প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কাসীদা পাঙথোকপা কাসী তেলুগু সঙ্গমমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
29 APR 2023 8:26PM by PIB Imphal
খুরুমজরি! ময়াম পুম্নমকপু গঙ্গা-পুস্করালু উতসবকী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। ময়াম পুম্নমক কাসীদা লেঙবিরক্লি, মরম অসিনা ময়াম পুম্নমক থৌবু অমা ওইনা ঐগী ইফমদদি মীথুংনি, অদুগা ঐখোয়গীসিদা হায়নবা লৈ মীথুংদি লাইগা পাঙ্খক্নি‍। ঐগী থৌদাংনা মরম ওইরগা ময়ামবু ওকচনবগীদমক মফমদুদা হকথেংননা শরুক য়াবা ঙমদ্রবসু, ঐগী পুক্নিংদি ময়ামগী মরক্তা তিঞ্জবা ফংজবগুম ফাওরি‍। ঙসি পাঙথোক্লিবা থৌরম অসিগীদমক কাসী-তেলুগু সমিতি অমদি পার্লিয়ামেন্তকী ঐগী মরূপ জি.বি.এল. নরসিম্হ রাউ জীগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। কাসীগী তোর্বান্দা পাঙথোক্লিবা গঙ্গা-পুস্করালু উতসব অসি গঙ্গা অমদি গোদাবরীগী ইতিনফমগুম্বনি‍। মসি ভারতকী অরিবা মীহৌরোল, নাৎ অমদি চৎনবীগী ইতিনফমগুম্বনি‍। ময়ামসু নীংশিংবিরমগনি, থা খরগী মমাঙদা কাসীগী মফম অসিদা কাসী-তামিল সঙ্গমমসু পাঙথোকখি‍। অদুগা নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা ঐ সৌরাস্ত্র-তামিল সঙ্গমমগী থৌরমদা শরুক য়াবা ফংজখি‍। মতমদুদা ঐনা হায়খি, নীংতম্বগী অমৃৎকাল অসি লৈবাকসিগী খেন্নবা মশকশিং অমদি তোঙান তোঙানবা ঈচেলশিং তিনশিন্নবগী মতম্নি‍। খেন্নবা মশকশিং তিনশিন্নবনা, ভারতপু তুংলমচৎপু তরং তরংনা থমগদবা লৈবাকসিগী অমৃৎ থোরকই‍।
মরূপশিং,
কাসী অমদি কাসীগী মীয়ামগা তেলুগু মীয়ামগা করম্ব অচেৎপা মরী লৈবগে হায়বদু কাসীগা মরী লৈনবা মীপুম খুদিংমক্না খঙই‍। কাসীদা তেলুগুগী মীওই অমা লাকপা মতমদা কাসী মীয়াম্না মখোয়গী ইমুংগী মীওই অমা লাকপগুম ফাওই‍। কাসীগী মীয়াম্না মীরোল কয়াগী মমাঙদগী ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওক্তুনা লাক্লি‍। কাসীনা লিবগুম লৈনরিবা মরী অসিসু অরিবা মরীনি‍। কাসীনা অশেংবা মফম ওইবগুম তেলুগু মীয়ামবু কাসীদা ইকায়খুম্নৈ‍। ঙসিসু, কাসীদা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিংগী মরক্তা য়াম্লবা শরুক অমদি অন্ধ্র প্রদেশ অমদি তেলঙ্গনাদগী লাকপনি‍। তেলুগু লমদম্না কাসীদা মমিং লৈরবা লম্বোইবা, অচার্য় অমদি মনীসী কয়া খুদোল তম্লকখ্রে‍। কাসীগী মীয়াম্না অমদি লাই খুরুম্বা লাকপশিংনা বাবা বিস্বানাথ খুরুম্বা চৎপা মতমদা, তেলঙ্গ স্বামীগী থৌজাল নিনবগীদমক মহাক্কী আশ্রমদসু চৎনৈ‍। স্বামী রামকৃষ্ণ পরমহন্সতি তেলঙ্গ স্বামীবু কাসীগী অচঙবা সিবনি হায়বিরম্মি‍। ময়ামসু খঙবিরমগনি, তেলঙ্গ স্বামী বিজয়নগরমদা পোকখি‍। জিদ্দু কৃষ্ণমুর্তিনচিংবা অথোইবা মীওই কয়া ঙসিসু কাসীদা নিংশিংনরি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
