প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত হাওস লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে
নিংশিং শেনয়েক অমসুং স্তাম্প ফোঙখ্রে
“অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অসি ভারতমচা করোর ১৪০গী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিংগী মমি অমনি”
“মসি মালেমদা ভারতনা শক্লিবা ৱাশক্কী পাউজেল অমা পীবা ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী লাইশঙ অমনি”
“ভারতনা খুমাঙ চাউশিনবা মতমদা, মালেম খুমাঙ চাউশিল্লি”
“ঐখোয়না শেংলবা শেঙ্গোলগী চিংলেম্বা অমুক হঞ্জিনহলবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। হাওসকী থবক-থৌরমশিং মনুংদা শেঙ্গোলনা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি”
“ঐখোয়গী গনতন্ত্র অসি ঐখোয়গী অপাম্বনি অমসুং ঐখোয়গী সংবিধান অসি ঐখোয়গী ৱারেপ্নি”
“অমৃত কাল অসি ঐখোয়গী হেরিতেচ ঙাকপগা লোয়ন্না চাউখৎপগী অনৌবা মশকশিং শেম্বা মতম অমনি”
“ঙসিগী ভারতনা মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন তুংওইনরম্লে অমসুং কলাগী অরিবা ফজবা লৌশিল্লে। মসিগী অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসি মসিগী থবক অসিগী অহিংবা খুদম অমনি”
“বিল্দিং অসিগী মচাক খুদিংমক্তা ঐখোয়না এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন উরে”
“অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিংদা শ্রামিকশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং মুৎপা নাইদনা থম্বা অসি মসিনা অহানবনি”
“অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসিগী চেক খুদিংমক, ফক্লাং খুদিংমক, মচাক খুদিংমক লায়রবশিংগী য়াইফনবা কৎথোক্
28 MAY 2023 2:25PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত হাওস লৈবাক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে। ঙসি অঙনবদা, প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত হাওসতা নোংপোক-নোংচুপ মাইকৈদা নন্দিগা লোয়ন্না শেঙ্গোল খিনখি। মহাক্না মৈরা অমসু চুখৎখি অমসুং শেঙ্গোলদা লৈ কৎখি।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক খুদিংমক্কী পুৱারিদা মুৎপা নাইদ্রবা তাঞ্জা খর লৈ। তারিখ খরদি মতমগী খোঙচত্তা কাউবা নাইদ্রবা নুমিৎ অমা ওইরকই, মে ২৮, ২০২৩ অসিসু অদুগুম্বা নুমিৎ অমনি। ভারতকী মীয়াম্না মশামক্তা অমৃত মহোৎসবকী খুদোল অমা পীজরে। য়াইফরবা থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মীওই খুদিংমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি ইচম চম্বা বিল্দিং অমা নত্তে অদুবু অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অসি ভারতমচা করোর ১৪০গী অনিংবশিং অমসুং মঙলানশিংগী মমি অমনি। মসি মালেমদা ভারতনা শক্লিবা ৱাশক্কী পাউজেল অমা পীবা ঐখোয়গী গনতন্ত্রগী লাইশঙ অমনি। মসিগী অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা থৌরাং তৌবা, থৌশিল শেম্বা অমসুং থবক পাংথোক্নবা থৌনা অমসুং সঙ্কলপদগী সিদ্ধিগা মরী লৈনৈ। মসি নিংতম লান্মীশিংগী মঙলানশিং মঙফাউন্নবা পাম্বৈ অমা ওইগনি। মসিনা অত্মানির্ভর ভারত অমা থোরকপা উগনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা মঙফাউনবা উবা ফংগনি। মসিগী অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসি অরিবা অমসুং অনৌবা পুন্না হিংমিন্নবগী খুদম অমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা লম্বীশিং শেম্বা খক্তনা অনৌবা নমুনাশিং পুথোকপা ঙমগনি। অনৌবা ভারতনা অনৌবা পান্দমশিং খঙলে অমসুং অনৌবা লম্বীশিং শেম্লি। অনৌবা থৌনা অমা, অনৌবা ইনোৎ, অনৌবা মাইকৈশিং, অনৌবা ৱাশকশিং অমসুং অনৌবা থাজবা অমা লৈরে। ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ, লৈবাক অসিগী মীয়ামগী থৌনা অমসুং ভারতকী মীয়ামগী শক্তি অসি মালেম্না ইকায়খুম্নবা অমসুং থাজবগা লোয়ন্না মালেম্না ভারতকী মাইকৈদা য়েংলি। ভারতনা খুমাঙ চাউশিনবা মতমদা, মালেম খুমাঙ চাউশিল্লি। অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসিনা ভারত চাউখৎলকপদগী মালেমগী চাউখৎপা পুরক্কনি।
শেংলবা শেঙ্গোল থম্বগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পাক-চাউরবা চোলা এম্পয়ার মতমদা, শেঙ্গোল অসি মথৌ পাংথোকপা অমসুং লৈবাক্কী থবক তৌবগী খুদম অমা ওইনা লৌনখি। রাজাজি অমসুং অধিনামগী লমজিং মখাদা, মসিগী শেঙ্গোল অসি শক্তি শীন্নবগী শেংলবা খুদম ওইরে। থৌরম অসিগী য়াইফ-পাউজেল পীনবা লাকখিবা অধিনাম সাধুশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা অমুক হন্না কোক নোনখি। মহাক্না হায়খি ঐখোয়না শেংলবা শেঙ্গোলগী চিংলেম্বা অমুক হঞ্জিনহলবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি। হাওসকী থবক-থৌরমশিং মনুংদা শেঙ্গোলনা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অমা ওইবা খক নত্তনা গনতন্ত্রগী মমাশু ওইরি। লৈবাক অসি মালেমগী গনতন্ত্রগী মরুওইবা য়ুম্ফমনি। গনতন্ত্র অসি ভারত্তা চৎনবা লৈঙাক খক নত্তনা মসি কলচর অমনি, ৱাখল্লোন্নি অমসুং চৎনবীনি। বেদানা ঐখোয়দা গনতন্ত্রিক ওইবা মীফমশিং অমসুং কম্মিতিশিংগী অচুম্বা ৱাখল্লোনশিং ঐখোয়দা তম্বীরি। কনাগুম্বা অমনা মহাভারত্তা রিপব্লিক অমগী শক্তম উবা ফংগনি। ভাগবান বাশ্বেস্বারাগী অনুভাব মন্তাপ্পা অসি ঐখোয় খুদিংমক চাউথোকচনবা পোৎশক অমনি।
৯০০ এ.দি মতমগী তামিল নাদুদা ফংবা হক্তুনা ইরম্বশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মসি ঙসি ফাওবা মীওই খুদিংমক অঙকপা ওইনরি। ঐখোয়গী গনতন্ত্র অসি ঐখোয়গী অপাম্বনি অমসুং ঐখোয়গী সংবিধান অসি ঐখোয়গী ৱারেপ্নি। মসিগী ৱারেপ অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মীহুৎ অসি ভারতকী পর্লিয়ামেন্তনি। শ্লোক অমা থিরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মাংলোমদা চঙশিনবা লেপ্লবা মীওইশিংগী লাইবক ফবা হায়বা লৈতে, অদুবু মাঙলোমদা মখা তানা চঙশিনবা মীওইশিংগী লাইবা ফবা হেনগৎলকই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি কয়া মীনাই ওইরুরবা মতুংদা, কয়া অমা মাঙলবা মতুংদা, ভারতনা মসিগী খোঙচৎ অমুক হৌরকখি অমসুং অমৃত কাল য়ৌরক্লে। অমৃত কাল অসি ঐখোয়গী হেরিতেচ ঙাকপগা লোয়ন্না চাউখৎপগী অনৌবা মশকশিং শেম্বা মতম অমনি। মসি লৈবাক অসি অনৌবা মাইকৈ অমা তাকপা অমৃত কালনি। মসিগী অমৃত কাল অসিনা মশিং থিঙমদ্রবা অনিংবা কয়া থুংহল্লে। গনতন্ত্রগী থবক শুফম ওইরিবা পর্লিয়ামেন্ত অসিসু অনৌবা অমসুং মতমগা চুনবা ওইগদবনি।
