শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল কলেজশিংদা লুপা করোর ১৫৭০গী শেনফম অমগা লোয়ন্না অনৌবা নর্সিং কলেজ ১৫৭ লিংখৎনবগী অয়াবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে
নর্স মশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক অসিদা মগুন লৈবা, মমল হোংবা অমসুং মীচং-মীখাই নাইদনা নর্সিং ইজুকেসন ফংহন্নবা পান্দম থম্লি
হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল কলেজশিং মনুংদা নর্সিং কলেজশিং লিংখৎপা অসিনা হৌজিক শীজিন্নরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্কিল লেবশিং, ক্লিনিক্কী খুদোংচাবশিং অমসুং ওজাশিং মপুংফানা শীজিন্নবা য়াগনি
থৌরাং তৌবা অমসুং থবক পায়খৎপা হৌবগী অকুপ্পা মতমশিং পীদুনা মথং চহি ২গী মনুংদা প্রোজেক মপুংফানা লোইশিন্নবা সরকারনা থৌরাং তৌরি
26 APR 2023 7:37PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা নর্স মশিং হেনগৎহন্নবা শিংথানিঙাই ওইবা খোঙথাং অমদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেবিনেৎ কম্মিতি ওন ইকোনোমিক এফেয়ার্সনা, ২০১৪দগী লিংখৎখিবা মেদিকেল কলেজশিংদা অনৌবা নর্সিং কলেজ ১৫৭ লিংখৎনবগী অয়াবা পীখ্রে। খোঙথাং অসিনা চহি অমদা চাউরাক্না নর্সিং গ্রেজুয়েত ১৫,৭০০ হেনগৎহনগনি। মসিনা চাউখৎত্রিবা জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা মগুন লৈবা, মমল হোংবা অমসুং মীচং-মীখাই নাইদনা নর্সিং ইজুকেসন ফংহন্নবা হেনগৎহনগনি। প্রোজেক অসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ১,৭৫০ নি।
থৌরাং অসিনা অনা-লায়য়েংগী লমদা লম্মিৎ-তুমিৎ অমসুং খুঙ্গং-সহরগী মরক্ত লৈরিবা থোং মান্দবা অদু কোকহন্নবা পান্দম থম্লি অমসুং নর্স মরাং কাইনা লৈহন্দুনা চাউখৎত্রিবা মফমশিংদা অনা-লায়য়েংগী থবক ফগৎহনগনি। হায়রিবা নর্সি কলেজশিং লিংখৎপা অসিনা হকশেলগী লমদা মতিক চাবা মীওইশিং শিংথাবা য়ানা হেনগৎহনগনি। মসি লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা য়ুনিভর্সেল হেল্থ কিয়ার(য়ু ঐচ সি)গী শরুক অমনি অমসুং স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল(এস দি জি) ফংবদা মতেং পাংগনি। দরকার ওইরিবা নর্স মশিং লৈহন্নবা নর্সিং ইজুকেসনগী চৎন-কাংলোনশিং শেমদোক্নবসু খন্নরি। মতিক চারবা নর্সশিং স্কিল হেনগৎহন্নবা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা থবক পীনবা নেসনেল স্কিল দিবলপমেন্ত কাউন্সিল(এস এস দি সি)না মালেম অমসুং লৈবাক অসিগী এজেন্সিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নরে।
হৌজিক লৈরিবা মেদিকেল কলেজশিং মনুংদা নর্সিং কলেজশিং লিংখৎপা অসিনা হৌজিক শীজিন্নরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, স্কিল লেবশিং, ক্লিনিক্কী খুদোংচাবশিং অমসুং ওজাশিং মপুংফানা শীজিন্নবা য়াগনি। থৌরাং অসিনা নর্স তম্লিবা মহৈরোয়শিংদা হেন্না ফবা ক্লিনিকেল এক্সপোজর ফংহনবা ঙমগনি অমসুং মেদিকেল কলেজশিংদা লায়য়েংলিবা অনাবশিং হেন্না ফবা লায়য়েং অমসুং সেবা ফংগনি। হায়রিবা নর্সিং কলেজশিং অসিদা গ্রিন তেক্নোলোজিশিং শীজিন্নবা থবক পায়খৎকনি অমসুং ইনর্জি য়াম্না চঙহন্দবা অমসুং কার্বোন থাদোকপা হন্থহন্নবা চুনবা থবকশিং পায়খৎকনি।
থৌরাং তৌবা অমসুং থবক পায়খৎপা হৌবগী অকুপ্পা মতমশিং পীদুনা মথং চহি ২গী মনুংদা প্রোজেক মপুংফানা লোইশিন্নবা সরকারনা থৌরাং তৌরি। কেন্দ্রদা য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরিনা লুচিংবা ইমপ্বাৱার কম্মিতি অমসুং রাজ্যশিংদা হেল্থ/মেদিকেল ইজুকেসনগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা থবক খুমাঙ চাউশিনবা য়েংশিনগনি। স্কিম অসিগী মখাদা পায়খৎলিবা নর্সিং কলেজশিংগী শেমগৎ-শাগৎপগী থবকশিং খুমাঙ চাউশিনবগী মতাংদা রাজ্য সরকারশিংনা চাংনাইনা হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিদা পাউদমগনি।
নুঙগীৱারোল
মগুন লৈবা অনা-লায়য়েংগী লমদা থবক তৌবা শিন্মী মশিং হেনগৎহন্নবা সরকার অসিনা অকনবা মীৎয়েং চঙলে। হৌখিবা চহি খর অসিদা সরকারনা মেদিকেল কলেজ মশিং অমসুং এম.বি.বি.এস সিত মশিং হেনগৎহল্লে। ২০১৪গী মমাঙদা মেদিকেল কলেজ ৩৮৭ লৈরম্বদগী চাউরাক্না চাদা ৭১ হেনগত্তুনা হৌজিক কলেজ মশিং ৬৬০ য়ৌরে।
মখা তানা, ২০১৩-১৪দগী এম.বি.বি.এস সিত মশিং শরুক অনি অমসু পোস্ত গ্রেজুয়েত সিত মশিং শরুক অনিদা হেনগৎলে।
ভারতকী নর্সশিং অসি মপান লৈবাকশিংদা পাম্নৈ, মরম অদুনা মখোয় থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং হেন্না ফংনবা ভারতকী নর্সিং ইজুকেসন অসি মালেমগী থাক্তা পুখৎপা অসি য়াম্না মরুওই। মখোয় য়াম্না হৈশিংবা শীনফম অমা ওইনা লৌনরি অমসুং মখোয়গী মশিং অসি মালেমগী কাংলোনগী মখাদা লৈরি অমসুং নর্স মশিং মতিক চানা হেনগৎহনগদবনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves establishment of 157 new nursing colleges at a cost of Rs. 1570 crores in co-location with existing medical colleges
Aims to boost number of Nursing professionals and in turn, provide quality, affordable and equitable nursing education in country
Co-location of Nursing Colleges with existing Medical Colleges will allow optimal utilization of existing infrastructure, skill labs, clinical facilities, and faculty
Government plans to complete the project within next two years with detailed timelines laid out for every stage of planning as well as execution
26 APR 2023 7:37PM by PIB Delhi
In a significant move towards strengthening nursing workforce in the country, the Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved establishment of 157 new nursing colleges in co-location with the existing medical colleges established since 2014. The step will add approximately 15,700 nursing graduates every year. This will further ensure quality, affordable, and equitable nursing education in India, particularly in underserved districts and States/Union Territories. The total financial implication will be Rs.1,570 crore.
The initiative aims to address the geographical and rural-urban imbalances in the healthcare sector, which have led to the skewed availability of nursing professionals and impacted healthcare services in underserved areas. The establishment of these nursing colleges will provide a significant boost to the availability of qualified human resources in healthcare. This is also being done as a part of the national mandate for Universal Health Care (UHC) and will help in attainment of Sustainable Development Goals (SDG). Reforms in regulatory structure for Nursing education to meet with the emerging requirements in the sector are also under consideration.
National Skill Development Corporation (NSDC) also collaborates with leading International & National agencies for skill development and placement of qualified nurses for overseas positions.
Co-location of these nursing colleges with existing medical colleges will allow optimal utilization of the existing infrastructure, skill labs, clinical facilities, and faculty. This initiative is expected to provide better clinical exposure to nursing students and will also result in better care and service provision for patients in medical colleges. Use of green technologies will also be explored in these Nursing colleges and will be adopted as per relevancy to ensure energy efficiency and reduction in carbon footprint.
The Government plans to complete the project within next two years and has laid out detailed timelines for every stage of planning as well as execution of the project. The Empowered Committee headed by the Union Health Secretary in the Centre and Principal Secretary, Health/Medical Education in the States will monitor the progress of the work. The State Government/UTs will intimate to MoHFW on regular basis, the physical progress of the works being done for the establishment of new nursing colleges under the scheme.
Background:
There has been tremendous focus of this government to ensure quality healthcare workforce with substantial increase in their numbers. The Government has increased number of medical colleges and subsequently increased MBBS seats in last few years. There is substantial increase of around 71% in Medical Colleges from 387 before 2014 to 660 as of now.
Further, the number of MBBS seats have almost doubled and Post Graduate seats have more than doubled since 2013-14.
The services of Indian Nurses are considerably recognized in foreign countries, so it is important to bring Indian nursing education at par with the global standards in order to facilitate their mobility and better employment opportunities. They are recognized as highly skilled professionals and drive the healthcare delivery system, but their numerical strength is below global norms and needs to be adequately enhanced.