প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জুন ১৮, ২০২৩ দা শন্দোকখিবা মন কি বাতকী ১০২শুবা তাঙ্কক্তা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
18 JUN 2023 12:03PM by PIB Imphal
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মীয়াম পুম্নমক মন কি বাত্তা অমুক হন্না তরাম্না ওকচরি। চৎনবী অমা ওইনা মন কি বাত অসি থা অমগী অরোইবা নোংমাইজিং নুমিত্তা শন্দোকপনি, অদুবু হন্দক্তি মসি চয়োল অমা ঙনখৎনা শন্দোক্লে। অদোম্না খঙলে মদুদি, মথংগী চয়োলদা ঐ অমেরিকাদা চৎকনি অমসুং মফম অদুদা থবক য়াম্না চিনগনি, মরম অদুনা ঐনা মফম অদুদা চৎত্রিঙৈদা অদোমগী মফমদা ৱা ঙাংনবা ঐনা খনখি। মসিদগী হেন্না ফবা করি লৈরি। জনতা-জনর্দান, মীয়াম, অদোমগী অনিংবা কয়াগী থৌজালদগী ঐগী শক্তি মখা তানা হেনগৎহনগনি।
মরুপশিং,
প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা ঐনা অফবা থবক তৌরি হায়না মীওই খরনা হায়নরি। মন কি বাত তারিবশিংনা মখোয়গী চিথিশিংদা থাগৎলকখি। কনাগুম্বা খরনা অকক্নবা থবক অমা পাংথোক্লে হায়রকখি; খরনা থবক অমা ফজনা পাংথোক্লে হায়রকখি; খরনা থবক অমা হেন্না ফজনা পাংথোক্লে হায়রকখি, মদু য়াম্না অফবা অমনি। অদুবু ঐনা ভারতকী মীচম মীয়ামগী হোৎনবা কনবা, খাংবা কনবা উবদা ঐনা ইশামক অপেনবা পোকই। মসি খ্বাইদগী ৱাংবা পান্দম ওইবা য়াই, মসি খ্বাইদগী কনবা শিংনবা ওইবা য়াই, ভারতকী মীয়ামগী অপুনবা থৌনা ওইবা য়াই, অপুনবা থৌনা অসিনা খুদোংচাদবা খুদিংমক্কী পাম্বৈ অমা ফংহল্লে। নুমিৎ হুম্নিগী মমাঙদা লৈবাক অসিগী নোংচুপ থংবা শরুক্তা অচৌবা নোংলৈ-নুংশিৎ অমা লাকখিবা অদু কয়া য়াম্না কনবগে হায়বা ঐখোয়না উরেনুংশিৎ কন্না শিৎখি, অকনবা নোং তাখি। নোংলৈ নুংশিৎ বিপারজয়না কুছতা য়াম্না চাউনা অমাং-অতা থোকহনখি।
তমথিরবা নোংলৈ নুংশিৎ অমা থেংন্নবা কুছকী মীয়াম্না থৌরাং তৌখিবা অমসুং থৌনা অদু মমাঙদা অমুক্তা থেংনখিদ্রি। শুপ্নগী নুমিৎ নিনিগী মতুংদা, কুছকী মীয়াম্না মখোয়গী অনৌবা চহি হৌবগী থৌরম অশাধি বিজ পাংথোক্লগনি। অশাধি বিজ অসি কুছ লমদমদা নোং চুবা হৌবগী খুদম অমনি হায়না খন্নরি। ঐ চহি কয়া কুছতা চৎখ্রেমফম অদুগী মীয়ামগী সেবা তৌবগী খুদোংচাবা কয়া ঐনা ফংখ্রেঅমসুং কুছ মীয়ামগী হরাও-তয়াম্বা অমসুং থৌনা অদু ঐ ফজনা খঙই। চহি ২০গী মমাংদা য়ূহা হাবা থোকখ্রবা মতুংদা কুছ অসি অমুক হন্না শেমগৎপা ঙম্লরোই হায়না খন্নখিঙসিদি, হায়রিবা জিলা অসি লৈবাক অসিদা খ্বাইদগী য়াংনা চাউখৎলক্লিবা জিলাশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। নোংলৈ নুংশিৎ বিপারজয়না অমাং-অতা থোকহনবদগী কুছকী মীয়াম য়াংনা মহৌশাগী ফিবমদা হঞ্জিল্লক্কনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
কনাগুম্বা অমতনা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতাশিং লাকশিনবা ঙমদে, অদুবু হৌখিবা চহি খর অসিদা ভারত্তা অমাং-অতা থেংন্নবা থৌনা হেনগৎলক্লিবা অসি ঙসিদি খুদম অমা ওইরে। মহৌশাগী অমাং-অতাশিং থেংনবগা লোয়ন্না মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা শিংথানিঙাই ওইরবা লম্বী অমা লৈরি। নোংজু থাগী মতমদা হিরম অসিদা ঐখোয়গী থৌদাং শরুক কয়া হেনগৎলে। মরম অদুনা নোংগী ঈশিং লৌশিনশিহায়বা খোঙজংশিংগা লোয়ন্না ঙসি লৈবাক অসিদা অপুনবা ওইনা থবক পায়খৎলে। মমাঙ থাগী মন কি বাত্তা, ঈশিং য়োকশিন্নবা স্তার্দঅপশিংগী মতাংদা ঐখোয় খন্নখি। মীওই কয়ানা ঈশিং মরিক অমা ফাওবা মাঙহন্দনবা মখোয়না লৈজবী থাদুনা হোৎনরিবশিংগী মতাংদা ইরকপা চিথি কয়াগী খুৎথাংদগী ঐ খঙবা ঙম্লে। অসিগুম্বা মরুপ অমদি য়ু.পিগী বন্দা জিলাদগী তুলসিরাম যাদবনি। যাদবজি লুকতারা গ্রাম পঞ্চায়তকী প্রধান্নি। বন্দা অমসুং বুন্দেলখান্দ লমদমদা ঈশিং ফংবদগী অৱাবগী মতাংদা অদোমশু খঙলবনি।
মসিগী অৱাবা অসি কোক্নবা খুঙ্গংগী মীয়ামগা লোয়ন্না তুলসিরাম্না মফম অদুদা পুখ্রি ৪০ হেন্না তৌখি। ইংখোলশিংদা ঈংখোলগী ঈশিং ফংহনবা, খুঙ্গংশিংদা খুঙ্গংগী ঈশিং ফংহনবা হায়বা মহাক্কী খোঙজংদা য়ুম্ফম ওইদুনা তুলসিরাম্না থবক পাংথোকখিবনি। মহাক্না কন্না হোৎনবদগী মহাক্কী খুঙ্গং অসিদা লৈনুংগী ঈশিংগী ইমায় হেনগৎলে। য়ু.পিগী হাপুর জিলাদা মীয়াম্না পুন্না হোৎনদুনা ইচেল লেপখ্রবা তুরেল অমা অমুক হিঙ্গৎহনখ্রে। মতম কয়াগী মমাঙদা, মফম অদুদা নিম কৌবা তুরেল অমা লৈরমখি। মতমগী মতুংইন্না তুরেল অদু মাঙখি,অদুবু মফম অদুগী মীয়ামগী নিংশিংবা অমসুং ফুঙ্গা ৱারিদা নিংশিংদুনা লৈহৌখি। মখা তারকপদা, মীয়াম্না মখোয়গী মহৌশাগী লনশিং অমুক হিঙ্গৎনবা ৱারেপ লৌখি। মীয়াম্না পুন্না হোৎনবগী মহৈ ওইনা, নিম তুরেল অমুক হন্না চেনবা হৌরে। তুরেলগী মরু অদু অমৃত সরোভর অমা ওইনা শেমগৎলে।
মরুপশিং,
