କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନର ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି
୨୦୨୨ - ୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଆନୁମାନିକ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୩୩୦୫.୩୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ : ଶ୍ରୀ ତୋମାର
ଚାଉଳ, ଗହମ, ମକା, ସୋୟାବିନ୍‌, ରେପ ସିଡ୍ ଏବଂ ସୋରିଷ ଏବଂ ଆଖୁର ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
କୃଷକଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କର ପାରଦର୍ଶିତା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ କୃଷକ ବନ୍ଧୁ ନୀତି ଯୋଗୁଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଦିନକୁ ଦିନ ବିକାଶ କରୁଛି: ଶ୍ରୀ ତୋମାର
25 MAY 2023 6:03PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୨ – ୨୩ କୃଷି ବର୍ଷ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନର ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହି ଅବସରରେ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଚଳିତ କୃଷି ବର୍ଷରେ ୩୩୦୫.୩୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଅନୁମାନ କରାଯାଉଛି । ଶ୍ରୀ ତୋମାର କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାରଙ୍କ କୃଷକ ବନ୍ଧୁ ନୀତି ଯୋଗୁଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଦିନକୁ ଦିନ ବିକାଶ କରୁଛି ।
ବିଭିନ୍ନ ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ମତାମତ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଉତ୍ସରୁ ଉପଲବ୍ଧ ସୂଚନା ସହିତ ବୈଧ ହୋଇଛି । ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକରୁ, ବିକଳ୍ପ ଉତ୍ସରୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାରଣ ଗୁଡିକରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ମତାମତ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏହି ଆକଳନ କ୍ରମାଗତ ଆକଳନ ଉପରେ ଅଧିକ ସଂଶୋଧନ କରାଯିବ ।
ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ୨୦୨୨-୨୩ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଫସଲର ଆନୁମାନିକ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି:
ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ –୩୩୦୫.୩୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚାଚାଉଳ –୧୩୫୫.୪୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚା ଗହମ - ୧୧୨୭.୪୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚା ବାଜରା - ୧୧୧.୬୬ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ।
ନ୍ୟୁଟ୍ରି / ମୋଟା ଶସ୍ୟ - ୫୪୭.୪୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ।
ମକା –୩୫୯.୧୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ସମୁଦାୟ ଡାଲି - ୨୭୫.୦୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ।
ଚାଗ୍ରାମ - ୧୩୫.୪୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ।
ଚା ମୁଗ - ୩୭.୪୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ।
ତୈଳବୀଜ – ୪୦୯.୯୬ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ । (ରେକର୍ଡ)
ବାଦାମ –୧୦୨.୮୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ।
ସୋୟାବିନ୍ –୧୪୯.୭୬ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚା ରେପ ସିଡ୍ ଏବଂ ସୋରିଷ - ୧୨୪.୯୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ । (ରେକର୍ଡ)
ଚା ତୁଳା – ୩୪୩.୪୭ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠିଲି (ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପ୍ରତ୍ୟେକଟି)
ଆଖୁ - ୪୯୪୨.୨୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ (ରେକର୍ଡ)
ଚା ଝୋଟ ଏବଂ ମେସ୍ତା – ୯୪.୯୪ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠିଲି (ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମ୍‌)
୨୦୨୨-୨୩ ପାଇଁ ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ଦେଶରେ ମୋଟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ୩୩୦୫.୩୪ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଟେ, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ୨୦୨୧ – ୨୨ ତୁଳନାରେ ୧୪୯ .୧୮ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଧିକ ଅଟେ ।
୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଚାଉଳର ମୋଟ ଉତ୍ପାଦନ (ରେକର୍ଡ) ୧୩୫୫.୪୨ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି) ରେ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଏହା ୬୦.୭୧ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଧିକ ।
ଦେଶରେ ଗହମ (ରେକର୍ଡ) ର ଉତ୍ପାଦନ ଆନୁମାନିକ ୧୧୨୭.୪୩ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଟେ ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୫୦.୦୧ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଧିକ ।
୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶରେ ମକା ଉତ୍ପାଦନ (ରେକର୍ଡ) ୩୫୯.୧୩ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨୧.୮୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଧିକ ।
ନ୍ୟୁଟ୍ରି / ମୋଟା ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଆନୁମାନିକ ୫୪୭.୪୮ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଟେ ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୩୬.୪୭ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଧିକ ।
ମୁଗର ଉତ୍ପାଦନ ଆନୁମାନିକ ୩୭.୪୦ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଯାହାକି ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୫.୭୪ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଧିକ ।
୨୦୨୨-୨୩ ରେ ମୋଟ ଡାଲି ଉତ୍ପାଦନ ୨୭୫.୦୪ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ୨୭୩.୦୨ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ତୁଳନାରେ ୨.୦୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଧିକ ।
ସୋୟାବିନ୍ ଏବଂ ରେପସିଡ୍ ଏବଂ ସୋରିଷର ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୪୯.୭୬ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଏବଂ ୧୨୪.୯୪ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅନୁମାନ କରାଯାଏ, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୯.୮୯ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଏବଂ ୫.୩୧ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଧିକ ।
୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶରେ ମୋଟ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ଆନୁମାନିକ ରେକର୍ଡ ୪୦୯.୯୬ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଟେ ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୩୦.୩୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ଅଧିକ ।
. ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଦେଶର ମୋଟ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ରେକର୍ଡ ୪୯୪୨.୨୮ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୨-୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଆଖୁ ଉତ୍ପାଦନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୫୪୮.୦୩ ଏଲ୍‌ଏମ୍‌ଟି ଅଧିକ ।
୩୪୩.୪୭ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠିଲି (ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୭୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ହିସାବରେ) ଆନୁମାନିକ ତୁଳା ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଆନୁମାନିକ ଝୋଟ ଏବଂ ମେସ୍ତା ଉତ୍ପାଦନ ୯୪,୯୪ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠିଲି୍ (ପ୍ରତ୍ୟେକ ୧୮୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ହିସାବରେ) ରଖା ଯାଇଛି ।
୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷ ପାଇଁ ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ ବିଭିନ୍ନ ଫସଲର ଆନୁମାନିକ ଉତ୍ପାଦନ ୨୦୧୨-୧୩ ବର୍ଷ ଠାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତୁଳନାତ୍ମକ ଆକଳନକୁ ସଂଲଗ୍ନ କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Third Advance Estimates of Production of major crops released by Shri Narendra Singh Tomar
Foodgrain production of 3305.34 Lakh Tonnes estimated forthe year 2022-23: Shri Tomar
Record production of Rice, Wheat, Maize, Soybean, Rapeseed & Mustard and Sugarcane estimated: Union Agriculture Minister
Agriculture Sector is Developing day by day due to hard work of Farmers, proficiency of Scientists and Farmer’s friendly policies of the Government: Shri Tomar
25 MAY 2023 6:03PM by PIB Delhi
Third Advance Estimates of production of major crops for agricultural year2022-23 have been released by the Ministry of Agricultureand Farmers Welfare. The Union Minister of Agriculture and Farmers Welfare Shri Narendra Singh Tomar on the occasion said that the foodgrain production of 3305.34 Lakh Tonnes is estimated in the current agricultural year.Shri Tomar said that, agriculture sector is developing day by day due to hardwork of farmers, proficiency of scientists and farmer’s friendly policies of the Government in the leadership of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi.
The assessment of production of different crops is based on the feedback received from States and validated with information available from other sources. This assessment shall undergo further revision over successive estimates based upon feedback received from the states, alternative sources and other factors.
As per Third Advance Estimates, the estimated production of major crops for 2022-23 is as under:
• Foodgrains –3305.34Lakh Tonnes(Record)
• Rice –1355.42 Lakh Tonnes(Record)
• Wheat – 1127.43 Lakh Tonnes (Record)
• Bajra – 111.66 Lakh Tonnes
• Nutri / Coarse Cereals – 547.48Lakh Tonnes
• Maize –359.13Lakh Tonnes (Record)
• Total Pulses – 275.04Lakh Tonnes.
• Gram – 135.43 Lakh Tonnes.
• Moong – 37.40 Lakh Tonnes.
• Oilseeds –409.96Lakh Tonnes.(Record)
• Groundnut –102.82Lakh Tonnes.
• Soybean –149.76Lakh Tonnes.(Record)
• Rapeseed & Mustard – 124.94 Lakh Tonnes.(Record)
• Cotton –343.47Lakh bales (of 170 kg each)
• Sugarcane 4942.28Lakh Tonnes (Record)
• Jute & Mesta 94.94 Lakh bales (of 180 kg each)
As per Third Advance Estimates for 2022-23, Total Foodgrain production in the country is estimated at record 3305.34 lakh tones which is higher by149.18 LMT as compared to previous year2021-22.
Total production of Rice during 2022-23 is estimated at(record)1355.42 lakh metric tonnes (LMT). It is higher by 60.71lakh tonnes as compared to previous year.
The production of Wheat(record) in the country is estimated at1127.43 LMT which is higher by 50.01LMT as compared to previous year’s production.
Production of Maize in the country during 2022-23 is estimated at (record)359.13LMT which is higher by 21.83lakh tonnes than the previous yearproduction.
Production of Nutri / Coarse Cerealsis estimated at 547.48lakh tonnes which is higher by 36.47LMT than the previous year’s production.
The production of Moong is estimated at 37.40 LMT which higher by 5.74 LMT as compared to previous year’sproduction.
Total Pulsesproduction during 2022-23 is estimated at 275.04LMT which is higher by 2.02 lakh tonnes than previous year’s production of 273.02 LMT.
The production of Soybean and Rapeseed & Mustard is estimated at149.76 LMT and 124.94 LMT respectively, which is higher by 19.89 LMT and 5.31 LMT respectively than the production of previous year 2021-22.
Total Oilseedsproduction in the country during 2022-23 is estimated atrecord409.96LMT which is higher by 30.33lakhtonnes than the previous year’s oilseeds production.
Total production of Sugarcanein the country during 2022-23 is estimated at record4942.28LMT. The production of sugarcane during 2022-23 is higher by 548.03LMT than the previous year’s production.
Production of Cottonis estimated at 343.47lakhbales (of 170 kg each) and production of Jute & Mesta is estimated at94.94lakhbales (of 180 kg each).
The estimated production of various crops as per the Third Advance Estimates for 2022-23 vis-à-vis the comparative estimates for the years 2012-13 onwards is enclosed.
Click here to see the link