প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রোজগার মেলাগী মখাদা নৌনা থবক খল্লবশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭০০০০রোম য়েন্থোকপগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
13 JUN 2023 2:24PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
তিদা থাক্তা পাঙথোকপা রোগার মেলাশিংনত্ত্রগা থবক্কী মেলাশিং অসিনা এন.দি.এ. অমসুং বি.জে.পি. সরকারগী অনৌবা শক্তাক ওইরক্লি। ঙসি অমুক হন্না নহা লিশীং ৭০ হেনবনা এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংলি। বি.জে.পি.না লৈঙাকপা রাজ্য সরকারশিংনা মতম মতমগী ওইনা রাজ্যশিং অসিদা অসিগুম্বা রোজগার মেলাশিং পাঙথোক্লি। হৌজিক সরকারগী থবকশিং ফংলিবা মীওইশিংগী ওইনা মসি য়াম্না মরু ওইবা তানফম অমা ওইরি।
আজাদী কা অমৃতকালগী মতম হৌবতা ঙাইরি। নখোয়গী পান্দম অসি মথংগী চহি ২৫দা ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহনবনি। হৌজিক মতমগী খক্তা নত্তনা লৈবাক্কী অফবা তুংলমচৎকী মাইকৈদা কন্না হোৎনবা তাই। ঐহাক্না ঙসি এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংলিবা নহারোলশিং অঞসুং মখোয়গী ইমুং মনুংশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা প্রাইবেৎ অমসুং পব্লিক সেক্তর অনিমক্তা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা ফংহল্লি। ঐখোয়গী মশিং য়াম্লবা নহারোলশিংনা মশানা মশাবু থবক পীজনবা লমশিং থীরি। মুদ্রা য়োজনানা বেঙ্ক গরেন্তী য়াওদনা ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স পীরিবা অসিনা নহারোল করোর কয়াদা মতেং পাংখি। স্তার্ত অপ ইন্দিয়া, স্তেন্দ অপ ইন্দিয়নগুম্বা কেম্পেনশিংনা নহাগী মতিক ময়াই হেনগৎহনখি। সরকারদগী তেংবাং ফংখিবা নহারোলশিং অসিনা হৌজি মখোয় মশানা নহা কয়াদা থবক পীরি।
কেম্পেন অসিগী মখাদা হৌখিবা চহিশিংদা নহারোলশিংদা পাক শন্না সরকারগী থবকশিং পীখিবা মওং অসি মমাংদা অমুক্তা উবা ফংখিদ্রি। এস.এস.সি., য়ু.পি.এস.সি. অমসুং আর.আর.বি.গুম্বা মরু ওইবা সরকারগী থবক পীরিবা ওর্গনাইজেসনশিং অসিনা থৌশিলশিং অসিগী খুত্থাংদা মমাংগা মান্নদবা মওংদা নহারোল কয়াদা থবকশিং পীখি। মীকুপ খরগী মমাংদা উৎখিবা ভিদিও অদুদা মসিগী মতাংদা পনখি।
ইন্সতিত্যুসনশিং অসিনা একজামিনেসন প্রোসেসপু ত্রান্সপরেন্ত, সিস্তেমেতিক অমসুং সিম্পল ওইহল্লি। মমাংদা থবক লৌবগী থৌওং অসি একজামিনেসনশিংগী খুত্থাংদা মপুং ফাহন্নবা হোৎনবদা চহি অমদগী চহি ১.৫ চংখি অমসুং করিগুম্বা কোর্ত কেস লৈবা তারবদি থৌওং অসোদা চহি অনি নত্ত্রগা চহি মঙা ফাওবা চংদুনা থৌওং অসিদা মতম মাংহনবা য়াই। অদুবু হৌজিক অপুনবা সাইকল অমসুং থৌওং পুম্নমক অসিনা থা খরগী মনুংদা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা মওং অমদা মসি মপুং ফাবা ঙম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম পুম্বনা চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা চংশিল্লিবা ঐখোয়গী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়গা লোয়ননা মাংদা চংশিন্নবা শেম শাদুনা লৈরি। মমাংদা অমুক্তা অসুম্না ভারত্তা থাজবা থম্বা অমসুং ঐখোয়গী ইকনোমীদা থাজবা থমখিদ্রি। নখোয়না খঙই মদুদি নাকল অমরোমদা গ্লোবেল রেসেসন থোক্লি অমসুং মালেম পুম্বদা কোরোনাগুম্বা তমথীরবা লাইচৎ শন্দোক্লি অমসুং নাকল অমদনা গ্লোবেল সপ্লাই চেন অসি লান্না মরম ওইদুনা তৎলি। অদুনা মালেম শিনবা থুংবদা শীংনবা কয়া উবা ফংলি। অমসুং ঐহাক্কী নহা ওইরিবা মরুপশিংনা মসিদা মীৎয়েং চংগদবনি সমস্যাশিং অসি লৈজরবসু ভারতনা মাগী ইকনোমীবু অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎলি।
ঙসি মালেমগী মকোক থোংবা কম্পনীশিংনা মেন্যুফেকচরিংগীদমক ভারত্তা লাক্লি।ঙসি ভারতকী ফোরেন একচেঞ্জ রিজর্বশিং অসি রেকোর্দ লেবেল য়ৌবা ঙম্মি। ফোরেন ইনভেস্তমেন্তগী অচৌবা শেনফম লাকপা মতমদা প্রদক্সন হেনগৎলকই, ইন্দস্ত্রীশিং চাউখৎলকই, অনৌবা ইন্দস্ত্রীশিং লিংখৎলকই, এক্সপোর্ত হেনগৎলকই; অমসুং মহৌশানা মসিগী থবক অসি হৌগৎলক্লিবা নহারোলশিং য়াওদনা পাঙথোকপা ঙমলোই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা থবক্কী খুদোংচাবশিং অসি য়াম্না খোঙজেল য়াংনা হেনগৎলক্লি।
মীকুপ খরগী মমাংদা দা. জিতেন্দ্র সিংহজীনা ঐখোয়গী সরকারনা প্রাইবেৎ সেক্তরদা অনৌবা খুদোংচাবা লাখ কয়া পীনবা করম্না ৱারেপশিং লৌখিবগে হায়বগী মতাংদা পরিং নাইনা অকুপ্পা ৱারোল পীখি। অদুবু ঐহাক্না নখোয়দা ওতোমোবাইল সেক্তরগী মতাংদা খুদম অমগা পীজবা পাম্মি। সেক্তর অসিনা লৈবাক্কী জি.দি.পি.দা ৬.৫% হেন্না শরুক তমখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারতকী ওতোমোতিব ইন্দস্ত্রীনা চাউনা খুমাং চাউশিনবা ঙমখি।
ঙসি ভারত্তগী মালেমগী লৈবাক কয়াদা পেসেঞ্জর গারীশিং, কম্মর্সিএল গারীশিং এক্সপোর্ত তৌবা হেনগৎলক্লি। মসিগী মথক্তা ঐখোয়গী থ্রী-হ্বীলর-তু-হ্বীলরশিংগী এক্সপোর্তসু শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎলক্লি। চহি ১০গী মমাংদা ইন্দস্ত্রী অসি লুপা করোর লাখ ৫রোম ওইরমখি। ঙসি ইন্দস্ত্রী অসি লুপা করোর লাখ ৫ ওইরম্বদগী লুপা করোর লাখ ১২ হেন্না য়ৌবা ঙম্লি। ওতোমোবাইল সেক্তর অসি ভারত সরকারগী পি.এল.আই. স্কিমগা লোয়ননা শক্তি লৈবা শাহৌ অমা ফংলি। খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লদুনা অসিগুম্বা সেক্তরশিং অসিনা নহারোল লাখ কয়াগীদমক অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত অসি দিকেদ অমগী মমাংদা লৈরম্বা অদুদগী হেন্না তংদু লৈতরে, হেন্না শাফরে অমসুং হেন্না শক্তি লৈবা লৈবাক অমা ওইরে। রাজনিতীগী শেঞ্জা-থুমজা, স্কিমশিংদা অকাইবশিং পীবা, মীয়ামগী শেল লান্না শীজিন্নবা অসি মমাং সরকারশিংগী শক্তাক ওইরি। ঙসি ভারত অসি মাগী পোলিতিকেল স্তেবিলিতীগীদমক খঙনরি। মালেমদা পোলিতিকেল স্তেবিলিতী অসি য়াম্না মরু ওই।
