ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରୋଜଗାର ମେଳା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୭ଠଠଠଠ ନବନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ବଣ୍ଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
14 JUN 2023 11:45AM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଏହି ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ‘ରୋଜଗାର ମେଳା’ କିମ୍ବା ରୋଜଗାର ମେଳା ଏନଡିଏ ଏବଂ ଭାଜପା ସରକାରଙ୍କ ନୂତନ ପରିଚୟ ହୋଇଯାଇଛି । ଆଜି ପୁଣିଥରେ ୭୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଯବୁବତୀ ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ବିଜେପି ଶାସିତ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ସମୟ ସମୟରେ ସମସ୍ତ ଭାଜପା ଶାସିତ ରାଜ୍ୟରେ ଏହିଭଳି ରୋଜଗାର ମେଳା ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଯେଉଁମାନେ ଏହି ସମୟରେ ସରକାରୀ ଚାକିରିରେ ଆସୁଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଅଟେ ।
‘ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳ’ର ସମୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସହିତ, ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଜି ନିଯୁକ୍ତିପତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ସମସ୍ତ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତରେ ଉଭୟ ବେସରକାରୀ ଏବଂ ସାବର୍ଜନିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଆମର ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଖୋଜୁଛନ୍ତି । ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିନା ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା କୋଟି କୋଟି ଯୁବକଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତା ପାଇଥିବା ଏହି ଯୁବକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଚାକିରି ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଦିଆଯାଇଥିଲା, ତାହା ଅଭୁତପୂର୍ବ ଅଟେ । ଦେଶରେ ଏସଏସସି, ୟୁପିଏସସି ଏବଂ ଆରଆରବି ପରି ପ୍ରମୁଖ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଚାକିରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏବଂ ଏହି କଥା କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଦେଖାଯାଇଥିବା ଭିଡିଓରେ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
ଏହି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ପାରଦର୍ଶୀ, ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଏବଂ ସରଳ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ପରୀକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସମାପ୍ତ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ପ୍ରାୟତଃ ଏକ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ସମୟ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଯଦି କୌଣସି କୋର୍ଟ କେସ୍ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା ତେବେ ଦୁଇ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟାମାନ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପାରଦର୍ଶୀ ଉପାୟରେ ଶେଷ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ବିକାଶର ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ଆମ ସହିତ ଚାଲିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି । ଭାରତ ଉପରେ ଏତେ ଭରସା ଏବଂ ଆମର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଏତେ ବିଶ୍ୱାସ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ନ ଥିଲା । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା ଏବଂ କରୋନା ଭଳି ଭୟଙ୍କର ମହାମାରୀ ଚାଲିଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଯୁଦ୍ଧ କାରଣରୁ ବୈଶ୍ୱିକ ରପ୍ତାନୀ ଚେନ୍ ମଧ୍ୟ ଦୂରେଇ ଯାଉଛି । ଏତେଗୁଡ଼ିକ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ଏବଂ ମୋର ଯୁବ ବନ୍ଧୁମାନେ, ଆପଣ ଏହି କଥା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ- ଏହି ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟା ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ନିଜର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇ ଯାଉଛି ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଭାରତ ଆସୁଛି । ଆଜି ଭାରତର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ଆସୁଛି, ଉତ୍ପାଦନ ବଢୁଛି, ଉଦ୍ୟୋର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି, ନୂତନ ଉଦ୍ୟୋଗ ସ୍ଥାପିତ ହେଉଛି, ରପ୍ତାନୀ ବଢୁଛି ଏବଂ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ନୂତନ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ବିନା ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ରୋଜଗାରର ଅବସର ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଢୁଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଜୀ ଧାଡ଼ି ପରେ ଧାଡ଼ି ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବୁଝାଉ ଥିଲେ ଯେ କେମିତି ଆମର ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ଉଦାହରଣ ରଖିବାକୁ ଚାଂହୁଛି । ଦେଶର ଜିଡିପିରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଯୋଗଦାନ ୬.୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ, ଭାରତର ଅଟୋମୋବାଇଲ ଶିଳ୍ପ ଏକ ବଡ଼ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିଛି ।
ଆଜି ଭାରତରୁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶକୁ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଯାନ, ବାଣିଜି୍ୟକ ବାହନର ରପ୍ତାନୀ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆମର ତିନିଚକିଆ, ଦୁଇଚକିଆ ବାହାନଗୁଡ଼ିକର ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧଇ ପାଉଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏହି ଶିଳ୍ପ ପ୍ରାୟତଃ ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଆଜି ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକକୁ ଲମ୍ଫ ଦେଇଛି । ଭାରତରେ ବିଦୁତ ଅଟୋମୋବାଇଲର ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାରୁ ଅଟୋମୋବାଇଲ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ନେଉଛି । ଏଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ପାଇଁ ରୋଜଗାରର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ଆଜି ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ସ୍ଥିର, ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ମଜଭୁତ ଦେଶ ଅଟେ । ରାଜନୈତିକ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର, ଯୋଜନାରେ ହେରଫରେ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପଇସାର ଅପବ୍ୟବହାର ଗତି ତି ସମସ୍ତ ସରକାରଙ୍କର ପରିଚୟ ହୋଇଗଲେ । ଆଜି ଭାରତ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା । ବିଶ୍ୱରେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ।
ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଏହାର ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚିତ ଅଟନ୍ତି; ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ସରକାର । ଆଜି ଭାରତ ସରକାର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛନ୍ତି । ବୈଶ୍ୱିକ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଶୋଷଣ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟବାଣୀ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ରାଜପଥ କିମ୍ବା ରେଳପଥ ନିର୍ମାଣ ହେଉ, ସହଜ ଜୀବନଯାପନ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉ କିମ୍ବା ସହଜ ବ୍ୟବସାୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହେଉ, ଭାରତ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷରେ, ଭାରତ ଏହାର ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ତଥା ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିଛି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏହି ବିନିଯୋଗରେ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ସାମାଜିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି, ଯାହା ଆମର ସାମାଜିକ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏକ ବିଷୟ । ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଜଳ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏଇ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଇଛି ।
ଯେତେବେଳେ ଏହି ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୦୦ଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ଅର୍ଥାତ ଯଦି ଗାଁରେ ୧୦୦ଟି ଘର ଅଛି, ସେଠାରେ କେବଳ ୧୫ଟି ଘରୁ ପାଇପରୁ ପାଣି ଆସୁଥିଲା । ଏହା ହାରାହାରି କହୁଛି, ୧୦୦ଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ୧୫ଟି ଘରେ ପାଇପରୁ ପାଣି ଆସୁଥିଲା । ଆଜି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଯୋଗୁ ପ୍ରତି ୧୦୦ଟି ଘର ମଧ୍ୟରୁ ୬୦ ଘରେ ପାଇପ ପାଣି ଆସିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ତଥାପି କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ୧୩୦ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏହିପରି ଯେମିତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ନଳରୁ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହା କୌଣସି ଛୋଟ ଅଞ୍ଚଳ ନୁହେଁ ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ,
ଯେଉଁମାନଙ୍କ ଘରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ଜଳ ପହଂଚୁଛି, ସେହି ଘରେ ଲୋକଙ୍କ ସମୟ ମଧ୍ୟ ସଂଚୟ ହେଉଛି । ଗରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି । ଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଔଷଧ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ । ଏକ ଗବେଷଣାରୁ ଏହା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ପାଇପ ପାଣି ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ପହଂଚିବା ଆରମ୍ଭ କଲା, ଡାଇରିଆ ଯୋଗୁ ୪ ଲକ୍ଷ ମୃତୁ୍ୟକୁ ଏଡ଼ାଇ ଦିଆଯାଇ ପାରିଥିଲା, ୪ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଂଚିଗଲା ଅର୍ଥାତ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ୪ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଂଚାଇଲା ।
ଏହି ଅଧ୍ୟୟନରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଂଚାଇବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶର ଗରୀବମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରଙ୍କ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି, ପୂର୍ବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ପଇସା ପାଣିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଜଳ ଜନିତ ରୋଗଗୁଡ଼ିକର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଜଳ ଜୀବନର ଆହୁରି ଗୋଟେ ବଡ଼ ଲାଭ ଏହା ଅଟେ ଯେ ଏହାଦ୍ୱାରା ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅନେକ ସମୟ ବଂଚିବ ।
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏହି ରୋଜଗାର ମେଳାରେ ଚାକିରି ପାଇଲେ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନାର ଏକ ବିରାଟ ଗୁଣବତ୍ତାର ପ୍ରଭାବ ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ଉଦାହରଣ ରଖୁଛି । ସେହିଭଳି ଭାବରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆସିଛନ୍ତି, ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଜନା, ଦ୍ରୁତଗତିରେ ଆପଣଙ୍କ ବିଭାଗର ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବେ, ଏହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଶା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଦେଶରେ ଚାଲୁଥିବା ଏହି ରୋଜଗାର ଅଭିଯାନ ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ସୁଶାସନ ଉଭୟର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ କେମିତି ଆମର ଦେଶରେ ବଂଶବାଦ ରାଜନୀତୀକ ଦଳମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାଇ, ବନ୍ଧୁ, ଆତ୍ମୀୟଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇଛନ୍ତି । ସରକାରୀ ଚାକିରିର କଥା କହିବା ତେବେ ଏହା ମଧ୍ୟ ବଂଶବାଦ ଫଳ ଭାଇ-ବନ୍ଧୁ ବାନ୍ଧବ, ପକ୍ଷପାତ ଏବଂ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାରକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଉଥିଲା । ଏହି ବଂଶବାଦ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଠକିଛନ୍ତି ।
୨୦୧୪ରେ ଆମ ସରକାର ହେବା ପରେ ନିଯୁକ୍ତି ପରୀକ୍ଷାରେ ପାରଦର୍ଶିତା ଆସିଛି ଏବଂ ଭାଇ-ବନ୍ଧୁର ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହେଉଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ରୁପ୍ ସି ଏବଂ ଗ୍ରୁପ ଡି ପଦବୀରେ ଭର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ଇଣ୍ଟରଭୁ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ହୋଇଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମର ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି, ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆମର ଭାଇ-ବନ୍ଧୁର ଅଟେ । ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମୋର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ଏମିତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତୁ କାରଣ କିଛି ଜିନିଷ ଉପରେ ତଥ୍ୟର ଆଧାର ଉପରେ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସୁଛି ।
ଆପଣମାନେ ଗୋଟିଏ ଦିନ - ଦୁଇଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଗଣମାଧ୍ୟମର ରିପୋର୍ଟ ଦେଖିଥିବେ; ଖବରକାଗଜ ଏବଂ ଟିଭିରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ କିଛି ଦେଖାଯାଇଥିଲା । ଗୋଟେ ରାଜ୍ୟରେ ‘ନିଯୁକ୍ତି ବଦଳରେ ପଇସା’ର ଦୁର୍ନୀତିରେ ମୋର ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଥିଲା । ତେବେ, ବାସ୍ତବରେ ସେହି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କ’ଣ ଥିଲା? ସରକାରୀ ଚାକିରି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦବୀ ପାଇଁ ‘ରେଟ କାର୍ଡ’ ଅଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୌଣସି ହୋଟେଲକୁ ଖାଇବା ପାଇଁ ଯାଇଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ରେଟ କାର୍ଡ ମିଳିଥାଏ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ଯେତେବେଳେ ପୋଷ୍ଟ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ‘ରେଟ କାର୍ଡ’ ହୋଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରାଯାଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହା କେମିତି? ଯଦି ଆପଣ ସ୍ୱଚ୍ଛ କର୍ମଚାରୀର ଚାକିରି ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ ସେହି ଚାକିରିକୁ ପାଇବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଲାଞ୍ଚ ଭାବରେ ଏହି ଖାସ୍ ଦର ଶୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଡ୍ରାଇଭରର ଚାକିରି ଆବଶ୍ୟକ ତେବେ ଡ୍ରାଇଭରର ଚାକିରି ପାଇବା ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେବ ଏହି ରେଟ୍; ଯଦି ଆପଣ ଗୋଟିଏ କ୍ଲର୍କର ଚାକିରି ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ଶିକ୍ଷକ ଚାକିରି, କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ନର୍ସ ଚାକିରି ଅଛି ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଦର ଲାଗୁ ହେବ । ଟିକିଏ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ; ସେହି ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦବୀ ପାଇଁ ‘ରେଟ କାର୍ଡ’ର ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ପଇସା କାଟିବାର ପ୍ରଚଳନ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି । କେଉଁଠିକି ଯିବେ ଦେଶର ଯୁବକମାନେ । ଏହି ସ୍ୱାର୍ଥୀ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ‘ରେଟ କାର୍ଡ’ କରିଥାନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛିଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆଉ ଏକ ମାମଲା ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଥିଲା । ଜଣେ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଗରୀବ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଚାକିରି ଦେବା ବଦଳରେ ତାଙ୍କ ଜମି ତାଙ୍କ ନାମରେ କରି ଦେଇଥିଲେ । ‘ଚାକିରି ପାଇଁ ଜମି’ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସେହି ମାମଲାର ଯାଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ ସିବିଆଇ କରୁଛି । ଏହା କୋର୍ଟରେ ଚାଲିଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଦୁଇଟି ଜିନିଷ ଅଛି- ଗୋଟିଏ ପଟେ ପରିବାରବାଦ ଦଳ ଅଛି, ଆତ୍ମୀୟଙ୍କୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେବା ପାଇଁ ଦଳ ରହିଛି, ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ମାଧ୍ୟମରେ ଚାକିରି ଦେବା ନାଁରେ ଲୁଟୁଥିବା ଦଳ ରହିଛନ୍ତି, ଚାକିରି ପାଇଁ ରେଟ କାର୍ଡ ରଖୁଥିବା ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷ ପାଇଁ ରେଟ କାର୍ଡ ଏବଂ ସବୁକିଛିରେ ଟଙ୍କା କାଟ । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ରେଟ୍ କାର୍ଡ ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷମତା, ଆପଣଙ୍କ କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଚୁରମାର କରିଦେଉଛି । ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନେଇ ଜୀଇଁବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟୁ । ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରା କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଆମେ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଇଚ୍ଛା, ଆକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରର ଆକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକର ରକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଅଟୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଦେଶର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ରେଟ୍ କାର୍ଡ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ କିମ୍ବା ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଗତ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ଆତ୍ମୀୟ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରଗତିର ଏବଂ ବିକାଶର ସୁଯୋଗ ଛଡ଼ାଇ ନେଇଥାନ୍ତି; ସେହିପରି ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆମ ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ କିଛି ରାଜନୀତିକ ଦଳର ଲୋକମାନେ ନିଜ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଭାଷାକୁ ହତିଆର ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରି ନେଇଥାଆନ୍ତି; କିନ୍ତୁ ଆମେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ଦେବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଭାଷାକୁ ମାଧ୍ୟମ କରୁଛୁ । ଆମ ସରକାର ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି କେହି ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ତେବେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଭାଷା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାଧା ହେବ ନାହିଁ । ଭାରତ ସରକାର ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରବେଶିକା ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ମାତୃଭାଷର ଉପଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ତେବେ ମୋର ଦେଶର ପୁଅ-ଝିଅମାନେ ଏବଂ ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଉଠାଉଛନ୍ତି । ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଆୟୋଜିତ କରିବା ଦ୍ୱାରା ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ନିଜସ୍ୱ ଯୋଗ୍ୟତା ସିଦ୍ଧ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଭାରତ ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପ୍ରଗତି କରୁଛି, ସରକାରୀ ତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପଦ୍ଧତି ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେବାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପାଇବା ପାଇଁ ବାରମ୍ବାର ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟର ଚକ୍କର କାଟିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ଆଜି ସରକାର ନିଜର ସମସ୍ତ ସେବା ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଘର-ଦ୍ୱାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଯାଉଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମ ସରକାର ଲୋକମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅନବରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଜନତାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଅନେକ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସରକାରୀ ସେବାଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ବହୁତ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । ଲୋକମାନେ ଅଭିଯୋଗ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ଭାବରେ ମଜଭୁତ କରାଯାଉଛି । ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣଙ୍କୁ ସୁଧାରିବା ପାଇଁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେଇଯିବାକୁ ହେବ । ଏବଂ ଏହା ବ୍ୟତୀତ ସବୁବେଳେ କିଛି ନୂଆ ଶିଖିବାର ପ୍ରବୃତିକୁ ଜାରି ରଖିôବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ।
ସରକାରୀ ସେବାଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରବେଶ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ମହତ୍ୱକାଂକ୍ଷାଗୁଡ଼ିକର ଶେଷ ଅନ୍ତ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗକୁ ବଢ଼ି ନୂତନ ଶିଖରକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ହେବ । ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନରେ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ, ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକ ଆସିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ଆଇଗଟ୍ ନାମକ ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ନୂତନ ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି । ନିକଟରେ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ୧୦ ଲକ୍ଷର ସଂଖ୍ୟା ପାର କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅନଲାଇନ ପୋର୍ଟାଲରେ ଉପଲବ୍ଧ ପାଠ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ । ଏହା ଆପଣଙ୍କ କାମ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ । ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସ୍ଥାନରୁ ଆଗକୁ ଦେଖିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି, ତେବେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ଆପଣଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅଟେ ଏବଂ ଦେଶର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅଟେ ।
ଆସନ୍ତୁ,
ଅମୃତ କାଳର ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରାରେ ଆମେ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ ଚାଲିବା ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା । ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ପରିବାରବର୍ଗଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at distribution of about 70000 appointment letters to newly inducted recruits under Rozgar mela via video conferencing
13 JUN 2023 2:24PM by PIB Delhi
Namaskar!
These national level 'Rozgar Melas' or job fairs have become the new identity of the NDA and BJP government. Today once again more than 70 thousand youngsters have received appointment letters. I am glad that the BJP-ruled state governments are also organizing such Rozgar Melas in all the BJP-ruled states from time to time. This is a very crucial time for those who are getting government jobs these days.
The period of 'Azaadi Ka Amritkaal' has just begun. You have the target of making India a developed nation in the next 25 years. You have to work hard not only for the present but also towards the brighter future of the country. I congratulate and convey my best wishes to all the youngsters and their families who have received the appointment letters today.
Friends,
Today, new job opportunities are constantly being created in both private and public sectors in India. A large number of our youngsters are also looking into self-employment prospects. Mudra Yojana, which provides financial assistance without bank guarantee, has helped crores of youngsters. Campaigns like Start Up India, Stand Up India have further enhanced the potential of the youth. These youngsters, who received assistance from the government, are now themselves providing jobs to many youngsters.
The way the youth have been given government jobs on a large scale in the past years under this campaign, is also unprecedented. Major government-job-providing organizations like SSC, UPSC and RRB in the country have given jobs to a greater number of youths through these arrangements than ever before. And this has also been mentioned in the video which was shown a short while back.
The emphasis of these institutions has also been on making the examination process transparent, systematic and simple. Earlier, the entire cycle to complete the recruitment process through examinations used to take a year or 1.5 years to complete and if there was a court case, then two or even five years would be wasted in the process. But now the whole cycle and all the processes are being completed in a transparent manner just within a few months.