ভারতকী মপান ফরিঙৈ মতম অমসুং আর্কিতেকচর নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহিচা কয়া মীনাই ওইরুবদগী মসিগী নুংঙাইবা অসি ঐখোয়দগী মুনখি। ২১শুবা চহিচাগী ভারত অই থাজবনা থল্লে। “ঙসিগী ভারতনা মীনাই ওইবগী ৱাখল্লোন তুংওইনরম্লে অমসুং কলাগী অরিবা ফজবা লৌশিল্লে। মসিগী অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসি মসিগী থবক অসিগী অহিংবা খুদম অমনি। বিল্দিং অসিদ বিরাসাত(হেরিতেচ) অমসুং ভাসতু( আর্কিতেকচর), কলা(আর্ত) অমসুং কাউসাল(স্কিল), সংস্কৃতি(কলচর) অমসুং সংবিধান(কন্সতিতুসন) য়াওরে। লোক সভাগী মনুংগী লৈতেং অসি জাতিগী উচেক ৱাহোংগী থিমদা য়ুম্ফম ওইবনি অমসুং রাজ্য সভানা জাতিগী লৈ থম্বালদা য়ুম্ফম ওইবনি। পর্লিয়ামেন্তগী মফম অসিদা জাতিগী উ পাম্বী খোংনাং হৌরে। অনৌবা বিল্দিং অসিদা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংগী অখন্নবা কয়া য়াওরে। রাজস্থানগী গ্রেনাইত, মহারাস্ত্রাগী উ বিম অমসুং ভাধোরি খুৎহৈবশিংগী কার্পেত য়াওরে। অনৌবা বিল্দিং অসিগী মচাক খুদিংমক্তা ঐখোয়না এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোন উরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পর্লিয়ামেন্তগী মেম্বরশিংনা অরিবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিংদা থবক তৌবা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি অমসুং তেক্নিকেলগী খুদোংচাবশিং ফংদবা অমসুং হাওসকী সিত মতিক চাদবগী অৱাবশিং মায়োক্নখি। অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অমা মথৌ তাবা অদু চহি কয়া খন্নদুনা লাকখি অমসুং অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অমা শেমগৎপা হায়বসি তঙাইফদ্রবনি। অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত হাওস অসিদা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজ য়াওরে অমসুং হোলশিংসু নুংশা মঙাল ফংলে।
অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত শাবা য়াওখিবা শিন্মীশিংগা মহাক্কা উনখিবা থৌদোক নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পর্লিয়ামেন্ত শাগৎলিঙৈ মনুংদা শিন্মী ৬০,০০০ থবক পীখি অমসুং মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং উৎনবা হাওসতা অনৌবা গেল্লরি অমা শেমগৎলে। অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিংদা শ্রামিকশিংনা পাংথোকখিবা থবকশিং মুৎপা নাইদনা থম্বা অসি মসিনা অহানবনি।
হৌখিবা চহি ৯গী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অখঙ-অহৈ অমনা মসিগী চহি ৮ অসি অমুক হন্না শেমগৎ-শাগৎপা চহিশিং অমসুং গরিব কলয়ান ওইনা লৌগনি। অনৌবা বিল্দিং অসিগী চাউথোকচবা তাঞ্জা অসিদা, লায়রিবা মীওই করোর ৪গী অপেনবা অদু মহাকসু খঙলে। তোইলেত করোর ১১, খুঙ্গংশিং শম্নবা কিলোমিতর লাখ ৪ হেনবগী লম্বীশিং, অমৃত সরোভর লিশিং ৫০ হেনবা অমসুং অনৌবা পঞ্চায়ত ভাবন লিশিং ৩০ হেনবগী অপেনবা অদু ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পঞ্চায়ত ভাবনশিংদগী হৌরগা পর্লিয়ামেন্ত ফাওবা অনিংবা অমা খক্তনা ঐখোয় লমজিংলি, মদুদি লৈবাক অমসুং মসিগী মীয়াম চাউখৎপনি।
নিংতম্বা নুমিত্তা লাল কিলাদগী লৈবাক মীয়ামদা মহাক্না ৱা ঙাংখিবা অদু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক খুদিংমক্কী পুৱারিদা লৈবাক অদু মিকপ থোকহনবা মতম অমা লাকই। গান্ধীজিগী মতেং পাংদবা খোঙজং মনুংদা নিংতমগদবা চহি ২৫গী মমাঙদা ভারত্তা অসিগুম্বা মতম অমা লাকখি। শ্বারাজগী ৱারেপকা লোয়ন্না গান্ধীজিনা ভারতমচা খুদিংমক্কা শম্নখি। মতম অসি ভারতমচা খুদিংমক্না নিংতম্বা ফংনবা লান্থেংনবা মতম্নি। মসিগী ফল ওইনা ভারতনা ১৯৪৭দা নিংতম্বা ফংখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি অজাদি কা অমৃত কাল অসি পুৱারিগী মতমগা চাংদম্নবা নিংতম্বা ফংলবা ভারতকী তাঙ্কক অমনি। মথং চহি ২৫দা লৈবাক অসিনা নিংতম্বা ফংবা চহি ১০০ মপুংফারগনি। নাগরিক খুদিংমক্না মতেং পাংদুনা হায়রিবা চহি ২৫ অসিদা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনবা দরকার ওইরে। ভারতমচা খুদিংমক্কী থাজবা অসি লৈবাক মশামক খক্তদা নত্তে হায়বা পুৱারিনা শাখিনি। ভারতকী নিংতম ইহৌনা মতম অদুদা মালেমগী লৈবাক কয়া অনৌবা ৱাখল অমা মিকপ থোকহনখি। খেন্নবা কয়া লৈবা, মশিং য়াম্লবা মীশিং লৈবা ভারতগুম্বা লৈবাক অমনা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নখি, থাজবা অমগা লোয়ন্না মাঙলোমদা চঙশিনখি, মালেমদা লৈবাক কয়া লৈবাক অসিনা ইথিল পীখি। ভারতকী মাইপাকপা খুদিংমক মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা লৈবাক কয়াগী মাইপাকপা অমা ওইরগনি। লৈবাক অসি চাউখৎনবা অচেৎপা ফিরেপ অসিনা অতোপ্পা লৈবাক কয়াগী থৌনা হাপকদবা মরম্না ভারতকী থৌদাং অসি হেন্না চাউখৎলক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিংনা লৈবাক অসিগী মাইপাকপদা থম্লিবা লৈবাক্কী থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী মাইকৈদা মীওই খুদিংমক ইথিল পীগনি। লৈবাক্না অহানবা হায়বা ৱাখল্লোনগা লোয়ন্না ঐখোয় চঙশিনগনি। ঐখোয়না পুম্নমক্কী মথক্তা থৌদাং পাংথোকপনা লৈহনগনি। ঐখোয় ইশামক লেপ্তনা চাউখৎহন্দুনা ঐখোয়গী থবক্কা লোয়ন্না ঐখোয় খুদম অমা ওইগনি। ঐখোয় ইশানা ইশাগী লম্বী শেমজগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক অসিদা অনৌবা পর্লিয়ামেন্তনা নৌবা থৌনা অমসুং পাঙ্গল পীগনি। ঐখোয়গী শিন্মীশিংনা পর্লিয়ামেন্ত অসি য়াম্না ফজনা শারে, মখোয়গী কৎথোকপা অদু ইকায়খুম্নবা উৎপা হায়বসি পর্লিয়ামেন্তগী মেম্বর খুদিংমক্কী থৌদাংনি। ভারতমচা করোর ১৪গী ৱারেপ্না অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত শেমগৎখিবনি। মফম অসিদা লৌখিবা ৱারেপ খুদিংমক তুংগী চহিচা কয়া লৈহৌরগনি অমসুং তুংগী মীরোলশিং মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লায়রবা, দিলিত, তোল্লবা, ত্রাইবেল, শোইনাইরবা অমসুং খুন্নাইগী তোল্লবা ইমুং খুদিংমক শক্তি পীনবা লম্বী অমসুং তোল্লবশিং চাউখৎহন্নবা লম্বী অদু মসিগী পর্লিয়ামেন্ত অসি ফাওদুনা চৎকনি। অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং অসিগী চেক খুদিংমক, ফক্লাং খুদিংমক, মচাক খুদিংমক লায়রবশিংগী য়াইফনবা কৎথোক্কনি। মথং চহি ২৫দা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত অসিদা শেম্বা আইনশিংনা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহনগনি, ভারত লায়রবা কোকহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসিগী নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংগী অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগনি।
