হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ফ্যুচর ওফ ৱর্ক: ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরগী স্কিল আর্কিতেকচর অমসুং গবর্নেন্স মোদেল হায়বা ৱর্কশোপ্তা ৱা ঙাঙখ্রে
ফ্যুচর রেদী ৱর্কফোর্স অমা শেম্নবা ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরনা থবক তৌমিন্নবা য়াগনিঃ শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান
25 APR 2023 5:02PM by PIB Imphal
এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ঙসি ভুবনেশ্বরদা পাংথোকপা ফ্যুচর ওফ ৱর্ক: ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরগী স্কিল আর্কিতেকচর অমসুং গবর্নেন্স মোদেল হায়বা ৱর্কশোপ্তা ৱা ঙাঙখ্রে। ভারতকীদমক্তা লৈবা সিঙ্গাপোর লৈঙাক্কী হাই কম্মিস্নর, HE শ্রী সাইমন ৱোং; সিঙ্গাপোরগী এজুকেসন মন্ত্রালয়গী দেপ্যুতী সেক্রেতরী (হাইয়র এজুকেসন অমসুং স্কিল) কুমারী মেলিসা খুনা প্লেনরী সেসন অসিগী শরুক অমা ওইখি। হাইয়র এজুকেসনগী সেক্রেতরী, শ্রী কে. সঞ্জয় মুর্তী; স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপকী সেক্রেতরী শ্রী অতুল কুমার তিৱারি; স্কুল এজুকেসন অমসুং লিতরেসীগী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় কুমার অমসুং এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং ওন্তোপ্রিনর্শিপ মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিএলশিংনা ঙসিগী ৱর্কশোপ অদুদা শরুক য়াখি।
শ্রী প্রধান্না ঙসিগী থৌরমদা ৱা ঙাঙবদা ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরগী দেলিগেসন, স্কিল ইকোসীস্তেমগী স্তেকহোলদর, এজুকেস্নিস্ত অমসুং মহৈরোইশিংগা লোয়ননা G20গী 3শুবা EDWG মীফম অসিগা মরী লৈননা পাংথোক্লিবা নোংমগী ৱর্কশোপ অসিদা শরুক য়াবদা নুংঙাইবা ফাওই হায়না ফোংদোকখি।
স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং লৌশিং লান্নবগী থৌওং অসি স্ত্রেতজিক পার্ত্নরশিপ অসিগী য়াম্না মরু ওইবা মচল অমনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। ফ্যুচর রেদী ৱর্কফোর্স অমা শেম্বগী মাইকৈদা অখন্ননা মিৎয়েং চঙদুনা ম্যুচুএল প্রাইওরিতীশিং ফংনবগীদমক্তা ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরনা হীরম কয়াদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা য়াই। ঐখোয়না স্কিলিংবু অনৌবা ৱাহন্থোক পীদুনা অনৌবা মিৎয়েংদা য়েংবা তাবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। স্কিলিং হায়বসিদি পুন্সি চুপ্পা পাংথোক্কদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মথংগী চহি চাগী ক্বার্তর অসিদা মালেমগী ৱর্কিং পোল্যুলেসনগী 25%তি ভারত্তগী থোক্লক্কনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী নহা ওইরিবশিংবু স্কিল পীবা, রিস্কিল তৌদ্রিমখৈ ঐখোয়না মালেমগী অপাম্বা অসি মনিং থুংহনবা ঙম্লোই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা শেমখিবা NEP 2020না এজুকেসন অমসুং স্কিলিংদা মান্নবা মিৎয়েং থম্লি হায়না শ্রী প্রধান্না হায়খি। মসিনা নেস্নেল ক্রেদিত ফ্রেমৱর্ক্কী মখাদা স্কুলিং অমসুং স্কিলিংবু পুনশিনবগী লম্বী য়াৎখ্রে অমসুং ভারতকী স্কিল ইকোসীস্তেমগী অনৌবা ৱাহন্থোক অমসু পীরে।
ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরগী মরক্তা পুন্না পাংথোক্লিবা ৱর্কশোপ অসিনা সিঙ্গাপোরগী হৈ-শিংবা অমসুং লৌশিংদা মিৎয়েং থমগনি অমসুং স্কিলিং তৌবদা থেংনবা শিংনবশিংগী মাইয়োক্নবা ঙম্নবগীদমক্তা এক্সপেরিএন্স লান্নগনি অমসুং ভারতকী স্কিল ইকোসীস্তেমদা অহোংবা পুরকহনবা ঙমগনি হায়না শ্রী প্রধান্না হায়খি। ফ্যুচর ওফ ৱর্ক্কী মরী লৈননা ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরনা মখাদা পীরিবা মরু ওইবা হীরম অহুমদা মিৎয়েং চঙনবগীদমক্তা পুন্না হোৎনমিন্নরিঃ
1) স্কিলগী অনৌবা করিকলম শেম্বা
2) হাইয়র এজুকেসনগী স্কিলিং ইকোসীস্তেমগী ফ্রেমৱর্ক
3) পুন্সি চুপ্পা স্কিলিং তৌনবগীদমক্তা কম্পলসরী এপ্রেন্তাইসশিপ অমসুং ফ্রেমৱর্ক
কুমারী সাইমন ৱোংনা মহাক্কী ৱারোলদা সিঙ্গাপোরগা ভারতকা অনকপা মরী লৈ হায়খি। সিঙ্গাপোরনা মখোয়গী ফাস্ত পেমেন্ত সীস্তেম PayNowগী খুত্থাংদা UPIগা লিঙ্কেজ পীবা খ্বাইদগী অহানবা লৈবাক্নি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মসিদা নত্তনা, ভারতকী রোক্কেত PSLVনা সিঙ্গাপোরগী সেতিলাইত অনিবু নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ওর্বিত্তা থমখ্রে। স্কিলিংগী চাউরবা হীরম অসিদা তেংবাংনবগী খুদোংচাবা কয়া অমসু লৈরি হায়না মহাক্না হায়খি। মীওই অমত্তা চিত্থহন্দা, অফবা থবক্কীদমক্তা ত্রেনিং তৌবা অমসুং মশাদা থাজবা লৈবা লৈবাক অমা শেম্বগী স্কিলিং ফিলোসোফী অমবু সিঙ্গাপোরনা ইন্দুনা চৎলি, মসিগী মরমদি অফবা থবক্না মীওই অমসুং মহাক্কী ইমুং মনুংগী থাজবা হেনগৎহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
ৱর্কশোপ অসিগী পান্দমদি মাইকৈ অহুম থোক্না লৈঃ 1) এজুকেসন অমসুং স্কিলিংগী লমদা মতমগা চুননা চাউখৎপা পুরকপা রিফোর্ম পাংথোকপগী নিংথীরবা পুৱারী লৈবা লৈবাক অনি, ভারত অমসুং সিঙ্গাপোরগী মরক্তা লৌশিং লান্নবগী থৌওংদা খোঙজেল য়াঙখৎহনবা। ঙসিগী ৱর্কশোপ অসিদা নৈনখিবা ৱাফমশিংনা এজুকেসন অমসুং স্কিলিংগী অচৌবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্বা ঙমহনগদবা খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমসুং পোলিসী খঙদোকপা ঙমহনখি; 2) খন্ন-নৈনখিবশিংনা তেংবাংনবগী লম্বীসু পুথোকখি, 3) কম্পিতেন্সী ত্রেপ হায়না খঙনবা থৌওং অসি লৌথোকপদা ৱর্কশোপ অসিনা মরু ওইবা থৌদাং লৌখি। ঐখোয়না মতমগী মতুং ইন্না ঐখোয়না পাংথোকপা থবকশিংবু হেন্না নিংথীজনা পাংথোকপা ঙম্লকই, অদুবু মসুনা ঐখোয়গী ৱাখল খনবগী মতৌদা অখন্নবা হীরম খরদা অকক্নবদি লৈহল্লকই। মরম অদুনা, ঐখোয়না অনৌবা মালেম অমগীদমক্তা ইন্নোভেসন তৌবা তাই, অদুগা অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপদগীদি হান্নগী ৱাখল্লোন্দগী নিংতম্নবা হোৎনবনা হেন্না লুনা থোকই। ৱর্কশোপ অসিনা লৈবাক অনিগী স্তেকহোলদরশিংবু মান্নবা মফম অমদা পুরক্তুনা ঐখোয়গী মিৎয়েং অমসুং তুংলমচত্তা করম্না চঙশিনগনি হায়বগী অনৌবা ৱাখল্লোন খলহনবা ঙমহনখি।
মখা তাবা ওইনা, ৱর্কশোপ অসিদা থীমেতিক দিস্কসন অহুম অমসু পাংথোকখি। ভোকেস্নেল এজুকেসন অসিবু পাক শন্না পাংথোকপা ঙমহন্নবগীদমক্তা মসিবু ইকায় খুম্নবগী মথৌ তাই। মসিদি লেবর মার্কেত খক্তদা নত্তনা স্কুলদা তম্বীরবা মতুংদা থৌওং অসি পাংথোকপা ঙমগনি। মরম অদুনা, স্কুল এজুকেসন করিকলমদা স্কিলিং তৌবগী মতৌ হাপচিনবগী অহানবা সেসন অসিনা ভোকেস্নেল এজুকেসন তম্লিবা মীওইশিংগীদমক্তা এজুকেসন্দা প্রোগ্রেসন পাথৱে করম্না শেমগনি হায়বা ৱাফম ময়েক শেংনা খঙবা ঙমহনখি। অনিশুবা সেসন অসিনা ফ্যুচর রেদী ৱর্কফোর্স অমা শেম্বদা তঙাই ফদবা রেজিলিএন্ত ওইবা TVET ইকোসীস্তেমদা মিৎয়েং চঙখি। অরোইবা ওইনা, ঐখোয়না লেপ্তনা হোংবা নাইবা মালেম অমদা হিংলি হায়বসি মতিক চারবা ৱাফম অমনি। জেনেরেতিব AIগুম্বা তেক্নোলোজীনা চাউখৎলকপশিংনা থবক তৌবগী মতৌদা অহোংবা পুরক্লি অমসুং এজুকেসন সীস্তেমদগী মসিগী ওইবা ৱারোইশিন খরা পুরক্তবা য়াদবগী ৱাফমসু লাকহনখি। AI লাকপনা থবক হন্থহন্দে, মদুগী মহুত্তা, প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা মসিনা মীওইবা অমসুং মেছিন্না মতৌ করম্না থবক তৌমিন্নবগী থৌওং শেমদোক্কনি হায়বা ফিভম লাকহল্লি হায়না ৱর্ল্দ বেঙ্ককী খ্বাইদগী নৌবা পাউদম অমনা হায়রি। মরম অদুনা, হৌজিক মতমগী ফাস্ত-পেস ইনভাইরনমেন্ত অসিদা অনৌবা তম্বা ঙম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওইরক্লি। অহুমশুবা সেসন অসিনা, ফ্যুচর ওফ ৱর্ক্কী মরী লৈননা পুন্সি চুপ্পা তম্বা অমসুং স্কিল শকখঙবদা মিৎয়েং চঙখি।

Ministry of Education
Shri Dharmendra Pradhan addresses the workshop on Future of Work: Skill Architecture and Governance Models of India and Singapore
Both India and Singapore can work together for preparing a future-ready workforce: Shri Dharmendra Pradhan
25 APR 2023 5:02PM by PIB Bhubaneswar
Union Education and Skill Development and Entrepreneurship Minister Shri Dharmendra Pradhan addressed the workshop on Future of Work: Skill Architecture and Governance Models of India and Singapore in Bhubaneswar today. HE Mr. Simon Wong, High Commissioner of the Republic of Singapore to India; Ms. Melissa Khoo, Deputy Secretary (Higher Education and Skills, Ministry of Education Singapore were part of the plenary session. Secretary, Higher Education, Shri K. Sanjay Murthy: Secretary, Skill Development & Entrepreneurship Shri Atul Kumar Tiwari ; Secretary , School Education and Literacy Shri Sanjay Kumar and senior officials of Ministry of Education and Skill Development & Entrepreneurship attended the workshop.
Speaking on the occasion Shri Pradhan expressed his pleasure to be present among the delegation of India and Singapore, stakeholders of skill ecosystem, educationists and students at the day-long workshop on being organised on the sidelines of the G20 3rd EDWG meeting.
The Minister said that Skills development and knowledge collaboration is an important element of the Strategic Partnership. There is immense scope for both India and Singapore to work together to achieve mutual priorities, particularly towards preparing a future-ready workforce. We have to redefine and reimagine skilling, he added. H further said that Skilling is lifelong. In the next quarter century, 25% of the global working population will come from India. Until and unless we skill, re-skill and up-skill our young demography and prepare them for Future of Work, we cannot fulfil global responsibilities, he added.
Shri Pradhan highlighted NEP 2020 envisioned under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has placed equal importance on education and skilling. It has paved the way for integration of schooling and skilling, horizontal & vertical mobility through National Credit Framework and redefining India’s skills ecosystem.
Shri Pradhan stressed that the joint workshop between India Singapore will focus on leveraging the expertise & knowledge of Singapore and facilitate mutual sharing of experiences for addressing obstacles to skilling and further transforming the Indian skills ecosystem. He expressed his happiness that in the context of Future of Work, India and Singapore are engaging holistically to deliberate upon three major aspects:
1) Development of new curriculum for skill
2)Framework for skilling ecosystem in higher education
3) Compulsory apprenticeship and frameworks for lifelong skilling.
Mr. Simon Wong in his address mentioned the close ties that Singapore has with India. He pointed out that Singapore is the first country to establish linkages with UPI through their fast payment system PayNow. Also, few days ago Indian rocket PSLV placed two Singapore satellites into the orbit. He said that there is a huge opportunity to extend this cooperation to the space of skilling. He pointed out Singapore follows a skilling philosophy of leaving no one behind, training for decent jobs and building a confident nation because decent job increases the confidence of the individuals and their families.
The objective of this workshop was threefold. (a) to catalyze exchange of knowledge between India and Singapore, two countries with a rich history of progressive reform in the sphere of education and skilling. The discussions in today’s workshop facilitated learning around best practices and policy responses that enable the development of robust education and skilling ecosystems. (b) The discussions, in turn, also uncovered pathways for collaboration, and c) Finally, workshop served a very important role in breaking what is known as the competency trap. Over time, we get better and better at what we do but that tends to constrain our thinking in certain directions. Therefore, when we need to innovate for a new world, the difficulty is not so much in developing new ideas as in escaping from old ones. In bringing together a very diverse set of stakeholders from two different countries under one roof, this workshop opened our perspectives and thinking on the way forward.
In terms of content, there were three thematic discussions. For vocational education to be widely adopted, it must be respected. That, in turn, is enabled through creation of progression pathways not just in the labour market but also in mainstream school education. Therefore, the first session on integration of skills in the school education curriculum advanced the understanding of how progression pathways in education can be created for vocational education learners. Adoption also requires vocational education to be relevant. The second session, therefore, focused on an agile and resilient TVET ecosystem for creating a future-ready workforce. This discussion advanced the understanding of the different ways in which industry can inform and integrate with the TVET ecosystem to drive superior workforce outcomes for TVET graduates and render them future-ready. Finally, it is fair to say that we live in an incredibly dynamic world. Rapid technological advances like generative AI are transforming the world of work and necessitating a response from education systems. In a recent report for the World Bank, it was found the most substantive impact of AI is not loss of work as is thought but rather, reconfiguration of work so that humans and machines can work together to increase productivity. In such a fast-paced environment, the ability to learn is important but not as important as the ability to learn and unlearn. The third session, therefore, focused on lifelong learning and skill recognition in the context of future of work.