খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী লেন্দ গভর্নেন্সকী তাস্ক ফোর্স শেম্লগনি
10 MAY 2023 11:23AM by PIB Imphal
গুৱাহাতীদা মে ৩-৪, ২০২৩দা পাঙথোকখিবা হন্দক্তা লোইশিনখিবা “লেন্দ গভর্নেন্স ইন নোর্থ ইস্তর্ন স্তেতস”কী নেস্নেল কন্ফরেন্স অদুদা, অসাম, ত্রিপুরা, মিজোরম অমদি মেঘালয় স্তেতশিংদা লৈরিবা তেরিত,রিএল এন্দ ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলশিংনা চাওখৎপা পুরক্নবগীদমক লমগী রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন অমদি মোদর্নাইজেসন তৌবা মরু ওই হায়বা ৱাফম য়ানখ্রে‍। নেস্নেল কন্ফরেন্স অদু লাল বহাদুর সাস্ত্রি নেস্নেল একাদমী ওফ এদমিনিস্ত্রেসন, মুসুরী অমদি দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্দ রিসোর্সেসনা অসাম লৈঙাক্কী রিভিন্যু দিপার্তমেন্তকী মতেঙগা লোয়ননা পাঙথোকখিবনি‍। নেস্নেল কন্ফরেন্স অদু দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্দ রিসোর্সেসকী সেক্রেতরী শ্রী অজয় তির্কীনা থৌরম মপু ওইনা শরুক য়াখি‍। দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্দ রিসোর্সেসকী জোইন্ত সেক্রেতরী শ্রী সোনমোনী বোরা; অসাম লৈঙাক্কী রিভিন্যুগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী শ্রী গ্যানেন্দ্র দেব ত্রপিথী; লাল বহাদুর সাস্ত্রি নেস্নেল একাদমী ওফ এদমিনিস্ত্রেসন, মুসুরীগী দিপুতী দাইরেক্তর মিস অনন্ধী; সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী এদিস্নেল সর্ভেয়র জেনেরেল শ্রী পি.ভি. রাজাসেখর; ৱর্ল্দ বেঙ্ককী সেনিয়র সোইএল দিভেলপমেন্ত স্পিসিএলিস্ত মিস মৃদুলা সিংহ, অমদি অতৈ মকোক থোংবা ওফিসরশিংসু শরুক য়াখি‍। বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল, কার্বি অংলোং ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল, দিমা হাউসা ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল (পুম্নমক অসামদা লৈবা); ত্রিপুরা ত্রাইবেল এরিয়া ওতোনোমস কাউন্সিল, ত্রিপুরা; লাই ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল, মিজোরম; খাসি হিল্স ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল, গারো হিল্স ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল, জেন্সিয় হিল্স ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল (পুম্নমক মেঘালয়দা লৈবা) অসিনা নেস্নেল কন্ফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি‍।
অদুগুম্বা মখলগী নেস্নেল কন্ফরেন্স অদুদা খন্ন-নৈনখিবশিংদা করেন্ত স্তেত প্রাক্তিসেস এন্দ মোদর্নাইজেসন ওফ লেন্দ রেকোর্দ্স, লেন্দ গভর্নেন্স এসেসমেন্ত ফ্রেমৱর্ককী মতাঙদা পাঙথোকপা সেসনশিং অমদি লেন্দ রেকোর্দ মোদর্নাইজেসন্দা কস্তমরী অমদি ইন্দিজিনস লোশিং, হৌজিক চৎনরিবা থৌওং অমদি অনৌবা থৌরাংশিং অমদি সর্ভে ওফ ইন্দিয়াগী থৌদাং হায়বা হীরমদা সেসন অমসু য়াওখি‍। অসামগী অতৈ মফমশিংদা লমগী রেকোর্দ অমদি মেপশিং কম্পুতরাইজেসন অমদি দিজিতাইজেসন তৌবগী থৌরাং নীংথিনা খুমাঙ চাওশিল্লবসু, বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিল, কার্বি অংলোং ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিল অমদি দিমা হাউসা ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলগীম ফমশিংদা চাউনা অৱাৎপা লৈরি‍। বোরোলেন্দ লেন্দ পোলিসী হৌজিক শেম্লি অমদি অথুবা মতমদা লোইশিল্লবা য়ানা লৈরে‍। কার্বি অংলোংগী মফমশিংদা সর্ভে অদি সেত্তলমেন্তকী থবকশিং পায়খৎত্রি‍। দিমা হাউসা ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলনা অসাম লেন্ত রিগুলেসন এক্ত চৎননবা লৌশিনখ্রবসু, পাক চাউরবা মফম কয়া অমদি রেজিস্তর তৌদনা লৈরি অমদি হায়রিবা মফমশিং অসি সর্ভে তৌবগী মথৌ তাবা লৈরি‍। ত্রিপুরা ত্রাইবেল এরিয়াস ওতোনোমস কাউন্সিলকীম খাদা দিস্ত্রিক্ত নিপান লৈ অমদি চাউরাক্না স্ক্বার কিলোমিতর ১০,০০০ রোম পাক চাউবা মফম অসি সিক্স্থ সেদ্যুল অমদি কস্তমরী লো ১০গী মখাদা লৈরি‍। সিক্স্থ সেদ্যুলগী লাই ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলগী মফমশিংদা লৈবা লমশিং সর্ভে/রিসর্ভে তৌবগী তঙায় ফদবা লৈরি‍। মেঘালয়গী খাসি হিল্স ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলগী মফমশিংদা লৈবা লমশিং অয়াম্বনা মফমদুগী ফুরুপশিংনা মপু ওইবনি‍। গারো হিল্স ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলদা দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলনা চহিগী ওইনা পতা পীবগী থৌওং অমা চৎনরি‍। অদুগা মেঘালয়গী জেন্সিয় হিল্স ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলনা মেঘালয় লেন্দ সর্ভে এন্দ রেকোর্দ প্রিপরেসন এক্ত ১৯৮০ চৎনরি‍।
দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্স রিসোর্সেসকী সেক্রেতরী শ্রী অজয় তিরকীনা কন্ফরেন্স অসি পাঙথোকপদা এল.বি.এস.এন.এ.এ.গী দিপুতী দাইরেক্তর মিস অনন্ধীনা লৌখিবা থৌদাংবু থাগৎখি অমদি অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা লৈরিবা তোঙান তোঙানবা ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলশিংদা লমগী রেকোর্দ দিজিতাইজ তৌবা অমদি মোদর্নাইজ তৌবগী মথৌ তারিবসিনা মাঙদা চঙশিন্দবা য়াদবা অমা ওইরগসু, মসিদা পায়খৎকদৌরিবা থৌরাং পুম্নমক সংবিধানগী কাঙলোন অমদি চৎনরিবা আইনগী মখাদা কাউন্সিলশিংদা ঙাক্লৌ পীননবা ওইনা পায়খৎকনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। মায়কৈ অসিদা থাংজিনবা খোঙথাঙ অমা ওইনা, বোরোলেন্দ তেরিতোরিএল কাউন্সিলনা লমগী রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন অমদি মোদর্নাইজেসন তৌনবা ৱাফম পুখৎলকখি অমদি দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্দ রিসোর্সেসনা ৱাফমদুবু য়াখি‍। অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা পায়খৎপা মথৌ তারিবা থবক্কী পাক চাউবা য়েংলগা, দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্দ রিসোর্সেসকী সেক্রেতরীনা তোঙান তোঙানবা ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলশিংগী তানরগা মরী লৈনবা ওথোরিতীদগী অয়াবা লৌরবা মতুংদা অৱাং নোংপোক স্তেতশিংগী লেন্দ গভর্নেন্সকী তাস্ক ফোর্স অমা লিংখৎলগনি হায়বা ৱাফম থমখি‍। জোসন্ত সেক্রেতরী শ্রী সোনমোনি বোরাহনা তোঙান তোঙানবা ওতোনোমস দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলশিংদা দিজিতেল ইন্দিয়া লেন্দ রেকোর্দ্স মোদর্নাইজেসন প্রোগ্রাম (দি.আই.এল.আর.এম.পি.)গী মখাদা লমগী রেকোর্দশিং দিজিতাইজেসন অমদি মোদর্নাইজেসন তৌনবা মখোয় মখোয়গী ওইবা প্রপোজেলশিং থারক্নবা ৱাফম থমখি অমদি এল.বি.এস.এন.এ.এ.গী দিপুতী দাইরেক্তর মিস অনন্ধী অমদি অসাম লৈঙাক্কী রিভিন্যুগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরীবু নেস্নেল কন্ফরেন্স অসি পাঙথোকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি‍।

Ministry of Rural Development
Task Force for Land Governance to be constituted for North Eastern States
10 MAY 2023 11:23AM by PIB Delhi
In the recently concluded National Conference on “Land Governance in North Eastern States” held on 3rd- 4th May 2023 in Guwahati, the Territorial and Autonomous District Councils in the States of Assam, Tripura, Mizoram and Meghalaya held that digitization and modernization of land records is essential for development. The National Conference was organized by Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Mussoorie and Department of Land Resources with the support of Revenue Department, Government of Assam. Shri Ajay Tirkey, Secretary, Department of Land Resources presided over the National Conference. Shri Sonmoni Borah, Joint Secretary, Department of Land Resources; Shri Gyanendra Dev Tripathi, Principal Secretary, Revenue, Government of Assam; Ms. Anandhi, Deputy Director, Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration, Mussoorie; Shri P.V. Rajasekhar, Additional Surveyor General, Survey of India; Ms. Mridula Singh, Sr. Social Development Specialist, World Bank, and other senior officers were present. Representatives of Bodoland Territorial Council, Karbi Anglong Autonomous District Council, Dima Hasao Autonomous District Council (all in Assam); Tripura Tribal Areas Autonomous Council, Tripura; Lai Autonomous District Council, Mizoram; Khasi Hills Autonomous District Council, Garo Hills Autonomous District Council, Jaintia Hills Autonomous District Council (all in Meghalaya) participated in the National Conference.
