Ministry of Home Affairs
In the presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, a tripartite Memorandum of Settlement between Government of India, Government of Assam and representatives of Dimasa National Liberation Army/Dimasa Peoples’ Supreme Council (DNLA/DPSC) was signed in New Delhi today
The settlement is another significant milestone towards making North-East insurgency-free by 2024 and fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful and prosperous North East
The agreement aims at completely bringing an end to the insurgency in Dima Hasao District of Assam
Prime Minister Shri Narendra Modi has put forward the vision of a terror-free, violence-free and developed Northeast before the country and under the guidance of Prime Minister Modi, the Ministry of Home Affairs is moving forward in this direction
This agreement will put a complete end to the insurgency in the Dima Hasao district of Assam, with this, there are no more armed groups in Assam today, all the tribal groups are contributing to the development process of India by joining the mainstream
Under the agreement, the representatives of DNLA have agreed to abjure violence, surrender all arms and ammunition, disband their armed groups, vacate all camps occupied by DNLA cadres and join the mainstream
Today’s agreement provides for necessary measures to be taken by the Government of India and Government of Assam to rehabilitate surrendered armed cadres of DNLA
To this effect, a Special Development package of Rs.500 crore each, will also be provided by the Government of India and Government of Assam over a period of five years, for all round development of NCHAC as well as Dimasa people residing in other parts of the State
27 APR 2023 7:39PM by PIB Delhi
In the presence of Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, a tripartite Memorandum of Settlement between Government of India, Government of Assam and representatives of Dimasa National Liberation Army/Dimasa Peoples’ Supreme Council (DNLA/DPSC) was signed in New Delhi today. Dr. Himanta Biswa Sarma, Chief Minister, Assam and senior officers from Union Ministry of Home Affairs and the Government of Assam were present on the occasion.
O4TA.jpeg)
The Union Home Minister Shri Amit Shah said that this agreement is another significant milestone towards making North-East insurgency-free by 2024 and fulfilling the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of a peaceful and prosperous North East. He said that this agreement will put a complete end to the insurgency and with this, there are no more armed groups in Assam today.
SOZX.jpeg)
Shri Amit Shah said that the Prime Minister Shri Narendra Modi has put forward the vision of a terror-free, violence-free and developed Northeast before the country and the Ministry of Home Affairs is moving forward in this direction under the guidance of Prime Minister Modi. He said that under the agreement, the representatives of DNLA have agreed to abjure violence, surrender all arms and ammunition, disband their armed organization, vacate all camps occupied by DNLA cadres and join the peaceful democratic process as established by the law. As a result of this agreement, over 168 cadres of DNLA are joining the mainstream by laying down their arms.
Union Home Minister said that today’s agreement will bring a complete end to the insurgency in Dima Hasao District of Assam. Under the agreement, Dimasa Welfare Council will be set up by the Government of Assam to protect, preserve and promote social, cultural, linguistic identity to meet political, economic and educational aspirations and will ensure speedy and focused development of the Dimasa people residing outside the jurisdiction of the Autonomous Council. Along with this, agreement also provides for appointment of a Commission under Paragraph 14 of the Sixth Schedule to the Constitution of India to examine the demand for inclusion of additional villages contiguous to North Cachar Hills Autonomous Council (NCHAC) with the Council.
GXMF.JPG)
The Agreement also provides for necessary measures to be taken by the Government of India and the Government of Assam to rehabilitate the surrendered armed cadres of DNLA. To this effect, a Special Development package of Rs.500 crore each, will also be provided by the Government of India and Government of Assam over a period of five years, for all round development of NCHAC as well as Dimasa people residing in other parts of the State.
