Prime Minister's Office
English rendering of the Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Briefing with the President of USA
23 JUN 2023 5:48PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Biden; delegates from both the Nations; media friends!
Namaskar!
First of all, let me thank President Biden for his amicable words and positive thoughts on India-US relations.
Friends,
This day holds a special significance in the history of India-US relations. Our discussions today, and the important decisions taken, have opened a new chapter and given a new direction and a new zeal to our Comprehensive Global Strategic Partnership.
Friends,
The India-US trade and investment partnership is important not only for the two countries, but also for the global economy. Today America is India's biggest trade partner. We have decided to end the pending issues related to trade and make a fresh start. ICET, i.e. Initiative for Critical and Emerging Technologies, has emerged as an important framework for our technical cooperation. By expanding our cooperation in areas such as artificial intelligence, semiconductors, space, quantum, and telecom, we are building a robust and futuristic partnership. The decision of American companies like Micron, Google and Applied Materials to invest in India is a symbol of this futuristic partnership.
During this visit, I have also had the opportunity to meet some of the other CEOs from the US. I also sensed enthusiasm and a positive attitude towards India during my interaction with them. Both of us agree that it is very crucial for the governments, businesses and academic institutions to come together to make our strategic technology partnership meaningful. We have taken several important initiatives to implement the shared vision of India and America in Clean Energy Transition. This includes areas such as green hydrogen, wind energy, battery storage and carbon capture.
We also decided that amidst global uncertainties, India and the US, as trusted partners, will create reliable, secure and resilient global supply chains and value chains. The close defence cooperation between India and the United States is a symbol of our mutual trust and shared strategic priorities. Leaving behind the old buyer-seller relationship, today we have moved towards transfer of technology, co-development and co-production. The decision by General Electric to manufacture engines through technology transfer in India is a landmark agreement. This will also open up new employment opportunities in both the countries. This will give a new shape to our defence cooperation in the times to come. Defence industries and start-ups of both countries are important partners in this cooperation. Linking them together is the main objective of our Defence Industrial Roadmap. We have deep and years-old cooperation in space science and technology. Today we have taken a quantum leap in our Space Cooperation by deciding to enter into the “Artemis Accords”. In short, for the India-US partnership, even sky is not the limit.
Friends,
The most important pillar of our relations is our people-to-people ties. More than 40 lakh people of Indian origin are contributing significantly to the progress of America today. The presence of Indians in such large numbers at the White House this morning is testimony to the fact that Indian Americans are the driving force of our relationship. We welcome the decision by the US to open Consulates in Bengaluru and Ahmedabad to further deepen these ties. Similarly, a new Consulate of India will be opened in Seattle.
Friends,
In today's meeting, we discussed several regional and global issues. Peace and security in the Indo-Pacific is our shared priority. We both agree that the development and success of this region is important for the whole world. Together with the Quad partners, we have shared ideas on increasing our coordination with all the countries of the region. India and America are walking shoulder to shoulder in the fight against terrorism and radicalism. We agree that concerted action is necessary to end cross-border terrorism. Countries in the Global South have been particularly hard hit by the Covid pandemic and the war in Ukraine. We are of the opinion that it is essential for all countries to unite to solve these problems. Since the beginning of the developments in Ukraine, India has insisted on resolving this dispute through dialogue and diplomacy. We are fully prepared to make every possible contribution to the restoration of peace. Under India's Presidency of G20, we are emphasizing on 'One Earth, One Family, One Future' and giving voice to the priorities of the Global South. I thank President Biden for his support of my proposal to make the African Union a full member of the G20.
Friends,
The basic mantra of all our concerted efforts is to strengthen democracy and democratic values and systems. The two largest democracies of the world – India and America – together can contribute significantly to world peace, stability and prosperity. I am sure that on the basis of these values, we will be able to fulfil the expectations and aspirations of not only the people of both the countries, but of the whole world.
President Biden,
I thank you from the bottom of my heart for today's fruitful discussions. The whole of India is looking forward to welcoming you to India during the G20 Summit this year, even me personally. And as the President said, I have to go and address the Congress later on and therefore, without taking much time, I end my speech. I once again thank the President.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে যুটীয়া প্ৰেছ ব্ৰিফিঙত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 JUN 2023 5:48PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন; উভয় ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিনিধি; সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল!
নমস্কাৰ!
প্ৰথমে, ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনক তেওঁৰ সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ বাৰ্তা আৰু ভাৰত-যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সম্পৰ্ক সন্দৰ্ভত ইতিবাচক চিন্তাৰ বাবে ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-আমেৰিকাৰ সম্পৰ্কৰ ইতিহাসত এই দিনটো বিশেষ তাৎপৰ্য্যপূৰ্ণ। আজি আমাৰ আলোচনা আৰু গ্ৰহণ কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তই এটা নতুন অধ্যায় মুকলি কৰিছে আৰু আমাৰ ব্যাপক বিশ্বব্যাপী কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন দিশৰ উন্মেষ ঘটাইছে আৰু এক নতুন উদ্যমৰ সঞ্চাৰ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-আমেৰিকাৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ অংশীদাৰিত্ব কেৱল দুয়োখন দেশৰ বাবেই নহয়, বিশ্ব অৰ্থনীতিৰ বাবেও গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি আমেৰিকা ভাৰতৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বাণিজ্যিক অংশীদাৰ। আমি বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত বাকী থকা সমস্যাবোৰ সমাধান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো আৰু নতুনকৈ আৰম্ভৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আইচিইটি, অৰ্থাৎ সমালোচনাত্মক আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ বাবে পদক্ষেপে আমাৰ কাৰিকৰী সহযোগিতাৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কাঠামো হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, অৰ্ধপৰিবাহী, মহাকাশ, কোৱান্টাম, আৰু টেলিকম আদি ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ কৰি আমি এক শক্তিশালী আৰু ভৱিষ্যতৰ অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তুলিছো। ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ মাইক্ৰন, গুগল আৰু এপ্লাইড মেটেৰিয়েলছৰ দৰে আমেৰিকান কোম্পানীসমূহৰ সিদ্ধান্ত এই ভৱিষ্যতৰ অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতীক।
এই ভ্ৰমণৰ সময়ত আমেৰিকাৰ আন একাংশ চিইঅ’ক লগ পোৱাৰ সুযোগো পাইছো। তেওঁলোকৰ সৈতে হোৱা মত-বিনিময়ৰ সময়ত ভাৰতৰ প্ৰতিও মই উৎসাহ আৰু ইতিবাচক মনোভাৱ অনুভৱ কৰিছিলো। আমি দুয়োজনে এই কথাত একমত যে চৰকাৰ, ব্যৱসায় আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে আমাৰ কৌশলগত প্ৰযুক্তি অংশীদাৰিত্বক অৰ্থপূৰ্ণ কৰি একত্ৰিত হোৱাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আমি স্বচ্ছ শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনত ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ সহভাজিত দৃষ্টিভংগী ৰূপায়ণৰ বাবে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। ইয়াৰ ভিতৰত আছে সেউজ হাইড্ৰ’জেন, বায়ু শক্তি, বেটাৰী সংৰক্ষণ আৰু কাৰ্বন কেপচাৰ আদি।
আমি এই সিদ্ধান্তও গ্ৰহণ কৰো যে বিশ্বজুৰি অনিশ্চয়তাৰ মাজতে ভাৰত আৰু আমেৰিকাই বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে নিৰ্ভৰযোগ্য, সুৰক্ষিত আৰু স্থিতিস্থাপক বিশ্বব্যাপী যোগান শৃংখল আৰু মূল্য শৃংখলৰ সৃষ্টি কৰিব। ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত ঘনিষ্ঠ প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা আমাৰ পাৰস্পৰিক আস্থা আৰু সহভাজিত কৌশলগত অগ্ৰাধিকাৰৰ প্ৰতীক। পুৰণি ক্ৰেতা-বিক্ৰেতাৰ সম্পৰ্ক এৰি দি আজি আমি প্ৰযুক্তি, সহ-বিকাশ আৰু সহ-উৎপাদনৰ হস্তান্তৰৰ দিশত আগবাঢ়িছো। ভাৰতত প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে ইঞ্জিন নিৰ্মাণৰ বাবে জেনেৰেল ইলেক্ট্ৰিকৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চুক্তি। ইয়াৰ ফলত দুয়োখন দেশতে নতুন নিয়োগৰ সুযোগো মুকলি হ’ব। ইয়াৰ ফলত আগন্তুক সময়ত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাক এক নতুন আকৃতি দিয়া হ’ব। এই সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। সেইবোৰক একেলগে সংযোগ কৰাটো আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক ৰোডমেপৰ মূল উদ্দেশ্য। মহাকাশ বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ গভীৰ আৰু বছৰ পুৰণি সহযোগিতা আছে। আজি আমি “আৰ্টেমিছ চুক্তি”ৰে আমাৰ মহাকাশ সহযোগিতাত অগ্ৰগতি সাধন কৰিছো। মুঠতে ভাৰত-আমেৰিকাৰ অংশীদাৰিত্বৰ সীমাও আকাশৰ অধিক।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সম্পৰ্কৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভটো হ’ল আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত থকা সম্পৰ্ক। ভাৰতীয় মূলৰ ৪০ লাখৰো অধিক লোকে আজি আমেৰিকাৰ অগ্ৰগতিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। আজি পুৱা হোৱাইট হাউছত ইমান বৃহৎ সংখ্যক ভাৰতীয়ৰ উপস্থিতিয়েই ইয়াৰ সাক্ষ্য। ভাৰতীয়মূলৰ আমেৰিকানসকল আমাৰ সম্পৰ্কৰ চালিকা শক্তি। এই সম্পৰ্কসমূহ আৰু অধিক গভীৰ কৰাৰ বাবে বেংগালুৰু আৰু আহমেদাবাদত কনছুলেট মুকলি কৰাৰ বাবে আমেৰিকাৰ সিদ্ধান্তক আমি আদৰণি জনাইছো। একেদৰে ছিয়াটলত ভাৰতৰ এক নতুন কনছুলেট মুকলি কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ বৈঠকত আমি কেইবাটাও আঞ্চলিক আৰু বিশ্বজনীন বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰিলো। ভাৰত-পেচিফিকত শান্তি আৰু নিৰাপত্তা আমাৰ সহভাজিত অগ্ৰাধিকাৰ। আমি দুয়ো একমত যে এই অঞ্চলৰ বিকাশ আৰু সফলতা সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ। কোৱাড অংশীদাৰসকলৰ সৈতে মিলি আমি অঞ্চলটোৰ সকলো দেশৰ সৈতে আমাৰ সমন্বয় বৃদ্ধিৰ বিষয়ে ধাৰণা শ্বেয়াৰ কৰিছো। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু উগ্ৰবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত ভাৰত আৰু আমেৰিকাই একেলগে খোজ কাঢ়িছে। আমি এই কথাত একমত যে সীমা অতিক্ৰমি সন্ত্ৰাসবাদৰ অন্ত পেলাবলৈ একত্ৰিত কাৰ্য্যৰ প্ৰয়োজন। আমাৰ মতে এই সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে সকলো দেশ একত্ৰিত হোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ইউক্ৰেইনত হোৱা ঘটনাৰ আৰম্ভণিৰে পৰাই ভাৰতে আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ জৰিয়তে এই বিবাদ সমাধানৰ বাবে জোৰ দিছে। শান্তি পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত সকলো সম্ভাৱ্য অৱদান আগবঢ়াবলৈ আমি সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হৈছো। ভাৰতৰ জি-২০ৰ অধ্যক্ষতাৰ অধীনত আমি ‘এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যৎ’ৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো আৰু গ্ল’বেল ছাউথৰ অগ্ৰাধিকাৰক গতি প্ৰদান কৰিছো। আফ্ৰিকান ইউনিয়নক জি-২০ৰ পূৰ্ণ সদস্য হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ মোৰ প্ৰস্তাৱক সমৰ্থনৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনক ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সকলো ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ মূল মন্ত্ৰ হৈছে গণতন্ত্ৰ আৰু গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ আৰু ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰা। বিশ্বৰ দুই বৃহৎ গণতন্ত্ৰ – ভাৰত আৰু আমেৰিকাই একেলগে বিশ্ব শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাব পাৰে। মই নিশ্চিত যে এই মূল্যবোধৰ ভিত্তিত আমি কেৱল দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বৰ লোকৰ আশা আৰু আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন,
আজিৰ ফলপ্ৰসূ আলোচনাৰ বাবে অন্তৰৰ নিভৃত কোণৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছো। এই বছৰ জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত সমগ্ৰ ভাৰতে আপোনাক ভাৰতলৈ আদৰণি জনাবলৈ আগ্ৰহী, আনকি ময়ো ব্যক্তিগতভাৱে আগ্ৰহী হৈ উঠিছো। আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কোৱাৰ দৰে মই কংগ্ৰেছক সম্বোধন কৰিব লাগিব আৰু সেয়েহে, বেছি সময় নোলোৱাকৈয়ে মই মোৰ ভাষণৰ অন্ত পেলাব খুজিছো। আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিক ধন্যবাদ জনাইছো।