Friends,
Today the whole world is ready to walk with us in our journey towards development. Never before has there been such trust in India and such belief in our economy. You are already aware that, on the one hand there is a global recession and a severe pandemic like Corona all over the world, and on the other hand the global supply chain is breaking down due to war. So many challenges are visible all over the world. And my young friends, you should pay attention to this - despite all these problems, India is taking its economy to a new height.
Today, the world's top companies are coming to India for manufacturing. Today India's foreign exchange reserves are at a record level. When such a large amount of foreign investment flows in, production increases, industries expand, new industries are established, exports rise; and naturally this work cannot be done without new youngsters. And that's why employment opportunities grow very fast.
Just a short while ago, Dr. Jitendra Singh ji was giving a detailed description line by line about how the decisions of our government have created lakhs of new opportunities in the private sector. But I want to put forth an example before you of the automobile sector. The contribution of this sector in the country's GDP is more than 6.5%. In the last few years, the automotive industry of India has taken a major leap.
Today, the export of passenger vehicles, commercial vehicles from India to many countries of the world is increasing. Moreover, the export of our Three-Wheelers-Two-Wheelers is also increasing significantly. 10 years ago, this industry was around Rs 5 lakh crore. Today this industry has made a jump from 5 lakh crores to more than 12 lakh crores. Electric Mobility is also continuously expanding in India. The automobile sector is also getting a strong boost with the PLI scheme of the Government of India. Moving forward at a faster pace, such sectors are creating new employment opportunities for lakhs of youngsters.
Friends,
India today is a more stable, more secure and a stronger country than it was a decade ago. Political corruption, disturbances in schemes, misuse of public money had become the identity of all the previous governments. Today India is known for its political stability. Political stability matters a lot in the world.
Today the Government of India is identified with its bold decisions; a decisive government. Today the Government of India is being recognized for its economic and progressive social reforms. Global agencies are constantly declaring and predicting and saying with confidence that whether it is construction of highways or railways, or the matter of Ease of Living or Ease of Doing Business, India has been performing far better than the previous governments.
Over the years, India has invested lakhs of crores of rupees in its physical infrastructure and social infrastructure. This investment of lakhs of crores of rupees has also created crores of employment opportunities. Now let me give an example of social infrastructure, which is a subject related to our social life; and that is water. For water, we have started the Jal Jeevan Mission. About Rs 4 lakh crore are allocated towards the Jal Jeevan Mission.
When this mission was launched, out of every 100 households in the rural areas only 15 households had piped water supply. This is an average figure. Out of 100 houses, 15 houses used to get piped water. Today, due to the Jal Jeevan Mission, piped water supply is available for sixty-two (62) households out of every 100 and the work is still going on at a fast pace. Today, there are 130 districts of the country where tap water is available in every village and every house, and it is not a small area.
And friends,
People's time has also been saved as clean potable water is now reaching them. More importantly, they are protected from serious diseases now. Potable drinking water is like a great medicine to ensure good health. A study revealed that when piped water started reaching every household, 4 lakh deaths due to diarrhoea could be avoided or 4 lakh lives were saved. That is, the Jal Jeevan Mission saved the lives of 4 lakh people.
This study also said that more than Rs 8 lakh crore could be saved by the poor of the country after clean potable water reached every house. That is, the money of the poor and the middle-class families is being saved. Earlier they had to spend this money for arranging water and for the treatment of water-borne diseases. Another major benefit of Jal Jeevan is that it will save a lot of time for women.
All of you who got jobs in this 'Rozgar Mela' can understand that there is a huge multiplier effect of each and every scheme formulated by the government. I have placed before you the example of the Jal-Jeevan Mission. In the same way, now that you have entered the government system, you will work hard to achieve every target of your department and make every government scheme a success at a rapid pace. This is my belief in you as well as my expectation from you.
Friends,
This employment campaign going on in the country is a proof of both transparency and good governance. We all have seen how dynastic political parties in our country promoted nepotism in every system. Speaking of government jobs, these dynastic parties used to promote nepotism, favouritism and corruption. These dynastic parties have betrayed crores of youth of the country.
After the formation of our government in 2014, there has been transparency in recruitment examinations and nepotism is also coming to an end. Lakhs of youngsters have benefitted from the abolition of interviews in the recruitment to Group C and Group D posts in the central government. On the one hand there are sincere efforts of our government while on the other hand there is nepotism. I want my youth to understand this completely because some things are coming to the surface on the basis of facts.
You must have seen the media reports one or two days back; a lot was seen in the newspapers and on TV. In one of the states the scam related to 'Cash for Jobs' has raised a lot of concerns for the youth of my country. So, what exactly is the system in that state? There are 'rate cards' for every post in the government job sector. For example, when you go to a hotel for food, there is a rate card, similarly there is a 'rate card' for every job post. And the poor are being looted with this system. And how is it? If you want a sweeper job, then you will have to pay this particular rate as a bribe for getting that job. If you want a driver's job then this rate will be applicable to get the driver's job; if you want a clerk's job, or a teacher's job, or a nurse's job then there are specific rates applicable to you. Just imagine! The 'Rate Card' is being used in that state for every post and the cut money is prevalent there. Where will the youth of the country go? These selfish political parties make 'rate cards' for Jobs.
Now a few days ago, another case came to light. A railway minister had got the lands of poor farmers written off in lieu of giving them jobs i.e. 'Land for job system'. That case is also being investigated by the CBI. It is going on in the court.
Brothers and sisters,
You have two things in front of you - on the one hand, there are parties that are dynastic, those parties that promote nepotism, loot the youth of the country in the name of giving jobs through corruption, the parties that have job rate cards and rate cards for everything and take cut money; while on the other hand, we are working to safeguard the bright future of the youth. Rate cards shatter your ability, your potential and your dreams. We are committed to safeguard you and to live for your dreams. We work to fulfil your resolutions. We are committed to safeguarding your every wish, aspiration, and aspirations of your families. Now the country will decide whether the future of the youth of the country will depend on the rate cards or will it flourish safely under the safeguard system.
Friends,
On one hand these dynastic parties snatch away the opportunities of growth and progress from the common man of the country; while on the other hand, we are creating new opportunities daily for the common man of the country.
Friends,
Some political parties in our country have made language a weapon to make people fight against each other and to break the country, but we are making language a medium to give employment to people and empower them. Our government is making sure that if someone wants to fulfil his dream, then no language should become a hurdle for him. The Government of India is laying emphasis on using mother tongue for the recruitment tests and the entrance exams. So, the sons and daughters of my country and our youth are reaping the maximum benefit out of it. By conducting the examination in the regional language, the youth have got an opportunity to prove their mettle easily.
Friends,
In today's India which is rapidly making strides, the government systems and the way government employees work is also changing rapidly. There was a time when the ordinary citizens of the country had to visit government offices time and again to avail services. Today, the government is taking all its services to the doorstep of the citizens of the country. Now our government is working relentlessly by understanding the expectations of the people and the needs of the regions. Our priority is to ensure that various government offices and departments are working while being sensitive towards the public.
Getting access to government services and facilities has become very easy now through several mobile apps and digital services. The Public Grievance System is also being continuously strengthened. Amidst these changes, you too have to work with full sensitivity towards the citizens of the country. You have to take these reforms further. And besides this, always try to maintain the tendency to continuously learn something new.
Entry into the government services cannot be the end of your life's ambitions. You have to go beyond this and achieve new heights. New dreams, new resolutions, new potential should emerge in your lives. And for this, the government has created a new facility through the online portal called iGoT. Recently, its user base has crossed the 10-lakh mark.
Take full advantage of the courses available on this online portal. It will be very useful for your job. New avenues will open up for you to make further progress. And friends, I want to see you beyond this place. If you move forward, the country also moves forward. These 25 years are meant for your progress and also for the progress of the country.
Come,
In the journey of the next 25 years of Amritkaal, let us walk shoulder to shoulder together and move forward at a fast pace in the direction of realizing the vision of a developed India. I once again congratulate you and your families.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.