অখন্নবা থবকশিং অমসুং শক্তমশিং
জি২০ এস.এ.আই. সম্মিত হয়েং গৱাদা হৌদোক্লগনি
ভারতকী সি.এ.জি. শ্রী গিরিশ চন্দ্র মুর্মুনা জি২০ এস.এ.আই.গী অধ্যক্ষগী হৌদোক ৱারোল পীগনি
11 JUN 2023 5:35PM by PIB Imphal
ভারতকী কোম্পত্রোলর অমসুং ওদিতর জেনরেল (সি.&এ.জি.) ভারতকী জি২০ প্রসিদেন্সীগী মখাদা সুপ্রিম ওদিত ইন্সতিত্যুসনস-২০ (এস.এ.আই.-২০) এঙ্গেজমেন্ত গ্রুপকী অধ্যক্ষ ওইরি। এস.এ.আই.-২০ সম্মিত ২০২৩গী জুন ১২দগী ১৪ ফাওবা গৱাদা পাংথোক্কনি। ভারতকী সি.এ.জি. শ্রী গিরিশ চন্দ্র মুর্মুনা ২০২৩গী জুন ১২দা হৌদোক ৱারোল পীগনি।
জি২০ লৈবাকশিংগী এস.এ.আই.শিংগী এস.এ.আই.২০ মেম্বর, মীথুংলেন এস.এ.আই.শিং, বার্তন তৌবা এস.এ.আই.শিং, ইন্তরনেস্নেল ওর্গানাইজেসনশিং, এঙ্গেজমেন্ত গ্রুপশিংগী মীহুৎশিং অমসুং অতোপ্পা বার্তন ফংবশিংনা এস.এ.আই.২০ সম্মিত্তা শরুক য়াগনি। ওস্ত্রেলিয়া, ব্রাজিল, ইন্দোনেসিয়া, রিপব্লিক ওফ কোরিয়া, রসিয়া, সৌদি অরাবিয়া, তর্কী, বঙ্গলাদেশ, ইজিপ, মোরিসস, নাইজেরিয়া, ওমান, স্পেন, য়ু.এ.ই., মোরোকো অমসুং পোলেন্দগী এস.এ.আই.শিংনা মশা লাক্তুনা শরুক য়াগনি।
ভারতকী জি২০গী প্রসিদেন্সীগী লমজিংলিবা ফিলোসোফী বাসুদেব কুতুম্বকম হায়বদি “মালেম অমা, ইমুং অমা অমসুং তুংলমচৎ অমা”গী মখাদা ভারতকী কোম্পত্রোলর অমসুং ওদিতর জেনরেলনা এস.এ.আই.২০ এঙ্গেজমেন্ত গ্রুপকী কোলাবোরেসনদা প্রায়োরিতী এরিয়া অনি – ব্লু ইকোনোমী অমসুং রেস্পোন্সিবল আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স (এ.আই.)দা প্রপোজ তৌরি।
ব্লু ইকোনোমী অসি ঐখোয়গী ইকোসিস্তেমগী হকশেলবু ঙাক্তুনা থম্দুনা ইকোনোমিক গ্রোথ, পুন্সী মহিং ফগৎহনবা অমসুং থবক পীবগীদমক ওসিন রিসোর্সশিংগী সস্তেনেবল য়ুজনি। এ.আই.না গবর্নান্সদা অহোনবা ইনরোদশিং ওইহনবগা লোয়ননা এস.এ.আই.শিংনা এ.আই.দা য়ুমফম ওইবা গবর্নান্স সিস্তেমশিং ওদিত তৌবগীদমক মখোয় মশাবু শেম-শাবা তাই। মসিগা লোয়ননা এস.এ.আই.শিংনা মখোয়গী ইফেক্তিবনেস হেনগৎনবগীদমক মখোয়গী ওদিত তেক্নিকশিংদা এ.আই. এদোপ্ত তৌনবা খুদোংচাবা য়েংবা তাই।

Special Service and Features
G20 SAI Summit opens in Goa tomorrow
CAG of India Shri Girish Chandra Murmu to deliver the inaugural address as chair G20 SAI
11 JUN 2023 5:35PM by PIB Mumbai
The Comptroller and Auditor General (C&AG) of India is the Chair of the Supreme Audit Institutions-20 (SAI20) Engagement Group under the India’s G20 Presidency. The SAI20 Summit will take place in the state of Goa from 12th to 14th June 2023. CAG of India Shri Girish Chandra Murmu will deliver the inaugural speech on 12th June 2023.
The delegates from SAI20 member SAIs of G20 countries, Guest SAIs, Invited SAIs, International Organizations, Engagement Groups and other invitees would attend the SAI20 Summit. SAIs of Australia, Brazil, Indonesia, Republic of Korea, Russia, Saudi Arabia, Türkiye, Bangladesh, Egypt, Mauritius, Nigeria, Oman, Spain, UAE, Morocco and Poland will be participating in-person.
Under the guiding philosophy for India’s Presidency of G20, Vasudhaiva Kutumbkam i.e. One Earth, One Family, and One Future, the Comptroller and Auditor General of India had proposed the collaboration of SAI20 Engagement Group on two priority areas Blue Economy and Responsible Artificial Intelligence (AI).
Blue Economy is the Sustainable use of ocean resources for economic growth, improved livelihoods, and jobs while preserving the health of our ecosystem. With AI making greater inroads into governance, SAIs must inevitably prepare themselves for auditing AI based governance systems. Simultaneously SAIs must look for opportunities to adopt AI into their audit techniques to increase their effectiveness.
In line with this, during the course of the SAI20 Summit, SAI India shall present and introduce the Compendiums on Blue Economy and Responsible AI which has contributions and experience sharing by the SAI20 members and other SAIs to guide future audits on these priority areas. There shall further be sharing of knowledge and experiences by the eminent panelists during the insights on Blue Economy and Responsible AI. Importantly, consensus will be derived on the role and responsibilities of SAI20 Engagement Group, in the times to come, in fostering accountability in governance and strategically partnering with the governments to respond to global challenges.
BSC/TT/48-23/