Ministry of Micro,Small & Medium Enterprises
KVIC Chairman distributes Bee-boxes, pickle making machines and automatic agarbatti machines to beneficiaries in Assam with emphasis on self reliance
09 MAY 2023 3:41PM by PIB Delhi
In order to fulfill the vision of 'Atmanirbhar Bharat' of Prime Minister Shri Narendra Modi, Shri Manoj Kumar, Chairman, Khadi and Village Industries Commission (KVIC), Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) launched three different distribution programmes in Assam on Monday. Bee-boxes, pickle making machines and automatic agarbatti machines were distributed to the beneficiaries in different programmes. In Kumarikata village of Tamulpur he distributed 500 bee-boxes to 50 beekeepers, handed over 40 pickle making machines and 20 automatic agarbatti machines to the beneficiaries at KVIC Complex in Guwahati. A pilot project related to footwear industry was also inaugurated in Six-Mile Guwahati under the Gramodyog Vikas Yojana. This clarion call for benefiting the farmer community in Bodoland, Assam through Honey mision was made during last year in the same month by Union Home Minister & Minister of Cooperation Shri Amit Shah during his public address at Tamulpur.
Addressing the meeting in Tamulpur, the Chairman said that the mantra of the self-reliant India on which the Prime Minister Shri Narendra Modi is working is - work for every hand, and a fair price for the work. Following this, the KVIC is implementing schemes in the villages and towns of the country. He further said that on the call of Sweet Revolution by Prime Minister Shri Narendra Modi, the Khadi and Village Industries Commission is running the Honey Mission scheme at the national level from the year 2017. Under this scheme, 8290 bee-boxes and bee-colonies have been distributed after training to 829 beekeepers in the state of Assam. Shri Kumar encouraged the beekeepers to produce world class honey so that the 'local honey' of Assam gets 'global' recognition. He further said in addition to increasing the production of agriculture, beekeeping is also increasing the income of the farmers. Apart from this, elephants are being prevented from entering human habitats and farmers' fields through bee boxes in the villages adjacent to the forest area, which has seen a reduction in the incidence of human attacks and damage to farmers' crops by elephants. The Chairman also informed that one such effort under Project RE-HAB is being conducted by the Khadi and Village Industries Commission in the villages of Mornoi, Dahikata, Rajapara and Kadamtala in Goalpara district of Assam.
The Chairman distributed pickle making machines to 40 beneficiaries and automatic agarbatti machines to 20 beneficiaries in a program organized at KVIC premises, Guwahati. On this occasion, he also briefed on the Prime Minister's Employment Generation Program being implemented at the national level by KVIC for the self-employment of youth and women, in which up to 50 lakh rupees are given for the establishment of small industries. A grant of up to a maximum of 35% of the project cost is being given by the Government of India.
The Chairman shared that the determined goals of the Prime Minister has infused a new lease of life into the Khadi sector after 2014. Khadi has now become global from local. As a result of this, in the financial year 2021-22, the turnover of Khadi and Village Industries products crossed the figure of 1,15,000 crores. This happened for the first time after independence. Shri Manoj Kumar said that in order to improve the economic condition of the Khadi artisans, along with improving the sales of Khadi, the commission has decided to increase the remuneration of all the artisans working in Khadi by 35% from April 1, 2023 which is a historic step in itself. He said that since 2014, the remuneration of Khadi artisans has been increased by more than 150 percent. Shri Jolen Daimary, MLA, Tamulpur and Shri Siddharth Bhattacharya, MLA, Guwahati (East), officers and employees of Government of Assam and KVIC were present in the programme.

ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যম মন্ত্ৰালয়
কেভিআইচিৰ অধ্যক্ষই আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি অসমৰ হিতাধিকাৰীসকলক মৌ-বাকচ, আচাৰ নিৰ্মাণ যন্ত্ৰ আৰু স্বয়ংক্ৰিয় ধূপ নিৰ্মাণ যন্ত্ৰ বিতৰণ কৰে
09 MAY 2023 3:41PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত'ৰ দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰাৰ বাবে সোমবাৰে অসমত ক্ষুদ্ৰ, লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ খাদী আৰু গ্ৰামীণ উদ্যোগ আয়োগৰ (কেভিআইচি) অধ্যক্ষ শ্ৰী মনোজ কুমাৰে তিনিটা পৃথক বিতৰণ কাৰ্যসূচী মুকলি কৰে। বিভিন্ন কাৰ্যসূচী অনুসৰি হিতাধিকাৰীসকলক মৌ-মাখিৰ বাকচ, আচাৰ প্ৰস্তুত কৰা যন্ত্ৰ আৰু স্বয়ংক্ৰিয় ধূপ নিৰ্মাণ যন্ত্ৰ বিতৰণ কৰা হয়। তামুলপুৰৰ কুমাৰীকাটা গাঁৱত তেওঁ ৫০ জন মৌমাখি পালকক ৫০০ টা মৌ-মাখিৰ বাকচ বিতৰণ কৰে, গুৱাহাটীৰ কেভিআইচি কমপ্লেক্সত হিতাধিকাৰীসকলক ৪০ টা আচাৰ নিৰ্মাণ যন্ত্ৰ আৰু ২০ টা স্বয়ংক্ৰিয় ধূপ নিৰ্মাণ যন্ত্ৰ প্ৰদান কৰে। গ্ৰামোদ্যোগ বিকাশ যোজনাৰ অধীনত ছয় মাইল, গুৱাহাটীত জোতা উদ্যোগ সম্পৰ্কীয় এটা পাইলট প্ৰকল্পও উদ্বোধন কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে তামুলপুৰত ৰাজহুৱা ভাষণৰ সময়ত যোৱা বছৰৰ একে মাহত হানি মিছনৰ জৰিয়তে অসমৰ বড়োলেণ্ডত কৃষক সম্প্ৰদায়ক লাভান্বিত কৰাৰ বাবে এই আহ্বান জনোৱা হয়।
তামুলপুৰত অনুষ্ঠিত বৈঠকত ভাষণ দি অধ্যক্ষগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে যি স্বাৱলম্বী ভাৰতৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, তাৰ মন্ত্ৰ হৈছে- প্ৰতিখন হাতৰ বাবে কাম কৰা আৰু কামটোৰ বাবে উচিত মূল্য দিয়া। ইয়াৰ পিছত, কেভিআইচিয়ে দেশৰ গাওঁ আৰু চহৰসমূহত আঁচনি ৰূপায়ণ কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ মধু বিপ্লৱৰ আহ্বানত খাদী আৰু গ্ৰামীণ উদ্যোগ আয়োগে ২০১৭ বৰ্ষৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত মৌ মিছন আঁচনি প্ৰণয়ন কৰি আছে। এই আঁচনিৰ অধীনত অসমৰ ৮২৯ জন মৌমাখি পালনকাৰীক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ পিছত ৮২৯০ টা মৌ-বাকচ আৰু মৌ-মাখি-কলনী বিতৰণ কৰা হৈছে। শ্ৰী কুমাৰে মৌমাখি পালনকাৰীসকলক বিশ্বমানৰ মৌ উৎপাদন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে যাতে অসমৰ 'স্থানীয় মৌ'য়ে 'গোলকীয়' স্বীকৃতি লাভ কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে কৃষিৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰাৰ উপৰিও মৌপালনে কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, বনাঞ্চলৰ কাষৰীয়া গাওঁবোৰত মৌমাখিৰ বাকচৰ জৰিয়তে হাতীক মানুহৰ বাসস্থান আৰু কৃষকৰ পথাৰত প্ৰৱেশ কৰাত বাধা দিয়া হৈছে যাৰ ফলত হস্তী-মানৱ সংঘাত আৰু কৃষকৰ শস্যৰ ক্ষতি হ্ৰাস পাইছে। অধ্যক্ষগৰাকীয়ে লগতে জনায় যে প্ৰকল্প আৰই-এইচএবিৰ অধীনত এনে এটা প্ৰচেষ্টা খাদী আৰু গ্ৰামীণ উদ্যোগ আয়োগে অসমৰ গোৱালপাৰা জিলাৰ মৰনৈ, দহিকাতা, ৰাজাপাৰা আৰু কদমতলা গাঁৱত পৰিচালনা কৰি আছে।
অধ্যক্ষগৰাকীয়ে গুৱাহাটীৰ কেভিআইচি চৌহদত আয়োজিত এক কাৰ্যসূচীত ২০ জন হিতাধিকাৰীক স্বয়ংক্ৰিয় ধূপ নিৰ্মাণ যন্ত্ৰ আৰু ৪০ জন হিতাধিকাৰী আচাৰ প্ৰস্তুত যন্ত্ৰ বিতৰণ কৰে। এই উপলক্ষে তেওঁ যুৱ আৰু মহিলাসকলৰ স্ব-নিযুক্তিৰ বাবে কেভিআইচিৰ দ্বাৰা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ৰূপায়ণ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিযুক্তি উৎপাদন কাৰ্যসূচীৰ বিষয়েও অৱগত কৰে য'ত ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবে ৫০ লাখ টকালৈকে প্ৰদান কৰা হয়। ভাৰত চৰকাৰে প্ৰকল্প ব্যয়ৰ সৰ্বাধিক ৩৫% লৈকে অনুদান প্ৰদান কৰিছে।
অধ্যক্ষগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্ধাৰিত লক্ষ্যই ২০১৪ চনৰ পিছত খাদী খণ্ডত এক নতুন জীৱন প্ৰদান কৰিছে। খাদী এতিয়া স্থানীয়ৰ পৰা গোলকীয় হৈ পৰিছে। ইয়াৰ ফলস্বৰূপে, ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত খাদী আৰু গ্ৰামীণ উদ্যোগৰ সামগ্ৰীৰ লেনদেন ১,১৫,০০০ কোটিৰ পৰিমাণ অতিক্ৰম কৰে। স্বাধীনতাৰ পিছত এয়া প্ৰথমবাৰৰ বাবে হৈছে। শ্ৰী মনোজ কুমাৰে কয় যে খাদী শিল্পীসকলৰ অৰ্থনৈতিক অৱস্থা উন্নত কৰাৰ লগতে খাদীৰ বিক্ৰী উন্নত কৰাৰ লগতে আয়োগে ১ এপ্ৰিল, ২০২৩ৰ পৰা খাদীত কাম কৰা সকলো শিল্পীৰ পাৰিশ্ৰমিক ৩৫% বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে যিটো এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পৰা খাদী শিল্পীসকলৰ পাৰিশ্ৰমিক ১৫০ শতাংশতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। তামুলপুৰৰ বিধায়ক শ্ৰী জোলেন দৈমাৰী আৰু গুৱাহাটী (পূব)ৰ বিধায়ক শ্ৰী সিদ্ধাৰ্থ ভট্টাচাৰ্য, অসম আৰু কেভিআইচি চৰকাৰৰ বিষয়া আৰু কৰ্মচাৰীসকল এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছিল।