তেক্সতাইল মন্ত্রালয়
সোম্নাথ অমসুং দ্বার্কাগী হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ একজিবিসন্না তমিল নাদু অমসুং গুজরাত রাজ্যশিংগী ফজরবা মখল মথেল কয়া উৎলি
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না এপ্রিল 21-23, 2023দা ইন্দস্ত্রী স্তেকহোলদরশিংগা লোয়ননা রাজকোত্তা চিন্তন শিবির পাংথোক্কনি
গুজরাত্তা সাইরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম পাংথোক্কনি
19 APR 2023 1:21PM by PIB Imphal
তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না গুজরাতকী সোম্নাথ অমসুং দ্বার্কাগী হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ একজিবিসন অমা শীনখ্রে অমসুং মসিদা তমিল নাদু অমসুং গুজরাত রাজ্যশিংগী ফজরবা মখল মথেল কয়া উৎলি। তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা মরু ওইবা এজেন্দা অমসুং হৌজিক্কী ওইরিবা ফিভমগা হকথেংননা মরী লৈনবা ৱাফম কয়াগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা এপ্রিল 21-23, 2023দা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী স্তেকহোলদরশিংগা লোয়ননা তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না রাজকোত্তা চিন্তন শিবির পাংথোক্কনি।
মসিগী থবক-থৌরমশিং অসি ‘সাউরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম’গী শরুক অমনি। ‘সাউরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম’ অসিদি কেন্দ্র অমসুং গুজরাতকী রাজ্য সরকারগী মরক্তা নক্ননা খুৎশম্নদুনা পাংথোকপনি অমসুং মসিদা তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং তেক্সতাইল মন্ত্রালয়না য়াওনা অতোপ্পা মন্ত্রালয় কয়ানসু শৌগৎলি।
নুমিৎ নিনি চঙনা পাংথোক্কদবা চিন্তন শিবির অসিদা (1) হোম তেক অমসুং ক্লোথ তেক পোত্থোকশিংদা মিৎয়েং চঙদুনা তেক্নিকেল তেক্সতাইলগী লমদা ভারত্তা লৈবা খুদোংচাবশিং থীদোকপা, (2) সস্তেনেবিলিতী অমসুং সর্ক্যুলেরিতীগী রোদমেপকী মতাংদা এক্সপর্তশিংনা খন্ন-নৈনবগী সেসন অনি অসি এপ্রিল 21, 2023দা পাংথোক্কনি। লশিং অমসুং মীওইবনা শাবা ফাইবরগী মরী লৈনবা তেক্সতাইল এদভাইজরী গ্রুপ (TAG) মীফম অমা এপ্রিল 22, 2023গী নুংথিলদা পাংথোকপগী থৌরাং লৈরি, মসিগী মতুংদা হেন্দলুম অমসুং হেমদিক্রাফ পোত্থোকশিংগী ই-কম্মর্স পোর্তেল সোফ লোঞ্চ তৌবগী থৌরম্না মখা তাগনি।
তমিল নাদুগী শহর/তাউন 47দা হৌজিক খুন্দা লৈতাদুনা লৈরিবা সাউরাস্ত্রগী মীওই লাখ 13গী হৌরকফম অসি গুজরাত রাজ্যদগীনি। ফিশা-লোনশাগী মথক্তা অতোপ্পা থবক কয়াদা মখুৎ হৈবা সাউরাস্ত্রগী মীওই কয়ানা মীরম মচানা লান্দারকপদগী অৱা-অনা কয়া থোকহনবদগী মদুরাই অমসুং রাজ্য অসিগী অতোপ্পা শহরশিংদা চহি 400গী মমাংদা মাইগ্রেত তৌরকখি হায়না পুৱারীগী ৱাফম কয়ানা ফোংদোক্লি।
এপ্রিল 2023গী মনুংদা সোম্নাথ, দ্বার্কা অমসুং স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী (গুজরাত)দা তোঙান-তোঙানবা থৌরম শীন্দুনা সাউরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম (STS) পাংথোক্লিবা অসিগী পান্দমদি সাউরাস্ত্রা অমসুং তমিল নাদুগী মরক্তা চহি কয়াদগী লৈরক্লিবা মরুপ-মপাং অমসুং নাৎকী মরীবু হেন্না খুমাং চাউশিলহনবনি। STS অসিদি ভারত সরকারগী ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’ (EBSB) খোঙথাংগী মখাদা পাংথোকপা থৌরম পরেংশিংগী মরক্তা হাপচিনবা মশক নাইবা থৌরম অমনি।
ইকায় খুম্নইনিংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান্না লমজিং-লমতাকপা ESBS খোঙথাং অসিনা রাজ্য/UTগী পুংবা শেম্বগী ৱাখল্লোন ইন্দুনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্য/UTশিংগী মীয়াম মরক্তা পাউ ফাওনবা হেনগৎহনবা অমসুং নুংশি চান্নবগী ফিভমশিং খুমাং হেন্না চাউশিলহনবগী পান্দম থম্লি। পুংবা শেম্লবা রাজ্য/UTশিংনা লোল, লিতরেচর, চাকচা-য়ুথক, কুহ্মৈ, নাৎকী থৌরম, তুরিজম্নচিংবা হীরম কয়াগী মতাংদা লৌশিং লান্নগনি।
সাউরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম অসিদি ভরানসীদা মমাংগী চহিদা পাংথোকখিবা কাশী তমিল শঙ্গমমগী মখা চত্থবনি। থৌরম অসিদা শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা “ঐখোয়গী অমৃত কালগী ৱারেপ অসিদি লৈবাক পুম্বগী অমত্তা ওইনা হোৎনমিন্নদুনা ফংহনবা ঙমগনি” হায়না ফোংদোকখিবনি অমসুং কাশী তমিল শঙ্গমম্না পুরকপা কান্নবা মহৈ কয়াবু খুমাং চাউশিলহনবদা অহেনবা মিৎয়েংসু চঙখিবনি।
‘সাউরাস্ত্রা তমিল শঙ্গমম’ খোঙথাংনা তমিল নাদুদা লৈরিবা সাউরাস্ত্রা খুন্নাইগী ইনাক খুল্লবা নাৎকী হেরিতেজ চাউখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। মসিনা তমিল নাদুগী সাউরাস্ত্রিয়নশিংগী মফমদা গুজরাত্তা লৈবা মখোয়গী মচিল-মনাওশিংগা নকশিন্নবা অমসুং মখোয়গী অমত্তা ওইবা ত্রেদিসন অমসুং ভেল্যুশিংগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী ফম্বাক অমা পীগনি।

Ministry of Textiles
Exhibition of handloom and handicraft at Somnath and Dwarka showcases the exquisite range from the States of Tamil Nadu and Gujarat
Ministry of Textile to organise Chintan Shivir with industry stakeholders on 21-22 April 2023 at Rajkot
Saurashtra Tamil Sangamam to be celebrated in Gujrat
19 APR 2023 1:21PM by PIB Delhi
The Ministry of Textiles has organised an exhibition of handloom and handicraft at Somnath and Dwarka, showcasing the exquisite range of handloom and handicraft from the States of Tamil Nadu and Gujarat. The Ministry is also organizing a Chintan Shivir with Textile Industry stakeholders on 21-22 April 2023 at Rajkot, to discuss and deliberate upon various important agendas and topical issues pertaining to the textile industry
The activities are a part of “Saurashtra Tamil Sangamam”. The 'Saurashtra Tamil Sangamam' is organized in close coordination between Central and State Government of Gujarat, supported by various institutions and ministries including the Ministry of Textiles.
The Chintan Shivir program spread over 2 days shall include 2 expert discussions on (a) exploring opportunities for India in Technical Textile with focus on Home-Tech and Cloth-Tech products and (b) Roadmap for Sustainability & Circularity on 21st April 2023. Textile Advisory Group (TAG) meetings on cotton and man-made fibres are planned to take place in the afternoon of 22nd April 2023, followed up with Soft Launch of e-commerce portal of Handloom & Handicraft products.
A population of around 13 lakh Saurashtrian people currently settled in 47 cities/ towns of Tamil Nadu trace their origins to the Gujarat State. The historical accounts mention that the Saurashtrian people, highly adept in variety of tasks in addition to weaving,migrated to Madurai and other cities of the State in large numbers some 400 years ago, owing to upheavals caused by external invasions.
The objective of Saurashtra Tamil Sangamam (STS) organized through various programmes at Somnath, Dwarka and Statue of Unity (Gujarat), during the month of April 2023, is to promote age-old ties and cultural linkages between Saurashtra and Tamil Nadu. The STS is another important milestone event added to the series of events conducted under the Government of India’s ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ (EBSB) initiative.
The EBSB initiative, guided by the vision of Hon’ble Prime Minister of India Shri Narendra Modi, aims to enhance interaction & promote mutual understanding between people of different States/UTs through the concept of State/UTs pairing. The paired States/UTs carry out engagements with one another in multiple spheres including language, literature, cuisine, festivals, cultural events, tourism, among others.
The Saurashtra Tamil Sangamam is in perfect continuity to the Kashi Tamil Samgamam that took place last year at Varanasi, wherein our Hon’ble Prime Minister, Shri Narendra Modi, reiterated that “Our resolutions in ‘Amrit Kaal’ will be fulfilled by the unity and collective efforts of the whole country” and emphasised on furthering the positive outcomes brought by Kashi Tamil Sangam.
The 'Saurashtra Tamil Sangamam' initiative aims to promote the rich cultural heritage of the Saurashtra community living in Tamil Nadu. It will provide a platform for Saurashtrians in Tamil Nadu to connect with their brethren in Gujarat and celebrate their shared traditions and values.