থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
"২০২৩গী নহাশিংনা ২০৪৭গী ভারত মশক তাক্কদৌরিবনি" হায়না কেন্দ্র মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়রি
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ৱাফম অসি পীস বিল্দিং এন্দ রিকন্সিলিএসন: অসরিং ইন এন ইরা ওফ নো ৱার হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা য়ুথ ২০ কন্সলতেসন্দা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াদুনা ফোঙদোকখিবনি
19 APR 2023 1:28PM by PIB Imphal
সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); পিওএম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমদি স্পেসকী এম.ও.এস. দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ২০২৩গী নহাশিং অসিনা ২০৪৭গী ভারত মশক তাক্কদৌরিবনি হায়না ঙসি ফোঙদোকখ্রে‍।
য়ুনিভর্সিতী ওফ জম্মুদা পীস-বিল্দিং এন্দ রিকন্সিলিএসন: অসরিং ইন এন ইরা এফ নো ৱার হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা য়ুথ ২০ কন্সলতেসন্দা অথোইবা মীথুং ওইনা ৱা ঙাঙলদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা নীংতম্লবা মতুংদা মীরোল অহুম লানখ্রে অমদি হৈশিংবা অমসুং মতিংগী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে অদুবু ফেবরেবল ওইবা ফীভমদি ৱাৎলম্মী, অমদি হায়রিবা ফীভম অসি প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফংহল্লে হায়খি‍। মরম অসিনা মসি অফবা তাঞ্জা অমনি অদুবু মসি শিংনবা অমসুনি অমদি লাইবক ফবা অমসুনি মরমদি হায়রিবা নহাশিং অসিনা India@2047 গী মরাইবক লেপকদৌরবনি‍। ঙসি চহি কুন্থ্রা শুরবশিং অসি প্রাইম সিতিজনশিংনি, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ২০২৩ অসি, ভারতনা জি২০ প্রেসিদেন্সী পায়বগা লোয়ননা ভারতকীদমক্তা য়াম্না মরুওইবা চহি অমনি‍। অসিগুম্লবা য়াইফরবা চহি অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা তুং কোইনা চৎকদবা, দিমিনিসিং রিতর্নগী কাঙলোন থুগাইবা, অনৌবা শিংনবশিংগা লোয়ননা হেন্না হেন্না মপাঙ্গল কনখৎলক্কদবা লৈঙাক্লোনগী মোদেল অমা পীরে হায়বদা হায়মনবা থোক্লরোই‍। মরম অদুনা ঙসিগী মীফমসিগা মরী লৈননা ৱাখলদা থমগদবা ৱাফমদি ২০২৩গী মোদী গভর্নেন্স অমদি ২০২৩গী নহাশিংগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি করিনো হায়বসিনি‍।
২০১৪দা লৈঙাক শেম্লবা মতুংদা, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী লৈঙাক অসিনা লায়রবা য়োকখৎনবা, নুপীশিং মপাঙ্গল হাপ্নবা অমদি নহাশিংগী ফীভম ফগৎহন্নবা মায়কৈদা কত্থোক্কনি হায়খি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ২০১৪গী মমাঙদা, লৈবাকসিদা লৈরম্লিবা ফীভম অসি পেন্দবা অমদি নীংবা কায়বগী মতৌনি‍। মে ২৬, ২০১৪গী নুমিদাংৱাইরমদা নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌখিবা মতমদা, ঐনা থাংজিল্লিবা অসি নীংবা কায়বদগী মঙলান চাওবগী মায়কৈদা চঙশিল্লিবা খোঙচৎ অমনি হায়খি‍। মরম অসিনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী লৈঙাক্না নহাশিংদা মরুওইবা মীৎয়েঙ থমগনি হায়না ফোঙদোকখিবদা, মীওই কয়ানা মদুবু চিংনবা মীৎয়েঙনা য়েংখি‍। অদুবু ঙসি অদোম্না হঙ্গৎনা য়েংলুবদা, লৈঙাক অসিনা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা চহি ৯ মপুং ফারকপগা লোয়ননা মোদীনা ফোঙদোকখিবা ৱাফম থবক্না উৎলে অমদি মহাক্কী কাঙবুবুসু ফোঙদোকখিবা ৱাফম থবক্না উৎহল্লে হায়বসি খুদম চাংদমগা লোয়ননা মরম চানা অদোম্না হায়বা ঙম্লগনি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
মে ২০১৪দা লৈঙাক পায়রবা মতুংদা, থা অনি অহুমগী মনুংদা, গেজেতেদ ওফিসরশিংনা সর্তিফিকেতশিং এতেস্ত তৌবগী চৎনবী মুত্থৎখি‍। চহি অমগী মনুংদা, প্রধান মন্ত্রীনা রেদ ফোর্ত মথক্তগী থোং মান্নবা ফীভম পুরক্নবগীদমক থবক লৌবদা ইন্তর্ভিউ তৌবগী চৎনবী মুত্থৎনবা ৱাফম লাউথোকখি‍। পেন্সনগী মতাঙদা অহল ওইরবা সিতিজনশিংদা লাইফ সর্তিফিকেৎ লৌবগী অৱাবা মায়োক্নহন্দনবগীদমক ফেস রিগোগনিসন তেক্নোলোজী হৌদোকখি‍। থবক থৌরম অয়াম্বা ওনলাইন্দা ওন্থোকখি অমদি ত্রান্সপেরেন্সী, একাউন্তেবিলিতী অমদি সিতিজন পার্তিসিপেসন পুরক্নবগীদমক মীগী ইন্তরফেস তঙায় ফদবখক্তদা হন্থহনখি‍। মসিনা লৈবাকসিগী নহাশিংদা থাজবা থম্বা পাম্বা লৈঙাক অমা লৈরে হায়বা ৱাফম তাক্লি হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
ৱাকৎ লোইশিনবগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্রনা গ্রিভান্সেস রিদ্রেসেল মেকানিজম সি.পি.গি.আর.এ.এম.এস.দা ওন্থোকখি, মসিগী মহৈ অমা ওইনা লৈঙাক অসিনা লাকত্রিঙৈদা চহিদা গ্রিভান্সেস লাখ ২খক লাক্লমবদুগা য়েংনবদা চহিদা ৱাকৎ লাখ ২০লোম লাকখি, মসিগী মরমদি লৈঙাক অসিনা অকক্নবা মতমদা ৱারোইশিন পুরক্নবা থৌরাং অমা ইনখি অমদি মীয়ামগী থাজবা ফংবা ঙমখি‍।
থা খরগী মমাঙদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈবাক্কী মফমদা নহাশিংগী লৈঙাক্কী থবক লাখ ১০ অথুবা মতমদা পীগনি হায়না ৱাশকখি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। অমুক্কা হন্না, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্না হায়দোকখিবা ৱাফম থবক ওইনা পাঙথোকই অমদি মহাক্কী মফমদা পুম্নমক ওইথোকহনবা মতিং লৈ হায়বা তাক্লে হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, হেক হৌরকপদগী হৌনা প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী মরী লৈনবা ৱাফমশিংদা খ্বায়দগী মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংগী পুন্সি হিংনবগী, লৈঙাক্কী থবক পীননবগী অমদি শেন্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক অনৌবা মফম অমদি খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা শেমগৎনবা হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতকী প্রিভেন্সন ওফ করপসন এক্ত, ১৯৮৮কী মতাঙদা পল্লদুনা, মোদি লৈঙাক্না চহি ৩০গী মতুংদা ২০১৮দা এক্ত অসি শেমদোক্তুনা শেল লৌবগী মথক্তা শেল পীজববুসু ক্রিমিনেলাইজ তৌবা অমদি অসিগুম্বা থৌওংশিং লনাই মীওই অমদি কোর্পোরেৎ এন্তিতীশিংনা তৌনিংহন্দনবা থৌওংশিং য়াওনা অনৌবা প্রোভিজন কয়া হাপচিনখি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীননি ২০১৫গী নীংতম নুমিৎকী মহাক্কী ৱারোলদা “স্তার্তঅপ অমদি স্তেন্দঅপ ইন্দিয়া”গী মতাঙদা ৱাফম ফোঙদোক্তুনা অথুবা মতমদা মদুবু লৈবাক পুম্বগী ওইবা ইহৌ অমা ওন্থোকখিবা মসিগী মহৈনা ভারত্তা স্তার্তঅপ মশিং ২০১৪দা ৩০০-৪০০ লৈরম্বদগী ঙসিদি ৭৫,০০০দা হেনগৎলক্লে অমদি ভারতনা মালেমগী স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমদা অহুমসুবা মফম