প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত নৱনিযুক্ত ৭০,০০০ প্ৰাৰ্থীক নিযুক্তিপত্ৰ বিতৰণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 JUN 2023 2:24PM by PIB Guwahati
শুভ সন্ধিয়া!
ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ এই চাকৰি মেলাসমূহ এনডিএ আৰু বিজেপি চৰকাৰৰ নতুন পৰিচয় হৈ পৰিছে। আজি পুনৰবাৰ ৭০,০০০ৰো অধিক যুৱকে নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে। মই সুখী যে বিজেপিৰ শাসিত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও সকলো ৰাজ্যতে অবিৰতভাৱে এনে চাকৰি মেলাৰ আয়োজন কৰি আছে। এই সময়ত চৰকাৰী চাকৰিত মকলৰ হোৱাসকলৰ বাবে এই সময়চোৱা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
স্বাধীনতাৰ সোণালী যুগ আৰম্ভ হৈছে মাত্ৰ। আগন্তুক ২৫ বছৰত ভাৰতক এখন উন্নত দেশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ লক্ষ্য আপোনালোকৰ আছে। বৰ্তমানৰ লগতে দেশৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবেও কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব। আজি নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰা সকলো যুৱক-যুৱতী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়াললৈ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ ব্যক্তিগত আৰু ৰাজহুৱা খণ্ড উভয়তে নতুন নতুন চাকৰিৰ সুযোগ অহৰহ সৃষ্টি হৈ আছে। আমাৰ বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীও আত্মসংস্থাপনৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে। বেংকৰ নিশ্চয়তা অবিহনে আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা মুদ্ৰা যোজনাই কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক সহায় কৰিছে। ষ্টাৰ্ট আপ ইণ্ডিয়া, ষ্টেণ্ড আপ ইণ্ডিয়া আদি অভিযানে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিছে। চৰকাৰৰ পৰা সহায় পোৱা এই যুৱকসকলে এতিয়া নিজেই বহু যুৱকক চাকৰি দি আছে।
বিগত বছৰবোৰত যুৱক-যুৱতীসকলক যিদৰে বৃহৎ পৰিসৰত চৰকাৰী চাকৰি দিয়া হৈছে, এই অভিযানো সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব। দেশৰ চৰকাৰী চাকৰিৰ প্ৰধান প্ৰতিষ্ঠান যেনে-এছএছচি, ইউপিএছচি, আৰআৰবি আদিয়ে এই ব্যৱস্থাসমূহৰ জৰিয়তে পূৰ্বতকৈ অধিক যুৱক-যুৱতীক চাকৰি প্ৰদান কৰিছে। কিছু সময়ৰ পূৰ্বে দেখুওৱা ভিডিঅ’টোত ইয়াৰ কথাও উল্লেখ কৰা হৈছে।
পৰীক্ষা প্ৰক্ৰিয়াটো স্বচ্ছ, পদ্ধতিগত আৰু সহজ কৰি তোলাতো এই শিক্ষানুষ্ঠানসমূহৰ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আগতে নিযুক্তিৰ পৰীক্ষা সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ যি চক্ৰৰ প্ৰয়োজন হৈছিল, সেই চক্ৰটো সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ডেৰ বছৰ লাগিছিল আৰু কোনোবাই আদালতলৈ গ’লে দুবছৰ, পাঁচ বছৰ সময় লাগিছিল। আগতে ব্যৱস্থাটো নষ্ট হৈ গৈছিল। এই সকলোবোৰ কথাৰ পৰা আঁতৰি আহি এতিয়া কেইমাহমানৰ পিছত গোটেই চক্ৰটো, সকলো প্ৰক্ৰিয়া স্বচ্ছভাৱে সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আমাৰ উন্নয়নৰ যাত্ৰাত আমাৰ লগত খোজ কাঢ়িবলৈ সাজু হৈছে। ভাৰতৰ প্ৰতি ইমান বিশ্বাস আৰু আমাৰ অৰ্থনীতিৰ প্ৰতি ইমান বিশ্বাস আগতে কেতিয়াও হোৱা নাছিল। জানেনে, এফালে বিশ্বৰ মন্দাৱস্থা, ক’ৰোনাৰ দৰে ভয়াৱহ বিশ্ব মহামাৰী, আনফালে যুদ্ধৰ বাবে বিশ্ব যোগান শৃংখলত বিসংগতি হোৱা, ইমানবোৰ অসুবিধা সমগ্ৰ বিশ্বতে দেখা গৈছে। এই সকলোবোৰৰ মাজতো, আৰু মোৰ ডেকা বন্ধুসকল, আপোনালোকে এই কথাটো বিবেচনা কৰা উচিত, এই সকলোবোৰ সমস্যাৰ মাজতো ভাৰতে নিজৰ অৰ্থনীতি নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে।
আজি বিশ্বৰ বৃহত্তম কোম্পানী সমূহে উৎপাদনৰ বাবে ভাৰতলৈ আহিছে। আজি ভাৰতৰ বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ মজুত অভিলেখৰ স্তৰত আছে। যেতিয়া ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ বিদেশী বিনিয়োগ আহে, উৎপাদন বৃদ্ধি পায়, উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণ হয়, নতুন উদ্যোগ স্থাপন হয়, উৎপাদন বৃদ্ধি হয়, ৰপ্তানি বাঢ়ে আৰু স্বাভাৱিকতে এই কাম নতুন যুৱক-যুৱতীৰ অবিহনে কৰিব নোৱাৰি আৰু সেইবাবেই কৰ্মসংস্থাপন অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়, কৰ্মসংস্থাপন অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পায়।
আমাৰ চৰকাৰৰ সিদ্ধান্তই কেনেদৰে ব্যক্তিগত খণ্ডত লাখ লাখ নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি কৰিছে, এতিয়া আমাৰ ড০ জিতেন্দ্ৰ সিং জীয়ে প্ৰতিটো বাক্যতে বিশদ বিৱৰণ দি আছিল। কিন্তু আপোনালোকৰ সন্মুখত এটা উদাহৰণ দিব বিচাৰিছো। সেয়া হৈছে অটোমোবাইল খণ্ড৷ দেশৰ জিডিপিত এই খণ্ডৰ অৱদান চাৰে ছয় শতাংশতকৈও অধিক। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা ভাৰতৰ অটোমোটিভ উদ্যোগৰ বৃহৎ উত্থান হৈছে।
আজি ভাৰতৰ পৰা বিশ্বৰ বহু দেশলৈ যাত্ৰীবাহী বাহনৰ ৰপ্তানি বাঢ়িছে। বাণিজ্যিক বাহনৰ ৰপ্তানি, কেৱল এইটোৱেই নহয়, আমাৰ তিনিচকীয়া-দুচকীয়া বাহনৰ ৰপ্তানিও বহুত বৃদ্ধি পাইছে। ১০ বছৰ আগতে এই উদ্যোগটো আছিল প্ৰায় ৫ লাখ কোটি টকা। আজি এই উদ্যোগটোৱে ৫ লাখ কোটিৰ পৰা ১২ লাখ কোটিতকৈও অধিকলৈ ওপৰলৈ গৈছে। ভাৰতত ইলেক্ট্ৰিক ম’বিলিটিও অহৰহ সম্প্ৰসাৰণ হৈ আছে। ভাৰত চৰকাৰৰ পিএলআই আঁচনিৰ পৰাও অ’টোমোবাইল খণ্ডই যথেষ্ট সহায় লাভ কৰিছে। দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি যোৱা এনে খণ্ডই লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীৰ বাবে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আজি এদশক আগৰ তুলনাত অধিক সুস্থিৰ, অধিক নিৰাপদ আৰু শক্তিশালী দেশ। ৰাজনৈতিক দুৰ্নীতি, আঁচনিৰ অশান্তি, ৰাজহুৱা ধনৰ অপব্যৱহাৰ, এইটোৱেই আছিল আপোনালোকে দেখা সকলো পুৰণি চৰকাৰৰ পৰিচয়। আজি ভাৰত ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাৰ বাবে পৰিচিত। ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা, পৃথিৱীত ইয়াৰ বহুত গুৰুত্ব আছে।
আজি ভাৰত চৰকাৰক ইয়াৰ নিৰ্ণায়ক সিদ্ধান্তৰ দ্বাৰা চিনাক্ত কৰা হৈছে। এখন নিৰ্ণায়ক চৰকাৰ। আজি ভাৰত চৰকাৰক অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰগতিশীল সমাজ সংস্কাৰৰ বাবে স্বীকৃতি দিয়া হৈছে। গ্ল’বেল এজেন্সীসমূহে অহৰহ ঘোষণা কৰি আছে, ভৱিষ্যদ্বাণী কৰি আছে আৰু আত্মবিশ্বাসেৰে কৈ আছে যে সেয়া ঘাইপথ নিৰ্মাণ হওক বা ৰে’লৱেই হওক, সহজ জীৱন-যাপনৰ কথাই হওক বা সহজ ব্যৱসায়ৰ আলোচনা হওক, ভাৰত পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহত সফল হৈছে৷ বছৰ বছৰ ধৰি ভাৰতে নিজৰ ভৌতিক আন্তঃগাঁথনি আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত লাখ লাখ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। লাখ কোটি টকাৰ এই বিনিয়োগে কোটি কোটি কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে। এতিয়া সামাজিক আন্তঃগাঁথনিৰ উদাহৰণ দিওঁ, যিটো আমাৰ সামাজিক জীৱনৰ সৈতে জড়িত বিষয়। আৰু সেয়াই হৈছে পানী আৰু তাৰ বাবে জল জীৱন মিছন আমি আৰম্ভ কৰিছো৷ এই জল জীৱন অভিযানত প্ৰায় ৪ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
এই মিছন আৰম্ভ হোৱাৰ সময়ত গ্ৰামাঞ্চলৰ প্ৰতি ১০০ ঘৰৰ ভিতৰত অৰ্থাৎ গাঁৱত যদি ১০০ ঘৰ থাকে তেন্তে আগতে পাইপ পানী অহা ১৫টা ঘৰহে আছিল। এই কথা মই গড় হিচাপত কৈছোঁ, ১০০ ঘৰৰ ভিতৰত ১৫ ঘৰত আগতে পাইপযোগে পানী পাইছিল। আজি জল জীৱন অভিযানৰ বাবে প্ৰতি এশ ঘৰৰ ভিতৰত বাষষ্ঠি (৬২) ঘৰত পাইপ পানী আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে আৰু এতিয়াও কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। আজি দেশৰ ১৩০খন জিলা এনেধৰণৰ– এয়া সৰু এলেকা নহয়, প্ৰতিখন গাঁৱতে আৰু ঘৰে ঘৰে নলৰ পৰা পানী আহে।
আৰু বন্ধুসকল,
এতিয়া বিশুদ্ধ পানী পোৱা ঘৰবোৰতো মানুহৰ সময় ৰাহি হৈছে, কিন্তু তাতোকৈ ডাঙৰ কথাটো হ’ল তেওঁলোকে সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু গুৰুতৰ ৰোগৰ পৰাও ৰক্ষা পৰিছে। বিশুদ্ধ খোৱা পানী স্বাস্থ্যৰ বাবে এক মহান ঔষধ৷ এক অধ্যয়নত প্ৰকাশ পাইছে যে যেতিয়া প্ৰতিটো ঘৰতে পাইপ পানী সোমাবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল তেতিয়া ডায়েৰিয়াৰ ফলত ৪ লাখ লোকৰ মৃত্যুৰ পৰা হাত সাৰিব পৰা হৈছিল, ৪ লাখ লোকৰ প্ৰাণ ৰক্ষা কৰা হৈছিল, অৰ্থাৎ জল জীৱন মিছনে ৪ লাখ লোকৰ জীৱন ৰক্ষা কৰিব।
এই অধ্যয়নত এইটোও কোৱা হৈছে যে প্ৰতিটো ঘৰলৈ পানী পাই দেশৰ দুখীয়াই ৮ লাখ কোটিতকৈও অধিক টকা ৰাহি কৰিব, অৰ্থাৎ দুখীয়াৰ ঘৰৰ টকা ৰাহি হ’বলৈ গৈ আছে, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ পৰিয়ালেও পইচা বচাব পাৰিব৷ এই ধন তেওঁলোকে পানীৰ ব্যৱস্থা কৰা আৰু পানীজনিত ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে খৰচ কৰিবলগীয়া হৈছিল। জলজীৱনৰ আন এটা ডাঙৰ উপকাৰো হ’ব যে ইয়াৰ দ্বাৰা মহিলাৰ বহু সময় ৰাহি হ’ব।
এই চাকৰি মেলাত চাকৰি পোৱা আপোনালোক সকলোৱে বুজিব পাৰিব যে চৰকাৰৰ প্ৰতিখন আঁচনিৰ এক বৃহৎ প্ৰভাৱ আছে। জল জীৱন মিছনৰ উদাহৰণ আপোনালোকৰ সন্মুখত দাঙি ধৰিছো। একেদৰে এতিয়া আপুনি চৰকাৰী ব্যৱস্থালৈ অহাৰ লগে লগে চৰকাৰৰ প্ৰতিটো আঁচনি, আপোনাৰ বিভাগৰ প্ৰতিটো লক্ষ্য দ্ৰুতগতিত লাভ কৰিবলৈ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব, এয়া মোৰ বিশ্বাসৰ লগতে আপোনালোকৰ পৰা এক আশা।
বন্ধুসকল,
দেশত চলি থকা এই নিয়োগ অভিযান স্বচ্ছতা আৰু সুশাসন দুয়োটাৰে প্ৰমাণ। আমাৰ দেশৰ পৰিয়াল ভিত্তিক ৰাজনৈতিক দলসমূহে কেনেকৈ প্ৰতিটো ব্যৱস্থাতে স্বজন-তোষণক প্ৰসাৰিত কৰিছিল আমি সকলোৱে দেখিছো। চৰকাৰী চাকৰিৰ কথা আহিলে এই বংশবাদী দলবোৰে স্বজন-তোষণ, পক্ষপাতিত্ব আৰু দুৰ্নীতিৰ প্ৰচাৰ চলাইছিল। এই বংশবাদী দলসমূহে দেশৰ কোটি কোটি যুৱক-যুৱতীক বিশ্বাসঘাতকতা কৰিছে।
২০১৪ চনত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত এতিয়া নিযুক্তি পৰীক্ষাত স্বচ্ছতা দেখা গৈছে আৰু স্বজন-তোষণৰো অন্ত পৰিছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰত গ্ৰুপ চি আৰু গ্ৰুপ ডিৰ নিযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সাক্ষাৎকাৰ বিলুপ্ত কৰি লাখ লাখ যুৱক উপকৃত হৈছে। এফালে এইবোৰ আমাৰ চৰকাৰৰ সৎ প্ৰচেষ্টা আৰু আনফালে মই বিচাৰো মোৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এই কথা সম্পূৰ্ণৰূপে বুজি পাওক। কিছুমান কথা তথ্যৰ ভিত্তিত আহি আছে৷
আপুনি নিশ্চয় এদিন বা দুদিন আগতে সংবাদ মাধ্যমৰ বাতৰি দেখিছে, বাতৰি কাকত আৰু টিভিত বহুত প্ৰচাৰ হৈছিল। এখন ৰাজ্যত আলোচনা কৰা হৈছে আৰু কি আলোচনা হৈছে এখন ৰাজ্যত ধনৰ বিনিময়ত চাকৰিৰ কেলেংকাৰিৰ তদন্তত যিবোৰ কথা ওলাইছে, সেইবোৰ মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অতিশয় চিন্তাৰ বিষয় হৈ আহিছে। সেই ৰাজ্যৰ ব্যৱস্থা কি, কি উত্থাপিত হৈছে, চৰকাৰী চাকৰি বিচাৰিলে, তেন্তে প্ৰতিটো পদৰ বাবে ঠিক যেনেকৈ হোটেলত খাদ্য খাবলৈ গ’লে ৰেট কাৰ্ড থাকে নহয়নে, এতিয়া প্ৰতিটো পদৰ বাবে 'ৰেট কাৰ্ড'। ৰেট কাৰ্ডখনৰ কথা কোৱা হ’ল আৰু ৰেট কাৰ্ডখনো কেনেকুৱা, সৰু দুখীয়াক লুটপাত কৰা হৈছে। যদি আপুনি ছুইপাৰৰ চাকৰি বিচাৰে, তেন্তে দুৰ্নীতিগ্ৰস্তক ইমানখিনি দিব লাগিব। যদি আপুনি ড্ৰাইভাৰৰ চাকৰি বিচাৰে তেন্তে এই ৰেট ড্ৰাইভাৰৰ চাকৰিৰ বাবে হ'ব, যদি আপুনি কেৰাণীৰ চাকৰি বিচাৰে, শিক্ষকৰ চাকৰি বিচাৰে, নাৰ্ছৰ চাকৰি বিচাৰে তেন্তে এই ৰেট আপোনাৰ বাবে হ'ব। আপুনি ভাবিছে, প্ৰতিটো পদৰ বাবে সেই ৰাজ্যত ‘ৰেট কাৰ্ড’ চলি থাকে আৰু ক’লা ধনৰ ব্যৱসায় চলি থাকে। দেশৰ যুৱক-যুৱতী ক’লৈ যাব? এই স্বাৰ্থপৰ ৰাজনৈতিক দলবোৰে চাকৰিৰ বাবে ‘ৰেট কাৰ্ড’ তৈয়াৰ কৰে।
এতিয়া চাওক, কিছুদিন আগতে আন এটা গোচৰ পোহৰলৈ আহিছিল। এজন ৰে’ল মন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ কৃষকক চাকৰি দিয়াৰ সলনি মাটি লিখি বন্ধ কৰি দিছিল। চাকৰি ব্যৱস্থাৰ বিনিময়ত মাটি, সেইটোও চিবিআইত চলি আছে, আদালতত চলি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
