Prime Minister's Office
English rendering of PM's video message on the occasion of World Environment Day 2023
05 JUN 2023 2:58PM by PIB Delhi
Namaskar!
I extend my heartfelt wishes to all of you, our country, and the world on World Environment Day. The theme for this year's Environment Day is the campaign to get rid of single-use plastic. I am pleased that India has been consistently working on this issue for the past 4-5 years, much before the global initiative. As early as 2018, India initiated action on two levels to get rid of single-use plastic. On one hand, we imposed a ban on single-use plastic, and on the other hand, we made plastic waste processing mandatory. As a result, approximately 30 lakh tons of plastic packaging in India are now being compulsorily recycled. This accounts for 75 per cent of the total annual plastic waste generated in India. Today, around 10,000 producers, importers, and brand owners are actively participating in this endeavour.
Friends,
In the 21st century, India is marching forward with a clear roadmap for climate change and environmental conservation. India has struck a balance between present requirements and future vision. On one hand, we have provided necessary assistance to the poorest of the poor, making earnest efforts to fulfil their needs; on the other hand, we have also taken significant steps in addressing future energy requirements.
Over the past nine years, India has placed unprecedented focus on green and clean energy. Solar power has gained significant momentum, and LED bulbs have reached a larger number of households, saving money for our people, especially the poor and middle class, while also protecting the environment. Electricity bills have consistently reduced. India's leadership has been recognized globally even during this global pandemic. Amidst this global pandemic, India has initiated the Mission Green Hydrogen. Additionally, India has taken significant steps towards natural farming and organic agriculture to protect soil and water from chemical fertilizers.
Brothers and sisters,
Continuing the campaign for a green future and a green economy, today marks the beginning of two more initiatives. Over the past nine years, the number of wetlands and Ramsar sites in India has increased by nearly threefold compared to earlier. Today, the ‘Amrit Dharohar Yojana’ has been launched. This scheme will ensure the conservation of these Ramsar sites through community participation. These Ramsar sites will become centers of eco-tourism and serve as a source of green jobs for thousands of people in the future. The second initiative is related to the long coastline of the country and the population residing there. Through the "Mishti Yojana," the country's mangrove ecosystem will be revived and protected. This will help restore mangrove cover in nine states of the country. It will also contribute to raising the sea level and reducing the impact of coastal areas from disasters like cyclones, thus improving livelihoods and lives in these coastal regions.
Friends,
It is crucial for every nation in the world to rise above self-interests and think about the protection of the world climate. The model of development in major and modern countries for a long time is highly contentious. In this development model, the focus was largely on first developing our own countries and then considering the environment later. As a result, while these countries have achieved their development goals, the entire world has had to bear the cost of their progress. Even today, developing and underdeveloped countries are suffering the consequences of the wrong policies of some developed nations. For decades, no one, no country questioned or stopped this approach of certain developed countries. I am pleased that today India has raised the question of climate justice in front of every such nation.
Friends,
India's ancient culture encompasses both nature and progress. Inspired by this ideology, India today focuses on ecology as much as it emphasizes the economy. While India is investing unprecedentedly in its infrastructure, it continues to maintain a strong focus on the environment. On the one hand, while India has expanded its 4G and 5G connectivity, on the other hand, it has simultaneously increased its forest cover. On the one hand, while India has constructed four crore homes for the poor, on the other hand, India has also recorded significant growth in wildlife and wildlife sanctuaries. On the one hand, India is running the Jal Jeevan Mission, while on the other hand, it has also created over 50,000 Amrit Sarovars (water bodies) for water security. On the one hand, while India has become the world's fifth-largest economy, on the other hand, India is also among the top five countries in renewable energy. On the one hand, while India is stepping up agricultural exports, on the other hand, India is simultaneously promoting a campaign for 20% ethanol blending in petrol. On the one hand, while India has established organizations like the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), on the other hand, it has also announced the International Big Cat Alliance. It is a significant step towards the conservation of big cats.
Friends,
I am personally very pleased that Mission LiFE, which stands for Lifestyle for the Environment, is becoming a global public movement, a people's movement. When I launched Mission LiFE last year in Kevadia-Ekta Nagar, Gujarat, there was a curiosity among the people. Today, this mission is spreading awareness about adopting a lifestyle change to tackle climate change. Just a month ago, a campaign was launched for Mission LiFE. I am told that nearly two crore people have joined it in less than 30 days. With the spirit of ‘Giving Life to My City’, rallies have been organized and quiz competitions have taken place. Lakhs of schoolchildren and their teachers have become part of this campaign through eco-clubs. Lakhs of colleagues have embraced the mantra of Reduce, Reuse, Recycle in their daily lives. Changing habits is the fundamental principle of Mission LiFE, which aims to bring about a transformation in the world. Mission LiFE is crucial for the future generations and the bright future of humanity.
Friends,
This awareness is not limited to just our country, but support for India's initiative is growing worldwide. I made another appeal to the global community last year on World Environment Day. The appeal was to share innovative solutions for bringing climate-friendly behavioural change among individuals and communities. The solutions that should be measurable and scalable! It is a matter of great satisfaction that colleagues from nearly 70 countries around the world have shared their thoughts. Among them are students, researchers, experts from various domains, professionals, NGOs, and ordinary citizens. Some of the participants have been rewarded today for their exceptional ideas. I congratulate all the award winners wholeheartedly.
Friends,
Every step taken towards Mission LiFE will become a strong shield for the environment across the globe in the times to come. The collection of thought leadership for LiFE has also been released today. I believe that our commitment to green growth will become even more powerful and sustainable with such efforts. Once again, I extend my heartfelt greetings and best wishes to everyone on World Environment Day.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে ২০২৩ থৌরমদা ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
05 JUN 2023 2:58PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে লাকপদা অদোম, লৈবাক অসি অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। চহি অসিগী ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দেগী থিম- শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থিংবা হায়বনি। হৌখিবা চহি ৪-৫ অসিদা মাইকৈ অসিদা ভারতনা লেপ্তনা থবক তৌরিবা অসিদা ঐ হরাওই। ২০১৮দা শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা লেপ্নবা থাক অনিদা ভারতনা থবক তৌরি। অতোপ্পা অমদা, ঐখোয়না শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থিংলে অমসসুং অতোপ্পা অমদা, প্লাস্তিক ৱেস্ত লোইশিনবা তঙাইফদবা ওইহল্লে। মসিনা মরম ওইদুনা, ভারত্তা প্লাস্তিক পেকেজিং তন লাখ ৩০ রোম রিসাইক্লিং তৌবগী তঙাইফদবা লৈরি অমসুং ঙসিদি প্রদুসর, ইমপোর্ত্তর অমসুং ব্রান্দ লিশিং ১০ রোম থৌরাং অসিগী মখাদা কোনশিল্লে।
