প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত ৰিপাব্লিক সন্মিলনত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
"যি যুগত বিশ্বৰ বৃহৎ অৰ্থনীতিবোৰ স্তব্ধ হৈ পৰিছিল, সেই সময়তে ভাৰতে সংকটৰ পৰা নিজকে উলিয়াই আনিছে আৰু ক্ষীপ্ৰতাৰে আগবাঢ়িছে"
"আমাৰ চৰকাৰে ২০১৪ চনৰ পিছত যি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল, তাৰ বাবে কেৱল প্ৰাৰম্ভিক লাভালাভৰ যত্ন লোৱাই নহয়, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰভাৱবোৰকো অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল"
"দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দৰিদ্ৰসকলে নিৰাপত্তা আৰু সন্মান লাভ কৰিছে।"
"দেশখনে মিছন মোডত প্ৰণালীবদ্ধ কাম কৰা দেখিছে। আমি ক্ষমতাৰ মানসিকতাক সেৱাৰ মানসিকতালৈ সলনি কৰিছো, আমি দৰিদ্ৰলোকৰ কল্যাণক আমাৰ মাধ্যম কৰি তুলিছো।"
"যোৱা ৯ বছৰত দলিত, বঞ্চিত, জনজাতীয় মহিলা, দৰিদ্ৰ, মহিলা, মধ্যবিত্ত সকলোৱেই পৰিৱৰ্তনৰ ছবি দেখিছে"
"প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা হৈছে দেশৰ এক বৃহৎ জনতাৰ বাবে এক সুৰক্ষা নেটৱৰ্ক"
"সংকটৰ সময়ত ভাৰতে আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ বাছি লৈছে। ভাৰতে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু সফল টীকাকৰণ অভিযান চলাইছিল"
"পৰিৱৰ্তনৰ এই যাত্ৰা সমসাময়িক আৰু ভৱিষ্যবাদী"
"দুৰ্নীতিৰ ওপৰত আক্ৰমণ অব্যাহত থাকিব"
26 APR 2023 9:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ হোটেল তাজ পেলেচত অনুষ্ঠিত ৰিপাব্লিক সন্মিলনত ভাষণ দিয়ে।
উপস্থিত লোকসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰিপাব্লিক সন্মিলনৰ অংশ হোৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে আৰু অহা মাহত ৬ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দলটোক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। ২০১৯ চনত ৰিপাব্লিক সন্মিলনত 'ইণ্ডিয়াজ মোমেন্ট' শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰে অংশগ্ৰহণ কৰাৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে দেশৰ জনতাই একেৰাহে দ্বিতীয়বাৰৰ বাবে একক সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে এখন স্থিৰ চৰকাৰ নিৰ্বাচিত কৰি দিয়া এয়া আছিল ‘জনতাৰ আদেশ’। দেশে উপলব্ধি কৰিছে যে এয়া ভাৰতৰ সময়। এই বছৰৰ 'পৰিৱৰ্তনৰ সময়' বিষয়বস্তুৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৪ বছৰ পূৰ্বে কল্পনা কৰা পৰিৱৰ্তনক মানুহে এতিয়া বাস্তৱায়িত হোৱা দেখিবলৈ পাইছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এখন দেশৰ দিশৰ পৰিমাপ হৈছে ইয়াৰ বিকাশৰ গতি। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় অৰ্থনীতি ১ ট্ৰিলিয়নত উপনীত হ'বলৈ ৬০ বছৰ সময় লাগিছিল আৰু ২০১৪ চনৰ পিছত আমি সাত দশকত ২ ট্ৰিলিয়ন অৰ্থনীতিত উপনীত হ'বলৈ সক্ষম হৈছো। আৰু আজি মাত্ৰ ৯ বছৰৰ পিছত ভাৰত প্ৰায় চাৰে তিনি ট্ৰিলিয়ন অৰ্থনীতিৰ দেশ হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে বিগত ন বছৰত ভাৰতে ১০ নম্বৰ অৰ্থনীতিৰ পৰা পাঁচ নম্বৰ অৰ্থনীতিলৈ উন্নীত হ’বলৈ সক্ষম হৈছে। সেয়াও শতিকাৰ এবাৰ মহামাৰীৰ মাজত। তেওঁ কয় যে যি সময়ত অন্যান্য অৰ্থনীতি স্তদ্ধ হৈ পৰিছিল, ভাৰতে কেৱল সংকটৰ পৰা পুনৰুদ্ধাৰ কৰাই নহয়, দ্ৰুত গতিত আগো আগবাঢ়িছে।
ৰাজনীতিৰ প্ৰভাৱৰ গতিশীলতাৰ বিষয়ে ক’লে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰথম ক্ৰমৰ প্ৰভাৱ যিকোনো নীতিৰ প্ৰথম লক্ষ্য আৰু ই অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে দৃশ্যমান হয়। কিন্তু প্ৰতিটো নীতিৰ দ্বিতীয় বা তৃতীয় প্ৰভাৱো থাকে যিটো গভীৰ কিন্তু দৃশ্যমান হ’বলৈ সময় লাগে। প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় যে স্বাধীনতাৰ পাছত গ্রহণ কৰা নীতিৰ ফলত চৰকাৰ নিয়ন্ত্রক হৈ পৰিল আৰু প্রতিযোগিতা নিধন হ’ল আৰু ব্যক্তিগত উদ্যোগ আৰু এম এছ এম ই বৃদ্ধি হ’বলৈ দিয়া নহ’ল৷ এই নীতিসমূহৰ প্ৰথম ক্ৰমৰ প্ৰভাৱ আছিল চৰম পিছপৰা আৰু দ্বিতীয় ক্ৰমৰ প্ৰভাৱ আৰু অধিক ক্ষতিকাৰক আছিল অৰ্থাৎ বিশ্বৰ তুলনাত ভাৰতৰ খৰচ বৃদ্ধি সংকুচিত হৈছিল। উৎপাদন খণ্ড দুৰ্বল হৈ পৰিল আৰু আমি বিনিয়োগৰ বহু সুযোগ হেৰুৱালোঁ। এইবোৰৰ তৃতীয় ক্ৰমৰ প্ৰভাৱ আছিল, শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয়, ভাৰতত উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ অনুপস্থিতি যাৰ ফলত উদ্ভাৱনী উদ্যোগ কম আৰু চাকৰি কম হয়। কেৱল চৰকাৰী চাকৰিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিল যুৱকজন আৰু এটা ব্ৰেইন ড্ৰেইন হ’ল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে ২০১৪ চনৰ পিছত বৰ্তমানৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা নীতিসমূহে প্ৰাৰম্ভিক সুবিধাৰ বাহিৰেও দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় ক্ৰমৰ প্ৰভাৱৰ প্ৰতি গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পি এম আৱাস যোজনাৰ অধীনত মানুহক বিতৰণ কৰা ঘৰৰ সংখ্যা যোৱা ৪ বছৰত ১.৫ কোটিৰ পৰা ৩.৭৫ কোটিতকৈ অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে য’ত এই ঘৰসমূহৰ মালিকীস্বত্ব মহিলাসকলৰ। তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে যে কোটি কোটি দৰিদ্ৰ মহিলা এতিয়া ‘লাখপতি দিদী’ হৈ পৰিছে কাৰণ গৃহ নিৰ্মাণৰ ব্যয় লাখ লাখ ধন ৰাহি হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই আঁচনিখনে অসংখ্য কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰা কথাটোৰ প্ৰতিও দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰে। “পিএম আৱাস যোজনাই দৰিদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় লোকৰ আত্মবিশ্বাসক নতুন উচ্চতালৈ লৈ গৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
ক্ষুদ্ৰ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা মুদ্ৰা যোজনাৰ বিষয়ে কোৱাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে কিছুদিন পূৰ্বে এই আঁচনিখন সম্পূৰ্ণ হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে, মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত ৪০ কোটিৰো অধিক ঋণ প্ৰদান কৰা হৈছে য’ত ৭০ শতাংশ হিতাধিকাৰী মহিলা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই আঁচনিৰ প্ৰথম প্ৰভাৱ আছিল কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ সুবিধা বৃদ্ধি। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে সমাজৰ পৰিৱৰ্তন সাক্ষী হ’ব পাৰে সেয়া মহিলাসকলৰ বাবে জন ধন একাউণ্ট খুলিলেই হওক বা পৰিয়ালৰ মহিলাসকলৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ কৰ্তৃত্ব প্ৰতিষ্ঠা হোৱা আত্মসহায়ক গোটক প্ৰৰোচিত কৰি হওক। তেওঁ আৰু কয় যে দেশৰ মহিলাসকলে চাকৰি সৃষ্টিকাৰী হৈ দেশৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পি এম স্বামীত্ব আঁচনিৰ প্ৰথম, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় ক্ৰমৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়েও বিশদভাৱে কয়। প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে নিৰ্মিত সম্পত্তিৰ কাৰ্ডে সম্পত্তিৰ সুৰক্ষাৰ ওপৰত আস্থা প্ৰদান কৰিছিল। আন এটা প্ৰভাৱ হৈছে চাহিদা বৃদ্ধিৰ জৰিয়তে ড্ৰ’ন খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণ। লগতে প্ৰপাৰ্টি কাৰ্ডৰ দ্বাৰা সম্পত্তিৰ বিবাদৰ গোচৰ হ্ৰাস পোৱাৰ লগতে আৰক্ষী আৰু ন্যায় ব্যৱস্থাৰ ওপৰত মানসিক চাপ হ্ৰাস পাইছে। তদুপৰি কাগজ-পত্ৰ থকা সম্পত্তিৰ ফলত গাঁৱৰ বেংকৰ পৰা সহায় সম্ভৱ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিবিটি, বিদ্যুৎ আৰু পানীৰ সুবিধাৰ দৰে আঁচনিৰ কথা স্পৰ্শ কৰে যিয়ে স্থল পৰ্যায়ত এক বিপ্লৱ কঢ়িয়াই আনিছে। “দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দুখীয়াই নিৰাপত্তাৰ লগতে মৰ্যাদাও পাইছে”, শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে। এসময়ত যিসকলক বোজা বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, তেওঁলোকে এতিয়া দেশৰ উন্নয়নৰ পথত পৰিচালিত হৈছে বুলি তেওঁ আলোকপাত কৰে। “এই আঁচনিসমূহ এতিয়া বিক্ষিত ভাৰতৰ আধাৰ হৈ পৰিছে”, তেওঁ লগতে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যোৱা ৯ বছৰত দলিত, বঞ্চিত, জনজাতীয়, মহিলা, দুখীয়া, মহিলা, মধ্যবিত্ত সকলোৱে এক পৰিৱৰ্তন অনুভৱ কৰিছে। দেশখনে মিছন মোডত পদ্ধতিগত কামৰ সাক্ষী হৈ আছে। ‘আমি ক্ষমতাৰ মানসিকতা সেৱাৰ মানসিকতালৈ সলনি কৰিলোঁ, আমি দুখীয়াৰ কল্যাণক আমাৰ মাধ্যম কৰিলোঁ। আমি আমাৰ ভিত্তি হিচাপে ‘তুষ্টিকাৰন’ৰ সলনি ‘সন্তুষ্টিকাৰণ’ বনালোঁ৷ এই পন্থাই মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা ঢালৰ সৃষ্টি কৰিছে” তেওঁ কয়। আয়ুষ্মান যোজনাৰ দৰে আঁচনিৰ দ্বাৰা প্ৰৰোচিত সঞ্চয়, সুলভ মূল্যৰ ঔষধ, বিনামূলীয়া টিকাকৰণ, বিনামূলীয়া ডায়েলাইছিছ, কোটি কোটি পৰিয়ালৰ বাবে দুৰ্ঘটনা বীমাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ অন্ন যোজনাক স্পৰ্শ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কৰ’না মহামাৰীৰ পৰীক্ষাৰ সময়ত কোনো পৰিয়ালক খালী পেটত শুবলৈ নিদিয়া বিশাল জনসংখ্যাৰ বাবে ই আন এক সুৰক্ষামূলক ঢাল। তেওঁ অৱগত কৰে যে চৰকাৰে এই অন্ন যোজনা আঁচনিৰ বাবে ৪ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰিছে, সেয়া ৱান নেচন ৱান ৰেচন কাৰ্ড হওক বা জাম ট্ৰিনিটি হওক। তেওঁ আণ্ডাৰলাইন কৰি কয় যে প্ৰকৃত অৰ্থত সামাজিক ন্যায় হ’ল যেতিয়া দুখীয়াই চৰকাৰৰ পৰা প্ৰাপ্য অংশ লাভ কৰে। আই এম এফৰ শেহতীয়া এক ৱৰ্কিং পেপাৰ অনুসৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এনে নীতিৰ বাবে চৰম দৰিদ্ৰতা নাইকিয়া হোৱাৰ উপক্ৰম হৈছে, আনকি ক’ৰ’না কালত।
এমএনৰেগাৰ কথা কওঁতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে বিভিন্ন অনিয়ম আৰু কোনো ধৰণৰ স্থায়ী সম্পত্তি উন্নয়নৰ অনুপস্থিতিৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে এতিয়া টকাখিনি পোনপটীয়াকৈ একাউণ্টলৈ প্ৰেৰণ কৰি গাঁৱত ঘৰ, খাল, পুখুৰী ইত্যাদি খান্দিব পৰা হৈছে।
