ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କାଶୀରେ କାଶୀ-ତେଲୁଗୁ ସଙ୍ଗମମ୍ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
29 APR 2023 8:26PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଗଙ୍ଗା- ପୁଷ୍କରାଲୁ ଉତ୍ସବର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା । ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ କାଶୀକୁ ଆସିଛନ୍ତ, ଏଥିପାଇଁ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣମାନେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ମୋର ଅତିଥି, ଆଉ ଆମର ଏଠାରେ ଯେପରି କୁହାଯାଏ ଯେ ଅତିଥିମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଦେବତାଙ୍କ ଭଳି । ଅନେକ ଗୁଡିଏ ଦାୟିତ୍ୱ କାରଣରୁ ଯଦିଓ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ସେଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇ ପାରିଲି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୋ ମନକୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ରହିବା ଭଳି ଅନୁଭବ ହେଉଛି । ମୁଁ ଏହି ଆୟୋଜନ ପାଇଁ କାଶୀ-ତେଲୁଗୁ ସମିତି ଏବଂ ସଂସଦରେ ମୋର ସାଥୀ ଜିବିଏଲ ନରସିହ୍ମା ରାଓ ମହାଶୟଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । କାଶୀ ଘାଟରେ ଏହି ଗଙ୍ଗା- ପୁଷ୍କରାଲୁ ଉତ୍ସବ ହେଉଛି, ଗଙ୍ଗା ଏବଂ ଗୋଦାବରୀର ସଙ୍ଗମ ଭଳି । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାଗୁଡିକର ସଙ୍ଗମର ଉତ୍ସବ । ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ମରଣ ଥିବ, କିଛି ମାସ ପୂର୍ବେ ଏହି କାଶୀର ମାଟିରେ କାଶୀ- ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ମଧ୍ୟ ଆୟେଜନ ହୋଇଥିଲା । ଏବେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ହିଁ ମୋତେ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର- ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଥିଲି, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶର ବିବିଧତା ଗୁଡିକୁ, ବିବିଧଧାରା ଗୁଡିକର ଏହା ହେଉଛି ସଙ୍ଗମକାଳ । ବିବିଧତା ଗୁଡିକର ଏହି ସଙ୍ଗମ ଦ୍ୱାରା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟତାର ଅମୃତ ବାହାରୁଛି, ଯାହା ଭାରତକୁ ଅନନ୍ତ ଭବିଷ୍ୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉର୍ଜ୍ଜାବାନ କରି ରଖିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
କାଶୀ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଜାଣନ୍ତି ଯେ କାଶୀ ଏବଂ କାଶୀବାସୀଙ୍କର ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ କେତେ ନିବିଡ ସଂପର୍କ ଅଛି । ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ତେଲୁଗୁ ବ୍ୟକ୍ତି କାଶୀ ଆସିଥାନ୍ତି, ଅନେକ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ତାଙ୍କ ପରିବାର କୌଣସି ସଦସ୍ୟ ଆସି ଯାଇଛନ୍ତି । କାଶୀର ଲୋକ ପିଢୀ ପରେ ପିଢୀ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ସ୍ୱାଗତ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । କାଶୀ ହେଉଛି ଯେତେ ପ୍ରାଚୀନ, ତା’ର ସଂପର୍କ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେତେ ପ୍ରାଚୀନ । କାଶୀ ହେଉଛି ଯେତେ ପବିତ୍ର, ସେତିକି ହିଁ ପବିତ୍ର ହେଉଛି ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନଙ୍କର କାଶୀ ଉପରେ ରହିଥିବା ଆସ୍ଥା । ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ କାଶୀକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟା, କେବଳ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାର ଲୋକ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତି । ତେଲୁଗୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ କାଶୀକୁ କେତେ ମହାନ ସନ୍ଥ ଦେଇଛନ୍ତି, କେତେ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ମନିଷୀ ଦେଇଛନ୍ତି । କାଶୀର ଲୋକମାନେ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଯେତେବେଳେ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତେଲଙ୍ଗ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ଆଶ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇ ଥାଆନ୍ତି । ସ୍ୱାମୀ ରାମକୃଷ୍ଣ ପରମହଂସ ତେଲଙ୍ଗ ସ୍ୱାମୀଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କାଶୀର ଜୀବନ୍ତ ଶୀବ ବୋଲି କହୁଥିଲେ। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ତେଲଙ୍ଗ ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବିଜୟନଗରମ୍ ରେ ହୋଇଥିଲା । ଜିଦ୍ଦୁ କୃଷ୍ଣମୂର୍ତିଙ୍କ ଭଳି କେତେ ହିଁ ମହାନ ଆତ୍ମାମାନ ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ କାଶୀରେ ସ୍ମରଣ କରାଯାଇ ଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେଭଳି କାଶୀ ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆପଣାଇଛି, ଆତ୍ମାରେ ବିରାଜମାନ କରାଇଛି, ସେହିଭଳି ତେଲୁଗୁ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ କାଶୀକୁ ନିଜ ଆତ୍ମା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ରଖିଛନ୍ତି । ଏପରିକି ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥ ବେମୁଲା- ୱାଡ଼ାକୁ ମଧ୍ୟ ଦକ୍ଷିଣ କାଶୀ ବୋଲି ସମ୍ବୋଧନ କରୁଛନ୍ତି । ଆନ୍ଧ୍ର ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାର ମନ୍ଦିରଗୁଡ଼ିକରେ ଯେଉଁ କଳା ସୂତ୍ର ହାତରେ ବନ୍ଧା ଯାଇଥାଏ, ତାକୁ ଆଜି ମଧ୍ୟ କାଶୀ ଦାରମ୍ କହନ୍ତି । ସେହିଭଳି, ଶ୍ରୀନାଥ ମହାକବିଙ୍କ କାଶୀ ଖଣ୍ଡୁମ୍ ଗ୍ରନ୍ଥ ହେଉ, ଏନୁଗୁଲ ବୀରସ୍ୱାମୟାଙ୍କ କାଶୀ ଯାତ୍ରା ଚରିତ୍ର ହେଉ, ଅବା ପୁଣି ଲୋକପ୍ରିୟ କାଶୀ ମଞ୍ଜିଲୀ କଥଲୁ ହେଉ, କାଶୀ ଏବଂ କାଶୀର ମହିମା ତେଲୁଗୁ ଭାଷା ଏବଂ ତେଲୁଗୁ ସାହିତ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗଭୀରତାର ସହିତ ହୃଦୟରେ ବସି ରହିଛି । ଯଦି କୌଣସି ବାହାର ବ୍ୟକ୍ତି ଏସବୁ ଦେଖିବେ, ତେବେ, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ମଧ୍ୟ କଠିନ ହେବ ଯେ କୌଣସି ସହର ଏତେ ଦୂରରେ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟର କିପରି ଏତେ ନିକଟରେ ହୋଇପାରେ ! କିନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସେହି ପରମ୍ପରା, ଯାହା ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଜୀବନ୍ତ ରଖିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କାଶୀ ହେଉଛି ମୁକ୍ତି ଏବଂ ମୋକ୍ଷର ନଗରୀ । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ତେଲୁଗୁ ଲୋକ ହଜାର- ହଜାର କିଲୋମିଟର ଚାଲି କାଶୀ ଆସୁଥିଲେ । ନିଜର ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର କଷ୍ଟ ଉଠାଉଥିଲେ । ଆଧୁନିକ ସମୟରେ ଏବେ ସେହି ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ଦିବ୍ୟ ବୈଭବ ରହିଛି, ତେବେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ଗଙ୍ଗାର ଘାଟଗୁଡ଼ିକର ଭବ୍ୟତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ କାଶୀର ଗଳି କନ୍ଦିମାନ ରହିଛି, ତେବେ ଅନ୍ୟ ପଟେ ନୂତନ ସଡ଼କ ଏବଂ ରାଜପଥର ନେଟୱର୍କ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାରୁ ଯେଉଁ ଲୋକ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କାଶୀ ଆସି ସାରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏବେ କାଶୀରେ ହେଉଥିବା ଏହି ପରିବର୍ତନକୁ ଅନୁଭବ କରି ପାରୁଥିବେ । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଦଶାସ୍ୱମେଧ ଘାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଘଂଟା ଘଂଟା ସମୟ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା । ଆଜି ନୂତନ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏବେ ଲୋକମାନଙ୍କର ବହୁତ ସମୟ ସଂଚୟ ହେଉଛି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କାଶୀର ସଡ଼କରେ ବିଜୁଳିର ତାରଗୁଡ଼ିକ ଭର୍ତି ହୋଇ ରହିଥିଲା । ଏବେ କାଶୀରେ ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ବିଜୁଳି ତାରଗୁଡ଼ିକୁ ଭୂତଳ ଦେଇ ନିଆଯାଇ ପାରିଛି । ଆଜି କାଶୀର ଅନେକ କୁଣ୍ଡ ହେଉ, ମନ୍ଦିର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବା ଆସିବାର ରାସ୍ତା ହେଉ, କାଶୀର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳ ହେଉ, ସବୁର କାୟାକଳ୍ପ କରାଯାଉଛି । ଏବେ ତ ଗଙ୍ଗା ଜୀରେ ସିଏନଜି ବାଲା ନୌକା ମଧ୍ୟ ଚାଲିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଉ ସେହିଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ, ଯେତେବେଳେ ବନାରସ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ରୋପ- ୱେର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ମିଳିଯିବ । ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଅଭିଯାନ ହେଉ, କାଶୀର ଘାଟଗୁଡ଼ିକର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ହେଉ, ବନାରସର ଲୋକମାନେ, ସେଠାକାର ଯୁବକମାନେ ଏହାକୁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରି ଦେଇଛନ୍ତି । କାଶୀବାସୀମାନେ ଏହାକୁ ନିଜ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା କରିଛନ୍ତି, ବହୁତ ପରିଶ୍ରମ କରି କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ କାଶୀବାସୀଙ୍କର ଯେତେ ମଧ୍ୟ ଗୁଣଗାନ କରିବି, ଯେତେ ଗୌରବଗାନ କରିବି, ତାହା କମ୍ ହେବ ।
ଆଉ ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିବି ଯେ ମୋର କାଶୀର ଲୋକ, ଆପଣମାନଙ୍କର ସେବାରେ, ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ୱାଗତରେ କୌଣସି ଅଭାବ କରି ନ ଥିବେ । କାରଣ ମୋତେ ମୋର କାଶୀବାସୀଙ୍କ ଉପରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ରହିଛି । ବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, କାଳଭୈରବ ଏବଂ ମାଆ ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍କ ଦର୍ଶନ ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ଅଦ୍ଭୂତ । ଗଙ୍ଗାରେ ବୁଡ଼, ଆପଣମାନଙ୍କର ଆତ୍ମାକୁ ପ୍ରସନ୍ନ କରି ଦେବ । ଏହି ସବୁ ସହିତ ହିଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ କାଶୀର ଲସୀ ଏବଂ ଥଣ୍ଡାଇ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ବନାରସର ଚାଟ, ଲିଟ୍ଟୀ-ଚୋଖା, ଆଉ ବନାରସୀ ପାନ, ଏହାର ସ୍ୱାଦ ଆପଣଙ୍କର ଯାତ୍ରାକୁ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣୀୟ କରି ଦେବ । ଆଉ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଏକ ଅନୁରୋଧ ରଖିବି । ଯେପରି ଆପଣଙ୍କର ଏଟିକୋପପ୍ପାକାର କାଠର ଖେଳଣା ହେଉଛି ପ୍ରସିଦ୍ଧ, ସେହିପରି ବନାରସ ମଧ୍ୟ କାଠ ଖେଳଣା ପାଇଁ ହେଉଛି ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାରୁ ଆସିଥିବା ଆମର ସାଥୀ, ନିଜ ସାଙ୍ଗରେ କାଠର ବନାରସୀ ଖେଳଣା, ବନାରସୀ ଶାଢ଼ୀ, ବନାରସୀ ମିଠେଇ, ଏଭଳି ବହୁତ କିଛି ଜିନିଷ ନେଇ ଯାଇ ପାରିବେ । ଦେଖିବେ, ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଆନନ୍ଦକୁ ଆହୁରି ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ାଇ ଦେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ପୂର୍ବ ପୁରୁଷମାନେ ଭାରତର ଚେତନାକୁ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରରେ ସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସାକ୍ଷାତ କରି ଭାରତ ମାତାର ସ୍ୱରୂପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଉଥିଲା । କାଶୀରେ ଯଦି ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ଅଛନ୍ତି, ତେବେ ଆନ୍ଧ୍ରରେ ମଲ୍ଲିକାର୍ଜୁନ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ଭଗବାନ ରାଜ- ରାଜେଶ୍ୱର ଅଛନ୍ତି । କାଶୀରେ ଯଦି ବିଶାଳାକ୍ଷୀ ଶକ୍ତିପୀଠ ଅଛି, ତେବେ ଆନ୍ଧ୍ରରେ ମା ଭ୍ରମରାମ୍ବା ଅଛନ୍ତି, ତେଲଙ୍ଗାନାରେ ରାଜ- ରାଜେଶ୍ୱରୀ ଅଛନ୍ତି । ଏହି ସମସ୍ତ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟର ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର । ଆମକୁ ଦେଶର ଏହି ବିବିଧତାକୁ ଏହି ସମଗ୍ରତାର ସହିତ ଦେଖିବାର ଅଛି । ତେବେ ଯାଇ ଆମେ ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣତାକୁ ଜାଣି ପାରିବା, ତେବେ ଯାଇ ଆମେ ନିଜ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଜାଗ୍ରତ କରି ପାରିବା । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ, ଗଙ୍ଗା- ପୁଷ୍କରାଲୁ ଭଳି ଉତ୍ସବ ରାଷ୍ଟ୍ର ସେବାର ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସେହିଭଳି ହିଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିବ । ଏହି କାମନା ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଯାତ୍ରା ଫଳପ୍ରଦ ହେଉ, ସୁବିଧାପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉ ଏବଂ କାଶୀର ନୂଆ- ନୂଆ ସ୍ମୃତି ଆପଣମାନଙ୍କ ମନ ମନ୍ଦିରକୁ ଦିବ୍ୟତାର ଭାବନାରେ ଭରି ଦେଉ । ମୁଁ ଏହି ପ୍ରାର୍ଥନା ବାବାଙ୍କ ଚରଣରେ କରୁଛି । ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Kashi Telugu Sangamam in Kashi
29 APR 2023 8:26PM by PIB Delhi
Namaskar! Best wishes to all of you on the occasion of Ganga-Pushkaralu festival! Since all of you have come to Kashi, you all are personally my guests on this visit; and we believe that a guest is akin to God. Even though I could not be present there to welcome you due to some pre-occupations, but I wish I could be amidst you all. I congratulate the Kashi-Telugu Committee and my Parliamentary colleague G.V.L Narasimha Rao ji for this event. This Ganga-Pushkaralu festival at the ghats of Kashi is like the confluence of the Ganga and the Godavari. It is a celebration of the confluence of ancient civilizations, cultures and traditions of India. You might remember that a few months back, the Kashi-Tamil Sangamam was organized here on the land of Kashi. Just a few days ago, I had the privilege of participating in the Saurashtra-Tamil Sangamam. I had said at that time, this 'Azadi Ka Amritkaal' is the confluence of diversities and different streams of the country. The nectar of nationalism is oozing out of this confluence of diversities, which will keep India vibrant till the infinite future.
Friends,
Everyone associated with Kashi knows that Kashi and its people have a deep connection with the Telugu people. As soon as a Telugu person arrives in Kashi, the people of Kashi feel that a member of their own family has arrived. The people of Kashi have been welcoming you all for generations. This relationship is as ancient as Kashi. The devotion of Telugu people towards Kashi is as sacred as Kashi itself. Even today, people from Andhra Pradesh and Telangana alone constitute a significant proportion of the number of pilgrims visiting Kashi. Telugu region has given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages. When the people of Kashi and the pilgrims go to visit Baba Vishwanath, they also visit Tailang Swami's ashram to seek his blessings. Swami Ramakrishna Paramhansa used to call Tailang Swami the living Shiva of Kashi. You are already aware that Tailanga Swami was born in Vizianagaram. There have been several great souls like Jiddu Krishnamurti, who are remembered even today in Kashi.
Brothers and Sisters,
Just as Kashi adopted and embraced the Telugu people, similarly the Telugu people have kept Kashi close to their hearts. Even the holy shrine Vemulawada is also known as Dakshina Kashi. The black thread that is tied on the hands in the temples of Andhra and Telangana is still called Kashi Daram. Similarly, be it the Kasikhandamu treatise of Srinath Mahakavi, the Kashi Yatra character of Engul Veeraswamayya, or the popular Kashi Majili Kathalu, Kashi and the glory of Kashi is equally & deeply embedded in the Telugu language and Telugu literature. If an outsider sees all this, it would be difficult for him to believe that how can a city so far away be so close to the heart! But this is the heritage and tradition of India which has kept the belief of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' alive for centuries.
Friends,
Kashi is also the city of liberation and salvation. There was a time when Telugu people used to walk thousands of kilometres to come to Kashi. They used to face several obstacles in their journey. In modern times, those circumstances are changing rapidly. Today on one hand there is the divine splendour of Vishwanath Dham, and on the other hand there is the grandeur of the ghats of Ganga. Today there are streets of Kashi on one hand, and a network of new roads and highways on the other. People from Andhra Pradesh and Telangana who have come to Kashi earlier must be experiencing the change taking place in Kashi. There was a time when it used to take hours to reach Dashashwamedh Ghat from the airport. Today, due to the construction of a new highway, people are saving a lot of time. There was a time when the streets of Kashi were full of dangling electric wires. Now the electric wires are laid underground in most of the places in Kashi. Today, be it the many kunds of Kashi, or the pathways leading to the temples, or be it the cultural places of Kashi, everything is being revamped. Now even boats with CNG have started plying in river Ganga. And that day is not too far when people visiting Banaras will also get the facility of ropeway. Be it the Swachhata Abhiyan or the cleanliness of the Ghats of Kashi, the people and the youth of Banaras have made it a mass movement. The people of Kashi have done this with their hard work. They have put a lot of effort. So, I can't praise and appreciate the people of Kashi enough through this programme!
And friends,
I will also say with full confidence that my people of Kashi will leave no stone unturned to serve and greet you. Baba's blessings, the darshan of Kalabhairav and Maa Annapurna is splendid in itself. Just a dip in Ganga ji will make your soul blissful. Besides this, there is also 'Kashi ki lassi' and 'thandai' for you to savour this summer. The taste of Banaras ki Chaat, Litti-Chokha, and Banarasi Paan will make your trip even more memorable. And I will make one more request to you. Like the wooden Etikoppaka toys are famous in your place, similarly Banaras is also famous for wooden toys. Our friends from Andhra Pradesh and Telangana can take back with them wooden Banarasi toys, Banarasi sarees, Banarasi sweets, and many such things. These things will increase your joy manifold.
Friends,
Our forefathers had established the essence of India in different centres, which completed the form of Mother India. If there is Baba Vishwanath in Kashi, there is Mallikarjuna in Andhra and Lord Raj-Rajeshwar in Telangana. If Kashi has Vishalakshi Shaktipeeth, Andhra has Maa Bhramaramba, and Telangana has Raj-Rajeshwari. All such sacred places are important centres of India and hold its cultural identity. We must see this diversity of the country in totality. Only then will we be able to know our perfection; and only then will we be able to awaken our full potential. I am sure that festivals like Ganga-Pushkaralu will continue to take forward this resolution of national service.
With this expectation, I once again wish you all the very best! May this journey of yours be fruitful, comfortable and fill your mind with divinity by taking back new memories from Kashi. This is what I pray for at Baba's feet. Once again, my heartiest thanks to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.