য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকপা স্তেত অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংগী এন্তি-নার্কোতিক্স তাক্স ফোর্সকী মকোকশিংগী ওইবা ১বা নেস্নেল কন্ফরেন্সতা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা দ্রগ-ফ্রী ওইবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা থবক তৌগনি
দ্রগ-ফ্রী ইন্দিয়া হায়বসি তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিং অমদি তুংলমচৎকীদমক য়াম্না মরুওই, ঙসি ঐখোয়না অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা তীম ইন্দিয়া অমদি লৈঙাক পুম্বনা পুন্না চঙশিনমিন্নরবদি দ্রগকী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা লান্থেং অসি শোয়দনা মায় পাক্কদবা তানফম অদুদা লেপ্লিবনি
শেলগীদমক লৈবাকসিগী নহা মীরোলশিংবু মাঙহনবতা নত্তনা, লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন মাঙহন তাকহল্লিবা অমদি নার্কো-তেররগী খুত্থাঙদা লৈবাক্কী সিক্যুরিতী শোন্থহল্লিবা দ্রগ দীলরশিংগী মায়োক্তা অকনবা থবক লৌখৎপা তাই
দ্রগশিং থৌওং চুম্না মাঙহন তাকহনবা মথৌ তাই, মদু নৎত্রবদি, শেঞ্জা থুমজানা মরম ওইরগা দ্রগশিং অমুক শীজিন্নরকপগী ওইথোকপা লৈ, দ্রগ মাঙহন তাকহনবগী থবক থৌরমশিং মীয়াম মাঙদা পাঙথোক্কদবনি, অমদি মসিনা মীয়ামদা ৱাখল তাহনবা হেনগৎহনগনি
ভারতনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা ঙসি খোঙফম লৌগদবা তানফম অমদা লেপ্লি অমদি দ্রগকী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা লান্থেং অসি ভারত মচা করোর ১৩০গী অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা ঐখোয়না মায় পাকপা ঙমগনি
করিগুম্বা ঐখোয়না নার্কোতিক্সকী মায়োক্তা নীংথিনা থৌরাং তৌরবা অমদি অমত্তা ওইবা মওংদা থেংনমিন্নরবা মতমদতা নীংতম্বগী চহি চাম্মা মপুং ফারকপদা দ্রগ-ফ্রী ভারত অমা শেমদুনা তুংগী মীরোলশিংদা ঐখোয়না অফবা তুংলমচৎ অমা পীরমবা ঙমগনি
19 APR 2023 7:44PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত সাহনা ঙসি নই দিল্লীদা পাঙথোকপা স্তেত অমদি য়ুনিয়ন তেরিতরীশিংগী এন্তি-নার্কোতিক্স তাক্স ফোর্সকী মকোকশিংগী ওইবা ১বা নেস্নেল কন্ফরেন্সতা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখ্রে‍। শ্রী অমিত সাহনা এনুএল রিপোর্ত (স্পিসিএল ইদিসন), ২০২২ অমদি দ্রগ ফ্রী ইন্দিয়া, নেস্নেল রিজোলুসন বুকলেৎ ওফ নার্কোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরো (এন.সি.বি.)সু ফোঙখি‍। শ্রী সাহনা লৈবাকসিদা আইন্না য়াদবা ফার্মিংশিং খঙদোকপদা অমদি থুগাইবদা মতেং পাংগদবা ‘মেপ দ্রগ’ কৌবা মোবাইল এপ অমদি ৱেব পোর্তেল অমসু লোঞ্চ তৌখি‍। কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা এন.সি.বি., ইন্দোর রীজনেল য়ুনিৎকী ওফিস কম্প্লেক্স ভর্চুএল ওইনা শঙ্গাখি‍। থৌরম অসিদা সোসিএল জস্তিস এন্দ ইম্পৱারমেন্তকী কেন্দ্র মন্ত্রী, দোক্তর বিরেন্দ্র কুমার, গৃহ রাজ্য মন্ত্রী, আ্রী নিত্যানন্দ রাই, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, অমদি এন.সি.বি.গী দাইরেক্তর জেনেরেল, শ্রী এস.এন. প্রধানসু অতৈ মীথুংশিংগা লোয়ননা শরুক য়াখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা মহাক্কী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, ঐখোয়না ২০৪৭ ফাওবদা দ্রগ-ফ্রী ওইবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা থবক তৌগনি হায়খি‍। দ্রগ-ফ্রী ইন্দিয়া হায়বসি তুংদা লাক্কদৌরিবা মীরোলশিং অমদি তুংলমচৎকীদমক য়াম্না মরুওই, অমদি অসিগুম্লবা মরুওইরবা তানফমসিদা ঐখোয়না অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা, পুন্না হোৎনমিন্নদুনা তীম ইন্দিয়া অমদি লৈঙাক পুম্বনা পুন্না চঙশিনমিন্নরবদি দ্রগকী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা লান্থেং অসি শোয়দনা মায় পাক্কনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা ঙসি ইলিগেল ফার্মিং খঙদোক্নবা এপ অমা লোঞ্চ তৌরে, এন.