প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে থৌরমদা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা ৱা ঙাংখ্রে
“অতোপ্পা অমদা, ঐখোয়না শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থিংলে অমসুং অতোপ্পা অমদা, প্লাস্তিক ৱেস্ত লোইশিনবা তঙাইফদবা ওইহল্লে”
“অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক্নবা নাখৈ শেংবা পান্দম অমগা লোয়ন্না ২১শুবা চহিচাগী ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি”
“হৌখিবা চহি ৯দা, মমাঙগা চাংদম্নবদা ভারত্তা পাৎ অমসুং রামসার সাইত মশিং শরুক ৩ হেনগৎলে”
“মালেম অসিদা লৈবাক খুদিংমক মালেমগী অইং-অশাগী ফিবম ঙাক্নবা ৱাখল খনগদবনি”
“চহি লিশিং কয়া শুরবা ভারতকী অরিবা কলচরদা মহৌশা অমসুং চাউখৎপা য়াওরি”
“মিসন লাইফকী মরুওইবা পান্দমদি মালেমদা অহোঙবা পুরক্নবা অদোমগী মওং-মতৌ হোংদোকপনি”
“অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপগী মতাংদা ৱাখল তারকপা অসি ভারত খক্তদা নত্তনা, মালেম শীনবা থুংনা থৌরাং অসিদা মতেং পাংবা হেনগৎলক্লি”
“মিসন লাইফকী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা খোঙথাং খুদিংমক তুংদা অকোয়গী ফিবমগী অকনবা চুঙ্গোই অমা ওইরগনি”
05 JUN 2023 2:38PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে থৌরমদা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা ৱা ঙাংখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে লাকপদা মালেমগী লৈবাক খুদিংমক্তা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি। চহি অসিগী ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দেগী থিম- শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থিংনবা কেম্পেনগী মতাংদা, হৌখিবা চহি ৪-৫ অসিদা মাইকৈ অসিদা ভারতনা লেপ্তনা থবক তৌরিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি ২০১৮দা শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা লেপ্নবা থাক অনিদা ভারতনা থবক তৌরি। অতোপ্পা অমদা, ঐখোয়না শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থিংলে অমসসুং অতোপ্পা অমদা, প্লাস্তিক ৱেস্ত লোইশিনবা তঙাইফদবা ওইহল্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা প্লাস্তিক পেকেজিং তন লাখ ৩০ রোম রিসাইক্লিং তৌবগী তঙাইফদবা লৈরি অমসুং ঙসিদি প্রদুসর, ইমপোর্ত্তর অমসুং ব্রান্দ লিশিং ১০ রোম থৌরাং অসিগী মখাদা কোনশিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক্নবা নাখৈ শেংবা পান্দম অমগা লোয়ন্না ২১শুবা চহিচাগী ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। হৌজিক্কী দরকার ওইবশিং অমসুং তুংগী পান্দম ভারতনা থোং মান্ননা থম্লি। লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবশিংদা দরকার ওইবশিং ফংহল্লে অমসুং তুংগী দরকার ওইবা ইনর্জিগী য়েংদুনা অচৌবা খোঙথাংশিং থাংজিল্লে। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রবা মওংদা ভারতনা মৈখু চেন্দবা ইনর্জিদা মীৎয়েং চঙলে। সোলার পৱার অমসুং এল.ই.দি ব্লবশিংনা মীওই কয়াগী শেন কনবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলে। ভারতনা মিসন গ্রিন হায়দ্রোজেন হৌরে অমসুং কেমিকেল হারশিংদগী লৈবাক লৈহাও অমসুং ঈশিং কন্নবা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাংশিং থাঙজিল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা, মমাঙগা চাংদম্নবদা ভারত্তা পাৎ অমসুং রামসার সাইত মশিং শরুক ৩ হেনগৎলে। গ্রিন ফিউজর, গ্রিন ইকোনোমি কেম্পেনশিংগী মখাদা তাবা ওইনা অহেনবা স্কিম অনি ঙসি হৌদোক্লে হায়বা ঐ খঙলে। মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা রামসার সাইতশিং ঙাক-শেন্নবা ঙসিদগী ‘অমৃত ধারোহার য়োজনা’ হৌদোক্লে। তুংদা হায়রিবা রামসার সাইতশিং অসি ইকো-তুরিজমগী মফম অমা ওইরক্লগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়া গ্রিন জোব ফংনবা মফম অমা ওইরগনি। অনিশুবা স্কিম ‘মিস্তি য়োজনা’ অসিনা লৈবাক অসিগী মেঙগ্রোব ইকোসিস্তেম ঙাকথোক্কনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ৯দা মেঙগ্রোবশিং হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিনহলগনি অমসুং সমুদ্রগী ঈশিং ইমায় হেনগৎলকপা অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎনা মরম ওইদুনা সমুদ্র মপানশিংগী শরুকশিংদা হিংবদা শিংনবা অমসুং হিংনবা লম্বীদা অকায়বা পীবদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম অসিদা লৈবাক খুদিংমক মালেমগী অইং-অশাগী ফিবম ঙাক্নবা ৱাখল খনগদবনি। মতম কয়াগী মমাঙদগী মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংনা কনাগুম্বা অমগী লৈবাক অমা চাউখৎনবা নমুনাগী ৱাখল খনবা মতমদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মখোয়না ৱারম্মী। হায়রিবা লৈবাকশিং অসিনা চাউখৎপগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্লবসু, মালেম শীনবা থুংনা মহৌশাগী অকোয়গী ফিবম্না মদুগী ফত্তবা ফল ফংলে। ঙসিদি চাউখৎলবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা চাউখৎলবা লৈবাক খরগী অরানবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা অৱাবা মায়োক্নরি। চহিচা কয়া, চাউখৎলবা লৈবাক খরগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অমতনা লেপহনবা ঙমদ্রি। অসিগী লৈবাকশিংগী মমাঙদা ক্লাইমেত জর্জতিসকী মতাংদা ভারতনা ৱাফম কয়া পুখৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি লিশিং কয়া শুরবা ভারতকী অরিবা কলচরদা মহৌশা অমসুং চাউখৎপা য়াওরি। মসিগী ইথিল অসিনা ভারতনা ইকোলোজি অমসুং ইকোনোমিদা পুক্নিং চঙবনি। ভারতনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রচরদা শেন থাদরে, লৈবাক অসিনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমসু চপ মান্ননা মীৎয়েং চঙলি। 4G অমসুং 5G ফংহনবা হেনগৎহনবগা লোয়ন্না অমরোমদা লৈবাক অসিগী উমংগী শরুক হেনগৎলে। ভারতনা লায়রবশিংগী য়ুম করোর ৪ শাখিবগা লোয়ন্না রেকোর্দ ওইনা ভারত্তা ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরিশিং অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিং হেনগৎলে। ঈশিং ফংদবগী অৱাবা কোকহন্নবা অমৃত সরোভার ৫০,০০০ শেমগৎলে অমসুং মালেমদা ভারত ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে অমসুং রিনিউএবল ইনর্জিগী লমদা মকোক থোংবা লৈবাক ৫গী মনুংদা য়াওরে, লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে অমসুং পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিনবগী কেম্পেন অমা পায়খৎলি। ভারতনা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই) অমসুং ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সগুম্বা ওর্গনাইজেনশিংগী হৌরকফম ওইরে।
মিসন লাইফকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা থিংনবা পুন্সি মহিং হোংদোকপগী মতাংদা মিসন অসিনা নৌনা ৱাখল তাহন্নবা থবক পায়খৎলি। হৌখিবা চহিদা গুজরাতকী কেবারিয়া-এক্তা নাগরদা মিসন অসি হৌদোকপদা মীয়াম মরক্তা লাংতক্নবা পোকখি। অদুবু থা অমগী মমাঙদা, মিসন লাইফকী কেম্পেন অমা হৌদোকপা মতমদা নুমিৎ ৩০গী মনুংদা মীওই করোর ২ কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখি। ‘গিভিং লাইফ তু মাই সিতি’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা রেল্লিশিং অমসুং কুইজ কম্পিতিসনশিং পাংথোকখি। মীওই লাখ কয়া মখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা রিদক্স, রিয়ুজ, রিসাইকলগী লাইৱা শীজিন্নখি। মিসন লাইফকী মরুওইবা পান্দমদি মালেমদা অহোঙবা পুরক্নবা অদোমগী মওং-মতৌ হোংদোকপনি। মীওইবা খুন্নাইগী তুংগী অফবা ওইনবা অমসুং ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগীদমক মিসন লাইফ অসি মরুওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপগী মতাংদা ৱাখল তারকপা অসি ভারত খক্তদা নত্তনা, মালেম শীনবা থুংনা থৌরাং অসিদা মতেং পাংবা হেনগৎলক্লি। মমাঙ চহিগী ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে থৌরমদা, লনাই মীওইশিং অমসুং ফুরুপশিংদা অকোয়বগী ফিবমগা চুনবা লমচৎ-শাজৎ হোংনবা অনৌবা পাম্বৈশিং শরুক য়ানবা মহাক্না মালেমগী মীয়ামদা হায়জখি। মালেমগী লৈবাক ৭০ রোমগী মহৈরোয়শিং, রিছার্স তৌরিবশিং, হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈশিং, শীনফম কয়াগী মীওইশিং, এন.জি.ওশিং অমসুং মীচম মীয়াম্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাম্বৈশিং শরুক য়ারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। মখোয়গী অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগীদমক মনা ফংলবশিংশু মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, মিসন লাইফকী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা খোঙথাং খুদিংমক তুংদা অকোয়গী ফিবমগী অকনবা চুঙ্গোই অমা ওইরগনি। লাইফকীদমক লুচিংবগী ৱাখল্লোনগী খোমজিনবা অমা ঙসি ফোঙলে। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি।

Prime Minister's Office
PM addresses meet on World Environment Day via video message
“On one hand, we have banned single-use plastic while on the other hand, plastic waste processing has been made mandatory”
“India of the 21st century is moving forward with a very clear roadmap for climate change and environmental protection”
“In the last 9 years, the number of wetlands and Ramsar sites in India has increased almost 3 times as compared to earlier”
“Every country in the world should think above vested interests for protection of world climate”
“There is nature as well as progress in the thousands of years old culture of India,”
“The basic principle of Mission LiFE is changing your nature to change the world”
“This consciousness towards climate change is not limited to India only, the global support for the initiative is increasing all over the world”
“Every step taken towards Mission LiFE will become a strong shield for the environment in the times to come”
05 JUN 2023 2:38PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the meet on World Environment Day via video message today.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes to every country in the world on World Environment Day. Underlining the theme of this year's Environment Day - the campaign to get rid of single-use plastic, the Prime Minister expressed happiness that India has been working continuously in this direction for the past 4-5 years. Shri Modi informed that India started working on two levels to get rid of single-use plastic in 2018. “On the one hand, we have banned single-use plastic while on the other hand, plastic waste processing has been made mandatory”, he said. Due to this, the Prime Minister said that there has been a compulsory recycling of about 30 lakh tonnes of plastic packaging in India which is 75 percent of the total annual plastic waste produced in India, and around 10 thousand producers, importers and brands have come under its ambit today.
The Prime Minister highlighted that India of the 21st century is moving forward with a very clear roadmap for climate change and environmental protection. Underlining that India has created a balance of Present Requirements and Future Vision, the Prime Minister stated that necessary help has been provided to the poorest of the poor while huge steps have been taken keeping in mind the energy needs of the future. “During the last 9 years, India has made an unprecedented focus on green and clean energy”, the Prime Minister said as he gave examples of solar power and LED bulbs that have helped in saving people’s money as well as contributing towards protecting the environment. Throwing light on India’s leadership during the global pandemic, the Prime Minister informed that India started Mission Green Hydrogen and took major steps towards natural farming to save soil and water from chemical fertilizers.
“In the last 9 years, the number of wetlands and Ramsar sites in India has increased almost 3 times as compared to earlier”, the Prime Minister said, as he informed that two more schemes have been launched today that further the campaign of Green Future, Green Economy. The Prime Minister noted that the ‘Amrit Dharohar Yojana’ has started today which will ensure the conservation of these Ramsar sites through public participation. In future, the Prime Minister elaborated, these Ramsar sites will become the center of eco-tourism and will become a source of green jobs for thousands of people. He further added that the second scheme is the ‘Mishti Yojana’which will help in reviving as well as protecting the mangrove ecosystem of the country. With this, the Prime Minister explained that the mangrove cover will be restored in 9 states of the country and help in mitigating the threat to lives and livelihoods in coastal areas from rising sea levels and disasters like cyclones.
The Prime Minister emphasized that every country in the world should think above the vested interests for the protection of the world climate. Pointing out that the model of development where the thought of developing one’s country and then worrying about the environment has been prevalent for a long time among big and modern countries of the world, the Prime Minister underlined that even though such countries achieved the goals of development, it was the environment of the whole world that paid the price. Even today, the Prime Minister continued, the developing and underdeveloped countries of the world are suffering from the flawed policies of a few developed countries. “For decades, there was no country to stop this attitude of some developed countries”, the Prime Minister said as he expressed delight that India has raised the issue of Climate Justice in front of every such country.
“In the thousands of years old culture of India, there is nature as well as progress”, the Prime Minister remarked as he credited its inspiration to India’s attention to ecology and economy. The Prime Minister said that as India is investing unprecedentedly in its infrastructure, it is focussing equally on the environment. Drawing comparisons of boost in economy and ecology, the Prime Minister gave examples of the expansion of 4G and 5G connectivity on one hand whereas the country’s increased forest cover on the other hand. He further added that while India built 4 crore houses for the poor, there has been a record increase in the number of Wildlife Sanctuaries as well as wildlife in India. Shri Modi also touched upon Jal Jeevan Mission and the construction of 50,000 Amrit Sarovars for water security, India becoming the 5th largest economy in the world and also joining the top 5 countries in renewable energy, increasing agricultural exports and also running a campaign for blending 20 percent ethanol in petrol. He also stated that India has become the base of organizations like Coalition for Disaster Resilient Infrastructure - CDRI, and the International Big Cat Alliance.
Speaking about mission LiFE i.e. Lifestyle for Environment becoming a public movement, the Prime Minister highlighted that the mission is spreading a new consciousness about lifestyle changes to combat climate change. He mentioned that there was curiosity among the people when the mission was launched last year in Kevadia-Ekta Nagar, Gujarat but a month ago, a campaign was started regarding Mission LiFE where 2 crore people became a part of it in less than 30 days. He also informed about the organization of rallies and quiz competitions in the spirit of ‘Giving Life to My City’. “Lakhs of colleagues have adopted the mantra of Reduce, Reuse, Recycle in their everyday life”, the Prime Minister stated as he underlined that the basic principle of Mission LiFE is changing one’s nature to change the world. “Mission LiFE is equally important for the bright future of the entire humanity, for our future generations”, Shri Modi added.
“This consciousness towards climate change is not limited to India only, the global support for the initiative is increasing all over the world”, the Prime Minister said. He recalled making a request to the world community on Environment Day last year where he had asked to share innovative solutions to bring climate-friendly behavioral change in individuals and communities. The Prime Minister expressed happiness that thousands of colleagues including students, researchers, experts from different domains, professionals, NGOs and common citizens from around 70 countries shared their views and solutions that are measurable and scalable. He also congratulated those who were awarded for their ideas.
Concluding the address, the Prime Minister said that every step taken towards Mission LiFE will become a strong shield for the environment in the times to come. He also mentioned that a collection of Thought Leadership for LiFE has also been released today. Shri Modi expressed confidence that such efforts will further strengthen the resolve for green growth.