Prime Minister's Office
English rendering of PM's address during flagging off of Vande Bharat Express from Dehradun to Delhi
25 MAY 2023 1:57PM by PIB Delhi
Namaskar ji!
Governor of Uttarakhand Shri Gurmeet Singh ji, popular Chief Minister of Uttarakhand Shri Pushkar Singh Dhami, Railway Minister Ashwini Vaishnaw, Ministers of Uttarakhand Government, various MPs, MLAs, Mayors, Zilla Parishad members, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Uttarakhand! Many congratulations to all the people of Uttarakhand for the Vande Bharat Express train.
This train between Delhi and Dehradun will connect the country's capital with Devbhoomi at a faster speed. Now the journey time between Delhi-Dehradun will also be reduced considerably due to this Vande Bharat train. The speed of this train is in its place, however, the facilities are also going to make the journey enjoyable.
Friends,
I have just returned from a trip to three countries a few hours ago. Today the whole world is looking at India with great expectations. The way Indians have strengthened our economy, the way we are fighting poverty, it has instilled the confidence of the whole world in us. Together we succeeded in meeting the challenge of the Corona, whereas many major countries continue to grapple with it. We launched the world's largest vaccination campaign. Today India is being discussed all over the world. People from across the world want to come to India to see and understand India. In such a situation, this is a great opportunity for beautiful states like Uttarakhand. This Vande Bharat train is also going to help Uttarakhand in taking full advantage of this opportunity.
Friends,
Uttarakhand is Devbhoomi. I remember when I went to visit Baba Kedar, I muttered something spontaneously. These were in the form of Baba Kedar's blessings and I had then said that this decade would be the decade of Uttarakhand. The manner, in which Uttarakhand is carrying forward the campaign of development, while keeping law and order paramount, is commendable. It is also important to preserve the identity of this Devbhoomi. And I believe that this Devbhoomi will become the center of attraction for the spiritual consciousness of the whole world in the near future. We have to develop Uttarakhand according to this potential as well.
The number of pilgrims visiting Char Dham Yatra every year is breaking all the previous records and setting new records. Right now, we can see devotees thronging to have darshan of Baba Kedar. Crores of devotees from all over the world come to the Kumbh and Ardh Kumbh held in Haridwar. Lakhs of people reach Uttarakhand during the Kanwar Yatra held every year. There are very few states in the country which attract such a large number of devotees. This number of devotees is also a gift and handling such a large number is also a herculean task. The double engine government is working with double the speed and with double the power to make this herculean task easy.
The BJP government is laying special emphasis on the Navratnas of development. The first is the reconstruction of Kedarnath-Badrinath Dham with an estimated cost of Rs 1300 crore, the second is the ropeway work of Gaurikund-Kedarnath and Govindghat-Hemkunt Sahib at a cost of Rs 2500 crore, the third is the Manaskhand Mandir Mala Mission to make the mythological temples of Kumaon grand, the fourth is promotion of home stays in the entire state. I am told that more than 4000 home stays have been registered in the state. The fifth is the development of 16 eco-tourism destinations, the sixth is the expansion of health services in Uttarakhand. A satellite center of AIIMS is also being built in Udham Singh Nagar. The seventh is the Tehri Lake Development Project costing about Rs 2000 crore, the eighth is the development of Rishikesh-Haridwar as the capital of adventure tourism and Yoga and the ninth is the Tanakpur-Bageshwar Rail Line. Work on this railway line will also start soon. You must have heard a saying – icing on the cake. Therefore, Dhami ji's government has given new impetus to the infrastructure projects here to string the garland of these Navratnas. Work on the Rs. 12,000 crore Char Dham mega project is going on at a rapid pace. With the completion of the Delhi-Dehradun Expressway, the journey between Dehradun and Delhi will become easier. Along with road connectivity, ropeway connectivity is also being developed in a big way in Uttarakhand. The Parvat Mala Yojana is going to change the fate of Uttarakhand in the near future. For this, our government is ending the wait of the people of Uttarakhand for this connectivity for years.
The Rishikesh-Karnprayag rail project will be completed in two-three years. More than 16,000 crore rupees are being spent on this project. After the completion of the Rishikesh Karnprayag Rail Project, a large part of Uttarakhand will become accessible to the people of the state and tourists. As a result, new opportunities for investment, development of industries and employment will be created here. And in the midst of this grand campaign of development of Devbhoomi, this Vande Bharat train will also prove to be a grand gift for the people of Uttarakhand.
Friends,
Today Uttarakhand is fast emerging as a tourism hub, adventure tourism hub, film shooting destination and wedding destination with the efforts of the state government. Today new places and tourist hubs of Uttarakhand are attracting tourists from India and abroad. They will also get a lot of help from the Vande Bharat train. Now Vande Bharat trains have started running in every corner of the country. Trains are the first choice of people wishing to travel long distances with family. In such a situation, Vande Bharat is now becoming the first choice of ordinary families of India.
Brothers and sisters,
The 21st century India can develop more rapidly by modernizing its infrastructure. Earlier, the parties which were in power for a long time never understood this need of the country. The focus of those parties was on scams and corruption. They were confined to nepotism. They did not have the strength to come out of nepotism. The previous governments also made lofty claims regarding high speed trains in India. Many years have passed since they made these claims. Leave aside the high speed trains; they could not even remove unmanned level crossings from the rail network. The situation of railway electrification was even worse. By 2014, only one-third of the country's rail network had been electrified. In such a situation, it was impossible to even think of running a fast train. We started all-round work to transform the Railways after 2014. On the one hand, we started implementing the dream of the country's first high speed train, on the other hand, we started preparing the whole country for semi-high speed trains. When, on an average, 600 km of rail lines were electrified every year before 2014, now 6,000 kilometers of railway lines are being electrified every year. See the difference between 600 kms and 6000 kms. As a result, more than 90 percent of the country's railway network has been electrified. In Uttarakhand, 100 percent electrification of the entire rail network has been achieved.
Brothers and sisters,
This has been made possible because today there is the right intention for development, policy and trust. The increase in the railway budget in comparison to 2014 has directly benefited Uttarakhand as well. In the five years before 2014, on an average, less than Rs 200 crore was allocated for Uttarakhand. And just now Ashwini ji explained about it in detail. Less than 200 crore rupees for such a remote hilly area and lack of railways! The rail budget of Uttarakhand is 5,000 crore rupees this year. It is a 25-fold increase. This is the reason that today the railway is expanding to new areas of Uttarakhand. Not only railways, but modern highways are also expanding unprecedentedly in Uttarakhand. We understand how important this connectivity is for a hilly state like Uttarakhand. We understand the pain of how villages became deserted in the past due to lack of connectivity. We want to save the coming generation from that suffering. We are working hard today so that employment opportunities are created in Uttarakhand itself through tourism, agriculture and industries. This modern connectivity will also be very useful for easy access to our borders and convenience for our soldiers engaged in the defence of the nation.
Brothers and sisters,
Our double engine government is committed to the development of Uttarakhand. The rapid development of Uttarakhand will also help in the rapid development of India. And the country is not going to stop now as it has now gathered its momentum. The whole country is moving ahead at the speed of Vande Bharat and will continue to move ahead. Once again, many congratulations and best wishes to all of you for the first Vande Bharat Express train of Uttarakhand. And nowadays, people from all over the country are visiting Baba Kedar, Badri Vishal, Yamunotri and Gangotri. The launch of the Vande Bharat Express at the same time will be a very pleasant experience for them too. I once again bow down at the feet of Baba Kedar and greet the Devbhoomi and wish you all the very best. Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
দেরাদুনদগী দিল্লি ফাওবা চেনবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাবা থৌরমদা ফোদোকখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
25 MAY 2023 1:57PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
উত্তরখন্দগী রাজ্যপাল শ্রী গুরমিত সিংহ, উত্তখন্দগী চীফ মিনিস্তর শ্রী পুস্কার সিংহ ধামি, রেলৱে মিনিস্তর শ্রী অশ্বিনি বৈষ্ণব, উত্তরখন্দ সরকারগী মিনিস্তরশিং, এম.পিশিং, এম.এল.এশিং, মেয়োরশিং, জিলা পরিযদ মেম্বরশিং, অতোপ্পা শক্নাইরবশিং অমসুং উত্তরখন্দগী ঐগী নুংশিরবা ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনগীদমক ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ত্রেন অসি উত্তরখন্দগী দেবভুমিগা লৈবাক অসিগী কোনুংগা শম্নহনগনি। হৌজিক সহর অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চঙবা মতম হন্থরগনি অমসুং ত্রেন অসিগী অয়াংবা খোঙজেলনা চৎথোক-চৎশিনদা নুংঙাইবা অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
ঐ পুং খরগী মমাঙদা লৈবাক অহুমগী খোঙচৎ অমদগী হল্লকপতা ঙাইরি। হৌজিক মালেম্না ভারত্তা অচৌবা থাজবা অমগা লোয়ন্না য়েংলে। লৈবাক অসিগী শেন-থুম ফগৎলকপা অমসুং লায়রবা কোকহনবদগী ভারত মালেমগী থাজবগী মঙাল অমা ওইরে। ভারতনা কোরোনা লাইচৎ লাকশিনখিবা অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক পাংথোকখিবা অদু মালেম্না শিংথানখি। ঙসি মালেম শীনবা থুংনা ভারতকী মরমদা ঙাংনরে, মালেমগী মীওইশিং ভারত য়েংনবা অমসুং মশক খঙনবা ভারত্তা লাকপা পাম্লে। ফিবম অসিদা, উত্তরখন্দগুম্বা ফজরবা রাজ্যশিংগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। বন্দে ভারত ত্রেন অসিনা উত্তরখন্দগুম্বা ফজরবা রাজ্য অমদা মালেমগী মফম কয়াদগী মীওই কয়া লাকপদা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
মরুপশিং,
উত্তরখন্দ অসি লাইরৈবাক অমনি । ঐনা বাবা কেদর খুরুম্বা চৎপা মতমদা, খুরুম্বা লোইরবা মতুংদা ঐগী চিন্দগী মশা মরোমদোম ৱাহৈ খর হায়দোকচরকখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। ৱাহৈশিং অদু বাবা কেদরগী থৌজালগী মওংদা হায়দোকখি অমসুং ঐনা হায়রি মদুদি চৎলিবা দিকেদ অসি উত্তরখন্দগী দিকেদ অমা ওইরগনি। লো অমসুং ওর্দরগী ফিবম ফনা লৈবগা লোয়ন্না রাজ্য অসি চাউখৎপা হেনগৎলক্লি। লাইরৈবাক অসিগী শক্তম ঙাকপা অসিসু য়াম্না মরুওই। দেবভুমি অসি মালেমদা স্পিরিচুএলগী মফম অমা ওইরগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। মসিগী খুদোংচাবা অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঐখোয়না হোৎনগনি।
চার ধামদা লাকপা লাইখুরম্বা মীওই মশিং অরিবা রেকোর্দশিং থুগাইবা অমসুং অনৌবা রেকোর্দশিং শেম্বা উরে। হরিদ্বার অমসুং কনৱার যাত্রাদা বাবা কেদরনাথ, কুম্ত/অর্ধ কুম্ত দর্সন তৌনবা ভক্ত করোর কয়া লাক্নরি। রাজ্য কয়া মসিগী ভক্ত মশিং অসি য়ৌনা লাক্তে অমসুং খুদোল অমনি অমসুং মখোয় শেন্নবা হায়বসি অচৌবা থবক অমনি। মসিগী ‘ভগিরাথ’ থবক অসি লাইহন্নবা দবল পৱার অমসুং দবল স্পিৎকা লোয়ন্না দবল ইঞ্জিন সরকার থবক তৌরি।
চাউখৎপগী ‘নবরত্ন’দা বি.জে.পী সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলি। অহানবা রত্ন ওইনা, কেদরনাথ-বদ্রিনাথ ধাম লুপা করোর ১৩০০ চঙনা অমুক হন্না শেমগৎকনি। অনিশুবদা, গৌরিকুন্দ-কেদরনাথ অমসুং গোবিন্দ ঘাত-হেমকুন্ত সাহিবতা লুপা করোর ২৫০০০ চঙনা রোপৱে শেমগৎকনি। অহুমশুবদা, মনাস খান্দ মন্দির মালা প্রোগ্রামগী মখাদা কুমাওনদা অরিবা লাইশঙশিং অমুক হন্না শেমগৎকনি। মরিশুবদা, রাজ্য অসিদা হোমস্তে ৪০০০ হেন্না রেজিস্তার তৌরে হায়বা ঐ খঙলে। লোয়ন্না রাজ্য শীনবা থুংনা হোমস্তে য়োকখৎকনি। মঙাশুবদা, ইকোতুরিজমগী মফম ১৬ শেমগৎকনি। তরুকশুবদা, উত্তরখন্দদা হকশেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনগনি। উধাম সিংহ নাগরদা এ.আই.আই.এম.এস সেতেল্লাইত সেন্তর শেমগৎলে। তরেৎশুবদা, লুপা করোর ২০০০ চঙনা তেহরি লেক দিবলপমেন্ত প্রোজেক পায়খৎলে। নিপালশুবদা, য়োগা, এদভেঞ্চর তুরিজমগী কোনুং ওইনা হরিদ্বার রিকিকেস শেমগৎকনি। অরোইবদা তানাকপুর বাগেশ্বার রেল লাইন শেমগৎপা অসিনি। নবরত্নশিং অসিনা রাজ্য অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি। লুপা করোর ১২,০০০ চঙনা চার ধাম মহাপরিয়োজনা থবক পায়খৎলি। দিল্লি দেরাদুন এক্সপ্রেসৱেনা চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। উত্তরখন্দদা রোপৱে শেমগৎলি। লাক্লিবা নুমিৎশিংদা পর্ভাত মালা প্রোজেক্না রাজ্য অসিগী মরাইবক্তা অহোংবা পুরক্লগনি।
লুপা করোর ১৬,০০০ চঙনা পায়খৎলিবা রিসিকেস-কারানপ্রায়াগ রেল প্রোজেক চহি ২-৩গী মনুংদা লোইশিল্লগনি। প্রোজেক অসি লোইশিল্লবা মতুংদা উত্তরখন্দা চৎথোক-চৎশিন, ইনভেস্তমেন্ত, উদোগ অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহল্লগনি। লাইরৈবাক অসিদা পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মরক্তা, হৌজিক বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অসি উত্তখন্দ মীয়ামগী অচৌবা খুদোল অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
ঙসি কেন্দ্র সরকারগী মতেংগা লোয়ন্না রাজ্য সরকারনা থবক কয়া পায়খৎপদগী উত্তরখন্দ অসি তুরিজম, এদভেঞ্চর তুরিজম, ফিল্ম নম্ফম অমসুং লুহোংনবা মফম অমা ওইরক্লে। ঙসি রাজ্য অসিগী লমকোয়ফমশিং মালেম শীনবা থুংবগী মীওই কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লে। হায়রিবা থবকশিং অসিদা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা মখোয়দা কান্নবা পীরগনি। মখোয়গী ইমুং-মনুংগা লোয়ন্না চৎলিবশিংনা অহানবদা ত্রেনশিং তোংনবা খল্লি অমসুং বন্দে ভারত অসি ইরাই লাইনা চৎথোক-চৎশিন য়াবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লে।
ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা ২১শুবা চহিচাগী ভারত মখা তানা চাউখৎহনবা ঙমগনি। মমাঙগী সরকারশিং শেঞ্জা-থুমজা অমসুং শাগৈগী রাজনিতি তৌদুনা লৈখিবদগী মখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরুওইবা খঙখিদে। ভারত্তা অয়াবা ত্রেনশিং চেলহন্নবা মমাঙগী সরকারশিংনা কয়ারক ৱাশকখ্রবসু, মখোয়না রেল নেতৱার্কশিংদা মী শেন্নদবা গেতশিং লৌথোকপা ঙমখিদে অমসুং রেল লাইনশিং ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী থবক হান্নদগী হেন্না ফৎখিদে। ২০১৪দা লৈবাক অসিগী রেল নেতৱার্ককী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা খক ইলেক্ত্রিক ফংলমখি অমসুং মসিনা অয়াংবা ত্রেন চেন্নবা ৱাখল খনবা ঙমখিদে। ২০১৪গী মতুংদা রেলৱেদা অওনবা পুরক্নবা থবক হৌখিবনি। নেতৱার্ক শীনবা থুংনা সেমি-হায়-স্পিৎ ত্রেনশিং চেন্নবা থৌরাং তৌরিঙৈদা লৈবাক অসিগী অহানবা হায়-স্পিৎ ত্রেনগী মঙলান থবক ওইনা পাংথোক্নবা থবক হৌরে। ২০১৪গী মমাঙদা চহি অমদা রেল লাইন কিলোমিতর ৬০০ ইলেক্ত্রিক ফংহল্লমখি অমসুং হৌজিক চহি অমদা রেল লাইন কিলোমিতর লিশিং ৬ ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী রেল নেতৱার্ককী চাদা ৯০ হেন্না ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে। উত্তরখন্দদা চাদা ১০০ রেল নেতৱার্ক ইলেক্ত্রিক ফংলে।
ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং,
অচুম্বা মীৎয়েং, থৌশিল অমসুং কৎথোকপনা চাউখৎপা হেনগৎহল্লি। রেল বজেত হেনগৎহনবা অসিনা উত্তরখন্দদা হকথেংন্না কান্নবা পীরে। ২০১৪গী মমাঙদা রাজ্য অসিগী রেল বজেত চাউরাক্না লুপা করোর ২০০ ওইরমখি অদুবু ঙসিদি রেল বজেত শরুক ২৫ হেনগত্তুনা লুপা করোর লিশিং ৫ য়ৌরে। রেলৱে খক নত্তনা অনৌবা হায়ৱেশিং উত্তখন্দদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা শেমগৎলে। উত্তরখন্দগুম্বা চীংগী রাজ্য অমদা মসিগী লম্বী-থোং অসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা ঐখোয় খঙলে। খুঙ্গংশিংগী অৱাবশিং ঐখোয় খঙলে অমসুং হৌখিবা মতমদা লম্বী-থোং লৈতবদগী খুঙ্গংশিং ইতাক-তাকখি। তুংগী মীরোলশিং মসিগী অৱাবা অসিদগী কনবা ঐখোয়না পাম্মী। উত্তরখন্দ রাজ্য অসিমক্তা তুরিজম, লৌউ-শিংউ অমসুং উদোগকী খুদোংচাবশিং শেমগৎতুনা থবক পীরে।লম্বী-থোংগী খুদোংচাবা ৱাৎপদগী চীংগী রাজ্য অমদা মীয়াম্না খুঙ্গংদগী য়ুম হোংলকপনি অমসুং মসি থিংনবা থবক পায়খৎপা সরকারনা পাম্মী। অনৌবা লম্বী-থোং অসিনাঐখোয়গী ঙমখৈগী শরুকশিংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা লাইহনগনি অমসুং লান্মীশিংনা লৈবাক ঙাক-শেনবদা খুদোংচাদবা অমতা লৈহল্লোই।
ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচন-ইচেশিং,
উত্তরখন্দ চাউখৎনবা ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক পায়খৎলি। উত্তরখন্দ য়াংনা চাউখৎলকপা অসিনা ভারত য়াংনা চাউখৎপদা মতেং পাংগনি। লৈবাক অসি হৌজিক লেপকদবা নত্তে, হৌজিক লৈবাক অসি খুমাঙ চাউশিল্লি। বন্দে ভারতকী খোঙজেলদা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং মখা তানা মাঙলোমদা চঙশিনগনি। উত্তরখন্দগী অহানবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন চেনবা হৌবগীদমক অমুক হন্না মীয়াম পুম্নমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি অমসুং য়াইফ-পাউজেল পীজরি। লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা মীয়াম বাবা কেদর, বদ্রি বিসাল, য়ামুনোত্রি, গঙ্গোত্রিগী খুয়াদা লাক্লি। বন্দে ভারত এক্সপ্রেস য়ৌরকপা অসিনা মখোয়দা য়াম্না নুংঙাইবা অমা ওইরগনি। ঐনা অমুক হন্না বাবা কেদরগী খুয়াদা চঙজরি অমসুং লাইগী লৈবাক অসিদা কোক নোঞ্জরি অমসুং ময়াম পুম্নমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি!