Prime Minister's Office
Text of PM’s video message during G-20 Education Ministers’ Meeting
22 JUN 2023 10:53AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and gentlemen, Namaskar!
I welcome you to India for the G20 Education Ministers Meeting. Education is not only the foundation upon which our civilization has been built, it is also the architect of humanity's future. As Education Ministers, you are the Sherpas leading mankind in our efforts for development, peace, and prosperity for all. In Indian scriptures, the role of education has been described as being key to bring joy. विद्या ददाति विनयं विनयाद् याति पात्रताम्। पात्रत्वात् धनमाप्नोति धनाद्धर्मं ततः सुखम्॥ It means: “true knowledge gives humility. From humility comes worthiness. From worthiness one gets wealth. Wealth enables a person to do good deeds. And, this is what brings joy. This is why, in India, we have embarked on a holistic and comprehensive journey. We believe that Foundational Literacy forms a strong base for our youth. And, we are also combining it with technology. For this, we have started the ''National Initiative for Proficiency in reading with Understanding and Numeracy'', or ''निपुण भारत'' initiative. I am glad that ''Foundational literacy and numeracy'' has been identified as a priority by your group as well. We must resolve to work on it in a time-bound manner by 2030.
Excellencies,
Our objective has to be to provide quality education with better governance. In this, we have to adapt and use new e-learning innovatively. In India, we have taken several initiatives of our own. One such programme is the ''Study Webs of Active-learning for Young Aspiring Minds'', or स्वयं. This online platform hosts all courses from Class Nine to the post-graduate level. It enables students to learn remotely, and focuses on access, equity and quality. With over 34 million enrolments and more than nine thousand courses, it has become a very effective learning tool. We also have the ''Digital Infrastructure for Knowledge Sharing'' or दीक्षा Portal. This is aimed at students in remote areas and those unable to attend regular classes. Teachers utilize it to deliver school education through distance learning. It supports learning in twenty nine Indian languages and seven foreign languages. It has witnessed over 137 million course completions. India would be happy to share these experiences and resources, particularly with those in the Global South.
Excellencies,
To make our youth future ready, we need to continuously skill, re-skill and up-skill them. We need to align their competencies with evolving work profiles and practices. In India, we are undertaking skill mapping. Our Education, Skill and Labour Ministries are working in tandem on this initiative. G-20 countries can undertake skill mapping at the global level, and find gaps that need to be plugged.
Excellencies,
Digital Technology serves as an equalizer and promotes inclusivity. It is a force multiplier in increasing access to education and adapting to future needs. Today, Artificial Intelligence offers great potential in the field of learning, skilling and education. With opportunities, technology also poses challenges. We have to strike the right balance. The G-20 can play an important role in this.
Excellencies,
In India, we have laid emphasis on research and innovation as well. We have set up ten thousand
''Atal Tinkering Labs'' across the country. These are acting as research and innovation nurseries for our school children. More than seven point five million students are working on more than one point two million innovative projects in these labs. G20 countries, with their respective strengths, can play a key role in promoting research & innovation, especially among the Global South. I urge you all to create a path for increased research collaborations.
Excellencies,
Your meeting holds immense significance for the future of our children and youth. I am glad that your group has identified green transition, digital transformations and women's empowerment as accelerators for achieving Sustainable Development Goals. Education is at the root of all these efforts. I am confident that this group will come out with an inclusive, action-oriented and future-ready education agenda. This would benefit the whole world in the true spirit of Vasudhaiva Kutumbakam - One Earth, One Family, One Future. I wish you all a productive and successful meeting.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି -୨୦ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
22 JUN 2023 1:53PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟଗଣ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ , ନମସ୍କାର!
ଜି -୨୦ ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ବୈଠକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ଶିକ୍ଷା କେବଳ ଯାହା ଉପରେ ଆମର ସଭ୍ୟତା ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ତାହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ନୁହେଁ, ଏହା ମାନବିକତାର ଭବିଷ୍ୟତର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଶିକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ଆପଣ ବିକାଶ, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶେର୍ପା ଭାବେ ମାନବିକତାକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷାର ଭୂମିକାକୁ ଆନନ୍ଦ ଆଣିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି । ବିଦ୍ୟା ଦଦାତି ବିନୟଂ ବିୟାଦ୍ ପାତ୍ରତାମ୍‌ । ପାତ୍ରତ୍ୱାତ୍ ଧନମାପ୍ନୋତି ଧନାର୍ଦ୍ଧମ୍ ତତଃ / विद्या ददाति विनयं विनयाद् पात्रताम्पात्रत्वात् धनमाप्नोति धनाद्धर्मं ततः।। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି : “ପ୍ରକୃତ ଜ୍ଞାନ ନମ୍ରତା ପ୍ରଦାନ କରେ । ନମ୍ରତା ଠାରୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆସେ । ମୂଲ୍ୟବୋଧରୁ ଜଣେ ଧନ ପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ । ଧନ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭଲ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ । ଏବଂ, ଏହା ହିଁ ଆନନ୍ଦ ଆଣିଥାଏ । ଏହି କାରଣରୁ, ଭାରତରେ, ଆମେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସାକ୍ଷରତା ଆମର ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ମଜଭୁତ ଆଧାର ଅଟେ । ଏବଂ, ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରୁଛୁ । ଏଥି ପାଇଁ ଆମେ “ବୁଝିବା ଏବଂ ସାଂଖ୍ୟିକତା ସହିତ ପଠନରେ ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ'' କିମ୍ବା '' ନିପୁଣ ଭାରତ'' ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ “ଭିତ୍ତିଭୂମି ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ସାଂଖ୍ୟିକତା '' ଆପଣ ମାନଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି । ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆମେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ମାନ୍ୟଗଣ,
ଉନ୍ନତ ଶାସନ ସହିତ ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିରେ, ଆମକୁ ନୂତନ ଇ- ଶିକ୍ଷଣକୁ ଅଭିନବ ଢଙ୍ଗରେ ଗ୍ରହଣ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଭାରତରେ, ଆମେ ନିଜର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଏହିପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉଛି “ଷ୍ଟଡି ୱେବ୍ସ ଅଫ୍ ଆକ୍ଟିଭ୍ - ଲର୍ନିଂ ଫର୍ ୟଙ୍ଗ ଆସ୍ପିରିଙ୍ଗ୍ ମାଇଣ୍ଡସ୍‌'', କିମ୍ବା “ସ୍ୱୟଂ” । ଏହି ଅନଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନବମ ଶ୍ରେଣୀ ଠାରୁ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରେ । ଏହା ଛାତ୍ର ମାନଙ୍କୁ ଦୂରରେ ରହି ମଧ୍ୟ ଶିଖିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରେ ଏବଂ ପ୍ରବେଶ, ନିଷ୍ପକ୍ଷତା ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ । ୩୪ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ନାମଲେଖା ଏବଂ ନଅ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଏହା ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଶିକ୍ଷଣ ଉପକରଣ ହୋଇ ପାରିଛି । ଆମ ପାଖରେ “ଜ୍ଞାନ ବଂଟନ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି'' କିମ୍ବା ଦୀକ୍ଷା ପୋର୍ଟାଲ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏହା ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ର ଏବଂ ନିୟମିତ ଶ୍ରେଣୀକୁ ଆସି ପଢ଼ିବାକୁ ଅସମର୍ଥ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ଦୂର ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଶିକ୍ଷକମାନେ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି । ଏହା ଅଣତିରିଶଟି ଭାରତୀୟ ଭାଷା ଏବଂ ସାତଟି ବିଦେଶୀ ଭାଷାରେ ଶିଖିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରେ । ଏଥିରେ ୧୩୭ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହି ଅନୁଭୂତି ଏବଂ ଉତ୍ସ ଗୁଡିକୁ . ବିଶେଷ କରି ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷିଣ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ବଂଟନ କରି ଭାରତ ଖୁସି ହେବ ।
ମାନ୍ୟଗଣ,
ଆମର ଯୁବ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ଦକ୍ଷତା, ପୁନଃ- ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଅଧିକ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆମେ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସ ସହିତ ସଂରେଖିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଭାରତରେ, ଆମେ ଦକ୍ଷତା ନିରୂପଣ କରୁଛୁ । ଆମର ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶ୍ରମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଜି -୨୦ ଦେଶଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଦକ୍ଷତା ନିରୂପଣ କରି ପାରିବେ ଏବଂ ପୂରଣ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଫାଟଗୁଡିକ ଖୋଜି ପାରିବେ ।
ମାନ୍ୟଗଣ,
ଡିଜିଟାଲ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏକ ସମାନତାକାରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ । ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାରେ ଏହା ଏକ ଶକ୍ତି ଗୁଣକ । ଆଜି, କୃତ୍ରିମ ବୌଦ୍ଧିକ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ସମ୍ଭାବନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଅନେକ ସୁଯୋଗ ସହିତ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ଆମକୁ ସଠିକ୍ ସନ୍ତୁଳନ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡିବ । ଜି -୨୦ ଏଥିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରି ପାରିବ ।
ମାନ୍ୟଗଣ,
ଭାରତରେ ଆମେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ । ଆମେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦଶ ହଜାର “ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍‌'' ସ୍ଥାପିତ କରିଛୁ । ଏଗୁଡିକ ଆମ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଅଭିନବ ନର୍ସରୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଲ୍ୟାବ୍ ଗୁଡିକରେ ୭.୫ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ୧.୨ ଲକ୍ଷ ଅଭିନବ ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଜି - ୨୦ ଦେଶଗୁଡିକ, ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଶକ୍ତି ସହିତ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ, ବିଶେଷ କରି ବୈଶ୍ୱିକ ଦକ୍ଷିଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରି ପାରନ୍ତି । ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ।
ମାନ୍ୟଗଣ,
ଆପଣ ମାନଙ୍କର ଏହି ବୈଠକ ଆମ ପିଲା ମାନଙ୍କର ଏବଂ ଯୁବକ ମାନଙ୍କର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଅନେକ ମହତ୍ତ୍ୱ ରଖେ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଗୋଷ୍ଠୀ ସବୁଜ ବିକାଶ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତକାରୀ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ମୂଳ ହେଉଛି ଶିକ୍ଷା । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀ ଏକ ସମାବେଶୀ, କାର୍ଯ୍ୟ - ଆଧାରିତ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ - ପ୍ରସ୍ତୁତ ଶିକ୍ଷା ଯୋଜନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ । ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ - ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ଦ୍ୱାରା ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଉପକୃତ କରିବ । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ସଫଳ ବୈଠକର କାମନା କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।