Prime Minister's Office
PM addresses G20 Agriculture Ministers’ Meet
“Responsibilities of an Agriculture Minister are not only limited to handling one sector of the economy but extend towards securing the future of humanity”
“India’s policy is a fusion of ‘back to basics’ and ‘march to future’”
“Let us embrace Shri Anna Millets as the food of our choice”
“Traditional practices from different parts of the world may inspire us to develop alternatives for regenerative agriculture”
“India's G20 priorities in agriculture focus on healing our ‘One Earth’, creating harmony within our ‘One Family’ and giving hope for a bright ‘One Future’”
16 JUN 2023 11:17AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Agriculture Ministers’ Meet via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all the dignitaries to India and remarked that Agriculture is at the heart of human civilization. He mentioned that the responsibilities of an Agriculture Minister are not only limited to handling one sector of the economy but extend towards securing the future of humanity. The Prime Minister noted that agriculture provides a livelihood for over 2.5 billion people globally and accounts for almost 30 percent of GDP and over 60 percent of jobs in the Global South. Underlining the challenges faced by the Global South today, the Prime Minister stated the impact of the pandemic and the worsening geopolitical tension disrupting the supply chain. He also touched upon climate change causing extreme weather events more and more frequently
Throwing light on India’s contribution to the agricultural sector, the Prime Minister highlighted India’s policy of a fusion of ‘back to basics’ and ‘march to future’ and said that India is promoting Natural Farming as well as Technology-enabled Farming. “Farmers all over India are taking up natural farming now”, the Prime Minister said. He further added that they are not using synthetic fertilizers or pesticides but their focus is on rejuvenating the mother earth, protecting soil health, producing 'per drop, more crop', and promoting organic fertilizers and pest management solutions. At the same time, the Prime Minister continued, our farmers are proactively using technology to boost productivity and gave the example of generating and using solar power on their farms, the use of Soil Health Cards to optimize crop selection, and drones to spray nutrients and monitor their crops. Shri Modi expressed the belief that this ‘fusion approach’ is the best way to address several issues in agriculture.
The Prime Minister noted that the year 2023 is being celebrated as the International Year of Millets and said that the dignitaries will find a reflection of this on their plates in Hyderabad as many dishes are prepared based on millets, or Shri Anna. Shri Modi informed that these superfoods are not only healthy to consume but also help in raising the incomes of farmers as the crop requires less water and fertilizer. Highlighting the history of millets, the Prime Minister informed that they have been cultivated for thousands of years but due to the influence of markets and marketing, the value of traditionally grown food crops was lost. “Let us embrace Shri Anna Millets as the food of our choice”, the Prime Minister remarked as he pointed out that India is developing an Institute of Millets Research as a Centre of Excellence for sharing best practices, research and technologies in millets.
Shri Modi urged the Agriculture Ministers to deliberate on how to undertake collective action to achieve global food security. He suggested finding ways to build a sustainable and inclusive food system that focuses on marginal farmers and strengthens global fertilizer supply chains. At the same time, the Prime Minister asked for adopting agricultural practices for better soil health, crop health and yield. The Prime Minister said that traditional practices from different parts of the world may inspire us to develop alternatives for regenerative agriculture. He emphasized the need to empower the farmers with innovation and digital technology and make solutions affordable for small and marginal farmers in the Global South. He also touched upon the urgent need to reduce agricultural and food waste, while investing in creating wealth from waste.
Concluding the address, the Prime Minister said, “India's G20 priorities in agriculture focus on healing our ‘One Earth’, creating harmony within our ‘One Family’ and giving hope for a bright ‘One Future’”. He expressed happiness that work is underway on two concrete outcomes - The ‘Deccan High-level Principles on Food Security and Nutrition’, and the ‘MAHARISHI’ initiative for millets and other grains. “The support for these two initiatives is a statement in support for inclusive, sustainable, and resilient agriculture”, the Prime Minister concluded.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জি২০ এগ্রিকলচর মিনিস্তর্স মীত্তা ৱা ঙাংখ্রে
“লৌউ-শিংউ মন্ত্রী অমগী থৌদাংশিং অসি শুপ্নগী ইকনোমীগী সেক্তর অমা য়েংশিনবা খক্তা নত্তনা মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচৎ শাফনা থম্নবা মাইকৈদা চংশিনবসু য়াওরি”
“ভারতকী পোলিসী অসি ‘বেক তু বেসিক্স’ অমসুং ‘মার্চ তু ফ্যুচর’গী ফ্যুজন অমনি”
“ঐখোয়না শ্রী অন্না মিল্লেৎপু ঐখোয়গী চোইসকী চীঞ্জাক অমা ওইহল্লসি”
“মালেমগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংগী ত্রেদিস্নেল প্রেক্তিসশিংনা রিজেনরেতিব এগ্রিকলচরগীদমক অলতর্নেতিবশিং দিবেলপ তৌনবা ঐখোয়দা ইথিল পীবা য়াই”
“ভারতকী জি২০না লৌউ-শিংউগী মরু ওইবশিংনা ঐখোয়গী ‘ৱান আর্থ’ অসিবু ফগৎহন্নবা, ‘ৱান ফেমিলী’ মনুংদা ইং-চীকপা পুরকপা অমসুং ‘ৱান ফ্যুচর’ অমগীদমক আশাগী মঙাল পীবা হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংলি”
16 JUN 2023 11:17AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও মেসেসকী থোংদা জি২০ এগ্রিকলচর মিনিস্তর’স মীত্তা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা লাকখিবা দিগনিতরী পুম্নমকপু তরাম্না ওকখি অমসুং লৌউ-শিংউ অসি মীওইবগী সভ্যতাগী মরু ওইবা মচাক অমনি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীগী থৌদাংশিং অসি শুপ্নগী ইকনোমীগী সেক্তর অমা হেন্দল তৌবা খক্তা নত্তনা মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচৎ শাফনা থম্বনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌউ-শিংউনা মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা মীওই বিলিয়ন ২.৫ হেনবগী হিংনবগী লম্বী পীরি অমসুং জি.দি.পি.গী চাদা ৩০রোম শরুক তমখি অমসুং গ্লোবেল সাউথতা থবক চাদা ৬০ পীরি। ঙসি গ্লোবেল সাউথনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লাইচৎকী শাফু অমসুং ফীভম শোকচিল্লক্লিবা জিওপোলিতিকেল তেন্সন্না সপ্লাই চেন্দা অপনবা থোকহল্লি। মহাক্না হেন্না তোইনা শাথিরবা অইং-অশা থোকহল্লিবা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী মতাংদসু ফোঙদোকখি।
এগ্রিকলচরেল সেক্তরদা ভারতনা শরুক তম্মিবা অসিগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ‘বেক তু বেসিক্স’ অমসুং ‘মার্চ তু ফ্যুচর’গী ফ্যুজন ওইরিবা ভারতকী পোলিসীগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং ভারতনা মহৌশাগী লৌউ-শিংউ লোয়ননা তেক্নোলোজী-ইনেবল ফার্মিং থৌগৎলি হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ভারত শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমী পুম্নমক্না হৌজিক্তি মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎকি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মদুদি মখোয়না সিন্থেতিক ফর্তিলাইজরশিং নত্ত্রগা পেস্তিসাইদশিং শীজিন্নদ্রে অদুবু মখোয়না ইমা পৃথিবীবু কন্নবা, লৈবাক লৈহাও ঙাকশেন্নবা অমসুং পেস্ত মেনেজমেন্ত সোল্যুসনশিংদা মীৎয়েং