DL3T.JPG)

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
ঙসি নিউ দিল্লিদা হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ শরুক য়াদুনা ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং দিমাসা নেসনেল লিবরেসন আর্মি/দিমাসা পিপলস সুপ্রিম কাউন্সিল(দি এন এল এ/দি পি এস সি)গী মরক্তা নাকল অহুমগী মেমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে
য়ানবা পুরকপা অসি ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা অৱাং-নোংপোক্তা লালহৌবগী ইরাং লোইশিন্নবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং শান্তি লৈবা অৱাং-নোংপোক অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান মঙফাউন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা শিংথানিঙাই ওইবা অতোপ্পা মাইপাকপা অমনি
য়ানবা অসিনা অসামগী দিমা হাসাও জিলাদা লালহৌবগী ইরাং মপুংফানা লোইশিন্নবা পান্দম থম্লি
লৈবাক অসিগী মমাঙদা অকিং-অখঙ লৈতবা, হিংসা লৈতবা অমসুং চাউখৎলবা অৱাং-নোংপোক অমা ওইহন্নবা হায়বসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম্নি অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা হায়রিবা মাইকৈ অসিদা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি
য়ানবা পুরকপা অসিনা অসামগী দিমা হাসাও জিলাদা লালহৌবগী ইরাং মপুংফানা লোইশিনগনি, মসিগা লোয়ন্না ঙসি অসামদা খুৎলায় পায়বা লুপশিং লৈত্রে, মহৌশাগী ইচেলদা তিন্দুনা ত্রাইবেল লুপ পুম্নমক ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা শরুক য়ারে
য়ানবা অসিগী মখাদা, দি.এন.এল.এগী মীহুৎশিংনা হিংসা থাদোকপা, নোংমৈ অমসুং মরুশিং থাদোকপা, মখোয়গী খুৎলায় পায়বা লুপশিং থিংজিনবা, দি.এন.এল.এগী কেদরশিংনা লৈরিবা কেম্পশিং থাদোকপা অমসুং মহৌশাগী ইচেলদা তিন
27 APR 2023 7:39PM by PIB Imphal
ঙসি নিউ দিল্লিদা হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ শরুক য়াদুনা ভারত সরকার, অসাম সরকার অমসুং দিমাসা নেসনেল লিবরেসন আর্মি/দিমাসা পিপলস সুপ্রিম কাউন্সিল(দি এন এল এ/দি পি এস সি)গী মরক্তা নাকল অহুমগী মেমোরেন্দম ওফ সেত্তলমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। থৌরম অদুদা অসামগী চীফ মিনিস্তর দোক্তর হিমান্তা বিশ্বা শর্মা অমসুং হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি অমসুং অসাম সরকারগী সেনিয়ার ওফিসারশিংসু শরুক য়াখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা হায়খি য়ানবা পুরকপা অসি ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা অৱাং-নোংপোক্তা লালহৌবগী ইরাং লোইশিন্নবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং শান্তি লৈবা অৱাং-নোংপোক অমা ওইহন্নবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান মঙফাউন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা শিংথানিঙাই ওইবা অতোপ্পা মাইপাকপা অমনি। য়ানবা অসিনা লালহৌবগী ইরাং মপুংফানা লোইশিল্লগনি অমসুং ঙসি অসামদা মখা তানা খুৎলায় পায়বা লুপ অমতা লৈত্রে।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি লৈবাক অসিগী মমাঙদা অকিং-অখঙ লৈতবা, হিংসা লৈতবা অমসুং চাউখৎলবা অৱাং-নোংপোক অমা ওইহন্নবা হায়বসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম্নি অমসুং প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লমজিং মখাদা হায়রিবা মাইকৈ অসিদা হোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। য়ানবা অসিগী মখাদা, দি.এন.এল.এগী মীহুৎশিংনা হিংসা থাদোকপা, নোংমৈ অমসুং মরুশিং থাদোকপা, মখোয়গী খুৎলায় পায়বা লুপশিং থিংজিনবা, দি.এন.এল.এগী কেদরশিংনা লৈরিবা কেম্পশিং থাদোকপা অমসুং আইনগী মতুংইন্না মহৌশাগী ইচেলদা তিনবা হায়না য়ারে। য়ানবা অসিগী মহৈ ওইনা, মখোয় খুৎলায়শিং থাদোক্তুনা দি.এন.এল.এগী কেদর ১৬৮ জাতিগী ইচেলদা তিল্লে।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি য়ানবা অসিনা অসামগী দিমা হাসাও জিলাদা লালহৌবগী ইরাং মপুংফানা লোইশিল্লগনি। য়ানবা অসিগী মখাদা রাজনিতি, শেন-থুম অমসুং লাইরিক-লাইশুগী লমদা অপাম্বশিং ফংহন্নবা ওতোনোমস কাউন্সিলগী ৱাংমদা লৈরিবা দিমাসা মীয়াম য়াইফনবা দিমাসাশিং খুন্নাই, নাৎ, লোলগী শক্তম ঙাক্নবা অসাম সরকারনা দিমাসা ৱেলফিয়ার কাউন্সিল লিংখৎকনি। মসিগা লোয়ন্না, য়ানবা অসিগী মখাদা নোর্থ কছার হিলস ওতোনোমস কাউন্সিলগী মখাদা অতোপ্পা খুঙ্গংশিং হাপচিন্নবা দিমান্দ য়েংশিন্নবা ভারত সংবিধানগী সিক্স সেদুলগী পেরাগ্রাফ ১৪গ মখাদা কম্মিসন অমা লিংখৎপা য়ারে।
চঙজরক্লবা দি.এন.এল.এগী খুৎলায় পায়বা কেদরশিং খুন্দা-লৈতাহন্নবা ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা পায়খৎকদবা থবকশিং ঙসি খুৎয়েক পীনখিবা য়ানচে অসিদা য়াওরে।হিরম খুদিংমক্তা এন.সি.ঐচ.এ.সি অমসুং রাজ্য অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা লৈরিবা দিমাসা মীওইশিং চাউখৎহন্নবা চহি ৫গী মনুংদা লুপা করোর ৫০০গী অখন্নবা পেকেজ অমা ভারত সরকার অমসুং অসাম সরকারনা পীরগনি।