সি.বি.গী এনুএল রিপোর্ত ফোঙলে অমদি এন.সি.বি.গী রীজনেল ওফিসসু ইন্দোরদা শঙ্গারে‍ হায়খি‍। লৌখৎলিবা খোঙথাঙশিং অসিনা নার্কোতিক্সকী মায়োক্তা ঐখোয়না চঙশিল্লিবা লান্থেং অসিদা ইনোৎ হাপ্লগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। নহা মীরোলশিং অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসি চাওখৎলক্নবগী য়ুম্ফমনি, অদুবু নার্কোতিক্সনা হায়রিবা নহা মীরোলশিং অসিবু মাঙহন্দুনা, লৈবাক চাওখৎনবগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল শোন্থহল্লি, অমদি অসিগুম্বা অশোনবা য়ুম্ফমদা মপাঙ্গল কনবা লৈবাক অমা শেমগৎপা ঙম্লোই হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍। লৈবাকসিগী নহাশিং মাঙহনবতা নত্তনা, নার্কোতিক্স লোন্না পুথোক পুশিন তৌবনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দসু চৈথেং পীরি‍। নার্কোতিক্স লোন্না পুথোক পুশিন তৌবনা লৈবাক্কী শেন্মিৎলোন্দা চৈথেং পীবতা নত্তনা, নার্কো-তেররগী খুত্থাঙদা নেস্নেল সিক্যুরিতী অমদি ঙমখৈবুসু মপাঙ্গল শোন্থহল্লি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মালেম শিনবা থুংনা লৈরিবা লৈবাক কয়ানা নার্কোতিক্সকী মায়োক্তা থেংনরিবা লান্থেং অসিদা মায় পাকপা ঙমদ্রবসু, ঙসি ভারতনা মীওই করোর ১৩০গী অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা মাঙদা চঙশিনমিন্নদুনা লান্থেং অসি মায় পাকপা ঙমগদবা তানফম অদুদা লৈরি হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍। লান্থেং অসিদা মায় পাকপা ঙমদবগী মরম অহুম লৈবা য়াই হায়না মহাক্না হায়খি: মসি লৈঙাকখক্তনা থেংনগদবা লান্থেং নত্তে, মীয়াম্নসু থেংনগদবনি, মসি দিপার্তমেন্ত অমখক্তনা থেংনগদবা নত্তে, পুম্নমক্না চপ মান্নবা খোঙজেলদা থেংনমিন্নগদবনি‍। চঙশিল্লিবা খোঙজঙ অসিদা অশোয়বা অমত্তা লৈহল্লোইদবনি অমদি দ্রগ শীজিন্নরিবা মীওই অদুনা ভিক্তিমনি অদুগা দ্রগ করবার তৌরিবশিং অদুনা ক্রিমিনেলনি, অমদি মখোয়গী মথক্তা মতিক চাবা থবক লৌখৎপা হায়রিবা পান্দম অসি ময়েক শেংনা থমগদবনি‍। ঐখোয়না মসিদা থবক পায়খৎলবদি ঐখোয় শোয়দনা মায় পাকপা ঙমগনি হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা গৃহ মন্ত্রালয়না ইনস্তিত্যুস্নেল স্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা, নার্কো এজেন্সী পুম্নমক্কী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা অমদি মীয়ামদা পাক শন্না ৱাখল তাহন্নবা কেম্পেন – হায়রিবা মমায় ৩ লোংবা লাল্লোং অমা শেম্লে‍। ঐখোয়না পি.এম. মোদীগী “তীম ইন্দিয়া অমদি হোল ওফ গভর্নমেন্ত এপ্রোচ” হায়বা লাল্লোং অসিদা পুন্না চঙশিনমিন্নদুনা দ্রগকী মায়োক্তা থেংনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না নার্কোতিক্সকী মায়োক্তা লান্থেংননবগীদমক মীওই অমনা পার্তী পোলিতিক্স অমদি পোলিতিকেল আইদিএলোজীদগী ৱাংমা লান্থোরকপা তাই হায়খি‍। লান্থেং অসি পার্তী পোলিতিক্স অমদি পোলিতিকেল আইদিওলোজীগী ৱাংমদা থোরক্তুনা থেংনগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। স্তেত লৈঙাক পুম্নমক্না জিরো তোলেরেন্সকী পরিংদা দ্রগ-ফ্রী ইন্দিয়াগী পান্দম ফংনবা চঙশিনগদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা হৌখিবা চহি অহুমসিদা দ্রগকী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেং অসিগী মহৈ পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওই হায়খি‍। ইং ২০০৬-২০১৩গী মরক্তা কেস ১,২৫৭খক্তমক রেজিস্তর তৌখি, অদুগা ২০১৪-২০২২ মনুংদনা মশিং অসি চাদা ১৮১গী চাংদা হেনগৎলক্তুনা কেস ৩,৫৪৪ রেজিস্তৌ তৌরকখি হায়না শ্রী সাহনা পাউদমখি‍। হায়রিবা মতমসিদা, ফাখিবা অপুনবা মীশিংসু হান্না ১,৩৬৩ ওইরম্বদগী ৫,৪০৮ ওইরক্তুনা চাদা ৩০০গী চাংদা হেনগৎলকখি‍। ২০০৬-২০১৩ মনুংদা দ্রগ কিলোগ্রাম লাখ ১.৫২ ফাগৎখি অদুগা ২০১৪-২০২২ মনুংদনা দ্রগ কিলোগ্রাম লাখ ৩.৭৩ ফাগৎখি‍। ২০০৬-২০১৩ মনুংদা লুপা করোর ৭৬৮ লোমগী দ্রগ ফাগৎখি, অদুগা ২০১৪-২০২২গী মনুংদনা শরুক ২৫ হেনগৎলক্তুনা লুপা করোর ২২,০০০গী দ্রগ ফাগৎখি‍।
