Ministry of Information & Broadcasting
PM inaugurates 91 new 100W FM Transmitters adding 2 crore listeners to All India Radio network
91 new 100W transmitters commissioned in 18 States and 2 Union Territories
Government is continuously working for the democratization of technology: Shri Narendra Modi
Akashwani largest FM network in the country, will carry growth story of New India to corners of country: Shri Anurag Thakur
Government approves installation of 63 additional transmitters
28 APR 2023 12:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today commissioned Low Power FM Transmitters of capacity of 100 Watt at 91 locations. These transmitters of have been installed in 84 districts of 20 states. With this the network of transmitters with All India Radio has increased from 524 to 615. The addition will further boost the coverage of AIR to 73.5% of the population of the country.
Left Wing Extremism hit areas, Aspirational Districts and border areas of the country have been given priority for the installation of the transmitters.
Clear sound quality and easy availability of FM receiver equipped mobile phones has increased the demand of FM radio service in the country. In another major step towards meeting this demand and capacity building of the organisation, Government has further approved installation of 63 more FM transmitters in the country.
The Prime Minister congratulated All India Radio on this momentous occasion. Speaking about the significance of the addition, the Prime Minister said that today marks a significant step in the expansion of FM services by All India Radio in the direction of becoming All India FM. He underlined that the beginning of 91 FM transmitters by All India Radio is like a present for 85 districts and 2 crore people of the nation.
The Prime Minister said that the government is continuously working for the democratization of technology. “It is important that no Indian should feel scarcity of opportunity if India has to rise up to its full potential”, the Prime Minister said. Making modern technology accessible and affordable is key to this. He explained this by mentioning optical fiber to all the villages and the cheapest data cost that has eased access to information. He said that this has given a new push to digital entrepreneurship in villages. Similarly, UPI has helped small businesses and street vendors to access banking services.
The Prime Minister underscored the emotional connection of his generation with radio. “For me, there is an added happiness that I have a relationship with radio as a host too”, the Prime Minister said referring to the upcoming 100th episode of Mann Ki Baat. He said “This kind of emotional connect with the countrymen was possible only through the radio. Through this, I remained linked to the strength of the country and the collective power of the duty among the countrymen.” He elaborated on this point by giving examples of the role of the programme in initiatives like Swachh Bharat, Beti Bachao Beti Padhao, and Har Ghar Tiranga which became a people’s movement through Mann Ki Baat. “Therefore, in a way, I am part of your All India Radio Team”, the Prime Minister added.
The Prime Minister underlined that the inauguration of 91 FM transmitters forwards the policies of the government that gives preference to the underprivileged who have been deprived of this facility so far. “Those who were considered to be distant will now get a chance to connect at a greater level”, the Prime Minister said. Listing out the benefits of FM transmitters, the Prime Minister mentioned relaying important information on time, community building efforts, weather updates related to agricultural practices, information on food and vegetable prices for the farmers, discussions about the loss incurred by the use of chemicals in agriculture, pooling of advanced machinery for agriculture, informing women self-help groups about new market practices and assisting the entire community during times of a natural calamity. He also mentioned the infotainment value of the FM.
The Prime Minister touched upon the dimension of linguistic diversity and informed that FM transmission will take place in all the languages and especially in the regions with 27 dialects. “This connectivity does not link just the tools of communications but it connects the people too. This is reflective of the work culture of this government”, said the Prime Minister highlighting the emphasis on social connectivity along with the promotion of physical connectivity.
Concluding the address, the Prime Minister underlined the vision and mission of all communication channels like All India Radio and said that connectivity be it in any form, its purpose is to connect the country and its 140 crore citizens. He expressed confidence that all stakeholders will continue to move forward with this vision resulting in the strengthening of the country through continuous dialogue.
Union Minister Shri Anurag Thakur addressed the gathering from Leh via video conferencing. Speaking about the achievement the Minister said the transmitters will act as a conduit to carry information about the programmes and policies of the government as well as entertainment related content to the corners of the country.
The Minister credited PM Modi for his push for expansion of radio connectivity in India and acknowledged the contribution of his Mann Ki Baat programme in endorsing the importance of Radio, which has been aptly captured in a survey by IIM Rohtak recently.
The Minster underlined that today Akashwani has the largest FM network in India and this network will carry the growth story of New India to every corner of the country.
Background
As part of the government’s commitment to enhancing FM connectivity in the country, 91 new 100W FM transmitters have been installed in 84 districts across 18 States and 2 Union Territories. A special focus of this expansion has been on enhancing coverage in Aspirational Districts and in border areas. The States and UTs which are covered include Bihar, Jharkhand, Odisha, West Bengal, Assam, Meghalaya, Nagaland, Haryana, Rajasthan, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Andhra Pradesh, Kerala, Telangana, Chhattisgarh, Gujarat, Madhya Pradesh, Maharashtra, Ladakh and Andaman & Nicobar Islands. With this expansion of AIR’s FM service, an additional 2 crore people will now be covered who did not have access to the medium. It will result in the expansion of coverage in about 35,000 sq km area.

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ওল ইন্দিয়া রেদিও তারিবা মীওই করোর 2গীদমক্তা 100Wকী অনৌবা FM ত্রান্সমিত্তর 91 হাংদোকখ্রে
100Wকী অনৌবা FM ত্রান্সমিত্তর 91 অসিনা রাজ্য 18 অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 2 কোনগনি
তেক্নোলোজীবু মীয়াম পুম্বনা শিজিন্নবা য়াহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরিঃ শ্রী নরেন্দ্র মোদী
অকাশবানীনা লৈবাক্কী খ্বাইদগী চাউবা FM নেতৱর্ক ওইরি, ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী ৱারীবু লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা পুগনি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
সরকারনা অহেনবা ত্রান্সমিত্তর 63 খিনবগী অয়াবা পীখ্রে
28 APR 2023 12:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি মফম 91দা 100Wকী কেপাসিতী লৈবা লোল পাৱর FM ত্রান্সমিত্তর হাংদোকখ্রে। ত্রান্সমিত্তরশিং অসি লৈবাক্কী রাজ্য 20গী জিলা 84দা খিনবনি। মসিগী ত্রান্সমিত্তরশিংগী নেতৱর্ক অসিনা ওল ইন্দিয়া রেদিওগী অপুনবা ত্রান্সমিত্তর মশিংবু 524দগী 615তা হেনগৎহল্লে। ঙসি হাপচিল্লিবা অনৌবা ত্রান্সমিত্তরশিং অসিনা AIRনা লৈবাক্কী মীশিং কোনবগী চাংবু 73.5%দা হেনগৎহল্লগনি।
ত্রান্সমিত্তরশিং অসি খিনবা মতমদা লৈবাক্কী লেফ ৱিং এক্সত্রীমিজম্না চৈথেং পীবা মফম, এস্পিরেস্নেল জিলা অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙখি।
খোঞ্জেল ময়েক শেংবা অমসুং FM রিসিবর য়াওবা মোবাইল ফোন লায়না ফংবনা মরম ওইরগা লৈবাবাক অসিদা FM রেদিও সর্ভিসকী দিমান্দ লৈবগী চাং হেনগৎলকখি। দিমান্দ অসিবু থেংনবা ঙম্নবা অমসুং ওর্গনাইজেসন অসিগী কেপাসিতী বিলদিং তৌবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহন্নবা খোঙথাং অমা ওইনা, সরকারনা অহেনবা ত্রান্সমিত্তর 63 খিনবগী অয়াবা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী য়াইফরবা থৌরম অসিদা ওল ইন্দিয়া রেদিওবু থাগৎখি। ঙসিগী হাপচিনবা অসিগী মরু ওইবগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী থৌরম অসিনা ওল ইন্দিয়া রেদিওনা মশাগী FM সর্ভিস পাকথোক চাউথোকহন্দুনা ওল ইন্দিয়া FM ওইবগী মাইকৈদা চঙশিল্লে হায়বা তাক্লি হায়খি। ওল ইন্দিয়া রেদিওনা FM ত্রান্সমিত্তর 91 হৌদোক্লিবা অসিদি লৈবাক্কী জিলা 85 অমসুং মীওই করোর 2গী মফমদা তম্বা খুদোল অমগুম্বনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
তেক্নোলোজীবু মীয়াম পুম্বনা শিজিন্নবা য়াহন্নবা সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি। “ভারতনা মশাগী তসেংবা তৌবা ঙম্বগী মতিক ফোংদোক্তুনা চাউখৎপা পুরক্কে হায়রবদি ভারত মচা অমত্তদা খুদোংচাবগী অৱাৎপা লৈহন্দবা হায়বসি য়াম্না মরু ওইবনি”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মসিগীদমক্তা মোদর্ন তেক্নোলোজীবু এসেসিবল অমসুং এফোর্দেবল ওইহনবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না ৱাফম অসিবু খুঙ্গংশিংদা ওপ্তিকেল ফাইবর য়ৌহনখিবা অমসুং দেতাবু খ্বাইদগী হোঙবা মমলদা ফংহন্দুনা ইনফোর্মেসনগী এসেস লাইহনখিবগী খুদম পীদুনা তাকখি। থৌওং অসিনা খুঙ্গংশিংগী দিজিতেল ওন্তোপ্রিনর্শিপ্তা অচৌবা শাফু পীখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মান্নবা থৌওং অমা ওইনা, UPIনা পীক্না কারবার তৌবা মীওই অমসুং স্ত্রীত ভেন্দরশিংদা বেঙ্কিং সর্ভিস শিজিন্নবা ঙমহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী চারোল শুরোনগী মীওইশিংগা রেদিওগা লৈনবা মরীদা মহাক্না মরু ওইবা মিৎয়েং চঙখি। “ঐহাক্না রেদিওগী হোস্ত অমা ওইবা ফংবসি ঐহাক্কী অহেনবা নুংঙাইবা অমনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মন কী বাতকী লাক্কদৌরিবা 100শুবা তাঙ্কক্কী মতাংদা পল্লদুনা হায়খি। মহাক্না হায়খি, “মীয়ামগা ইমোস্নেল ওইনা মরী লৈনবা অসিদি রেদিও খক্কী খুত্থাংদগী ওইথোক্কনি। ঐহাক্না থৌরমসিগী মতেংদগী লৈবাক্কী মপাঙ্গল অমসুং লৈবাক মীয়াম্না মশাগী থৌদাং পাংথোকপগী অপুনবা পাঙ্গলগা মরী লৈনদুনা লৈবা ঙম্লি”। মহাক্না মন কী বাতকী খুত্থাংদগী স্বচ্ছ ভারত, বেতি বচাও বেতি পড়াও অমসুং হর ঘর তিরঙ্গাগুম্বা লৈবাক্কী ইহৌ ওইখিবা খোঙথাংশিং কয়াদা প্রোগ্রাম অসিনা লৌখিবা থৌদাংগী খুদম পীরদুনা মহাক্কী ৱাফম অসিবু শন্দোক্না তাকখি। “মরম অদুনা, ঐহাকসু অদোমগী ওল ইন্দিয়া রেদিও তীমগী শরুক অমা মওং অমদা ওইরি”, মহাক্না মখা তাখি।
FM ত্রান্সমিত্তর 91 হৌদোকপা অসিনা মতম কয়াদগী মসিগুম্বা খুদোংচাবা ফংদনা লাক্লবা মীওইশিংদা অহানবা প্রিফরেন্স পীবা সরকারগী পোলিসী কয়াবু খুমাং চাউশিনহল্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। “লাপথোকই হায়না খল্লম্বশিংসু হৌজিক্তি অৱাংবা থাক অমদা শমজিন্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংলগনি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। প্রধান মন্ত্রীনা FM ত্রান্সমিত্তরগী কান্নবশিং হায়বা মতমদা মহাক্না মরু ওইবা ই-পাউ কয়া মতম চানা শন্দোকপা, খুন্নাই শেমগৎপগী থৌরাং, লৌউ-শিংউদা তেংবাংনবা অইং-অশাগী ই-পাউ পীবা, লৌমীশিংগী লৌশিং ওইনবা চিঞ্জাক অমসুং মনা-মশিংগী মমল খঙহনবা, লৌউ-শিংউদা কেমিকেল শিজিন্নবনা পুরকপা অকায়বা কয়া, লৌউ-শিংউদা এদভান্স ওইবা মেছিন শিজিন্নবা, নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংদা মার্কেতকী অনৌবা প্রাইস তাকপা অমসুং মহৌশাগী অৱা অনা থোকপা মতমদা খুন্নাইদা তেংবাংবগুম্বগী হীরম কয়াসু পনখি। মহাক্না FMগী ইনফোতেনমেন্ত ভেল্যুগী মতাংদসু ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা লিঙ্গুইস্তিক দাইভর্সিতীগী মতাংদা পল্লদুনা, FM ত্রান্সমিসন অসি লোল খুদিংদা শন্দোক্কনি হায়খি। “মসিগী কন্নেক্তিবিতী অসিনা কম্ম্যুনিকেসনগী খুৎলায়শিং শমজিন্নবগী মথক্তা মীয়াম্বুসু অমত্তা ওইনা শমজিন্নগনি। মসিগুম্বা থৌওং অসিদা ঐখোয়গী সরকারগী থবক তৌবগী চৎনবীগী মমি তারি”, প্রধান মন্ত্রীনা ফিজিকেল কন্নক্তিবিতীগা লোয়ননা সোসিএল কন্নেক্তিবিতীদসু মিৎয়েং চঙলিবা অসি তাক্তুনা ফোংদোকখি। “ঐখোয়গী সরকারনা কলচরেল কন্নেক্তিবিতীগা লোয়ননা ইন্তেলেকচুএল কন্নেক্তিবিতীগী মপাঙ্গল হেনগৎহল্লি”, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। অশেংবা হিরোশিংবু ইকায় খুম্নবা উত্তুনা পদ্ম অমসুং অতোপ্পা এৱার্দশিংবু মীয়ামগী অশেংবা এৱার্দ ওইহনবগী খুদম পীরদুনা মহাক্না ৱাফম অসি শন্দোক্না তাকখি। “মমাংদা পাংথোক্লম্বা অদুদগী খেন্ননা, পদ্ম এৱার্দ অসি রিকম্মেন্দেসন্দা য়ুম্ফম ওইবগী মহুত্তা, লৈবাক অমসুং খুন্নাইদা তেংবাংবশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা পীরে”, মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, ওল ইন্দিয়া রেদিওগুম্বা কম্ম্যুনিকেসন চেন্নেলগী মিৎয়েং অমসুং পান্দম করিনো হায়বা তাকখি অমসুং কন্নেক্তিবিতীগী মখল খুদিংনা লৈবাক অমসুং মসিগী মীয়াম করোর 140বু অমত্তা ওইনা শমজিনবগী পান্দম থমগদবনি হায়না ফোংদোকখি। স্তেকহোলদর খুদিংনা পান্দম অসিগা লোয়ননা চত্তুনা লেপ্তনা চত্থবা দাইলোগকী খুত্থাংদা লৈবাক্কী মপাঙ্গল হেনগৎহনবদা তেংবাংনি হায়বগী থাজবা লৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ঙসিগী থৌরম অসিগী মীয়ামদা লেহদগী ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱা ঙাঙখি। ঙসিগী মায় পাকপা অসিগী মতাংদা ঙাঙবদা, মন্ত্রীনা ত্রান্সমিত্তরশিংনা অসিনা সরকারগী প্রোগ্রাম অমসুং পোলিসী কয়াগা লোয়ননা ইন্তর্তেনমেন্তকা মরী লৈনবা থৌরম কয়া লৈবাক্কী মীয়ামদা য়ৌহন্নবা পাম্বৈ অমা মথৌ পাংথোক্লি হায়খি।
ভারতকী রেদিও কন্নেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোক্লিবসি প্রধান মন্ত্রীগী হোৎনজমনগী মহৈদগীনি হায়না মন্ত্রীনা ফোংদোকপগা লোয়ননা মহাক্কী মন কী বাত থৌরম্না মীয়ামদা রেদিওগী মরু ওইবা খঙহনবদা য়ারিবা থৌদাংবুসু মহাক্না শকখঙখি। হায়রিবা ৱাফম অসি IIM রোহতক্না হন্দক্তা পাংথোকখিবা সর্ভেদা ময়েক শেংনা খঙবা ঙমখিবনি।
অকাশবানীনা ভারত্তা FM নেতৱর্ক খ্বাইদগী মশিং য়াম্না লৈ অমসুং নেতৱর্ক অসিনা ভারতকী শাহৌ লৌবগী ৱারীবু লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌহনগনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
বেকগ্রাউন্দ
লৈবাক অসিদা FM কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা সরকারনা খোঙফম চেৎলি। 100Wকী অনৌবা FM ত্রান্সমিত্তর 91 অসি রাজ্য 18 অমসুং UT 2গী জিলা 84দা খিনগনি। মসিগুম্বা পাকথোক চাউথোকপগী থবকশিং অসিনা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত অমসুং ঙমখৈগী লমদমশিংগী কন্নেক্তিবিতী কবরেজ ফগৎহন্নবা অখন্নবা মিৎয়েং চঙলি। থবক অসি পাংথোক্কদৌরিবা রাজ্য অমসুং UTশিংগী মনুংদা বিহার, ঝর্খন্দ, ওরিশা, নোংচুপ বেঙ্গোল, অসম, মেঘালয়, নাগালেন্দ, হরিয়ানা, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশ, উত্তরাখন্দ, আন্ধ্র প্রদেশ, কেরলা, তেলঙ্গানা, ছতিসগর, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, লদাখ অমসুং অন্দমান অমদি নিকোবার ইথৎশিং য়াওরি। AIRগী FM সেবা পাকথোক চাউথোকপা অসিনা মসিগুম্বা খুদোংচাবা ফংলমদবা অহেনবা মীওই করোর 2বুসু কোল্লগনি অমসুং মসিনা চাউরাক্না স্ক্বার কিমি. 35,000কী কবরেজ এরিয়া হেনগৎহল্লগনি।
মশিং য়াম্লবা মীয়ামদা য়ৌশিনবা ঙম্বগী হীরমদা রেদিওনা লৌরিবা থৌদাং অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা মত্ম পুম্বদা থাজবা থমদুনা লাক্লি। মীদিয়ম অসিনা মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওদিএন্সতা য়ৌবা ঙম্বগী তোপ-তোপ্পা মতিক অসিগী কান্নবা লৌনবগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা মন কী বাত প্রোগ্রাম হৌদোকখিবনি, প্রোগ্রাম অসিনা শিংথানিংঙাই ওইরবা 100শুবা তাঙ্কক য়ৌরক্কদৌরবনি।