বুজিছে, আপোনালোকৰ সন্মুখত দুটা কথা আছে, এফালে সেই দলবোৰ যিবোৰ পৰিয়াল ভিত্তিক, সেইবোৰ দল যিবোৰ স্বজন-তোষণত লিপ্ত হয়, সেইবোৰ দল যিয়ে দুৰ্নীতিত কৰ্মসংস্থাপনৰ নামত দেশৰ যুৱক-যুৱতীক লুটপাত কৰে, চাকৰিৰ নামত ৰেট কাৰ্ড, সকলোতে ৰেট কাৰ্ড, সকলোতে ধনৰ। তেওঁলোকৰ বাহিৰলৈ ওলাই অহাৰ পথ হ’ল ৰেট কাৰ্ড, আনহাতে আমি যুৱক-যুৱতীসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যত সুৰক্ষিত কৰাৰ কাম কৰি আছো। ৰেট কাৰ্ডে আপোনাৰ ক্ষমতা, আপোনাৰ ক্ষমতা, আপোনাৰ সপোনক ছিন্নভিন্ন কৰি পেলায়। আমি আপোনাৰ সপোনৰ বাবে জীয়াই থকা আপোনাৰ নিৰাপদ প্ৰহৰী হ’বলৈ নিয়োজিত হৈছো। আহক আমি আপোনাৰ সংকল্পসমূহ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে কাম কৰোঁ। আপোনাৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতিটো ইচ্ছা, আকাংক্ষা, প্ৰতিটো ইচ্ছা আৰু আকাংক্ষা ৰক্ষা কৰাত আমি নিয়োজিত হৈ আছো। এতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ণয় কৰিব দেশে, সেয়া নিৰ্ভৰ কৰিব ৰেট কাৰ্ডৰ ওপৰত যে তেওঁলোকে সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত নিৰাপদে ফুলি উঠিব।
বন্ধুসকল,
এই স্বজন-তোষণৰ পৃষ্ঠপোষক দলবোৰে দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ পৰা প্ৰগতিৰ সুযোগ কাঢ়ি লৈ ​​যায়। যি সময়ত আমি দেশৰ সাধাৰণ মানুহৰ বাবে নিতৌ নতুন নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ কিছুমান ৰাজনৈতিক দলে ভাষাক ভাষাৰ নামত মানুহক ইজনে সিজনৰ লগত যুঁজিবলৈ, দেশ ভাঙিবলৈ অস্ত্ৰ হিচাপে ল’লে, কিন্তু আমি ভাষাক মানুহক কৰ্মসংস্থাপন দিবলৈ, সৱলীকৰণৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ়ি তুলিছো৷ আমাৰ চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে কোনোবাই যদি নিজৰ সপোন পূৰণ কৰিব বিচাৰে তেন্তে কোনো ভাষা তেওঁৰ সন্মুখত বাধা হ’ব নোৱাৰে। ভাৰত চৰকাৰে যিদৰে মাতৃভাষাত নিযুক্তি পৰীক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, প্ৰৱেশ পৰীক্ষাত মোৰ দেশৰ পুত্ৰ-কন্যাই ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভ অৰ্জন কৰিছে। আঞ্চলিক ভাষাত পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰি যুৱক-যুৱতীসকলে সহজে নিজৰ যোগ্যতা প্ৰমাণ কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দ্ৰুতগতিত চলি থকা ভাৰতত চৰকাৰী ব্যৱস্থা আৰু চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ কাম-কাজৰ ধৰণো দ্ৰুতগতিত পৰিবৰ্তন ঘটিছে। এটা সময়ত দেশৰ সাধাৰণ নাগৰিকে চৰকাৰী কার্যালয়লৈ আহিছিল৷ আজি নিজৰ সেৱা গ্ৰহণ কৰি চৰকাৰে দেশৰ নাগৰিকৰ ঘৰত উপস্থিত হৈছে। এতিয়া জনসাধাৰণৰ আশা আৰু অঞ্চলটোৰ প্ৰয়োজনীয়তা বুজি আমাৰ চৰকাৰে অহৰহ কাম কৰি আছে। বিভিন্ন চৰকাৰী কাৰ্যালয় আৰু বিভাগ, জনসাধাৰণৰ প্ৰতি সংবেদনশীল হৈ কামত গুৰুত্ব দিয়া, এয়া আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
ইমানবোৰ মোবাইল এপৰ জৰিয়তে, ডিজিটেল সেৱাৰ জৰিয়তে চৰকাৰৰ পৰা সুবিধা লাভ কৰাটো এতিয়া অতি সহজ হৈ পৰিছে। ৰাজহুৱা অভিযোগ ব্যৱস্থাও নিৰন্তৰভাৱে শক্তিশালী কৰা হৈছে। এই পৰিৱৰ্তনৰ মাজতে দেশৰ নাগৰিকৰ প্ৰতিও সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে কাম কৰিব লাগিব। এই সংস্কাৰবোৰ আৰু আগুৱাই নিব লাগিব। আৰু এই সকলোবোৰৰ সৈতে সদায় অবিৰতভাৱে নতুন কিবা এটা শিকাৰ প্ৰৱণতা বজাই ৰাখক।
চৰকাৰত প্ৰৱেশ জীৱনৰ শেষ পৰ্যায় হ’ব নোৱাৰে। ইয়াৰ বাহিৰলৈ গৈ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিব লাগিব। আপোনালোকৰ জীৱনত নতুন সপোন, নতুন সংকল্প, নতুন সামৰ্থ্যৰ উন্মেষ ঘটা উচিত৷ আৰু ইয়াৰ বাবে চৰকাৰে অনলাইন পৰ্টেলৰ জৰিয়তে নতুন সুবিধা সৃষ্টি কৰিছে, যিটো হৈছে অনলাইন পৰ্টেল iGoT। শেহতীয়াকৈ ইয়াৰ ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা ১০ লাখৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে।
এই অনলাইন পৰ্টেলত উপলব্ধ পাঠ্যক্ৰমৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা লওক। চাকৰি আপোনাৰ বাবে বহুত উপযোগী হ’ব। আপোনাৰ বাবে আগবাঢ়ি যোৱাৰ নতুন পথ মুকলি হ’ব। আৰু বন্ধুসকল, ইয়াৰ সিপাৰে আপোনাক চাব বিচাৰো। আপোনালোক আগবাঢ়ক, দেশখনো আগুৱাই যাওক। এই ২৫ বছৰ মোৰ বাবে আপোনালোকৰ অগ্ৰগতিৰ বাবেও আৰু লগতে আমাৰ সকলোৰে বাবে দেশৰ প্ৰগতিৰ বাবে।
আহক,
অমৃতকালৰ আগন্তুক ২৫ বছৰৰ যাত্ৰাত আহক আমি একেলগে কান্ধত কান্ধ থৈ খোজ দি উন্নত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী বাস্তৱায়িত কৰাৰ দিশত দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি যাওঁ। আকৌ এবাৰ আপোনালোক আৰু আপোনালোকৰ পৰিয়ালক অভিনন্দন জনাইছো।
আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at distribution of about 70000 appointment letters to newly inducted recruits under Rozgar mela via video conferencing
13 JUN 2023 2:24PM by PIB Delhi
Namaskar!
These national level 'Rozgar Melas' or job fairs have become the new identity of the NDA and BJP government. Today once again more than 70 thousand youngsters have received appointment letters. I am glad that the BJP-ruled state governments are also organizing such Rozgar Melas in all the BJP-ruled states from time to time. This is a very crucial time for those who are getting government jobs these days.
The period of 'Azaadi Ka Amritkaal' has just begun. You have the target of making India a developed nation in the next 25 years. You have to work hard not only for the present but also towards the brighter future of the country. I congratulate and convey my best wishes to all the youngsters and their families who have received the appointment letters today.
Friends,
Today, new job opportunities are constantly being created in both private and public sectors in India. A large number of our youngsters are also looking into self-employment prospects. Mudra Yojana, which provides financial assistance without bank guarantee, has helped crores of youngsters. Campaigns like Start Up India, Stand Up India have further enhanced the potential of the youth. These youngsters, who received assistance from the government, are now themselves providing jobs to many youngsters.
The way the youth have been given government jobs on a large scale in the past years under this campaign, is also unprecedented. Major government-job-providing organizations like SSC, UPSC and RRB in the country have given jobs to a greater number of youths through these arrangements than ever before. And this has also been mentioned in the video which was shown a short while back.
The emphasis of these institutions has also been on making the examination process transparent, systematic and simple. Earlier, the entire cycle to complete the recruitment process through examinations used to take a year or 1.5 years to complete and if there was a court case, then two or even five years would be wasted in the process. But now the whole cycle and all the processes are being completed in a transparent manner just within a few months.
Friends,
Today the whole world is ready to walk with us in our journey towards development. Never before has there been such trust in India and such belief in our economy. You are already aware that, on the one hand there is a global recession and a severe pandemic like Corona all over the world, and on the other hand the global supply chain is breaking down due to war. So many challenges are visible all over the world. And my young friends, you should pay attention to this - despite all these problems, India is taking its economy to a new height.
Today, the world's top companies are coming to India for manufacturing. Today India's foreign exchange reserves are at a record level. When such a large amount of foreign investment flows in, production increases, industries expand, new industries are established, exports rise; and naturally this work cannot be done without new youngsters. And that's why employment opportunities grow very fast.
Just a short while ago, Dr. Jitendra Singh ji was giving a detailed description line by line about how the decisions of our government have created lakhs of new opportunities in the private sector. But I want to put forth an example before you of the automobile sector. The contribution of this sector in the country's GDP is more than 6.5%. In the last few years, the automotive industry of India has taken a major leap.
Today, the export of passenger vehicles, commercial vehicles from India to many countries of the world is increasing. Moreover, the export of our Three-Wheelers-Two-Wheelers is also increasing significantly. 10 years ago, this industry was around Rs 5 lakh crore. Today this industry has made a jump from 5 lakh crores to more than 12 lakh crores. Electric Mobility is also continuously expanding in India. The automobile sector is also getting a strong boost with the PLI scheme of the Government of India. Moving forward at a faster pace, such sectors are creating new employment opportunities for lakhs of youngsters.
Friends,
India today is a more stable, more secure and a stronger country than it was a decade ago. Political corruption, disturbances in schemes, misuse of public money had become the identity of all the previous governments. Today India is known for its political stability. Political stability matters a lot in the world.
Today the Government of India is identified with its bold decisions; a decisive government. Today the Government of India is being recognized for its economic and progressive social reforms. Global agencies are constantly declaring and predicting and saying with confidence that whether it is construction of highways or railways, or the matter of Ease of Living or Ease of Doing Business, India has been performing far better than the previous governments.
Over the years, India has invested lakhs of crores of rupees in its physical infrastructure and social infrastructure. This investment of lakhs of crores of rupees has also created crores of employment opportunities. Now let me give an example of social infrastructure, which is a subject related to our social life; and that is water. For water, we have started the Jal Jeevan Mission. About Rs 4 lakh crore are allocated towards the Jal Jeevan Mission.
When this mission was launched, out of every 100 households in the rural areas only 15 households had piped water supply. This is an average figure. Out of 100 houses, 15 houses used to get piped water. Today, due to the Jal Jeevan Mission, piped water supply is available for sixty-two (62) households out of every 100 and the work is still going on at a fast pace. Today, there are 130 districts of the country where tap water is available in every village and every house, and it is not a small area.
And friends,
People's time has also been saved as clean potable water is now reaching them. More importantly, they are protected from serious diseases now. Potable drinking water is like a great medicine to ensure good health. A study revealed that when piped water started reaching every household, 4 lakh deaths due to diarrhoea could be avoided or 4 lakh lives were saved. That is, the Jal Jeevan Mission saved the lives of 4 lakh people.
This study also said that more than Rs 8 lakh crore could be saved by the poor of the country after clean potable water reached every house. That is, the money of the poor and the middle-class families is being saved. Earlier they had to spend this money for arranging water and for the treatment of water-borne diseases. Another major benefit of Jal Jeevan is that it will save a lot of time for women.
All of you who got jobs in this 'Rozgar Mela' can understand that there is a huge multiplier effect of each and every scheme formulated by the government. I have placed before you the example of the Jal-Jeevan Mission. In the same way, now that you have entered the government system, you will work hard to achieve every target of your department and make every government scheme a success at a rapid pace. This is my belief in you as well as my expectation from you.
Friends,
This employment campaign going on in the country is a proof of both transparency and good governance. We all have seen how dynastic political parties in our country promoted nepotism in every system. Speaking of government jobs, these dynastic parties used to promote nepotism, favouritism and corruption. These dynastic parties have betrayed crores of youth of the country.
After the formation of our government in 2014, there has been transparency in recruitment examinations and nepotism is also coming to an end. Lakhs of youngsters have benefitted from the abolition of interviews in the recruitment to Group C and Group D posts in the central government. On the one hand there are sincere efforts of our government while on the other hand there is nepotism. I want my youth to understand this completely because some things are coming to the surface on the basis of facts.
You must have seen the media reports one or two days back; a lot was seen in the newspapers and on TV. In one of the states the scam related to 'Cash for Jobs' has raised a lot of concerns for the youth of my country. So, what exactly is the system in that state? There are 'rate cards' for every post in the government job sector. For example, when you go to a hotel for food, there is a rate card, similarly there is a 'rate card' for every job post. And the poor are being looted with this system. And how is it? If you want a sweeper job, then you will have to pay this particular rate as a bribe for getting that job. If you want a driver's job then this rate will be applicable to get the driver's job; if you want a clerk's job, or a teacher's job, or a nurse's job then there are specific rates applicable to you. Just imagine! The 'Rate Card' is being used in that state for every post and the cut money is prevalent there. Where will the youth of the country go? These selfish political parties make 'rate cards' for Jobs.
Now a few days ago, another case came to light. A railway minister had got the lands of poor farmers written off in lieu of giving them jobs i.e. 'Land for job system'. That case is also being investigated by the CBI. It is going on in the court.
Brothers and sisters,
You have two things in front of you - on the one hand, there are parties that are dynastic, those parties that promote nepotism, loot the youth of the country in the name of giving jobs through corruption, the parties that have job rate cards and rate cards for everything and take cut money; while on the other hand, we are working to safeguard the bright future of the youth. Rate cards shatter your ability, your potential and your dreams. We are committed to safeguard you and to live for your dreams. We work to fulfil your resolutions. We are committed to safeguarding your every wish, aspiration, and aspirations of your families. Now the country will decide whether the future of the youth of the country will depend on the rate cards or will it flourish safely under the safeguard system.
Friends,
On one hand these dynastic parties snatch away the opportunities of growth and progress from the common man of the country; while on the other hand, we are creating new opportunities daily for the common man of the country.
Friends,
Some political parties in our country have made language a weapon to make people fight against each other and to break the country, but we are making language a medium to give employment to people and empower them. Our government is making sure that if someone wants to fulfil his dream, then no language should become a hurdle for him. The Government of India is laying emphasis on using mother tongue for the recruitment tests and the entrance exams. So, the sons and daughters of my country and our youth are reaping the maximum benefit out of it. By conducting the examination in the regional language, the youth have got an opportunity to prove their mettle easily.
Friends,
In today's India which is rapidly making strides, the government systems and the way government employees work is also changing rapidly. There was a time when the ordinary citizens of the country had to visit government offices time and again to avail services. Today, the government is taking all its services to the doorstep of the citizens of the country. Now our government is working relentlessly by understanding the expectations of the people and the needs of the regions. Our priority is to ensure that various government offices and departments are working while being sensitive towards the public.
Getting access to government services and facilities has become very easy now through several mobile apps and digital services. The Public Grievance System is also being continuously strengthened. Amidst these changes, you too have to work with full sensitivity towards the citizens of the country. You have to take these reforms further. And besides this, always try to maintain the tendency to continuously learn something new.
Entry into the government services cannot be the end of your life's ambitions. You have to go beyond this and achieve new heights. New dreams, new resolutions, new potential should emerge in your lives. And for this, the government has created a new facility through the online portal called iGoT. Recently, its user base has crossed the 10-lakh mark.
Take full advantage of the courses available on this online portal. It will be very useful for your job. New avenues will open up for you to make further progress. And friends, I want to see you beyond this place. If you move forward, the country also moves forward. These 25 years are meant for your progress and also for the progress of the country.
Come,
In the journey of the next 25 years of Amritkaal, let us walk shoulder to shoulder together and move forward at a fast pace in the direction of realizing the vision of a developed India. I once again congratulate you and your families.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.