কল্লি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি‍। মসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৪দা লৈঙাক পায়বা হৌখিবদগী পীদুনা লাক্লিবা ঙাক্লৌ অমদি চুনবা ফীভম্না মরম ওইরগা হৌখিবা চহি ৮সিদা লৈবাকসিদা বাইওতেক স্তার্তঅপ মশিং ৫০দগী ৫,০০০দা হেনগৎলক্ল‍ে‍। মশিং অসি ২০২৫ ফাওবদদি ১০,০০০ হেনগনি হায়না পানরি‍। ২০১৪গী মমাঙদা লৈরম্বা বাইও ইকনমী অসি শুপ্নতগী দোলর বিলিয়ন ১০খক্তনি, ঙসিদি দোলর বিলিয়ন ৮০ য়ৌরে অমদি থম্লিবা পান্দমদি ২০১৫ ফাওবদা দোলর বিলিয়ন ১০০ য়ৌহনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
উত্তরাখন্দ য়াওনা হিমালয়ান স্তেতশিং এরোমেতিক স্তার্তঅপশিংগী হৌরকফম ওইরক্লে‍ হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। মসিগী মথক্তা, “পর্পল রিভোলুসন” নৎত্রগা এরোমা মিসন অসি “স্তার্তঅব ইন্দিয়া”দা জম্মু অমসুং কাস্মিরগী খুদোলনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মতাঙসিদা পনবা য়াবদি, এরোমা মিসন্না লৈবাক শিনবা থুংবদগী স্তার্তঅপ অমদি এগ্রিকলচরিস্তশিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি‍। মসিনা মীওই ৪৪,০০০ হেন্না ত্রেন তৌখ্রে অমদি লৌমী করোর কয়াগী শেন্থোক লৈহনখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মতৌ অসুম্না, প্রধান মন্ত্রীনা অৱাং-নোংপোক লমদম চাওখৎহন্নবগী লমদা খ্বায়দগী মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্লি অমদি মফমসিদা হৌবা ৱাবু চহি ১০০ শুরবা ইন্দিয়ন ফোরেস্ত এক্তকী মখাদগী লৌথোকখিবসি য়াম্না মরুওইবা ফিরেপ অমা ওইখি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি‍। মসিনা নহা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগীদমক ৱাগী সেক্তরদা ইজ ওফ দুইং বিজিনেস পুরকপদা মতেং ওইখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মমাঙদা লৈঙাক্না ভারতকী পাক চাউরবা সমুদ্রগী রিসোর্সশিং থিজিন্নবগী মতাঙদা করিসু নাচুংলমদে অমদি শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা অহানবা ওইনা সমুদ্রগী রিসোর্সশিং থিজিন্নবা অমদি শিজিন্ননবগী মতাঙদা পুক্নিং চঙবা হৌরকখি অমদি ভারতকী ব্লু ইকনমীদা মীৎয়েঙ থম্লকখি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কনভেস্নেল এজুকেসনগী লমদা, ২০১৪ হৌরকপদা, য়ুনিভর্সিতী ৭২৫ লৈরম্মী অমদি হৌজিক্না হৌখিবা চহি ৯ অসিদা চয়োল খুদিংগী অনৌবা য়ুনিভর্সিতী অমমমগী চাংদা অনৌবা য়ুনিভর্সিতী ৩০০ হেনগৎহল্লে‍। ২০০৪ অমদি ২০১৪গী মরক্তা লৈবাকসিদা মেদিকেল কলেজ ১৪৫ লিংখৎখি‍। নহা খুদিংদা মহৈ মশিং তম্বা ফংহন্নবগীদমক্তা ২০১৪ অমদি ২০২২গী মনুংদনা নোংমদা কলেজ ওফ মেদিসিন ১ অমদি নোংমদা দিগ্রী কলেজ ২গী চাংদা মেদিকেল কলেজ ২৬০ হাপচিনখি‍। কনাগুম্বা অমতবু মফম ফংদবনা মরম ওইরগা মহৈ মশিং তম্বা ফংদবগী ফীভম লৈহল্লোইদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
হন্দক্তা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী ওফ জম্মুনা অৱাং ভারতকী অহানবা তীচিং দিপার্তমেন্ত ওফ স্পেস হাংদোকখি হায়বা ৱাফম মন্ত্রীনা নিংশিংখি‍। এন.ই.পি.-২০২০গী পান্দমশিংগী মরক্তা অমদি দিগ্রীবু এজুকেসনগা মরি থদৎপনি হায়রদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা দিগ্রীবু এজুকেসনগা মরী লৈনহনবনা ঐখোয়গী এজুকেসন সিস্তেম অমদি খুন্নাইদা অচৌবা পোৎলুম অমা ওইহল্লি হায়খি‍। মসিগী মাঙজবা অমা হায়রগদি মহৈ মশিং লৈরবা থবক ফংদবা মীশিং হেনগৎলকপসিনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঐখোয়না পাম্লবসু পামদ্রবসু ঐখোয় মালেমসিগী শরুক অমা ওইরবনি‍। মরম অসিনা ঐখোয়না মালেমগী বেঞ্চমার্ক য়ৌননবা হিংগে হায়রবদি, ঐখোয় ইশানা ইশাবু মালেমগী ওইবা শিংনবশিং থেংনবা ঙম্নবা শেম শাবা তাই অমদি অইং অশাগী খল কায়থরকপা, ক্লীন ইনর্জীনচিংবা মালেমগী ওইবা পরৈ চেনবা ৱাফমশিংগী ৱাখৈ ঐখোয়না পুরক্নবা হোৎনবা তাবনি হায়না দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ফোঙদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নীংতম নুমিৎকী মহাক্কী ৱারোলদা, গ্রীন হায়দ্রোজেনবু থাউ ওইনা শীজিন্নবগি মতিংগী মরমদা ৱাফম অমা হৌদোকখি‍। তুংদা ভারত অসি গ্রীন হায়দ্রোজেনগী অচৌবা এক্সপোর্তরশিংগী মরক্তা অমা ওইরগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
য়ুথ২০ অসি জি২০গী মখাদা লৈরিবা ওফিসিএল এঙ্গেজমেন্ত নিপানগী মনুংদা অমনি‍। মসি জি২০ লৈঙাকশিংগী মখোয়গী নহাশিংগা অনিগী মরক্তা শম্নফম মরী অমা শেমগৎনবগী থৌরাংনি‍। ৱাই২০ ইন্দিয়া সম্মিত ২০২৩না ভারতকী নহাদা য়ুম্ফম ওইবা থৌরাংশিং মশক তাক্লগনি অমদি মসিগী ভেল্যুশিং অমদি খুজিল থৌরাংশিং মালেম পুম্বগী নহাশিংগী মফমদা উৎননবা তাঞ্জা অমা পীরগনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍।
পুম্নমক অসিনা মরম ওইরগা, থৌদাং পুম্বা ঙসি চহি কুন্থ্রাগী লেংদা লৈরিবা ২০৪৭গী প্রাইম সিতিজনশিং ওইরক্কদৌরিবা ঙসিগী নহাশিংগী মফমদা লৈরে‍। হায়রিবা তাঞ্জা অসিবু মখোয়না কয়া য়াম্না ফবা মওংদা শীজিন্নগদগে হায়বসি মখোয়গী মখা পোল্লি‍। নহাশিংসিনা মতমদুদা “ঐ India@100 কী আর্কিতেক্তনি” হায়জবা ঙমগনি হায়না মহাক্না খল্লি, অমদি মরম অসিনা অঙনবা মীরোলদা লৈরিবা ঐখোয়দা ঙসিগী নহাশিংগী মফমদা হায়রিবা মতিং অদুবু শেমগৎনবগী থৌরাং য়াৎপগী থৌদাং লৈ, হায়বা ৱাফম ফোঙদোক্তুনা মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr Jitendra Singh says, "Youth at 2023 to define India at 2047"
Dr Jitendra Singh was speaking as the Chief Guest at the Youth 20 Consultation on Peace-building and Reconciliation: Ushering in an Era of No War
19 APR 2023 1:28PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr. Jitendra Singh today said that Youth at 2023 will define India at 2047.
Speaking as chief guest at the Youth 20 Consultation on Peace-building and Reconciliation: Ushering in an Era of No War at the University of Jammu, Dr Jitendra Singh said three generations have passed since Independence and there was no dearth of talent or capabilities but the favourable milieu was lacking which has now been made available by Prime Minister Narendra Modi. So this is a great opportunity but at the same time also a challenge and privilege because the same youth will be deciding the face of India@2047. Those who are thirty today will be the prime citizens, he said.
Dr Jitendra Singh said that 2023 is a very important year for the country as India is holding the G20 presidency. In this auspicious year, one can reasonably say that Prime Minister Modi has given a model of governance which is sustainable, which defies the principle of diminishing returns and which grows stronger with each new challenge. Therefore the point to ponder in the context of today’s meeting is what is the inter-relationship between the Modi governance of 2023 and the youth of 2023.
The Minister said that just after forming the Government in May 2014, Prime Minister Shri Narendra Modi had said that this Government will be dedicated towards the upliftment of the poor, empowerment of women and the betterment of the youth. Before 2014, the environment in the country was one of desperation and hopelessness. He added that on the evening of 26th May 2014 when Narendra Modi was sworn in as Prime Minister, I said this is the beginning of the journey from pessimism to optimism. So when the Prime Minister said that his government would give high priority to youth, many people treated it with cynicism. But today when you look back, as the government is completing 9 years under Prime Minister Narendra Modi, you can reasonably say with evidence that Modi has walked the talk and also led his team to walk the talk.
The Minister recalled that soon after the Government came to power in May 2014, within two to three months, the practice of getting certificates attested by gazetted officers was done away with. Thereafter within a year, Prime Minister spoke from the ramparts of Red Fort about the abolition of interview in job recruitment so that a level playing field could be provided. In pension, face recognition technology was introduced so that the elderly citizens did not have to go through the tedious process of getting a life certificate. Most of the functioning was converted online and in order to bring in transparency, accountability and citizen participation, the human interface was reduced to the bare minimum. This highlights the fact that now there is a government that is ready to trust the youth of this country.
Talking about grievance redressal, Dr. Jitendra Singh said that the grievance redressal mechanism was shifted to CPGRAMS as a result of which about 20 lakh grievances are received every year in comparison to just 2 lakhs every year before this government came in because this government followed a policy of time bound redressal and gained the confidence of the people.
It was Prime Minister Modi, said Dr Jitendra Singh, who had, a few months ago, promised the nation that he would soon provide 10 lakh government jobs for the youth. Once again, the Minister said, it is evident that Prime Minister Modi does what he says and he has the capacity to make everything “Mumkin” (possible).
Dr Jitendra Singh said, right from the beginning, Prime Minister Modi has given highest priority to the issues and concerns related to youth. He said, Prime Minister has constantly sought to create new avenues and opportunities for livelihood, government jobs and income for the youth.
Dr Jitendra Singh referred to the India’s Prevention of Corruption Act, 1988, which the Modi government amended after 30 years in 2018 to introduce a number of new provisions including criminalising the act of giving bribe also in addition to taking bribe and at the same time putting in place an effective deterrence for such actions by individuals as well as corporate entities.
Dr Jitendra Singh recalled that it was Prime Minister Modi who, in his Independence Day address of 2015, gave a call for “StartUp India StandUp India”, which soon turned into a countrywide movement. The result of this is that now the number of StartUps in India has gone up from 300 to 400 in 2014 to more than 75,000 today and India ranks third in the world in StartUp ecosystem, he added. Moreover the number of Biotech StartUps in the country has increased from 50 to over 5,000 in the last 8 years, because of the support and enabling milieu provided by Prime Minister NarendraModi ever since he took over in 2014. It is expected to cross the figure of 10,000 by 2025. Bio economy before 2014 was just $10 billion, today it is $80 billion and the target is $100 billion by 2025, he added.
The Minister said that Himalayan states including Uttarakhand have become the fountainhead for aromatic start-ups. Moreover he said that “Purple Revolution” or Aroma Mission is Jammu & Kashmir’s contribution to "StartUps India. Pertinent to mention that Aroma Mission is attracting StartUps and agriculturists from across the country. More than 44,000 persons have been trained and several crores of farmers' revenue generated.
Similarly Dr. Jitendra Singh said, Prime Minister Narendra Modi has given the highest priority to the growth and development of the North Eastern region and it was a path-breaking decision under his leadership to exempt home grown bamboo from the purview of the 100 year old Indian Forest Act. This helped in bringing ease of doing business in the bamboo sector for the young entrepreneurs, he said. Earlier governments never cared to explore India's vast ocean resources and it is for the first time, after Shri Narendra Modi took over as Prime Minister that there is a serious effort to explore and harness the ocean resources and give priority to the Blue Economy of India
In the field of conventional education, at the start of 2014, there were 725 universities and now 300 more have been added in the past 9 years at the rate of 1 new university every week. The Minister said that 145 medical colleges were opened in the country between 2004 and 2014. More than 260 medical colleges have been opened during 2014 to 2022 at the rate of 1 college of medicine per day and at the rate of 2 degree colleges per day so that every youth get accessibility to education. He/she should not be deprived of receiving education simply because it’s not available, he added.
The Minister recalled that recently Central University of Jammu has opened North India’s first teaching department of space. Saying that one of the objectives of NEP-2020 is de-linking degree from education, Dr.Jitendra Singh said that linking degrees with education has taken a heavy toll on our education system and society as well. One of the fall-outs has been an increasing number of educated unemployed.
Dr Jitendra Singh mentioned that we are already a part of the global world whether we like it or not. And therefore if we have to live up to global benchmarks, we have to prepare ourselves for global challenges and we have to also address the global concerns be it climate change, clean energy etc. Prime Minister Modi, in his Independence day speech, had introduced us to the potential of green hydrogen as a fuel. India in the near future will be one of the major exporters of green hydrogen.
The Minister said that Youth20 is one of the eight official engagement groups under the G20 umbrella. It is an attempt to create a connecting point between G20 governments and their local youth. The Y20 India Summit in 2023 will exemplify India’s youth-centric efforts and provide an opportunity to showcase its values and policy measures to the youth across the globe.
The Minister concluded by saying that because of all this, the onus lies on the youth of today, those who are in their thirties and who are going to be the prime citizens in 2047. How best they can use this opportunity depends on them. He said he hoped that the youth at that time will be able to say that “I’m the architect of India@100” and therefore we of the earlier generation have the responsibility to induce that capacity building of the youth of today, he concluded.