ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাকশেল মন্ত্রীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা বেঙ্গলুরুদা মীপাল তাংদনা ইরোমদোম লেপচবা ঙম্বগী মতাংদা এম.ও.দি.গী কন্সল্তেতিব কমিতীগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে
নেস্নেল সেক্যুরিতী কনখৎহনখ্রে অমসুং আর্মদ ফোর্সশিংনা তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাং চাউশিল্লক্লি: শ্রী রাজনাথ সিং
16 JUN 2023 1:18PM by PIB Imphal
ঙাকশেল মন্ত্রী, শ্রী রাজনাথ সিংনা মবাই তাংবল লৌদুনা ২০২৩গী জুন ১৬তা কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা ‘সেল্ফ-রিলাইন্স ইন দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং’ হায়বসিগী মতাংদা ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী কন্সল্তেতিব কমিতীগী মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অদুদা পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্কী কমিতী মেম্বরশিংদা দিফেন্সকী লমদা ‘আত্মানিরভর্তা’ ফংনবা ঙাকশেল মন্ত্রালয় (এম.ও.দি.) লৌখৎলকখিবা অনৌবা থৌরাংশিং অদুগী মতাংদা খঙহনখি অমসুং মসিগী ফিরেপ অসিনা মরম ওইরগা হৌজিক ফাওবদা ফংখিবা মাইপাকপশিং অদুগী মতাংদা হায়খি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী সেক্যুরিতী ফগৎনবা সরকারনা লৌখৎলিবা থবক-থৌরমশিং অদুগী মতাংদা পনখি অমসুং লেপ্পা লৈতনা হোংলক্লিবা মালেম অসিগী ফিভমশিং অসিনা মরম ওইরগা থোরক্লিবা শিংনবশিং অদুগা মায়োক্নবা ঙম্নবা আর্মদ ফোর্সশিংবু তেক্নোলোজীগী লমদা খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনরিবশিং অদুবু পনখি। দিমান্দ এস্যুরেন্সপু মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী য়াম্না মরু ওইবা এসপেক্ত অমা ওইনা লৌরদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি পান্দম অসি ফংনবা ফিরেপ কয়া অমা লৌখি। লৌরিবা ফিরেপশিং অদুগী মনুংদা কেপিতল আউৎলে য়াওনা দিফেন্সকী বজেত হেনগৎহনবা; ফাইনান্সিয়েল য়িয়র ২০২৩-২৪দা দোমেস্তিক ইন্দস্ত্রীগীদমক্তা দিফেন্স কেপিতল প্রোক্যোরমেন্ত বজেতকী চাদা ৭৫ খাইদোকপা অমসুং পোজিতিব ইন্দিজেনাইজেশন লিস্তশিং থোকপা।
শ্রী রাজনাথ সিংনা হায়খি মদুদি সরকারনা লৌখিবা ফিরেপশিং অদুগী মহৈ য়ানবা হৌরক্লে অমসুং ঙসিদি লৈবাক অসিনা মশাগী ওইবা সবমেরিনশিং, ফাইতর জেতশিং, হেলিকোপ্তরশিং অমসুং খুলাইশিং শারে। মহাক্না মখা তারকখি মদুদি চাউখৎলক্লিবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অসিনা দোমেস্তিক রিক্বায়রমেন্তশিং অদুবু মপুং ফাহনবদা নত্তনা মরুপ ওইরিবা লৈবাকশিংগী সেক্যুরিতীগী তঙাইফদবশিং অদুবুশু নিংবা থুংহল্লি। “মমাংগী ফাইনান্সিয়েল য়িয়রদা, ঐখোয়গী দিফেন্স প্রোদক্সন অদু করোর লাখ অমা হেনখ্রে অমসুং এক্সপোর্তনা করোর ১৬,০০০ য়ৌখ্রে। মসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি মদুদি দিফেন্স সেক্তর অমসুং মপুং ওইনা লৈবাক অসি অচুম্বা লম্বিদা খোং থাংজিল্লি হায়বনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
ঙাকশেল মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাখল্লোন তোঙাঞ্জরবশু, মপুং ফানা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী মাইকৈদা ঐখোয়না মাইকৈ খুদিংমক্তগী য়ানিংবা ফোংদোক্নরকখি। “করিগুম্বা ঐখোয়না ভারত অসিবু দিফেন্স ইম্পোর্তরগী মহুত্তা দিফেন্স এক্সপোর্তর ওইহনবা পাম্লবদি, ঐখোয়না ‘নেশন ফর্সত’ হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ফিভম খুদিংমক্তা পুন্না লেপমিন্নগদবনি। মতম অদুদা খক্তমকাত্মানির্ভর ভারতকী পান্দম অদু ফংবা ঙমগদৌরিবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি।
খন্ন-নৈনবা অদুদা, কমিতী অদুগী মেম্বরশিংনা য়াম্না মমল য়াম্লবা সজেশনশিং পীরকখি, হায়রিবশিং অসি ঙাকশেল মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি। সজেসনশিং অসিবু থবক ওইনা ওন্থোক্নবা হোৎনগনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শেলগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় ভত্ত; চীফ ওফ দিফেন্স স্তাফ, জেনরেল অনিল চৌহন; দিফেন্স সেক্রেতরী, শ্রী গিরিধর অরামানে; সেক্রেতরী (এক্স-সর্বিসমেন ৱেলফিয়র), শহরী বিজয় কুমার সিং অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ দিফেন্সকী আর. অমসুং দি. অমসুং দি.আর.দি.ও.গী চিয়রমেন, দা. সামির ভি. কামতনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Defence
Raksha Mantri chairs meeting of Consultative Committee for MoD on self-reliance in Bengaluru
National security being strengthened & Armed Forces becoming technologically advanced: Shri Rajnath Singh
16 JUN 2023 1:18PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh chaired a meeting of the Consultative Committee for the Ministry of Defence on ‘Self-reliance in Defence Manufacturing’ in Bengaluru, Karnataka on June 16, 2023. During the meeting, the members of the committee from both the Houses of Parliament were apprised about the initiatives taken by the Ministry of Defence (MoD) to achieve ‘Aatmanirbharta’ in defence and the progress achieved, so far, due to the decisions.
The Raksha Mantri highlighted the Government’s constant endeavour to enhance the security of the country and make the Armed Forces technologically advanced to deal with challenges emanating out of the ever-evolving global scenario. Terming demand assurance as one of the most important aspects to ensure self-reliance, he stated that a number of decisions have been taken to achieve the objective. These include constant increase in defence budget, including capital outlay; earmarking of record 75 per cent of defence capital procurement budget for domestic industry in Financial Year 2023-24 and issuance of positive indigenisation lists.
Shri Rajnath Singh asserted that the Government’s decisions have started to bear fruit and today the country is indigenously manufacturing submarines, fighter jets, helicopters and weapons. He added that the growing defence industry is not only catering to the domestic requirements, but also fulfilling the security needs of friendly countries. “In the last financial year, our defence production crossed Rs one lakh crore and exports touched Rs 16,000 crore. This is proof that the defence sector and the nation at large are on the right path,” he said.
The Raksha Mantri appreciated the fact that irrespective of the ideology, there has always been consensus from all quarters towards attaining the goal of complete self-reliance. “If we wish to make India a defence exporter instead of an importer, we must stand together in every situation with the idea of ‘Nation First’. Only then will we be able to achieve the goal of Aatmanirbhar Bharat,” he said.
During the course of the discussion, the members of the committee gave valuable suggestions, which were appreciated by the Raksha Mantri. He stated that efforts will be made to incorporate the suggestions.
Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt; Chief of Defence Staff General Anil Chauhan; Defence Secretary Shri Giridhar Aramane; Secretary (Ex-Servicemen Welfare) Shri Vijoy Kumar Singh and Secretary, Department of Defence R&D and Chairman, DRDO Dr Samir V Kamat were also present in the meeting.