মরুপশিং,
ঙসি, অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক্নবা নাখৈ শেংবা পান্দম অমগা লোয়ন্না ২১শুবা চহিচাগী ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। হৌজিক্কী দরকার ওইবশিং অমসুং তুংগী পান্দম ভারতনা থোং মান্ননা থম্লি। লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবশিংদা দরকার ওইবশিং ফংহল্লে অমসুং তুংগী দরকার ওইবা ইনর্জিগী য়েংদুনা অচৌবা খোঙথাংশিং থাংজিল্লে।
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রবা মওংদা ভারতনা মৈখু চেন্দবা ইনর্জিদা মীৎয়েং চঙলে। সোলার পৱার অমসুং এল.ই.দি ব্লবশিংনা মীওই কয়াগী শেন কনবা অমসুং ঐখোয়গী লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসশু অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলে। ইলেক্ত্রিসিতি বিল লেপ্তনা হন্থরে। মালেমগী লাইচৎ মনুংদা ফাওবা মালেম্না ভারতকী লুচিংবা য়েংলি। মালেমগী লাইচৎ মনুংদা, ভারতনা মিসন গ্রিন হায়দ্রোজেন হৌখি অমসুং কেমিকেল হারশিংদগী লৈবাক লৈহাও অমসুং ঈশিং কন্নবা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাংশিং থাঙজিল্লে।
মরুপশিং,
গ্রিন ফিউজর, গ্রিন ইকোনোমি কেম্পেনশিংগী মখাদা তাবা ওইনা অহেনবা স্কিম অনি ঙসি হৌদোক্লে। মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা রামসার সাইতশিং ঙাক-শেন্নবা ঙসিদগী ‘অমৃত ধারোহার য়োজনা’ হৌদোক্লে। তুংদা হায়রিবা রামসার সাইতশিং অসি ইকো-তুরিজমগী মফম অমা ওইরক্লগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়া গ্রিন জোব ফংনবা মফম অমা ওইরগনি। অনিশুবা স্কিম ‘মিস্তি য়োজনা’ অসিনা লৈবাক অসিগী মেঙগ্রোব ইকোসিস্তেম ঙাকথোক্কনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ৯দা মেঙগ্রোবশিং হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিনহলগনি অমসুং সমুদ্রগী ঈশিং ইমায় হেনগৎলকপা অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎনা মরম ওইদুনা সমুদ্র মপানশিংগী শরুকশিংদা হিংবদা শিংনবা অমসুং হিংনবা লম্বীদা অকায়বা পীবদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি।
মরুপশিং,
মালেম অসিদা লৈবাক খুদিংমক মালেমগী অইং-অশাগী ফিবম ঙাক্নবা ৱাখল খনগদবনি। মতম কয়াগী মমাঙদগী মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংনা কনাগুম্বা অমগী লৈবাক অমা চাউখৎনবা নমুনাগী ৱাখল খনবা মতমদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মখোয়না ৱারম্মী। হায়রিবা লৈবাকশিং অসিনা চাউখৎপগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্লবসু, মালেম শীনবা থুংনা মহৌশাগী অকোয়গী ফিবম্না মদুগী ফত্তবা ফল ফংলে। ঙসিদি চাউখৎলবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা চাউখৎলবা লৈবাক খরগী অরানবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা অৱাবা মায়োক্নরি। চহিচা কয়া, চাউখৎলবা লৈবাক খরগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অমতনা লেপহনবা ঙমদ্রি। অসিগুম্বা লৈবাকশিংগী মমাঙদা ক্লাইমেত জর্জতিসকী মতাংদা ভারতনা ৱাফম কয়া পুখৎপদা ঐ হরাওই।
মরুপশিং,
