Prime Minister's Office
English rendering of the Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Joint Press Briefing with the President of USA
23 JUN 2023 5:48PM by PIB Delhi
Your Excellency, President Biden; delegates from both the Nations; media friends!
Namaskar!
First of all, let me thank President Biden for his amicable words and positive thoughts on India-US relations.
Friends,
This day holds a special significance in the history of India-US relations. Our discussions today, and the important decisions taken, have opened a new chapter and given a new direction and a new zeal to our Comprehensive Global Strategic Partnership.
Friends,
The India-US trade and investment partnership is important not only for the two countries, but also for the global economy. Today America is India's biggest trade partner. We have decided to end the pending issues related to trade and make a fresh start. ICET, i.e. Initiative for Critical and Emerging Technologies, has emerged as an important framework for our technical cooperation. By expanding our cooperation in areas such as artificial intelligence, semiconductors, space, quantum, and telecom, we are building a robust and futuristic partnership. The decision of American companies like Micron, Google and Applied Materials to invest in India is a symbol of this futuristic partnership.
During this visit, I have also had the opportunity to meet some of the other CEOs from the US. I also sensed enthusiasm and a positive attitude towards India during my interaction with them. Both of us agree that it is very crucial for the governments, businesses and academic institutions to come together to make our strategic technology partnership meaningful. We have taken several important initiatives to implement the shared vision of India and America in Clean Energy Transition. This includes areas such as green hydrogen, wind energy, battery storage and carbon capture.
We also decided that amidst global uncertainties, India and the US, as trusted partners, will create reliable, secure and resilient global supply chains and value chains. The close defence cooperation between India and the United States is a symbol of our mutual trust and shared strategic priorities. Leaving behind the old buyer-seller relationship, today we have moved towards transfer of technology, co-development and co-production. The decision by General Electric to manufacture engines through technology transfer in India is a landmark agreement. This will also open up new employment opportunities in both the countries. This will give a new shape to our defence cooperation in the times to come. Defence industries and start-ups of both countries are important partners in this cooperation. Linking them together is the main objective of our Defence Industrial Roadmap. We have deep and years-old cooperation in space science and technology. Today we have taken a quantum leap in our Space Cooperation by deciding to enter into the “Artemis Accords”. In short, for the India-US partnership, even sky is not the limit.
Friends,
The most important pillar of our relations is our people-to-people ties. More than 40 lakh people of Indian origin are contributing significantly to the progress of America today. The presence of Indians in such large numbers at the White House this morning is testimony to the fact that Indian Americans are the driving force of our relationship. We welcome the decision by the US to open Consulates in Bengaluru and Ahmedabad to further deepen these ties. Similarly, a new Consulate of India will be opened in Seattle.
Friends,
In today's meeting, we discussed several regional and global issues. Peace and security in the Indo-Pacific is our shared priority. We both agree that the development and success of this region is important for the whole world. Together with the Quad partners, we have shared ideas on increasing our coordination with all the countries of the region. India and America are walking shoulder to shoulder in the fight against terrorism and radicalism. We agree that concerted action is necessary to end cross-border terrorism. Countries in the Global South have been particularly hard hit by the Covid pandemic and the war in Ukraine. We are of the opinion that it is essential for all countries to unite to solve these problems. Since the beginning of the developments in Ukraine, India has insisted on resolving this dispute through dialogue and diplomacy. We are fully prepared to make every possible contribution to the restoration of peace. Under India's Presidency of G20, we are emphasizing on 'One Earth, One Family, One Future' and giving voice to the priorities of the Global South. I thank President Biden for his support of my proposal to make the African Union a full member of the G20.
Friends,
The basic mantra of all our concerted efforts is to strengthen democracy and democratic values and systems. The two largest democracies of the world – India and America – together can contribute significantly to world peace, stability and prosperity. I am sure that on the basis of these values, we will be able to fulfil the expectations and aspirations of not only the people of both the countries, but of the whole world.
President Biden,
I thank you from the bottom of my heart for today's fruitful discussions. The whole of India is looking forward to welcoming you to India during the G20 Summit this year, even me personally. And as the President said, I have to go and address the Congress later on and therefore, without taking much time, I end my speech. I once again thank the President.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତ୍ତି
23 JUN 2023 5:48PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ, ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି, ଗଣମାଧ୍ୟମ ବଂଧୁଗଣ ନମସ୍କାର!
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କୁ ଭାରତ-ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କରେ ତାଙ୍କର ଅମାୟିକ କଥା ଓ ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଦିନଟିର ଭାରତ-ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ସମ୍ପର୍କର ଇତିହାସରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମହତ୍ତ୍ୱ ରହିଛି । ଆମର ଆଜିର ଆଲୋଚନା ଏବଂ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବା ସହ ଆମର ବୈଶ୍ୱିକ ରଣନୀତିକ ବିସ୍ତୃତ ଅଂଶୀଦାରୀକୁ ନୂତନ ଉତ୍ସାହରେ ଭରିଦେଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ-ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଭାଗୀଦାରିତା କେବଳ ଏହି ଦୁଇ ଦେଶ ନିମନ୍ତେ ନୁହେଁ ବରଂ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତି ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଆମେରିକା ଆଜି ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ୍ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର । ଆମେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ନେଇ ବାକି ରହିଥିବା ସମସ୍ୟାର ପରିସମାପ୍ତି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ପାଇଁ ସ୍ଥିର କରିଛୁ । ଆଇସିଇଟି ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଲା ଦୂରଦର୍ଶୀ ଓ ନୂଆ କରି ଆସୁଥିବା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ନେଇ, ପଦକ୍ଷେପ ବୈଷୟିକ ସହଯୋଗର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ହୋଇଛି । ଆମର ସହଯୋଗ କୃତ୍ରିମ ମେଧା, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ମହାକାଶ, କ୍ୱାଣ୍ଟମ ଓ ଦୂରସଂଚାର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରି ଆମେ ଆମର ଦୃଢ଼ ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାଗିଦାରିତା ତିଆରି କରୁଛୁ । ଆମେରିକୀୟ ମାଇକ୍ରନ, ଗୁଗୁଲ ଓ ଆପ୍ଲାଏଡ ମାଟ୍ରିଆଲ୍ସ ପ୍ରଭୃତି କମ୍ପାନୀଙ୍କ ଭାରତରେ ନିବେଶ ଭବିଷ୍ୟତ ଭାଗିଦାରିତାର ଏକ ପ୍ରତୀକ ।
ଗସ୍ତ କାଳରେ ମୁଁ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ମୋର ସେମାନଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କାଳରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କ ସକାରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ଥିବା ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଛି । ସରକାର, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏକାଠି ହୋଇ ଆମର ବୈଷୟିକ ଭାଗୀଦାରିତାକୁ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ନେଇ ଆମେ ଉଭୟ ଏକମତ । ସ୍ୱଚ୍ଛଶକ୍ତି ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ନେଇ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ଏକ ସହମତିଭିତ୍ତିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଆମେ କେତେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଏଥିରେ ସବୁଜ ଉଦଜାନ, ପବନ ଶକ୍ତି, ବ୍ୟାଟେରୀ ଭଣ୍ଡାରଣ ଓ କାର୍ବନ କ୍ୟାପଚର୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅଂଶୀଦାର ଭାବେ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ନିର୍ଭରଶୀଳ, ଦୃଢ଼ ଓ ନମନୀୟ ବୈଶ୍ୱିକ ଯୋଗାଣ ଓ ମୂଲ୍ୟବୋଧଭିତ୍ତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରଖିବାକୁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଭାରତ ଓ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ନିବିଡ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଓ ଉଭୟଙ୍କ ରଣନୀତିକ ଅଗ୍ରାଧିକାରର ପ୍ରତୀକ । ପ୍ରାଚୀନ କ୍ରେତା ବିକ୍ରେତା ସମ୍ପର୍କକୁ ଛାଡ଼ି ଆଜି ଆମେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ହସ୍ତାନ୍ତର, ମିଳିତ ବିକାଶ ଓ ଉତ୍ପାଦନ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଉଛୁ । ଜେନେରାଲ ଇଲେଟ୍ରିକର ଭାରତରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ହସ୍ତାନ୍ତର ଜରିଆରେ ଇଞ୍ଜିନ୍ ତିଆରି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ରାଜିନାମା । ଏହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଉଭୟ ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଏକ ନୂତନ ମୋଡ ଦେବ । ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଏହି ସହଯୋଗରେ ପ୍ରମୁଖ ସହଯୋଗୀ । ସେମାନଙ୍କ ଏକତ୍ରିକରଣ ଆମ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ରୋଡମ୍ୟାପର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆମର ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନର ଦୀର୍ଘ ଦିନର ନିବିଡ଼ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ଆଜି, ଆମେ “ଆଟେମିସ ରାଜିନାମା”ରେ ପ୍ରବେଶ କରି ମହାକାଶ ସହଯୋଗରେ ବିଶେଷ ଆଗୁଆ ଅଛୁ । ସଂକ୍ଷେପରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଭାରତ-ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଭାଗୀଦାରିତା ନିମନ୍ତେ ଆକାଶ ହିଁ ଏକମାତ୍ର ସୀମା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ । ପ୍ରାୟ ୪୦ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଆଜି ଆମେରିକାର ପ୍ରଗତିରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରହିଛି । ଆଜି ହ୍ୱାଇଟ୍ ହାଉସରେ ଏତେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ପ୍ରମାଣ କରୁଛି ଯେ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ଆମ ସମ୍ପର୍କର ମୁଖ୍ୟ ବଳ । ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ଅଧିକ ନିବିଡ଼ କରିବା ପାଇଁ ଆମେରିକାର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ଓ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଦୂତାବାସ ଖୋଲିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ସେହିପରି ସିଆଇଟେଲରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଏକ ବାଣିଜି୍ୟକ ଦୂତାବାସ ଖୋଲ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବୈଠକରେ ଆମେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟା ନେଇ ଆଲୋଚନା କରିଛୁ । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ଓ ସୁରକ୍ଷା ଆମ ଉଭୟଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ନିମନ୍ତେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଓ ସଫଳତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି ଆମେ ଉଭୟେ ସହମତ । କ୍ୱାଡ୍ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ଆମେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଦେଶ ସହ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆମର ସହମତି ରହିଛି । ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ଉଗ୍ରବାଦ ମୁକାବିଲା ନେଇ ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । କୋଭିଡ୍ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଓ ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ ନେଇ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିଶେଷ କରି ଅଧିକ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି । ଆମ ମତରେ ସବୁ ଦେଶ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଗଭର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ୟୁକ୍ରେନରେ ସମସ୍ୟା ଉପୁଜିବା ଦିନ ଠାରୁ ଭାରତ କଥାବାର୍ତ୍ତା ଓ କୂଟନୀତି ଦ୍ୱାରା ଏହାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଯୁକ୍ତି ବାଢ଼ି ଆସିଛି । ଶାନ୍ତି ଫେରାଇ ଆଣିବା ଲାଗି ସମସ୍ତ ସହାୟତା ପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରସ୍ତୁତ । ଭାରତର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଚାଲିଥିବା ଜି-୨୦ ବୈଠକରେ ଆମେ ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଓ ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ନୀତି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଆସୁଛୁ ଓ ଦକ୍ଷିଣ ଗୋଲାର୍ଦ୍ଧ ସପକ୍ଷରେ କହିଆସୁଛୁ । ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶକୁ ଜି-୨୦ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ନେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କ ମୋ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସମ୍ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମର ମୌଳିକ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଓ ପଦ୍ଧତିକୁ ମଜଭୁତ କରିବା । ବିଶ୍ୱର ଦୁଇଟି ବୃହତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଭାରତ ଓ ଆମେରିକା ମିଶି ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ବହୁମୂଲ୍ୟ ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ସବୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଜରିଆରେ ଆମେ କେବଳ ଦୂର ଦେଶ ନୁହଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାରେ ସମର୍ଥ ହେବା ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ
ଆଜିର ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ନିମନ୍ତେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜି-୨୦ ଶିଖର ବୈଠକରେ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ସହ ସମଗ୍ର ଭାରତ ଚାହିଁବସିଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଯାଇ କଂଗ୍ରେସରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ବୋଲି କହିସାରିଲେଣି, ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆଉ ଅଧିକ ସମୟ ନ ନେଇ ମୁଁ ମୋର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରୁଛି । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।