মসিগী তুরেলশিং, খোঙবালশিং, পাৎশিং অসি ঈশিং ফংফম খক ওইবা নত্তনাপুন্সি কয়া অমসুং থম্মোয়গী ওইবা ৱাফম কয়াগা মখোয়গা মরী লৈনরি। মসিগা মান্নবা ফিবম অমা নুমিৎ খরগী মমাঙদা মহারাস্ত্রদা উবা ফংখ্রে। মসিগী অকক্নবা মফম অসি মতম অয়াম্বদা ইকং ময়োক্নদুনা লৈখি। চহি ৫০ ঙাইরবা মতুংদা, হৌজিন নিলৱান্দে দামগী কেনেল শেমগৎপা লোইশিল্লে। নুমিৎ খরগী মমাঙদা, চাংয়েং ওইনা কেনেলদা ঈশিং থারে। হায়রিবা থৌদোক অসিদা উবা ফিবম অদু পুক্নিং য়াম্না নুংশিখি। খুঙ্গং অদুগী মীয়াম য়াওশঙ-দিৱালি কুহ্মৈগুম হরাওখি।
মরুপশিং,
অশীন-অরাংগী ৱাফম লাকপা মতমদা, ঙসি ঐনা ছত্রপতি শিবজী মহারাজশু নিংশিংলি। ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী থৌনা ফবগা লোয়ন্না, মহাক্কী লৈঙাক অমসুং অশীন-অরাং হৈবগী মতাংদা মঙোন্দগী তমগদবা কয়া অমা লৈরি। ঈশিং পীনবা অমসুং নেভিগী মতাংদা ছত্রপতি শিবজী মহারাজনা পায়খৎলম্বা থবক্না ঙসি ফাওবা ভারত পুৱারিগী মতিক ময়াই হেনগৎহল্লে। মহাক্না শারম্বা সমুদ্রগী লানবন্দশিং চহিচা কয়াগী মতুংদা হৌজিক ফাওবা সমুদ্র ময়াইদা চাউথোকচনা লৈরি। থা অসি হৌরকপদা ছত্রপতি শিবজী মহারাজনা ফম্বাল তোংখিবা চহি ৩৫০ শুরকপগী থৌরম পাংথোকখ্রে। মসিগী থৌরম অসি কুহ্মৈ ওইনা পাংথোক্লি। থৌরম অসিগী মনুংদা মহারাস্ত্রাগী রাইগর লানবন্দদা অচৌবা থৌরম কয়াশু পাংথোকখি। চহি কয়াগী মমাঙদা ২০১৪ দা ঐনা রাইগরদা চৎপগী খুদোংচাবা অমা ফংখিবা অদু ঐ নিংশিংলি অমসুং শেংলবা লমদম অদুদা ইকায়খুম্নবা উৎখি। থৌরম অসিদা ছত্রপতি শিবজী মহারাজগী অশীন-অরাং হৈবগী লৌশিংগী মরমদা খঙবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি। মসি ঐখোয়গী হেরিতেচতা চাউথোকপা অমা ওইনা ঐখোয়দা ফাওহল্লি অমসুং তুংদা ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্নবা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি।
নুংশিরবা ঐগী ইরৈচাশিং,
রমায়ন্দা রাম সেতু শাবদা মতেং পাংবা লাকখিবা অপীকপা খৈরোই অমগী ৱারি অদোম তারম্লগনি। মসিদা ঐনা হায়নিংবদি, খল্লিবা ৱাখল অদুনা চুম্লবদি, থবকশিং পুকচেল শেংলবদি, ফংবা ঙমদবা পান্দম অমতা লৈতে। ঙসি, ভারতসু, অচুম্বা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা, অচৌবা খুদোংচাদবা অমা মায়োক্নরি। খুদোংচাদবা অদু তি.বি- নত্ত্রগা তুবরকুলোসিসনি। ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা তি.বি লৈতবা ভারত অমা ওইহন্নবা ভারতনা ৱাশক লৌরে। তি.বিগী মরমদা পাউ তাবদা, ইমুং-মনুংগী মীওইশিং ফাওবা চেনখিবা মতম অমা লৈরমখি, ঙসিদি, ঙসিদি তি.বি অনাবা মীওইশিং মখোয়গী ইমুং-মনুংনা মতেং পাংলে।
তি.বি মুৎথৎনবা নিক্ষয় মিত্রশিংনা মাংজিল থারে। লৈবাক অসিদা তোঙান-তোঙানবা খুন্নাইগী লুপ কয়া নিক্ষয় মিত্রশিং ওইরে। খুঙ্গংশিং অমসুং পঞ্চায়তশিংদা মীওই লিশিং কয়া মখোয় মশামক থোরক্লে অমসুং তি.বি অনাবা মীওইশিং লায়য়েংলে। তি.বি অনাবশিং মতেং পাংনবা অঙাং কয়া থোরক্লে। মীয়াম শরুক য়াবা অসি খোঙজং অসিগী খ্বাইদগী চাউবা থৌনানি। মীয়াম শরুক য়াবদগী, ঙসিদি লৈবাক অসিদা তি.বি অনাবা মীওই লাখ ১০ হেন্না লৌশিল্লে… অমসুং মসি নিক্ষয় মিত্র লিশিং ৮৫ হেনবগী অফবা থবক্কী শরুক অমনি। মখোয়গী খুঙ্গংদগী তি.বি মরু ফংনা মুৎথৎনবা লৈবাক অসিগী পরপঞ্চশিং, খুঙ্গংগী লুচিংবশিংনা থবক অসিদা শরুক য়াবদা ঐ হরাওই।
নাইনিতালদা খুঙ্গং অমগী নিক্ষয় মিত্র শ্রীমান দিকারনা তি.বি অনাবা মীওই তরুক সেবা তৌখি। মসিগা মান্নবা মওংদা, কিন্নৌরগী পঞ্চায়ত অমগী লুচিংবা শ্রীমান গ্যান সিংহ অমসুং নিক্ষয় মিত্র অমনা মখোয়গী ব্লোক্তা তি.বি অনাবা মীওইশিংদা দরকার ওইবা মতেংশিং পাংখি। তি.বি লৈতবা ভারত অমা ওইহন্নবা খোঙজং অসিদা ঐখোয়গী অঙাংশিং অমসুং নহা ওইরিবা মরুপশিং তুংদা লৈহৌবা নত্তে। হিমাচল প্রদেসকী উনাদগী চহি ৭ শুরবী ইচানুপী নলিনি সিংহগী অঙকপা থবক য়েংশি। মহাক মশাগী শেনফম পুথোক্তুনা ইচানুপী নলিনিনা তি.বি অনাবশিং মতেং পাংখি। অঙাংশিংনা কয়া য়াম্না শেনফু পামজবগা হায়বা অদোম খঙলিবনি, অদুবু মধ্য প্রদেসকী কাত্নি জিলাদগী চহি ১৩ শুরবী মিনাক্সি অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলগী দাইমন্দ হার্বরদগী চহি ১১ শুরবী বাশ্বার মুখর্জি অনিমক তোখায়বা অঙাংশিংনি। হায়রিবা অঙাং অনিমক অসিনা তি.বি লৈতবা ভারত অমগী খোঙজংগীদমক মখোয়গী শেনফুশিং শীন্নরকখি। খুদমশিং অসিনা পুক্নিং নুংশিহনবগী মথক্তা, তশেংনা পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওই। নৌরিবা চহি মতাং অমদা অচৌবা ৱাখলশিং খনবগীদমক হায়রিবা অঙাংশিং অসি ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি।
নুংশিরবা ঐগী ইরৈচাশিং,
অনৌবা ৱাখলশিং লৌশিন্নবা থৌরাং তৌদুনা লৈবা অসি ঐখোয় ভারতমচাশিংগী হৌনশানি। ঐখোয়গী ঐখোয়গী পোৎশিং নুংশিজৈ অমসুং অনৌবা থবকশিং পাংথোকই। মসিগী খুদম অমা ওইনা, জপানগী তেক্নিক মিয়াৱাকি অসিনি, করিগুম্বা মফম অমগী লৈবাক অদু লৈহাও চেন্দ্রবদি, মফম অদু অমুক হন্না লৈহাও লৈহন্নবা মিয়াৱাকি তেক্নিক অসি খ্বাইদগী ফবা লম্বী অমনি। মিয়াৱাকি উমংশিং য়াংনা পাকথোক-চাউথোকই অমসুং চহি ২০-৩০গী মনুংদা মখল কয়াগী জিবশিং লৈবা মফম অমা ওইরকই। মসি হৌজিক ভারতকী মফম কয়াদা য়াংনা শন্দোরক্লি। মসিগী তেক্নিক অসি শীজিন্নদুনা কেরলাগী ওজা শ্রীমান রফি রামনাথনা মফম অদুগী ফিবম হোংহল্লে। তশেংনা, রামনাথজিনা মহাক্কী মহৈরোয়শিংদা মহৌশা অমসুং অকোয়বগী ফিবমগী মতাংদা শন্দোক্না তাকপা পামখি। মসিগীদমক মহাক্না হার্বেল গার্দেন অমা শেমখি। মহাক্কী গার্দেন অদু হৌজিক মখল কয়াগী পাম্বীশিং হৌবা মফম অমা ওইরে। মসিগী মাইপাকপা অসিনা মহাক হেন্না ইথিল পীখি। মসিগী মতুংদা, রফি জিনা মিয়াৱাকি তেক্নিক শীজিন্নদুনা অপীকপা উমং অমা শেমগৎখি অমসুং মদুগী মমিং বিদ্যাবনমহায়না মমিং থোনখি। ওজা অমা খক্তনা অসিগুম্বা ফজরবা মমিং বিদ্যাবনম শেমগৎপা ঙমখিবনি। রামনাথজিগী অপীকপা বিদ্যাবনমদা মখল ১১৫গী উ পাম্বী ৪৫০ হেন্না থারে। উশিং অদু শেন্নবদা মহাক্কী মহৈরোয়শিংশু মহাক্কী মতেং পাংখি।
মহাক্কী ফজরবা মফম অদু য়েংনবা স্কুলগী মহৈরোয় কয়া অমসুং মীচম মীয়াম কয়া লাক্নখি। মফম অমদা হেক্তা মিয়াৱাকি উমংশিং শেমগৎপা য়াই, সহরশিং ফাওবদা শেমগৎপা য়াই। মতম খরগী মমাঙদা ঐনা গুজরাতকী কেবারিয়াদা লৈবা এক্তা নাগরদা মিয়াৱাকি উমং অমা শঙ্গাখ্রে। কুছতা ২০০১গী য়ুহা হাবদা লৈখিদ্রবশিংগী মিংদা মিয়াৱাকি স্তাইলদা উমং অমা শেমগৎলে। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শাথিনা ফত্তবা কুছগুম্বা মফমশিং ফাওবদা মসিগী তেক্নোলোজি অসি মাইপাকপা উরে। মিয়াৱাকি মেথোদ শীজিন্নদুনা অম্বাজি অমসুং পবাগাধদা উ চারাশিং থারে। লখনৌগী অলিগঞ্জদশু মিয়াৱাকি গার্দেন অমা শেমগৎলে হায়বা ঐ খঙলে। হৌখিবা চহি ৪ দা মুম্বাইদা অসিগুম্বা উমং ৬০ হেন্না শেমগৎলে। হৌজিক মসিগী তেক্নিক অসি মালেম শীনবা থুংনা থাগৎনরে। মসি শিঙ্গাপুর, পেরিস, অস্ত্রেলিয়া অমসুং মালেএসিয়াগুম্বা লৈবাকশিংদা মপুংফানা থবক ওইনা পায়খৎলে। ইরৈচাশিং, মরুওইনা সহরশিংদা লৈরিবা মীয়াম্না মিয়াৱাকি মেথোদ অসি তম্নবা ঐনা তকশিল্লি। মসিগী মতেংদগী, অদোম্না ঐখোয়গী মালেম অমসুং মহৌশা শংহনবা অমসুং লু-নান্না থম্বদা মমল নাইদ্রবা মতেং পাংগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হৌজিক লৈবাক অসিদা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী মরমদা ৱাখল কয়া খন্নরি। করিগুম্বদা তুরিজম ফগৎলকপগী, করিগুম্বদা জি-২০গী ফজরবা থৌরমশিংগী মতাংদা খন্নখি। মতম খরগী মমাংদা মন কি বাত্তা ঐনা কাস্মিরগী নাদ্রু লৈবাক্কী ৱাংমদা কমদৌনা খঙনখিবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে। হৌজিক জম্মু অমসুং কাস্মিরগী বারামুল্লা জিলাগী মীয়াম্না অঙকপা থবক অমা পাংথোক্লে। বারামুল্লাদা মতম কয়াগী মমাঙদগী লৌউ-শিংউ তৌদুনা লাক্লবসু, মফম অদুদা শঙ্গোম ফংলমদে। বারামুল্লাগী মীয়াম্না মসিগী অৱাবা অসিদগী খুদোংচাবা অমা লৌখি। মফম অদুগী মশিং য়াম্লবা মীয়াম ষন লোইবা হৌরকখি। মসিগী থবক অসিদা নুপীশিংসু মাংজিল থাখি, অসিগুম্বা মীওইশিংগী মনুংদা ইচল নুপী অমা নিশ্রাত নবি য়াওরি। গ্রেজুয়েদ অমা ওইরিবী ইশ্রাতনা মির সিস্তর দাইরি ফার্ম হৌদোকখি। মখোয়গী ফার্ম অসিদগী নোংমদা শঙ্গোম লিতর ১৫০ রোম পুথোকখি। অসিগুম্বা সোপুরদগী ৱাসিম অনায়াত কৌবা মরুপ অমা লৈরি। ৱাসিমগী শা-ষন ২৪ হেন্না লৈরি অমসুং নোংমদা শঙ্গোম লিতর ২০০ হেন্না মহাক্না য়োনখি। অবি হুসেন কৌবা নহা অমসু মহাক্কী দাইরি ফার্ম তৌখি। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা থবক কন্না শুবদগী, বারামুল্লাদা নোংমদা শঙ্গোম লিতর লাখ ৫.৫ পুথোক্লে। বারামুল্লা শীনবা থুংনা অনৌবা হৱাইদ রিভোলুসনগী খুদম অমা ওইরে। হৌখিবা চহি ২.৫ দগী চহি ৩গী মনুংদা মফম অসিদা দাইরি য়ুনিত ৫০০ হেন্না লিংখৎলে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মফম খুদিংমক খুদোংচাবা কয়া লৈরি হায়বা বারামুল্লাগী দাইরি ইন্দস্ত্রি অসিনা খুদম অমা ওইরে। লমদম অমগী মীয়ামগী অপুনবা থৌনানা পান্দম অমা হেক্তা ফংবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
থা অসিদা শান্ন-খোৎনবদগী ভারত্তা নুংঙাইবা পাউ কয়া লাক্লে। অহানবা ওইনা নুপীগী জুনিয়র এসিয়া কপ থোইদুনা তিম ইন্দিয়ানা মচু অহুমগী ফিরাল পাইহল্লে। থা অসিমক্তদা ঐখোয়গী নুপাগী হোক্কি তিম্না জুনিয়র এসিয়া কপ মাইপাক্লে। মসিগা লোয়ন্না, ঐখোয়না তুর্নামেন্ত অসিগী পুৱারিদা ঐখোয়না খ্বাইদগী মশিং য়াম্না থোইবা তিম ওইরে। ঐখোয়গী জুনিয়র তিমনা জুনিয়র সুতিং ৱার্ল্দ কপতা অঙকপা কয়া উৎখ্রে। তুর্নামেন্ত অসিদা ভারতকী তিম্না অহানবা পোজিসন তাখি। তুর্নামেন্ত অসিগী অপুনবা গোল্দ মেদলশিংগী মনুংদা, চাদা ২০ রোম ভারতকী একাউন্তদা চঙলকখি। জুন থা অসিদা এসিয়া অন্দর ২০ এথলেতিক্স চেম্পিয়নশিপশু পাংথোক্কনি। মসিদা লৈবাক ৪৫ গী মনুংদা মেদল তেল্লিদা ভারতনা মকোক অহুমগী মনুংদা লৈগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না মালেমগী থৌদোকশিংগী মরমদা ৱারি শানবা মতমদা, মতম অদুদা ভারতকী মমিং পনখিদে। অদুবু ঙসিদি হৌখিবা চয়োল খরগী মাইপাকপশিং ঐনা পনবা মতমদা, লিস্ত অদু য়াম্না শাংলে। মসি ঐখোয়গী নহারোলগী অশেংবা থৌনানি। ঙসি ভারতনা অহানবা ওইনা শরুক য়াবা অসিগুম্বা শান্নবা অমসুং চাংদম্নবা কয়া লৈরে। মদুদা ভারত শরুক য়ারে। খুদম ওইনা, লেমজনিঙাই ওইরবা পেরিস দাইমন্দ লিগতা লোং জম্পতা শ্রী সঙ্কর মুরালিনা লৈবাক অসিগী অহানবা ব্রোঞ্জ অমা ফংলে। মসি চাংদম্নবা অসিদা ভারতকী অহানবা মেদল ফংবনি। কিরগিজস্থান্দা ঐখোয়গী অন্দর ১৭ ৱুমেন রেস্তলিং তিম্না মাইপাকপা ঙম্লে। লৈবাক অসিগী শান্নরোয়শিং, মখোয়গী মমা-মপাশিং অমসুং কোচশিং মখোয়গী হোৎনবা অসিগীদমক ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
মালেমগী ইভেন্তশিংদা লৈবাক অসিনা মাইপাকপা অসিগী মরমদি জাতিগী থাক্তা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা কন্না হোৎনবদগীনি। ঙসিদি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা অনৌবা থৌনা অমগা লোয়ন্না শান্নবশিং থৌরমশিং পাংথোক্লে। মখোয়না শান্নরোয়শিংদা শান্নবা, থোইনবা অমসুং মাইথিবদগী পারা তম্নবা খুদোংচাবা পীরে। হন্দক য়ু.পিদা খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতি গেমস পাংথোকখ্রে। নহারোলশিংদা হরাওবা কয়া উবা ফংখি। হায়রিবা গেমস অসিদা ঐখোয়গী নহারোলশিংনা রেকোর্দ ১১ থুগায়খি। মেদল তেল্লিদা পঞ্জাব য়ুনিভর্সিতি, অমৃতশরগী গুরু নানক দেব য়ুনিভর্সিতি অমসুং কর্নাতকাগী জেন য়ুনিভর্সিতিনা অহানবা, অনিশুবা অমসুং অহুমসুবা তাখি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা তুর্নামেন্তশিং অসিদগী পুক্নিং থৌগৎনিঙাই ওইরবা নহা ওইরিবা শান্নরোয় কয়াগী ৱারি থোরকখি। খেলো ইন্দিয়া য়ুনিভর্সিতি গেমসকী রোৱিংদা অসামগী কত্তন য়ুনিভর্সিতিগী অনয়াতাম রাজকুমারনা মসিদা শরুক য়াবা অহানবা দিয়াং শান্নরোয় ওইরে। খুউগী অশোকপা অমা লৈরবসু বারকাতুল্লাহ য়ুনিভর্সিতিগী নিধি পাৱাইয়ানা সোত-পুত্তা সনাগী মেদল অমা ফংখি। খোঙদা অশোকপা অমা লৈবদগী হৌখিবা চহিদা নিংবা কায়খিবা সবিত্রিবাই ফুলে পুনে য়ুনিভর্সিতিগী সুভাম ভান্দারে হন্দক স্তিপলচেসতা সনাগী মেদল অমা ফংখি। দুরদৱান য়ুনিভর্সিতিগী সরশ্বাতি কুন্দুনা মহাক্কী কবাদি তিমগী কেপ্তেন ওইখি। মদু য়ৌরক্নবা হোৎনবদা মহাক্না খুদোংচাবা কয়া থেংনখি। শান্নরোয় কয়া তোপস স্কিমগী খুদোংচাবা ফংলে। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা হেন্না শানরিবমখৈ, মখোয় হেন্না মাইপাক্কনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
জুন ২১ নকশিল্লক্লে। নুমিৎ অসিদা মালেমগী মফম কয়াদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ পাংথোক্নবা খৌরাংনা ঙাইনরি। চহি অসিগী য়োগ নুমিৎকী থিমদি ভসুধাইব কুতুম্বকমগী য়োগহায়বনি। হায়বদি মালেম অমা-ইমুং অমগী মওংদা নুংঙাই য়াইফনবা য়োগ হায়বনি। মসিদা য়োগনা খুদিংমক পুনশিনবা অমসুং লোয়নবা অদু ফোঙদোক্লি। হন্দক্কী ওইনা, য়োগগা মরী লৈনবা থৌরম কয়া লৈবাক্কী মফম কয়াদা পাংথোক্কনি।
মরুপশিং,
হন্দক নিউ য়োর্ককী য়ু.এন হেদক্বাতর্সতা পাংথোকপা য়োগ নুমিৎকী থৌরমদা শরুক য়ানবা ঐ খুদোংচাবা ফংলে। য়োগ নুমিৎকী মতাংদা হরাওবা ফোঙদোকপা ঐনা সোসিএল মেদিয়াদা উবা ফংলে। য়োগ অসি অদোমগী নোংমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা, অদোমগী পুন্সিদা য়োগ শান্নবা ঐনা অদোমগী মফমদা হায়জরি। করিগুম্বা অদোম য়োগ শান্নদ্রবদি, জুন ২১ অসি মসিগী ৱাশক লৌনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। য়োগ শান্নবদা অহেনবা কয়া থৌরাং তৌবা দরকার ওইদে। অদোম্না য়োগ শান্নবা মতমদা, অদোমগী পুন্সিদা কয়া য়াম্না অহোংবা লাকপগে হায়বা য়েংউ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
লাক্লিবা জুন ২০ অসি রথ যাত্র নুমিৎনি। রথ যাত্র (কাং চিংবা) অসি লৈবাক শীনবা থুংনা মমিং চৎলে। লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অচৌবা হরাও-তয়াম্বগা লোয়ন্না কাং চিংবগী কুহ্মৈ পাংথোক্নরি। ওরিসাগী পুরিগী কাং চিংবা অসি অঙকপা অমনি। ঐনা গুজরাত্তা লৈরিঙৈদা, অহমেদবাত্তা ঐনা কাং চিংবগী থৌরম শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা অমা ফংখি। লৈবাক অসিগী মীওই কাংলুপ কয়া, খুন্নাই খুদিংমক হায়রিবা কাং চিংবা থৌরমদা শরুক য়াবা অসি ফিদম্নফম ওইবা অমনি। লাইনিংগী থাজবগা লোয়ন্না, মসি এক ভারত- শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন অমা মমি তারি। মসিগী শেংবা থৌরম অসিগীদমক মীয়াম পুম্নমক্কী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ইরৈচাশিং হকচাং ফনা লৈনবা, হরাওনবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফনা পান্নবা ঐনা ভাগবান জগানাথকী মফমদা থৌনিজরি।
মরুপশিং,
ভারতকী চৎনবী অমসুং কলচরগা মরী লৈনবা কুহ্মৈশিংগী মরমদা খন্নবা মতমদা, লৈবাক অসিগী রাজ ভাবনশিংদা পাংথোক্লিবা নুংঙাইরবা থৌরমশিং ঐনা পল্লি। হৌজিক লৈবাক অসিগী রাজ ভাবনশিং অসি খুন্নাই অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগী মফমশিং ওইনা খঙনরে। ঙসি ঐখোয়গী রাজ ভাবনশিং তি.বি লৈতবা ভারত খোঙজং অমসুং ওর্গনাইক ফার্মিংগা মরী লৈনবা খোঙজংশিংগী মাংজিল থাবা মফমশিং ওইরেল গুজরাত, গৱা, তেলঙ্গানা, মহারাস্ত্রা, সিক্কিমদা মখোয়গী রাজ্যশিং লিংখৎখিবগী নুমিৎশিং মখোয়গী রাজ ভাবনশিংদা পাংথোকপা অসি মসিগী খুদম অমনি। মসি এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন থৌনা হাপ্নবা অঙকপা থবক অমনি।
মরুপশিং,
ভারত গনতন্ত্রগী মমানি। ঐখোয়না ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী ফিদমশিং অসি মরুওইনা লৌরি। ঐখোয়গী সংবিধান অসি ঐখোয়না মরুওইনা লৌরিমরম অদুনা, ঐখোয়না কৈদৌঙৈদা জুন ২৫ কাউবা ঙম্লোই। নুমিৎ অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা ইমর্জেন্সি থমখি। মসি ভারতকী পুৱারিদা অমম্বা তাঙ্কক অমনি। মীওই লাখ কয়া ইমর্জেন্সিগী মায়োক্তা লৈখি। মতম অদুদা গনতন্ত্র শৌগৎপশিং ওৎ নৈখি। ঙসি ফাওবা মসিনা অকিবা ফাওহল্লি। মতম অদুগী মীওৎ-মীনৈশিং অদুগী মতাংদা লাইরিক কয়া ইখ্রে। মতম অদুদা সংঘর্স মৈ গুজরাতকৌবা লাইরিক অমা ইনবা ঐগী খুদোংচাবা ফংখি।
নুমিৎ খরগী মমাংদা ঐনা ইমর্জেন্সিগী মরমদা ইবা লাইরিক অমা থেংনখি। লাইরিক অসি ইমর্জেন্সি মনুংদা সরকারনা কমদৌনা গনতন্ত্রগী লুচিংবশিং ওৎখিবগে হায়বগী মতাংদা ফোঙদোকখি। লাইরিক অসিদা থৌদোক কয়া নৈনখি অমসুং ফোতো কয়া য়াওখি। ঙসি ঐখোয়না অজাদি কা অমৃত মহোৎসব পাংথোকপা মতমদা নিংতম্বা লৈবাক অমনা থেংনরিবা অসিগুম্বা ক্রাইমশিং ঐখোয়না হনগৎনা য়েংগদবনি। মসিনা ঙসিগী নহারোলশিংনা গনতন্ত্রগী ৱাহন্থোক অমসুং কান্নবা খঙবা ঙমগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মন কি বাত অসি মচু কয়াগী মুক্তশিংগী ফজরবা লৈ পরেং অমনিমুক্ত অমমম অখন্নবনি অমসুং মসিগী মমল নাইদে। থৌরম অসিগী তাঙ্কক খুদিংমক মপুংফাবা পু্ন্সিনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ন্না, মসিনা ঐখোয়দা ইথৌ পাংথোক্নবা অমসুং খু্ন্নাইগী থবক তৌনবা ৱাখল অমা ফাওহল্লি। মফম অসিদা ঐখোয়না খন্নরিবা হিরমশিং অসি ঐখোয়না য়াম্না তোইনা পাদবা অমসুং তাদবা ঙাক্তনি। মন কি বাত্তা পনখিবা অকক্নবা হিরম অমনা লৈবাক অসিগী মীওই কয়া য়াম্না অনৌবা ইনোৎ পীবগে হায়বা ঐ খঙলে। হন্দক লৈবাক অসিগী শক্নাইরবা ভারতকী ক্লাসিকেল জগোয় শাবী অনন্দ সঙ্কর জয়ান্তদগী ঐনা চিতি অমা ফংখি। ঐখোয়না ৱারি লিবগী মতাংদা খন্নখিবা মন কি বাতকী তাঙ্কক অমগী মতাংদা মহাক্না মহাক্কী চিথি অদুদা পল্লকখি।
থৌরম অদুদা, হিরম অসিদা হৈথোই-শিংথোইবা মীওইশিংগী মরমদা ৱারি শানখি। মন কি বাত থৌরমনা ইথিল পীদুনা, অনন্দ সঙ্কর জয়ান্তনা কুত্তি কহানিথৌরাং তৌখি। মসি অঙাংশিংগীদমক তোঙান-তোঙানবা লোলশিংদগী ৱারিশিংগী খোমজিনবা অমনি। হায়রিবা ৱারিশিং অসিগী নুংঙাইরবা ভিদিও খর মহাক্কী য়ু তুব চেন্নেলদা মহাক্না থাগৎলে। লৈবাক অসিগী মীয়ামগী অফবা থবকশিংনা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীবদগী ঐ হরাওবদগী ঐনা অনন্দ সঙ্কর জয়ান্তগী থবকশিং অসি পনখিবনি। মসি ভারতকী মীয়ামগী অপুনবা থৌনানি, মসিনা লৈবাক অসিগী চাউখৎপদা অনৌবা থৌনা পীরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
মন কি বাতকী ৱাফমশিং মতাং অসিদা লোইজরে। মথংদা অনৌবা হিরমশিংগা লোয়ন্না অদোমগা অমুক উনরসি। হৌজিক নোংজু থা মতম্নি, মফম অদুনা অদোমগী হকচাং অনা-অয়েক য়াওদনবা চেকশিনবীয়ু। অফবা মচি ওইবা চীঞ্জাক চাবীয়ু অমসুং হকচাং ফনা লৈবীয়ু। শোইদনা য়োগ শান্নবীয়ু। হৌজিক স্কুল অয়াম্বদা কালেন ছুতিশিং লোইরক্লে। অঙাংশিংনা মখোয়গী হোমৱার্ক লোইশিন্নবা ঐনা হায়জরি। অদোমগী থবক লোইশিল্লু অমসুং পোথাউ। অদোম থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 102st Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 18.06.2023