কাসীনা তেলুগু মীয়ামবু মীতোপ্নি খন্দ্রিবা, অমত্তা ওইনা খল্লিবা অসিগুম তেলুগু মীয়াম্নসু কাসীবু মখোয়গী পুক্নিংদা কোন্দুনা থম্লি‍। শেংলবা লাইফম বেমুলা-বারাবুসু খা কাসী হায়না কৌনৈ‍। অন্ধ্র অমদি তেলঙ্গনাগী লাইশঙশিংদা খুত্তা কিরিবা অমুবা লং অসিবু ঙসিসু কাসী দারম হায়না কৌনরি‍। মতৌ অসুম্না, শ্রীনাথ মহাকবিগী কাসী খন্দমু গ্রন্থ ওইরবু, এনুগুল বীরস্বা ময়্য়াগী কাসী য়াত্রা চরিত্র ওইরবসু, নৎত্রগা মীয়াম্না পাম্নবা কাসী মসিলী কথলু ওইরবসু, কাসী অমদি কাসীগী ফজবা শক্তমশিং তেলুগু সাহিত্যদা লুনা চেৎনা য়াওরি‍। করিগুম্বা মপানগী মীওই অমনা হায়রিবা পুম্নমক অসি উবা মতমদা, কমদৌনা লাপ্নখ্রবা ময়োল্লম অনি অসি থম্মোয়নুংদা কমদৌনা কয়া য়াম্না নক্নরম্লিবনো খনবদা থাজবা ৱাগনি‍। অদুবু মসি এক ভারত, শ্রেস্থ ভারতকী থাজববু চহি চা কয়া হিংহন্দুনা থম্লক্লিবা ভারতকী পারী পুরীগী লন্নি‍।
মরূপশিং,
কাসী মুক্তি অমদি অরান খুভম ফংফমসুনি‍। তেলুগুগী মীয়াম্না কিলোমিতর লিশিং কয়া খোঙনা চত্তুনা কাসীদা লাক্নরম্বা মতম অমা লৈরম্মি‍। খোঙচৎ অসিগীদমক খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরম্মি‍। অনৌবা মতমসিদদি হায়রিবা ফীভমশিং অদু খোঙজেল য়াঙনা হোংলক্লি‍। ঙসি মায়কৈ অমদি বিস্বনাথ ধামগী ফজরবা শক্তম লৈরি অদুগা মায়কৈ অমদনা গঙ্গা তোর্বানগী নীংথিরবা শক্তমশিং লৈরি‍। ঙসি মায়কৈ অমদা কাসীগী লৈরকশিং লৈরি অদুগা মায়কৈ অমদনা অনৌবা লম্বী অমদি হায়ৱেগী নেতৱর্ক লৈরি‍। অন্ধ্র প্রদেশ অমদি তেলঙ্গনাদগী মমাঙদা কাসীদা লাকখ্রবা মীওইশিংদি হৌজিক কাসীদা পুরক্লিবা অহোংবশিং অসি খঙবা ঙম্বিরমগনি‍। মতম অমদা এয়রপোর্ততগী দশাস্বমেধ তোর্বান য়ৌরকপদা পুং কয়া চঙলম্মি‍। ঙসিদি অনৌবা হায়ৱে শেমগৎলকপদগী মীয়ামগী মতম য়াম্না মাঙহন্দ্রে‍। মতম অমদা কাসীগী লম্বীশিং মৈগী তারাশিংনা লাং থাকপগুম লৈরম্মি‍। হৌজিক্তি কাসীগী মফম অয়াম্বদা মৈগী তারাশিংসু লৈনুংদা পুরে‍। ঙসিদি কাসীগী য়াম্লবা কুন্দশিং, লাইশঙশিং য়ৌবগী লম্বীশিংসু, কাসীগী নাৎকী মফমশিংসু, পুম্নমক শেমগৎ শাগৎপগী থবকশিং পায়খৎলি‍। হৌজিক্তি গঙ্গাদসু সি.এন.জি.না চলাইবা হি হোল্লি‍। বনারসতা চত্থোক চৎশিন তৌবদা রোপৱে শীজিন্নবা ফংগদবা মতমসু কুইররোই‍। লু-নানবগী অভিয়ান ওইরবসু, কাসীগী তোর্বানশিং শিৎ-শেংবা ওইরবসু, বনারসকী মীওইশিংনা, মফমসিগী নহাশিংনা মসিবু জনঅন্দোলন ওন্থোক্লি‍। মসি কাসী মীয়াম্না মখোয়গী পুক্নিংদা লৈরিবা ফিরেপ্তুনা ওইহল্লিবনি, কন্না হোৎনদুনা ওইহল্লিবনি‍। মসিগীদমক ঐনা থৌরমসিগী খুত্থাঙদা কাসী মীয়ামবু ফনা থাগৎলবসু, ফনা শিংথারবসু অদুমক ৱাত্তুনা লৈরগনি‍।
অদুগা মরূপশিং,
ঐনা মপুং ফানা থাজবগা লোয়ননা থমজনিংবা ৱাফমদি, ঐগী নুংশিরবা কাসী মীয়াম্না, অদোমগী থৌগলদা, অদোমবু ওকপদা অৱাৎপা অমত্তা লৈহল্লোই‍। মরমদি ঐনা কাসী মীয়ামদা মপুং ফানা থাজ‍ৈ‍। বাবাগী থৌজাল, কালভৈরব অমদি ইমা অন্নপুর্ন খুরুমজবা হায়বসি য়াম্না অথোইবা ওইদুনা লাক্লি‍। গঙ্গা জীদা ইরুপ্পনা অদোমগী থৱায়বু পেনহল্লি‍। মসিগা লোয়ননা শারবা মতমসিগীসু ময়ামগীদমক কাসীদা লস্সী অমদি অইংবা পোৎলম কয়াসু ফংলি‍। বনারসকী চাত, লিত্তী-চৌখা, অমদি বনারসী পান, মখোয়গী মহাওনা অদোমগী খোঙচৎপু হেন্না নীংশিংনিংঙাই ওইহনগনি‍। ঐনা ময়ামগী মফমদা ৱাফম অমগা থমজনিংই‍। এতিকোপপ্পাকাগী উগী শান্নপোৎশিং মমিং চৎপগুম বনারসকী উগী শান্নপোৎশিংসু মমিং চৎলি‍। অন্ধ্র প্রদেশ অমদি তেলঙ্গনাদগী লেঙবিরক্লিবা ঐগী মরূপশিংনা হনখিবদা বনারসগী শান্নপোৎ, বনারসী সারী, বনারসী মিথাইনচিংবা পোৎলম কয়া পুদুনা হনবিখো‍। মসিনা অদোমগী নুংঙাইবগী মহাও শরুক কয়া হেনগৎহনগনি য়েংবিয়ু‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী ইপা ইপুশিংনা ভারতকী ফজবা ৱাখল্লোনশিং তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লিংখৎপিরম্মি, মসিনা পুনশিল্লগা ভারত ইমাগী শক্তম মপুং ফাহল্লি‍। কাসীদা বাবা বিস্বনাথ লৈবগুম, অন্ধ্রদা মল্লিকার্জুন লৈরি অমদি তেলঙ্গনাদা ভগবান রাজ রাস্বর লৈরি‍। কাসীদা বিশালাক্সী শক্তিপীথ লৈবগুম, অন্ধ্রদা ভ্রমরাম্বা লৈরি, তেলঙ্গনাদা রাজ-রাজেস্বরী লৈরি‍। অসিগুম্বা শেংলবা মফম কয়া অমদি ভারতকী নাৎকী শক্তমশিংগী মরুওইবা মফমশিংনি‍। ঐখোয়না লৈবাক্কী খেন্নবা মশকশিং অসিবু পুন্না য়েংগদবনি‍। মতমদু অদুখক্তদা ঐখোয়না ঐখোয়গী মপুং ফাবা শক্তম খঙবা ঙমগদৌরিবনি, মতমদুদা ঐখোয়গী অপুনবগী শক্তমবু য়াকায়হনবা ঙমগদৌরিবনি‍। গঙ্গা-পুস্করালুগুম্বা উতসবশিংনা লৈবাক্কী থৌগলগী থৌরাংশিংবু মাঙদা লেপ্তনা পুখৎকনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। হায়রিবা থাজবসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। অদোমগী খোঙচৎ অসি মহৈ য়ানবা ওইহন্নবা, কান্নবা ফংবা ওইননবা অমদি কাসীগী অনৌ-অনৌবা নীংশিং খুদমশিংনা অদোমগী থম্মোয় লাইয়ুমদা অনৌবা মঙশল পীনবিবা ওইসনু হায়বা থৌনি অসি ঐনা বাবাগী খুয়াখাদা নিজরি‍। অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at Kashi Telugu Sangamam in Kashi
29 APR 2023 8:26PM by PIB Delhi
Namaskar! Best wishes to all of you on the occasion of Ganga-Pushkaralu festival! Since all of you have come to Kashi, you all are personally my guests on this visit; and we believe that a guest is akin to God. Even though I could not be present there to welcome you due to some pre-occupations, but I wish I could be amidst you all. I congratulate the Kashi-Telugu Committee and my Parliamentary colleague G.V.L Narasimha Rao ji for this event. This Ganga-Pushkaralu festival at the ghats of Kashi is like the confluence of the Ganga and the Godavari. It is a celebration of the confluence of ancient civilizations, cultures and traditions of India. You might remember that a few months back, the Kashi-Tamil Sangamam was organized here on the land of Kashi. Just a few days ago, I had the privilege of participating in the Saurashtra-Tamil Sangamam. I had said at that time, this 'Azadi Ka Amritkaal' is the confluence of diversities and different streams of the country. The nectar of nationalism is oozing out of this confluence of diversities, which will keep India vibrant till the infinite future.
Friends,
Everyone associated with Kashi knows that Kashi and its people have a deep connection with the Telugu people. As soon as a Telugu person arrives in Kashi, the people of Kashi feel that a member of their own family has arrived. The people of Kashi have been welcoming you all for generations. This relationship is as ancient as Kashi. The devotion of Telugu people towards Kashi is as sacred as Kashi itself. Even today, people from Andhra Pradesh and Telangana alone constitute a significant proportion of the number of pilgrims visiting Kashi. Telugu region has given Kashi so many great saints, so many Acharyas and sages. When the people of Kashi and the pilgrims go to visit Baba Vishwanath, they also visit Tailang Swami's ashram to seek his blessings. Swami Ramakrishna Paramhansa used to call Tailang Swami the living Shiva of Kashi. You are already aware that Tailanga Swami was born in Vizianagaram. There have been several great souls like Jiddu Krishnamurti, who are remembered even today in Kashi.
Brothers and Sisters,
Just as Kashi adopted and embraced the Telugu people, similarly the Telugu people have kept Kashi close to their hearts. Even the holy shrine Vemulawada is also known as Dakshina Kashi. The black thread that is tied on the hands in the temples of Andhra and Telangana is still called Kashi Daram. Similarly, be it the Kasikhandamu treatise of Srinath Mahakavi, the Kashi Yatra character of Engul Veeraswamayya, or the popular Kashi Majili Kathalu, Kashi and the glory of Kashi is equally & deeply embedded in the Telugu language and Telugu literature. If an outsider sees all this, it would be difficult for him to believe that how can a city so far away be so close to the heart! But this is the heritage and tradition of India which has kept the belief of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' alive for centuries.
Friends,
Kashi is also the city of liberation and salvation. There was a time when Telugu people used to walk thousands of kilometres to come to Kashi. They used to face several obstacles in their journey. In modern times, those circumstances are changing rapidly. Today on one hand there is the divine splendour of Vishwanath Dham, and on the other hand there is the grandeur of the ghats of Ganga. Today there are streets of Kashi on one hand, and a network of new roads and highways on the other. People from Andhra Pradesh and Telangana who have come to Kashi earlier must be experiencing the change taking place in Kashi. There was a time when it used to take hours to reach Dashashwamedh Ghat from the airport. Today, due to the construction of a new highway, people are saving a lot of time. There was a time when the streets of Kashi were full of dangling electric wires. Now the electric wires are laid underground in most of the places in Kashi. Today, be it the many kunds of Kashi, or the pathways leading to the temples, or be it the cultural places of Kashi, everything is being revamped. Now even boats with CNG have started plying in river Ganga. And that day is not too far when people visiting Banaras will also get the facility of ropeway. Be it the Swachhata Abhiyan or the cleanliness of the Ghats of Kashi, the people and the youth of Banaras have made it a mass movement. The people of Kashi have done this with their hard work. They have put a lot of effort. So, I can't praise and appreciate the people of Kashi enough through this programme!
And friends,
I will also say with full confidence that my people of Kashi will leave no stone unturned to serve and greet you. Baba's blessings, the darshan of Kalabhairav and Maa Annapurna is splendid in itself. Just a dip in Ganga ji will make your soul blissful. Besides this, there is also 'Kashi ki lassi' and 'thandai' for you to savour this summer. The taste of Banaras ki Chaat, Litti-Chokha, and Banarasi Paan will make your trip even more memorable. And I will make one more request to you. Like the wooden Etikoppaka toys are famous in your place, similarly Banaras is also famous for wooden toys. Our friends from Andhra Pradesh and Telangana can take back with them wooden Banarasi toys, Banarasi sarees, Banarasi sweets, and many such things. These things will increase your joy manifold.
Friends,
Our forefathers had established the essence of India in different centres, which completed the form of Mother India. If there is Baba Vishwanath in Kashi, there is Mallikarjuna in Andhra and Lord Raj-Rajeshwar in Telangana. If Kashi has Vishalakshi Shaktipeeth, Andhra has Maa Bhramaramba, and Telangana has Raj-Rajeshwari. All such sacred places are important centres of India and hold its cultural identity. We must see this diversity of the country in totality. Only then will we be able to know our perfection; and only then will we be able to awaken our full potential. I am sure that festivals like Ganga-Pushkaralu will continue to take forward this resolution of national service.
With this expectation, I once again wish you all the very best! May this journey of yours be fruitful, comfortable and fill your mind with divinity by taking back new memories from Kashi. This is what I pray for at Baba's feet. Once again, my heartiest thanks to all of you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.