ঐখোয়না ‘বতম তু তোপ অমদি ‘তোপ তু বতম মওংদা মাঙদা চঙশিন্দুনা দ্রগ নেতৱর্ক পুম্বা থুগাইগদবনি হায়না শ্রী অমিত সাহনা হায়খি‍। ইন্তরস্তেত অমদি ইন্তরনেস্নেল কেস খরদা মওং চুম্না থিগৎনবগীদমক কেসশিং অদু এন.সি.বি.দা শিন্নদুনা হায়রিবা এপ্রোচ অসিদা চঙশিনগদবনি হায়খি‍। এন্তি-নার্কোতিক্স তাক্স ফোর্স অমদি কন্ফরেন্স অসিগী মরুওইবা পান্দমদি ‘সোলুসন ওরিএন্তেদ থিঙ্কিং’ হায়বসিনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। দ্রগকী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেং অসিদা স্তেকহোল্দর পুম্নমক পুন্না চৎমিন্ননবগীদমক ভারত লৈঙাক্না জোইন্ত কোওর্দিনেসন কম্মিতী অমসু শেম্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। স্তেত পুম্নমক্না এন.সি.বি.না শেমগৎপা এনকোর্দ অমদি নিদান পোর্তেলশিং মপুং ফানা শীজিন্নবা মথৌ তাই হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍।
দ্রগকী মায়োক্তা লান্থেংনবদা ঐখোয়দা – পি.আই.দি.এন.দি.পি.এস. অমদি লনথুম ফাজিনবা – হায়রিবা মরুওইবা খুৎলায় অনি অসি লৈরি হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি‍। দ্রগ দীলরশিংগী মায়োক্তা মিনুংশি লৈতনা থবক লৌখৎপা তাই, মদুতদা লান্থেং অসি খুমাঙ চাওশিনবা ঙমগদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। দার্ক নেৎ অমদি ক্রিপ্তোকরেন্সী শীজিন্নবা থিংনবগীদমক স্তেতশিংনা কেন্দ্রগী এজেন্সীশিংগা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা তাই হায়না শ্রী সাহনা হায়খি‍। মসিগা লোয়ননা, স্তেত পুম্নমক্না ব্লোক চেন এনালাইসিস, মেপ ইন্তলিজেন্স অমদি দিজিতেল ফোরেন্সিকনচিংবা মতমসিগী তেক্নোলোজীশিং শীজিন্ননবগীদমক নেস্নেল ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি‍। হায়রিবা তেক্নিকশিং অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না থবক পায়খৎলবদি, লান্থেং অসিদা ঐখোয়না খোঙফম অনি মাঙদা চঙশিনবা ঙমগদৌরিবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
দ্রগশিং থৌওং চুম্না মাঙহন তাকহনবা মথৌ তাই, মদু নৎত্রবদি, শেঞ্জা থুমজানা মরম ওইরগা দ্রগশিং অমুক শীজিন্নরকপগী ওইথোকপা লৈ হায়না শ্রী অমিত সাহনা ফোঙদোকখি‍। দ্রগ মাঙহন তাকহনবগী থবক থৌরমশিং মীয়াম মাঙদা পাঙথোক্কদবনি, অমদি মসিনা মীয়ামদা ৱাখল তাহনবা হেনগৎহনগনি হায়না মহা্না এজেন্সী পুম্নমক্কী মফমদা হায়খি‍। স্তেত পুম্নমক্না কেসশিং থুনা লোইশিন্নবগীদমক এন.দি.পি.এস. অমদি ফাস্ত ত্রেক কোর্তশিং লিংখৎননবা স্তেত হায় কোর্তশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তাই হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍। পুলিস মোদর্নাইজেসন অমদি ফোরেন্সিক সাইন্স লেবোরেতরী (এফ.এস.এল.)শিং অপগ্রেদ তৌনবগীদমক লৈরিবা কেন্দ্রগী ফন্দশিং নার্কোগা মরী লৈনবা এফ.এস.এল. অপগ্রেদ তৌবদা শীজিন্নবা তাই‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। এন.দি.পি.এস.কী কম্মর্সিএল এফ্যার্সকী মতাঙদা থিজিন হুমজিনবগী থবকশিং ই.দি. অমদি অতৈ এজেন্সীশিংদা শীন্নগদবনি‍। ঐখোয়গী মীৎয়েঙদি নেতৱর্ক পুম্বসিবু থুগাইবদা থমগদবনি‍। মসিগী মথক্তা, ঐখোয়না রিহেবিলিতেসন অমদি মীয়ামদা ৱাখল তাহনবগী থবকশিংসু পায়খৎকদবনি, মসিনা ঐখোয়না চাউনা কান্নহনগনি, হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমদি কোওপরেসন মন্ত্রীনা, পুলিস তেক্নোলোজী মিসনগী মখাদা ভারত লৈঙাক্না পীরিবা ফেসিলিতীশিংগী মরক্তা নার্কোতিক্সতা অহানবা প্রাইওরিতী পীগদবনি হায়খি‍। এনকোর্দকী থাক মরিমক্কী মীফমশিং, - কেন্দ্রদা অনি অমদি স্তেতকী থাক্তা অনি, চাং নাইনা পাঙথোক্কদবনি‍। দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা পাঙথোকপা এনকোর্দ মীফম খ্বায়দগী মরুওইবনি‍। স্তেত খুদিংমক্না দিস্ত্রিক্তকী থাক্কী এনকোর্দ মীফমশিং পাঙথোকপদা চপ মান্ননা হোৎনগদবনি‍। ইনফোর্মেসন পুম্নমক সেন্ত্রেলাইজ এনকোর্দ পোর্তেলদা অপলোদ তৌগদবনি, মসিনা পুম্নমক্তা নোলেজ মেনেজমেন্ত সিস্তেমগী মওংদা মতেং ওইগনি‍। ঐখোয়গী ইনভেস্তিগেসন অসি ইন্তরনেস্নেল দ্রগ ত্রাফিক্কিং নেতৱর্ক য়ৌহনবা তাই অমদি লৈবাক্কী মফম অমা হেক্তদা লৈরিবা নেতৱর্ক্কী মরী পুম্নমক থদৎপা হায়বসি এন্তি-নার্কোতিক্স তাস্ক ফোর্সশিংগী মকোকশিংগী থৌদাংনি‍। দ্রগকী প্রোব্লেম অসিগী মরমদা ঈ-পাউ ফংনবগীদমক অমদি ঐখোয়গী লান্থেংদা পুক্নিং চঙনবগীদমক দিস্ত্রিক্ত অমদি স্তেতকী ওইবা দ্রগ নেতৱর্ক চার্ত শেমগৎকদবনি‍। সিস্তেম অসিবু মায় পাকপদা ওন্থোক্নবগীদমক, মসিদা ঐখোয়গী সেন্সিতিবিতীবু পুশিনবা তাই‍। সমুদ্রগী লম্বীদা দ্রগ লোন্না পুথোক পুশিন তৌবা থিংনবগীদমক কেন্দ্রগী এজেন্সীশিং, সমুদ্র খোঙবালগী স্তেতশিং অমদি লমদমদুগী মীওইশিংগগী মরক্তা য়াম্না ফবা মওংনা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবা মথৌ তাই হায়না শ্রী সাহনা ফোঙদোকখি‍।
শ্রী অমিত সাহনা, দ্রগকী মায়োক্তা চত্থরিবা লান্থেং অসি তশেংনমকা খুদোংথিনিংঙাইনি অদুবু ২০৪৭ ফাওবদা দ্রগ-ফ্রী ইন্দিয়া পুরক্নবগী থম্লিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম অসি ফংহন্নবগীদমক ঐখোয় অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা মাঙদা চঙশিনবা তাই হায়খি‍।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah attends the 1st National Conference of Heads of Anti-Narcotics Task Force of States and Union Territories as Chief Guest, in New Delhi today
Under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, we will work together with determination to build a drug- free India by 2047
Drug-free India is very important for the coming generations and future, today we are standing at such a stage in the fight against drugs from where if we move ahead with determination, collective efforts, Team India and Whole of Government approach then victory is certain
Strict Action should be taken against the drug dealers who not only ruin the country's young generation for money, but also destroy the country's economy and compromise the national security through narco-terror
It is necessary to destroy drugs through proper process, otherwise, there will be chances of rotation of drugs due to corruption, programs to destroy drugs should be held in public, which will increase public awareness
India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is at a decisive stage today and we can win this fight against drugs with the determination of 130 crore Indians
If we fight against narcotics with a well-planned and in a coordinated manner, only then we will be able to give a good future to our coming generations by making a drug-free India in the centenary of independence
All states should also use central funds to carry out narco related FSL upgradation