The deliberations in the first ever such National Conference included sessions on Current State Practices & Modernization of land Records, Land Governance Assessment Framework and a session on Customary and Indigenous Laws, Current Practices and New Initiatives and Role of Survey of India in Land Records Modernization. While the initiatives of computerization and digitization of land records and maps have shown good progress in the rest part of Assam, it was seen that there are serious gaps in the areas under Bodoland Territorial Council, Karbi Anglong Autonomous District Council and Dima Hasao Autonomous District Council. The Bodoland Land Policy is being framed and is expected to be finalized shortly. Survey and Settlement in the Karbi Anglong areas has not been done. While the Dima Hasao Autonomous District Council has adopted the Assam Land Regulation Act, large tracts of land have non-cadastral area and a need was felt that these areas be surveyed. The Tripura Tribal Areas Autonomous Council has eight Districts and approx. 10,000 sq.km. under Sixth Schedule and 10 customary laws. In the Lai Autonomous District Council areas of Sixth Schedule, a need was felt for survey/resurvey of the areas. In the Khasi Hills Autonomous District Council areas of Meghalaya, land is largely owned by the community. The Garo Hills Autonomous District Council have a system of issuance of Annual Pattas by District Council. While the Jaintia Hills Autonomous District Council, Meghalaya follow the Maghalaya Land Survey and Records Preparation Act 1980.
Shri Ajay Tirkey, Secretary, Department of Land Resources complimented the efforts of Ms. Anandhi, Deputy Director, LBSNAA in organizing the Conference and clarified at the outset that while the felt need of the various Autonomous District Councils in the North-Eastern States to digitize and modernize their land records was a way forward, all efforts would be undertaken to support the Councils within the Constitutional framework and established laws. As a step forward in this direction, the Bodoland Territorial Council had raised a proposal for digitization and modernization of land records and the Department of Land Resources had duly approved the same. Secretary, Department of land Resources further looking into the magnitude of work required across the North-Eastern States, informed that a Task Force for Land Governance in North-Eastern States will be constituted after a due process with the approval of Competent Authority after consultation with the various Autonomous District Councils. Shri Sonmoni Borah, Joint Secretary requested the various Autonomous District Councils to send their proposals for digitization and modernization of land records under Digital India Land Records Modernization Programme(DILRMP) and thanked Ms. Anandhi, Deputy Director, LBSNAA and Principal Secretary, Revenue, Government of Assam for organizing the National Conference.