প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজস্থানৰ নাথদ্বাৰাত একাধিক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন/উৎসৰ্গাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পূৰ্ণপাঠ
10 MAY 2023 3:59PM by PIB Guwahati
প্ৰভু শ্ৰী নাথজী কী জয়!
ৰাজস্থানৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী কলৰাজ মিশ্ৰ জী, মোৰ বন্ধু আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অশোক গেহলট জী, বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী চি পি যোশী জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী ভজন লাল জাটভ জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ তথা ৰাজস্থান বিজেপিৰ সভাপতি শ্ৰী চন্দ্ৰ প্ৰকাশ যোশী জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ ভগ্নী দীয়াকুমাৰী জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰী কনকমল কটাৰা জী, সাংসদ শ্ৰী অৰ্জুনলাল মীনা জী, এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু ৰাজস্থানৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
ভগৱান শ্ৰী নাথজী আৰু মেৱাৰৰ এই বীৰ ভূমিত মই আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ মাজলৈ অহাৰ সুযোগ লাভ কৰিছোঁ। ইয়ালৈ অহাৰ পূৰ্বে ভগৱান শ্ৰীনাথজীক দৰ্শন সৌভাগ্য হৈছিল। স্বাধীনতাৰ এই অমৃত কালছোৱাত এখনি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্প পৰিপূৰণৰ বাবে শ্ৰীনাথ জীৰপৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰিছোঁ।
সতীৰ্থসকল,
আজি ইয়াত ৰাজস্থানৰ উন্নয়নৰে সম্পৰ্কীয় ৫,০০০ কোটিৰো অধিক টকা মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে ৰাজস্থানৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক এক নতুন শিখৰত উপনীত কৰাব। উদয়পুৰ আৰু শামলাজীৰ মাজত ৮ নং ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ ছয় লেনিঙে উদয়পুৰ, ডুংগৰপুৰ আৰু বনশ্বৰা অঞ্চলক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। ইয়াৰ ফলত শামলাজী আৰু কয়াৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস পাব। বিলৰা আৰু যোধপুৰ অংশ নিৰ্মাণৰ লগে-লগে যোধপুৰ আৰু সীমান্ত অঞ্চললৈ যাত্ৰা অতিশয় সহজ হৈ পৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে জয়পুৰৰপৰা যোধপুৰলৈ দূৰত্ব ৩ ঘন্টা হ্ৰাস পাব। চৰভুজা আৰু ল’ৱাৰ অডিয়ন প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ কুম্ভলগড়, হালদীঘাটী আৰু শ্ৰীনাথজী ভ্ৰমণ অতি সহজ হৈ পৰিব। শ্ৰী নাথদ্বাৰাৰপৰা দেওগড় মাদাৰিয়ালৈ ৰেল লাইনে মেৱাৰৰপৰা মাৰৱাৰলৈ সংযোগ স্থাপন কৰিব। ইয়াৰদ্বাৰা মাৰ্বল, গ্ৰেনাইট আৰু খনন উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবে যথেষ্ট সহায় হ’ব। এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে ৰাজস্থানৰ সকলো বাসিন্দাক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে দেশৰ উন্নয়নৰ মন্ত্ৰত বিশ্বাস কৰে। ৰাজস্থান দেশৰ অন্যতম বৃহৎ ৰাজ্য। ভাৰতৰ বীৰত্ব, ভাৰতৰ ঐতিহ্য, ভাৰতৰ সংস্কৃতিৰ বাহক ৰাজস্থান। ৰাজস্থানৰ যিমানেই উন্নতি হ’ব সিমানেই ভাৰতৰ উন্নয়নে গতি লাভ কৰিব। আৰু সেইবাবেই আমাৰ চৰকাৰে ৰাজস্থানত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিত সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে। আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ কথা ক’লে ইয়াৰ অৰ্থ কেৱল ৰেল আৰু পথেই নহয়। আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে চহৰ আৰু গাঁৱত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৰ্ধন ঘটাইছে, দূৰত্ব হ্ৰাস কৰিছে। আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে সমাজত সা-সুবিধা বৃদ্ধি কৰে, সমাজখনক সংযোগ কৰে। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি, বৰ্ধিত ডিজিটেল সুবিধাই জনতাৰ জীৱন-যাত্ৰাক সহজ কৰি তোলে। আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে ঐতিহ্যক প্ৰসাৰিতকৰণৰ লগতে উন্নয়নকো ত্বৰান্বিত কৰে। আমি আগন্তুক ২৫ বছৰত এখনি উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পৰ কথা কোৱা মাত্ৰেকে এই আন্তঃগাঁথনিয়ে এক নতুন শক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আজি দেশৰ সকলো ধৰণৰ আন্তঃগাঁথনিত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰা হৈছে, অভূতপূৰ্ব গতিত কাম চলি আছে। ৰেলৱেই হওঁক, ঘাইপথেই হওঁক, বিমানবন্দৰেই হওঁক, ভাৰত চৰকাৰে প্ৰতিটো খণ্ডতে হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা বিনিয়োগ কৰিছে। এইবাৰৰ বাজেটতো ভাৰত চৰকাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১০ লাখ কোটি টকা ব্যয়ৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
সতীৰ্থসকল,
আন্তঃগাঁথনিত বিশাল বিনিয়োগে সেই অঞ্চলৰ উন্নয়নত, সেই অঞ্চলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লাভত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়। নতুন পথ নিৰ্মাণ, নতুন ৰেলপথ নিৰ্মাণ, পিএম আৱাস যোজনাৰ অধীনত কোটি-কোটি ঘৰ গাঁৱে-ভূঞে নিৰ্মাণ, কোটি-কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ, গাঁৱে-ভূঞে লাখ-লাখ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ সংস্থাপন, পানীৰ পাইপ সংস্থাপিত কৰাত এনে বস্তু যোগান ধৰা স্থানীয় ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীসকল, সেই ক্ষুদ্ৰ-ক্ষুদ্ৰ দোকানীসকল আৰু সেই অঞ্চলৰ শ্ৰমিকসকলো অধিক লাভৱান হৈছে। ভাৰত চৰকাৰৰ এই আঁচনিসমূহে অৰ্থনীতিক এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিছে।
কিন্তু বন্ধুসকল, আমাৰ দেশৰ একাংশ লোক ইমান নেতিবাচকতাৰে ভৰা বিকৃত মতাদৰ্শৰ বলি হৈছে। দেশত ভাল কাম হোৱাটো তেওঁলোকে নিবিচাৰে। আৰু তেওঁলোকে কেৱল বিতৰ্ক সৃষ্টি কৰিবলৈহে ভাল পায়। কিন্তু ইতিহাস সাক্ষী যে বহনক্ষম উন্নয়নৰ বাবে, দ্ৰুত উন্নয়নৰ অৰ্থে মৌলিক ব্যৱস্থাৰ লগতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰাটোও প্ৰয়োজনীয়। যিসকলে প্ৰতিটো খোজতে ভোটৰ সহায়ত সকলো ওজন কৰে, তেওঁলোকে কেতিয়াও দেশৰ ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখি পৰিকল্পনা কৰিবলৈ সক্ষম নহয়।
