁଭ ସଙ୍କେତ ଅଟେ ।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦେବା ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ବିଶ୍ୱ ଦେଇପାରିବା।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ବିଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ସବୁ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଥିଲା। ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ସ୍ୱରୂପରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ବିଦେଶୀ ଶାସନ ପରେ, ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରାକୁ ପାଳନ କରିଥିଲୁ । ଏହା କେବଳ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ବରଂ ବିବିଧତାର ଉତ୍ସବ। କେବଳ ସମ୍ବିଧାନ ନୁହେଁ, ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣର ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସବ। କେବଳ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନୁହେଁ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତାର ଉତ୍ସବ ।
ଆମ ଦେଶରେ ୨ ହଜାର ୫ଶହରୁ ଅଧିକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ରହିଛନ୍ତି । ହଁ ଆପଣ ଠିକ୍‌ ଶୁଣିଲେ - ଦୁଇ ହଜାର ପାଞ୍ଚ ଶହ । ୨୦ଟି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦଳ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରଶାସନ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ଆମ ଦେଶରେ ୨୨ଟି ସରକାରୀ ଭାଷା ଏବଂ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କଥିତ ଭାଷା ରହିଛି, ତଥାପି ଆମେ ଏକ ସ୍ୱରରେ କଥା ହୋଇଥାଉ । ପ୍ରତି ୧୦୦ ମାଇଲ୍‌ ଦୂର ଯିବା ପରେ ଆମର ବ୍ୟଞ୍ଜନ ବଦଳି ଯାଏ। ଡୋସାରୁ ଆଳୁ ପରଟା ଯାଏ ଏବଂ ଶ୍ରୀଖଣ୍ଡରୁ ସନ୍ଦେଶ ଯାଏ, ଆମେ ସବୁ ଖାଦ୍ୟକୁ ଉପଭୋଗ କରିଥାଉ । ଆମ ଦେଶରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁ ଧର୍ମାବଲମ୍ବୀ ଲୋକମାନେ ବସବାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମେ ସବୁ ଧର୍ମକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥାଉ । ଭାରତରେ, ବିବିଧତା ଜୀବନର ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ମାର୍ଗ ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛି । ମୁଁ ଏହି ସଦନରେ ମଧ୍ୟ ସେପରି ଅନୁସନ୍ଧିତ୍ସା ଦେଖି ପାରୁଛି । ବିଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସର ଶତାଧିକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ସମ୍ମାନର ବିଷୟ । ସମସ୍ତେ ଭାରତର ବିକାଶ, ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ବୁଝିବା ପାଇଁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ କ’ଣ କରୁଛି ଏବଂ କିପରି କରୁଛି ତାହା ଜାଣିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତେ ଆଗ୍ରହୀ । ଆମ ଭିତରେ ନିବିଡ଼ ବନ୍ଧୁତା ରହିଥିବାରୁ ତାହା ପ୍ରକାଶ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ।
ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ଆମେରିକା ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିଲି, ଭାରତ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଦଶମ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇପାରିଛି । ଆଉ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବ । ଆମେ କେବଳ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଗତି ନୁହେଁ ବରଂ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରୁଛୁ । ଭାରତର ବିକାଶ ହେଲେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ବିକଶିତ ହୋଇଥାଏ । ସର୍ବୋପରି ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ! ବିଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଭାରତ ଯେତେବେଳ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କଲା, ଏହା ଅନେକ ଦେଶକୁ ଉପନିବେଶବାଦ ଶାସନ ଠାରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିଥିଲା। ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ବିକାଶର ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି, ଏହା ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବା ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରାଣିତ କରିବ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସବକା ସାଥ୍‌, ସବକା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ, ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି : ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ, ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ।
ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ କିଭଳି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏବଂ ବ୍ୟାପକତାର ସହିତ ସାକାର ରୂପ ନେଉଛି, ତାହା ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ । ୧୫ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ଆବାସ ଯୋଗାଇ ଦେଇଛୁ । ଏହା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିୟାର ଜନସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ପ୍ରାୟ ଛଅଗୁଣ ଅଧିକ ! ଆମେ ଏକ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ ଯାହା ପ୍ରାୟ ୫୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି । ଏହା ଦକ୍ଷିଣ ଆମେରିକାର ଲୋକସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ଅଧିକ ! ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତୀକରଣ ଯୋଜନା ଜରିଆରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛୁ। ପ୍ରାୟ ୫୦ କୋଟି ଲୋକ ଏହାର ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଉତ୍ତର ଆମେରିକାର ଲୋକସଂଖ୍ୟା ସହ ସମାନ । ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ନିର୍ମାଣ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ । ଆଜି, ଆମ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୮୫ କୋଟି ସ୍ମାର୍ଟ ଫୋନ୍‌ ଓ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍‌ ଉପଭୋକ୍ତା ରହିଛନ୍ତି । ଏହା ୟୁରୋପର ଜନସଂଖ୍ୟା ଠାରୁ ଅଧିକ ! ଆମେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ୨୨୦ କୋଟି ଡୋଜ୍‌ କୋଭିଡ ଟିକା ଦେଇ ଆମ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କରୋନା ମହାମାରୀ ଠାରୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେଇଛୁ, ତାହା ପୁଣି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଗଣାରେ! ହୁଏତ’ ମୁଁ ଖୁବ୍‌ଶୀଘ୍ର ମହାଦେଶରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇପାରେ, ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି ଠାରେ ବିରାମ ନେଉଛି!
ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବେଦ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ପ୍ରାଚୀନ ଗ୍ରନ୍ଥ । ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ସଙ୍କଳିତ ଏହି ଶାସ୍ତ୍ର ମାନବ ଜଗତ ପାଇଁ ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମ୍ପଦ । ତତ୍କାଳୀନ ସମୟରେ ମହିଳା ସାଧୁମାନେ ବେଦର ବହୁ ଶ୍ଳୋକ ରଚନା କରିଥିଲେ । ଆଉ ଆଜି, ଆଧୁନିକ ଭାରତରେ, ମହିଳାମାନେ ଆମକୁ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ଭାରତ କେବଳ ମହିଳାଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ବିକାଶ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ଯେଉଁଠି ମହିଳାମାନେ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ସାଧାରଣ ଆଦିବାସୀ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ ବଢ଼ିଥିବା ଜଣେ ମହିଳା ଆଜି ଆମର ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି ।
ବିଭିନ୍ନ ସ୍ତରରେ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ନିୟୁତ ମହିଳା ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ତାହା ପୁଣି ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରୀ ସ୍ତରରେ ଆମର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି । ଆଜି ମହିଳାମାନେ ଆମେ ଦେଶର ସ୍ଥଳ ସେନା, ନୌସେନା ଓ ବାୟୁ ସେନାରେ କର୍ତ୍ତବ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱରେ ସବୁଠୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ମହିଳା ପାଇଲଟ୍‌ ଭାରତରେ ଅଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମହିଳାମାନେ ଆମ ମଙ୍ଗଳ ମିଶନରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଆମକୁ ମଙ୍ଗଳ ଗ୍ରହରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଜଣେ ଶିଶୁ କନ୍ୟା ପାଇଁ ନିବେଶ ସାରା ପରିବାରରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ। ମହିଳାଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ରର ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଥାଏ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଭାରତ ହେଉଛି ଅଧିକ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ରାଷ୍ଟ୍ର । ଭାରତ ନିଜର ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ପରିଚିତ । କିନ୍ତୁ ଯୁବ ପିଢ଼ିମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଏକ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି । ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମରେ ସୃଜନଶୀଳ ରିଲ୍‌ ତିଆରି କରିବା ହେଉ କିମ୍ବା ରିୟଲ ଟାଇମ୍‌ ପେମେଣ୍ଟ, କୋଡିଂ କିମ୍ବା କ୍ୱାଣ୍ଟମ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ମେସିନ୍‌ ଲର୍ଣ୍ଣିଂ କିମ୍ବା ମୋବାଇଲ୍‌ ଆପ୍‌, ଫିନଟେକ୍‌ କିମ୍ବା ଡେଟା ସାଇନ୍ସ, ସମାଜ କିଭଳି ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ, ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ତାହାର ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଉଦାହରଣ । ଭାରତରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଅର୍ଥ କେବଳ ସୃଜନଶୀଳତା ନୁହେଁ, ବରଂ ସମାବେଶିତା। ଆଜି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକ ଗୋପନୀୟତାକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ସହିତ ଲୋକମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଓ ସମ୍ମାନକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି ।
ବିଗତ ନଅ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ୧୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏକ ଅଭିନବ ଡିଜିଟାଲ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ ପରିଚୟ ପାଇଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ସେମାନେ ନିଜର ବ୍ୟାଙ୍କ ଏକାଉଣ୍ଟ ଓ ମୋବାଇଲ୍‌ ଫୋନ୍‌ ସହ ଯୋଡ଼ି ପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମାତ୍ର କିଛି ସେକେଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ଆମକୁ ସହାୟକ ହୋଇଛି । ୮୫ କୋଟି ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଏକାଉଣ୍ଟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ପାଇପାରୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ତିନି ଥର, ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ କ୍ଲିକ୍‌ ଜରିଆରେ, ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏକାଉଣ୍ଟରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏପରି ଆର୍ଥିକ ହସ୍ତାନ୍ତର ପରିମାଣ ୩୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆମେ ୨୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥ ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିଛୁ । ଯଦି ଆପଣ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ଦେଖିବେ ଯେ ଅର୍ଥ ପଇଠ କରିବା ଲାଗି ସମସ୍ତେ ଫୋନ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଏପରିକି ଉଠାଦୋକାନୀମାନେ ମଧ୍ୟ।
ବିଗତ ବର୍ଷ, ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୦୦ ରିୟଲ ଟାଇମ୍‌ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟରୁ ୪୬ଟି ଭାରତରେ ହୋଇଥିଲା । ପାଖାପାଖି ଚାରି ଲକ୍ଷ ମାଇଲ୍‌ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଶସ୍ତା ଡେଟା ଦେଶରେ ସୁଯୋଗର ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି । କେବଳ ନିଜ ଫୋନରେ ଟ୍ୟାପ୍‌ କରି ଚାଷୀମାନେ ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ପାଇପାରୁଛନ୍ତି, ବୟସ୍କମାନେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଅର୍ଥ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବୃତ୍ତି ପାଉଛନ୍ତି, ଡାକ୍ତରମାନେ ଟେଲି ମେଡ଼ିସିନ୍‌ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନେ ମାଛଧରା ସ୍ଥାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ଋଣ ମିଳିପାରୁଛି ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସମାବେଶିତା ଓ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ଭାବନା ଆମକୁ ପରିଭାଷିତ କରିଥାଏ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଦୁନିଆ ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ରୂପ ଦେଇଥାଏ। ଆମେ ପୃଥିବୀ ପାଇଁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ହେବା ସହିତ ଭାରତର ବିକାଶକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛୁ ।
ଆମର ବିଶ୍ୱାସ ହେଉଛି : ମାତା ଭୂମିଃ ପୁତ୍ର ଅହଂ ପୃଥିବ୍ୟାଃ।
ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି - ‘‘ପୃଥିବୀ ଆମର ମା’ ଏବଂ ଆମେ ତା’ର ସନ୍ତାନ।’’
ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତି ଗଭୀର ଭାବେ ଆମର ପରିବେଶ ଓ ଆମ ପୃଥିବୀକୁ ସମ୍ମାନ କରିଥାଏ। ଦ୍ରୁତତମ ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ସମୟରେ, ଆମେ ଆମର ସୌର କ୍ଷମତାକୁ ୨ହଜାର ୩ଶହ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ ! ହଁ, ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଛନ୍ତି - ୨ ହଜାର ୩ଶହ ପ୍ରତିଶତ !
ପ୍ୟାରିସ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଜି୨୦ ଦେଶ ହୋଇପାରିଛୁ । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟର ନଅ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଆମେ ଆମର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତାରେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତିର ଭାଗକୁ ଚାଳିଶ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚାଇ ପାରିଛୁ । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏତିକିରେ ଅଟକି ନାହୁଁ । ଗ୍ଲାସଗୋ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଠାରେ, ମୁଁ ମିଶନ୍‌ ଲାଇଫ୍‌ - ଲାଇଫ ଷ୍ଟାଇଲ୍‌ ଫର୍‌ ଏନଭାଇରନ୍‌ମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲି । ଏହା ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବାସ୍ତବ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ମାର୍ଗ। ଏହାକୁ କେବଳ ସରକାରଙ୍କ କାମ ଭାବେ ଛାଡ଼ି ଦିଆଯାଇନାହିଁ ।
ବିବେକପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସହିତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇ ପାରିବେ । ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱକୁ ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶୂନ୍ୟ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ। ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ବିକାଶ । ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ସମୃଦ୍ଧି । ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେଉଛି ପୃଥିବୀ ଅନୁକୂଳ ମାନବ ସମାଜ ଗଠନ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଆମେ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌ ବା ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏକ ପରିବାର ବିଚାରକୁ ନେଇ ବଞ୍ଚିଥାଉ। ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ‘‘ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ’’, ବିଶ୍ୱକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ସହ ଯୋଡ଼ିବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ‘‘ଏକ ଅର୍ଥ, ଏକ ବିଶ୍ୱ’’ ପଶୁମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଉଦ୍ଭିଦ ସହିତ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁଣବତ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ଆଣିବା ଲାଗି ବିଶ୍ୱ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନର ଏକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଅଟେ ।
ଆମେ ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମୟରେ ଏହି ଭାବନା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ - ‘‘ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ।’’ ଆମେ ଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ଏକତାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଉ। ଗତକାଲି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ସଙ୍ଗେ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିଲା। ଗତ ସପ୍ତାହରେ, ସବୁ ଦେଶ ଶାନ୍ତି ସୈନିକମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଏକ ସ୍ମାରକ ପ୍ରାଚୀର ତିଆରି କରିବା ଲାଗି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ଆମର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଏକାଠି ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ।
ଆଉ ଚଳିତ ବର୍ଷ, ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଓ ପୋଷଣକୁ ସମାନ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଲାଗି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ୍‌ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି । କୋଭିଡ ସମୟରେ, ଆମେ ଦେଢ଼ଶହରୁ ଅଧିକ ଦେଶରେ ଟିକା ଓ ଔଷଧ ପହଞ୍ଚାଇ ଥିଲୁ। ଆମେ ନିଜ ପାଇଁ ଯେମିତି କରିଥାଉ, ଠିକ୍‌ ସେମିତି ବିପଦ ସମୟରେ ପ୍ରଥମ ସହାୟତାକାରୀ ଭାବେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଆମେ ଆମର ସାଧାରଣ ସମ୍ବଳକୁ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଇଛୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଏହା ସବୁଠୁ ଅଧିକ ଦରକାର । ଆମେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ନୁହେଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରିଥାଉ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରୁଛି, ସେଥିରେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ରଖିଥାଏ। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଯେ ଆମ ସମ୍ପର୍କ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କଂଗ୍ରେସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟ ଏଥିରେ ଗଭୀର ରୁଚି ରଖିଥାନ୍ତି । ଭାରତରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ଏରୋସ୍ପେସ୍‌ କ୍ଷେତ୍ର ବଢ଼ିଲେ, ୱାଶିଂଟନ୍‌, ଏରିଜେନା, ଜର୍ଜିୟା, ଆଲବାମା, ଦକ୍ଷିଣ କ୍ୟାରୋଲିନା ଏବଂ ପେନସିଲଭାନିଆ ରାଜ୍ୟରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ବଢ଼ିଥାଏ। ଆମେରିକୀୟ କମ୍ପାନୀମାନେ ବଢ଼ିଲେ, ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିଥାଏ। ଭାରତୀୟମାନେ ଅଧିକ ବିମାନ ଯାତ୍ରା କଲେ, ବିମାନଗୁଡ଼ିକର ଗୋଟିଏ ଅର୍ଡରରେ ଆମେରିକାର ୪୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ଦଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ।
ଯେତେବେଳେ ଆମେରିକୀୟ ଫୋନ୍‌ ନିର୍ମାତା ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିଥାନ୍ତି, ଏହା ଦୁଇ ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ସୁଯୋଗର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍‌ ବିକଶିତ କରିଥାଏ। ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ଉପରେ ମିଳିମିଶି କାମ କଲେ, ଏହା ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ଅଧିକ ବିବିଧ, ନମନୀୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିଥାଏ। ବାସ୍ତବରେ, ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ନଗଣ୍ୟ ଥିଲା। ଏବେ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଆମର ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭାଗିଦାର ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମହାକାଶ ଓ ସାଗରରେ, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରରେ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଓ ସ୍ଥିରତାରେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ବ୍ୟବସାୟରେ, କୃଷି ଓ ଅର୍ଥରେ, କଳା ଓ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସରେ, ଇନ୍ଧନ ଓ ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ମାନବୀୟ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ସଙ୍ଗେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆମେ ଲଗାତାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଜାରି ରଖିପାରିବୁ । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ସଂକ୍ଷେପରେ କହିବା ଲାଗି, ମୁଁ କହିବି, ଆମର ସହଯୋଗର ପରିଧି ଅସୀମ, ଆମ ତାଳମେଳର କ୍ଷମତା ଅସୀମିତ, ଆମ ସମ୍ପର୍କର ନିବିଡ଼ତା ମଧ୍ୟ ଅତି ସହଜ।
ଏସବୁଥିରେ ଭାରତୀୟ-ଆମେରିକୀୟମାନେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ ‘ସ୍ପେଲିଂ ବୀ’ରେ ନୁହେଁ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ। ନିଜ ହୃଦୟ ଓ ମସ୍ତିଷ୍କ, ପ୍ରତିଭା ଓ କୌଶଳ ତଥା ଆମେରିକା ଓ ଭାରତ ପ୍ରତି ନିଜର ଭଲ ପାଇବା ଜରିଆରେ ସେମାନେ ଆମକୁ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଆମ ଭାଗିଦାରୀର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ଅତୀତରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆମେରିକାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆମ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ନେଇଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଏହାକୁ ନୂଆ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବାର ଗୌରବ ଆମ ପିଢ଼ିକୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହା ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାଗିଦାରୀ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କ କଥାରେ ମୁଁ ସହମତ । କାରଣ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ । ଗଣତନ୍ତ୍ର, ଜନସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ଭାଗ୍ୟ ଆମକୁ ସେହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଜଗତୀକରଣର ଏକ ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଅତ୍ୟଧିକ-ଏକତ୍ରୀକରଣ ହୋଇଛି ।
ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ବିବିଧ କରିବା, ବିକେନ୍ଦ୍ରିକୃତ କରିବା ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକରଣ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବୁ । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ସୁରକ୍ଷା, ସମୃଦ୍ଧି ଓ ନେତୃତ୍ୱକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦୁଇ ଦେଶ ଏକ ନୂଆ ‘‘ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ’’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ । ଆମର ଜ୍ଞାନ ଭାଗିଦାରୀ ମାନବ ଜଗତର ସେବା କରିବ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, କ୍ଷୁଧା ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ସମାଧାନ ଖୋଜିବ ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ,
ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଗମ୍ଭୀର ବିଘଟନକାରୀ ବିକାଶର ସାକ୍ଷୀ ରହିଆସିଛି । ୟୁକ୍ରେନ୍‌ ଯୁଦ୍ଧ ସହିତ, ୟୁରୋପକୁ ଯୁଦ୍ଧ ଫେରିଛି । ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗମ୍ଭୀର ପୀଡ଼ା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଏଥିରେ ମହାଶକ୍ତିମାନେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବାରୁ, ପରିଣାମ ଭୟାବହ ହେବ । ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ୍‌ ଦେଶ ଏହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛନ୍ତି । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ସମ୍ମାନ, ବିବାଦଗୁଡ଼ିକର ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଏବଂ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଧାରିତ ।
ପୂର୍ବରୁ ଯାହା ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଭାବେ କହିସାରିଛି, ଏହା ଯୁଦ୍ଧର ସମୟ ନହେଁ ବରଂ ଆଲୋଚନା ଓ କୂଟନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏର ଯୁଗ । ଆଉ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ରକ୍ତପାତ ଏବଂ ମାନବୀୟ ପୀଡ଼ା ରୋକିବା ପାଇଁ ସେସବୁ କରିବାକୁ ହେବ, ଯାହା ଆମେ କରିପାରିବା । ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ଚାପ ଓ ସଂଘର୍ଷର କଳା ବାଦଲ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀର କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର କାୟା ବିସ୍ତାର କରୁଛି । କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ଥିରତା ଆମ ଭାଗିଦାରୀର ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ।
ଆମର ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ, ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସହଭାଗୀ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି, ଯାହା ସୁରକ୍ଷିତ ସମୁଦ୍ର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିବ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଦ୍ୱାରା ପରିଭାଷିତ ହୋଇଥିବ, ଆଧିପତ୍ୟରୁ ମୁକ୍ତ ଥିବ ଏବଂ ଆସିୟାନ୍‌ର କେନ୍ଦ୍ରୀୟତାରେ ରହିଥିବ । ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁଠି ସବୁ ଦେଶ, ଛୋଟ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ବଡ଼, ନିଜ ପସନ୍ଦରେ ସ୍ୱାଧୀନ ଓ ଭୟମୁକ୍ତ ରହିବେ, ଯେଉଁଠି ପ୍ରଗତି ଋଣର ଅସମ୍ଭବ ବୋଝରେ ଚାପି ହେଉନଥିବ, ଯେଉଁଠି ରଣନୀତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗର ଲାଭ ନିଆଯାଉଥିବ, ଯେଉଁଠି ସବୁ ଦେଶ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧିର ଉଚ୍ଚଭାବନା ନେଇ ଉନ୍ନତି କରୁଥିବେ ।
ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଅଟକାଇବା କିମ୍ବା ବହିଷ୍କାର କରିବା ଲାଗି ନୁହେଁ, ବରଂ ଶାନ୍ତି ଓ ସମୃଦ୍ଧିର ଏକ ସହଯୋଗୀ କ୍ଷେତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉପରେ ଆଧାରିତ । ଆମେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଭିତରେ ବାହାରେ ନିଜ ଭାଗିଦାରଙ୍କ ସହିତ କାମ କରିଥାଉ। ଏଥିମଧ୍ୟରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କ୍ୱାଡ ଏକ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
୯/୧୧ର ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପରେ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇରେ ୨୬/୧୧ର ଗୋଟିଏ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ଉଗ୍ରବାଦ ସାରା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି। ଏହି ବିଚାରଧାରା ନୂଆ ନୂଆ ରୂପ ଏବଂ ପରିଚୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମାନ ରହିଛି। ଆତଙ୍କବାଦ ମାନବତା ଶତ୍ରୁ ଏବଂ ଏହାର ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ କୌଣସି କିନ୍ତୁ-ଯଦି ରହିପାରିବ ନାହିଁ । ଆମକୁ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପ୍ରାୟୋଜିତ କରୁଥିବା ଓ ପ୍ରସାରିତ କରୁଥିବା ଶକ୍ତି ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ,
କୋଭିଡ-୧୯ର ସବୁଠୁ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ଏହି କାରଣରୁ ହୋଇଥିବା ମାନବୀୟ କ୍ଷତି ଏବଂ ଯନ୍ତ୍ରଣା। ମୁଁ କଂଗ୍ରେସ ସଦସ୍ୟ ରନ୍‌ ରାଇଟ୍‌ ଏବଂ ସେହି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେଉଁମାନେ କୋଭିଡ୍‌ରେ ନିଜର ପ୍ରାଣ ହରାଇଥିଲେ। ଆମେ ମହାମାରୀରୁ ବାହାରକୁ ଆସିବା ସମୟରେ, ଆମକୁ ଏକ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆକାର ଦେବାକୁ ହେବ । ବିଚାର-ବିମର୍ଶ, ଆପୋସ ସଦ୍‌ଭାବ ଓ ଚିନ୍ତା ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ଗ୍ଲୋବାଲ୍‌ ସାଉଥ୍‌ (ଅବିକଶିତ ତୃତୀୟ ବିଶ୍ୱ ଦେଶ ସମୂହ) ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ମାର୍ଗ । ସେଥିପାଇଁ ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଜି-୨୦ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ୍‌।
ଆମେ ବହୁପକ୍ଷବାଦକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସମ୍ବଳ ଓ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ ସହିତ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଉଚିତ୍‌ । ଏହା ଆମର ସବୁ ବୈଷୟିକ ପ୍ରଶାସନିକ ସଂସ୍ଥା, ବିଶେଷ କରି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ଉପରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ଦୁନିଆ ବଦଳିଛି, ଆମ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବଦଳିବା ଉଚିତ୍‌ । ନଚେତ୍‌ ନିୟମ ବିନା ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ହେଲେ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତି ବିପଦ ଦେଖା ଦେବ। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ନୂଆ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ କାମ କରିବାରେ, ଆମ ଦୁଇ ଦେଶ ଭାଗିଦାର ରୂପରେ ସବୁଠୁ ଆଗରେ ରହିବେ ।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ଏବଂ ଏବଂ ବିଶିଷ୍ଟ ଅତିଥିଗଣ,
ଆଜି ଆମ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ନୂଆ ସକାଳ ଆସିଛି ଯାହାକି ଆମ ଦୁଇ ଦେଶର ଭାଗ୍ୟକୁ ସାକାର ରୂପ ଦେବ ନାହିଁ, ବରଂ ଦୁନିଆର ଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେବ । ଯୁବ ଆମେରିକୀୟ କବି ଅମାଣ୍ଡା ଗୋର୍ମାନ୍‌ ଯଥାର୍ଥ ଭାବେ ଲେଖିଛନ୍ତି :
‘‘ଯେବେ ଦିନ ଆସେ ଆମେ ଅନ୍ଧକାରରୁ ବାହାରିଥାଉ,
ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ଏବଂ ସାହସୀ ହୋଇ,
ଆମେ ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ମାତ୍ରେ ଏକ ନୂଆ ସକାଳ ଆସେ
ଯେହେତୁ ସେଠାରେ ସବୁବେଳେ ଆଲୋକ ରହିଛି,
ଏହାକୁ ଅନୁଭବ କରିବା ଲାଗି ଆମର ଯଥେଷ୍ଟ ସାହସ ଥାଆନ୍ତା କି।’’
ଆମର ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଭାଗିଦାରୀ ଏହି ନୂଆ ସକାଳରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଭଳି ଅଟେ ଯାହା ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ଆଲୋକ ଖେଳାଇ ଦେବ ।
ମୁଁ ଲେଖିଥିବା ଏକ କବିତା ଏବେ ମୋର ମନେ ପଡ଼ୁଛି :
ଆକାଶରେ ମୁଣ୍ଡ ଉଠାଇ
ଘନ ବାଦଲକୁ ଚିରି
ଆଲୋକର ସଂକଳ୍ପ ନେବା
ଏବେ ତ’ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଇଁଛି ।
ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ସହିତ
ସବୁ ସଂକଟକୁ ପାର୍‌ କରି
ଘନ ଅନ୍ଧକାରକୁ ଦୂରେବା
ଏବେ ତ’ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଉଇଁଛି ।।
ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ଅତିଥିଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଇତିହାସରୁ ଆସିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ ଏବଂ ସମାନ ଭାଗ୍ୟ ନେଇ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ । ଆମର ଭାଗିଦାରୀ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ, ଆର୍ଥିକ ସହନଶୀଳତା ବଢ଼ିଥାଏ, ନବସୃଜନ ବଢ଼ିଥାଏ, ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରସାର ହୋଇଥାଏ, ଜ୍ଞାନ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ, ମାନବ ଜାତିକୁ ଲାଭ ମିଳିଥାଏ, ଆମ ସମୁଦ୍ର ଏବଂ ଆକାଶ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଥାଏ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ରହିବା ପାଇଁ ଏକ ଉନ୍ନତ ସ୍ଥାନ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହା ହିଁ ଆମ ଭାଗିଦାରୀର ଲକ୍ଷ୍ୟ। ଚଳିତ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଏହା ହିଁ ଆମ ଆହ୍ୱାନ । ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟଗଣ, ଆମ ଭାଗିଦାରୀର ଉଚ୍ଚ ମାନକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ମଧ୍ୟ, ଏହି ଗସ୍ତ ଏକ ମହାନ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସାଥୀ ହୋଇ ଆମେ ଏହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମୂଲ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ହିଁ ପରିଣାମ ଦେଇଥାଏ। ମୁଁ ଭାରତ-ଆମେରିକା ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଉପରେ ଭରସା କରୁଛି ।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦୧୬ରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ, ‘‘ଆମ ସମ୍ପର୍କ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ।’’ ଆଜି ହିଁ ସେହି ଭବିଷ୍ୟତ ଆସିଛି । ଏହି ସମ୍ମାନ ପାଇଁ ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ବାଚସ୍ପତି ମହୋଦୟ, ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମହୋଦୟା ଏବଂ ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ।
ଈଶ୍ୱର ଆମେରିକାର ମଙ୍ଗଳ କରନ୍ତୁ ।
ଜୟ ହିନ୍ଦ।
ଭାରତ-ଆମେରିକା ବନ୍ଧୁତା ଜିନ୍ଦାବାଦ୍‌।

Prime Minister's Office
Address by Prime Minister, Shri Narendra Modi to the Joint Session of the US Congress
23 JUN 2023 7:17AM by PIB Delhi
Mister Speaker,
Madam Vice President,
Distinguished Members of the US Congress,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar!
It is always a great honour to address the United States Congress. It is an exceptional privilege to do so twice. For this honour, I extend my deepest gratitude on behalf of the 1.4 billion people of India. I see that nearly half of you were here in 2016. I feel your warmth as old friends. I can also see the enthusiasm of a new friendship in the other half. I remember Senator Harry Reid, Senator John McCain, Senator Orrin Hatch, Elijah Cummings, Alcee Hastings and others, who I met here in 2016, and who are sadly no longer with us.
Mister Speaker,
Standing here, seven Junes ago, that’s the June when Hamilton swept all the awards, I said that the hesitations of history were behind us. Now, when our era is at a crossroads, I am here to speak about our calling for this century. Through the long and winding road that we have travelled, we have met the test of friendship. A lot has changed since I came here seven summers ago. But a lot has remained the same – like our commitment to deepen the friendship between India and the United States. In the past few years, there have been many advances in AI – Artificial Intelligence. At the same time, there have been even more momentous developments in another AI – America and India.
Mister Speaker and Distinguished Members,
The beauty of democracy is the constant connect with the people, to listen to them, and feel their pulse. And, I know this takes a lot of time, energy, effort, and travel. It is a Thursday afternoon - a fly-out day for some of you. So, I am grateful for your time. I also know how busy you have been this last month.
Being a citizen of a vibrant democracy myself, I can admit one thing Mister Speaker – you have a tough job! I can relate to the battles of passion, persuasion and policy. I can understand the debate of ideas and ideology. But I am delighted to see you come together today, to celebrate the bond between world’s two great democracies - India and the United States. I am happy to help out whenever you need a strong bipartisan consensus. There will be – and there must be - a contest of ideas at home. But, we must also come together as one when we speak for our nation. And, you have shown that you can do it. Congratulations!
Mister Speaker,
The foundation of America was inspired by the vision of a nation of equal people. Throughout your history, you have embraced people from around the world. And, you have made them equal partners in the American dream. There are millions here, who have roots in India. Some of them sit proudly in this chamber. There is one behind me, who has made history! I am told that the Samosa Caucus is now the flavour of the House. I hope it grows and brings the full diversity of Indian cuisine here. Over two centuries, we have inspired each other through the lives of great Americans and Indians. We pay tribute to Mahatma Gandhi and Martin Luther King Junior. We also remember many others who worked for liberty, equality and justice. Today, I also wish to pay a heartfelt tribute to one of them – Congressman John Lewis.
Mister Speaker,
Democracy is one of our sacred and shared values. It has evolved over a long time, and taken various forms and systems. Throughout history, however, one thing has been clear.
Democracy is the spirit that supports equality and dignity.
Democracy is the idea that welcomes debate and discourse.
Democracy is the culture that gives wings to thought and expression.
India is blessed to have such values from times immemorial.
In the evolution of the democratic spirit, India is the Mother of Democracy.
Millennia ago, our oldest scriptures said,
‘एकम् सत् विप्रा बहुधा वदन्ति’.
It means - the truth is one but the wise express it in different ways.
Now, the US is the oldest and India the largest democracy.
Our partnership augurs well for the future of democracy.
Together, we shall give a better future to the world, and a better world to the future.
Mister Speaker,
Last year, India celebrated 75 years of its independence. Every milestone is important, but this one was special. We celebrated a remarkable journey of over 75 years of freedom, after a thousand years of foreign rule in one form or another. This was not just a celebration of democracy, but also of diversity. Not just of Constitution, but also of its spirit of social empowerment. Not just of our competitive and cooperative federalism, but also of our essential unity and integrity.
We have over two thousand five hundred political parties. Yes, you heard that right- two thousand five hundred. About twenty different parties govern various states of India. We have twenty-two official languages and thousands of dialects, and yet, we speak in one voice. Every hundred miles, our cuisine changes. From Dosa to Aloo Prantha and from Srikhand to Sandesh. We enjoy all of these. We are home to all faiths in the world, and we celebrate all of them. In India, diversity is a natural way of life.
Today, the world wants to know more and more about India. I see that curiosity in this House too. We were honoured to receive over hundred Members of the US Congress in India over the last decade. Everyone wants to understand India’s development, democracy and diversity. Everyone wants to know what India is doing right and how. Among close friends, I am happy to share the same.
Mister Speaker,
When I first visited the US as Prime Minister, India was the tenth largest economy in the world. Today, India is the fifth largest economy. And, India will be the third largest economy soon. We are not only growing bigger but we are also growing faster. When India grows, the whole world grows. After all, we are one sixth of the world’s population! In the last century, when India won its freedom, it inspired many other countries to free themselves from colonial rule. In this century, when India sets benchmarks in growth, it will inspire many other countries to do the same. Our vision is सबका साथ, सबका विकास, सबका विश्वास, सबका प्रयास. It means: Together, for everyone’s growth, with everyone’s trust and everyone’s efforts.
Let me share with you how this vision is translating into action, with speed and scale. We are focusing on infrastructure development. We have given nearly forty million homes to provide shelter to over hundred and fifty million people. That is nearly six times the population of Australia! We run a national health insurance programme that ensures free medical treatment for about five hundred million people. That is greater than the population of South America! We took banking to the unbanked with the world’s largest financial inclusion drive. Nearly five hundred million people benefited.
This is close to the population of North America! We have worked on building Digital India. Today, there are more than eight hundred and fifty million smart phones and internet users in the country. This is more than the population of Europe! We protected our people with two point two billion doses of made in India COVID vaccines, and that too free of cost! I may be running out of continents soon, so I will stop here!
Distinguished members,
The Vedas are one of the world’s oldest scriptures. They are a great treasure of humanity, composed thousands of years ago. Back then, women sages composed many verses in the Vedas. And today, in modern India, women are leading us to a better future. India’s vision is not just of development which benefits women. It is of women-led development, where women lead the journey of progress. A woman has risen from a humble tribal background, to be our Head of State.
Nearly one point five million elected women lead us at various levels and that is of local governments. Today, women serve our country in the Army, Navy and Air Force. India also has the highest percentage of women airline pilots in the world. And, they have also put us on Mars, by leading our Mars Mission. I believe that investing in a girl child lifts up the entire family. Empowering women, transforms the nation.
Mister Speaker,
India is an ancient nation with a youthful population. India is known for its traditions. But the younger generation is also making it a hub of technology. Be it creative reels on Insta or real time payments, coding or quantum computing, machine learning or mobile apps, FinTech or data science, the youth of India are a great example of how a society can embrace latest technology. In India, technology is not only about innovation but also about inclusion. Today, digital platforms are empowering the rights and dignity of people, while protecting privacy.
In the last nine years, over a billion people got a unique digital biometric identity connected with their bank accounts and mobile phones. This digital public infrastructure helps us reach citizens within seconds with financial assistance. Eight hundred and fifty million people receive direct benefit financial transfers into their accounts. Three times a year, over hundred million farmers receive assistance in their bank accounts at the click of a button. The value of such transfers has crossed three hundred and twenty billion dollars, and we have saved over twenty five billion dollars in the process. If you visit India, you will see everyone is using phones for payments, including street vendors.
Last year, out of every 100 real time digital payments in the world, 46 happened in India. Nearly four hundred thousand miles of optical fibre cables, and cheap data have ushered in a revolution of opportunities. Farmers check weather updates, the elderly get social security payments, students access scholarships, doctors deliver tele-medicine, fishermen check fishing grounds and small businesses get loans, with just a tap on their phones.
Mister Speaker,
A spirit of democracy, inclusion and sustainability defines us. It also shapes our outlook to the world. India grows while being responsible about our planet.
We believe:
माता भूमि: पुत्रो अहं पृथिव्या:
This means- "the Earth is our Mother and we are her children.”
Indian culture deeply respects the environment and our planet. While becoming the fastest growing economy, we grew our solar capacity by Two Thousand Three Hundred Percent! Yes, you heard it right – Two Thousand Three Hundred Percent!
We became the only G20 country to meet its Paris commitment. We made renewables account for over forty percent of our energy sources, nine years ahead of the target of 2030. But we did not stop there. At the Glasgow Summit, I proposed Mission LiFE- Lifestyle for Environment. This is a way to make sustainability a true people’s movement. Not leave it to be the job of governments alone.
By being mindful in making choices, every individual can make a positive impact. Making sustainability a mass movement will help the world reach the Net Zero target faster. Our vision is pro-planet progress. Our vision is pro-planet prosperity. Our vision is pro-planet people.
Mister Speaker,
We live by the motto of वसुधैव कुटुंबकम or The World is One Family. Our engagement with the world is for everyone’s benefit. The "One Sun, One World, One Grid” seeks to join us all in connecting the world with clean energy. "One Earth, One Health” is a vision for global action to bring quality healthcare to everyone, including animals and plants.
The same spirit is also seen in the theme when we Chair the G20 – "One Earth, One Family, One Future.” We advance the spirit of unity through Yoga as well. Just yesterday, the whole world came together to celebrate the International Day of Yoga. Just last week, all nations joined our proposal at the UN to build a Memorial Wall to honour the peacekeepers.
And this year, the whole world is celebrating the International Year of Millets, to promote sustainable agriculture and nutrition alike. During Covid, we delivered vaccines and medicines to over hundred and fifty countries. We reach out to others during disasters as first responders, as we do for our own. We share our modest resources with those who need them the most. We build capabilities, not dependencies.
Mister Speaker,
When I speak about India’s approach to the world, the United States occupies a special place. I know our relations are of great importance to all of you. Every Member of this Congress has a deep interest in it. When defence and aerospace in India grow, industries in the states of Washington, Arizona, Georgia, Alabama, South Carolina, and Pennsylvania thrive. When American companies grow, their research and development centres in India thrive. When Indians fly more, a single order for aircrafts creates more than a million jobs in forty four states in America.
When an American phone maker invests in India, it creates an entire ecosystem of jobs and opportunities, in both countries. When India and the US work together on semi-conductors and critical minerals, it helps the world in making supply chains more diverse, resilient and reliable. Indeed, Mister Speaker, we were strangers in defence cooperation at the turn of the century. Now, the United States has become one of our most important defence partners. Today India and the US are working together, in space and in the seas, in science and in semi-conductors, in start-ups and sustainability, in tech and in trade, in farming and finance, in art and artificial intelligence, in energy and education, in healthcare and humanitarian efforts.
I can go on and on. But, to sum it up, I would say,
The scope of our co-operation is endless,
The potential of our synergies is limitless,
And, the chemistry in our relations is effortless.
In all this, Indian Americans have played a big role. They are brilliant in every field, not just in Spelling Bee. With their hearts and minds, talent and skills, and their love for America and India, they have connected us; they have unlocked doors; they have shown the potential of our partnership.
Mister Speaker, Distinguished Members,
Every Indian Prime Minister and American President of the past has taken our relationship further. But our generation has the honour of taking it to greater heights. I agree with President Biden that this is a defining partnership of this century. Because it serves a larger purpose. Democracy, demography and destiny give us that purpose. One consequence of globalisation has been the over-concentration of supply chains.
We will work together to diversify, decentralize, and democratise supply chains. Technology will determine the security, prosperity and leadership in the Twenty First century. That is why our two countries established a new "Initiative for Critical and Emerging Technologies.” Our knowledge partnership will serve humanity and seek solutions to the global challenges of climate change, hunger and health.
Mister Speaker and distinguished Members,
The last few years have seen deeply disruptive developments. With the Ukraine conflict, war has returned to Europe. It is causing great pain in the region. Since it involves major powers, the outcomes are severe. Countries of the Global South have been particularly affected. The global order is based on the respect for the principles of the UN Charter, peaceful resolution of disputes, and respect for sovereignty and territorial integrity.
As I have said directly and publicly, this is not an era of war. But, it is one of dialogue and diplomacy. And, we all must do what we can to stop the bloodshed and human suffering. Mister Speaker, The dark clouds of coercion and confrontation are casting their shadow in the Indo Pacific. The stability of the region has become one of the central concerns of our partnership.
We share a vision of a free, open and inclusive Indo Pacific, connected by secure seas, defined by international law, free from domination, and anchored in ASEAN centrality. A region where all nations, small and large, are free and fearless in their choices, where progress is not suffocated by impossible burdens of debt, where connectivity is not leveraged for strategic purposes, where all nations are lifted by the high tide of shared prosperity.
Our vision does not seek to contain or exclude, but to build a cooperative region of peace and prosperity. We work through regional institutions and with our partners from within the region and beyond. Of this, Quad has emerged as a major force of good for the region.
Mister Speaker,
More than two decades after 9/11 and more than a decade after 26/11 in Mumbai, radicalism and terrorism still remain a pressing danger for the whole world. These ideologies keep taking new identities and forms, but their intentions are the same. Terrorism is an enemy of humanity and there can be no ifs or buts in dealing with it. We must overcome all such forces sponsoring and exporting terror.
Mister Speaker,
COVID-19’s biggest impact was the human loss and suffering it caused. I wish to remember Congressman, Ron Wright and the staff members who lost their lives to Covid. As we emerge out of the pandemic, we must give shape to a new world order. Consideration, care and concern are the need of the hour. Giving a voice to the Global South is the way forward. That is why I firmly believe that the African Union be given full membership of G20.
We must revive multilateralism and reform multilateral institutions, with better resources and representation. That applies to all our global institutions of governance, especially the United Nations. When the world has changed, our institutions too must change. Or, risk getting replaced by a world of rivalries without rules. In working for a new world order based on international law, our two countries will be at the forefront, as partners.
Mister Speaker and Distinguished members,
Today, we stand at a new dawn in our relationship that will not only shape the destiny of our two nations, but also that of the world. As the young American Poet Amanda Gorman has expressed:
"When day comes we step out of the shade,
aflame and unafraid,
the new dawn blooms as we free it.
For there is always light,
if only we're brave enough to see it.”
Our trusted partnership is like the Sun in this new dawn that will spread light all around.
I am reminded of a poem that I once wrote :
आसमान में सिर उठाकर
घने बादलों को चीरकर
रोशनी का संकल्प लें
अभी तो सूरज उगा है ।
दृढ़ निश्चय के साथ चलकर
हर मुश्किल को पार कर
घोर अंधेरे को मिटाने
अभी तो सूरज उगा है।।
If I were to say it in English, it would be:
Raising its head in the skies,
Piercing through the dense clouds,
With the promise of light,
The sun has just risen.
Armed with a deep resolve,
Overcoming all the odds,
To dispel the forces of darkness,
The sun has just risen.
Mister Speaker and Distinguished Members,
We come from different circumstances and history, but we are united by a common vision. And, by a common destiny. When our partnership progresses, economic resilience increases, innovation grows, science flourishes, knowledge advances, humanity benefits, our seas and skies are safer, democracy will shine brighter, and the world will be a better place.
That is the mission of our partnership. That is our calling for this century. Mister Speaker and Distinguished members, Even by the high standards of our partnership, this visit is one of a great positive transformation. Together, we shall demonstrate that democracies matter and democracies deliver. I count on your continued support to the India-US partnership.
When I was here in 2016, I had said that "our relationship is primed for a momentous future”. That future is today. Thank you once again Mister Speaker, Madam Vice-President and the Distinguished Members for this honour.
God Bless America.
Jai Hind.
Long Live India-US friendship.