লোইশিল্লকপদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পর্লিয়ামেন্তগী অনৌবা বিল্দিং অসিনা অনৌবা, নুংঙাই-য়াইফবা,মপাঙ্গল কনবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্নবা য়ুম্ফম থোনগনি। মসি থৌশিল, অচুম্বা,চিংলেম্বা অমসুং মথৌ পাংথোকপা অমসুং হেন্না মপাঙ্গল কনবা ভারতমচা অমনা চৎপা লম্বীনি।
থৌরম অদু শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা লোক সভাগী স্পিকর শ্রী ওম বিরল অমসুং রাজ্য সভাগী দিপুতি স্পিকর শ্রী হরিভন্স নরায়ন সিংহ য়াওখি।

Prime Minister's Office
PM dedicates New Parliament House to the nation
Releases Commemorative Coin & Stamp
“New Parliament is a reflection of aspirations and dreams of 140 crore Indians”
“This is a temple of our democracy that gives a message of India’s resolution to the world”
“When India moves forward, the world moves forward”
“It is our good fortune that we could restore the dignity of the sacred Sengol. Sengol will keep on inspiring us during the proceedings of the House”
“Our democracy is our inspiration and our Constitution is our resolution”
“Amrit Kaal is a period of forging new dimensions of development while preserving our heritage”
“Today’s India is leaving behind the mentality of slavery and embracing that ancient glory of art. This new Parliament Building is a living example of this endeavour”
“We witness the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat in every particle of this building”
“It is the first time that the contributions of Shramiks have been immortalized in the new Parliament”
“Every brick, every wall, every particle of this new Parliament House will be dedicated to the welfare of the poor”
“It is the resolution of 140 crore Indians that consecrates the New Parliament”
28 MAY 2023 2:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated the new Parliament House to the nation today. Earlier in the day, the Prime Minister installed the Sengol with Nandi at the top facing East-West direction in the new Parliament House. He also lit up the Diya and offered flowers to the Sengol.
Addressing the gathering, the Prime Minister remarked that there are few moments in every nation’s history that are immortalized. Some dates become the immortal signature on the face of time, the Prime Minister said The 28th of May, 2023 is one such day. “People of India have given themselves a gift for the Amrit Mahotsav”, he said. The Prime Minister congratulated everyone on this glorious occasion.
The Prime Minister said that this is not merely a building but is a reflection of the aspirations and dreams of 140 crore Indians. “This is a temple of our democracy that gives a message of India’s resolution to the world”, he said. He continued, “This new Parliament building connects planning to reality, policy to realization, willpower to execution, and sankalp to siddhi”. This will be a medium for realizing the dreams of the freedom fighters. It will witness the sunrise of Aatmnirbhar Bharat and will see the realization of a Viksit Bharat. The Prime Minister said that this new building is an example of the coexistence of ancient and modern.
“New models can be established only by treading new paths”, the Prime Minister remarked as he highlighted that the new India is realizing new goals and paving new ways. “There is a new energy, new zeal, new enthusiasm, new thinking and a new journey. There are new visions, new directions, new resolutions and a new trust”, Shri Modi exclaimed. The Prime Minister said that the world is looking towards India’s determination, its citizens’ vigour and the life of human power in India with respect and hope. “When India moves forward, the world moves forward”, he remarked. The Prime Minister underlined that the new Parliament House will invoke the development of the world from the development of India.
Referring to the establishment of sacred Sengol, the Prime Minister said that in the great Chola empire, Sengol was seen as a symbol of the path of service duty and nation. He said under the guidance of Rajaji and Adheenam, this Sengol became the sacred symbol of the transfer of power. The Prime Minister once again bowed to the Adheenam saints who came to bless the occasion this morning. “It is our good fortune that we could restore the dignity of this sacred Sengol. This Sengol will keep on inspiring us during the proceedings of the House”, he said.
“India is not only a democratic nation but also the mother of democracy”, the Prime Minister said as he noted that the nation is the principal foundation for global democracy. He underlined that democracy is not just a system that is practiced in India but it is a culture, thought and tradition. Referring to the Vedas, the Prime Minister highlighted that it teaches us the principles of democratic assemblies and committees. He also mentioned the Mahabharata where one can find the description of a Republic and said that India has lived and breathed democracy in Vaishali. “The Anubhav Mantappa of Lord Basweswara is a thing of pride for all of us”, Shri Modi added. Highlighting the inscriptions found in Tamil Nadu belonging to 900 AD, the Prime Minister said that it surprises everyone even in today’s day and age. “Our democracy is our inspiration and our Constitution is our resolution”, Shri Modi said as he noted that the biggest representative of this resolution is the Parliament of India. Reciting a shloka, the Prime Minister explained that luck runs out for those who stop moving forward, but the fate of those who keep moving forward continues to soar.
The Prime Minister said that after years of slavery, after losing so much, India resumed its journey and reached the Amrit Kaal. “Amrit Kaal is a period of forging new dimensions of development while preserving our heritage. This is Amrit Kaal of giving a new direction to the nation. This is Amrit Kaal of fulfilling innumerable aspirations”, he said. Underscoring the need for new lifeblood for democracy through a verse, the Prime Minister emphasized that the workplace of the democracy, i.e. Parliament should also be new and modern.
The Prime Minister recalled the golden period of India’s prosperity and architecture. He said that centuries of slavery robbed us of this glory. The Prime Minister said that India of the 21st century is filled with confidence. “Today’s India is leaving behind the mentality of slavery and embracing that ancient glory of art. This new Parliament Building is a living example of this endeavour”, the Prime Minister said. “This building has Virasat (heritage) as well as Vastu (Architecture), Kala (art) as well as kaushal (skill), sanskriti (culture) as well as notes of Samvidhan (Constitution). He pointed out that the interiors of Lok Sabha are themed on the national bird peacock and Rajya Sabha on the national flower lotus. The Parliament premises have the national tree Banyan. The new building incorporates the specialities of different parts of the country. He mentioned granite from Rajasthan, timber from Maharashtra and carpet by Bhadhoi artisans. “We witness the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat in every particle of this building”, he said.
The Prime Minister pointed out the difficulties faced by the Parliamentarians in getting work done in the old Parliament building and gave examples of challenges due to the lack of technical facilities and paucity of seats in the House. The need for a new Parliament, the Prime Minister said, was being discussed for decades and it was the need of the hour that a new Parliament should be developed. He expressed delight that the new Parliament House is equipped with the latest technology and the halls are also sunlit.
Recalling his interactions with the ‘Shramiks’ who contributed to the construction of the new Parliament, the Prime Minister informed that 60,000 shramiks were given employment during the construction of the Parliament and a new gallery has been put up in the house highlighting their contributions. “It is the first time that the contributions of Shramiks have been immortalized in the new Parliament”, the Prime Minister remarked.
Talking about the last 9 years, the Prime Minister said any expert will treat these 9 years as years of reconstruction and Gareeb Kalyan. He said that in this hour of pride for the new building, he also felt satisfaction for the 4 crore houses for the poor. Similarly, the Prime Minister expressed satisfaction with measures like 11 crore toilets, more than 4 lakh km of roads to connect villages, more than 50 thousand Amrit Sarovars, and more than 30 thousand new Panchayat Bhawans. “From Panchayat Bhawans to Parliament only one inspiration guided us, that is, the development of the nation and its people”, he added.
Recalling his address to the nation from the Red Fort on the occasion of Independence Day, the Prime Minister said there comes a time in the history of every country when the consciousness of that country is awakened. He underlined that such a time had come in India 25 years before independence during Gandhi Ji's non-cooperation movement which filled the entire country with a belief. “Gandhi ji had connected every Indian with the resolution of Swaraj. This was the time when every Indian was fighting for freedom”, the Prime Minister remarked as he highlighted that its result was India's independence in 1947. Shri Modi said that the Azadi Ka Amrit Kaal is a stage in independent India which can be compared to the historic period. He noted that India will complete 100 years of its independence in the next 25 years which is the ‘Amrit Kaal’. The Prime Minister emphasized the need to make India a developed nation in these 25 years with the contributions of every citizen. “History is witness that the faith of Indians is not limited to the nation itself”, the Prime Minister noted as he highlighted that India’s freedom struggle had awakened a new consciousness in many countries of the world at that time. “When a country like India, full of diversity, with a huge population that tackles various challenges, moves forward with a belief, it inspires many countries of the world. Every achievement of India is going to become an achievement for different countries in different parts of the world in the coming days”, he said. The Prime Minister underlined India's responsibility becomes bigger as its determination to develop will become the strength of many other countries.
The Prime Minister said that the new Parliament Building will strengthen the nation's belief in its success and will inspire everyone towards a Viksit Bharat. “We will have to move with a spirit of - Nation First. We will have to keep the path of duty above all. We will have to be an example with our conduct while constantly improving ourselves. We will have to tread our own path”, he said.
The Prime Minister said that the new Parliament will give new energy and strength to the largest democracy of the world. He said while our Shramjivis have made the Parliament so grand, it is the responsibility of the Parliamentarians to make it divine with their dedication. Stressing the importance of the Parliament, the Prime Minister said that it is the resolution of 140 crore Indians that consecrates the Parliament. He expressed the hope that every decision taken here will adorn the coming centuries and strengthen the coming generations. The Prime Minister underlined that the path of empowerment of the poor, dalit, backward, tribal, disabled, and every deprived family of the society, along with prioritizing the development of the deprived will pass through this Parliament. “Every brick, every wall, every particle of this new Parliament House will be dedicated to the welfare of the poor”, Shri Modi said. In the next 25 years, the Prime Minister emphasized that the new laws to be made in this new Parliament House will make India a developed nation, help in pushing poverty out of India and create new opportunities for the youth and women of the country.
Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the new building of the Parliament will become the basis for the creation of a new, prosperous, strong and developed India. “This is an India that walks the path of policy, justice, truth, dignity and duty and becomes stronger”, the Prime Minister concluded.
Speaker of Lok Sabha, Shri Om Birla, and Deputy Speaker of Rajya Sabha, Shri Harivansh Narayan Singh were present on the occasion among others.