আমি বহুবাৰ দেখিছোঁ, গাঁৱত পানীৰ টেংকি এটা নিৰ্মাণ কৰা হয়, কিন্তু ৪-৫ বছৰ কম হৈ পৰে। কিমান ৰাস্তা বা ফ্লাই অ’ভাৰ আছে যিসমূহৰ ক্ষেত্ৰত ৪-৫ বছৰ অপৰ্য্যাপ্ত যেন লাগে। আমাৰ দেশত এই চিন্তাধাৰাৰ বাবেই আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা নহ’ল। ইয়াৰ বাবে দেশখন বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। ধৰি লওঁক, পূৰ্বেই যদি পৰ্য্যাপ্ত সংখ্যক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হ’লহেঁতেন, তেন্তে দেশত চিকিৎসকৰ ইমান অভাৱ নহ’লহেঁতেন। ৰেলপথত যদি আগতে বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হ’লহেঁতেন, তেন্তে এই কামটো সম্পন্ন কৰিবলৈ হাজাৰ-হাজাৰ কোটি টকা ব্যয়ৰ প্ৰয়োজন নাথাকিলহেঁতেন। যদি আগতেই টেপৰ জৰিয়তে ঘৰে-ঘৰে পানী যোগান ধৰা হ’লহেঁতেন, তেন্তে আজি চাৰে-তিনি লাখ কোটি টকা ব্যয়েৰে জল জীৱন মিছন আৰম্ভ কৰিব নালাগিলহেঁতেন। নেতিবাচকতাৰে ভৰা লোকসকলৰ দূৰদৰ্শিতাৰো অভাৱ আৰু ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাহিৰত চিন্তা কৰিবলৈয়ো সক্ষম নহয়।
আপোনাসৱে এবাৰ ভাবকচোন, নাথদ্বাৰাৰ জীৱনৰেখা বুলি কোৱা নন্দসামন্দ বান্ধ বা তন্তোল বান্ধটো নিৰ্মাণ নকৰা হ’লে কি হ’লহেঁতেন? আৰু আমি, ৰাজস্থান আৰু গুজৰাটৰ ৰাইজে লখা বঞ্জৰাৰ নাম লয়, আমি লখা বঞ্জৰাৰ কথা কওঁ। লখা বঞ্জৰাই পানীৰ বাবেই জীৱনটো পাৰ কৰিছিল। অৰ্থাৎ সকলোৱে অনুভৱ কৰে যে পূৰ্বে কোনোৱে যদি পানীৰ সমস্যা সমাধান কৰিছিল, তেন্তে লখা বঞ্জৰাই কৰিছিল। কিন্তু আজি পৰিস্থিতি এনেকুৱা যে যদি এই লখা বঞ্জৰাই নিৰ্বাচনত থিয় দিয়ে, তেন্তে এই নেতিবাচক মনৰ লোকসকলেও তেওঁক পৰাস্ত কৰিবলৈ নামি পৰিব। ইয়াৰ বাবেও আমি ৰাজনৈতিক দলৰ সমাৱেশৰ আয়োজন কৰোঁ।
সতীৰ্থসকল,
দূৰদৰ্শিতাৰে আন্তঃগাঁথনিৰ নিৰ্মাণ নকৰাৰ বাবেও ৰাজস্থান বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। যোগাযোগৰ অভাৱত এই মৰুভূমিত যাত্ৰা কৰাটো কিমান কঠিন আছিল আপোনাসৱে ভালদৰেই জানে। আৰু এই অসুবিধা কেৱল অহা-যোৱাতে সীমাবদ্ধ নাছিল, বৰঞ্চ কৃষিকৰ্ম, ব্যৱসায় আদি সকলো কামেই কঠিন কৰি তুলিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামীণ চড়ক যোজনা ২০০০ত অটল জীৰ চৰকাৰে আৰম্ভ কৰিছিল। ইয়াৰ পিছত, ২০১৪লৈকে প্ৰায় ৩ লাখ ৮০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ পিছতো দেশৰ লাখ-লাখ গাঁৱৰ পথ সংযোগ বিচ্ছিন্ন হৈ আছিল। ২০১৪ত আমি এই সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ যে প্ৰতিখন গাঁৱতে পকী পথৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব। কেৱল যোৱা ৯ বছৰতে আমি গাঁওসমূহত প্ৰায় ৩.৫ লাখ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ কৰিছো। ইয়াৰে ৰাজস্থানৰ গাঁওসমূহত ৭০ হাজাৰ কিলোমিটাৰৰো অধিক পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এতিয়া দেশৰ প্ৰায়বোৰ গাঁওক পকী পথেৰে সংযোগ কৰা হৈছে। কল্পনা কৰকচোন, যদি এই কামটো পূৰ্বেই কৰা হ’লহেঁতেন, তেন্তে গাঁও-চহৰত বসবাস কৰা আমাৰ ভাই-ভনীসকলৰ বাবে কিমান সহজ হৈ উঠিলহেঁতেন৷
সতীৰ্থসকল,
গাঁওসমূহলৈ ৰাস্তা-ঘাটৰ ব্যৱস্থাৰ উপৰিও ভাৰত চৰকাৰ চহৰসমূহক আধুনিক ঘাইপথৰে সংযোগৰ কামতো নিয়োজিত হৈ আছে। ২০১৪ৰ পূৰ্বে দেশত যি গতিৰে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, এতিয়া এই কাম দুগুণ গতিৰে কৰা হৈছে। ৰাজস্থানৰো একাধিক জিলা ইয়াৰ জৰিয়তে উপকৃত হৈছে। কিছুদিন পূৰ্বে মই দৌছাত দিল্লী-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছৱেৰ এটা বৃহৎ অংশ উদ্বোধন কৰিছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
আজি ভাৰতৰ সমাজ এখন আকাংক্ষিত সমাজ। আজি একবিংশ শতিকাৰ এই দশকত জনসাধাৰণে কম সময়ত সৰ্বাধিক দূৰত্বত উপনীত হ’ব বিচাৰে, সৰ্বাধিক সুবিধা বিচাৰে। চৰকাৰত থকাৰ বাবে ভাৰতবাসীৰ এই আকাংক্ষা, ৰাজস্থানৰ জনসাধাৰণৰ এই আকাংক্ষা পূৰণ কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব। আমি সকলোৱে জানো যে পথৰ সমান্তৰালকৈ ৰেলৱে যোগাযোগৰ আন এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম। আজি দৰিদ্ৰ বা মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকসকল ক’ৰবালৈ যাবলগীয়া হোৱা মাত্ৰেকে তেওঁলোকৰ প্ৰথম পছন্দ হৈছে ৰেল। সেইবাবেই আজি ভাৰত চৰকাৰে দশক-দশক পুৰণি ৰেল নেটৱৰ্কৰ অগ্ৰগতি সাধন আৰু আধুনিকীকৰণ কৰিছে। আধুনিক ৰেলেই হওঁক, আধুনিক ৰেল ষ্টেচনেই হওঁক, আধুনিক ৰেলপথেই হওঁক, আমি প্ৰতিটো স্তৰতে একেলগে চাৰিও দিশতে কাম কৰি আছোঁ। আজি ৰাজস্থানেও লাভ কৰিছে প্ৰথমখন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। বহুদিনৰপৰাই মাভলী-মাৰৱাৰ গজ সলনিৰ দাবী জনাই অহা হৈছিল। এতিয়া পূৰণ কৰা হৈছে। একেদৰে আহমেদাবাদ-উদয়পুৰৰ মাজৰ সমগ্ৰ পথটো ব্ৰড গজলৈ ৰূপান্তৰিতকৰণৰ কামো কেইমাহমান পূৰ্বে সম্পূৰ্ণ হৈছে। উদয়পুৰ আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ ৰাইজ এই নতুন পথত চলি থকা ৰেলৰ দ্বাৰা যথেষ্ট উপকৃত হৈছে।
সতীৰ্থসকল,
সমগ্ৰ ৰেল নেটৱৰ্কক মানৱবিহীন লেভেল ক্ৰছিঙৰপৰা মুক্তকৰণৰ পিছত আমি এতিয়া সমগ্ৰ নেটৱৰ্কটোত দ্ৰুতগতিত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰিছোঁ। উদয়পুৰ ৰেল ষ্টেচনৰ দৰে আমি দেশৰ শ-শ ৰেল ষ্টেচন আধুনিকীকৰণেৰে ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছোঁ। আৰু এই সকলোবোৰৰ লগতে আমি মালবাহী ৰেলৰ বাবে বিশেষ ট্ৰেক, নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰিছোঁ।
সতীৰ্থসকল,
যোৱা ৯ বছৰত ৰাজস্থানৰ ৰেল বাজেটো ২০১৪ৰ তুলনাত ১৪ গুণ বৃদ্ধি পাইছে। বিগত ৯ বছৰত ৰাজস্থানৰ প্ৰায় ৭৫ শতাংশ ৰেল নেটৱৰ্কত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ডুংগৰপুৰ, উদয়পুৰ, চিত্তোৰ, পালি, ছিৰোহী আৰু ৰাজসামন্দৰ দৰে জিলাই গজ ৰূপান্তৰ আৰু দ্বৈতকৰণৰ বিপুল সুবিধা লাভ কৰিছে। ৰেলপথৰ ১০০ শতাংশ বিদ্যুৎ সংযোগৰ ৰাজ্যসমূহৰ তালিকাত ৰাজস্থানেও অনতিপলমে স্থান লাভ কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
ৰাজস্থানৰ উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ফলশ্ৰুতিত ইয়াৰ পৰ্যটন আৰু আমাৰ তীৰ্থস্থানসমূহ যথেষ্ট উপকৃত হৈছে। মেৱাৰৰ এই অঞ্চল হালদীঘাটীৰ ভূমি। ৰাণা প্ৰতাপৰ বীৰত্ব, ভামাশাহৰ সমৰ্পণ আৰু বীৰ পান্নাধয়ৰ জাতি ৰক্ষাৰ বাবে কৰা বলিদানৰ কাহিনী এই ভূমিৰ প্ৰতিটো কণিকাতে নিহিত হৈ আছে। কালি দেশে মহাৰাণা প্ৰতাপ জীক তেওঁৰ জন্ম বাৰ্ষিকীত অতি ভক্তিৰে স্মৰণ কৰিলে। আমাৰ ঐতিহ্যৰ এই ৰাজধানীখনক সৰ্বাধিক সংখ্যক দেশ আৰু বিশ্বৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব। সেইবাবেই আজি ভাৰত চৰকাৰে নিজৰ ঐতিহ্যৰ বিকাশৰ বাবে ভিন্ন চাৰ্কিটত কাম কৰি আছে। ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণৰ সৈতে জড়িত তীৰ্থযাত্ৰা, তেওঁৰ সৈতে জড়িত বিশ্বাসৰ স্থানসমূহ কৃষ্ণ চাৰ্কিটৰ জৰিয়তে সংযোগ কৰা হৈছে। ৰাজস্থানতো গোবিন্দ দেৱজী, খাতু শ্যাম জী আৰু শ্ৰীনাথ জীৰ দৰ্শনৰ সুবিধাৰ বাবে কৃষ্ণ চাৰ্কিট গঢ়ি তোলা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰত চৰকাৰে সেৱাক ভক্তি হিচাপে বিবেচনাৰে দিনে-নিশাই কাম কৰি আছে। জনসাধাৰণৰ জীৱন যাত্ৰাক সহজ কৰি তোলা আমাৰ চৰকাৰৰ সুশাসনৰ অগ্ৰাধিকাৰ। প্ৰতিজন নাগৰিকৰ জীৱনলৈ সুখ, সুবিধা আৰু নিৰাপত্তাৰ সঞ্চাৰৰ বাবে নিৰন্তৰভাৱে কাম অব্যাহত আছে। শ্ৰীনাথ জীৰ আশীৰ্বাদ আমি যেন সকলোৱে লাভ কৰোঁ, এই কামনাৰে, উন্নয়নৰ কামৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। আপোনাসৱক অশেষ ধন্যবাদ।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ভাৰত মাতা কী জয়।
ধন্যবাদ !

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the foundation stone laying/dedication of various projects at Nathdwara, Rajasthan
10 MAY 2023 3:59PM by PIB Delhi
Bhagwan Shrinathji Ki Jai!
Governor of Rajasthan Shri Kalraj Mishra ji, my friend Chief Minister Shri Ashok Gehlot ji, Speaker of the Assembly Shri CP Joshi ji, Minister in the State Government Shri Bhajan Lal Jatav, my colleague in Parliament and BJP state President Shri Chandra Prakash Joshi ji, my Parliamentary colleagues sister Diya Kumari ji, Shri Kanak Mal Katara ji and Shri Arjunlal Meena ji, all other dignitaries present in the event and my dear brothers and sisters of Rajasthan!
I have once again got the opportunity to be present amidst you on this land of Lord Shrinathji and Mewar which is a symbol of heroism. Before coming here, I was fortunate to get a darshan of Lord Shrinathji. I have sought blessings from Shrinathji for the accomplishment of the resolutions of a developed India in this 'Azaadi Ka Amritkaal'.
Friends,
Today projects worth more than Rs 5,000 crore related to the development of Rajasthan are either being launched or the foundation stones are being laid. These projects will take the connectivity of Rajasthan to a new height. The six laning of National Highway 8 between Udaipur and Shamlaji will greatly benefit Udaipur, Dungarpur and Banswara regions. This will reduce the distance between Shamlaji and Kaya. With the construction of Bilara and Jodhpur sections, Jodhpur and the border area will be very easily accessible. A major advantage of this will also be that the distance from Jaipur to Jodhpur will also be reduced by 3 hours. The projects of Charbhuja and Neechli Oden will make it very easy to visit the World Heritage Sites Kumbhalgarh, Haldighati and Shrinathji. The railway line from Shri Nathdwara to Deogarh Madariya will connect Mewar with Marwar. This will be of great help to the marble, granite and mining industries as well as traders. I congratulate all the people of Rajasthan for these development projects.
Brothers & sisters,
The Government of India believes in the mantra of development of the country through development of the states. Rajasthan is one of the largest states in the country. Rajasthan is the symbol of India's bravery, India's heritage and culture. The more Rajasthan develops, the more India's development will gain momentum. And that's why our government is laying maximum emphasis on modern infrastructure in Rajasthan. And when I talk of modern infrastructure, it doesn't just mean rail and road. Modern infrastructure increases connectivity in cities and villages, reducing distance. Modern infrastructure increases facilities in the society and connects the society. Modern infrastructure enhances digital services and makes life easier for the people. Modern infrastructure, while promoting heritage, also accelerates development. When we talk about the resolve of a developed India in the coming 25 years, this very infrastructure is emerging as a new force at its core. Today, unprecedented investment is being made on all kinds of infrastructure in the country and work is going on at an unprecedented pace. Be it railways, highways or airports, the Government of India is investing thousands of crores of rupees in every sector. In this year's budget too, the Government of India has decided to spend Rs 10 lakh crore on infrastructure.
Friends,
When there is so much investment on infrastructure, it has a direct impact on the development as well as employment opportunities in that area. When new roads and new railway lines are built, when crores of houses are built under the PM Awas Yojana in villages, when crores of toilets are constructed, when lakhs of kilometres of optical fibre is laid in villages, and water pipes are laid for every household, then the local small businessmen who supply such things, those small shopkeepers and the labourers in that area also get a lot of benefit due to this. These schemes of the Government of India have given a new impetus to the economy.
But friends, some people in our country have become victims of such twisted ideology, filled with so much negativity that they do not want to see anything good happening in the country. And they only like to create controversy. Now you might have heard some people say 'Atta Pehle Ki Data Pehle' (wheat flour first or data first?) and 'Sadak Pehle Ki Satellite Pehle' (Roads first or Satellite first)? But history is a witness to the fact that it is necessary to develop modern infrastructure in addition to the basic facilities for sustainable and rapid development. Those who look at everything through the prism of vote-bank at every step, they are never able to formulate schemes keeping in mind the future of the country.
We see many a time; a water tank is built in the village but it becomes inadequate within 4-5 years. There are a number of roads or flyovers which seem inadequate in 4-5 years. Because of this mindset in our country, the construction of infrastructure was not given priority. Consequently, the country has suffered a lot. For example, if enough number of medical colleges had been built before, then there would not have been such a shortage of doctors in the country. If the railway lines had been electrified earlier, then there would not have been any need to spend thousands of crores of rupees to get this work done now. Had the piped water supply been in place earlier, then today Jal Jeevan Mission would not have to be launched with an expenditure of Rs 3.5 lakh crore. People full of negativity neither have any foresight nor are they able to think beyond political gains.
Just imagine, what would have happened if the Nandsamand dam or the Tantol dam, which is called the lifeline of Nathdwara, had not been built? And the people of Rajasthan and Gujarat keep talking about Lakha Banjara. Lakha Banjara had dedicated his life to solve water scarcity problem. If you ask who worked so much for water and who built stepwells around, they would say that it's Lakha Banjara; if you ask who built the pond there, they would say it's Lakha Banjara. This is said in Gujarat as well as in Rajasthan. That means, everyone believes that anyone who solved the problem related to water, it was Lakha Banjara. But today the situation is such that if this same Lakha Banjara contests the elections, then these negative-minded people will try to corner him too and will try to form an alliance of political parties for the same.
Friends,
Rajasthan has also suffered a lot as a result of not building infrastructure in a foresighted manner. You are very well aware how difficult it was to travel in this desert due to lack of connectivity. And this difficulty was not only limited to commuting. It also made agriculture, farming, trade and business difficult. The Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana was launched in the year 2000 by Atal ji's government. Till 2014, about 3 lakh 80 thousand kilometres of rural roads were built. Despite this, lakhs of villages in the country lacked proper road connectivity. In 2014, we took a pledge that every village will be provided with metalled roads. In the last 9 years alone, we have built about 3.5 lakh kilometres of new roads in the villages. Out of these, more than 70,000 kilometres of roads have been built here in the villages of Rajasthan. Now most of the villages in the country are connected by pucca roads. Just imagine, if this work had been done earlier, how much easier it would have been for our brothers and sisters living in villages and towns.
Friends,
Apart from connecting the villages with roads, the Government of India is also engaged in connecting the cities with modern highways. Today the work of construction of the National Highways is being done at double the speed compared to pre-2014 period. As a result, several districts of Rajasthan have also benefitted. Recently, I have inaugurated a major section of the Delhi-Mumbai Expressway in Dausa.
Brothers & Sisters,
Today India's society is an aspirational society. Today, in this decade of 21st century, people want to cover maximum distance in less time and want maximum number of facilities. Being in the government, it is the responsibility of all of us to fulfil this aspiration of the people of India and the people of Rajasthan. Besides the roads, we all know the importance of the railways to travel quickly. Even today, if the poor or the middle class wants to go somewhere with the family, the first choice is always railways. That's why today the Government of India is improving and modernizing its decades-old rail network. Be it modern trains, modern railway stations or modern railway tracks, we are working in all directions simultaneously at every level. Today Rajasthan has also got its first Vande Bharat Express. There was an age-old demand for Mavli-Marwar Gauge Conversion. It is being fulfilled now. Similarly, the work of converting the entire route between Ahmedabad and Udaipur into broad gauge has also been completed a few months ago. The people of Udaipur and its surrounding areas are greatly benefitted by the trains running on this new route.
Friends,
After making the entire rail network free of unmanned level crossings, we are now rapidly electrifying the entire network. Like the Udaipur railway station, we are modernizing hundreds of railway stations in the country and expanding their capacity. And besides all this, we are building special tracks and dedicated freight corridors for freight trains.
Friends,
In the last 9 years, the railway budget of Rajasthan has also increased 14 times as compared to 2014. In the last 9 years, about 75 percent of Rajasthan's rail network has been electrified. Here districts like Dungarpur, Udaipur, Chittor, Pali, Sirohi and Rajsamand have benefitted immensely due to gauge conversion and doubling. The day is not far when Rajasthan will also join the list of states with 100 percent electrification of railway lines.
Brothers & sisters,
With the better connectivity in Rajasthan, tourism and our pilgrimage sites here are benefitting a lot. This area of Mewar is part of the land of Haldighati. The stories of Rana Pratap's bravery, Bhamashah's dedication and Veer Panna Dhay's sacrifice for the protection of the nation are etched in every particle of this soil. Yesterday, the country commemorated Maharana Pratap ji with great devotion on his birth anniversary. It is necessary for us to take this rich heritage to the maximum number of countries and the world. That's why today the Government of India is working on different circuits for the development of its heritage. Pilgrimage places associated with Lord Shri Krishna are being connected through the Krishna Circuit. Here in Rajasthan too, Krishna Circuit is being developed to facilitate the darshan of Govind Dev Ji, Khatu Shyam Ji and Shrinathji.
Brothers & sisters,
The Government of India is working day and night considering service as devotion. Making life easier for the public is the priority of good governance of our government. Relentless work is going on to ensure enhancement of facilities, happiness and security in the life of every citizen. May Shrinathji's blessings be upon all of us! With this wish, I once again congratulate all of you for the development projects. Thank you very much.
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you!