“এই পৰিৱৰ্তনৰ যাত্ৰা যিমানেই সমসাময়িক সিমানেই ভৱিষ্যতৰ”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰি কয় যে ইতিমধ্যে বহু দশক ধৰি প্ৰস্তুতি চলি আছে। বছৰ বছৰ বা দশক দশক পিছত নতুন প্ৰযুক্তি আহিব সেই সময়ৰ কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে ভাৰতে বিগত ৯ বছৰত এই ধাৰা ভংগ কৰিছে আৰু ইয়াক লাভৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় খণ্ডসমূহক চৰকাৰৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ পৰা মুক্ত কৰা, দেশৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি ভাৰতত প্ৰযুক্তি বিকাশৰ ওপৰত জোৰ দিয়া, আৰু শেষত ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ বাবে গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ মিছন-ম’ড পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ ৫জি প্ৰযুক্তিৰ উদাহৰণ দি কয় যে ভাৰতে ইয়াৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত যি গতি দেখুৱাইছে সেই বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে চৰ্চা চলি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৰ’না মহামাৰীৰ কথা সোঁৱৰাই কয় যে সংকটৰ সময়তো ভাৰতে ‘আত্মনিৰ্ভৰত’ বা আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথ বাছি লৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে উৎপাদন হোৱা থলুৱাভাৱে নিৰ্মিত ফলপ্ৰসূ ভেকচিন, আৰু বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ, সফল ভেকচিন অভিযানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেই সময়লৈ উভতি চাই ক’লে, “এইটোও আছিল যেতিয়া একাংশ লোকে মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন নাকচ কৰি বিদেশী ভেকচিন আমদানিৰ পোষকতা কৰিছিল।”
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিভিন্ন বাধা আৰু ইয়াক ৰেলপথৰ পৰা নমাই অনাৰ চেষ্টা সত্ত্বেও সকলোতে ডিজিটেল ইণ্ডিয়া অভিযানৰ কথা চৰ্চা হৈছে। ডিজিটেল পেমেণ্টক উপহাস কৰা জেম ট্ৰিনিটি আৰু ছদ্ম বুদ্ধিজীৱীসকলক বন্ধ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাও তেওঁ স্মৰণ কৰে। আজি ভাৰতত সৰ্বাধিক ডিজিটেল পেমেণ্টৰ সাক্ষী হৈ আছে বুলিও তেওঁ কয়।
সমালোচকৰ পৰা নিজৰ বিৰুদ্ধে হোৱা অসন্তুষ্টিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই বক্তৃতাৰ আঁৰৰ কাৰণটো হৈছে এই লোকসকলৰ বাবে ক’লা ধনৰ উৎসসমূহ স্থায়ীভাৱে কাটি পেলোৱা আৰু দুৰ্নীতিৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত কোনো আধামৰা, বিচ্ছিন্ন পন্থা নাই। “এতিয়া, এক সংহত, প্ৰতিষ্ঠানিক পদ্ধতি আছে। এয়া আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে দিল্লী, পঞ্জাৱ আৰু হাৰিয়ানাৰ মুঠ জনসংখ্যাতকৈ অধিক জে এ এম ট্ৰিনিটিৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনিৰ প্ৰায় ১০ কোটি ভুৱা হিতাধিকাৰীক শিপাই উলিওৱা হৈছে। তেওঁ আৰু কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে এই ১০ কোটি ভুৱা নাম ব্যৱস্থাটোৰ পৰা আঁতৰাই নিদিলে পৰিস্থিতি আৰু বেয়া হ’ব পাৰিলেহেঁতেন। তেওঁ ইয়াক লাভ কৰিবলৈ লোৱা বিভিন্ন পদক্ষেপৰ কথা উল্লেখ কৰি আধাৰক সাংবিধানিক মৰ্যাদা দিয়াৰ লগতে ৪৫ কোটিৰো অধিক জন ধন বেংক একাউণ্ট খোলাৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা মতে, এই পৰ্যন্ত ডিবিটিৰ জৰিয়তে কোটি কোটি হিতাধিকাৰীলৈ ২৮ লাখ কোটি টকা হস্তান্তৰ কৰা হৈছে। “ডিবিটিৰ অৰ্থ হ’ল কোনো কমিচন নাই, কোনো লিকেজ নাই। এই এক ব্যৱস্থাৰ বাবেই কেইবা ডজন আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচীত স্বচ্ছতা আহিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
একেদৰে তেওঁ আৰু কয়, চৰকাৰী ক্ৰয়ো দেশত দুৰ্নীতিৰ এক ডাঙৰ উৎস আছিল। এতিয়া GeM পৰ্টেলে ইয়াক ৰূপান্তৰিত কৰিছে। মুখবিহীন কৰ আৰু জি এছ টিয়ে বাধা দিছে দুৰ্নীতি। “যেতিয়া এনে সততা প্ৰাধান্য পায়, তেতিয়া দুৰ্নীতিগ্ৰস্তসকলে অস্বস্তি অনুভৱ কৰাটো স্বাভাৱিক আৰু তেওঁলোকে সৎ ব্যৱস্থাটোক ধ্বংস কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰে। কেৱল মোডীৰ বিৰুদ্ধে হ’লে হয়তো এই কাম সফল হ’লহেঁতেন, কিন্তু তেওঁলোকে জানে যে তেওঁলোকে সাধাৰণ নাগৰিকৰ সন্মুখীন হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘এই দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত লোকসকলে যিমানেই ডাঙৰ মিত্ৰতা কোবল নকৰক কিয়, দুৰ্নীতিৰ ওপৰত আক্ৰমণ অব্যাহত থাকিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সামৰণি মাৰি কয় “এই অমৃত কাল ‘সবকা প্ৰয়াসৰ’, যেতিয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু শক্তি প্ৰয়োগ হ’ব, তেতিয়া আমি অতি সোনকালে ‘বিক্ষিত ভাৰত ‘ৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম।

Prime Minister's Office
PM addresses Republic Summit in New Delhi
“At a time when the world's biggest economies were stuck, India came out of the crisis and is moving forward at a fast pace”
“In the policies our government made after 2014, not only the initial benefits were taken care of, but second and third order effects were also given priority”
“For the first time in the country, the poor have got security as well as dignity”
“The country is witnessing systematic work in mission mode. We changed the mindset of power to the mindset of service, we made welfare of the poor our medium”
“ In the last 9 years dalits, deprived, tribals, women, poor, women, middle-class everyone is experiencing a change”
“PM Garib Kalyan Anna Yojana is a protective shield for a large section of people in the country”
“In times of crisis, India chose the path of self-reliance. India launched the world's largest, most successful vaccination drive”
“This journey of transformation is as contemporary as it is futuristic”
“Attack on corruption will continue”
26 APR 2023 9:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Republic Summit at Hotel at Taj Palace in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being a part of the Republic Summit and congratulated the entire team for the completion of 6 years next month. Recalling his participation in the Republic Summit in 2019 with the theme ‘India’s Moment’, the Prime Minister said that it had the background of the people’s mandate when the citizens had elected a government with an overwhelming majority and stability for the second time in a row. “The country realized that India’s moment is now here”, the Prime Minister said. Throwing light on this year’s theme ‘Time of Transformation’, the Prime Minister said that citizens can now witness the transformation on the ground which was envisioned 4 years earlier.