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Home Affairs has made a 3 points strategy - strengthening of institutional structure, coordination among all narco agencies and extensive public awareness campaign
We have to fight and win the battle against drugs by taking PM Modi's “Team India and Whole of Government Approach” together
Coastal states/districts should further strengthen their coordination with central agencies to prevent drug smuggling through sea route
This battle has to be fought rising above party politics and political ideology, with zero tolerance approach all state governments should move forward to achieve the goal of drug -free India
We have to demolish the entire drug network moving forward with 'Bottom to Top' and 'Top to Bottom' approach
We have two important weapons in the fight against drugs - PITNDPS and confiscation of property, we should act ruthlessly against drug dealers only then this fight will gain momentum
19 APR 2023 7:44PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah attended the first National Conference of Heads of Anti-Narcotics Task Force of States and Union Territories, as the Chief Guest, in New Delhi today. Shri Amit Shah also released the Annual Report (Special Edition), 2022 and Drug Free India, National Resolution Booklet of Narcotics Control Bureau (NCB). Shri Shah also launched a mobile app and web portal - 'Map Drugs' which will help in identifying and destruction of illegal farming in the country. Union Home Minister virtually inaugurated the office complex of NCB, Indore Regional Unit. On this occasion Union Minister for Social Justice and Empowerment, Dr. Virendra Kumar, Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary, and Director General of NCB, Shri S.N. Pradhan, were present along with other dignitaries.
In his address, Shri Amit Shah said that under the guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi, we are committed to build a drug-free India by 2047. He said that the vision of drug-free India is important for the future generations, and at this crucial stage in the fight against drugs, if we move forward with determination, collective efforts, “Team India” and “Whole of Government Approach”, then our victory is certain.
Union Home Minister said that today an app to identify illegal farming has been launched, the annual report of NCB has been released and the regional office of NCB in Indore has also been inaugurated. He said that all these steps would provide impetus to our fight against the narcotics. Shri Shah said that the young generations are the foundation for the development of our country, but narcotics is ruining these young generations, thereby weakening the foundation of country's development, and on such weak foundations a strong country cannot be built. He said that apart from ruining the youth of the country, smuggling of narcotics also affect the country's economy. Smuggling of narcotics not only impacts the economy of the country, but also compromises the national security and borders through narco- terror.