চংলি। মসিগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি ঐখোয়গী লৌমীশিংনা প্রদক্তিবিতী শাহৌ পীনবা প্রোএক্তিব ওইনা তেক্নোলোজী শীজিন্নরি অমসুং মখোয়গী লৌবুকপু সোলর পাৱর জেনরেৎ তৌনবা শীজিন্নরিবা, ক্রোপ সেলেক্সন হেনগৎহন্নবা সোইল হেল্থ কার্দশিং শীজিন্নবা, অমসুং ন্যুত্রেন্তশিং চাইনবা দ্রোনশিং শীজিন্নবা অমসুং মখোয়গী মহৈ-মরোংশিং মোনিতর তৌবগী খুদমশিং পীখি। শ্রী মোদীনা মসিগী ‘ফ্যুজন এপ্রোচ’ অসি লৌউ-শিংউদা লৈরিবা সমস্যা কয়ামরুম কোকহন্নবা খ্বাইদগী ফবা পাম্বৈ ওইগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০২৩ অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস পালন তৌরি অমসুং দিগনিতরীশিংনা মসিগী মমি অসি হাইদরাবাদতা মখোয়গী পুখমদা উবা ফংগনি, মসিদা থোং-থাক্লিবা মথেল অয়াম্বা মিল্লেৎ নত্ত্রগা শ্রী অন্না ঙাক্তনি। শ্রী মোদীনা হায়খি মসিগী সুপরফুদশিং অসি চাবদা হকচাং ফবা খক্তা নত্তনা লৌমীশিংগী ইনকমশিং হেনগৎপদা মতেং পাংলি মরমদি মসিগী মহৈ-মরোং অসি ঈশিং অমদি হার হন্থনা চংই। মিল্লেৎকী পুৱারীগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয় অসি চহি লিশিং কয়াদগী থাদুনা লাকখি অদুবু মার্কেৎ অমসুং মার্কেতিংগী ইনফ্যুন্সনা মরম ওইদুনা অরিবা মতমদগী থারকপা পাম্বৈ অসিগী ভেল্যু মাংলকখি। ভারত অসি ইন্সতিত্যুত ওফ মিল্লেৎস রিসর্চ অমা মিল্লেৎশিংগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং, রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীশিং শিয়র তৌনবা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স ওইনা শেমগৎলি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “শ্রী অন্না, মিল্লেৎস অসি ঐখোয়গী চোইসকী চিঞ্জাক অমা ওইহল্লসি”।
শ্রী মোদীনা লৌউ-শিংউগী মন্ত্রীশিংনা গ্লোবেল ফুদ সেক্যুরিতী ফংনবা পুন্না থবক পাইখৎনবগী মতাংদা খন্ন-নৈন্নবা হায়কি। মহাক্না মর্জিনেল ফার্মরশিংদা মীৎয়েং চংবা অমসুং গ্লোবেল ফর্তিলাইজর সপ্লাই চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সস্তেনেবল অমসুং ইনক্লুসিন ফুদ সিস্তেম অমা শেমগৎনবা লম্বীশিং থীদোক্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি। মসিগা ইরোইননা প্রধান মন্ত্রীনা হেন্না ফবা লৈবাক লৈহাও, ক্রোপ হেল্থ অমসুং পোত্থোক লৈনবগীদমক এগ্রিকলচরেল প্রেক্তিসশিং পাইখৎনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা শরুকশিংদগী ত্রেদিস্নেল প্রেক্তিসশিংনা ঐখোয়বু রিজেনরেতিব এগ্রিকলচরগীদমক অলতর্নেতিবশিং দিবেলপ তৌনবা ইথিল পীবা য়াই। মহাক্না লৌমীশিংবু ইন্নোবেসন অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা শক্তি পীবা অমসুং গ্লোবেল সাউথতা অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংগীদমক সোল্যুসনশিং অসি শেল চংহনদবা হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়খি। মহাক্না লৌউ-শিংউগী অমসুং ফুদ ৱেস্ত হন্থহন্নবা অমরোমদা ৱেল্থ ফ্রোম ৱেস্ত শেমগৎনবা অথুবদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি।
ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ভারতকী জি২০না লৌউ-শিংউগী মরু ওইবশিংনা ঐখোয়গী ‘ৱান আর্থ’ অসিবু ফগৎহন্নবা, ‘ৱান ফেমিলী’ মনুংদা ইং-চীকপা পুরকপা অমসুং ‘ৱান ফ্যুচর’ অমগীদমক আশাগী মঙাল পীবা হায়বা অসিদা মীৎয়েং চংলি”। অচৌবা কান্নবা অনি – ‘দিক্কান হায়-লেবেল প্রিন্সিপল্স ওন ফুদ সেক্যুরিতী এন্দ ন্যুত্রিসন’ অমসুং মিল্লেৎশিং অমসুং অতোপ্পা মহৈ-মরোংগীদমক ‘মহারৃঋি’ অসিদা অকনবা থবক পাইখৎপদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “থৌশিল অনি অসিবু শৌগৎপা হায়বা অসি ইনক্লুসিব, সস্তেনেবল অমসুং রেজিলিএন্ত এগ্রিকলচর শৌগৎপগী খুদম অমনি”।