18 JUN 2023 12:03PM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. Once again a warm welcome to all of you in 'Mann Ki Baat'. Usually 'Mann Ki Baat' comes your way on the last Sunday of every month, but this time it is being held a week earlier. All of you know, I'll be in America next week and there the schedule is going to be pretty hectic, and hence I thought I'd talk to you before I go, what could be better than that! The blessings of the Janata-Janardan, the people, your inspiration, will also continue to enhance my energy.
Friends, many people say that as Prime Minister I did a certain good work, or some other great work. Many listeners of 'Mann Ki Baat' shower praises in their letters. Some say a particular task was performed; others refer to a job well done; some express that a certain work was much better; in fact very good at that! But when I see the efforts of the common man of India, the sheer hard work, the will power, I myself am moved. Be it the loftiest goal, be it the toughest challenge, the collective might of the people of India, the collective power, provides a solution to every challenge. Just two-three days ago, we saw how big a cyclone hit the western part of the country... Strong winds, heavy rain. Cyclone Biparjoy caused a lot of destruction in Kutch. But, the courage and preparedness with which the people of Kutch fought such a dangerous cyclone is equally unprecedented too. Just a couple of days later, the people of Kutch are also going to celebrate their new year, that is, Ashadhi Beej. It is also a coincidence that Ashadhi Beej is considered a symbol of the onset of rains in Kutch. I have been going to Kutch for many years... I have also had the good fortune to serve the people there... and thats how I know very well the zest and fortitude of the people of Kutch. Kutch, was once termed as never to be able to recover after the devastating earthquake two decades ago... Today, the same district is one of the fastest growing districts of the country. I am sure the people of Kutch will rapidly emerge from the devastation caused by Cyclone Biperjoy.
Friends, no one has any control over natural calamities, but, the strength of disaster management that India has developed over the years, is becoming an example today. There is a significant way to combat natural calamities –viz. conservation of nature. These days during monsoon, our responsibility in this direction increases manifold. That is why today the country is making collective efforts through campaigns like 'Catch the Rain'. Last month in 'Mann Ki Baat', we had discussed about start-ups associated with water conservation. This time too I have come to know through letters about many people who are trying their very best to save every drop of water. One such friend is Tulsiram Yadav ji of Banda district of UP. Tulsiram Yadav ji is the Pradhan of Luktara Gram Panchayat. You too know that there have always been hardships regarding water in Banda and Bundelkhand regions. To overcome this challenge, Tulsiram ji has built more than 40 ponds in the area, taking the people of the village along with him. Tulsiram ji has made the basis of his campaign – farm water in farms, village water in villages. Today, the result of his hard work is that the ground water level in his village is improving. Similarly in Hapur district in U.P., people collectively have revived an extinct river. A long time ago, there used to be a river here named Neem. As time went by, she disappeared, but was always remembered in local memories and folklore. Eventually, people decided to revive this natural heritage of theirs. On account of the collective efforts of the people, the Neem river has started flowing again. The point of origin of the river, the headwater is also being developed as an Amrit Sarovar.