Shri Amit Shah said that while many countries across the globe have failed in the battle against narcotics, India is at a stage where we can win against this fight by moving forward with the determination of 130-crore people. He said that there can be three reasons for failure against this fight: It must be understood that it is not just the fight of the government, but of the people, that it is not the fight of any one department, but everyone has to fight it together with equal intensity. There should not be any mistake in the approach and our goal should be clear that one who consumes drugs is a victim and one who deals in drugs is a criminal, and they need to be dealt with firmly. Shri Shah said that we will definitely win if we work on it. He said, the Ministry of Home Affairs under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has devised a 3-point strategy -strengthening of institutional structure, coordination among all narco-agencies and comprehensive public awareness campaign. Shri Shah said that we should move forward with Team India and Whole of Government Approach. He said that one should rise above party politics and political ideology in this fight against the narcotics. He said that this battle has to be fought rising above party politics and political ideology. He said that with zero tolerance approach all state governments should move forward to achieve the goal of drug -free India.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the outcomes of the fight against drugs in the last three years have been encouraging. Shri Shah informed that while only about 1,257 cases were registered between the years 2006-2013, the number has increased by 181 percent to 3,544 between 2014-2022. During the same period, the total number of arrests increased by almost 300 percent to 5,408 as against 1,363 arrests. During 2006-2013, 1.52 lakh kilograms of drugs were seized which doubled to 3.73 lakh kilogram between the years 2014-2022. Drugs worth Rs. 768 crore were seized between 2006-2013, which has increased by more than 25 times to Rs. 22,000 crore between 2014-2022.
Shri Amit Shah said that we have to move forward with 'Bottom to Top' and 'Top to Bottom' approach to destroy the entire network of narcotics. He said that in a few selected interstate and international cases these approaches should be developed by giving them to NCB for proper investigation. He emphasised that the main objective of the Anti-Narcotics Task Force and this conference is ‘Solution Oriented Thinking’. He added that the Government of India has also constituted a Joint Coordination Committee to take all stakeholders together in the fight against drugs. Shri Shah said that all the states must make full use of the NCORD and NIDAN portals created by the NCB.
Union Home Minister said that we have two important weapons in the fight against drugs – PITNDPS and confiscation of property. He said that ruthless action should be taken against the drug dealers only then this fight will gain momentum. Shri Shah said that the states should work in coordination with the central agencies to curb the use of dark net and cryptocurrency. Along with this, all the states should also work together with the National Forensic Science University to use modern technologies like block chain analysis, map intelligence and digital forensics. He said that if we work well along with these techniques, we will find ourselves two steps ahead in this fight.
Shri Amit Shah said that unless drugs are destroyed through proper process, there will be chances of rotation of drugs due to corruption. He asked all the agencies that drugs destruction should be held in public, which would also help us in creating social awareness. Shri Shah said that all the States should work along with the State High Courts to set up NDPS and Fast Track Courts, which would result in speedy disposal of cases. He said that the central funds available for police modernization and upgradation of Forensic Science Laboratories (FSLs) should also be used for narco related FSL upgradation. He said that cases related to investigation of the commercial affairs of NDPS should be referred to ED and other agencies. Shri Shah said that our emphasis should be on dismantling the entire network. Apart from this, we also have to associate ourselves with rehabilitation and public awareness campaign, which will benefit us a lot.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation Minister said that the first priority should be given to narcotics among the facilities provided by the Government of India under the Police Technology Mission. He said that meetings of all four level of NCORD, two at the central and two at the state, should be held regularly. He said that district level NCORD meeting is the most important. Shri Shah said that every state should equally make efforts to have district level NCORD meetings. He said that if all the information is uploaded on the centralized NCORD portal, it will help everyone in the form of Knowledge Management System. He said that our investigation must reach the international drug trafficking network and it is the responsibility of all the chiefs of Anti-Narcotics Task Forces to destroy all linkages of network in any part of the country. He said that the drug network chart of the district and the state must be made, so that we would get information about the spread of the problem and the focus of our fight. Shri Shah said that to convert the system into success, we have to connect our sensitivity with it. He said that there should be very good coordination between the central agencies, the coastal states and the local population to stop drug smuggling through the sea route.
Shri Amit Shah said that the fight against drugs is certainly difficult but we all have to resolve and move forward to achieve Prime Minister Shri Narendra Modi's goal of a drug-free India by 2047.