ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ଯେଉଁ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠୁ ବଡ ଅର୍ଥନୀତି ଅଟକି ଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢିଥିଲା”
“୨୦୧୪ ପରେ ଆମ ସରକାର କରିଥିବା ନୀତିରେ କେବଳ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଲାଭ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା”
“ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି”
“ମିଶନ ମୋଡରେ ଦେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କାର୍ଯ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଆମେ ଶକ୍ତିର ମାନସିକତାକୁ ସେବାର ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ, ଆମେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଆମର ମାଧ୍ୟମ କରିଛୁ”
“ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳା, ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ସମସ୍ତେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି”
“ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ଗୋଷ୍ଠି ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ”
“ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଭାରତ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତାର ରାସ୍ତା ବାଛିଥିଲା । ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ, ସଫଳ ଟୀକାକରଣ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା”
“ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏହି ଯାତ୍ରା ସମସାମୟିକ ହେବା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟବାଦୀ ଅଟେ”
“ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଜାରି ରହିବ”
27 APR 2023 8:15AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ତାଜ ପ୍ୟାଲେସରେ ହୋଟେଲରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀର ଅଂଶ ହୋଇଥିବାରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ସହ ଆସନ୍ତା ମାସରେ ୬ ବର୍ଷ ପୂରଣ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦଳକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ୨୦୧୯ ରେ ‘ଭାରତର ମୂହୁର୍ତ୍ତ' ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର ସମ୍ମିଳନୀରେ ତାଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନେ କ୍ରମାଗତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଏକ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସହ ଏକ ସରକାର ଚୟନ କରିଥିଲେ ସେତେବେଳେ ଏହା ଲୋକଙ୍କ ଜନାଦେଶର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିଛି ଯେ ଭାରତର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଅଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ବିଷୟବସ୍ତୁ "ରୂପାନ୍ତରଣର ସମୟ” ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଦେଖିପାରିବେ ଯାହା ୪ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଧାରଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଦିଗ ମାପିବାର ମାନ ହେଉଛି ଏହାର ବିକାଶର ଗତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧ ଟ୍ରିଲିୟନ ସଂଖ୍ୟାରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ୬୦ ବର୍ଷ ସମୟ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଆମେ ୨୦୧୪ ରେ ୨ ଟ୍ରିଲିୟନରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ, ଅର୍ଥାତ ୭ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨ ଟ୍ରିଲିୟନ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଆଜି, ମାତ୍ର ୯ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ତିନି ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ଅର୍ଥନୀତି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଦଶମ ମାନ୍ୟତାରୁ ୫ ମ ମାନ୍ୟତାକୁ ଲମ୍ଫ ଦେଇଛି, ଯାହା ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତି ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି, ଭାରତ କେବଳ ସଙ୍କଟକୁ ଦୂର କରିନାହିଁ ବରଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ରାଜନୀତିର ପ୍ରଭାବର ଗତିଶୀଳତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଥମ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ଯେକୌଣସି ନୀତିର ପ୍ରଥମ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏହା ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି । ତଥାପି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୀତିର ଦ୍ୱିତୀୟ କିମ୍ବା ତୃତୀୟ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଥାଏ ଯାହା ଗଭୀର କିନ୍ତୁ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେବାକୁ ସମୟ ନେଇଥାଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନୀତି ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଯେଉଁଠାରେ ସରକାର ନିୟନ୍ତ୍ରକ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଘରୋଇ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଦିଆଯାଇନଥିଲା । ଏହି ନୀତିଗୁଡିକର ପ୍ରଥମ କ୍ରମାଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଅତ୍ୟଧିକ ପଛୁଆ ଥିଲା ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ କ୍ରମାଙ୍କ ପ୍ରଭାବ ଆହୁରି କ୍ଷତିକାରକ ଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ଭାରତ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ବ୍ୟବହାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଚୁକ୍ତି ହୋଇଥିଲା, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଦୁର୍ବଳ ହେଲା ଏବଂ ଆମେ ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ହରାଇଲୁ । ଏଗୁଡିକର ତୃତୀୟ କ୍ରମ ପ୍ରଭାବ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଥିଲେ, ଭାରତରେ ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଅନୁପସ୍ଥିତି କମ୍ ଅଭିନବ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ କମ୍ ଚାକିରୀକୁ ଆଗେଇ ନେଇଥିଲା । ଯୁବକମାନେ କେବଳ ସରକାରୀ ଚାକିରି ଉପରେ ର୍ନିଭରଶୀଳ ରହିଲେ ଏବଂ ବେକାରୀ ବୃଦ୍ଧି ହେଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ୨୦୧୪ ପରେ କରିଥିବା ନୀତି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଲାଭ ବ୍ୟତୀତ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଛି । ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଲୋକଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଘର ସଂଖ୍ୟା ଗତ ୪ ବର୍ଷରେ ୧.୫ କୋଟିରୁ ୩.୭୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଏହି ଘରଗୁଡିକର ମାଲିକାନା ମହିଳାଙ୍କର ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୃହ ର୍ନିମାଣର ମୂଲ୍ୟ ଅନେକ ଲକ୍ଷ ହୋଇଥିବାରୁ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ ମହିଳା ବର୍ତ୍ତମାନ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି” ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଗ୍ୟ ଗରୀବଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରି ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଛି ।
ମାଇକ୍ରୋ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ୮ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ହିତାଧିକାରୀ ମହିଳା ଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜନ ଧନ ପାଇଁ ମହିଳା ଖାତା ଖୋଲିବା କିମ୍ବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଦ୍ୱ।ରା ଏକ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମିଳିପାରିବ ଯେଉଁଠାରେ ପରିବାରରେ ମହିଳାଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ମହିଳାମାନେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକର୍ତ୍ତା ହୋଇ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଜବୁତ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱ।ମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରଥମ, ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ତୃତୀୟ କ୍ରମର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ କହିଛନ୍ତି । ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟବହାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡ ସମ୍ପତ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରଭାବ ହେଉଛି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚାହିଦା ମାଧ୍ୟମରେ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ବିସ୍ତାର । ସମ୍ପତ୍ତି କାର୍ଡରେ ସମ୍ପତ୍ତି ବିବାଦ ମାମଲା ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ପୋଲିସ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଚାପ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, କାଗଜପତ୍ର ସହିତ ସମ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରାମଗୁଡିକରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ।
ଡିବିଟ, ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ଜଳ ସୁବିଧା ଭଳି ଯୋଜନା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେି ଯାହା କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ତରରେ ଏକ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ତଥା ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ମିଳିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଏକଦା ବୋଝ ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ବିକାଶର ପଥ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିକାଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଆଧାର ହୋଇସାରିଛି ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦଳିତ, ବଞ୍ଚିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳା, ଗରିବ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତତ୍ତ ସମସ୍ତେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ମିଶନ ମୋଡରେ ଦେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ କାର୍ଯ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି । ଆମେ ଶକ୍ତି ମାନସିକତାକୁ ସେବା ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛୁ, ଆମେ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣକୁ ଆମର ମାଧ୍ୟମ କରିଛୁ । ଆମେ ଆମର ଆଧାର ଭାବରେ "ତୁଷ୍ଟିକରଣ” ବଦଳରେ "ସନ୍ତୁଷ୍ଟିକରଣ” ତିଆରି କରିଛୁ । ଏହି ଉପାୟ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୁରକ୍ଷାର ଢାଲ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଯୋଜନା, ସୁଲଭ ଔଷଧ, ମାଗଣା ଟୀକାକରଣ, ମାଗଣା ଡାଏଲିସିସ୍ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ପାଇଁ ଦୁର୍ଘଟଣା ବୀମା ଭଳି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ସଞ୍ଚୟ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ବିଶାଳ ଜନତାଙ୍କ ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ସୁରକ୍ଷା କବଚ ଯାହା କରୋନା ମହାମାରୀ ସମୟରେ କୌଣସି ପରିବାରକୁ ଖାଲି ପେଟରେ ଶୋଇବାକୁ ଦେଇନଥିଲା । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅନ୍ନ ଯୋଗ ଯୋଜନା ପାଇଁ ସରକାର ୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଗୋଟିଏ ରାସନ କାର୍ଡ କିମ୍ବା ଜାମ୍‍ ଟ୍ରିନିଟିରେ ହେଉ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଗରିବମାନେ ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ସେମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶ ପାଇବେ । ଆଇଏମ୍ଏଫ୍ ପକ୍ଷରୁ ହୋଇଥିବା ଏକ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ଅବଧି ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଅତ୍ୟଧିକ ଦାରିଦ୍ର ଦୂର ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଏମ୍‍ନରେଗା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ଅନିୟମିତତା ଏବଂ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ପତ୍ତି ବିକାଶର ଅନୁପସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଯିବା ଦ୍ୱାରା ଘର, କେନାଲ, ପୋଖରୀ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଗ୍ରାମରେ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି ସହିତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରହିଛି । ଅଧିକାଂଶ ଦେୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୫ ଦିନରେ ଦେଇ ଦିଆଯାଉଛି ଏବଂ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ଆଧାର କାର୍ଡ ଲିଙ୍କ୍ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜବ୍‍ କାର୍ଡ ସ୍କାମରେ ହ୍ରାସ ଘଟି ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଚୋରା କାରବାରକୁ ରୋକାଯାଇପାରିଥିବା ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଯାତ୍ରା ଯେତିକି ସମସାମୟିକ, ସେତିକି ଭବିଷ୍ୟତବାଦୀ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପ୍ରସ୍ତୁତି ଚାଲିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ବର୍ଷେ କିମ୍ବା ଦଶନ୍ଧି ପରେ ନୂତନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆସିବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏହି ଧାରାକୁ ଭାଙ୍ଗିଛି ଏବଂ ଏହା ହାସଲ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି । ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରୁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକ୍ତ କରିବା, ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ ଉପରେ ଜୋର ଦେବା ଏବଂ ଶେଷରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନ-ମୋଡ୍ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିବା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ୫ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିକାଶରେ ଏହାର ଗତି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ମନେ ପକାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ "ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା” ବା ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତାର ରାସ୍ତା ବାଛିଛି । ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟିକା ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ବୃହତ, ସଫଳ ଟିକା ଅଭିଯାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଛର ସେହି ସମୟକୁ ଚାହିଁ କହିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କିଛି ଲୋକ ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିକାକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ଟିକା ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଓକିଲାତି କରୁଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ବାଧାବିଘ୍ନ ତଥା ଏହାକୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା ସତ୍ୱେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ସବୁଆଡେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ଉପହାସ କରୁଥିବା ଜାମ ଟ୍ରିନିଟି ଏବଂ ଛଦ୍ମ-ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ସେ କରିଥିବା ଉଦ୍ୟମକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଆଜି ଭାରତ ସର୍ବାଧିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ତାଙ୍କ ସମାଲୋଚକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନିଜ ଉପରେ ଥିବା ଅସନ୍ତୋଷ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବକ୍ତବ୍ୟର କାରଣ ହେଉଛି ଏହି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଳା ଅର୍ଥର ଉତ୍ସକୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ କାଟିଦେବା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ କୌଣସି ଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ସମନ୍ୱିତ, ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ଉପାୟ ଅଛି । ଏହା ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଥିବା ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀ ଦିଲ୍ଲୀ, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟାଠାରୁ ଅଧିକଙ୍କୁ ଜାମ ଟ୍ରିନିଟି କାରଣରୁ ମୂଳୋତ୍ପାଟନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ଏହି ୧୦ କୋଟି ନକଲି ନାମକୁ ସିଷ୍ଟମରୁ ହଟାଇ ନଥାନ୍ତେ ତେବେ ଅବସ୍ଥା ଆହୁରି ଖରାପ ହୋଇଥାନ୍ତା । ଏହା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଧାରକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଏବଂ ୪୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଜନ ଧାନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଡିବିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ଡିବିଟିର ଅର୍ଥ କୌଣସି କମିଶନ ନାହିଁ, ଲିକ୍ ନାହିଁ । ଏହି ଗୋଟିଏ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେତୁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆସିଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସେହିଭଳି ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି ସେ କହିଛନ୍ତି, ସରକାରୀ କ୍ରୟ ମଧ୍ୟ ଦେଶରେ ଦୁର୍ନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିଇଏମ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ଏହାକୁ ରୂପାନ୍ତର କରିଛି । ଫେସ୍‍ଲେସ୍‍ ଟିକସ ଏବଂ ଜିଏସଟି ଦୁର୍ନୀତି ପ୍ରଥାକୁ ଅବରୋଧ କରିଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହିପରି ସଚ୍ଚୋଟତା ବିସ୍ତାର ହୁଏ, ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତମାନେ ଅସନ୍ତୋଷ ଅନୁଭବ କରିବା ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ସେମାନେ ସଚ୍ଚୋଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରନ୍ତି । ଯଦି ଏହା କେବଳ ମୋଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ହୋଇଥାନ୍ତା ତେବେ ଏହା ସଫଳ ହୋଇଥାନ୍ତା, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଦୁର୍ନୀତିଗ୍ରସ୍ତ ଲୋକମାନେ ଯେତେ ବଡ଼ ମେଣ୍ଟ କଲେ ବି ଦୁର୍ନୀତି ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ଜାରି ରହିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଅମୃତ କାଳ "ସବକା ପୟାସ” ର, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ ହେବ, ଆମେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର "ବିକାଶି ଭାରତ” ର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିପାରିବା ।

Prime Minister's Office
PM addresses Republic Summit in New Delhi
“At a time when the world's biggest economies were stuck, India came out of the crisis and is moving forward at a fast pace”
“In the policies our government made after 2014, not only the initial benefits were taken care of, but second and third order effects were also given priority”
“For the first time in the country, the poor have got security as well as dignity”
“The country is witnessing systematic work in mission mode. We changed the mindset of power to the mindset of service, we made welfare of the poor our medium”
“ In the last 9 years dalits, deprived, tribals, women, poor, women, middle-class everyone is experiencing a change”
“PM Garib Kalyan Anna Yojana is a protective shield for a large section of people in the country”
“In times of crisis, India chose the path of self-reliance. India launched the world's largest, most successful vaccination drive”
“This journey of transformation is as contemporary as it is futuristic”
“Attack on corruption will continue”
26 APR 2023 9:46PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the Republic Summit at Hotel at Taj Palace in New Delhi today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed gratitude for being a part of the Republic Summit and congratulated the entire team for the completion of 6 years next month. Recalling his participation in the Republic Summit in 2019 with the theme ‘India’s Moment’, the Prime Minister said that it had the background of the people’s mandate when the citizens had elected a government with an overwhelming majority and stability for the second time in a row. “The country realized that India’s moment is now here”, the Prime Minister said. Throwing light on this year’s theme ‘Time of Transformation’, the Prime Minister said that citizens can now witness the transformation on the ground which was envisioned 4 years earlier.
The Prime Minister said that the standard of measuring the direction of the country is the speed of its development. He said that it took the Indian economy 60 years to reach the 1 trillion mark and we had reached 2 trillion with great difficulty in 2014, meaning a 2 trillion economy in 7 decades and today, after just 9 years India is almost a three and half trillion economy. And, India jumped from 10th rank to 5th rank in the last 9 years, that too amidst the once-in-a-century pandemic, he said. When other economies are struggling, India not only overcame the crisis but is growing fast, he added.
Talking about the dynamics of the impact of politics, the Prime Minister said that the first order impact is the first goal of any policy and it is visible in a very short time. However, every policy has a second or third impact also which is deeper but takes time to be visible. The Prime Minister said that the policies adopted in the aftermath of Independence led to a situation where the government became the controller and competition was killed and private industry and MSME were not allowed to grow. First order impact of these policies was extreme backwardness and the second order impact was even more harmful i.e. India’s consumption growth contracted compared to the world. Manufacturing sector weakened and we lost many opportunities for investment. The third order impact of these, Shri Modi continued, was the absence of innovation ecosystem in India leading to fewer innovative enterprises and fewer jobs. The youth stayed dependent on government jobs alone and brain drain happened.
The Prime Minister informed that the policies made after 2014 by the present government paid attention to second and third order effects apart from initial benefits. He stated that the number of houses handed out to people under PM Awas Yojna increased to more than 3.75 crores from 1.5 crores in the last 4 years where the ownership of these houses belongs to the women. He expressed satisfaction that crores of poor women have now become ‘Lakhpati Didi’ as the cost of construction of the houses is several lakhs. The Prime Minister also drew attention to the fact the scheme created numerous employment opportunities. “PM Awas Yojna has taken the self-confidence of the poor and marginalized to new heights”, the Prime Minister said.
Speaking about Mudra Yojna which provides financial support to micro and small entrepreneurs, the Prime Minister informed that the scheme has completed 8 years a while ago. He informed that more than 40 crore loans were disbursed under the Mudra Yojna where 70 percent of the beneficiaries were women. The first impact of this scheme, the Prime Minister said, was the increase in employment and self-employment opportunities. He underlined that a societal change can be witnessed be it by opening Jan Dhan accounts for women or incentivizing self-help groups where the decision-making authority of the women in the family has been established. He further added that the women of the country are strengthening the economy of the country by becoming job creators.
The Prime Minister also elaborated on the first, second and third order impact in the PM Svamitva scheme. Property cards made through the use of technology gave confidence in property security. Another impact is the expansion of the drone sector through increased demand. Also, Property cards have decreased the cases of property disputes and reduced the stress on the police and justice system. Furthermore, property with papers has enabled help from banks in the villages.
The Prime Minister touched upon schemes like DBT, electricity and water facilities that have brought a revolution on the ground level. “It is for the first time in the country that the poor have got security as well as dignity”, Shri Modi remarked. He underlined that those who were once considered a burden are now steering the path of development in the country. “These schemes have now become the basis for Viksit Bharat”, he added.
Shri Modi said that in the last 9 years dalits, deprived, tribals, women, poor, women, middle class everyone is experiencing a change. The country is witnessing systematic work in mission mode. “We changed the mindset of power to the mindset of service, we made welfare of the poor our medium. We made ‘santushtikaran’ instead of ‘tushtikaran’ as our base. This approach has created a defence shield for the middle class” he said. He touched upon the savings induced by schemes like Ayushman Yojna, affordable medicine, free vaccination, free dialysis, and accident insurance for crores of families.
Touching upon PM Garib Kalyan Anna Yojna, the Prime Minister said that it is another protective shield for a huge populace that did not let any family sleep on an empty stomach during the testing times of the Corona pandemic. He informed that the government is spending 4 lakh crore rupees on this Anna Yojna scheme, be it on One Nation One Ration Card or JAM Trinity. He underlined that social justice in the true sense is when the poor get their deserved share from the government. According to a recent working paper from the IMF, the Prime Minister said, extreme poverty is on the verge of elimination due to such policies, even during the Corona period.
Talking about MNREGA, the Prime Minister mentioned various irregularities and the absence of any permanent asset development before 2014. Now, he said, there is transparency by sending the money directly into the account and creating resources in the villages like houses, canals, ponds, baodis etc. “Most of the payments are cleared in 15 days now and more than 90 percent of labourers' Aadhar cards have been linked, leading to a reduction in job card scams leading to prevention of pilferage of about 40 thousand crore rupees,” he said.
“This journey of transformation is as contemporary as it is futuristic”, the Prime Minister remarked as he highlighted that preparations are already underway for many decades. The Prime Minister recalled the time when new technology would arrive years or decades later. He said that India has broken this trend in the last 9 years and underlined the steps taken to achieve this. He mentioned freeing technology-related sectors from the control of the government, insisting on developing technology in India according to the needs of the country, and lastly, adopting a mission-mode approach to research and development for the technology of the future. He gave the example of 5G technology and said that the speed shown by India in its development is being discussed all over the world.
The Prime Minister recalled the Corona pandemic and underlined that India chose the path of ‘atmanirbharta’ or self-reliance even in times of crisis. The Prime Minister highlighted the indigenously made effective vaccines that were produced in a very short time, and the world's largest, most successful vaccine campaign. The Prime Minister looked back to the time and said, “This was also when some people were rejecting Made in India vaccines and advocating for the import of foreign vaccines.”
The Prime Minister said that despite various obstacles and attempts to derail it, the Digital India campaign is being talked about everywhere. He also recalled attempts to stop JAM Trinity and pseudo-intellectuals mocking digital payment. Today, India is witnessing the most number of Digital payments, he said.
Dwelling upon the displeasure against himself from his critics, the Prime Minister said that the reason behind the discourse is permanently cutting off the sources of black money for these people and there is no half-hearted, isolated approach in the fight against corruption. “Now, there is an integrated, institutionalized approach. This is our commitment”, the Prime Minister said. He pointed out that about 10 crore fake beneficiaries of government schemes have been rooted out because of JAM Trinity, which is more than the total population of Delhi, Punjab and Haryana. He further added that the situation could have been worse if the present government had not removed these 10 crore fake names from the system. He mentioned the various steps taken to achieve this and mentioned giving constitutional status to Aadhaar and opening more than 45 crore Jan Dhan bank accounts. The Prime Minister informed that Rs 28 lakh crore have been transferred to crores of beneficiaries through DBT so far. “DBT means no commission, no leakage. Due to this one arrangement, transparency has come in dozens of schemes and programmes”, Shri Modi added.
Similarly, he continued, government procurement too was a big source of corruption in the country. Now the GeM portal has transformed it. Faceless taxation and GST have blocked corrupt practices. “When such honesty prevails, it is natural for the corrupt to feel discomfort and they plan to destroy the honest system. This would have perhaps succeeded if it was against Modi alone, but they know that they are facing common citizens. “No matter how big an alliance these corrupt people cobble, the attack on corruption will continue,” said the Prime Minister.
The Prime Minister concluded by saying “This Amrit Kaal is of ‘Sabka Prayas’, When hard work and might of every Indian will be applied, we will be able to realize the dream of a ‘Viksit Bharat ‘ soon.