ঙসি ভারত সরকারপু মাগী অচৌবা ৱারেপশিং; দেসিসিব গভর্নমেন্ত হায়না শকখঙলি। ঙসি ভারত সরকার অসি মাগী ইকনোমিক অমসুং প্রোগ্রেসিব সোসিএল রিফোর্মশিংগীদমক শক খঙলি। গ্লোবেল এজেন্সীশিংনা লেপ্পা লৈতনা ফোঙদোক্লি অমসুং থাজবগা লোয়ননা হায়রি মদুদি হায়ৱে নত্ত্রগা রেলৱে ওইরবসু, ইজ ওফ লিবিং নত্ত্রগা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ওইরবসু ভারতনা মমাংগী সরকারশিংগী মতমদগী হেন্না নীংথিনা পর্ফোরম তৌরি হায়না ফোঙদোক্নরি।
চহি খরা অসিদা ভারতনা মাগী ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরদা লুপা করোর লাখ কয়া ইনভেস্ত তৌখি। লুপা করোর লাখ কয়া ইনভেস্ত তৌখিবা অসিনা থবক্কী খুদোংচাবশিং করোর কয়া পীখি। হৌজিক ঐহাক্না সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদম অমা পীজগে, মসি ঐখোয়গী সোসিএল লাইফ হায়বদি ঈশিংগা মরী লৈনৈ। ঈশিংগীদমক ঐখোয়না জল জীবন মিসন হৌদোকখি। জল জীবন মিসনগীদমক লুপা করোর লাখ ৪ এল্লোকেৎ তৌখি:
মিসন অসি লোঞ্চ তৌখিবা মতমদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা য়ুমথোং ১০০ খুদিংদা য়ুমথোং ১৫ খক্তা তোতি ঈশিং ফংলমখি। মসি চাংচৎ ওইবা মশিংনি। য়ুম ১০০গী মনুংদা য়ুম ১৫না তোতি ঈশিং ফংলি। ঙসি জল জীবন মিসন্না মরম ওইদুনা য়ুম ১০০ খুদিংদা য়ুমথোং ৬২না তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংলি অমসুং খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎলি। ঙসি লৈবাক অসিগী জিলা ১৩০দা খুঙ্গং অমসুং য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিং ফংলে।
অমসুং মরুপশিং,
অফবা থক্নবা ঈশিং য়ৌরকপনা মীয়ামগী মতম মাংলম্বা অদু মাংহনদবা ঙমলে। হেন্না মরু ওইরিবদি মখোয়বু হৌজিক তমথিরবা লাইনাশিংদগী ঙাকথোকপা ঙম্লে। অফবা থক্নবা ঈশিং অসি অফবা হকশেলগীদমক অথোইবা হীতাক্নি। স্তদী অমনা উৎখি মদুদি তোতি ঈশিংনা য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌরবা মতমদা দাইরিয়ানা মরম ওইদুনা মীশি মীনা লাখ ৪ ঙাকথোকপা নত্ত্রগা পুন্সি লাখ ৪ কনবা ঙমখি। হায়বদি জল জীবন মিসন্না মীওই লাখ ৪গী পুন্সিশিং কনবা ঙমখি।
স্তদী অসিনা য়ুম খুদিংমক্তা অফবা থক্নবা ঈশিং য়ৌহল্লবা মতুংদা লৈবাক্কী লারবনা লুপা করোর লাখ ৮ হেন্না চাদিং তৌহনদবা ঙমখি হায়না ফোঙদোকখি। হায়বদি লায়রবা অমসুং মিদল-ক্লাস ইমুংশিংগী শেল তুংশিনবা ঙমহল্লি। মমাংদা মখোয়না শেল অসি ঈশিংগী শিল-লাংবদা অমসুং ঈশিংদগী শন্দোকপা লাইনাশিং লায়েংবদা চাদিং তৌরমখি। অতোপ্পা জল জীবন মিসনগী কান্নবা অসি মসিনা নুপীশিংগী মতম মাংহনদবা ঙমগদবা অসি ওইরি।
রোজগার মেলাদা থবক ফংখিবা পুম্নমক্না খঙলমগনি মদুদি সরকারনা শেম্বা স্কিম খুদিংমক্না চাউনা কান্নবা পীরি। ঐহাক্না নখোয়গী মাংদা জল-জীবন মিসনগী খুদম পীখ্রে। চপ মান্নবা মওংদা হৌজিক নখোয়না সরকারগী সিস্তেমদা চংলে নখোয়না নখোয়গী বিভাগকী পান্দম খুদিংমক ফংনবা অমসুং সরকারগী স্কিম খুদিংমক মাইপাক্না খোঙজেল য়াংনা মাইপাক্নবা কন্নবা হোৎনগদবনি। ঐহাক্না নখোয়দা থাজবা থম্মি লোয়ননা নখোয়দগী মসি ঐহাক্না আশা তৌরি।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিদা থবক্কী কেম্পেন চত্থরিবা অসিনা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং গুদ গভর্নান্স অনিমক্কী খুদম অমনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা দাইনাস্তিক পোলিতিকেল পার্তীশিংনা করম্না সিস্তেম খুদিংমক্তা নেপোতিজম প্রমোৎ তৌখিবা উবা ফংখি। সরকারগী থবকশিংগী মতাংদা হায়রবদি মসিগী দাইনাস্তিক পার্তীশিংনা নেপোতিজম, ফেবরিতিজম অমসুং শেঞ্জা-থুমজা প্রমোৎ তৌরমখি। দাইনাস্তিক পার্তীশিং অসিনা লৈবাক্কী নহারোল করোর কয়াবু মীরাইবীখি।
২০১৪দা ঐখোয়গী সরকার শেম্লবা মতুংদা রিক্রুৎমেন্ত একজামিনেসনশিংদা ত্রান্সপরেন্সী পুরকখি অমসুং নেপোতিজম মুৎথৎপা ঙমখি। নহারোল লাখ কয়ানা কেন্দ্র সরকারগী গ্রুপ সি অমসুং গ্রুপ দি পোস্তশিংদা রিক্রুৎমেন্ত তৌবদা ইন্তর্ভ্যুশিং মুৎথৎখিবা অসিদগী কান্নবা ফংখি। নাকল অমরোমদা ঐখোয়গী সরকারনা থমোয় শেংনা হোৎনখি অমসুং নাকল অমদা নেপোতিজম লৈখি। ঐহাক্কী নহারোলনা মসি মপুং ফানা খঙবা পাম্মি মরমদি অচুম্বা ৱাফমদা য়ুম্ফম ওইরগা ৱাফম খরা থোরক্লি।
নোমা নত্ত্রগা নিনিগী মমাংদা নখোয়না মেদিয়া রিপোর্তশিং উরমগনি; পাউচে অমসুং তি.ভি.দা কয়া উবা ফংখি। কেশ ফোর জোবসকা মরী লৈনবা স্কেমনা ঐহাক্কী লৈবাক্কী লৈবাক্কীদমক অচৌবা মীৎয়েং চংগদবা ৱাফম অমা ওইখি। অদুনা রাজ্য অদুগী সিস্তেম অদু করম তৌরি? সরকারগী থবক্কীসমক পোস্ত খুদিংমক্কী রেৎ কার্দশিংলৈ। খুদম ওইনা চান্নবা হোতেলদা চৎপা মতমদা রেৎ কার্দ অমা লৈ মতৌ অদুম্না থবক খুদিংমক্কীদমক রেৎ কার্দলৈরি। অমসুং সিস্তেম অসিনা লায়রববু লুৎ তৌখি। অমসুং মসি করম তৌরিবনো? করিগুম্বা ৱাইশীৎপগৌ থবক অমা তৌনীংলবদি মসুগী অকক্নবা রেৎ অদু পীদুনা থবক অদু লৈগনি। করিগুম্বা দ্রাইবরগী থবক অমা পাম্লবদি দ্রাইবরগী থবক অদু ফংনবা রেৎ অদু পীগনি; করিগুম্বা ক্লার্ক্কী থবক, নত্ত্রগা ওজাগী থবক, নত্ত্রগা নর্সকী থবক অসিগীদমক অকক্নবা মমল লৈ। খন্থদুনা য়েংবীয়ু! রাজ্য অদুদা পোস্ত খুদিংমক্কী রেৎ কার্দলৈ। লৈবাক অসিগী নহাশিং কদাইদা চৎকনি? মসিগী পুকচেল পীকপা পার্তীশিং অসিনা থবকশিংগীদমক রেৎ কার্দশেমখি।
হৌজিক নুমিৎ খরনিগী মমাংদা কেস অমা মীৎমাংদা থোরকখি। রেলৱে মন্ত্রী অমনা থবক পীবগী মিংদা লায়রবা লৌমীশিংদগী লমশিং লৌশিংনখি, হায়বদি লেন্দ ফোর জোব সিস্তেম। কেস অসি সি.বি.আই.না থীজিল্লি। মসি কোর্ত্তা ৱায়েল চত্থরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নখোয়গী মাংদা ৱাফম অনি তাদুনা লৈ অমনা দাইনাস্তিক ওইবা পার্তীশিং লৈ, পার্তীশিং অসিনা নেপোতিজম প্রমোৎ তৌরি, শেঞ্জা-থুমজা তৌদুনা থবক পীবগী মিংদা লৈবাক্কী নহারোলশিংবু লুৎ তৌরি, পার্তীশিং অসিনা জোব রেৎ কার্দশিং শেমখি অমসুং পুম্নমক্কী রেৎ কার্দশিং থমখো অমসুং শেল চারি; অমরোমদনা ঐখোয়না নহারোলশিংগী অফবা তুংলমচৎকীদমক থবক পাইখৎলি। রেৎ কার্দশিং অসিনা নখোয়গী তৌবা ঙম্বা, নখোয়গী মতিক-ময়াই অমসুং নখোয়গী মঙলানশিং কাইহনখি। ঐখোয়না নখোয়গী ফিরেপশিং থুংহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়না নখোয়গী ইমুং মনুংগী অপাম্বা, অনীংবশিং ঙাকশেন্নবা হোৎনরি। হৌজিক লৈবাক অসিনা লৈবাক্কী নহারোলশিংগী তুংলমচৎ অসি রেৎ কার্দশিংগী মখা পোনগদ্রা নত্ত্রগা অফবা সিস্তেমগী মখাদা মসি করম্না ঙাকশেনবগী হায়বগী ৱারেপশিং লৌরগনি।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা দাইনাস্তিক আর্তীশিং অসিনা লৈবাক্কী মীচম মীয়ামদগী গ্রোথ অমসুং প্রোগ্রেসকী খুদোংচাবশিং মুনবীখি; অমরোমদা ঐখোয়না লৈবাক্কী মীচম মীয়ামগীদমক নুমিৎ খুদিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক্তা পোলিতিকেল পার্তী খরনা লোল অসিবু মীয়ামগী মরক্তা লানথোক্নবা অমসুং লৈবাক থুগাইনবা খুৎলাই অমা ওইহনখি অদুবু ঐখোয়না লোল অসি মীয়ামদা থবক পীনবা অমসুং মখোয়বু শক্তি পীনবা পাম্বৈ অমা ওইহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা মাগী মঙলান থুংহন্নবা হোৎনবদা লোলনা মাগী অপনবা ওইদনবা হোৎনরি। ভারত সরকারনা রিক্রুৎমেন্ত তেস্তশিং অমসুং এনত্রান্স একজামশিংগীদমক ইমা লোল শীজিন্নবদা মীৎয়েং চংলি। অদুনা ঐগী লৈবাক্কী ইচানুপা অমসুং ইচানুপীশিংনা মসিদগী কান্নবা চাউনা ফংলি। রিজনেল লোলদা একজামিনেসন পাঙথোক্তুনা নহারোলনা মখোয়গী মতিক ময়াই লাইনা উৎথোক্নবা খুদোংচাবা অমা ফংখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী ভারত অসি খোঙথাং কয়া পাইখৎলি সরকারগী সিস্তেমশিং অমসুং সরকারগী কর্মচারীশিংনা থবক তৌবগী মওংদা চাউনা অহোংবা লাক্লি। লৈবাক্কী মীচম প্রজাশিংনা সরকারগী লোইশঙশিংদা সর্ভিস লৌনবা হঞ্জিন-হঞ্জিন চৎলমখি অদুবু ঙসিদি সরকারনা সর্ভিসশিং অসি লৈবাক্কী প্রজাশিংগী থোংজিলদা য়োহল্লি। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা মীয়ামগী অনীংবশিং অসি খঙনবা অমসুং লমদমশিং অসিগী মথৌ তাবা অদু খঙনবা হোৎনরি। ঐখোয়গী মরু ওইবা মীৎয়েং অসি তোঙান-তোঙানবা সরকারগী লোইশঙশিং অমসুং বিভাগশিংনা থবক তৌবা ঙমহনবা অমসুং মীয়ামগী ইহুল খঙবা হায়বা অসিদা চংলি।
মোবাইল এপ অমসুং দিজিতেল সর্ভিস কয়ামরুমগী খুত্থাংদা হৌজিক সরকারগীস সর্ভিসশিং অমসুং ফেসিলিতীশিং অসি এক্সেস তৌবা য়াম্না লাইরে। পব্লিক গ্রিভেন্স সিস্তেম অসি লেপ্পা লৈতনা মপাঙ্গল কনখৎহনখি। অহোংবশিং অসিগী মরক্তা নখোয়না লৈবাক্কী প্রজাশিংগী খল্লগা থবক তৌগদবনি। নখোয়না রিফোর্মশিং পুরক্কদবনি। অমসুং মসিগী মথক্তা মতম চুপ্পদা অনৌবা হীরমশিং তমশিন্নবা অপাম্বা অদু লৈগদবনি।
সরকারগী থবক তৌবা অসিনা নখোয়গী পুন্সিগী পান্দমশিং অদু লোইবা নত্তে। নখোয়না মসিদগী হেন্না চংশিন্দুনা অনৌবা পনখৈশিং ফংনবা হোৎনগদবনি। নখোয়গী পুন্সিদা অনৌবা মঙলানশিং, অনৌবা ফিরেপশিং, অনৌবা মতিক-ময়াই লৈহনদগবনি। অমসুং মসিগীদমক সরকারনা আই.জি.ও.তি. কৌবা ওনলাইন পোর্তেল অমগী খুত্থাংদা অনৌবা ফেসিলিতী ফংহনখি। হন্দক্তা মাগী য়ুজর বেজ অসি লাখ ১০ হেনবা ঙমখ্রে।
ওনলাইন পোর্তেল অসিদা ফংলিবা কোর্সশিং অসিগী কান্নবা মপুং ফানা লৌবীয়ু। মসি নখোয়গী থবক্কীদমক য়াম্না কান্নগনি। নখোয়বু হেন্না খুমাং চাউশিনবা ঙমহন্নবা অনৌবা এভেন্যুশিং হাংদোক্কনি। অমসুং মরুপশিং ঐহাক্না নখোয়বু হেন্না মাইপাকহন্নীংই। করিগুম্বা নখোয়না মাংদা চংশিল্লবদি লৈবাক অসিসু মাংদা চংশিনগনি। চহি ২৫ অসি নখোয়না খুমাং চাউশিন্নবনি অমসুং লৈবাক্কী খুমাং চাউশিন্নবনি।
লাকপীরো,
অমৃত কালগী মথংগী চহি ২৫গী খোঙচৎ অসিদা ঐখোয় পুন্না খুৎশম্নদুনা চৎলসি অমসুং চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা মাইকৈদা খোঙজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লসি। ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক হন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারোলদি হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at distribution of about 70000 appointment letters to newly inducted recruits under Rozgar mela via video conferencing
13 JUN 2023 2:24PM by PIB Delhi
Namaskar!
These national level 'Rozgar Melas' or job fairs have become the new identity of the NDA and BJP government. Today once again more than 70 thousand youngsters have received appointment letters. I am glad that the BJP-ruled state governments are also organizing such Rozgar Melas in all the BJP-ruled states from time to time. This is a very crucial time for those who are getting government jobs these days.
The period of 'Azaadi Ka Amritkaal' has just begun. You have the target of making India a developed nation in the next 25 years. You have to work hard not only for the present but also towards the brighter future of the country. I congratulate and convey my best wishes to all the youngsters and their families who have received the appointment letters today.
Friends,
Today, new job opportunities are constantly being created in both private and public sectors in India. A large number of our youngsters are also looking into self-employment prospects. Mudra Yojana, which provides financial assistance without bank guarantee, has helped crores of youngsters. Campaigns like Start Up India, Stand Up India have further enhanced the potential of the youth. These youngsters, who received assistance from the government, are now themselves providing jobs to many youngsters.
The way the youth have been given government jobs on a large scale in the past years under this campaign, is also unprecedented. Major government-job-providing organizations like SSC, UPSC and RRB in the country have given jobs to a greater number of youths through these arrangements than ever before. And this has also been mentioned in the video which was shown a short while back.
The emphasis of these institutions has also been on making the examination process transparent, systematic and simple. Earlier, the entire cycle to complete the recruitment process through examinations used to take a year or 1.5 years to complete and if there was a court case, then two or even five years would be wasted in the process. But now the whole cycle and all the processes are being completed in a transparent manner just within a few months.
Friends,
Today the whole world is ready to walk with us in our journey towards development. Never before has there been such trust in India and such belief in our economy. You are already aware that, on the one hand there is a global recession and a severe pandemic like Corona all over the world, and on the other hand the global supply chain is breaking down due to war. So many challenges are visible all over the world. And my young friends, you should pay attention to this - despite all these problems, India is taking its economy to a new height.
Today, the world's top companies are coming to India for manufacturing. Today India's foreign exchange reserves are at a record level. When such a large amount of foreign investment flows in, production increases, industries expand, new industries are established, exports rise; and naturally this work cannot be done without new youngsters. And that's why employment opportunities grow very fast.
Just a short while ago, Dr. Jitendra Singh ji was giving a detailed description line by line about how the decisions of our government have created lakhs of new opportunities in the private sector. But I want to put forth an example before you of the automobile sector. The contribution of this sector in the country's GDP is more than 6.5%. In the last few years, the automotive industry of India has taken a major leap.
Today, the export of passenger vehicles, commercial vehicles from India to many countries of the world is increasing. Moreover, the export of our Three-Wheelers-Two-Wheelers is also increasing significantly. 10 years ago, this industry was around Rs 5 lakh crore. Today this industry has made a jump from 5 lakh crores to more than 12 lakh crores. Electric Mobility is also continuously expanding in India. The automobile sector is also getting a strong boost with the PLI scheme of the Government of India. Moving forward at a faster pace, such sectors are creating new employment opportunities for lakhs of youngsters.
Friends,
India today is a more stable, more secure and a stronger country than it was a decade ago. Political corruption, disturbances in schemes, misuse of public money had become the identity of all the previous governments. Today India is known for its political stability. Political stability matters a lot in the world.
Today the Government of India is identified with its bold decisions; a decisive government. Today the Government of India is being recognized for its economic and progressive social reforms. Global agencies are constantly declaring and predicting and saying with confidence that whether it is construction of highways or railways, or the matter of Ease of Living or Ease of Doing Business, India has been performing far better than the previous governments.
Over the years, India has invested lakhs of crores of rupees in its physical infrastructure and social infrastructure. This investment of lakhs of crores of rupees has also created crores of employment opportunities. Now let me give an example of social infrastructure, which is a subject related to our social life; and that is water. For water, we have started the Jal Jeevan Mission. About Rs 4 lakh crore are allocated towards the Jal Jeevan Mission.
When this mission was launched, out of every 100 households in the rural areas only 15 households had piped water supply. This is an average figure. Out of 100 houses, 15 houses used to get piped water. Today, due to the Jal Jeevan Mission, piped water supply is available for sixty-two (62) households out of every 100 and the work is still going on at a fast pace. Today, there are 130 districts of the country where tap water is available in every village and every house, and it is not a small area.
And friends,
People's time has also been saved as clean potable water is now reaching them. More importantly, they are protected from serious diseases now. Potable drinking water is like a great medicine to ensure good health. A study revealed that when piped water started reaching every household, 4 lakh deaths due to diarrhoea could be avoided or 4 lakh lives were saved. That is, the Jal Jeevan Mission saved the lives of 4 lakh people.
This study also said that more than Rs 8 lakh crore could be saved by the poor of the country after clean potable water reached every house. That is, the money of the poor and the middle-class families is being saved. Earlier they had to spend this money for arranging water and for the treatment of water-borne diseases. Another major benefit of Jal Jeevan is that it will save a lot of time for women.
All of you who got jobs in this 'Rozgar Mela' can understand that there is a huge multiplier effect of each and every scheme formulated by the government. I have placed before you the example of the Jal-Jeevan Mission. In the same way, now that you have entered the government system, you will work hard to achieve every target of your department and make every government scheme a success at a rapid pace. This is my belief in you as well as my expectation from you.
Friends,
This employment campaign going on in the country is a proof of both transparency and good governance. We all have seen how dynastic political parties in our country promoted nepotism in every system. Speaking of government jobs, these dynastic parties used to promote nepotism, favouritism and corruption. These dynastic parties have betrayed crores of youth of the country.
After the formation of our government in 2014, there has been transparency in recruitment examinations and nepotism is also coming to an end. Lakhs of youngsters have benefitted from the abolition of interviews in the recruitment to Group C and Group D posts in the central government. On the one hand there are sincere efforts of our government while on the other hand there is nepotism. I want my youth to understand this completely because some things are coming to the surface on the basis of facts.
You must have seen the media reports one or two days back; a lot was seen in the newspapers and on TV. In one of the states the scam related to 'Cash for Jobs' has raised a lot of concerns for the youth of my country. So, what exactly is the system in that state? There are 'rate cards' for every post in the government job sector. For example, when you go to a hotel for food, there is a rate card, similarly there is a 'rate card' for every job post. And the poor are being looted with this system. And how is it? If you want a sweeper job, then you will have to pay this particular rate as a bribe for getting that job. If you want a driver's job then this rate will be applicable to get the driver's job; if you want a clerk's job, or a teacher's job, or a nurse's job then there are specific rates applicable to you. Just imagine! The 'Rate Card' is being used in that state for every post and the cut money is prevalent there. Where will the youth of the country go? These selfish political parties make 'rate cards' for Jobs.
Now a few days ago, another case came to light. A railway minister had got the lands of poor farmers written off in lieu of giving them jobs i.e. 'Land for job system'. That case is also being investigated by the CBI. It is going on in the court.
Brothers and sisters,
You have two things in front of you - on the one hand, there are parties that are dynastic, those parties that promote nepotism, loot the youth of the country in the name of giving jobs through corruption, the parties that have job rate cards and rate cards for everything and take cut money; while on the other hand, we are working to safeguard the bright future of the youth. Rate cards shatter your ability, your potential and your dreams. We are committed to safeguard you and to live for your dreams. We work to fulfil your resolutions. We are committed to safeguarding your every wish, aspiration, and aspirations of your families. Now the country will decide whether the future of the youth of the country will depend on the rate cards or will it flourish safely under the safeguard system.
Friends,
On one hand these dynastic parties snatch away the opportunities of growth and progress from the common man of the country; while on the other hand, we are creating new opportunities daily for the common man of the country.
Friends,
Some political parties in our country have made language a weapon to make people fight against each other and to break the country, but we are making language a medium to give employment to people and empower them. Our government is making sure that if someone wants to fulfil his dream, then no language should become a hurdle for him. The Government of India is laying emphasis on using mother tongue for the recruitment tests and the entrance exams. So, the sons and daughters of my country and our youth are reaping the maximum benefit out of it. By conducting the examination in the regional language, the youth have got an opportunity to prove their mettle easily.
Friends,
In today's India which is rapidly making strides, the government systems and the way government employees work is also changing rapidly. There was a time when the ordinary citizens of the country had to visit government offices time and again to avail services. Today, the government is taking all its services to the doorstep of the citizens of the country. Now our government is working relentlessly by understanding the expectations of the people and the needs of the regions. Our priority is to ensure that various government offices and departments are working while being sensitive towards the public.
Getting access to government services and facilities has become very easy now through several mobile apps and digital services. The Public Grievance System is also being continuously strengthened. Amidst these changes, you too have to work with full sensitivity towards the citizens of the country. You have to take these reforms further. And besides this, always try to maintain the tendency to continuously learn something new.
Entry into the government services cannot be the end of your life's ambitions. You have to go beyond this and achieve new heights. New dreams, new resolutions, new potential should emerge in your lives. And for this, the government has created a new facility through the online portal called iGoT. Recently, its user base has crossed the 10-lakh mark.
Take full advantage of the courses available on this online portal. It will be very useful for your job. New avenues will open up for you to make further progress. And friends, I want to see you beyond this place. If you move forward, the country also moves forward. These 25 years are meant for your progress and also for the progress of the country.
Come,
In the journey of the next 25 years of Amritkaal, let us walk shoulder to shoulder together and move forward at a fast pace in the direction of realizing the vision of a developed India. I once again congratulate you and your families.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.