Ministry of Jal Shakti
Jal Jeevan Mission Achieves Milestone Of 12 Crore Tap Water Connections
India Continues To Make Rapid Strides Towards Achieving ‘Har Ghar Jal’ Dream Envisioned By Prime Minister Shri Narendra Modi
Tap Water Provided In 9.06 Lakh Schools And 9.39 Lakh Anganwadi Centres Across The Nation
22,016 Habitations With Arsenic/ Fluoride Contamination Now Have Safe Drinking Water Under Jal Jeevan Mission
16 MAY 2023 6:22PM by PIB Delhi
Under Azadi ka Amrit Kaal, Jal Jeevan Mission (JJM) celebrates a new milestone of ensuring safe and clean drinking water through taps to more than 12 Crore rural households of the country. At the time of announcement of launch of JJM by Prime Minister, Shri Narendra Modi from the ramparts of the Red Fort on 15th August 2019, only 3.23 Crore (16.64%) households in villages had access to piped water connection.
As on date, 5 States (Goa, Telangana, Haryana, Gujarat and Punjab) and 3 UTs (Puducherry, D&D and D&NH and A&N Islands), have reported 100% coverage. Himachal Pradesh at 98.35%, followed by Bihar at 96.05%, are also poised to achieve saturation in the near future. Goa, Haryana, Punjab, A&N Islands, Puducherry, D&NH and D&D are ‘Har Ghar Jal certified States/ UTs i.e., in these states/ UTs, the villagers have confirmed through Gram Sabhas that ‘all households and public institutions’ in the village are getting adequate, safe and regular supply of water.
The relentless efforts of the Union and State governments have also resulted in ensuring the provision of tap water supply in 9.06 lakh (88.55%) schools and 9.39 lakh (84%) anganwadi centres in the country. In the 112 aspirational districts of our country, at the time of the launch of the Mission, only 21.64 lakh (7.84%) households had access to tap water which has now increased to 1.67 Crore (60.51%).
Three Aspirational districts from Telangana (Komaram Bheem Asifabad, Jayashankar Bhupalpalli and Bhadrabri Kothagudem), two districts in Gujarat (Dahod & Narmada) and Punjab (Moga & Ferozepur) and 1 district each in Haryana (Mewat) and Himachal Pradesh (Chamba) have reported 100% tap water coverage. Government of India is relentlessly working in partnership with states/UTs to further expedite the pace of implementation.
JJM is resulting in significant socio-economic benefits to the rural population. Regular tap water supply relieves people, especially women and young girls, from carrying heavy bucket loads of water to meet their daily household needs thereby reducing age-old drudgery. The time so saved can be used for income generation activities, learning new skills and supporting children’s education.
In order to achieve long-term sustainability of the schemes, community participation from the very beginning has been at the heart of planning, implementation, operations and maintenance (O&M) of rural piped water supply schemes. More than 5.24 lakh Village Water & Sanitation Committees (VWSC)/ Pani Samitis have been constituted in the country and 5.12 lakh Village Action Plans (VAPs) have been prepared including the plans for drinking water source augmentation, greywater treatment and its reuse, and regular O&M of in-village water supply systems.
At the time of launch of Jal Jeevan Mission, 22,016 habitations (Arsenic – 14,020, Fluoride- 7,996), having 1.79 Crore population (Arsenic-1.19 crore, Fluoride-0.59 crore), were affected with Arsenic/ Fluoride contamination in drinking water sources. As reported by States/ UTs, now safe drinking water is available in all the Arsenic/ Fluoride-affected habitations.
Working on the motto of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas, Jal Jeevan Mission is marching towards achieving the SDG 6, i.e., safe and affordable water to all, through provision of safe water through taps to all households, schools, anganwadis and other public institutions, in rural areas.

জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
১২ কোটি টেপৰ পানীৰ সংযোগৰ মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে জল জীৱন মিছনে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ সপোন 'হৰ ঘৰ জল' পূৰণৰ দিশত ভাৰতে দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়ি আহিছে
সমগ্ৰ দেশৰ ৯.০৬ লাখ বিদ্যালয় আৰু ৯.৩৯ লাখ অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰত টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে
জল জীৱন মিছনৰ অধীনত আৰ্ছেনিক/ ফ্লৰাইডযুক্ত ২২,০১৬ টা এলেকাত এতিয়া বিশুদ্ধ খোৱা পানী উপলব্ধ
16 MAY 2023 6:22PM by PIB Guwahati
‘আজাদী কা অমৃত কাল’ৰ অধীনত জল জীৱন মিছনে (জেজেএম) দেশৰ ১২ কোটিতকৈও অধিক গ্ৰামীণ পৰিয়াললৈ টেপৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত আৰু বিশুদ্ধ খোৱা পানীৰ যোগান সুনিশ্চিত কৰাৰ এক নতুন মাইলৰ খুঁটি স্থাপন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৫ আগষ্ট ২০১৯ তাৰিখে জল জীৱন মিছন মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণা সময়ত মাত্ৰ ৩.২৩ কোটি (১৬.৬৪%) গ্ৰামীণ পৰিয়ালেহে টেপৰ পানীৰ সংযোগ লাভ কৰিছিল।
আজিৰ তাৰিখলৈকে, ৫খন ৰাজ্য (গোৱা, তেলেংগানা, হাৰিয়ানা, গুজৰাট আৰু পঞ্জাৱ) আৰু ৩ খন কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল(পুডুচেৰী, দমন আৰু ডিউ আৰু দাদৰা আৰু নাগৰ হাভেলী আৰু আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ)ত ১০০% টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। হিমাচল প্ৰদেশে ৯৮.৩৫% আৰু বিহাৰে ৯৬.০৫ শতাংশৰে এই দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। গোৱা, হাৰিয়ানা, পঞ্জাৱ, আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ, পুডুচেৰী, দাদৰা আৰু নাগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু ডিউ হৈছে 'হৰ ঘৰ জল প্ৰমাণিত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল, অৰ্থাৎ এই ৰাজ্যসমূহ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত গাওঁবাসীয়ে গাঁও সভাৰ জৰিয়তে এই কথা নিশ্চিত কৰিছে যে গাওঁসমূহৰ সকলো পৰিয়াল আৰু ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানে পৰ্যাপ্ত, সুৰক্ষিত আৰু নিয়মীয়াকৈ পানীৰ যোগান লাভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলত দেশৰ ৯.০৬ লাখ (৮৮.৫৫%) বিদ্যালয় আৰু ৯.৩৯ লাখ(৮৪%) অংগনৱাড়ী কেন্দ্ৰত টেপৰ পানী যোগানৰ ব্যৱস্থা নিশ্চিত কৰা হৈছে। মিছন আৰম্ভ হোৱাৰ সময়ত আমাৰ দেশৰ ১১২খন আকাংক্ষী জিলাত মাত্ৰ ২১.৬৪ লাখ(৭.৮৪%)পৰিয়ালেহে টেপৰ পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। এতিয়া এই সংখ্যা ১.৬৭ কোটি (৬০.৫১%)লৈ বৃদ্ধি হৈছে।
তেলেংগানাৰ তিনিখন আকাংক্ষী জিলা(কোমাৰাম ভীম আচিফাবাদ, জয়শংকৰ ভূপালপল্লী আৰু ভদ্ৰবৰী কঠাগুডেম), গুজৰাটৰ দুখন জিলা (দাহোদ আৰু নৰ্মদা) আৰু পঞ্জাৱ(মোগা আৰু ফিৰোজপুৰ) আৰু হাৰিয়ানা (মেৱাট) আৰু হিমাচল প্ৰদেশ (চম্বা)ৰ এখনকৈ জিলাত ১০০% টেপৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। ভাৰত চৰকাৰে কাৰ্যকৰীকৰণৰ গতি অধিক ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে মিলি নিৰন্তৰভাৱে কাম অব্যাহত ৰাখিছে।
জল জীৱন মিছনৰ ফলত গ্ৰাম্য জনসাধাৰণৰ লক্ষ্যণীয় আৰ্থ-সামাজিক লাভালাভ হৈছে। নিয়মীয়াকৈ পানী যোগান ধৰাৰ ফলত মানুহে বিশেষকৈ মহিলা আৰু যুৱতীসকলে তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ পানীৰ গধুৰ বাল্টিৰ বোজা কঢ়িয়াই নিয়াৰ পৰা সকাহ পাইছে, যিয়ে তেওঁলোকৰ কষ্ট লাঘৱ কৰিছে। এনেদৰে সঞ্চয় হোৱা সময় অৰ্থ উপাৰ্জনৰ বাবে কাম, নতুন দক্ষতা আহৰণ আৰু শিশুৰ শিক্ষাত সহায় কৰাৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
আঁচনিসমূহৰ দীৰ্ঘম্যাদী স্থায়িত্ব অৰ্জনৰ বাবে গ্ৰামীণ পাইপযুক্ত পানী যোগান আঁচনিসমূহৰ পৰিকল্পনা, ৰূপায়ণ, কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু তত্বাৱধানৰ (অ' এণ্ড এম) মূলতে আৰম্ভণিৰে পৰাই জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা লৈ আহিছে। দেশত ৫.২৪ লাখতকৈও অধিক গ্ৰাম্য পানী আৰু অনাময় সমিতি (ভিডব্লিউএছচি)/ পানী সমিতি গঠন কৰা হৈছে আৰু খোৱা পানীৰ উৎস বৃদ্ধি, অপৰিস্কাৰ পানী শোধন আৰু ইয়াৰ পুনৰ ব্যৱহাৰৰ পৰিকল্পনা, আৰু গাঁৱত পানী যোগান প্ৰণালীৰ নিয়মীয়া কাৰ্যকৰীকৰণ আৰু তত্বাৱধানসহ ৫.১২ লাখ ‘ভিলেজ একচন প্লেন’ (ভিএপি) প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
জল জীৱন মিছন আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত ১.৭৯ কোটি জনবসতিপূৰ্ণ ২২,০১৬টা অঞ্চল (আৰ্চেনিক–১৪,০২০, ফ্লৰাইড-৭,৯৯৬)ৰ খোৱা পানীৰ উৎসত আৰ্চেনিক/ফ্লৰাইডৰ অৱস্থিতি ধৰা পৰিছিল। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰতিবেদন অনুসৰি, বৰ্তমান সকলো আৰ্চেনিক/ফ্লৰাইড প্ৰভাৱিত এলেকাত বিশুদ্ধ খোৱা পানী উপলব্ধ হৈছে।
সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ মূলমন্ত্ৰৰ ওপৰত কাম কৰি জল জীৱন মিছনে গ্ৰামীণ অঞ্চলৰ সকলো পৰিয়াল, বিদ্যালয়, অংগনৱাড়ী আৰু অন্যান্য ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানলৈ টেপৰ জৰিয়তে বিশুদ্ধ পানী যোগান ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে সকলোকে সুৰক্ষিত আৰু সুলভ পানী যোগান ধৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছে।