য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
মে ২৩-২৫,২০২৩দগী পাংথোক্কদৌরিবা অনিশুবা জি-২০ দি.আর.আর.দব্লিউ.জি মীফমদা দিজাস্তর রিক্সগী শেন থাদবদা মরুওইনা মফম অমা কনগনি
মুম্বাইদা পাংথোকপা অনিশুবা দি.আর.আর.দব্লিউ.জি মীফমদা সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ফোর দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন ২০১৫-২০৩০গী মিদ-তার্ম রিভিয়ু (এম তি আর) মখা চৎথগনি
22 MAY 2023 5:21PM by PIB Imphal
মুম্বাইদা মে ২৩-২৫,২০২৩দা অনিশুবা জি-২০ দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন ৱার্কিং গ্রুপ (দি.আর.আর.দব্লিউ.জি) মীফম পাংথোক্লগনি। অমাং-অতা থোরকপা মতমদা লাকশিন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াগদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎনবা ৱা খন্ননবা লৈবাক ২০ হেনবগী সরকারগী ওফিসিএলশিং, উদোগকী অখঙ-অহৈশিং, প্রাইভেদ সেক্তরগী মীহুৎশিং অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক মীফম অসিদা শরুক য়াগনি। খুদোংচাবশিং মশক খঙদোক্তুনা অমসুং অফবা শেন থাদনবগী খুদোংচাবশিং য়েংশিন্দুনা, খুদোংথিনিঙাই ওইবা কাংলপশিং অমাং-অতা থোকপদগী ঙাকথোক্নবা থবক পায়খৎনবা মীফম অসিনা পান্দম থম্লি।
নুমিৎ হুম্নি মুম্বাইদা পাংথোক্কদৌরিবা দি.আর.আর.দব্লিউ.জি মীফমদা তেক্নিকেল সেসন মরি অমসুং সাইদ ইভেন্তশিং পাংথোক্কনি। চহি অসিগী মার্চ ৩১দগী এপ্রিল ১ ফাওবদা গান্ধীনগরদা পাংথোকখিবা অহানবা দি.আর.আর.দব্লিউ.জি মীফমদগী ফংখিবা থিমদা য়ুম্ফম ওইদুনা মখা তানা মীফম অসিদা অৱাংবা থাক্কী খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্কনি। খঙজিনবা য়াবদি, দি.আর.আর.দব্লিউ.জি অসি মালেমগী ওইনা অমাং-অতা থোকপা হন্থহন্নবা পান্দম থম্লিবা জি-২০গী সবসিদিয়ারি বোদি অমনি। অমাং-অতা থোরকপা মতমদা লাকশিন্নবা অনৌবা পাম্বৈশিং পুথোক্নবা অমসুং শেন থাদনবা অমসুং লাল্লোংশিং পুথোক্নবা, খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পীথোক-পীশিন তৌন্নবা দি.আর.আর.দব্লিউ.জিনা অখঙ-অহৈশিং অমসুং মরী লৈনবশিং অমতা ওইনা পুনশিল্লে।
মে ১৮দগী মে ১৯, ২০২৩ ফাওবা নিউ য়োর্ককী য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বাতরদা জেনেরেল এশেমব্লিনা শীন্দুনা পাংথোকখিবা সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ফোর দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন ২০১৫-২০৩০গী মিদ-তার্ম রিভিয়ু (এম তি আর) মখা ইন্নবা মীফম অসিনা থৌরাং তৌরে। হিরম অসিদা, সেন্দাই ফ্রেমৱার্ককী পান্দমশিংগা লোয়ন্না পাম্বৈ খুদিংমক্না খন্ন-নৈনবা জি-২০ লৈবাকশিংনা অমতা ওইনা ৱারেপ লৌরে।
জি-২০ লৈবাকশিংদা অমাং-অতা থোকপা অমসুং অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা হেনগৎলক্তুনা, চহিগী ওইনা য়ু.এস দোল্লর বিল্লিয়ন ২১৮ নত্ত্রগা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চহিগী ওইনা থাদরিবা শেনফমগী চাদা ৯ মাঙলে হায়না পানরি। শেন থাদনবা অৱাংবা থাক্তা খন্নরবশু, মীফম অসিনা দিজাস্তর রিক্স রিদক্সন(দি আর আর)গীদমক শেন থাদনবা থবক অমা পায়খৎনবা খন্ননবা খুদোংচাবা অমা পীরে। অমাং-অতা থোরকপা মতমদা থেংন্নবা, মী কন্নবা অমসুং অমুক হেন্না শেমজিন-শাজিন্নবা থবক পায়খৎনবা শেন থাদনবা, খুন্নাইগী ঙাক্লৌ পীনবা, লৌশিং পীথোক-পীশিন তৌন্নবা অমসুং মালেমগী থাক্তা শেন থাদনবা ৱাফমশিং খন্নগনি।
পুম্নমক অসিগী মথক্তা, ইনফ্রাস্ত্রকচর রিক্স এসেসমেন্ত তুল অমসুং দেতা প্লেতফোর্মশিংগী মরুওইবশিং অমুং অকোয়গী ফিবমদা য়ুম্ফম ওইবা লাল্লোংশিং অমসুং লমদম অমগী মীয়াম শরুক য়াহন্নবা থৌরাং পায়খৎপগী মরুওইবশিং খন্ননবা দি.আর.আর.দব্লিউ.জি মীফমদা সাইফ ইভেন্তশিং পাংথোক্কনি। মীফম অদুদা নেসনেল ফ্রেমৱার্ক অমা লিংখৎনবা, লনাই মীওইশিং শেন থাদবা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং অমাং-অতা থোরকপদা মতেং পাংনবা শেম-শাবদা মতেং পাংনবা ৱাফমশিংসু খন্নগনি।
জি-২০ মেম্বর লৈবাকশিং, চেবাউ পীবা লৈবাকশিং, মালেমগী লুপশিং, ভারতকী মরুওইবা লুপশিং হায়বদি নেসনেল দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ওথোরিতি, এক্সতর্নেল এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি, নেসনেল ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাস্তর মেনেজমেন্ত অমসুং নেসনেল দিজাস্তর রেন্সপোন্স ফোর্স য়াওনা মরুওইবশিং শরুক য়াগনি।

Ministry of Home Affairs
Disaster Risk Financing to take centre stage at Second G-20 DRRWG Meeting from May 23-25, 2023
2nd DRRWG Meeting in Mumbai follows the Mid-Term Review (MTR) of the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030
22 MAY 2023 5:21PM by PIB Mumbai
Mumbai, 22 May 2023
The second meeting of the G-20 Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) is scheduled to take place in Mumbai from May 23-25, 2023. This gathering will bring together government officials, industry experts, private sector representatives, and stakeholders from over twenty countries, united in their commitment to explore innovative approaches to managing disaster risk and financing for sustainable development. By identifying opportunities and examining creative financing mechanisms, the meeting aims to mitigate the impact of disasters on vulnerable communities.
The DRRWG meeting in Mumbai which is to be held over the next three days will encompass four technical sessions and side events. These high-level deliberations will continue to build upon the cross-cutting theme emerging from the first DRRWG meeting "Financing for DRR", held in Gandhinagar from the 31st March to 1st April this year. Notably, Disaster Risk Reduction Working Group (DRRWG) is a subsidiary body of the G20 that aims to enhance disaster risk reduction efforts globally. The DRRWG brings together experts and stakeholders to develop strategies, share best practices, and explore innovative solutions to manage and finance disaster risks.
This meeting has been strategically planned to immediately follow the Mid-Term Review (MTR) of the Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030, organized by the President of the General Assembly at the United Nations Headquarters in New York from May 18th to 19th, 2023. Within this context, the G-20 platform stands resolute in its commitment to delivering all-encompassing solutions in alignment with the objectives of the Sendai Framework.
With G-20 nations grappling with a growing number of disasters and climate change-related risks, amounting to an estimated Annual Average Loss of $218 billion or 9% of average annual investment in infrastructure, the second DRRWG meeting assumes great significance. Through high-level dialogues on financing for development, this meeting presents an opportunity to call for action on finance for Disaster Risk Reduction (DRR). The discussions will encompass public and private financing, social protection, knowledge sharing and international financing mechanisms for disaster response, recovery, and reconstruction.
Moreover, the DRRWG will host side events highlighting the significance of infrastructure risk assessment tools and data platforms, as well as the importance of adopting a 'build back better' approach that integrates ecosystem-based strategies and engages local communities. Additionally, the meeting will address various other agendas, such as establishing a national framework, incentivizing private investments, and supporting disaster preparedness, which will contribute to building a more resilient future.
The second DRRWG meeting will have a substantial attendance from G20 member countries, invited nations, international organizations, and important Indian key stakeholders, including the National Disaster Management Authority, Ministry of External Affairs, National Institute of Disaster Management, and National Disaster Response Force.