বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৩ৰ এপ্ৰিলত সৰ্বাধিক ১.৮৭ লাখ কোটি টকা জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ
২০২৩ৰ এপ্ৰিলত সংগৃহীত মুঠ জিএছটি ১,৬৭,৫৪০ কোটি টকা সৰ্বকালৰ ভিতৰতে সৰ্বাধিক, ২০২২ৰ এপ্ৰিলত সংগৃহীত দ্বিতীয় সৰ্বাধিক ১,৬৭,৫৪০ কোটি টকাতকৈ ১৯,৪৯৫ কোটি অধিক
২০২৩ৰ এপ্ৰিলত সংগৃহীত জিএছটি ৰাজহ বাৰ্ষিক হাৰতকৈ ১২% অধিক
২০২৩ৰ ২০ এপ্ৰিলত ৯.৮লাখ লেনদেনেৰে এদিনত সৰ্বাধিক ৬৮,২২৮ কোটি টকা কৰ সংগ্ৰহ
01 MAY 2023 5:46PM by PIB Guwahati
২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহত সংগ্ৰহ কৰা মুঠ জিএছটি ৰাজহ হৈছে ১,৮৭,০৩৫ কোটি টকা৷ ইয়াৰে চিজিএছটি হৈছে ৩৮,৪৪০ কোটি, এছজিএছটি ৪৭,৪১২ কোটি, আইজিএছটি হৈছে ৮৯,১৫৮ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ৩৪,৯৭২ কোটি টকাসহ) আৰু উপকৰ হৈছে ১২,০২৫ কোটি (সামগ্ৰী আমদানিৰ সময়ত সংগ্ৰহ কৰা ৯০১ কোটি টকাকে ধৰি)।
চৰকাৰে আইজিএছটিৰ পৰা ৪৫,৮৬৪ কোটি টকা চিজিএছটি আৰু ৩৭,৯৫৯ কোটি টকা এছজিএছটি নিষ্পত্তি কৰিছে। নিয়মীয়া নিষ্পত্তিৰ পিছত ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মুঠ ৰাজহ চিজিএছটিৰ বাবে ৮৪,৩০৪ কোটি আৰু এছজিএছটিৰ বাবে ৮৫,৩৭১ কোটি টকা হৈছে।
২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহৰ জিএছটি ৰাজহতকৈ ১২% অধিক। মাহটোৰ ভিতৰত ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা (সেৱা আমদানিকে ধৰি) ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহৰ ভিতৰত এই উৎসসমূহৰ পৰা পোৱা ৰাজহতকৈ ১৬% অধিক।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে মুঠ জিএছটি সংগ্ৰহে ১.৭৫ লাখ কোটিৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিলে। ২০২৩ চনৰ মাৰ্চ মাহত মুঠ ই-ৱে বিলৰ সংখ্যা আছিল ৯.০ কোটি, যিটো ২০২৩ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ৮.১ কোটি ই-ৱে বিলৰ তুলনাত ১১% অধিক।
২০২৩ চনৰ ২০ এপ্ৰিলত এদিনত এতিয়ালৈকে সৰ্বাধিক কৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷ ২০২৩ চনৰ ২০ এপ্ৰিলত ৯.৮ লাখ লেনদেনৰ জৰিয়তে ৬৮,২২৮ কোটি টকা কৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷ যোৱা বছৰ (একে তাৰিখতে) সৰ্বাধিক একক দিনৰ সংগৃহীত কৰ আছিল ৫৭,৮৪৬ কোটি টকা, যিটো ৯.৬ লাখ লেনদেনৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা হৈছে।
তলৰ তালিকাত চলিত বৰ্ষৰ মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহৰ সংগ্ৰহৰ ধাৰা দেখুওৱা হৈছে। এই তালিকাত ২০২২ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ তুলনাত ২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহত প্ৰতিখন ৰাজ্যত সংগ্ৰহ কৰা জিএছটিৰ ৰাজ্যভিত্তিক পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে।
২০২৩ চনৰ এপ্ৰিল মাহত ৰাজ্যিকভিত্তি জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ[১]
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এপ্ৰিল-২২
এপ্ৰিল-২৩
বিকাশ (%)
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
৫৬০
৮০৩
৪৪
হিমাচল প্ৰদেশ
৮১৭
৯৫৭
১৭
পাঞ্জাৱ
১,৯৯৪
২,৩১৬
১৬
চণ্ডীগড়
২৪৯
২৫৫
২
উত্তৰাখণ্ড
১,৮৮৭
২,১৪৮
১৪
হাৰিয়ানা
৮,১৯৭
১০,০৩৫
২২
দিল্লী
৫,৮৭১
৬,৩২০
৮
ৰাজস্থান
৪,৫৪৭
৪,৭৮৫
৫
উত্তৰপ্ৰদেশ
৮,৫৩৪
১০,৩২০
২১
বিহাৰ
১,৪৭১
১,৬২৫
১১
ছিকিম
২৬৪
৪২৬
৬১
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১৯৬
২৩৮
২১
নাগালেণ্ড
৬৮
৮৮
২৯
মনিপুৰ
৬৯
৯১
৩২
মিজোৰাম
৪৬
৭১
৫৩
ত্ৰিপুৰা
১০৭
১৩৩
২৫
মেঘালয়
২২৭
২৩৯
৬
অসম
১,৩১৩
১,৫১৩
১৫
পশ্চিমবংগ
৫,৬৪৪
৬,৪৪৭
১৪
ঝাৰখণ্ড
৩,১০০
৩,৭০১
১৯
ওড়িশা
৪,৯১০
৫,০৩৬
৩
চত্তীশগড়
২,৯৭৭
৩,৫০৮
১৮
মধ্যপ্ৰদেশ
৩,৩৩৯
৪,২৬৭
২৮
গুজৰাট
১১,২৬৪
১১,৭২১
৪
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু দিউ
৩৮১
৩৯৯
৫
মহাৰাষ্ট্ৰ
২৭,৪৯৫
৩৩,১৯৬
২১
কৰ্ণাটক
১১,৮২০
১৪,৫৯৩
২৩
গোৱা
৪৭০
৬২০
৩২
লাক্ষাদ্বীপ
৩
৩
-৭
কেৰালা
২,৬৮৯
৩,০১০
১২
তামিলনাডু
৯,৭২৪
১১,৫৫৯
১৯
পুডুচেৰী
২০৬
২১৮
৬
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৮৭
৯২
৫
তেলেংগানা
৪,৯৫৫
৫,৬২২
১৩
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
৪,০৬৭
৪,৩২৯
৬
লাডাখ
৪৭
৬৮
৪৩
অন্যান্য অঞ্চল
২১৬
২২০
২
কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
১৬৭
১৮৭
১২
সৰ্বমুঠ
১,২৯,৯৭৮
১,৫১,১৬২
১৬

Ministry of Finance
GST revenue collection for April 2023 highest ever at Rs 1.87 lakh crore
Gross GST collection in April 2023 is all time high, Rs 19,495 crore more than the next highest collection of Rs. 1,67,540 crore, in April 2022
GST revenues for April 2023 are 12% higher than the GST revenues Y-o-Y
Highest tax collected on a single day ever at ₹68,228 crore through 9. 8 lakh transactions on 20th April 2023
01 MAY 2023 5:46PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of April, 2023 is ₹ 1,87,035 crore of which CGST is ₹38,440 crore, SGST is ₹47,412 crore, IGST is ₹89,158 crore (including ₹34,972 crore collected on import of goods) and cess is ₹12,025 crore (including ₹901 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹45,864 crore to CGST and ₹37,959 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of April 2023 after regular settlement is ₹84,304 crore for CGST and ₹85,371 crore for the SGST.
The revenues for the month of April 2023 are 12% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, the revenues from domestic transactions (including import of services) are 16% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
For the first time gross GST collection has crossed ₹1.75 lakh crore mark. Total number of e-way bills generated in the month of March 2023 was 9.0 crore, which is 11% higher than 8.1 crore e-way bills generated in the month of February 2023.
Month of April 2023 saw the highest ever tax collection on a single day on 20th April 2023. On 20th April 2023, ₹ 68,228 crore was paid through 9. 8 lakh transactions. The highest single day payment last year (on the same date) was
₹ 57,846 crore through 9.6 lakh transactions.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of April 2023 as compared to April 2022.
State-wise growth of GST Revenues during April 2023[1]
State/UT
Apr-22
Apr-23
Growth (%)
Jammu and Kashmir
560
803
44
Himachal Pradesh
817
957
17
Punjab
1,994
2,316
16
Chandigarh
249
255
2
Uttarakhand
1,887
2,148
14
Haryana
8,197
10,035
22
Delhi
5,871
6,320
8
Rajasthan
4,547
4,785
5
Uttar Pradesh
8,534
10,320
21
Bihar
1,471
1,625
11
Sikkim
264
426
61
Arunachal Pradesh
196
238
21
Nagaland
68
88
29
Manipur
69
91
32
Mizoram
46
71
53
Tripura
107
133
25
Meghalaya
227
239
6
Assam
1,313
1,513
15
West Bengal
5,644
6,447
14
Jharkhand
3,100
3,701
19
Odisha
4,910
5,036
3
Chhattisgarh
2,977
3,508
18
Madhya Pradesh
3,339
4,267
28
Gujarat
11,264
11,721
4
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
381
399
5
Maharashtra
27,495
33,196
21
Karnataka
11,820
14,593
23
Goa
470
620
32
Lakshadweep
3
3
-7
Kerala
2,689
3,010
12
Tamil Nadu
9,724
11,559
19
Puducherry
206
218
6
Andaman and Nicobar Islands
87
92
5
Telangana
4,955
5,622
13
Andhra Pradesh
4,067
4,329
6
Ladakh
47
68
43
Other Territory
216
220
2
Center Jurisdiction
167
187
12
Grand Total
1,29,978
1,51,162
16