য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি কেরলাগী কোচিদা অথোইবা মীথুংলেন ওইদুনা অমৃতা হোসপিতালগী সিলভর জুবিলী চেলেব্রেশনদা ৱা ঙাংখ্রে
শ্রী অমিত শাহনা ওরিশাদা থোকখিবা লাইবক থিরবা ত্রেন এক্সিদেন্ততা লৈখিদবশিং অদুগী ইমুং-মনুংশিংদা থমোই শোক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিগী হকশেলগী লমদা হোলিস্তিক ওইবা খোংথাং অমগা লোইননা য়াম্না চাউরবা অহোংবা অমা পুরকখি
অনৌবা খোংথাং কয়া অমা খুদম ওইনা স্বচছ ভারত অভিয়ান, ফিৎ ইন্দিয়া মিসন, ন্যুত্রিশন মিসন, মিসন ইন্দ্রধনুশ, অয়ুশমান ভারত অমসুং জলজীৱন মিসননচিংবা অসি মীশিংবু হকচাং ফনা থম্নবা মোদী সরকার অসিনা পাইখৎখি, মেদিকেল এজুকেশনগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা য়াম্না চাউনা অহোংবা লাকপশু থেংনখি
অম্মানা মহাক্কী মনুংশি, থৌজাল অমসুং শক্তি অদু মালেম অসিদা লৈরিবা মীশিং করোর কয়া অমদা পীখি, অম্মানা মহাক্কা উনবা মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা অশেংবা ৱাখল্লোনদা কন্সিয়সনেস, ইনর্জী অমসুং নুংগী ওইবা শান্তি পোকহনখি
দেকেদ মঙাদা রিলিজন, ত্রেদিশন, কলচর অমসুং সর্বিসকী লমদা দেকেদ মঙাদা অম্মানা লৌখিবা থৌদাংশিং অদুনা সনাতন কলচরবু ভারত খক্তা নত্তনা মালেম শিনবা থুংনা ফাওহল্লে
মহাক্কী থবক অদুগী খুত্থাংদা, অম্মানা মালেম শিনবা থুংনা ভারতকী কলচরদা অনৌব
04 JUN 2023 7:52PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি কেরলাগী কোচিদা অথোইবা মীথুংলেন ওইদুনা অমৃতা হোসপিতালগী সিলভর জুবিলী চেলেব্রেশনদা ৱা ঙাংখ্রে।
মহাক্না ৱা ঙাংবা হৌরকপদা, শ্রী অমিত শাহনা ওরিশাদা থোকখিবা লাইবক থিরবা ত্রেন এক্সিদেন্ত অদুদা লৈখিদবশিং অদুগী মনুংশিংদা মহাক্না থমোই শোক্না অৱাবা ফোংদোকখি।
কেন্দ্রগী হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি মহাক্না কেরলাদা লাকপা খুদিংমক্তা, মহাক য়াম্না শান্তি অমসুং হারাওবা ফাওই। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মহাক্না মহাক্কী পুন্সিদা অম্মাবু কয়ারক উনখ্রে অমসুং মহাক্নাউনবা খুদিংমক মঙোন্দগী অনৌবা কন্সিয়সনেস অমসুং ইনর্জী ফংই। অম্মানা মালেম শিনবা থুংনা মী করোর কয়া অমদা মহাক্কী মনুংশি, থৌজাল অমসুং ইনর্জী পীখি হায়না মহাক্না হায়খি। অম্মানা মহাক্কা উনবা মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিদা অশেংবা কন্সিয়সনেস, ইনর্জী অমসুং নুংগী ওইবা শান্তি ফাওহল্লি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি আম্মা তৌরম্বা অফবা থবকশিং অদুবু নিংশিংনবা ঙসি মফম অসিদা লাক্লিবনি। দেকেদ মঙাদা রিলিজন, ত্রেদিশন, কলচর অমসুং সর্বিসকী লমদা দেকেদ মঙাদা অম্মানা লৌখিবা থৌদাংশিং অদুনা ঐখোয়গী সনাতন কলচরদা মিংচৎ পুরকখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অম্মানা মালেম শিনবা থুংনা ভারতকী সনাতন কলচর অমসুং ত্রেদিশনগী অফবা আমসুং ফজবশিং অদুবু উত্থোক্তুনা সনাতন কলচরগী অনৌবা দাইমেন্সন অমসুং অনৌবা শক্তম অমা মশক তাক্নবগী থবক তৌখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অম্মা মহাক্কী পুন্সিদা পাংইখৎলম্বা থবক-থৌরম খুদিংমক মতম পুম্নমকতা মাইপাকখি অমসুং মসিগী ইনস্তিত্যুত অসিনশু মদুগী খুদম ওইদুনা তাক্লি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ফমুং ১২৫গা লোইননা হৌদোকখিবা ইনস্তিত্যুত অসিনা ঙসিদি ফমুং ১৩৫০গী মথক্তা কেপাসিতী লৈবগা লোইননামালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ফবশিংগী মনুংদা অমা ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনস্তিত্যুত অসি এক্সেলেন্স, ইন্নোভেশন অমসুং কমপেসনগা লোইননা পেসেন্ত কিয়রদা কত্থোক্লবা ভারতকী খ্বাইদগী হেন্না ফবা হেল্থকিয়র সেন্তরশিংগী মনুংদা অমনি। ইনস্তিত্যুত অসিগী এচীবমেন্তশিং অদুবু পল্লদুনা, শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হেল্থ সেক্তরদা সর্বিসকী অনৌবা য়ুগ অমা হৌরক্লে। ঙসি আম্মাগি থৌজালগা লোইননা অমৃতাপুরি অমসুং কোচি কেম্পসতা মত অসিগী খ্বাইদগী নৌবা ফেসিলিতী অমা থম্লগনি হায়নশু লাউথোকখ্রে হায়না শ্রী শাহনা হায়খি। মফম অদুনা কোল্লিবা চাউবগী চাং অদু স্ক্ব্যার ফীত লাখ ১.৮৫ হেনগনি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অমৃতা মল্তি-দিসিপ্লিনরি রিসর্চ ইন্নোভেশন অমসুং ত্রান্সলেশন হব অসিনা মালেমগী ওইনা রিসর্চকী লমদা য়াম্না মমিং লৈবা ইনস্তিত্যুত অমা ওইরক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী ইনস্তিত্যুতশিং অসি অমৃতাপুরিদা স্ক্বভার ফীত লাখ ১.৮৫দা, সিকাগোদা স্ক্ব্যার ফীত লিশিং ২০দা, ফরিদাবাদতা স্ক্ব্যার ফীত লাক ৩দা অমসুং কোচিদা স্ক্ব্যার ফিত লাখ ১০গী মফমদা শারগনি।
কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি অমৃতা হোসপিতাল অসিনা সেবাগী লমদা থোইদোক-হেন্দোক্না শিংথানিংঙাই ওইরবা চহি ২৫ মপুং ফাখ্রে। ১৯৯৮তগীনা ২০২৩ ফাওবগী খোংচ৭ অসিদা হোসপিতাল অসিদা পেসেন্ত লাখ ২০ হেন্না লেম্না লাইয়েংখি হায়না মহাক্না হায়খি। লাইরবা কনা লৈজদ্রবা পেসেন্ত লাখ ২০দা লেম্না সর্বিস পীদুনা, অমৃতা হোসপিতাল অসিনা মখোয়গী পুন্সিদা অনৌবা আশাগী মঙাল অমা অমুক পীনবীরে হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মীওই লাক কয়া অসিবু লেম্না লাইয়েংবদা চাউরাক্না লুপা করোর ৮০০ রোম তিংখ্রে অমসুং মসিনা ‘সেৱাপারামোধর্মা’গী ওইবা ভারতকী ফিলোসোফী অদুবু অম্মাগী ইনস্তিতভশন অসিনা মপুংফানা থবক ওইনা ওন্থোকখি। অম্মাগী সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন অসিনা পুক্নিং থৌগত্তুনা ইনস্তিত্যুশন অসিনা মেদিকেল ফীল্দদা অনৌবা থবক কয়া অমা হৌদোকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। অমৃতা হোসপিতালনা ভারত্তা খবাইদগী অহানবা মাইক্রো-ব্লদ স্তেম সেল ত্রান্সপ্লান্ত, খ্বাইদগী অহানবা মফুংফানা রোবোতিক ওইবা লিভর ত্রান্সপ্লান্ত অমসুং খ্বাইদগী অহানবা রোবোতিক অমসুং নী রিপ্লেসমেন্ত পাংথোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইনস্তিত্যুত আসিদা ভারত্তা খ্বাইদগী অহানবা মেদিকেল ৩.দি. প্রিন্তিং ফেসিলিতীশু ফংহনখি অমসুং মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ২০২২, খ্বাইদগী পিকপা আর্তিফিসিয়েল হার্ত পম্প অদু ইনস্তিত্যুত আসি খখ্তদা পাংথোকখি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিত শাহনা মখা তারকখি মদুদি “পেনবা নাইদবা হায়বসিনা খ্বাইদগী অচৌবা লাইরবনি অমসুং অপেনবা হায়বসিনা তশেংবা নুংঙাই-য়াইফবনি” হায়না অম্মানা হায়খি। মরম অসিননি, হান্নগী রাস্ত্রপতি দা. কলামনা হায়খি মদুদি মহাক্না অমৃতাপুরিদগী মীবামগী সেবা তৌবা হায়বসি তমখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অম্মানা পীরম্বা মসিগী ভেল্যুশিং অসিনা পুক্নিং থৌগৎপদা নত্তনা মীওওই করোর ৪গী পুন্সিদা অনৌবা আশা, থৱায় য়াওবা অমসুং মীনুংশিনা থলহনবীখ্রে। অসিগুম্বা মাইপাকপশিং অসিগা লোইননা চহি ৫০ লেপ্তনা সেবা তৌরক্লবা ফাওবদা অম্মাদা নোল্লুকপা চিং-লেম্বা হায়বসি অদুমক লেংদনা উবা ফংঙি হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অম্মাগী সেবাগী পাক-চাউবা অসি ভারত খক্তদা লোইবা নত্তে, মসি মালেম শিনবা থুংনা শন্দোক্তুনা লৈ। ২০০১গী গুজরাত অর্থক্বেক্তা, অম্মাগী ফাউন্দেশন্না খুঙ্গং ২ অর্থক্বেক রেজিস্তেন্ত ওইবা য়ুম ১২০০গী মথক্তা শাখি অমসুং ঙসি ফাওবা মসিবু অম্মাগী খুঙ্গং হায়না খঙনরি। অসিগুম্বা খুদম কয়া অমসুং লৈরি কুদম ওইনা ২০১৫গী নেপাল অর্থক্বেক, ২০১৪গি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী ঈশিং-ঈচাউ, ২০১৪ ফিলিপিন্স সাইক্লোন অমসুং ভারত অমসুং স্রি লঙ্কাদা থোকখিবা ২০০৪গী সুনামি, মতম খুদিংমক্তা অম্মানা মহাক্কী সেবোকশিংগা লোইননা মশিদা শোকহল্লবা মীশিংগীদমক্তা য়াম্না থৱাই য়াওনা থবক তৌখি। ভারত্তা স্বচছতাঅভিয়ানবু খোংজেল য়াংখৎহন্নবা, অম্মানা লুপা করোর ২০০ পীখি, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ১০০দি গঙ্গা তুরেল খোংবানদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা তোইলেত শানবা পীখি অমসুং লুপা করোর ১০০ অমনা কেরলাদা তোইলেতশিং শানবা পীখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মসিগী মথক্তা, য়ুম ৪৫,০০০ শানবগী অমসুং চহি খুদিংগী লাইরবা করোর ১দা চানবা চেং-হৱাইশিং পীনবগী প্রোগ্রাম অম্মানা পাংথোক্লি।
কেন্দ্রগী ওম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি হৌজিক অসি আজাদিকাঅমৃতমাহোতসবকী চহি নি অমসুং প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা হোলিস্তিক ওইবা খোংথাং অমগা লোইননা হকশেলগী লমদা য়াম্না চাউনা অহোংবা লাকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি স্বচছ ভারত অভিয়ান, ফিত ইন্দিয়া মিসন, ন্যুত্রিশন মিসন, মিসন ইন্দ্রধনুশ, অয়ুশমান ভারত অমসুং জল জীৱন মিসনগী মখাদা মীশিংবু হকচাং ফনা থম্নবা মোদী সরকারনা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা পাইখৎখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অয়ুশমান ভারত স্কীমগী মখাদা লৈবাক অসিগী লাইরবা মীওই করোর ৬০গীদমক্তা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হেল্থ এক্সপেন্দিচর ফ্রী ওইহনখ্রে। মেদিকেল এজুকেশনগী লমদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা চাউখৎ-থৌরাং কয়া অমা পাইখৎখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং অদু ২০১৩-১৪দা ৩৮৭ খক্তমক ওইরম্বদগী ঙসিদি ৬৪৮দা হেনগৎলকখ্রে। এম.বি.বি.এস.কী সীতশিং মশিং অদু ৫১,০০০ ওইরম্বদগী ৯৯,০০০দা হেনগৎলকখ্রে, পোস্ত-গ্রেজুৱেতশিংগী শিতকী মশিং অদু ৩১,০০০ ওইরম্বদগী ৬৪,০০০দা এনগৎখ্রে অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস. ২২ লিংখৎখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা, ভারত মচা করোর ১৩০দা করোর ২৩০ হেনবা ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ কোরোনা ভেক্সিনশিং ফংহনবগী থবক অদু ভারত্তা তৌখি।
শ্রী শাহনা আশা তৌরি মদুদি অম্মাগী থৌজালনা, ইনস্তিত্যুশন অসিগী গোল্দন জুবিলী সেলেব্রেশনশিংগা লোইন-লোইননা সেন্তিনরীবুসু হেন্না চাউবা মওংদা পাংথোকপা ওইরসনু হায়না ফোংদোকখি।

Ministry of Home Affairs
Union Minister for Home and Cooperation Shri Amit Shah, addresses the Silver Jubilee Celebrations of Amrita Hospital as the Chief Guest in Kochi, Kerala today
Shri Amit Shah expresses deep condolences to the families of those who lost their lives in tragic train accident in Odisha
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in last 9 years a big change has been broughtin the country in the field of health with a holistic approach
Many initiatives like Swachh Bharat Abhiyan, Fit India Mission, Nutrition Mission, Mission Indradhanush, Ayushman Bharat and Jaljeevan Mission have been taken by Modi Government to keep people healthy, a big leap in the infrastructure of medical educationalso recorded
Amma has given her love, affection and energy to crores of people around the world, Amma has instilled consciousness, energy and eternal peace in true sense in the lives of everyone who meets her
Amma's contribution in the field of religion, tradition, culture and service in five decades has brought fame to Sanatan culture not only in India but acrossthe whole world
Through her work, Amma gave a new dimension to Indian culture all over the world
Started with 125 beds, Amrita Hospital, is one of the best in the world today with a capacity of 1350 beds, dedicated to patient care with excellence, innovation and compassion, this institution is India's one of premier healthcare centers
In the golden journey of 25 years of Amrita Hospital in the field of service, more than 20 lakh patients were treated free of cost by spending about Rs. 800 crore, “SevaParmodharma” has been truly realized by this institution of Amma
In the 2001 Gujarat earthquake, Amma's Foundation built over 1200 earthquake-resistant houses in 2 villages, even todaythese are knownas Amma's Villages
04 JUN 2023 7:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the Silver Jubilee celebrations of Amrita Hospital as the Chief Guest in Kochi, Kerala,today.
In the beginning of his address, Shri Amit Shah expressed his deep condolences to the families of those who lost their lives in the tragic train accident in Odisha.
The Union Home Minister said that whenever he comes to Kerala, he feels very peaceful and happy. Shri Shah said that he has met Amma many times in his life and each time he has gained new consciousness and energy from her. He said that Amma has given her love, affection and energy to crores of people all over the world. Amma has infused the feeling of consciousness, energy and eternal peace in true sense in the lives of everyone who meets her. Shri Shah said that he has come here today to commermorate the good works done by Amma. He said that Amma's contribution in the fields of religion, tradition, culture and service in the last five decades has brought laurels to our Sanatanculture in the whole world. Shri Shah said thatAmma has given a new dimension and introduction to India's Sanatan culture and tradition by highlighting their good aspects across the whole world.
Shri Amit Shah said that every work initiated byAmmain her life was always successful and this institute also exemplifies the same. He added that the institute, which started with 125 beds has emerged as one of the best institutes in the world with a capacity of over 1,350 beds, today. He said that the institute is dedicated to the care of patient with excellence, innovation and compassion, and is one of the best service centers in India. Citing the achievements of the institute, Shri Shah said that a new era of service in the health sector has begun. He said that today with the blessings of Amma, it has also been announced to set up a state of the art facility at Amritapuri campus and Kochi campus. He said that its total area would be more than 1.85 lakh square feet. Shri Shah said that Amrita Multi-disciplinary Research Innovation and Translation Hub has emerged as a very prestigious institute in the field of research globally. He said that these institutes are going to be set up in 1.85 lakh square feet area in Amritapuri, 20 thousand square feet in Chicago, 3 lakh square feet in Faridabad and 10 lakh square feet in Kochi.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today Amrita Hospital is completing 25 golden years in the field of service. He said that during its journey from 1998 to 2023, more than 20 lakh patients have been treated completely free of cost in this hospital. He said that by providing free services to 20 lakh needy patients, Amrita Hospital has provided new ray of hope in their lives. Shri Shah said that about Rs. 800 crore have been spent on free treatment of lakhs of people and this shows that Indian philosophy of 'SevaParamodharma' has been fully implemented by this institution of Amma. He said that getting inspiration from the Amma's spirit of service, many new beginnings have been made in the medical field by this institution. Amrita Hospital performed the first micro-blood stem cell transplant in India, the first fully robotic liver transplant and the first robotic knee and hip replacement. He said that the first medical 3D printing facility in India was also made available in the institute and for the first time in the world, in 2022, the smallest artificial heart pump was transplanted in this institute only.
Shri Amit Shah added that Ammasaid that “dissatisfaction is the greatest poverty and contentment is the real prosperity”. This is the reason, former President Dr.Kalam had said that he learnt to serve the people fromAmritapuri. Shri Shah said that these values given by Amma has not only inspired but alsofilled the lives of 4 crore with new hope, enthusiasm and love. He said that despite serving continuously for 50 years with such great achievements, one finds great humility in Amma. Shri Shah said that the span of Amma's service is not only limited to India but is spread across the whole world. He said that in the 2001 Gujarat earthquake, Amma's Foundation built over 1200 earthquake-resistant houses in 2 villages and even today, these are known as Amma's Villages. He said that there are many such examples like, 2015 Nepal Earthquake, 2014 Jammu and Kashmir Floods, 2014 Philippines Cyclone and 2004 Tsunami in India and Sri Lanka, each time Amma along with her followers worked with great enthusiasm to help many affected people. To accelerate the SwachhtaAbhiyan in India, Amma gave Rs.200 crores, out of which Rs.100 crores were given to build toilets in villages situated on the banks of the Ganga and Rs.100 crores to build toilets in Kerala. Shri Shah said that apart from this, the program of construction of 45,000 houses and providing food grains to about 1 crore poor every year is run byAmma.
Union Home Minister said that this is the year of AzadikaAmritMahotsav and under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, in the last 9 years a big change has come in the country in the field of health, with a holistic approach. He said that many initiatives under the Swachh Bharat Abhiyan, Fit India Mission, Nutrition Mission, Mission Indradhanush, Ayushman Bharat and Jal jeevan Mission have been takenby Modi Government to keep people healthy. Shri Shah said that the entire health expenditure up to Rs. 5 lakh has been made free for 60 crore poor people of the country under the Ayushman Bharat scheme. He said that there has been a lot of infrastructural development in the field of medical education. The number of medical colleges was 387 in 2013-14, which has increased to 648 today. Number of MBBS seats have increased from 51,000 to 99,000, post-graduate seats have increased from 31,000 to 64,000 and 22 new AIIMS have been set up across the country. During the Covid-19 pandemic period, the work of providing more than 230 crore ‘Made in India’ Corona vaccines to 130 crore Indians has been done in India.
Shri Shah expressed the hope that with the blessings of Amma, this institution would celebrate its Golden Jubilee celebrations as well and celebrate the centenary in an even grander manner.