হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী: ৩শুবা হেল্থ ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম
তেলঙ্গানাগী হায়দ্রবাত্তা পাংথোকপা ৩শুবা জি-২০ হেল্থ ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম হৌদোকপদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা ৱা ঙাংখ্রে
লাইচৎশিংগী অকিবা লোইদ্রি। হেল্থ-বেজ সর্ভিলিয়েন্স সিস্তেমশিং পুনশিনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওই: দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱার
“কোবিদ লাকশিন্নবা মালেমগী লৈবাকশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী দরকার ওইরে। প্রাইমারি হেল্থ অসি লাইচৎ থেংন্নবা মতিক চাবা অমসুং হেন্না ফবা থবকশিংনি”
মশা ফবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা মালেম অমা শেমগৎনবা জি-২০দগী হেন্না ফবা মফম অমা লৈতে: শ্রী জি কিসন রেদ্দি
রিজনেল, নেসনেল অমসুং মালেমগী থাক্তশিংদা হকশেলগী লমদা লেপ্তনা মতেং পাংনদুনা মপুংফানা লাইচৎ মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা, থৌরাং তৌবা অমসুং থেংনবা ঙমগনি: প্রোফেসার এস.পি বাঘেল
04 JUN 2023 1:06PM by PIB Imphal
“লাইচৎশিংগী অকিবা লোইদ্রি। হেল্থ-বেজ সর্ভিলিয়েন্স সিস্তেমশিং পুনশিনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা দরকার ওই”। ৱাফম অসি ঙসি তেলঙ্গানাগী হায়দ্রবাত্তা পাংথোকপা ৩শুবা জি-২০ হেল্থ ৱার্কিং গ্রুপকী মীফম হৌদোকপদা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা ফোঙদোকখিবনি। থৌরম অদুদা তুরিজমগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জি কিসন রেদ্দি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী প্রোফেসার এস.পি বাঘেল অমসুং নিতি অয়োগকী মেম্বর (হেল্থ) দোক্তর ভি.কে পাউলশু শরুক য়াখি।
মালেমগী ওইনা মতেং পাংনবগী মরুওইবা পল্লদুনা, দোক্তর ভারতি প্রভিন পৱারনা হায়খি হৌজিক থেংনরিবা লাইচৎ মনুংদা নত্তনা, শান্তি মতমদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা খক্তনা খ্বাইদগী কান্নৈ হায়বা কোবিদ-১৯ লাইচৎনা তাক্লে। প্রাইমারি হেল্থনা মরুওইনা লৌদুনা অৱা-অনা থেংবা ঙম্বা হেল্থ সিস্তেম অমা শেমগৎপা ঐখোয়না দরকার ওইরে। জি-২০গী মেম্বরশিং ওইনা ঐখোয়না মতেং পাংনরিবা অসি মরুওই অমসুং কান্নবা ফলশিং ফংনবা থাজনবা লৈহনবা, লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং নেতৱার্কশিং শেম্বা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলি।
দোক্তর পৱারনা হায়খি অশোই-অঙাম লৈতবা, মতিক চাবা অমসুং মগুন লৈবা মেদিকেলগী থবকশিং ফংহনবা দরকার ওই। গ্লোবেল মেদিকেল কাউন্তরমিজর (এম সি এম) ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা ভারতনা জি-২০গী মেম্বর ওইরিঙৈদা থবক পায়খৎলি। ইন্তরগভর্নমেন্তেল নেগোসিএতিং বোদি (আই এন বি)গী থবক্না লমজিংদুনা মরক্কী ওইবা প্লেতফোর্ম অমা শেম্নবা দোক্তর পৱারনা জি-২০ লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংদা তকশিনখি।
জপানগী জি-৭ প্রসিদেন্ত মনুংদা খন্নখিবা এম.সি.এম দেলিভরি পার্তনর্সিপ য়াওনা জি-৭ অমসুং জি-২০গী মরুওইবশিং পুনশিনবগী ৱাফম পল্লদুনা দোক্তর পৱারনা হায়খি মাইকৈ অসিদা হৌজিক পায়খৎলিবা থবকশিং মালেমগী লৈবাকশিংনা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবন। লাইচৎকী ত্রিতিশিং ৱারেপ লৌবা লাইচৎশিনা ঙাইবীরোই, মরম অদুনা হৌজিকমক থবক তৌবা মতম্নি।
দোক্তর পৱারনা হায়খি মালেমগী ওইনা হৌজিক হকশেলগী লমদা শীজিন্নরিবা তেক্নোলোজি অমতা ওইনা পুনশিন্দুনা ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না শেন্নবা মালেমগী দিজিতিল হেল্থ অমগী থবক পায়খৎপা মথৌ তারে। থবক অসিনা লৈবাকশিংগী মরক্তা দিজিতেলগী থোং মান্নদবা অদু মেনখৎপা ঙমগনি অমসুং মালেমগী নাগরিক খুদিংমক্তা তেক্নোলোজিগী কান্নবশিং ফংহনবা ঙমগনি।
অনা-লায়য়েংগী থবকশিংদা ভারতকী মমাংঙৈগী লৌশিংনা পীরিবা কান্নবগী মতাংদা শ্রী জি কিসন রেদ্দিনা হায়খি ভারতকী মমাংঙৈগী লৌশিংনা মীওই খুদিংমক নুংঙাই-য়াইফনা হিংনবা শীজিন্নরি। মালেম শীনবা থুংনা অয়ুর্বেদা অমসুং য়োগগী কান্নবা খঙলে। ভারতকী সভেত্য অমসুং কলচরগী পুক্কৈনা ঐখোয়দদা চহি লিশিং ৫ শুরবা অরিবা অনা-লায়য়েংগী থবক অয়ুর্বেদা পীরে। মসিগা মান্নবা মওংদা, হকচাং অমসুং পুক্নিং-ৱাখল অনিমক ফনবা য়োগা অসি খ্বাইদগী পাম্নবা শাজেল অমা ওইরে।
ভারত অসি মেদিকেগী ত্রাভেলগী মফম অমা ওইনা শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম পল্লদুনা মহাক্না হায়খি ভারত অসি মমল হোঙবা, মতিক চাবা অমসুং অফবা অনা-লায়য়েংগী মফম অমনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসি মেদিকেল ভেলু ত্রাভেলগী মফম অমা ওইহল্লে। হকশেল অমসুং নুংঙাই-য়াইফনা হিংনবা মালেমগী মীয়াম্না খ্বাইদগী পাম্নবা লৈবাক ১০গী মনুংদা ভারত য়াওরে।
শ্রী কিসন রেদ্দিনা হায়খি পুন্সি কয়া কন্নবা অমসুং হিংনবা লম্বীশিং ফংহনবদা থাজবা য়াবা মরুপ অমা ওইবদা ভারতনা চাউথোকচবা ফাওরি। ভারত অসি মালেমগী ফার্মাসি হায়না শক খঙনরে। হায়দ্রবাত্তা লৈবা জেনোম ভেলি খক্তনা মালেমগী অপুনবা ভেক্সিনগী চাদা ৩৩ রোম পুথোক্লি। মশা ফবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎপা মালেম অমা শেমগৎনবা জি-২০দগী হেন্না ফবা মফম অমা লৈতে।
প্রোফেসার এস.পি বাঘেলনা হায়খি লাইচৎ মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা, শেম-শাবা অমসুং থেংনবদা লৈবাক কয়াগী হোৎনবা দরকার ওই। তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা হকশেলগী থবক্না তুংকোইনা চৎনবা য়াবা ইকোনোমি অমা শেমগৎপা ঙমগনি হায়বা হৌজিক থেংনরিবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা তাক্লে। রিজনেল, নেসনেল অমসুং মালেমগী থাক্তশিংদা হকশেলগী লমদা লেপ্তনা মতেং পাংনদুনা মপুংফানা লাইচৎ মাঙজৌন্না ঙাকথোকপা, থৌরাং তৌবা অমসুং থেংনবা ঙমগনি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি জি-২০ প্লেতফোর্মগী খুৎথাংদা খ্বাইদগী ফবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং, তিকাশিং, থেরাপিউতিকশিং অমসুং দাইগ্নোস্তিক্স মীওই খুদিংমক্তা ফংহন্নবা ভারতনা পান্দম থম্লি। খুদোংথিবা অমা মায়োক্নবা মতমদা হকশেলগী থবকশিং অমসুং খুন্নাইশিংদা শেন থাদনবা জি-২০ জোইন্ত ফাইনান্স অমসুং হেল্থ তাক্স ফোর্স অমসুং জি-৭গী থবকশিং পায়খৎপা দরকার ওই। লায়রবা লৈবাকশিংদা মীয়ামগী ওইবা মচাক-মথুমশিং অমসুং সরকারগী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহন্নবা মতেং পাংবদা মালেমগী ফাইনান্সিএল ইন্সতিতুৎশিং অমসুং দিবলপমেন্ত বেঙ্কশিং অমসুং গ্লোবেল ফন্দ অমসুং পেন্দেমিক ফন্দনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি।
য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রী রাজেস ভুসন্না হায়খি ‘মীওই খুদিংমক হকশেলগী খুদোংচাবা ফংহনবা’ হায়বসি এস.দি.জিগী মরুওইবা এজেন্দা অমনি। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবগী পান্দম হায়বদি “মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়বা অসিদা মীওই খুদিংমক হকশেলগী খুদোংচাবা ফংহনবা হায়বসি য়াওরি।
মীফম অদুদা হেল্থ রিছার্স দিপার্তমেন্ত অমসুং আই.সি.এম.আরগী দি.জি দোক্তর রজিব বাহল, মপান থৌরম মন্ত্রলয়গী এদিসনেল সেক্রেতরি অমসুং ভারতকী জি-২০ সাওস সের্পপা শ্রী অভে থাকুর, হেল্থ অমসুং ফেমিল ৱেলফিয়ারগী এদিসনেল সেক্রেতরি শ্রী লভ অগরৱাল অমসুং দব্লিউ.ঐচ.ও, ৱার্ল্দ বেঙ্ক, য়ু.এস.এদ, দব্লিউ.ই.এফকী মীহুৎশিং অমসুং কেন্দ্র সরকারগী সেনিয়র ওফিসারশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
G20 India Presidency: 3rd HWG Meeting
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar addresses inaugural session of 3rd G20 Health Working Group Meeting at Hyderabad, Telangana
The threat of pandemics is far from over. The need is to integrate and strengthen One Health-based surveillance systems: Dr Bharati Pravin Pawar
“Covid management has highlighted the need for cross-cutting multilateral partnerships. These are most effective and resilient when primary health is the cornerstone of the response framework”
There cannot be a better platform than the G20 to support, harness, and facilitate the power of Universal Healthcare to build a healthy and motivated world: Shri G Kishan Reddy
Effective pandemic prevention, preparedness, and response can only be facilitated through continuous interventions in the health sector at the regional, national, and global levels: Prof S P Singh Baghel
04 JUN 2023 1:06PM by PIB Delhi
The threat of pandemics is far from over. The need is to integrate and strengthen One Health-based surveillance systems.” This was stated by Dr Bharati Pravin Pawar, Union Minister of State for Health and Family Welfare during her address to the 3rd Health Working Group meeting under G20 India Presidency, here today. Shri G Kishan Reddy, Union Minister of Tourism, Prof SP Singh Baghel, Union Minister of State for Health and Family Welfare and Dr V K Paul, Member (Health), NITI Aayog were also present on the occasion.
Underlining the importance of global collaboration and partnerships, Dr Bharati Pravin Pawar said that “the COVID-19 pandemic highlighted that partnerships are most fruitful only when developed during peacetime and not amidst an ongoing pandemic; and that we need to focus on creating resilient health systems, with primary health as its cornerstone.” She further stated that “partnership we share as G20 members is vital and facilitates in building trust, sharing knowledge, creating networks and working together to achieve meaningful impact and results.”
Dr Pawar also highlighted the need for availability of safe, effective and quality medical countermeasures. Stating that India’s G20 Presidency is working towards building consensus for an end-to-end Global Medical Countermeasure (MCM) ecosystem, following a Network of Networks approach and leveraging existing global and regional initiatives, Dr Pawar urged the leadership of G20 countries to create an interim platform which will be guided by the Intergovernmental Negotiating Body (INB) process and will feed into the same.
Acknowledging the convergence between G7 and G20 priorities, including the launch of MCM Delivery Partnership during Japan’s G7 Presidency which aligns with G20’s proposal of an end-to-end MCM ecosystem, Dr Pawar urged the global community to strengthen ongoing efforts in that direction. “Pandemics may not wait for the finalization of the Pandemic Treaty and hence, the time to act is now”, she stated.
Dr Pawar also informed the delegates of India’s proposal of a Global initiative on Digital Health, a WHO-managed network to converge ongoing initiatives in use of technology in the global health arena. She stated that “this initiative can enable bridging the digital divide amongst nations and ensure that the fruits of technology are made available to every citizen of the world.”
Underscoring the contribution of Indian traditional knowledge systems to healthcare, Shri G Kishan Reddy stated that “Indian traditional knowledge system propagated preventive and holistic wellbeing for all”. He highlighted the significant impact of Ayurveda and Yoga across the world. He stated that “Indian civilization and cultural heritage has given us the Ayurveda or the Science of Lives which is a five-thousand-year-old medical practice. Similarly, Yoga has emerged as one of the most trusted practices to boost both physical and mental wellbeing.”
Highlighting the vision of Hon’ble Prime Minister to make India one of the new hubs of medical value travel, the Union Tourism Minister said that India is home to affordable, efficient and reliable healthcare which positions the country as a go to destination for medical value travel. He also informed that India is among the top ten countries preferred by people all over the world for health and wellness.
Shri Kishan Reddy stated that “India takes great pride in being a reliable partner in the noble vision of saving lives and protecting livelihoods” and highlighted India’s recognition as the “Pharmacy of the World”. He stated that the Genome Valley in Hyderabad alone contributes close to 33% of world’s vaccine production.
The Union Tourism Minister emphasized that India is committed to achieving universal healthcare for all by 2030. He concluded his speech by stating that “there cannot be a better platform than the G20 to support, harness, and facilitate the power of Universal Healthcare to build a healthy and motivated world”.
Prof S P Singh Baghel noted that pandemic prevention, preparedness and response require diverse multilateral efforts. “The recent Covid 19 pandemic taught us that only through a sustainable health system a sustainable economy can be built. Effective pandemic prevention, preparedness, and response can only be facilitated through continuous interventions in the health sector at the regional, national, and global levels”, he stated.
The Union Minister stated that India aims to ensure best health facilities, vaccines, therapeutics and diagnostics for all through the platform of the G20. He commended the efforts of the G20 Joint Finance and Health Task Force and the G7 for prioritizing the issue of financing health systems and societies in the face of an emergency, besides preparedness financing. He also noted that International Financial Institutions and Multilateral Development Banks and Funds like the Global Fund and Pandemic Fund can play a significant role in assisting resource-constrained regions to build common goods and public capabilities.
Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary stated that “’Health for All’ is an important agenda outlined in the Sustainable Development Goals. It was also a pertinent theme in the recently concluded 76th World Health Assembly”. He noted that the theme of India’s G20 Presidency, i.e., “One Earth, One Family, One Future” also alludes to the wider concept of Universal Health Coverage. Underscoring the need to converge the ongoing parallel discussions in Global Health Architecture in Health Emergency Preparedness, Prevention and Response; Medical Countermeasures and Digital Health, he stressed on the need to break the existing silos and reduce fragmentation. “It is critical to integrate all existing global health initiatives, global and regional health processes like G7, G20 and UNGA by jointly harnessing our strengths for a fit-for-purpose global health architecture”, he stated.
The Indonesian and Brazilian Troika members commended the Indian Presidency for underlining the three health priorities. They stated the need to collectively accelerate our efforts towards strengthening pandemic preparedness, prevention and response measures and create a fit-for-purpose global health architecture.
Dr. Rajiv Bahl, Secretary, Dept of Health Research and DG, ICMR; Shri Abhay Thakur, Additional Secretary, Ministry of External Affairs and Sous Sherpa of India’s G20 Presidency, Shri Lav Agarwal, Additional Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, Smt. Hekali Zhimomi, Additional Secretary, Ministry of Health and Family Welfare, representatives from the G20 member countries, special invitee countries, international organizations, forums and partners like WHO, World Bank, WEF etc., and senior officers of the Union Government were present.