চহি লিশিং কয়া শুরবা ভারতকী অরিবা কলচরগী ৱাঙুলোন্দা মহৌশা অমসুং চাউখৎপা য়াওরি। মসিগী ইথিল অসিনা ভারতনা ইকোলোজি অমসুং ইকোনোমিদা পুক্নিং চঙবনি। ভারতনা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা লৈবাক অসিগী ইনফ্রাস্ত্রচরদা শেন থাদরে, লৈবাক অসিনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমসু চপ মান্ননা মীৎয়েং চঙলি। 4G অমসুং 5G ফংহনবা হেনগৎহনবগা লোয়ন্না অমরোমদা লৈবাক অসিগী উমংগী শরুক হেনগৎলে। ভারতনা লায়রবশিংগী য়ুম করোর ৪ শাখিবগা লোয়ন্না রেকোর্দ ওইনা ভারত্তা ৱাইল্দলাইফ সেঙ্কচুরিশিং অমসুং লম্লক্কী শা-উচেকশিং হেনগৎলে। ঙসি ভারতনা জল জিবন মিসন পায়খৎলি, অমরোমদা ঈশিং ফংদবগী অৱাবা কোকহন্নবা অমৃত সরোভার ৫০,০০০ শেমগৎলে অমসুং মালেমদা ভারত ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে অমসুং রিনিউএবল ইনর্জিগী লমদা মকোক থোংবা লৈবাক ৫গী মনুংদা য়াওরে, লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান্দা থাদোকপা হেনগৎলে অমসুং পেত্রোলদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিনবগী কেম্পেন অমা পায়খৎলি। অমরোমদা ঙসি ভারতনা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই) অমসুং ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সগুম্বা ওর্গনাইজেনশিংগী হৌরকফম ওইরে। মসি অচৌবা কৈ কয়া কন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাংনি।
মরুপশিং,
ঙসি মিসন লাইফ হায়বদি লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত অসি ঙসিদি মালেম পুম্নমক্কী মীয়ামগী অচৌবা খোঙজং অমা ওইরে। ঐনা হৌখিবা চহিদা গুজরাতকী কেবারিয়া-এক্তা নাগরদা মিসন অসি হৌদোকপদা মীয়াম মরক্তা লাংতক্নবা পোকখি। অদুবু থা অমগী মমাঙদা, মিসন লাইফকী কেম্পেন অমা হৌদোকপা মতমদা নুমিৎ ৩০গী মনুংদা মীওই করোর ২ কেম্পেন অসিদা শরুক য়াখি। ‘গিভিং লাইফ তু মাই সিতি’ হায়বা ৱাখল্লোন্দা রেল্লিশিং অমসুং কুইজ কম্পিতিসনশিং পাংথোকখি। মীওই লাখ কয়া মখোয়গী নোংমগী পুন্সিদা রিদক্স, রিয়ুজ, রিসাইকলগী লাইৱা শীজিন্নখি। মিসন লাইফকী মরুওইবা পান্দমদি মালেমদা অহোঙবা পুরক্নবা অদোমগী মওং-মতৌ হোংদোকপনি। মীওইবা খুন্নাইগী তুংগী অফবা ওইনবা অমসুং ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিংগীদমক মিসন লাইফ অসি মরুওই।
মরুপশিং,
অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপগী মতাংদা ৱাখল তারকপা অসি ভারত খক্তদা নত্তনা, মালেম শীনবা থুংনা থৌরাং অসিদা মতেং পাংবা হেনগৎলক্লি। ঐনা মমাঙ চহিগী ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে থৌরমদা, লনাই মীওইশিং অমসুং ফুরুপশিংদা অকোয়বগী ফিবমগা চুনবা লমচৎ-শাজৎ হোংনবা অনৌবা পাম্বৈশিং শরুক য়ানবা মালেমগী মীয়ামদা হায়জখি। পাম্বৈশিং অদু মশক থোকপা থবক ওইনা পাংথোকপা য়াবা ওইগদবনি। মালেমগী লৈবাক ৭০ রোমগী মহৈরোয়শিং, রিছার্স তৌরিবশিং, হিরম কয়াগী অখঙ-অহৈশিং, শীনফম কয়াগী মীওইশিং, এন.জি.ওশিং অমসুং মীচম মীয়াম্না মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং পাম্বৈশিং শরুক য়ারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি। মখোয়গী অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগীদমক মনা ফংলবশিংশু ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মিসন লাইফকী মাইকৈদা থাংজিল্লিবা খোঙথাং খুদিংমক তুংদা অকোয়গী ফিবমগী অকনবা চুঙ্গোই অমা ওইরগনি। লাইফকীদমক লুচিংবগী ৱাখল্লোনগী খোমজিনবা অমা ঙসি ফোঙলে। অসিগুম্বা থবকশিং অসিনা অকোয়বগী ফিবম শোকহন্দনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক পায়খৎপা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে লাকপদা মীয়াম পুম্নমক ঐনা অমুক হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি!