ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
নুপীগী মতিক ফুদোরক্লি: দোক্তর এল. মুরুগন
নুপীশিং হান্ননা তরং তরংনা ঙাল্লি অমদি মখা তানা ঙানখিগনি: দোক্র এল. মুরুগন
19 MAY 2023 5:30PM by PIB Imphal
হৌজিক চত্থরিবা কেন্স ফিল্ম ফেস্তিবেলগী ইন্দিয়া পেভিলিয়নগী ৪নি চনবা নুমিৎ মেদিয়া অমদি এন্তরতেন্মেন্তকী লমদা নুপীশিংগা লৌরিবা শক্লোন হায়বা হীরমদা মতিক লৈবা সেসন অমা পাঙথোক্তুনা হৌখি‍। ‘সি সাইন্স’ হায়না মরম চানা মিংথোনবা সেসন অদু এক্তর প্রদ্যুসর খুস্বু সুন্দরনা ৱাতেম্লগা এক্তর ইসা গুপ্তা, গ্রীক-অমেরিকান দাইরেক্তর দাফনে স্কমোন লোয়ননা নুপীদা য়ুম্ফম ওইবা ফিল্মশিং পুথোকপগীদমক মমিং চৎপা ফিল্মমেকর মধুর ভন্দারকর অমদি সুধির মিস্রানা স্পীকর ওইনা শরুক য়াখি‍।
ৱারী ৱাতায় অদু হৌদোক্লদুনা “নুপীশিংনা এক্তরখক্তা নত্তনা প্রদ্যুসর, দাইরেক্তর অমদি তেক্নিসিয়ন ওইনা সিনেমাদা মরুওইবা শক্লোন লৌদুনা ভারতকী সিনেমানা মশক মচু থোক্লবা তাঙ্কক অমদা চৎলি,” হায়না ভেতেরন খুসবু সুন্দরনা হায়খি‍।
“নুপী অমনা ফিল্মগী হিরো ওইবা মতমদা ফন্দ খোমগৎপা ৱায়, অদুবু ঐগীদমক্তদি লাইবক ফবনা বোক্স ওফিসতা নীংথিনা পর্ফোর্ম তৌবা ফিল্মশিং পুথোকপা ঙম্লি, নেস্নেল এৱার্দশিংসু ফংলি‍। নুপীদা য়ুম্ফম ওইবা ফিল্মশিংদা অদোম্না পাম্বা বজেৎ ফংবা ঙমদে অদুবু মদু মালেম পুম্বদা থেংনরিবা ফীভম্নি,” হায়না নুপীগী মতিক্কা লোয়নবা ক্রিএতিব ইকনমীগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা ভন্দারকরনা হায়খি‍।
অদু ওইরবদি করিগীদমক খুদোংথিবা অদু মায়োং য়ারিবনো? হায়না হংলকপদা, ভন্দারকরনা “ঐ মখোয়গী (নুপীগী) মীৎয়েঙদগী ফিল্ম পুথোকপদা নুংঙাইজবা ফাওই‍। মসিনা ৱারীদুদা তোঙানবা মীৎয়েঙ অমা পী” হায়খি‍।
“ঐনা চান্দনি বার পুদুনা প্রদ্যুসরগী মনাক্তা চৎপা মতমদা, মীয়াম্না মদুদা শেল থাদবা পাম্লমদে‍। মতমদুদা ঐনা ত্রিশক্তী কৌবা হিরো মশিং য়াম্না য়াওবা ফিল্ম অমা পুথোকপা তাখি‍। ফিল্ম অদু ফজবা ওইখিদে‍। অদুদগী ঐনা চান্দনি বার পুথোক্লগে হায়না ফিরেপ লৌখি অমদি মমৈথংদা প্রদ্যুসর অমা ফংখি‍। লাইবক ফবনা চান্দনি বার কম্মর্সিএল ওইনা অমদি ক্রিতিকেল ওইনা মীয়াম্না পাম্নখি‍। ঐনা খনবদা মদুনা ঐঙোন্দা নুপীনা ঐগী সেন্ত্রেল করেক্তর ওইবা মুভী হেন্না পুথোক্নবা থৌনা হাপখি‍। মসি ওইদুনসু ঙসি ফাওবা, মীয়াম্না ঐঙোন্দা করিগুম্বা ঐনা হিরো অমগা লোয়ননা ফিল্ম পুথোক্লবদি ঐনা ফংলিবা ফিল্মগী বজেৎ হেনগৎলক্কনি হায়রি‍। অদুবু ঐদি ঐনা পুথোক্লিবা সিনেমা মখলশিং অসি পুথোকপদা নুংঙাইবা ফাওরি‍। অদুবু হৌজিক্তি ফীভম হোংলক্লি, মরুওইনা ও.তি.তি.দা, মসিনা মীপুম খুদিংমকপু খুদোংথিবা মায়োং য়ানবগী তাঞ্জা পীরি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“চহি অসিদা ঐ ইন্দস্ত্রী অসিদা লৈরকপা দেকেদ অমা ফারে অমদি ২০১৯ ফাওবদা ফিল্ম অমদা মরুওইবা রোল অমা ফংবা হায়বসি ঐগী মঙলান অমা অদুমক ওইদুনা লাকখি‍। ঐখোয়না অনুপম খের অমদি কুমুদ মিস্রাগা লোয়ননা ঐনা নুপী পুলিস অমা ওইনা সেন্ত্রেল করেক্তর লৌবা ফিল্ম অমা পুথোক্নবা হোৎনরম্মি, অদুবু ফিল্ম অদুগী ফন্দ ফংবা য়াম্না ৱাআরম্মি‍। ফিল্ম অদুনা থিএতর য়ৌরকপদা, নীংথিনা পাম্নবা ওইখিদে, অদুবু নেতফ্লিকতা য়ৌরকপদদি মদুবু পাক শন্না য়েংনখি‍। মসিনা অয়েংবা মীওইশিংনা নুপীগী ওইবা ৱারীশিং য়েংবা পাম্মি হায়বা উৎলি‍। হৌজিক্তি ফীভম হোংলক্লে অদুবু ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱারীদা থাজবা দাইরেক্তর মশিং হেন্না মথৌ তারি,” হায়না ইসা গুপ্তনা মহাক্না থেংনরকপশিং পাউদম্লদুনা হায়খি‍।
“মুভী য়েংবা চৎলিবা মীওইশিংগী মনুংদা চাদা ৫১ দি নুপীশিংনি হায়বসি খঙজিনবা মরুওই‍। ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱারীশিং স্ক্রীন্দা য়েংবা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না মাঙজিন থাবা মফমশিংদা নুপী দাইরেক্তর অমদি এক্তরশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না চহি খুদিংগী নুপী ১০রোম খনগত্তুনা মখোয়গী ফিল্মশিংগীদমক শেল ফংহনবদা মতেং পাংলি‍। ঐখোয়না নুপা অমসুং নুপীবু আর্তিস্ত ওইনা চপ মান্নবা মীৎয়েঙদা য়েংবা মরুওই,” হায়না স্রুতি হসনগা লোয়ননা ‘দি আই’ হায়বা ফিল্ম দাইরেক্ত তৌখিবা দাফনে স্কমোন্না ফোঙদোকখি‍।
“ৱন্দর ৱুমেনগী মশিং (বোক্স ওফিস কল্লেক্সন) অসিনা করিগুম্বা ফিলম অমা নীংথিনা পুথোক্লবদি, নুপী অমনা মরুওইবা করেক্তর লৌরবসু মদু নীংথিনা চৎকনি হায়বা উৎলি‍। অসিগুম্বা ফিল্মশিং ঐখোয়না মার্কেৎ তৌবসু মথৌ তাই,” হায়না স্কমোন্না মখা তাখি‍।
প্রদ্যুসরশিংনা মখোয়না ফিল্মদা হিরো অমা পাম্লকপদা কমদৌনা অফবা ওপনিং অমা মখোয়না পাম্বগে হায়বগী মতাঙদা ভন্দারকরনা ঙাঙলকপদা, ফিল্ম ফেস্তিবেল অসি শরুক য়াদুনা ফ্রেন্স রিবেরাদা য়াওরিবা ফিল্মমেকর সুধির মিস্রানা ৱারী অদুদা শরুক য়াদুনা, “হৌজিক্তি কনাগুম্বা অমত্তনা বোক্স ওফিস ওপনিং অমত্তবু পীদ্রে” হায়খি‍।
“অয়েংবশিংসু হোংলক্লি‍। মখোয়না ফিল্মশিং ও.তি.তি. দা থাদোরকপা ঙাইনরি‍। ইন্দস্ত্রী অসিগী ফীভম খোঙলৈ থুনা হোংলক্লি‍। করিগুম্বা ঐখোয়না ফিল্মগী সেত অমদা চৎপদা, ক্রুগী চাদা ৫০দি নুপীশিংনা ওইরি‍। ঐ নুপী ফিল্মমেকর মশিং হেন্না লৈরকপা পাম্মি অমদি মকোয়না ঐখোয়গী (নুপাশিংগী) মীৎয়েঙদগী ৱারী লিরকপসু পাম্মি‍।”
“ফ্রান্স অসি ঐনা খনবদা নুপাশিংদগী নহা ওইবা নুপী দাইরেক্তর মশিং হেন্না লৈবা লৈবাক অমনি খল্লি‍। তপ্না তপ্না ফীভমশিং হোংলক্লি, ঐখোয়গীদসু জোয়া অমদি রীমা লৈরি অমদি খারোমদা অতৈ কয়া অমসু লৈরি‍। ঐখোয় মাঙদা চঙশিনগদবা য়াম্না ৱাৎলি, অদুবু ঐখোয় খুমাঙদি চাওশিল্লি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
তোঙান তোঙানবা লমশিংদা নুপীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্নবগীদমক কমদৌনা লৈঙাক্না থৌদাং য়ারিবগে হায়বগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, ভারত লৈঙাক্কী ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়গী ইকায়খুম্নরবা রাজ্য মন্ত্রী, দোক্তর এল. মুরুগন্না, “সিনামেদা নুপীশিংনা তরং তরংবা মঙাল ফুদোক্লি অমদি মখা তানা তরং তরং ঙানখিগনি‍। ঐদি সিনেমাবু নুপাদা নৎত্রগা নুপীদা য়ুম্ফম ওইবা সিনেমা ওইনা উদে‍। নুপীনা মরুওইবা করেক্তর লৌবা মগলির মত্তুম (নুপীশিংখক্তমক) কৌবা তামিল ফিল্ম অমা লৈ অমদি মসি ফজনা চৎখি‍। ভিদ্যা বলন ফজনা থবক তৌরি‍। নুপীশিংনা থেংনরিবা ৱাফমশিংদা মীৎয়েঙ থম্বা পেদমেন্নচিংবা ফিল্মশিং লৈরি‍। নুপী ক্রিএতরশিংদা কত্থোকদা সি সোর্ত ফিল্ম ফেস্তিবেল কৌবা ফিল্ম ফেস্তিবেল অমা লৈরি, ঐস্বর্য়া সুন্দরনা নেস্নেল এৱার্দ ফংবা এনিমেসন ফিল্ম অমা পুথোকখি অমদি গুনীৎনা ওস্কার অমা ফংখি‍। ঐনা খনবদা সিনেমাগী লমদা ঐখোয়গী নুপীশিংনা মায় পাক্না ফজরবা মফম কল্লি খল্লি‍।
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা নুপীগী মতিক ফুদোরক্লি‍।”
দোক্তর মুরুগন্না ফিল্ম ইন্দস্ত্রীদা লৈরিবা নুপী ক্রিএতর অমদি তেক্নিসিয়ন ১০০ হেনববু এন.দি.এফ.সি.না ত্রেন তৌরিবা হায়বগী মতাঙদা ৱাফম কয়া ফোঙদোকখি অমদি ৭৫ ক্রিএতিব মাইন্দ্স ওফ তুমোরো হায়রিবা থৌরাং অসিদা চহি অসিগী ওইনা নুপীগী মশিং চাদা ৭০ হেন্না য়াওরি হায়খি‍।
“লৈঙাক্না নুপীগী মতিক্তা কত্থোকপা স্কীম কয়ামরুম পায়খৎলি,” হায়বা ৱাফম ফোঙদোক্তুনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।

Ministry of Information & Broadcasting
Nari Shakti is emerging: Dr. L. Murugan
Women are already shining and will continue to shine: Dr. L. Murugan
19 MAY 2023 5:30PM by PIB Delhi
Day 4 at India Pavilion at the ongoing Cannes Film Festival started with a powerful session on role of women in media and entertainment space. The session aptly titled ‘She Shines’ was moderated by actor producer Khushboo Sundar while the speakers were Actor Esha Gupta, Greek-American director Daphne Schmon along with filmmakers Madhur Bhandarkar and Sudhir Mishra known for making female centric films.
Starting the conversation veteran Khushboo Sundar said, “India cinema is going through a beautiful phase where women are playing an important role in Cinema not only as actor but also producers, directors and technicians.”
Talking about creative economy with women power Bhandarkar said, “It is difficult to raise funds when you have a woman as the hero of the film, but I have been lucky to have made films that have done well at the box office, have won National Awards. You don’t get desirable budget with women oriented film but that’s the case all over the world.”
Why the risk then? When asked this, Bhandarkar said, “I am comfortable making films from their (women’s) point of view. It gives the stories a different perspective.”
“When I went to producer with Chandni Bar, people didn’t want to put in money. I had to then make a film with multiple heroes called Trishakti. The film didn’t do well at all. Then I decided to make Chandni Bar and finally managed to get a producer on board. Thankfully Chandni Bar was commercially and critically acclaimed. That, I think gave me the courage to make more movies with women as my central characters. Though even today, people tell me the budgets that I am getting to make a film will increase if I make a film with a hero. But I am happy to make the kind of cinema I am making. Things are definitely changing though, especially with OTT, it gives everyone at opportunity to take these risks.”
Esha Gupta while talking about her experience said, “This year I complete a decade in industry and till 2019 it was just a dream to have an important role in a film. We were trying to make a film with Anupam Kher and Kumud Mishra, with me as a central character of a female cop, but it was very difficult to get funds for the film. When the film came in theatres, it didn’t do well at all but when the film came on Netflix, it was viewed widely. This shows that audiences want to watch women stories. Things are changing now but we need more directors who will have faith in our stories.”
Daphne Schmon who directed film ’The Eye’ with Shruti Haasan said, “It’s important to acknowledge that 51 percent of movie going audiences are women. We need to see our stories on screen. We need focus on having women directors and actors in forefront. We select around 10 women every year and help them getting finance for their films. It is important that we see men and women on equal footing as artists.”
The numbers (box office collection) of Wonder Woman shows that if a film is made well, it will do well even with a woman as the main character. We need to market these films well.” Schmon added.
When Bhandarkar spoke about how producers are looking at a good opening when they want a hero in the film, filmmaker Sudhir Mishra who is in the French Rivera attending the film festival, joined in the conversation, “No one now a days is giving a box office opening anyway.”
“The audiences are changing. They anyway are waiting for OTT release of films. The environment in the industry is changing rapidly. If we go to a film set, 50 percent of the crew is women. I hope we have more women filmmakers and I hope they tell our (Men’s) perspective too.
“France is one country where there are more women younger directors than men I think. Slowly things are changing, we have Zoya and Reema and so many others in south. We still have a long way, but we are progressing.”
Talking about what how the government is contributing towards women empowerment in various fields, Hon’ble Minister of State, Information & Broadcasting Ministry, Govt of India Dr. L. Murugan said, “The women are really shining and will continue to shine in cinema. I don’t see cinema as a female or male centric cinema. There was a Tamil film called Magalir Mattum (Ladies Only) with women as central characters and it really did well. Vidya Balan is doing well. There are films like Padman that are focussing on women issues. There is a film festival called She Short film Festival dedicated to women creators, Aishwarya Sundar made an animation film that won national award and Guneet won an Oscar. I think our women are already successful in creating a beautiful space in Cinema.
Nari Shakti is emerging under the leadership of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi.”
Dr. Murugan also spoke about how NFDC has trained more than 100 women creators and technicians in film industry and the initiative called 75 Creative Minds of Tomorrow had more than 70 percent females this year.
“Government has so many schemes dedicated to women power.” He concluded