হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
লু-নানবা অমসুং হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিং চাবগী চৎনবী য়োকখৎনবা লৈবাক শীনবা থুংনা ফুদ স্ত্রিৎ ১০০ শেমগৎনবা হেল্থ মিনিস্ত্রিনা থৌরাং তৌরে
রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা ফুদ স্ত্রিৎ অমদা লুপা করোর ১গী শেন্থং পীগনি
ফুদ স্ত্রিৎ মাইপাকহন্নবা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী হৌজিক পায়খৎলিবা অতোপ্পা স্কিমশিং পুনশিনগনি
হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিং য়োনবা অমসুং চাবগী থবক অসিনা লমদম অমগী অচা-অথকশিংগী ললোন-ইতিক লু-নানবা হেনগৎহনবদা নত্তনা, মফম অদুগী থবক ফংবা, তুরিজম অমসুং শেন্মীৎলোন ফগৎহনগনি
20 APR 2023 4:02PM by PIB Imphal
মরুওইবা অমসুং অনৌবা খোঙথাং অমদা, লৈবাক অসিগী জিলা ১০০দা ফুদ স্ত্রিৎ ১০০ হাংদোক্নবা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিনা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগা খুৎশম্নদুনা রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা খঙহনখ্রে। লু-নানবা অমসুং হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিং শেম-শাবা অমসুং চাবগী চৎনবী লৈহন্নবা লৈবাক শীনবা থুংনা অসিগুম্বা স্ত্রিৎ ফুদশিং লিংখৎনবা খুদম অমা শেমগৎনবা চাংয়েং অমা ওইনা থবক অসি পায়খৎপনি। প্রোজেক অসিগী পান্দমদি অচা-অথক্কী ললোন-ইতিক তৌরিবশিং অমসুং মীয়াম মরক্তা লু-নানবা অমসুং হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিং শেম-শাবা অমসুং চাবগী চৎনবী পুক্নিং থৌগৎপনি। মসিনা অচা-অথকশিংদগী থোকহনবা হকচাং ঙমদবা হন্থহনগনি অমসুং হকচাং নাদা-য়েক্তনা লৈবা ঙমহনগনি।
রাজ্যশিংদা থাবা চেরোল অমদা, য়ুনিয়ন হেল্থ সেক্রেতরি শ্রী রাজেস ভুসন অমসুং হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্সকী সেক্রেতরি শ্রী মনোজ জোসিনা হায়খি লু-নানবা অমসুং হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিং লাইনা ফংহনবা অসি মীয়াম হকচাং ফনা লৈনবা মরুওইবা অমনি। হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিং চাবগী চৎনবী অসিনা ‘ইত রাইত কেম্পেন’ অমসুং ফুদ সেফতি চাউখৎহনবা খক নত্তনা, মসিনা লমদম অমগী অচা-অথকশিংগী ললোন-ইতিক লু-নানবা হেনগৎহনগনি, মফম অদুগী থবক ফংবা, তুরিজম অমসুং শেন্মীৎলোন ফগৎহনগনি। মসিনা মৈখু চেন্দবা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম অমা লৈহনবা ঙমগনি।
লম্বী মতাইদা অচা-অথকশিং য়োনবা অমসুং চাবা অসি ভারতকী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক অমনি অমসুং লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরি। লম্বী মতাইদা অচা-অথকশিং য়োনবা অসিদা লমদম অমগী মথেল কয়া উবা ফংলি। লম্বী মতাইদা অচা-অথকশিং য়োনবা অসিনা মীওই মিল্লিয়ন কয়াদা মমল হোঙনা নোংমগী চীঞ্জাক ফংহনবতা নত্তনা মীওই কয়া থবক ফংহল্লি অমসুং তুরিজম ইন্দস্ত্রিসু য়োকখৎলি। লম্বী মতাইদা অচা-অথকশিং য়োনফমশিংগী লু-নানবা অমসুং হকচাং শোক্তবা চীঞ্জাকশিংগী ৱাফম অসি য়াম্না চিংননিঙাই ওইবা ৱাফম অমা ওইরি। হায়রিবা অচা-অথক য়োনফমশিং অসিদা চীঞ্জাকশিং লাইনা ফংলবসু, মসি চীঞ্জাক্তা ফত্তবা য়ানশিনবা অমসুং লু-নানবা ৱাৎপা অমসুং হকচাং শোক্নিংঙাই ওইবা চীঞ্জাকশিংগী মতাংদা হকশেলগী অচৌবা শিংনবা অমা ওইরি।
মসিগী অখন্নবা থবক অসি নেসনেল হেল্থ মিসনগী খুৎথাংদা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা ফাসাইগী তেক্নিকেলগী তেংবাংগা লোয়ন্না পায়খৎকনি। রাজ্যশিং/য়ু.তিশিংদা ফুদ স্ত্রিৎ অমদা লুপা করোর ১গী শেন্থং পীগনি। লৈবাক অসিগী জিলা ১০০দা অসিগুম্বা লম্বী মতাইদা অচা-অথক য়োনফম মফম ১০০ শেমগৎকনি। হায়রিবা লম্বী মতাইদা য়োনগদৌরিবা চীঞ্জাকশিং অদু ফাসাইগী চৎন-কাংলোনশিংগী মতুংইন্না য়োনগনি অমসুং নেসনেল হেল্থ মিসনগী মখাদা শেন্থং অদু রেসিও ৬০:৪০ নত্ত্রগা ৯০:১০গী মতুংইন্না পীগনি।
শেন-থুম অমসুং ফিজিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা থবকশিংদা রাজ্য থাক্তা মিউনিসিপাল কোওপরেসনশিং, দিবলপমেন্ত ওথোরিতিশিং অমসুং দিস্ত্রিক কল্লেক্তরশিংনা থৌদাং লৌগনি। তোঙান-তোঙানবা থবকশিং হায়বদি চীঞ্জাক শেম-শারিবশিং ত্রেনিং পীবা, থার্দ পার্তি ওদিৎ অমসুং ইত রাইত স্ত্রিৎ ফুদ হবস সর্তিফিকেসনগী থবকশিং পায়খৎলে। হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিগী দিনদয়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল অর্বান লাইফলিহুদস মিসনগী কম্পোনেন্ত অমা ওইরিবা “সপোর্ত তু অর্বান স্ত্রিৎ ভেন্দরস(এস য়ু এস ভি) স্কিম পায়খৎলে। মসিগী মথক্তা রাজ্যশিংনা স্ত্রিৎ ভেন্দরশিংদা ফুদ সেফতি, লু-নানবা অমসুং অমোৎপা মফম চানা লোইশিনবগী মতাংদা ত্রেনিং পীগনি।
রাজ্যশিংদা শেমগৎকদবা ফুদ স্ত্রিৎ মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
ফুদ স্ত্রিৎ মশিং
১
অন্ধ্র প্রদেস
৪
২
অসাম
৪
৩
বিহার
৪
৪
ছতিসগর
৪
৫
দিল্লি
৩
৬
গৱা
২
৭
গুজরাত
৪
৮
হরিয়ানা
৪
৯
হিমাচল প্রদেস
৩
১০
জে অমসুং কে
৩
১১
ঝারখান্দ
৪
১২
কর্নাতকা
৪
১৩
কেরলা
৪
১৪
লাদাখ
১
১৫
মধ্য প্রদেস
৪
১৬
মহারাস্ত্রা
৪
১৭
ওরিসা
৪
১৮
পঞ্জাব
৪
১৯
রাজস্থান
৪
২০
তামিল নাদু
৪
২১
তেলঙ্গানা
৪
২২
উত্তর প্রদেস
৪
২৩
উত্তরখান্দ
৪
২৪
নোংচুপ বেঙ্গল
৪
২৫
অরুনাচল প্রদেস
১
২৬
মনিপুর
১
২৭
মেঘালয়
১
২৮
মিজোরম
১
২৯
নাগালেন্দ
১
৩০
সিক্কিম
১
৩১
ত্রিপুরা
১
৩২
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
১
৩৩
চান্দিগর
১
৩৪
দমন অমসুং দিয়ু অমসুং নগর হাভেলি
১
৩৫
লাক্ষদ্বিপ
১
৩৬
পুদুচেরি
১
অপুনবা
১০০

Ministry of Health and Family Welfare
Ministry of Health proposes operationalizing of 100 Food Streets across the country to promote hygienic and safe food practices
Financial assistance of Rs. 1 crore per Food Street to states/UTs
Convergence with other ongoing schemes of Ministry of Housing & Urban Affairs to make food streets a success
Safe food practices not only improve hygiene credibility of local food businesses, but also boost local employment, tourism and economy
20 APR 2023 4:02PM by PIB Delhi
In a significant and innovative move, Union Health Ministry in collaboration with Ministry of Housing & Urban Affairs has requested states/UTs to develop 100 food streets in 100 districts across the country. This initiative is being taken up as a pilot project to create an example for other such streets to come up across the country for ensuring hygienic and safe food practices. The aim of this project is to encourage safe and healthy food practices among food businesses and community members, thus, reducing foodborne illnesses and improving the overall health outcomes.
In a letter to states, Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary and Shri Manoj Joshi, Ministry of Housing & Urban Affairs Secretary have highlighted that “Easy access to safe and hygienic food is vital for the good health of citizens. Safe food practices not only promote “eat right campaign” and food safety, but will improve hygiene credibility of local food businesses, boost local employment, tourism and in turn, economy. It also leads to a cleaner and greener environment.”
Street foods have traditionally been an integral part of Indian society and are present all across the Country. They represent the rich local tradition of cuisine. Street foods not only provide daily diet at affordable prices to millions but also provide direct employment to a large number of people and also support the tourism industry. Food Safety and Hygiene at street food outlets & hubs remain a matter of concern. With rapid urbanization, while these hubs have led to easy access to food, this has also aggravated the issue of food contamination & associated health issues due to unhygienic and unsafe food practices.
This unique initiative will be implemented through National Health Mission (NHM) in convergence with Ministry of Housing and Urban Affairs & with technical support from FSSAI. The financial assistance for the initiative to States/UTs in the form of Rs.1 crore per food street/districts will be given to fill up critical gaps. 100 such food streets will be opened up in 100 districts across the country (List given below). This assistance will be provided under National Health Mission (NHM) in the ratio of 60:40 or 90: 10 with the condition that standard branding of these food streets will be done as per FSSAI guidelines.
Municipal Corporations/Development Authorities/ District Collectors at the state level will take major initiatives to ensure convergence in terms of financial resources & physical infrastructure. Various other initiatives such as training of food handlers, independent third party audits, and certification of Eat Right Street Food Hubs 'SOP for Modernisation of Food Streets', have been taken to enhance food safety standards. Schemes like "Support to Urban Street Vendors (SUSV)", a component of Deendayal Antyodaya Yojana- National Urban Livelihoods Mission (DAYNULM), Ministry of Housing and Urban Affairs have also been taken up. In addition, States/UTs can also conduct training programmes for street vendors to orient them on aspects vis. food safety, maintenance of hygiene, and waste disposal.
State wise list of suggestive number of food streets
S.N.
State/UT
No. of food streets
1
Andhra Pradesh
4
2
Assam
4
3
Bihar
4
4
Chhattisgarh
4
5
Delhi
3
6
Goa
2
7
Gujarat
4
8
Haryana
4
9
Himachal Pradesh
3
10
Jammu & Kashmir
3
11
Jharkhand
4
12
Karnataka
4
13
Kerala
4
14
Ladakh
1
15
Madhya Pradesh
4.
16
Maharashtra
4
17
Odisha
4
18
Punjab
4
19
Rajasthan
4
20
Tamil Nadu
4
21
Telangana
4
22
Uttar Pradesh
4
23
Uttarakhand
4.
24
West Bengal
4
25
Arunachal Pradesh
1
26
Manipur
1
27
Meghalaya
1
28
Mizoram
1
29
Nagaland
1
30
Sikkim
1
31
Tripura
1
32
A & N Islands
1
33
Chandigarh
1
34
DI) & DNH
1
35
Lakshadweep
1
36
Puducherry
1
Total
100