The Prime Minister said that the standard of measuring the direction of the country is the speed of its development. He said that it took the Indian economy 60 years to reach the 1 trillion mark and we had reached 2 trillion with great difficulty in 2014, meaning a 2 trillion economy in 7 decades and today, after just 9 years India is almost a three and half trillion economy. And, India jumped from 10th rank to 5th rank in the last 9 years, that too amidst the once-in-a-century pandemic, he said. When other economies are struggling, India not only overcame the crisis but is growing fast, he added.
Talking about the dynamics of the impact of politics, the Prime Minister said that the first order impact is the first goal of any policy and it is visible in a very short time. However, every policy has a second or third impact also which is deeper but takes time to be visible. The Prime Minister said that the policies adopted in the aftermath of Independence led to a situation where the government became the controller and competition was killed and private industry and MSME were not allowed to grow. First order impact of these policies was extreme backwardness and the second order impact was even more harmful i.e. India’s consumption growth contracted compared to the world. Manufacturing sector weakened and we lost many opportunities for investment. The third order impact of these, Shri Modi continued, was the absence of innovation ecosystem in India leading to fewer innovative enterprises and fewer jobs. The youth stayed dependent on government jobs alone and brain drain happened.
The Prime Minister informed that the policies made after 2014 by the present government paid attention to second and third order effects apart from initial benefits. He stated that the number of houses handed out to people under PM Awas Yojna increased to more than 3.75 crores from 1.5 crores in the last 4 years where the ownership of these houses belongs to the women. He expressed satisfaction that crores of poor women have now become ‘Lakhpati Didi’ as the cost of construction of the houses is several lakhs. The Prime Minister also drew attention to the fact the scheme created numerous employment opportunities. “PM Awas Yojna has taken the self-confidence of the poor and marginalized to new heights”, the Prime Minister said.
Speaking about Mudra Yojna which provides financial support to micro and small entrepreneurs, the Prime Minister informed that the scheme has completed 8 years a while ago. He informed that more than 40 crore loans were disbursed under the Mudra Yojna where 70 percent of the beneficiaries were women. The first impact of this scheme, the Prime Minister said, was the increase in employment and self-employment opportunities. He underlined that a societal change can be witnessed be it by opening Jan Dhan accounts for women or incentivizing self-help groups where the decision-making authority of the women in the family has been established. He further added that the women of the country are strengthening the economy of the country by becoming job creators.
The Prime Minister also elaborated on the first, second and third order impact in the PM Svamitva scheme. Property cards made through the use of technology gave confidence in property security. Another impact is the expansion of the drone sector through increased demand. Also, Property cards have decreased the cases of property disputes and reduced the stress on the police and justice system. Furthermore, property with papers has enabled help from banks in the villages.
The Prime Minister touched upon schemes like DBT, electricity and water facilities that have brought a revolution on the ground level. “It is for the first time in the country that the poor have got security as well as dignity”, Shri Modi remarked. He underlined that those who were once considered a burden are now steering the path of development in the country. “These schemes have now become the basis for Viksit Bharat”, he added.
Shri Modi said that in the last 9 years dalits, deprived, tribals, women, poor, women, middle class everyone is experiencing a change. The country is witnessing systematic work in mission mode. “We changed the mindset of power to the mindset of service, we made welfare of the poor our medium. We made ‘santushtikaran’ instead of ‘tushtikaran’ as our base. This approach has created a defence shield for the middle class” he said. He touched upon the savings induced by schemes like Ayushman Yojna, affordable medicine, free vaccination, free dialysis, and accident insurance for crores of families.
Touching upon PM Garib Kalyan Anna Yojna, the Prime Minister said that it is another protective shield for a huge populace that did not let any family sleep on an empty stomach during the testing times of the Corona pandemic. He informed that the government is spending 4 lakh crore rupees on this Anna Yojna scheme, be it on One Nation One Ration Card or JAM Trinity. He underlined that social justice in the true sense is when the poor get their deserved share from the government. According to a recent working paper from the IMF, the Prime Minister said, extreme poverty is on the verge of elimination due to such policies, even during the Corona period.
Talking about MNREGA, the Prime Minister mentioned various irregularities and the absence of any permanent asset development before 2014. Now, he said, there is transparency by sending the money directly into the account and creating resources in the villages like houses, canals, ponds, baodis etc. “Most of the payments are cleared in 15 days now and more than 90 percent of labourers' Aadhar cards have been linked, leading to a reduction in job card scams leading to prevention of pilferage of about 40 thousand crore rupees,” he said.
“This journey of transformation is as contemporary as it is futuristic”, the Prime Minister remarked as he highlighted that preparations are already underway for many decades. The Prime Minister recalled the time when new technology would arrive years or decades later. He said that India has broken this trend in the last 9 years and underlined the steps taken to achieve this. He mentioned freeing technology-related sectors from the control of the government, insisting on developing technology in India according to the needs of the country, and lastly, adopting a mission-mode approach to research and development for the technology of the future. He gave the example of 5G technology and said that the speed shown by India in its development is being discussed all over the world.
The Prime Minister recalled the Corona pandemic and underlined that India chose the path of ‘atmanirbharta’ or self-reliance even in times of crisis. The Prime Minister highlighted the indigenously made effective vaccines that were produced in a very short time, and the world's largest, most successful vaccine campaign. The Prime Minister looked back to the time and said, “This was also when some people were rejecting Made in India vaccines and advocating for the import of foreign vaccines.”
The Prime Minister said that despite various obstacles and attempts to derail it, the Digital India campaign is being talked about everywhere. He also recalled attempts to stop JAM Trinity and pseudo-intellectuals mocking digital payment. Today, India is witnessing the most number of Digital payments, he said.
Dwelling upon the displeasure against himself from his critics, the Prime Minister said that the reason behind the discourse is permanently cutting off the sources of black money for these people and there is no half-hearted, isolated approach in the fight against corruption. “Now, there is an integrated, institutionalized approach. This is our commitment”, the Prime Minister said. He pointed out that about 10 crore fake beneficiaries of government schemes have been rooted out because of JAM Trinity, which is more than the total population of Delhi, Punjab and Haryana. He further added that the situation could have been worse if the present government had not removed these 10 crore fake names from the system. He mentioned the various steps taken to achieve this and mentioned giving constitutional status to Aadhaar and opening more than 45 crore Jan Dhan bank accounts. The Prime Minister informed that Rs 28 lakh crore have been transferred to crores of beneficiaries through DBT so far. “DBT means no commission, no leakage. Due to this one arrangement, transparency has come in dozens of schemes and programmes”, Shri Modi added.
Similarly, he continued, government procurement too was a big source of corruption in the country. Now the GeM portal has transformed it. Faceless taxation and GST have blocked corrupt practices. “When such honesty prevails, it is natural for the corrupt to feel discomfort and they plan to destroy the honest system. This would have perhaps succeeded if it was against Modi alone, but they know that they are facing common citizens. “No matter how big an alliance these corrupt people cobble, the attack on corruption will continue,” said the Prime Minister.
The Prime Minister concluded by saying “This Amrit Kaal is of ‘Sabka Prayas’, When hard work and might of every Indian will be applied, we will be able to realize the dream of a ‘Viksit Bharat ‘ soon.