প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জি-২০ ইজুকেসন মিনিস্তরশিংগী মীফমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিদিও মেসেজগী ৱারোল
22 JUN 2023 10:53AM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং, খুরুমজরি !
ঐনা অদোম জি-২০ ইজুকেসন মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ভারত্তা তরাম্না ওকচরি। ইজুকেসন অসি ঐখোয়গী সভেত্য শেমগৎলকপগী য়ুম্ফম ওইবতা নত্তনা, মসি মীওইবা খুন্নাই তুংলমচৎকী ঙাক্লৌনি। ইজুকেসন মিনিস্তরশিং অসি সের্পাশিংনি অমসুং মীওই খুন্নাই চাউখৎনবা, শান্তি পুরক্নবা অমসুং নুংঙাই য়াইফনবা থবকশিং মখোয়না মাঙজিল থারি। ভারতকী অরিবা লাইরিকশিংদা হরাও-তয়াম্বা পুরক্নবা ইজুকেসন্না লৌরিবা থৌদাংশিং ফোঙদোক্লি। विद्या ददाति विनयं विनयाद् याति पात्रताम्। पात्रत्वात् धनमाप्नोति धनाद्धर्मं ततः सुखम्॥ মসিনা হায়রি, “ অশেংবা লৌশিংনা নোল্লুকপা ফংই, নোল্লুকপনা অফবা গুন চেনহল্লি, অফবা গুন্না মীওই অমা লন-থুম ফংহল্লি, লন-থুম্না মীওই অমনা অফবা থবকশিং পাংথোকপা ঙমহল্লি অমসুং মসিনা নুংঙাইবা পুরকই”।
লাইরিক ময়েক চৎহনবা অসিনা নহারোলশিংগী অকনবা য়ুম্ফম অমা থোল্লে অমসুং মসিগী থবক অসিদা ভারতনা তেক্নোলোজি শীজিন্নরি। ভারত সরকারনা ‘নেসনেল ইনিসিএতিপ ফোর প্রোফিসিয়েন্সি ইন রিদিং ৱিথ অন্দর্সতেন্দিং এন্দ নুমেরেসি’ নত্ত্রগা ‘নিপুন ভারত’ পায়খৎলে। জি-২০না ‘ ফাউন্দেনসেল লিতরেসি অমসুং নুমেরসি’ মরুওইনা লৌবা অসিদা ঐ হরাওই। ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা মসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থবক তৌরি।
শক্নাইরবশিং,
অনৌবা ই-লার্নিং চৎনবা দরকার ওই অমসুং অফবা লৈঙাক্কা লোয়ননা মগুন লৈবা লাইরিক-লাইশু তম্বগী ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দম ওইগদবনি। হিরম অসিদা সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে অমসুং ক্লাস ৯ দগী পোস্ত-গ্রেজুয়েত থাক ফাওবগী কোর্সশিং য়াওবা ওনলাইন প্লেতফোর্ম অমা ‘শ্বায়াম’ নত্ত্রগা ‘স্তদি ৱেবস ওফ এক্তিব-লার্নিং ফোর য়ং এস্পাইরিং মাইন্দস’ থবক হৌরে অমসুং মহৈরোয়শিংনা অথাপ্পা মফমশিংদগী লাইরিক তম্বা ঙমহল্লে। কোর্স ৯০০০ হেনবদা মহৈরোয় মিল্লিয়ন ৩৪ হেন্না শরুক য়ারে। মসি অফবা লাইরিক তম্নবা খুৎলায় অমা ওইরে। ‘দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর নোলেজ সিয়ারিং’ নত্ত্রগা ‘দিক্ষা পোর্তেল’ না য়ুমদা লৈরগা লাইরিক তম্নবগী খূদোংচাবা পীনবা পান্দম থম্লি। মসিনা ভারতকী লোল ২৯ অমসুং মপান লৈবাকশিংগী লোল ৭ তা লাইরিক তম্বা য়াহল্লি অমসুং হৌজিক ফাওবদা কোর্স মিল্লিয়ন ১৩৭ লোইশিনখ্রে। গ্লোবেল সাউথতা লৈরিবা লৈবাকশিংদা হায়রিবা থবকশিং অসিগী লৌশিং অমসুং মচাকশিং পীথোক-পীশিন তৌনবদা ভারতনা হরাওগনি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী নহারোলশিংগী তুংগী শেম-শানবা, ঐখোয়না মখোয় লেপ্তনা স্কিল লৈহনবা, অমুক হন্না স্কিল লৈহনবা, অমসুং স্কিল হেনগৎহনবা দরকার ওই। ইজুকেসন, স্কিল অমসুং লেবর মিনিস্ত্রিগা খুৎশম্নদুনা ঐখোয়না স্কিল মেপ্পিংগী থবক পায়খৎলি। জি-২০ লৈবাকশিংনা স্কিল মেপ্পিং অসি মালেমগী থাক্তা পাংথোকপা য়াগনি অমসুং মসিদা লৈরিবা অৱাৎপশিং মেনশিনবা দরকার ওই।
শক্নাইরবশিং,
দিজিতেল তেক্নোলোজি অসি মীওইবা খুন্নাই থোং মানহনবা অমসুং অপুনবা ওইনা চাউখৎনবা শীজিন্নরি। লাইরিক তম্বা হেনগৎহন্নবা অমসুং তুংগী দরকার ওইবশিংগা চুশিন্নবা ঙম্নবা দিজিতেল তেক্নোলোজি অসি শক্তি হেনগৎহন্নবা খুৎলায় অমনি। লাইরিক তম্বা, স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং ইজুকেসন্দা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সনা খুদোংচাবা কয়া পীরি। তেক্নোলোজিনা পীরিবা খুদোংচাবশিং অমসুং শিংনবশিং অনিগী মরক্তা থোং মান্নবা পুরক্নবা জি-২০না মরুওইবা থৌদাং লৌগদবনি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী স্কুল অঙাংশিং মখোঙদগী হৌনা রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগী লমদা শেমগৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা ভারতনা অতল তিঙ্করিং লেব লিশিং ১০ লিংখৎলে। হায়রিবা লেবশিং অসিদা অনৌবা প্রোজেক মিল্লিয়ন ১.২ হেনবদা মহৈরোয় মিল্লিয়ন ৭.৫ থবক তৌরি। মরুওইনা গ্লোবেল সাউথতা রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসন চাউখৎহন্নবা জি-২০ লৈবাকশিংনা মখোয়গী থৌনাগা লোয়ন্না মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগদবনি। রিছার্সকী লমদা মতেং পীন্নবা শক্নাইরবশিংনা লম্বী অমা শেমগদবনি।
শক্নাইরবশিং,
ঐখোয়গী নহারোলশিং অমসুং অঙাংশিংগীদমক অদোমগী জি-২০ ইজুকেসন মিনিস্তরশিংগী মীফম মরুওইবনি। স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা মৈখু চেন্দবা থবকশিং পায়খৎপা, দিজিতেলগী অওনবশিং অমসুং নুপীশিংদা শক্তি পীবা অসি য়াংখৎহন্নবা কাংবু অসিনা থবক পায়খৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী হৌরকফম ইজুকেসন্নি। মীফম অসিদগী ফংলকপা ফলশিং অদু অপুনবা, থবক্তা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং তুংগী থৌরাং তৌবা ইজুকেসনগী পান্দম ওইগদবনি। মসিনা বসুধাইব কুতুম্বকম- মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমগী অশেংবা ৱাখল্লোন্দা মালেম শীনবা থুংনা কান্নবা পীগনি। কান্নরবা অমসুং মহৈ য়ানবা মীফম অমগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G-20 Education Ministers’ Meeting
22 JUN 2023 10:53AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and gentlemen, Namaskar!
I welcome you to India for the G20 Education Ministers Meeting. Education is not only the foundation upon which our civilization has been built, it is also the architect of humanity's future. As Education Ministers, you are the Sherpas leading mankind in our efforts for development, peace, and prosperity for all. In Indian scriptures, the role of education has been described as being key to bring joy. विद्या ददाति विनयं विनयाद् याति पात्रताम्। पात्रत्वात् धनमाप्नोति धनाद्धर्मं ततः सुखम्॥ It means: “true knowledge gives humility. From humility comes worthiness. From worthiness one gets wealth. Wealth enables a person to do good deeds. And, this is what brings joy. This is why, in India, we have embarked on a holistic and comprehensive journey. We believe that Foundational Literacy forms a strong base for our youth. And, we are also combining it with technology. For this, we have started the ''National Initiative for Proficiency in reading with Understanding and Numeracy'', or ''निपुण भारत'' initiative. I am glad that ''Foundational literacy and numeracy'' has been identified as a priority by your group as well. We must resolve to work on it in a time-bound manner by 2030.
Excellencies,
Our objective has to be to provide quality education with better governance. In this, we have to adapt and use new e-learning innovatively. In India, we have taken several initiatives of our own. One such programme is the ''Study Webs of Active-learning for Young Aspiring Minds'', or स्वयं. This online platform hosts all courses from Class Nine to the post-graduate level. It enables students to learn remotely, and focuses on access, equity and quality. With over 34 million enrolments and more than nine thousand courses, it has become a very effective learning tool. We also have the ''Digital Infrastructure for Knowledge Sharing'' or दीक्षा Portal. This is aimed at students in remote areas and those unable to attend regular classes. Teachers utilize it to deliver school education through distance learning. It supports learning in twenty nine Indian languages and seven foreign languages. It has witnessed over 137 million course completions. India would be happy to share these experiences and resources, particularly with those in the Global South.
Excellencies,
To make our youth future ready, we need to continuously skill, re-skill and up-skill them. We need to align their competencies with evolving work profiles and practices. In India, we are undertaking skill mapping. Our Education, Skill and Labour Ministries are working in tandem on this initiative. G-20 countries can undertake skill mapping at the global level, and find gaps that need to be plugged.
Excellencies,
Digital Technology serves as an equalizer and promotes inclusivity. It is a force multiplier in increasing access to education and adapting to future needs. Today, Artificial Intelligence offers great potential in the field of learning, skilling and education. With opportunities, technology also poses challenges. We have to strike the right balance. The G-20 can play an important role in this.
Excellencies,
In India, we have laid emphasis on research and innovation as well. We have set up ten thousand
''Atal Tinkering Labs'' across the country. These are acting as research and innovation nurseries for our school children. More than seven point five million students are working on more than one point two million innovative projects in these labs. G20 countries, with their respective strengths, can play a key role in promoting research & innovation, especially among the Global South. I urge you all to create a path for increased research collaborations.
Excellencies,
Your meeting holds immense significance for the future of our children and youth. I am glad that your group has identified green transition, digital transformations and women's empowerment as accelerators for achieving Sustainable Development Goals. Education is at the root of all these efforts. I am confident that this group will come out with an inclusive, action-oriented and future-ready education agenda. This would benefit the whole world in the true spirit of Vasudhaiva Kutumbakam - One Earth, One Family, One Future. I wish you all a productive and successful meeting.
Thank you.