କାର୍ମିକ, ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଓ ପେନସନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି କ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଷ୍ଟାଫ ସିଲେକ୍‌ସନ କମିଶନ ମଲ୍ଟିଟି ଟାସ୍କିଂ ଷ୍ଟାପ (ଏସ୍‌ଏସ୍‌ସି ଏମ୍‌ଟିଏସ୍‌) ଏବଂ ସିଏଚ୍‌ଏସ୍‌ଏଲ୍‌ର ପରୀକ୍ଷାକୁ ୧୩ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ସହିତ ହିନ୍ଦି ଓ ଇଂରାଜୀରେ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରିଛି
ସମସ୍ତେ ଚାକିରି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାର ସମାନ ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତୁ ଏବଂ ଭାଷାଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ କେହି ଯେପରି ପଛରେ ପଡି ନ ଯାଏ -ଏ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଯେଉଁ ବିଚାର ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ତଦନୁସାରେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି : ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ
ଏସବୁ ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଅସମୀୟା, ବାଂଲା, ଓଡିଆ, ତେଲୁଗୁ, ତାମିଲ, ମଲୟାଲି, କନ୍ନଡ, ମରାଠୀ, ଗୁଜରାଟୀ, କୋଙ୍କଣୀ, ପଞ୍ଜାବୀ, ଉର୍ଦ୍ଦୁ, ମଣିପୁରୀ, ହିନ୍ଦି ଓ ଇଂରାଜୀ ଭାଷାରେ ଛପାଯିବ
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାକିରି ଆଶାୟୀ ନିଜ ନିଜର ମାତୃଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ ; ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କୃତକାର୍ଯ୍ୟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବଢିବ
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏମ୍‌ଟିଏସ୍ ପରୀକ୍ଷା ହିନ୍ଦି, ଇଂରାଜୀ ସମେତ ୧୩ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ୨୦୨୩ ମେ ଦୁଇ ତାରିଖଠାରୁ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ
18 APR 2023 1:54PM by PIB Bhubaneswar
ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତିକ୍ରମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପରିଚାଳିତ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଷ୍ଟାଫ ସିଲେକ୍‌ସନ କମିଶନ ମଲ୍ଟି ଟାସ୍କିଂ (ନନ୍ ଟେକ୍‌ନିକାଲ) ଷ୍ଟାଫ (ଏସ୍‌ଏସ୍‌ସି ଏମ୍‌ଟିଏସ୍‌) ପରୀକ୍ଷା ୨୦୨୨ ଓ ସିଏଚଏସ୍‌ଏଲଇ ପରୀକ୍ଷା-୨୦୨୨କୁ ୧୩ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ସହିତ ହିନ୍ଦି ଓ ଇଂରାଜୀରେ କରିବାକୁ ଅନୁମୋଦନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୀକ୍ଷାରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଆଖିଆଗରେ ରଖି ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ସମସ୍ତେ ଚାକିରି ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିବାର ସମାନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯେପରି ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ଭାଷାଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ କେହି ଯେପରି ପଛରେ ପଡି ନ ଯାଆନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଯେଉଁ ବିଚାର ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି ତଦନୁସାରେ ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ହିନ୍ଦି ଓ ଇଂରାଜୀ ସହିତ ୧୩ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଏସବୁ ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରଶ୍ନପତ୍ର ଛପାଯିବ । ଏହି ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାଗୁଡିକ ହେଲା ଅସମୀୟା, ବାଂଲା, ଓଡିଆ, ତେଲୁଗୁ, ତାମିଲ, ମଲୟାଲି, କନ୍ନଡ, କୋଙ୍କଣୀ,ମରାଠୀ, ଗୁଜରାଟି, ପଞ୍ଜାବୀ, ଉର୍ଦ୍ଦୁ, ମଣିପୁରୀ । ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ସିଂହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାକିରି ଆଶାୟୀ ନିଜ ମାତୃଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କର କୃତକାର୍ଯ୍ୟ ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ବଢିବ । ଏସ୍‌ଏସ୍‌ସି ପରୀକ୍ଷା ହିନ୍ଦି ଓ ଇଂରାଜୀ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରାଦେଶିକ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ କରିବାକୁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବାରମ୍ବାର ଦାବି ହେଉଥିଲା । ଏହି ଦାବିକୁ ବିଚାର କରି ଦେଖିବାକୁ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟି ଗଠନ କରିଥିଲେ । ଏହି କମିଟିକୁ ମଧ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସମୀକ୍ଷା କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା ।
ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟି ଇଂରାଜୀ ଓ ହିନ୍ଦି ବ୍ୟତୀତ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ଏହି ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଥିଲେ । ରେଳବାଇ ରିକ୍ରୁଟିଂ ବୋର୍ଡ ଆଇବିପିଇଏସ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଢାଞ୍ଚାରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ପରୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ସୂଚୀରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବା ପ୍ରାୟ ସବୁ ଭାଷାଗୁଡିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ସରକାର ବିଶେଷଜ୍ଞ କମିଟିର ସୁପାରିସକୁ ଗ୍ରହଣ କରି ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି ।
ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କହିବାନୁସାରେ ଏମ୍‌ଟିଏମ୍ ପରୀକ୍ଷା -୨୦୨୨ ଓ ସିଏଚଏସ୍‌ଏଲ୍‌ଇ ପରୀକ୍ଷା -୨୦୨୨ ନୂଆ ଢାଞ୍ଚାରେ ହିନ୍ଦି ଓ ଇଂରାଜୀ ସହିତ ୧୩ଟି ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ (ମୋଟ ୧୫ଭାଷା)ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ଆଗାମ ମେ ୨ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଏମ୍‌ଟିଏସ୍ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ସିଏଚଏସ୍‌ଏଲ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ୨୦୨୩ ମେ-ଜୁନ୍‌ରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇବ ।
କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ମିକ ଓ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ତଥା ପେନସନ୍ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପରୀକ୍ଷାକୁ ସମ୍ବିଧାନର ଅଷ୍ଟମ ସୂଚୀରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଥିବା ସବୁ ଭାଷାରେ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ ଚାଲିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବୈଷମ୍ୟ ଦୂର ହେବ ଓ ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଓ ଅଞ୍ଚଳର ପରୀକ୍ଷାର୍ଥୀଙ୍କୁ ସମାନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଭାଷାଗତ ବିବିଧତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବାର ଆଉ ଏକ ପ୍ରୟାସ ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର କୌଣସି ଅଞ୍ଚଳର ନିଯୁକ୍ତି ଆଶାୟୀ ଯୁବବର୍ଗ ଭାଷାଗତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ପାଇଁ ସର୍ବଭାରତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଦେବାରେ ଯେପରି ଅସୁବିଧା ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପ୍ରତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିଶେଷ ତତ୍ପର। ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଚାର ଅନୁସାରେ ସରକାର ଏଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ମିକ ଓ ତାଲିମ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମର୍ପିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷା ସମୂହର ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ମିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ଅଙ୍ଗୀକୃତ ହୋଇ କାମ କରୁଛି ।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
In a landmark decision under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Department of Personnel and Training (DoPT) approves conduct of Staff Selection Commission Multitasking Staff (SSC MTS) examination and CHSLE Examination in 13 regional languages in addition to Hindi and English
The action is in line with Prime Minister Narendra Modi's vision to ensure that everyone gets an equal opportunity to apply for job and that no one is disenfranchised or placed at a disadvantage because of the language barrier : Dr Jitendra Singh
The question paper will be set in Assamese, Bengali, Gujarati, Marathi, Malayalam, Kannada, Tamil, Telugu, Odia, Urdu, Punjabi, Manipuri and Konkani in addition to Hindi & English
The decision will result in lakhs of aspirants taking part in the examination in their mother tongue/ regional language and improve their selection prospects
The First MTS 2022 Examination in 13 regional languages in addition to Hindi and English will be conducted from May 2nd , 2023 onwards
18 APR 2023 1:54PM by PIB Delhi
In a landmark decision under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Department of Personnel and Training (DoPT) approves conduct of the Staff Selection Commission Multitasking (non-technical) Staff (SSC MTS) examination, 2022 and CHSLE Examination, 2022 in 13 regional languages in addition to Hindi and English, said Union Minister Dr Jitendra Singh. This historic decision has been taken at the initiative of Prime Minister Shri Narendra Modi to give impetus to participation of local youth and encourage regional languages.
In addition to Hindi and English, the question paper will be set in the 13 regional languages i.e. Assamese, Bengali, Gujarati, Marathi, Malayalam, Kannada, Tamil, Telugu, Odia, Urdu, Punjabi, Manipuri (also Meiti) and Konkani.
The decision will result in lakhs of aspirants taking part in the examination in their mother tongue/regional language and improve their selection prospects.
There had been persistent demands from different States to hold SSC exams in languages other than English and Hindi. Government appointed an Expert Committee to look at this aspect too amongst other things (review of scheme and syllabus of examinations conducted by the Commission).
The Expert Committee in its report had inter-alia recommended the following: “Study of posts of SSC especially Group ‘C’ post indicates that these posts are at cutting edge of Government-citizen interaction. India being a country where multiple languages are spoken, it would be in fitness of things to conduct 12th and 10th exam in multi languages. To begin with SSC can start with 14 languages as used by Railway Recruitment Boards (RRBs) / Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) in their exams and gradually increase to include all the languages mentioned in Schedule VIII of the Constitution.”
Government accepted this recommendation of the Expert Committee and asked SSC to work out the modalities.
To start with the Commission has decided to conduct MTS Examination, 2022 and CHSLE Examination, 2022 in 15 languages (13 regional languages + Hindi + English) as used by Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) / Railway Recruitment Boards (RRBs) for conducting their examination. The notice of MTS Exam has already been issued. Notice for CHSL Exam in Multi-Language will be issued in May-June 2023.
Union Minister for State for Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh said that attempts are being made to eventually incorporate all of the languages listed in the Constitution's Eighth Schedule. He added that SSC continually works to ensure that all segments of the people have an equal opportunity to succeed in order to eliminate regional inequities and realise the Constitution's principles while also recognising and valuing our nation's linguistic variety.
The Minister said that the action is in line with Prime Minister Narendra Modi's vision to ensure that everyone gets an equal opportunity to apply for jobs and that no one is disenfranchised or placed at a disadvantage because of a language barrier. The Minister added that the action will satisfy the long-standing requests of candidates from many states, particularly from south India, for the exams that were previously held in English and Hindi.
The Minister said that the MTS 2022 exam notice has received positive response amongst the candidates especially belonging to South India and also on social media. The first exam in multi-language (MTS 2022) will commence from May2nd.
Dr Jitendra Singh said that States/UT governments are expected to launch a wide campaign encouraging local youths to use this opportunity of taking the examination in their mother tongue and participate in huge numbers to make a career serving the country.
Department of Personnel and Training under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Minister of State for Personnel, Public Grievances, Pensions, Dr Jitendra Singh is fully committed to encourage use and development of regional languages.