Prime Minister's Office
PM addresses G20 Agriculture Ministers’ Meet
“Responsibilities of an Agriculture Minister are not only limited to handling one sector of the economy but extend towards securing the future of humanity”
“India’s policy is a fusion of ‘back to basics’ and ‘march to future’”
“Let us embrace Shri Anna Millets as the food of our choice”
“Traditional practices from different parts of the world may inspire us to develop alternatives for regenerative agriculture”
“India's G20 priorities in agriculture focus on healing our ‘One Earth’, creating harmony within our ‘One Family’ and giving hope for a bright ‘One Future’”
16 JUN 2023 11:17AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the G20 Agriculture Ministers’ Meet via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all the dignitaries to India and remarked that Agriculture is at the heart of human civilization. He mentioned that the responsibilities of an Agriculture Minister are not only limited to handling one sector of the economy but extend towards securing the future of humanity. The Prime Minister noted that agriculture provides a livelihood for over 2.5 billion people globally and accounts for almost 30 percent of GDP and over 60 percent of jobs in the Global South. Underlining the challenges faced by the Global South today, the Prime Minister stated the impact of the pandemic and the worsening geopolitical tension disrupting the supply chain. He also touched upon climate change causing extreme weather events more and more frequently
Throwing light on India’s contribution to the agricultural sector, the Prime Minister highlighted India’s policy of a fusion of ‘back to basics’ and ‘march to future’ and said that India is promoting Natural Farming as well as Technology-enabled Farming. “Farmers all over India are taking up natural farming now”, the Prime Minister said. He further added that they are not using synthetic fertilizers or pesticides but their focus is on rejuvenating the mother earth, protecting soil health, producing 'per drop, more crop', and promoting organic fertilizers and pest management solutions. At the same time, the Prime Minister continued, our farmers are proactively using technology to boost productivity and gave the example of generating and using solar power on their farms, the use of Soil Health Cards to optimize crop selection, and drones to spray nutrients and monitor their crops. Shri Modi expressed the belief that this ‘fusion approach’ is the best way to address several issues in agriculture.
The Prime Minister noted that the year 2023 is being celebrated as the International Year of Millets and said that the dignitaries will find a reflection of this on their plates in Hyderabad as many dishes are prepared based on millets, or Shri Anna. Shri Modi informed that these superfoods are not only healthy to consume but also help in raising the incomes of farmers as the crop requires less water and fertilizer. Highlighting the history of millets, the Prime Minister informed that they have been cultivated for thousands of years but due to the influence of markets and marketing, the value of traditionally grown food crops was lost. “Let us embrace Shri Anna Millets as the food of our choice”, the Prime Minister remarked as he pointed out that India is developing an Institute of Millets Research as a Centre of Excellence for sharing best practices, research and technologies in millets.
Shri Modi urged the Agriculture Ministers to deliberate on how to undertake collective action to achieve global food security. He suggested finding ways to build a sustainable and inclusive food system that focuses on marginal farmers and strengthens global fertilizer supply chains. At the same time, the Prime Minister asked for adopting agricultural practices for better soil health, crop health and yield. The Prime Minister said that traditional practices from different parts of the world may inspire us to develop alternatives for regenerative agriculture. He emphasized the need to empower the farmers with innovation and digital technology and make solutions affordable for small and marginal farmers in the Global South. He also touched upon the urgent need to reduce agricultural and food waste, while investing in creating wealth from waste.
Concluding the address, the Prime Minister said, “India's G20 priorities in agriculture focus on healing our ‘One Earth’, creating harmony within our ‘One Family’ and giving hope for a bright ‘One Future’”. He expressed happiness that work is underway on two concrete outcomes - The ‘Deccan High-level Principles on Food Security and Nutrition’, and the ‘MAHARISHI’ initiative for millets and other grains. “The support for these two initiatives is a statement in support for inclusive, sustainable, and resilient agriculture”, the Prime Minister concluded.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीले जी20 कृषि मन्त्रीहरूको बैठकलाई सम्बोधन गर्दै
“कृषि मन्त्रीको जिम्मेवारी अर्थतन्त्रको एउटा क्षेत्रलाई सम्हाल्न मात्र सीमित नभई मानवताको भविष्य सुरक्षित गर्नेतर्फ पनि विस्तार हुनुपर्छ”
“भारतको नीति ‘ब्याक टु बेसिक्स’ र ‘मार्च टु फ्यूचर’ को संयोजन हो”
“श्री अन्न मिलेट्सलाई हाम्रो मनपर्ने खानाको रूपमा अँगालो हालौँ”
“विश्वका विभिन्न भागका परम्परागत अभ्यासहरूले हामीलाई पुनर्जीवित कृषिको लागि विकल्प विकास गर्न प्रेरित गर्न सक्छ”
“कृषिमा भारतका जी20 प्राथमिकताहरू हाम्रो ‘एक पृथ्वी’ लाई ठीक पार्ने, हाम्रो ‘एक परिवार’ भित्र सद्भाव सिर्जना गर्न र उज्ज्वल ‘एक भविष्य’ को लागि आशा दिनमा केन्द्रित छन्”
16 JUN 2023 11:17AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज भिडियो सन्देशमार्फत जी20 कृषि मन्त्रीहरूको बैठकलाई सम्बोधन गरेका छन्।
भेलालाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्रीले सबै महानुभावहरूलाई भारतमा स्वागत जनाउँदै मानव सभ्यताको केन्द्रबिन्दु कृषि रहेको टिप्पणी गरे। उनले कृषि मन्त्रीको जिम्मेवारी अर्थतन्त्रको एउटा क्षेत्रलाई सम्हाल्ने मात्र नभई मानवताको भविष्य सुरक्षित गर्नेतर्फ पनि बढेको बताए। कृषिले विश्वभरि 2.5 बिलियनभन्दा बढी मानिसको जीविकोपार्जन गर्ने र कुल गार्हस्थ्य उत्पादनको झण्डै 30 प्रतिशत र ग्लोबल साउथमा 60 प्रतिशतभन्दा बढी रोजगारीको योगदान रहेको प्रधानमन्त्रीले बताए। आज ग्लोबल साउथले सामना गर्नुपरेको चुनौतीलाई रेखाङ्कित गर्दै प्रधानमन्त्रीले महामारीको प्रभाव र बिग्रँदै गएको भूराजनीतिक तनाउले आपूर्ति शृङ्खला अवरुद्ध भएको बताए। उनले जलवायु परिवर्तनका कारण चरम मौसमी घटनाहरू बारम्बार हुने गरेको पनि बताए।
कृषि क्षेत्रमा भारतको योगदानको बारेमा प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले भारतको ‘आधारभूत कुरामा फर्किने’ र ‘भविष्यतर्फ अभियान’ को फ्यूजनको नीतिलाई प्रकाश पार्दै भारतले प्राकृतिक खेती र प्रविधि-सक्षम खेतीलाई बढावा दिइरहेको बताए। “भारतभरिका किसानहरू अहिले प्राकृतिक खेतीमा लागेका छन्”, प्रधानमन्त्रीले भने। उनले सिन्थेटिक उर्वरक वा कीटनाशकको प्रयोग नगरी मातृभूमिको पुनरुत्थान, माटोको स्वास्थ्य जोगाउने, ‘प्रति थोपा, बढी फसल’ उत्पादन गर्ने र जैविक मल र कीट व्यवस्थापन समाधानको प्रवर्द्धनमा केन्द्रित रहेको बताए। यसका साथै प्रधानमन्त्रीले आफ्नो सम्बोधनलाई जारी राख्दै भने कि हाम्रा कृषकहरूले उत्पादकत्व बढाउन प्रविधिको सक्रियतापूर्वक प्रयोग गरिरहेका छन् र आफ्नो खेतमा सौर्य ऊर्जा उत्पादन र प्रयोग गर्ने, बाली छनोटलाई अनुकूलन गर्न माटो स्वास्थ्य कार्डको प्रयोग र पोषक तत्त्वहरू छर्न र उनीहरूको बाली अनुगमन गर्न ड्रोनको प्रयोग गर्ने उदाहरण दिए। श्री मोदीले यो ‘फ्युजन दृष्टिकोण’ कृषिमा धेरै समस्याहरूलाई सम्बोधन गर्ने उत्तम तरिका रहेको विश्वास व्यक्त गरे।
प्रधानमन्त्रीले सन् 2023 लाई बाजराको अन्तर्राष्ट्रिय वर्षको रूपमा मनाइँदै आएको उल्लेख गर्दै बाजरा वा श्री अन्नको आधारमा धेरै परिकारहरू तयार हुने भएकाले हैदराबादमा माननीयहरूले आफ्नो प्लेटमा यसको प्रतिबिम्ब पाउने बताए। श्री मोदीले यी सुपरफुडहरू उपभोग गर्न स्वस्थ मात्र नभएर बालीलाई कम पानी र मल चाहिने भएकाले किसानको आम्दानी बढाउन पनि मद्दत गर्ने जानकारी दिए। कोदोको इतिहासलाई उजागर गर्दै प्रधानमन्त्रीले हजारौँ वर्षदेखि कोदो खेती गर्दै आएको तर बजार र बजारीकरणको प्रभावले परम्परागत रूपमा उत्पादन हुने खाद्यान्न बालीको मूल्य हराएको बताए। “श्री अन्न मिलेट्सलाई हाम्रो मनपर्ने खानाको रूपमा अँगालौँ”, प्रधानमन्त्रीले टिप्पणी गरे कि भारतले बाजरामा उत्कृष्ट अभ्यास, अनुसन्धान र प्रविधिहरू साझा गर्न उत्कृष्टताको केन्द्रको रूपमा मिलेट्स अनुसन्धान संस्थानको विकास गरिरहेको छ।
श्री मोदीले कृषि मन्त्रीहरूलाई विश्वव्यापी खाद्य सुरक्षा हासिल गर्न सामूहिक कारबाही कसरी गर्ने भन्ने बारेमा छलफल गर्न आग्रह गरे। उनले सीमान्तकृत किसानहरूमा केन्द्रित र विश्वव्यापी मल आपूर्ति शृङ्खलाहरूलाई बलियो बनाउने दिगो र समावेशी खाद्य प्रणाली निर्माण गर्ने उपाय खोज्ने सुझाउ दिए। साथै प्रधानमन्त्रीले माटोको स्वास्थ्य, बालीको स्वास्थ्य र उत्पादनमा सुधारका लागि कृषि अभ्यास अपनाउन आग्रह गरे। विश्वका विभिन्न भागका परम्परागत अभ्यासले हामीलाई पुनर्जीवित कृषिको विकल्प विकास गर्न प्रेरित गर्न सक्ने प्रधानमन्त्रीले बताए। उनले नवप्रवर्तन र डिजिटल प्रविधिको साथ किसानहरूलाई सशक्त बनाउन र ग्लोबल साउथमा साना र सीमान्त किसानहरूका लागि किफायती समाधान बनाउने आवश्यकतामाथि जोड दिए। उनले फोहोरबाट धन सृजनामा लगानी गर्दै कृषि र खाद्यान्नको फोहोर घटाउनुपर्नेमा जोड दिए।
आफ्नो सम्बोधनलाई समापन गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने, “कृषिमा भारतका जी20 प्राथमिकताहरू हाम्रो ‘एक पृथ्वी’ ठीक पार्ने, हाम्रो ‘एक परिवार’ भित्र सद्भाव सिर्जना गर्ने र उज्ज्वल ‘एक भविष्य’ को आशा दिनमा केन्द्रित छन्।” उनले ‘खाद्य सुरक्षा र पोषणमा डेक्कन उच्च स्तरीय सिद्धान्त’ र कोदो अनि अन्य अन्नका लागि ‘महर्षि’ पहल गरी दुई ठोस नतिजामा काम भइरहेकोमा खुशी व्यक्त गरे। “यी दुई पहलका लागि समर्थन समावेशी, दिगो तथा लचिलो कृषिको लागि समर्थनमा कथन हो”, प्रधानमन्त्रीले निष्कर्ष निकाले।