କ୍ୟାବିନେଟ
ହୁଦା ସିଟି ସେଣ୍ଟରରୁ ସାଇବର ସିଟି, ଗୁରୁଗାଓଁ ସହିତ ସ୍ପରଠାରୁ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି
ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଉତ୍‌ଥିତ (ଏଲିଭେଟେଡ୍‌) ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୫,୪୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ
08 JUN 2023 11:11AM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଆଜି ହୁଦା ସିଟି ସେଣ୍ଟରରୁ ସାଇବର ସିଟି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହିତ ସ୍ପରଠାରୁ ଦ୍ୱାରକା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଗୁରୁଗାଓଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୮.୫୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଥିବା ୨୭ ଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ୫,୪୫୨ କୋଟି ହେବ । ଏହା ୧୪୩୫ ମିଲିମିଟର (୫ ଫୁଟ ୮.୫ ଇଞ୍ଚ) ର ଏକ ମାନକ ଗଜ୍ ଲାଇନ ହେବ । ସମଗ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍‌ଥିତ ହେବ । ଡିପୋ ସହିତ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ବସାଇ ଗ୍ରାମରୁ ଆସିଥିବା ସ୍ପର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି ।
ମଞ୍ଜୁରୀ ତାରିଖ ଠାରୁ ଚାରି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱୀକୃତି ଆଦେଶ ଦିଆଯିବା ପରେ ହରିୟାନା ମାସ୍ ରାପିଡ୍ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ କର୍ପୋରେସନ୍ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌ଟିସି) ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ , ଯାହା ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ହରିୟାନା ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୫୦:୫୦ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଭିଯାନ (ଏସପିଭି) ଭାବରେ ସ୍ଥାପିତ ହେବ ।
Name of corridor
Length
(in KM)
No. of Station
Elevated/ Under Ground
Huda City Centre to Cyber City – Main corridor
26.65
26
Elevated
Basai Village to Dwarka Expressway – Spur
1.85
01
Elevated
Total
28.50
27
ଉପକାରିତା :
ଆଜି ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ପୁରୁଣା ଗୁରୁଗ୍ରାମରେ କୌଣସି ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍ ନାହିଁ । ଏହି ଲାଇନ୍‌ର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ନୂତନ ଗୁରୁଗାଓଁକୁ ପୁରୁଣା ଗୁରୁଗାଓଁ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା । ଏହି ନେଟୱର୍କ ଭାରତୀୟ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହେବ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ଏହା ଆଇଜିଆଇ ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଅନୁମୋଦିତ କରିଡରର ବିବରଣୀ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରକାରେ ଅଟେ :
Particulars
HUDA City Centre to Cyber City, Gurugram
Length
28.50 Km
No of Stations
27 stations
(All Elevated)
Alignment
New Gurugram area
Old Gurugram area
HUDA City Centre – Sector 45 – Cyber Park – Sector 47 – Subhash Chowk – Sector 48 – Sector 72A – Hero Honda ChowkUdyog Vihar Phase 6 – Sector 10 – Sector 37 – Basai Village – Sector 9 – Sector 7 – Sector 4 – Sector 5 – Ashok Vihar – Sector 3 – Bajghera Road – Palam Vihar Extension – Palam Vihar – Sector 23A – Sector 22 – Udyog Vihar Phase 4 – Udyog Vihar Phase 5Cyber City
Spur to Dwarka Expressway (Sector 101)
Design Speed
80 Kmph
Average Speed
34 Kmph
Proposed Completion Cost
Rs. 5,452.72 crore
GoI share
Rs. 896.19 cr
GoH share
Rs. 1,432.49 cr
Local Bodies Contribution (HUDA)
Rs. 300 cr
PTA (Pass through Assistance- Loan component)
Rs. 2,688.57 cr
PPP (Lift & Escalator)
Rs. 135.47 cr
Completion Time
4 Years from the date of Sanction of the project
Implementing Agency
Haryana Mass Rapid Transport Corporation Ltd. (HMRTC)
Financial Internal Rate of Return (FIRR)
14.07%
Economic Internal Rate of Return (EIRR)
21.79%
Gurugram estimated Population
Around 25 lakh
Estimated Daily Ridership
5.34 Lakhs – Year 2026
7.26 Lakhs – Year 2031
8.81 Lakhs – Year 2041
10.70 Lakhs – Year 2051
ପ୍ରସ୍ତାବିତ କରିଡରର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନକ୍ସା ସଂଲଗ୍ନ ପତ୍ର -୧ ଅନୁଯାୟୀ ।
ୟୁରୋପୀୟ ନିବେଶ ବୋର୍ଡ (ଇଆଇବି) ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁବି) ସହିତ ଋଣ ପାଇଁ ଅନୁବନ୍ଧିତ କରା ଯାଉଛି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ଗୁରୁଗ୍ରାମର ଅନ୍ୟ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍ସ:
କ) ଡିଏମ୍‌ଆରସିର ହଳଦିଆ ରେଖା (ୟେଲୋ ଲାଇନ୍‌) (ରେଖା -୨) - ସଂଲଗ୍ନ ପତ୍ର -୧ ରେ ହଳଦିଆ ରଙ୍ଗ ଭାବରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରାଯାଇଛି ।
୧) ମାର୍ଗ ଦୈର୍ଘ୍ୟ- ୪୯.୦୧୯ କିଲୋମିଟର (ସମୟପୁର ବଦଲି - ହୁଦା ସିଟି ସେଣ୍ଟର; ୩୭ ଷ୍ଟେସନ୍‌)
୨) ଦିଲ୍ଲୀ ଅଂଶ - ୪୧.୯୬୯ କିଲୋମିଟର (ସମୟପୁର ବଦଲି - ଅର୍ଜନଗଡ; ୩୨ ଷ୍ଟେସନ୍‌)
୩) ହରିୟାନା ଅଂଶ - ୭.୦୫ କିଲୋମିଟର (ଗୁରୁ ଦ୍ରୋଣାଚାର୍ଯ୍ୟ - ହୁଦା ସିଟି ସେଣ୍ଟର; ୫ ଷ୍ଟେସନ୍‌)
୪) ଦୈନିକ ଯାତ୍ରୀ - ୧୨.୫୬ ଲକ୍ଷ ।
୫) ହୁଦା ସିଟି ସେଣ୍ଟରରେ ଲାଇନ୍ -୨ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଲାଇନର ସଂଯୋଗ ।
୬) ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେବାର ତାରିଖ ।
Vishvidyalaya to Kashmere Gate
Dec 2004
Kashmere Gate to Central Secretariat
July 2005
Vishvavidyalaya to Jehangirpuri
Feb 2009
Qutab Minar to Huda City
Jun 2010
Qutub Minar to Central Secretariat
Sept 2010
Jehangirpuri to Samaypur Badli
Nov 2015
ଏହି ରେଖାଟି ବ୍ରଡ୍ ଗଜ୍ ୧୬୭୬ ମିଲିମିଟର (୫ ଫୁଟ ୬ ଇଞ୍ଚ ଗଜ୍‌) ।
ଖ) ଦ୍ରୁତ ମେଟ୍ରୋ ଗୁରୁଗ୍ରାମ (ସଂଲଗ୍ନ ପତ୍ର-୧ ରେ ସବୁଜ ଭାବରେ ଦେଖା ଯାଇଛି) ।
୧) ମାର୍ଗ ଦୈର୍ଘ୍ୟ -୧୧.୬ କିମି ।
୨) ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଗଜ୍‌- ୧୪୩୫ ମିମି (୪ ଫୁଟ ୮.୫ ଇଞ୍ଚ)
୩) ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ନିର୍ମିତ ରେଖା ।
ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ହେଉଛି ସିକନ୍ଦରପୁରରୁ ସାଇବର ହବ୍ ମଧ୍ୟରେ ଲୁପ୍ ସମୁଦାୟ ମାର୍ଗ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୫.୧ କିଲୋମିଟର, ଯାହା ପ୍ରଥମେ ଡିଏଲ୍‌ଏଫ୍ କନସୋର୍ଟିୟମ୍ ଏବଂ ଏଫ୍‌ଏସ୍ ଗ୍ରୁପ୍‌ର ଦୁଇଟି କମ୍ପାନୀ ଯଥା ଆଇଇଆର୍‌ଏସ୍ (ଆଇଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଏସ୍ ଏନ୍‌ମୋ ରେଳ ସିଷ୍ଟମ୍‌) ଏବଂ ଆଇଟିଏନ୍‌ଏଲ୍ (ଆଇଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଏସ୍ ପରିବହନ ନେଟୱର୍କ ଲିମିଟେଡ୍‌)ର କନ୍‌ସୋର୍ଟିୟମ୍ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ । ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୧୪.୧୧.୨୦୧୩ରୁ ରାପିଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଗୁରଗାଓଁ ଲିମିଟେଡ୍ ନାମକ ଏସପିଭି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସିକନ୍ଦରପୁରରୁ ସେକ୍ଟର - ୫୬ ମଧ୍ୟରେ ରୁଟ୍ ଲମ୍ବ ୬.୫ କିଲୋମିଟର ସହିତ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଆଇଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଏସ୍‌ର ଦୁଇଟି କମ୍ପାନୀ ଅର୍ଥାତ୍ (ଆଇଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଏସ୍ ପରିବହନ ନେଟୱର୍କ ଲିମିଟେଡ୍‌) ଏବଂ ଆଇଆରଏଲ୍ (ଆଇଏଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଏଫ୍‌ଏସ୍ ରେଳ ଲିମିଟେଡ୍‌) ର କନ୍‌ସୋର୍ଟିୟମ୍ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟଟି ୩୧.୦୩.୨୦୧୭ ପରଠାରୁ ରାପିଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଗୁରଗାଓଁ ସାଉଥ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଏସପିଭି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା ।
ହାଇକୋର୍ଟଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ୨୨.୧୦.୨୦୧୯ ପରଠାରୁ ହରିୟାନା ମାସ୍ ରାପିଡ୍ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ୍ କମ୍ପାନୀ (ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌ଟିସି) ଦ୍ୱାରା ଏହି ସଂଚାଳନକୁ ନିଜ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ରିହାତି ପାଇଥିବା ସଂସ୍ଥା ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଂଚାଳନ କରିବା ପାଇଁ ମନା କରି ଦେଇଥିଲା ।
ଏହି ଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଏଚ୍‌ଏମ୍‌ଆର୍‌ଟିସି ଦ୍ୱାରା ଏହି ଲାଇନ୍‌ର ସଂଚାଳନ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଡିଏମ୍‌ଆର୍‌ସିକୁ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଡିଏମ୍‌ଆର୍‌ସି ଦ୍ରୁତ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍ ୧୬.୦୯.୨୦୧୯ ଚଳାଇବା ଜାରି ରଖିଥିଲା ।
ରାପିଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଗୁରୁଗାଓଁର ହାରାହାରି ଚାଳନା ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ । ସପ୍ତାହବ୍ୟାପୀ ସମୁଦାୟ ଦୈନିକ ଚାଳନା ପ୍ରାୟ ୪୮,୦୦୦ ।
ରାପିଡ୍ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ୍ ସହିତ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଲାଇନର ସଂଯୋଗ ସାଇବର ହବରେ ଅଛି ।
ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ୍ ସଂଯୋଗ :
• ସେକ୍ଟର -୫ ନିକଟରେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ - ୯୦୦ ମିଟର ।
• ସେକ୍ଟର -୨୨ ରେ ଆରଆର୍‌ଟିଏସ୍ ସହିତ ।
• ହୁଦା ସିଟି ସେଣ୍ଟରରେ ୟେଲୋ ଲାଇନ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ସହିତ ।
ଗୁରୁଗାଓଁ ଅଂଚଳର ନକ୍ସା ସଂଲଗ୍ନ ପତ୍ର -୨ ଭାବରେ ସଂଲଗ୍ନ ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତି:
୯୦% ଜମି ହେଉଛି ସରକାରୀ ଜମି ଏବଂ ୧୦% ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜମି ।
ଉପଯୋଗିତାର ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ।
ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ନିବେଶ ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ।
ପ୍ରକ୍ରିୟାଧୀନ ଜିସି ଟେଣ୍ଡର ।

Cabinet
Cabinet approves Metro Connectivity from HUDA City Centre to Cyber City, Gurugram with Spur to Dwarka Expressway
Entirely elevated project to cost Rs.5,452 crore
07 JUN 2023 3:02PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi, today approved Metro Connectivity from HUDA City Centre to Cyber City with Spur to Dwarka Expressway, Gurugram covering the distance of 28.50 km having 27 stations on the route.
The total completion cost of the project will be Rs.5,452 crore. This will be a standard gauge line of 1435 mm (5 ft 8.5 inches). The entire project will be elevated. The spur from Basai village has been provided for connectivity to depot.
The project is proposed to be completed in four years from the date of sanction of the Project and is to be implemented by Harayana Mass Rapid Transport Corporation Limited (HMRTC) which will be set up as a 50:50 Special Purpose Vehicle (SPV) of the Government of India and Government of Haryana after sanction order is issued.
Name of corridor
Length
(in KM)
No. of Station
Elevated/ Under Ground
Huda City Centre to Cyber City – Main corridor
26.65
26
Elevated
Basai Village to Dwarka Expressway – Spur
1.85
01
Elevated
Total
28.50
27
Benefits:
As on date there is no metro line in Old Gurugram. The main feature of this line is to connect New Gurugram with Old Gurugram. This network will connect with Indian Railway station. In next phase, it will provide connectivity to IGI airport. This will also provide overall economic development in the artea.
The detail of the approved corridor is as follows:
Particulars
HUDA City Centre to Cyber City, Gurugram
Length
28.50 Km
No of Stations
27 stations
(All Elevated)
Alignment
New Gurugram area
Old Gurugram area
HUDA City Centre – Sector 45 – Cyber Park – Sector 47 – Subhash Chowk – Sector 48 – Sector 72A – Hero Honda ChowkUdyog Vihar Phase 6 – Sector 10 – Sector 37 – Basai Village – Sector 9 – Sector 7 – Sector 4 – Sector 5 – Ashok Vihar – Sector 3 – Bajghera Road – Palam Vihar Extension – Palam Vihar – Sector 23A – Sector 22 – Udyog Vihar Phase 4 – Udyog Vihar Phase 5Cyber City
Spur to Dwarka Expressway (Sector 101)
Design Speed
80 Kmph
Average Speed
34 Kmph
Proposed Completion Cost
Rs. 5,452.72 crore
GoI share
Rs. 896.19 cr
GoH share
Rs. 1,432.49 cr
Local Bodies Contribution (HUDA)
Rs. 300 cr
PTA (Pass through Assistance- Loan component)
Rs. 2,688.57 cr
PPP (Lift & Escalator)
Rs. 135.47 cr
Completion Time
4 Years from the date of Sanction of the project
Implementing Agency
Haryana Mass Rapid Transport Corporation Ltd. (HMRTC)
Financial Internal Rate of Return (FIRR)
14.07%
Economic Internal Rate of Return (EIRR)
21.79%
Gurugram estimated Population
Around 25 lakh
Estimated Daily Ridership
5.34 Lakhs – Year 2026
7.26 Lakhs – Year 2031
8.81 Lakhs – Year 2041
10.70 Lakhs – Year 2051
Route map of proposed corridor is as per Annexure-1.
Loan is being tied up with European Investment Board (EIB) and World Bank (WB).
Background:
Other Metro Lines in Gurugram:
a) Yellow Line of DMRC (Line-2)- shown as yellow in Annexure-1
i) Route length- 49.019 km (Samaypur Badli- HUDA City Centre; 37 Stations)
ii) Delhi portion- 41.969 km (Samaypur Badli- Arjangarh; 32 Stations)
iii) Haryana portion- 7.05 km (Guru Dronacharya – HUDA City Centre; 5 Stations)
iv) Daily ridership- 12.56 lakhs
v) Connectivity of proposed line with Line-2 at HUDA City Centre
vi) Date of commencement of operation at different stretches
Vishvidyalaya to Kashmere Gate
Dec 2004
Kashmere Gate to Central Secretariat
July 2005
Vishvavidyalaya to Jehangirpuri
Feb 2009
Qutab Minar to Huda City
Jun 2010
Qutub Minar to Central Secretariat
Sept 2010
Jehangirpuri to Samaypur Badli
Nov 2015
This line is broad gauge 1676 mm (5 feet 6 inches gauge).
b) Rapid Metro Gurugram (Shown as Green in Annexure-1)
i) Route length-11.6 km
ii) Standard Gauge- 1435 mm (4 ft 8.5 inches)
ii) Line constructed in two phases.
• First phase is loop between Sikandarpur to Cyber Hub with total route length 5.1 km, initially constructed by consortium of DLF and two companies of IL&FS group i.e. IERS (IL&FS Enso Rail system) and ITNL (IL&FS Transport Network Limited). The first phase was run by SPV named Rapid Metro Gurgaon Limited wef 14.11.2013.
• Second phase is between Sikandarpur to Sector-56 with route length of 6.5 km, initially constructed by consortium of two companies of IL&FS i.e. ITNL (IL&FS Transport Network Limited) and IRL (IL&FS Rail Limited). This phase was run by SPV namely Rapid Metro Gurgaon South Limited since 31.03.2017
• The operation was taken over by Haryana Mass Rapid Transit Company (HMRTC) since 22.10.2019 in terms of High Court order when concessionaire backed out to run this system
• The operation of this line has been entrusted to DMRC by HMRTC. Prior to this DMRC continued to run rapid metro line wef 16.09.2019.
• Average ridership of Rapid Metro Gurugram is about 30,000. In weekdays total daily ridership is about 48,000
• Connectivity of proposed line with Rapid Metro Line is at Cyber Hub
Multi Modal Connectivity:
• With Railway Station near Sector-5- 900 m
• With RRTS at Sector-22
• With yellow line station at HUDA City Centre
Sector wise map of Gurugram is enclosed as Annexure-2.
Project preparedness:
• 90% land is Govt land and 10% private
• Shifting of utilities started
• World Bank and European Investment Bank approached
• GC tendering under process
Annexure-1
Annexure-2