Friends, these rivers, canals, lakes are not only water sources... life's myriad hues & emotions are also associated with them. A similar scene was observed in Maharashtra just a few days ago. This particular area mostly remains in the grip of drought. After waiting for five decades, the canal work of Nilwande Dam is now being completed here. A few days ago, water was released in the canal during testing. The pictures that came up during this time were really emotional. The people of the village were rejoicing as if it were the Holi-Diwali festival!
Friends, when it comes to management, I will also remember Chhatrapati Shivaji Maharaj today. Along with the bravery of Chhatrapati Shivaji Maharaj, there is a lot to learn from his governance and management skills. In particular, the work done by Chhatrapati Shivaji Maharaj regarding water management and navy, they raise the glory of Indian history even today. The Sea-forts built by him still stand proudly in the middle of the sea even after so many centuries. The beginning of this month itself marks the completion of 350 years of the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj. This occasion is being celebrated as a big festival. During this, grand programs related to it were organized in Raigad Fort in Maharashtra. I remember, many years ago in 2014, I had the good fortune to go to Raigad and pay obeisance to that holy land. It is the duty of all of us to know about the management skills of Chhatrapati Shivaji Maharaj on this occasion, learn from him. This will instill in us a sense of pride in our heritage, and will also inspire us to perform our duties in the future.
My dear countrymen, you must have heard about the tiny squirrel from the Ramayana, who came forward to help build the Ram Setu. What I mean to say is that when the intention is noble, there is honesty in the efforts, no goal remains insurmountable. Today, India too, with a noble intention, is facing a huge challenge. The challenge is– T.B., or tuberculosis. India has resolved to create a T.B. free India by 2025. The goal is certainly a lofty one. There was a time when, after coming to know about T.B., family members used to turn away, but today T.B. patients are being helped by making them family members. To eliminate tuberculosis from the root, Nikshay Mitras have taken the lead. A large number of varied social organizations have become Nikshay Mitra in the country. Thousands of people in villages & Panchayats have come forward themselves and adopted T.B. patients. There are many children who have come forward to help TB patients. This public participation is the biggest strength of this campaign. It is due to this participation, that today, more than 10 lakh TB patients in the country have been adopted... and this is a noble deed on the part of close to 85 thousand Nikshay Mitras. I am happy that many sarpanchs of the country, even the village heads, have taken this initiative that they will spare no effort to uproot TB from their villages.
Shriman Dikar Singh Mewari, a Nikshay friend of a village in Nainital, has adopted six TB patients. Similarly, Shriman Gyan Singh, head of a village panchayat of Kinnaur and a Nikshay Mitra also is engaged in providing every necessary help to TB patients in his block. Our children and young friends are also not far behind in the campaign to make India TB free. Look at the wonder of Nalini Singh, a 7-year-old daughter from Una, Himachal Pradesh. Daughter Nalini, is helping T. B. patients through her pocket money.You know how much kids love piggy banks, but 13-year-old Meenakshi from Katni district of MP and 11-year-old Bashwar Mukherjee from Diamond Harbor in West Bengal are both different kids. Both these children have also handed over their piggy bank money to the T.B.-free-India campaign. All these examples, apart from evoking emotions, are also very inspiring. I heartily appreciate all these children who are thinking big at a tender age.
My dear countrymen, it is the nature of us Indians to be always ready to welcome new ideas. We love our things and also imbibe new things. An example of this is - Japan's technique Miyawaki; if the soil at some place has not been fertile, then the Miyawaki technique is a very good way to make that area green again. Miyawaki forests spread rapidly and become biodiversity spots in two to three decades. This is now spreading very fast in different parts of India too. Shriman Raafi Ramnath, a teacher from Kerala, changed the scenario of the area with this technique. Actually, Ramnath ji wanted to explain deeply about nature and environment to his students. For this he went to the extent of creating a herbal garden. His garden has now become a Biodiversity Zone. This success of his inspired him even more. After this, Raafi ji grew a mini forest with the Miyawaki technique and named it - 'Vidyavanam'. Now only a teacher can come up with such a beautiful name – 'Vidyavanam'. In the tiny space in this Vidyavanam of Ramnathji, over 450 trees of 115 varieties were planted. His students also help him in their maintenance. School children from the neighbourhood & common citizens throng in hordes to view this beautiful place. Miyawaki forests can be easily grown anywhere, even in cities. Some time ago, I had inaugurated a Miyawaki forest in Kevadia, Ekta Nagar in Gujarat. In Kutch too, in the memory of the people who died in the 2001 earthquake, a Smriti-Van has been built in the Miyawaki style. Its success in a place like Kutch shows how effective this technology is, even in the toughest of natural environments. Similarly, saplings have been planted in Ambaji and Pavagadh by the Miyawaki method. I have come to know that a Miyawaki garden is also being created in Aliganj, Lucknow. In the last four years, work has been done on more than 60 such forests in Mumbai and its surrounding areas. Now this technique is being appreciated all over the world. It is being used extensively in many countries like Singapore, Paris, Australia, Malaysia. I would urge the countrymen, especially those living in cities, to make an effort to learn about the Miyawaki method. Through this, you can make invaluable contribution in making our earth and nature green and clean.
My dear countrymen, nowadays there is a lot of discussion about Jammu and Kashmir in our country. Sometimes due to rising tourism, at times due to the spectacular events of G-20. Some time ago I had told you in 'Mann Ki Baat’ how 'Nadru' of Kashmir are being relished outside the country as well. Now the people of Baramulla district of Jammu and Kashmir have done a wonderful job. Farming has been going on in Baramulla for a long time, but here, there was a shortage of milk. The people of Baramulla took this challenge as an opportunity. A large number of people started dairy farming here. The women here came to the forefront of this task, such as a sister – Ishrat Nabi. Ishrat, a graduate, has started Mir Sisters Dairy Farm. About 150 litres of milk is being sold every day from their dairy farm. Similarly, one such friend is from Sopore... Wasim Anayat. Wasim has more than two dozen animals and he sells more than two hundred liters of milk every day. Another youth Abid Hussain is also doing dairy farming. His work is also progressing a lot. Due to the hard work of such people, 5.5 lakh liters of milk is being produced daily in Baramulla. The entire Baramulla is turning into the symbol of a new white revolution. During the last two-and-a-half - three years, more than 500 dairy units have come up here. The dairy industry of Baramulla is a testimony to the fact that every part of our country is full of possibilities. The collective will of the people of a region can achieve any goal.
My dear countrymen, this month many a great news has come in for India from the sports world. The Indian team has raised the glory of the Tricolor by winning the Women's Junior Asia Cup for the first time. This month itself our Men's Hockey Team has also won the Junior Asia Cup. With that, we have also become the team with the most wins in the history of this tournament. Our junior team also did wonders in the Junior Shooting World Cup. The Indian team has secured the first position in this tournament. Out of the total gold medals in this tournament, 20% have come in India's account alone. The Asian under Twenty Athletics Championship has also been held this June. In this, India remained in the top three in the medal tally among 45 countries.
Friends, earlier there used to be a time when we used to come to know about international events, but, often there was no mention of India in them. But, today, I am just mentioning the successes of the past few weeks, even then the list becomes so long. This is the real strength of our youth. There are many such sports and competitions, where today, for the first time, India is making her presence felt. For example, in long jump, Shrishankar Murali has won a bronze for the country in a prestigious event like the Paris Diamond League. This is India's first medal in this competition. One such similar success has been registered by our Under Seventeen Women Wrestling Team in Kyrgyzstan. I congratulate all these athletes of the country, their parents and coaches for their efforts.
Friends, behind this success of the country in international events, is the hard work of our sportspersons at the national level. Today, sports are organized with a new enthusiasm in different states of the country. They give players a chance to play, win and to learn from defeat. For example, Khelo India University Games were organized in Uttar Pradesh recently. A lot of enthusiasm was observed in the youth. Our youth have broken 11 records in these games... Punjab University, Amritsar's Guru Nanak Dev University and Karnataka's Jain University have occupied the first three places in the medal tally.
Friends, a major aspect of such tournaments is that many inspiring stories of young players come to the fore. In the rowing event at the Khelo India University Games, Assam's Cotton University's Anyatam Rajkumar became the first Divyang athlete to participate in it. Nidhi Pawaiya of Barkatullah University managed to win a Gold Medal in Shot-put despite a serious knee injury. Shubham Bhandare of Savitribai Phule Pune University, who had suffered a disappointment in Bangalore last year due to an ankle injury, has become a Gold Medalist in Steeplechase this time. Similarly, Saraswati Kundu of Burdwan University is the captain of her Kabaddi team. She has crossed many difficulties and reached there. Many of the best performing Athletes are also getting a lot of help from the TOPS Scheme. The more our sportspersons play, the more they'll bloom.
My dear countrymen, 21st June is also round the corner. This time too, people in every nook and corner of the world are eagerly waiting for the International Day of Yoga. This year the theme of Yoga Day is – ‘Yoga For Vasudhaiva Kutumbakam’ i.e. Yoga for the welfare of all in the form of 'One World-One Family'. It expresses the spirit of Yoga, which unites and takes everyone along. Like every time, this time too programs related to yoga will be organized in every corner of the country.
Friends, this time I will get the opportunity to participate in the Yoga Day program to be held at the United Nations Headquarters in New York. I see that even on social media, there is tremendous enthusiasm about Yoga Day.
Friends, I urge all of you to adopt yoga in your life, make it a part of your daily routine. If you are still not connected with yoga, then the 21st of June is a great opportunity for this resolve. There is no need for many frills in yoga anyway. See, when you join yoga, what a big change will come in your life.
My dear countrymen, the day after tomorrow i.e. the 20th of June is the day of the historical Rath Yatra. Rath Yatra bears a unique identity through out the world. Lord Jagannath's Rath Yatra is taken out with great fanfare in different states of the country. The Rath Yatra in Puri, Odisha is a wonder in itself. When I was in Gujarat, I used to get the opportunity to attend the great Rath Yatra in Ahmedabad. The way people from all over the country, every society, every class turn up in these Rath Yatras is exemplary in itself. Along with inner faith, it is also a reflection of the spirit of Ek Bharat- Shreshtha Bharat. My best wishes to all of you on this auspicious occasion. I pray that Lord Jagannath blesses all countrymen with good health, happiness and prosperity.
Friends, while discussing the festivals related to Indian tradition and culture, I must also mention the interesting events held in the Raj Bhavans of the country. Now Raj Bhavans in the country are being identified with social and development work. Today, our Raj Bhavans are becoming the flag bearers of the T.B.-Free India campaign & the campaign related to Organic farming. In the past, be it Gujarat, Goa, Telangana, Maharashtra, Sikkim, the enthusiasm with which different Raj Bhavans celebrated their foundation days is an example in itself. This is a wonderful initiative which empowers the spirit of 'Ek Bharat-Shreshtha Bharat'.
Friends, India is the mother of democracy. We consider our democratic ideals as paramount, we consider our Constitution as Supreme... therefore, we can never forget June the 25th. This is the very day when Emergency was imposed on our country. It was a dark period in the history of India. Lakhs of people opposed the emergency with full might. The supporters of democracy were tortured so much during that time, that even today, it makes the mind tremble. Many books have been written on these atrocities; the punishment meted out by the police and administration. I had also got the opportunity to write a book named 'Sangharsh Mein Gujarat' at that time. A few days ago I came across another book written on the Emergency, - Torture of Political Prisoners in India. This book, published during the Emergency, describes how, at that time, the government was treating the guardians of democracy most cruelly. There are many case studies in this book, there are many pictures. I wish that, today, when we are celebrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav we must also have a glance at such crimes which endanger the freedom of the country. This will make it easier for today's young generation to understand the meaning and significance of democracy.
My dear countrymen, 'Mann Ki Baat' is a beautiful garland adorned with colourful pearls... each pearl unique and priceless in itself. Every episode of this program is full of life. Along with the feeling of collectivity, it fills us with a sense of duty and service towards the society. Here those topics are discussed openly, about which we usually get to read and hear very little. We often see how many countrymen got new inspiration after a certain topic was mentioned in 'Mann Ki Baat'. Recently I received a letter from the country's famous Indian classical dancer Ananda Shankar Jayant. In her letter, she has written about that episode of 'Mann Ki Baat', in which we had discussed about story telling. In that program, we had acknowledged the talent of the people associated with this field. Inspired by that program of 'Mann Ki Baat', Ananda Shankar Jayant has prepared 'Kutti Kahani'. This is a great collection of stories from different languages meant for children. This effort is very good, also since it deepens our children's attachment to their culture. She has also uploaded some interesting videos of these stories on her YouTube channel. I specifically mentioned this effort of Ananda Shankar Jayant because I felt very happy to see how the good deeds of the countrymen are inspiring others too. Learning from this, they also try to do something better for the country and society with their skills. This is the collective power of the people of India, which is instilling new strength in the progress of the country.
My dear countrymen, that's all this time with me in 'Mann Ki Baat'. See you again, next time, with new topics. It is the seasons of rains, hence, take good care of your health. Have a balanced diet and stay healthy. And yes! Certainly do yoga. Now summer vacations are about to end in many schools. I would also tell the children not to keep their homework pending for the last day. Finish your work and be at ease. Thank you very much!